Electrolux EOB68000X Recipe book

Typ
Recipe book
Tabeller, tips och recept
Ugn
Electrolux. Thinking of you.
Ta del av våra tankegångar på www.electrolux.com
Innehåll
Användningsområden, tabeller och tips
2
Tillagningshjälp-recept 10
Med reservation för ändringar
Användningsområden, tabeller och tips
Varning Se kapitlet
"Säkerhetsinformation".
Information om akrylamid
Viktigt Enligt de senaste vetenskapliga
rönen kan akrylamid bildas om livsmedel
bryns hårt (speciellt om de innehåller
stärkelse), vilket kan utgöra en hälsorisk. Vi
rekommenderar därför tillagning vida låga
temperaturer och att inte bryna mat för hårt.
Ugnsluckans insida
På ugnsluckans insida hittar du nivåernas
numreringar.
Temperaturerna och gräddningstiderna
i tabellerna är endast riktvärden. De be-
ror på recepten samt på ingrediensernas
kvalitet och mängd.
Bakning
Allmänna anvisningar
Din nya ugn kan baka och steka annorlun-
da än din gamla. Anpassa dina vanliga in-
ställningar (temperatur, koktider) och nivå-
er till värdena i tabellerna.
Vid längre gräddningstider kan ugnen
stängas av ca. 10 minuter innan grädd-
ningstiden har gått ut, detta för att utnyttja
eftervärmen.
När du använder frysta livsmedel kan
plåtarna i ugnen slå sig. När plåtarna
kallnar igen återtar de sin normala form.
Användning av baktabellerna
Vi rekommenderar att använda den lägre
temperaturen första gången.
Om du inte hittar inställningar för ett spe-
ciellt recept, använd inställningar för ett lik-
nande.
Gräddningstiden kan förlängas med 10-15
minuter, om du bakar kakor på mer än en
nivå.
Kakor och bakverk med olika höjd kan
färgsättas olika i början. Ändra inte tem-
peraturinställningen om detta inträffar.
Skillnaderna utjämnas under gräddningen.
Baka på en ugnsnivå - Baka i formar
Typ av bakverk Ugnsfunktion Nivå Temperatur
(°C)
Tid (tim:min)
Kaka i ringform, mjuk
kaka
Varmluft 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Madeirakaka/fruktka-
ka
Varmluft 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Sockerkaka Varmluft 1 140 0:25 - 0:40
Sockerkaka Över/Undervär-
me
1 160 0:25 - 0:40
Tårtbotten av mördeg
1)
Varmluft 3 170-180 0:10 - 0:25
Tårtbotten av socker-
kaka
Varmluft 3 150 - 170 0:20 - 0:25
2 electrolux
Typ av bakverk Ugnsfunktion Nivå Temperatur
(°C)
Tid (tim:min)
Äppelpaj Över/Undervär-
me
1 170 - 190 0:50 - 1:00
Äppelpaj (2 formar Ø
20 cm, diagonalt pla-
cerade)
Varmluft 1 160 1:10 - 1:30
Äppelpaj (2 formar Ø
20 cm, diagonalt pla-
cerade)
Över/Undervär-
me
1 180 1:10 - 1:30
Kryddad pajdegsbot-
ten (t.ex. quiche)
Varmluft 1 160 - 180 0:30 - 1:10
Cheesecake med le-
moncurd
Över/Undervär-
me
1 170 - 190 1:00 - 1:30
1) Förvärm ugnen
Gräddning på en nivå - Kakor, bakverk, bröd på bakplåt
Typ av bakverk Ugnsfunktion Nivå Temperatur
(°C)
Tid (tim:min)
Vetefläta/krans Över/Undervär-
me
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Tyskt julbröd
1)
Över/Undervär-
me
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Bröd (rågbröd) Över/Undervär-
me
1
- först
1)
230 0:25
- sedan 160 - 180 0:30 - 1:00
Petit-chouer/bakelser
1)
Över/Undervär-
me
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Rulltårta
1)
Över/Undervär-
me
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Vetelängd med strös-
sel
Varmluft 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Smörkakor/sockerk-
ringlor
1)
Över/Undervär-
me
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Fruktkaka (på jästdeg/
sockerkaksdeg)
2)
Varmluft 3 150 0:35 - 0:50
Fruktkaka (på jästdeg/
sockerkaksdeg)
2)
Över/Undervär-
me
3 170 0:35 - 0:50
Fruktkaka av mördeg Varmluft 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Jästkaka med känslig
fyllning (t.ex. kvarg,
grädde, kräm)
1)
Över/Undervär-
me
3 160 - 180 0:40 - 1:20
electrolux 3
Typ av bakverk Ugnsfunktion Nivå Temperatur
(°C)
Tid (tim:min)
Pizza (med mycket
fyllning)
1)2)
Varmluft 1 180 - 200 0:30 - 1:00
Pizza (tunn botten)
1)
Varmluft 1 200 - 220 0:10 - 0:25
Osyrat bröd Varmluft 1 200 - 200 0:08 - 0:15
Äppelpajer Varmluft 1 180 - 200 0:35 - 0:50
1) Förvärm ugnen
2) Använd långpannan
Bakning på en nivå - småkakor
Typ av bakverk Ugnsfunktion Nivå Temperatur
(°C)
Tid (tim:min)
Mördegskakor Varmluft 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Spritsar Varmluft 3 140 0:20 - 0:30
Spritsar
1)
Över/Undervär-
me
3 160 0:20 - 0:30
Småkakor av socker-
kaksdeg
Varmluft 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Bakverk med äggvita,
maränger
Varmluft 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Mandelbiskvier Varmluft 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Småkakor av jästdeg Varmluft 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Smördegskakor
1)
Varmluft 3 170 - 180 0:20 - 0:30
Bullar
1)
Varmluft 3 160 0:20 - 0:35
Bullar
1)
Över/Undervär-
me
3 180 0:20 - 0:35
Småkakor (20 styck-
en/plåt)
1)
Varmluft 3 140 0:20 - 0:30
Småkakor (20 styck-
en/plåt)
1)
Över/Undervär-
me
3 170 0:20 - 0:30
1) Förvärm ugnen
4 electrolux
Gräddning på mer än en nivå - kakor, bakverk, bröd på bakplåt
Typ av bakverk
Varmluft
2 nivåer
Varmluft
3 nivåer
Temperatur (°C)
Tid (tim:min)
Petit-chouer/bakelser
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Smuldegspaj 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Förvärm ugnen
Bakning på flera nivåer - skorpor, småkakor, bakverk, bullar
Typ av bakverk
Varmluft
2 nivåer
Varmluft
3 nivåer
Temperatur (°C)
Tid (tim:min)
Mördegskakor 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Spritsar 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Småkakor av socker-
kaksdeg
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Bakverk med äggvita,
maränger
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Mandelbiskvier 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Småkakor av jästdeg 1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Smördegskakor
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Bullar 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Småkakor (20 stycken/
plåt)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Förvärm ugnen
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan är inte tillräckligt
gräddad på undersidan
Fel ugnsnivå Ställ plåten på en lägre nivå
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vatten-
ränder)
För hög ugnstemperatur Sänk temperaturen
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vatten-
ränder)
För kort gräddningstid Förläng gräddningstiden
Öka inte temperaturen för att minska
gräddningstiden
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vatten-
ränder)
För mycket vätska i degen Använd mindre vätska. Kontrollera mix-
ningstiden, speciellt om du använder en
matberedare
Kakan är för torr För låg ugnstemperatur Ställ in en högre temperatur
Kakan är för torr För lång gräddningstid Ställ in en kortare gräddningstid
Kakan blir inte jämnt
gräddad
För hög temperatur och för
kort gräddningstid
Minska temperaturen och öka gräddnings-
tiden
Kakan blir inte jämnt
gräddad
Degen är ojämnt fördelad Fördela degen jämnt på bakplåten
Kakan gräddas inte
med den inställda tiden
För låg temperatur Höj temperaturen något
electrolux 5
Paj/Pizza
Typ av bakverk Nivå Temperatur °C Tid (min)
Pizza (tunn botten)
1)
1 200 - 230 15 - 20
Pizza (med mycket fyll-
ning)
1 180 - 200 25 - 35
Paj 1 180 - 200 40 - 60
Ugnsbakad spenat 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 45 - 55
Cheesecake med le-
moncurd, rund
1 140 - 160 80 - 90
Cheesecake med le-
moncurd på plåt
1 140 - 160 50 - 60
Äppelkaka, täckt 1 150 - 170 50 - 60
Grönsakspaj 1 160 - 180 50 - 60
Osyrat bröd
1)
1 230 10 - 20
Smördegskakor
1)
1 160 - 180 45 - 55
Flammekuchen (pizza-
liknande rätt från Als-
ace)
1)
1 230 15 - 25
Piroger (rysk version av
calzone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Förvärm ugnen
Tabell för ugnsbakning och gratinering
Maträtt Ugnsfunktion Nivå Temperatur
°C
Tid tim: min
Makaronipudding Över/Undervärme 1 180-200 0:45-1:00
Lasagne Över/Undervärme 1 180-200 0:25-0:40
Grönsaksgratäng
1)
Varmluftsgrillning 1 160-170 0:15-0:30
Ostbaguetter
1)
Varmluftsgrillning 1 160-170 0:15-0:30
Söta puddingar Över/Undervärme 1 180-200 0:40-0:60
Fiskpudding Över/Undervärme 1 180-200 0:30-1:00
Fyllda grönsaker Varmluftsgrillning 1 160-170 0:30-1:00
1) förvärm ugnen
6 electrolux
Färdiglagade maträtter
Typ av ma-
trätt
Ugnsfunktion Nivå Temperatur °C Time Manager
Djupfryst pizza Över/Undervär-
me
3 se tillverkarens
anvisningar
se tillverkarens
anvisningar
Pommes frites
(300-600 g)
1)
Varmluftsgrillning 3 200-220 se tillverkarens
anvisningar
Baguetter Över/Undervär-
me
3 se tillverkarens
anvisningar
se tillverkarens
anvisningar
Fruktkaka Över/Undervär-
me
3 se tillverkarens
anvisningar
se tillverkarens
anvisningar
1) Tips: Vänd pommes fritesen 2 till 3 gånger under tillagningen
Stekning
Allmänna anvisningar:
Använd värmebeständiga ugnsformar (läs
tillverkarens bruksanvisning).
Stora stekar kan stekas direkt i långpan-
nan eller på gallret över långpannan. (om
det används).
Stek magert kött i en stekgryta med lock.
Det gör att köttet blir saftigare.
Alla typer av kött som ska ha en stekyta
kan stekas i en stekgryta utan lock.
Vi rekommenderar att kött och fisk som
steks i ugnen väger minst 1 kg.
För att förhindra att köttsaft som tränger ut
bränner fast rekommenderar vi att du till-
sätter lite vätska i långpannan.
Vänd steken vid behov (efter 1/2 - 2/3 av
stektiden).
Ös stora stekar samt fågel med deras egen
saft flera gånger under stekningen. Däri-
genom blir resultatet bättre.
Stäng av ugnen ca. 10 minuter före stek-
tidens slut för att utnyttja eftervärmen.
Nötkött
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid
(tim:min)
Grytstek 1 - 1,5 kg Över/Under-
värme
1 200 - 250 2:00 - 2:30
Rostbiff eller filé per cm
tjocklek
- röd inuti
1)
per cm tjock-
lek
Varmluftsgrill-
ning
1 190 - 200 0:05 - 0:06
- medium per cm tjock-
lek
Varmluftsgrill-
ning
1 180 - 190 0:06 - 0:08
- genomstekt per cm tjock-
lek
Varmluftsgrill-
ning
1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) förvärm ugnen
Fläsk
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid
(tim:min)
Bog, hals, skinkstek 1 - 1,5 kg Varmluftsgrill-
ning
1 160 - 180 1:30 - 2:00
electrolux 7
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid
(tim:min)
Kotlett, revbensspjäll 1 - 1,5 kg Varmluftsgrill-
ning
1 170 - 180 1:00 - 1:30
Köttfärslimpa 750 g - 1 kg Varmluftsgrill-
ning
1 160 - 170 0:45 - 1:00
Fläsklägg (lagad i förväg) 750 g - 1 kg Varmluftsgrill-
ning
1 150 - 170 1:30 - 2:00
Kalv
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid
(tim:min)
Kalvstek 1 kg Varmluftsgrill-
ning
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Kalvlägg 1,5 - 2 kg Varmluftsgrill-
ning
1 160 - 180 2:00 - 2:30
Lamm
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid
(tim:min)
Lammbog, lammstek 1 - 1,5 kg Varmluftsgrill-
ning
1 150 - 170 1:15 - 2:00
Lammsadel 1 - 1,5 kg Varmluftsgrill-
ning
1 160 - 180 1:00 - 1:30
Vilt
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid
(tim:min)
Harsadel, harbog
1)
upp till 1 kg Över/Under-
värme
3 220 - 250 0:25 - 0:40
Rådjurssadel, hjortsadel 1,5 - 2 kg Över/Under-
värme
1 210 - 220 1:15 - 1:45
Rådjurs-/hjortbog 1,5 - 2 kg Över/Under-
värme
1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) förvärm ugnen
Fågel
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid
(tim:min)
Bitar av fågel 200 - 250 g
var
Varmluftsgrill-
ning
1 200 - 220 0:35 - 0:50
Halv kyckling 400 - 500 g
var
Varmluftsgrill-
ning
1 190 - 210 0:35 - 0:50
Kyckling, unghöna 1 - 1,5 kg Varmluftsgrill-
ning
1 190 - 210 0:45 - 1:15
Anka 1,5 - 2 kg Varmluftsgrill-
ning
1 180 - 200 1:15 - 1:45
8 electrolux
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid
(tim:min)
Gås 3,5 - 5 kg Varmluftsgrill-
ning
1 160 - 180 2:30 - 3:30
Kalkon 2,5 - 3,5 kg Varmluftsgrill-
ning
1 160 - 180 1:45 - 2:30
Kalkon 4 - 6 kg Varmluftsgrill-
ning
1 140 - 160 2:30 - 4:00
Fisk (ångkokning)
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid
(tim:min)
Hel fisk 1 - 1,5 kg Över/Under-
värme
1 210 - 220 0:45 - 1:15
Tabell för köttermometer
Nötkött
Typ av maträtt Köttets innertemperatur i °C
Entrecôte eller oxfilé, röd i mitten 45 - 50
Entrecôte eller oxfilé, medelhårt stekt 60 - 65
Entrecôte eller oxfilé, genomstekt 70 - 75
Fläsk
Typ av maträtt Köttets innertemperatur i °C
Bog, skinka, hals 80 - 82
Kotlett, kassler 75 - 80
Köttfärslimpa 75 - 80
Kalv
Typ av maträtt Köttets innertemperatur i °C
Kalvstek 75 - 80
Kalvlägg 85 - 90
Får/lamm
Typ av maträtt Köttets innertemperatur i °C
Fårbog 80 - 85
Fårsadel 80 - 85
Lammstek, lammbog 70 - 75
Vilt
Typ av maträtt Köttets innertemperatur i °C
Harsadel 70 - 75
Harbog 70 - 75
Hel hare 70 - 75
Rådjurssadel, hjortsadel 70 - 75
Rådjurs-/hjortbog 70 - 75
electrolux 9
Grillning
Använd alltid grillfunktionerna med
maximal temperaturinställning
Viktigt Grilla alltid med stängd ugnslucka
Förvärm alltid den tomma ugnen med
grillfunktionerna i 5 minuter.
Placera gallret på den ugnsnivå som
rekommenderas i grilltabellen.
Placera alltid plåten som ska fånga
upp fettet på den första ugnsnivån.
Grilla endast tunna bitar av kött eller
fisk.
Livsmedel som ska
grillas
Nivå Time Manager
1:a sidan 2:a sidan
Hamburgare 4 8–10 minuter 6–8 minuter
Fläskfilé 4 10–12 minuter 6–10 minuter
Korv 4 8–10 minuter 6–8 minuter
Ox- eller kalvfilé 4 6–7 minuter 5–6 minuter
Oxfilé eller rostbiff (cirka
1 kg)
3 10–12 minuter 10–12 minuter
Rostat bröd
1)
3 4–6 minuter 3–5 minuter
Varma smörgåsar 3 6–8 minuter -------
1) Förvärm inte
Lågtemperaturstekning
Använd den här funktionen för magra, möra
stycken av kött och fisk.
Tillaga alltid utan lock när du använder
Lågtemperaturstekning .
1. Bryn köttet i het stekpanna.
2. Placera köttet på ett stekfat eller direkt på
ugnsgallret. Placera plåten under gallret
för att fånga upp fettet.
3. Ställ in ugnsfunktionen Lågtemperatur-
stekning , ändra vid behov temperaturen
och tillaga tills maten är klar (se tabellen).
Typ av maträtt Vikt g Temperatur °C Nivå Total tid, minu-
ter
Rostbiff 1000-1500 150 1 90-110
Oxfilé 1000-1500 150 3 90-110
Kalvstek 1000-1500 150 1 100-120
Stekar 200 - 300 120 3 20-30
Tillagningshjälp -recept
I Tillagningshjälp -menyn är maträtterna in-
delade i olika kategorier:
•Gris/Kalv
Nöt/Vilt/Lamm
Fågel
•Fisk
Mjuk kaka
Pizza/Paj/Bröd
•Halvfabrikat
Special
Automatiska program
Dessa 3 automatiska program ger optimala
inställningar för alla slags kött eller andra re-
cept:
Köttprogram med Vikt automatisk ( menyn
Tillagningshjälp )
Köttprogram med Matlag. termometer
Auto ( menyn Tillagningshjälp )
Automatiska recept ( menyn Tillagnings-
hjälp )
10 electrolux
Tillagningshjälp med Vikt automatisk
Denna funktion beräknar automatiskt stek-
ningstiden. För att använda denna funktion
måste man mata in matens vikt.
Aktivera funktionen:
1. Aktivera produkten.
2.
Välj Tillagningshjälp . Tryck på OK för att
bekräfta.
3. Välj kategorin och rätten. Tryck på OK för
att bekräfta.
4. Välj Vikt automatisk . Tryck på OK för att
bekräfta.
5. Tryck på + eller - för att ställa in matens
vikt. Tryck på OK för att bekräfta.
Det automatiska programmet startar. Du kan
ändra vikten när som helst. Tryck på + eller
- för att ändra vikten. En ljudsignal hörs när
sluttiden uppnåtts. Tryck på en touchkontroll
för att stänga av signalen.
Vid användning av program för fågel,
vänd maten efter 30 minuter. Displayen
visar en påminnelse.
Maträtter med Vikt automatisk
Grisstek
Kalvstek
Engelsk rostbiff
Viltstek
Lammstek
Hel kyckling
Kalkon, hel
Hel anka
Hel gås
Tillagningshjälp med Matlag.
termometer Auto
1. Aktivera produkten.
2.
Tryck på
eller för att ställa in funk-
tionen Tillagningshjälp , den nödvändiga
kategorin och rätten.
3.
Tryck på
eller för att ställa in funk-
tionen Matlag. termometer Auto .
4.
Tryck på OK för att bekräfta.
Displayen visar „ Matlag. termometer
Auto “.
5. Sätt in matlagningstermometern.
En ljudsignal hörs när programmet är
klart.
Tryck på en touchkontroll för att stänga
av ljudsignalen.
6. Avlägsna matlagningstermometern.
Maträtter med Köttermometer
Fläsk
Ryggbiff
Rostbiff
Vilt
Lammstek, rosa
Benfri kyckling
Hel fisk
Tillagningshjälp med Automatiska
recept
Produkten har en uppsättning recept som du
kan använda. Recepten är förutbestämda
och du kan inte ändra dem.
Aktivera funktionen:
1. Aktivera produkten.
2. Välj menyn Tillagningshjälp . Tryck på
OK för att bekräfta.
3. Välj kategorin och rätten. Tryck på OK för
att bekräfta.
4.
Välj Automatiska recept Tryck på OK för
att bekräfta.
När du ställer in alternativet Manuellt , vi-
sar displayen automatiska inställningar
men du kan ändra dem.
Displayen visar ugnsnivåer och förinställ-
da tillagningstider för varje automatiskt
recept.
Gris/Kalv
Grisstek
Inställningar:
Vikt automatisk Inställning för vikter mellan
1 000 och 3 000 g.
Tillagningsmetod:
Krydda köttet efter smak och lägg det i en
ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan väts-
ka; botten bör vara täckt till ett djup av 20–
40 mm.
Fläsk
Inställningar:
Automatisk köttermometer, innertemperatur
75 °C.
Tillagningsmetod:
electrolux 11
Krydda köttet efter smak, sätt i köttermome-
tern och lägg i en ugnsfast form.
Fläsklägg
Ingredienser:
1 baklägg av fläsk 0,8–1,2 kg
2 msk matolja
•1 tesked salt
1 tesked ädelpaprika
1/2 tesked basilika
1 liten burk skivade champinjoner
soppgrönsaker (morot, purjolök, selleri,
persilja)
•vatten
Tillagningsmetod:
Skär i svålen runtom hela fläskläggen. Blanda
olja, salt, paprika och basilika och sprid ut
över fläskläggen. Lägg fläskläggen i en ugns-
panna och strö ut champinjonerna över den.
Tillsätt soppgrönsaker och vatten; botten bör
vara täckt till ett djup av 10–15 mm.
Tid i ugnen: 160 minuter
–Nivå: 1
Fläskbog
Ingredienser:
1,5 kg fläskbog med skinn, från unggris
•salt
peppar
2 matskedar olivolja
150 g fint skuren selleri
•1 purjolök, skivad
1 liten burk tomater, finhackade
250 ml grädde
2 vitlöksklyftor, skalade och krossade
färsk rosmarin och timjan
Tillagningsmetod:
Skär rutor i skinnet med en vass kniv. Krydda
med salt och peppar och bryn på alla sidor
med olivolja i en långpanna på ringen. Av-
lägsna från ringen. Fräs selleri och purjolök
med lite olja i en ugnspanna, tillsätt sedan
tomater, grädde, vitlöksklyftor, rosmarin och
timjan. Rör om och lägg fläskbogen ovanpå.
Sätt in i ugnen.
Tid i ugnen: 130 minuter
–Nivå: 1
Kalvstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mellan
1 000 och 3 000 g.
Tillagningsmetod:
Krydda köttet efter smak och lägg det i en
ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan väts-
ka; botten bör vara täckt till ett djup av 10–
40 mm. Täck över med ett lock.
Kalvlägg
Ingredienser:
1 baklägg av kalv 1,5–2 kg
4 skivor kokt skinka
2 msk matolja
•1 tesked salt
1 tesked ädelpaprika
1/2 tesked basilika
1 liten burk skivade champinjoner
soppgrönsaker (morot, purjolök, selleri,
persilja)
vatten
Tillagningsmetod:
Skätt 8 snitt på längden runtom hela kalvläg-
gen. Skär fyra skivor av kokt skinka i halvor
och placera i snitten. Blanda olja, salt, pap-
rika och basilika och sprid ut över kalvläggen.
Lägg kalvläggen i en ugnspanna och strö ut
champinjonerna över den. Tillsätt soppgrön-
saker och vatten till kalvläggen; botten bör
vara täckt till ett djup av 10–15 mm.
Tid i ugnen: 160 minuter
–Nivå: 1
Ossobuco
Ingredienser:
4 matskedar smör för bryning
4 kalvläggsskivor, cirka 3–4 cm tjocka
(skurna på tvären i förhållande till benen)
4 medelstora morötter, skurna i små tär-
ningar
4 stjälkar selleri, skurna i små tärningar
1 kg mogna tomater, skalade, halverade,
urkärnade och skurna i tärningar
1 knippe persilja, sköljd och grovhackad
•4 matskedar smör
2 matskedar mjöl för bestrykning
6 matskedar olivolja
250 ml vitt vin
250 ml köttbuljong
3 medelstora lökar, skalade och finhacka-
de
3 vitlöksklyftor, skalade och tunt skivade
1/2 tesked vardera av timjan och oregano
•2 lagerblad
•2 klyftor
salt, nymalen svartpeppar
Tillagningsmetod:
12 electrolux
Smält 4 matskedar smör i en ugnspanna och
fräs grönsakerna i den. Tag ut grönsakerna
ur ugnspannan.
Skölj av kalvläggsskivorna, torka, krydda och
täck dem sedan med mjölet. Skaka av över-
blivet mjöl. Hetta upp olivoljan och bryn ski-
vorna på medelhög värme tills de är gyllen-
bruna. Tag ur köttet och häll av överbliven
olivolja ur ugnspannan.
Deglasera köttsaften i ugnspannan med
250 ml vin, häll över i en kastrull och låt sjuda
en stund. Tillsätt 250 ml köttbuljong samt
persilja, timjan, oregano och tärnade toma-
ter. Krydda med salt och peppar. Låt sedan
koka upp igen.
Lägg grönsakerna i ugnspannan, lägg köttet
ovanpå och häll såsen över allting. Täck
ugnspannan med ett lock och ställ in i ugnen.
Tid i ugnen: 120 minuter
–Nivå: 1
Fylld kalvstek
Ingredienser:
•1 småfranska
•1 ägg
200 g köttfärs
salt, peppar
1 hackad lök
hackad persilja
1 kg kalvbringa (med ficka utskuren)
soppgrönsaker (morot, purjolök, selleri,
persilja)
50 g bacon
250 ml vatten
Tillagningsmetod:
Dränk in småfranskan i vatten och krama se-
dan ur vattnet. Blanda sedan med ägg, kött-
färs, salt, peppar, hackad lök och persilja.
Krydda kalvbringan (med ficka utskuren) och
fyll fickan med köttfärsen. Sy sedan igen
öppningen.
Placera kalvbringan i en ugnspanna. Tillsätt
soppgrönsaker, bacon och vatten.
Tid i ugnen: 100 minuter
–Nivå: 1
Köttfärslimpa
Ingredienser:
2 torra småfranskor
•1 lök
3 matskedar hackad persilja
750 g blandfärs
•2 ägg
salt, peppar och paprika
baconskivor
Tillagningsmetod:
Dränk in småfranskorna i vatten och krama
sedan ur vattnet. Skala och finhacka löken,
fräs den sedan och tillsätt hackad persilja.
Blanda färsen, äggen, de urkramade småf-
ranskorna och löken. Smaksätt med salt
peppar och paprika. Placera på ett stekfat
och täck med baconskivor. Tillsätt lite vatten
och ställ i ugnen.
Tid i ugnen: 70 minuter
–Nivå: 1
Nöt/Vilt/Lamm
Ryggbiff
Inställningar:
Automatisk köttermometer. Innertemperatur
för:
Röd inuti - 50 °C
•Rosa - 65 °C
Genomstekt - 70 °C
Tillagningsmetod:
Krydda köttet efter smak, sätt i köttermome-
tern och lägg i en ugnsfast form.
Rostbiff
Inställningar:
Automatisk köttermometer. Innertemperatur
för:
Röd inuti - 50 °C
•Rosa - 65 °C
Genomstekt - 70 °C
Tillagningsmetod:
Krydda köttet efter smak, sätt i köttermome-
tern och lägg i en ugnsfast form.
Engelsk rostbiff
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mellan
1 000 och 3 000 g.
Tillagningsmetod:
Krydda köttet efter smak och lägg det i en
ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan väts-
ka; botten bör vara täckt till ett djup av 10–
20 mm. Täck över med ett lock.
Marinerad stek
För att göra marinaden:
•1 l vatten
500 ml vinäger
electrolux 13
2 teskedar salt
15 pepparkorn
•15 enbär
5 lagerblad
2 knippen soppgrönsaker (morot, purjo-
lök, selleri, persilja)
Låt allting koka upp och låt sedan svalna.
•1,5 kg stek
Häll marinaden över steken tills den är
täckt och låt den marineras i 5 dagar.
Ingredienser för stekning:
•salt
peppar
soppgrönsakerna från marinaden
Tillagningsmetod:
Tag steken ur marinaden och torka den.
Krydda med salt och peppar och bryn på alla
sidor i en långpanna på ringen. Tillsätt sopp-
grönsaker från marinaden.
Häll marinad i långpannan; botten bör vara
täckt till ett djup av 10–15 mm. Täck över
långpannan med ett lock och ställ in i ugnen.
Tid i ugnen: 150 minuter
–Nivå: 1
Vilt
Inställningar:
Automatisk köttermometer. Innertemperatur
70 °C.
Tillagningsmetod:
Krydda köttet efter smak, sätt i köttermome-
tern och lägg i en ugnsfast form.
Viltstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mellan
1 000 och 3 000 g.
Tillagningsmetod:
Krydda köttet efter smak och lägg det i en
ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan väts-
ka; botten bör vara täckt till ett djup av 10–
20 mm. Täck över med ett lock.
Harsadel
Ingredienser:
•2 harsadlar
6 enbär (krossade)
salt och peppar
30 g smält smör
125 ml gräddfil
soppgrönsaker (morot, purjolök, selleri,
persilja)
Tillagningsmetod:
Gnid in harsadlarna med krossade enbär,
salt och peppar, och stryk på smält smör.
Lägg harsadlarna i en ugnspanna, häll
gräddfil över och lägg i soppgrönsakerna.
Tid i ugnen: 35 minuter
–Nivå: 1
Kanin i senapssås
Ingredienser:
2 kaniner, 800 g vardera
salt och peppar
2 matskedar olivolja
2 grovhackade lökar
50 g tärnad bacon
2 matskedar mjöl
375 ml kycklingbuljong
125 ml vitt vin
1 tesked färsk timjan
125 ml grädde
2 matskedar Dijonsenap
Tillagningsmetod:
Skär kaninerna i 8 lika stora bitar, smaksätt
med salt och peppar och bryn på alla sidor i
en långpanna på ringen.
Tag ur kaninbitarna och bryn lök och bacon.
Strö över mjöl och rör om. Rör om i kyckling-
buljong, vitt vin och timjan, och låt koka upp.
Tillsätt grädde och Dijonsenap, lägg tillbaka
köttet, täck över med ett lock och ställ sedan
in i ugnen.
Tid i ugnen: 90 minuter
–Nivå: 1
Vildsvin
För att göra marinaden:
1,5 l rött vin
150 g rotselleri
150 g morötter
•2 lökar
•5 lagerblad
•5 klyftor
2 knippen soppgrönsaker (morot, purjo-
lök, selleri, persilja)
Låt allting koka upp och låt sedan svalna.
1,5 kg vildsvinsstek (bog)
Häll marinaden över steken tills den är
täckt och låt den marineras i 3 dagar.
Ingredienser för stekning:
•salt
peppar
soppgrönsakerna från marinaden
1 liten burk kantareller
Tillagningsmetod:
14 electrolux
Tag ut vildsvinssteken ur marinaden och tor-
ka den. Smaksätt med salt och peppar och
bryn på alla sidor i en långpanna på ringen.
Tillsätt kantareller och några av soppgrönsa-
kerna ur marinaden.
Häll marinaden i långpannan; botten bör vara
täckt till ett djup av 10–15 mm. Täck över
långpannan med ett lock och ställ in i ugnen.
Tid i ugnen: 140 minuter
–Nivå: 1
Lammstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mellan
1 000 och 3 000 g.
Tillagningsmetod:
Krydda köttet efter smak och lägg det i en
ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan väts-
ka; botten bör vara täckt till ett djup av 10–
30 mm. Täck över med ett lock.
Lammstek, rosa
Inställningar:
Automatisk köttermometer. Innertemperatur
70 °C.
Tillagningsmetod:
Krydda köttet efter smak, sätt i köttermome-
tern och lägg i en ugnsfast form.
Lammkyl
Ingredienser:
2,7 kg lammkyl
30 ml olivolja
•salt
peppar
•3 vitlöksklyftor
1 knippe färsk rosmarin (eller 1 tesked tor-
kad)
•vatten
Tillagningsmetod:
Skölj lammkylen och klappa den sedan torr,
gnid in olivolja och skär snitt i köttet. Krydda
med salt och peppar. Skala och skiva vitlök-
sklyftorna, tryck sedan ner dem i snitten i
köttet tillsammans med rosmarinkvistarna.
Lägg lammkylen i en ugnsform och tillsätt
vatten; botten bör vara täckt till ett djup av
10–15 mm.
Tid i ugnen: 165 minuter
–Nivå: 1
Fågel
Hel kyckling
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mellan
900 och 2 100 g.
Tillagningsmetod:
Lägg kycklingen i en ugnsfast form och kryd-
da efter smak. Vänd steken efter ca. 30 mi-
nuter. En påminnelse visas.
Kalkon, hel
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mellan
1 700 och 4 700 g.
Tillagningsmetod:
Lägg kalkonen i en ugnsfast form och krydda
efter smak. Vänd steken efter ca. 30 minuter.
En påminnelse visas.
Hel anka
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mellan
1 500 och 3 300 g.
Tillagningsmetod:
Lägg ankan i en ugnsfast form och krydda
efter smak. Vänd steken efter ca. 30 minuter.
En påminnelse visas.
Hel gås
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mellan
2 300 och 4 700 g.
Tillagningsmetod:
Lägg gåsen i en ugnsfast form och krydda
efter smak. Vänd steken efter ca. 30 minuter.
En påminnelse visas.
Benfri kyckling
Inställningar:
Automatisk köttermometer, innertemperatur
75 °C.
Tillagningsmetod:
Krydda kalkonbröstet (urbenat) efter smak,
sätt i köttermometern och lägg i en ugnsfast
form.
Kycklinglår
Ingredienser:
4 kycklingklubbor à 250 g
250 g creme fraiche
125 ml grädde
electrolux 15
•1 tesked salt
1 tesked paprika
1 tesked curry
1/2 tesked peppar
250 g skivade burkchampinjoner
20 g mjöl
Tillagningsmetod:
Rengör kycklinglåren och lägg i en ugnsform.
Blanda ihop resten av ingredienserna och
häll över kycklinglåren.
Tid i ugnen: 55 minuter
–Nivå: 1
Coq au Vin
Ingredienser:
1 kyckling
•salt
peppar
1 matsked mjöl
50 g skirat smör
500 ml vitt vin
500 ml kycklingbuljong
4 matskedar sojasås
1/2 knippe persilja
•1 kvist timjan
150 g tärnad bacon
250 g portobello, rengjorda och skurna i
fjärdedelar
12 schalottenlökar, skalade
2 vitlöksklyftor, skalade och krossade
Tillagningsmetod:
Rengör kycklingen, krydda med salt och
peppar och strö över mjölet.
Värm det skirade smöret i en ugnspanna på
ringen och bryn kycklingen på alla sidor. Häll
i vitt vin, kycklingbuljong och sojasås och
koka upp.
Tillsätt persilja, timjan, tärnad bacon, svamp,
schalottenlök och vitlök.
Koka upp igen, täck över med ett lock och
ställ in i ugnen.
Tid i ugnen: 55 minuter
–Nivå: 1
Stekt anka med apelsin
Ingredienser:
1 anka (1,6–2,0 kg)
•salt
peppar
3 apelsiner, skalade, urkärnade och skur-
na i tärningar
•1/2 tesked salt
2 apelsiner för råsaftpressning
150 ml sherry
Tillagningsmetod:
Rengör ankan, krydda med salt och peppar
och gnid in med apelsinskal.
Fyll ankan med saltade apelsintärningar och
sy ihop.
Placera ankan med bröstet nedåt i ugnspan-
nan.
Pressa ur saften ur apelsinerna, blanda med
sherryn och häll över ankan.
Ställ in ankan i ugnen. Vänd den efter 30 mi-
nuter (en signal hörs).
Tid i ugnen: 90 minuter
–Nivå: 1
Fylld kyckling
Ingredienser:
1 kyckling, 1,2 kg (med krås)
1 matsked matolja
•1 tesked salt
1/4 tesked paprika
50 g ströbröd
3–4 matskedar mjölk
1 hackad lök
1 knippe persilja, hackad
20 g smör
•1 ägg
salt och peppar
Tillagningsmetod:
Rengör och torka kycklingen. Blanda olja,
salt och paprika och gnid in i kycklingen.
Fyllning: Blanda ströbröd och mjölk. Lägg
hackad lök, persilja och smör i en panna och
fräs. Finhacka hjärtat, levern och magen och
tillsätt ett ägg. Blanda sedan ihop allting och
krydda med salt och peppar
Lägg kycklingen med bröstet nedåt i en
ugnspanna och ställ in i ugnen; vänd efter 30
minuter. (En signal hörs.)
Tid i ugnen: 90 minuter
–Nivå: 1
Fisk
Hel fisk
Inställningar:
Automatisk köttermometer, innertemperatur
70 °C.
Tillagningsmetod:
Krydda köttet efter smak, sätt i köttermome-
tern och lägg i en ugnsfast form.
Ugnsbakad fiskfilé
Ingredienser:
600 – 700 g gös-, lax- eller havsforell-filéer
16 electrolux
150 g riven ost
250 ml grädde
50 g ströbröd
1 tesked dragon
hackad persilja
salt, peppar
•citron
•smör
Tillagningsmetod:
Skvätt citronjuice över fiskfiléerna och låt ma-
rinera ett tag. Badda med hushållspapper för
att ta bort överbliven juice. Salta och peppra
fiskfiléerna på båda sidor. Placera sedan fisk-
filéerna i en smord, ugnsfast form.
Rör ihop riven ost, hackad persilja, dragon,
ströbröd och grädde. Fördela genast bland-
ningen över fiskfiléerna och klicka ut smör på
blandningen.
Tid i ugnen: 35 minuter
–Nivå: 3
Torsk
Ingredienser:
800 g torkad torsk
2 matskedar olivolja
•2 stora lökar
6 skalade vitlöksklyftor
•2 purjolökar
6 röda paprikor
1/2 burk hackad tomat
200 ml vitt vin
200 ml koklag
peppar, salt, timjan, oregano
Tillagningsmetod:
Blötlägg den torkade torsken över natten. Låt
torsken rinna av nästa dag och lägg den i en
kastrull med vatten. Ställ den på en ring och
koka upp. Flytta sedan kastrullen från ringen
och låt svalna.
Häll olivolja i en panna och hetta upp. Skala
och finhacka löken, skala och krossa vitlök-
sklyftorna, skiva och skölj purjolöken. Häll i
den heta oljan och fräs kort. Ta ur kärnhusen
ur paprikorna och skär i strimlor. Lägg sedan
paprikan i pannan tillsammans med den
hackade tomaten.
Tillsätt vitt vin och koklag och låt sjuda en
stund. Krydda med peppar, salt, timjan och
oregano och låt sjuda i pannan i ytterligare 15
minuter.
Tag ut den kallnade torkade torsken ur kast-
rullen och badda den torr med hushållspap-
per. Avlägsna skinn, ben och alla fenor. Skär
fisken i flagor och blanda den med grönsa-
kerna i en ugnsfast form.
Tid i ugnen: 30 minuter
–Nivå: 1
Fisk på saltbädd
Ingredienser:
en hel fisk, cirka 1,5–2 kg
2 ovaxade citroner
1 fänkålshuvud
4 kvistar färsk timjan
•3 kg bergsalt
Tillagningsmetod:
Rengör fisken och gnid in juicen från citro-
nerna.
Skär fänkålen i tunna skivor och stoppa den
i fisken tillsammans timjankvistarna.
Strö ut hälften av bergsaltet i en bakform och
lägg fisken ovanpå. Strö den andra hälften av
bergsaltet över fisken och tryck ner det hårt.
Tid i ugnen: 55 minuter
–Nivå: 1
Fylld bläckfisk
Ingredienser:
1 kg medelstor bläckfisk, rengjord
•1 stor lök
2 matskedar olivolja
90 g långkornigt ris
4 matskedar pinjenötter
4 matskedar korinter
2 matskedar hackad persilja
salt, peppar
juice från en citron
4 matskedar olivolja
150 ml vin
500 ml tomatjuice
Tillagningsmetod:
Gnid in bläckfisken intensivt med salt och
skölj sedan av under rinnande vatten.
Skala och finhacka löken och låt den svettas
med två matskedar olivolja tills den är ge-
nomskinlig. Tillsätt långkornigt ris, pinjenöt-
ter, korinter och hackad persilja till löken och
krydda med salt, peppar och citronjuice. Fyll
bläckfisken löst med blandningen, sy igen
öppningen.
Häll fyra matskedar olivolja i en ugnspanna
och bryn bläckfisken på ringen. Tillsätt vin
och tomatjuice.
Täck ugnspannan med ett lock och ställ in i
ugnen.
electrolux 17
Tid i ugnen: 60 minuter
–Nivå: 1
Lax på grönsaksbädd
Ingredienser:
400 g potatis
2 knippen salladslök
•2 vitlöksklyftor
1 liten burk hackade tomater
4 laxfiléer
juice från en citron
salt och peppar
75 ml grönsaksbuljong
•50 ml vitt vin
1 kvist färsk rosmarin
150 ml vin
1/2 knippe färsk timjan
Tillagningsmetod:
Skölj potatisen. Skala, skär i fjärdedelar och
koka i saltat vatten i 25 minuter, låt sedan
rinna av och skär i skivor.
Skölj och finhacka salladslöken. Skala vitlök-
sklyftorna och skär i bitar. Blanda lök och vit-
lök med den hackade tomaten.
Skvätt citronjuice över laxfiléerna och låt dem
marineras en stund. Torka sedan av och
smaksätt med salt peppar.
Blanda grönsaker och potatis och placera i
en smord ugsnfast form. Krydda och lägg
laxen överst.
Häll grönsaksbuljong och vitt vin över, sprid
ut rosmarin och timjan ovanpå.
Tid i ugnen: 30 minuter
–Nivå: 3
Jansons Frestelse
Ingredienser:
8–10 potatisar
•2 lökar
125 g ansjovisfiléer
300 ml grädde
2 matskedar ströbröd
peppar
nyhackad timjan
•2 matskedar smör
Tillagningsmetod:
Skölj potatisen, skala och skär i tunna strim-
lor. Skala löken och skär i strimlor.
Smörj en ugnsfast bakform med smör. Lägg
en tredjedel av potatisen och löken i formen.
Lägg hälften av ansjovisfiléerna ovanpå, och
täck därefter med ytterligare en tredjedel av
löken och potatisen. Sprid ut resten av an-
sjovisfiléerna ovanpå. Lägg överst resten av
löken och potatisen, och låt det översta lag-
ret bestå av potatis.
Peppra och sprid ut hackad timjan ovanpå.
Häll saltlaken från ansjovisfiléerna över
blandningen och tillsätt grädden. Sprid ut
ströbrödet och lägg små smörklickar ovan-
på.
Tid i ugnen: 60 minuter
–Nivå: 3
Mjuk kaka
Citrontårta
Ingredienser för smeten:
250 g smör
200 g socker
1 msk vaniljsocker
•1 nypa salt
•4 ägg
150 g mjöl
150 g potatismjöl
1 struken tesked bakpulver
rivet skal från 2 citroner
Ingredienser för glasyren:
125 ml citronsaft
100 g florsocker
Övrigt:
Fyrkantig bakform, 30 cm lång
Margarin för smörjning av formen
Ströbröd till formen
Tillagningsmetod:
Häll smör, socker, citronskal, vaniljsocker
och salt i en skål och vispa tills det är pösigt.
Tillsätt sedan äggen, ett åt gången, vispa pö-
sigt igen.
Rör samman mjöl, potatismjöl och bakpulver
och rör ner i smeten.
Häll smeten i den smorda och bröade for-
men, jämna till och sätt in formen i ugnen
Blanda citronsaft och florsocker efter grädd-
ningen. Lägg den bakade kakan på alumi-
niumfolie.
Vik upp aluminiumfolien längs kakans sidor
så att glasyren inte rinner ut. Nagga kakan
och bred på glasyr med en pensel. Låt där-
efter kakan stå en stund för att suga upp gla-
syren.
Tid i ugnen: 75 minuter
–Nivå: 1
Sockerkaka
Ingredienser:
•5 ägg
340 g socker
18 electrolux
100 g smält smör
360 g mjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
•1 nypa salt
200 ml kallt vatten
Övrigt:
28 cm rund springbakform, svart, botten
täckt med bakpapper
Tillagningsmetod:
Häll socker, ägg, vaniljsocker och salt i en
skål och vispa i 5 minuter eller tills det är pö-
sigt. Rör sedan ner det smälta smöret.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i sme-
ten.
Tillsätt slutligen kallt vatten och rör om väl.
Häll smeten i bakformen, jämna till och sätt
in i ugnen.
Tid i ugnen: 55 minuter
–Nivå: 1
Lätt tårtbotten
Ingredienser:
•4 ägg
2 matskedar varmt vatten
50 g socker
1 msk vaniljsocker
•1 nypa salt
100 g socker
100 g mjöl
100 g potatismjöl
2 strukna teskedar bakpulver
Övrigt:
28 cm rund springbakform, svart, botten
täckt med bakpapper
Tillagningsmetod:
Separera äggen. Rör ihop äggulorna med
varmt vatten, 50 g socker, vaniljsocker och
salt. Vispa äggvitorna tillsammans med 100 g
till hårt skum.
Sikta ihop mjöl, potatismjöl och bakpulver.
Blanda försiktigt samman äggvitorna och
äggulorna. Rör sedan försiktigt ner mjöl-
blandningen. Häll smeten i bakformen, jämna
till och sätt in i ugnen.
Tid i ugnen: 30 minuter
–Nivå: 3
Cheesecake
Ingredienser för botten:
150 g mjöl
70 g socker
1 msk vaniljsocker
•1 ägg
70 g rumstempererat smör
Ingredienser för ostkrämen:
3 äggvitor
50 g russin
2 matskedar rom
750 g lättkvarg
3 äggulor
200 g socker
Saft från en citron
200 g creme fraiche
1 paket vaniljsåspulver, vaniljsmak
Övrigt:
Svart springbakform med 26 cm diameter,
smord
Tillagningsmetod:
Sikta ner mjölet i en skål. Tillsätt resten av in-
gredienserna och blanda ihop med en elvisp.
Ställ sedan degen i kylskåpet i 2 timmar.
Lägg cirka 2/3 av degen i den smorda kak-
formen och gör små hål med en gaffel.
Forma en ca. 3 cm hög kant av resten av de-
gen.
Vispa äggvitorna till hårt skum med en elvisp.
Tvätta russinen, låt dem torka väl, droppa
över rommen och låt dra in.
Häll lättkvarg, äggulorna, socker, citronsaf-
ten, creme fraiche och vaniljsåspulvret i en
skål och blanda ingredienserna väl.
Vänd avslutningsvis försiktigt ner de vispade
äggvitorna och russinen i kvargsmeten.
Tid i ugnen: 85 minuter
–Nivå: 1
Fruktkaka
Ingredienser:
200 g smör
200 g socker
1 msk vaniljsocker
•1 nypa salt
•3 ägg
300 g mjöl
1/2 paket bakpulver
125 g korinter
125 g russin
60 g hackade mandlar
60 g kanderat citronskal eller kanderat
apelsinskal
60 g hackade kanderade körsbär
70 g hela, skållade mandlar
Övrigt:
Svart springbakform, 24 cm i diameter.
electrolux 19
Margarin för smörjning av formen
Ströbröd till formen
Tillagningsmetod:
Lägg smör, socker, vaniljsocker och salt i en
skål och vispa ihop. Tillsätt sedan äggen, ett
åt gången, vispa igen. Blanda mjöl och bak-
pulver och rör ner i smeten.
Rör också ner frukten i smeten.
Häll smeten i den förberedda formen och dra
upp smeten lite högre längs kanten än i mit-
ten. Garnera kanten och mitten av kakan
med hela, skållade mandlar. Sätt in kakan i
ugnen.
Tid i ugnen: 100 minuter
–Nivå: 1
Strösselkaka
Ingredienser för degen:
375 g mjöl
20 g jäst
150 ml ljummen mjölk
60 g socker
•1 nypa salt
•2 äggulor
75 g rumstempererat smör
Ingredienser för stekning:
200 g socker
200 g smör
•1 tesked kanel
350 g mjöl
50 g hackade nötter
30 g smält smör
Tillagningsmetod:
Sikta ned mjölet i en skål, gör ett hål i mitten.
Skär upp jästen, placera den i hålet, rör ned
med mjölken och lite av mjölet från kanterna.
Strö över lite mjöl och låt jäsa på en varm
plats tills mjölet som strötts över börjar
spricka.
Lägg socker, äggulor, smör och salt på mjöl-
kanten. Knåda alla ingredienser till en smidig
jäsdeg.
Låt degen jäsa på en varm plats till ungefär
dubbel storlek. Kavla sedan ut degen och
placera den på en smord bakplåt och låt jäsa
igen.
Lägg socker, smör och kanel i en skål och rör
ihop.
Tillsätt mjöl och nötter och knåda ihop så att
du kan göra en smuldeg.
Fördela smöret på den jästa degen och för-
dela smuldegen jämnt över den.
Tid i ugnen: 35 minuter
–Nivå: 3
Flätad vetelängd
Ingredienser för degen:
750 g mjöl
30 g jäst
400 ml ljummen mjölk
10 g socker
15 g salt
•1 ägg
100 g rumstempererat smör
Ingredienser för garnering:
•1 äggula
•Lite mjölk
Tillagningsmetod:
Sikta ned mjölet i en skål, gör ett hål i mitten.
Skär upp jästen, placera den i hålet, rör ner
med mjölken, lite av sockret och lite av mjölet
från kanterna. Strö över lite mjöl och låt jäsa
på en varm plats tills mjölet som strötts över
börjar spricka.
Tillsätt resten av sockret, saltet, ägget och
smöret på mjölkanten. Knåda alla ingredien-
ser till en smidig jäsdeg.
Låt degen jäsa på en varm plats till ungefär
dubbel storlek.
Dela sedan upp den i tre lika stora degstyck-
en och forma varje stycke till ett rep. Fläta
samman de tre repen.
Täck sedan över och låt jäsa i ytterligare en
halvtimme. Pensla flätans yta med en bland-
ning av äggula och mjölk, och ställ sedan in
i ugnen.
Tid i ugnen: 50 minuter
–Nivå: 3
Fylld vetefläta
Ingredienser för degen:
650 g mjöl
20 g jäst
200 ml ljummen mjölk
40 g socker
•salt
5 äggulor
200 g rumstempererat smör
Ingredienser för fyllningen:
250 g hackade valnötter
20 g ströbröd
1 tesked mald ingefära
50 ml mjölk
60 g honung
30 g smält smör
20 ml rom
Ingredienser för garnering:
•1 äggula
20 electrolux
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Electrolux EOB68000X Recipe book

Typ
Recipe book