Electrolux EOB98000X Recipe book

Typ
Recipe book
bruksanvisning
tabeller, tips och recept
Electrolux. Thinking of you.
Ta del av våra tankegångar på www.electrolux.com
INNEHÅLL
Användningsområden, tabeller och tips
2
Tillagningshjälp-recept 13
Med reservation för ändringar
ANVÄNDNINGSOMRÅDEN, TABELLER OCH TIPS
Varning Se kapitlet
"Säkerhetsinformation".
Information om akrylamid
Viktigt Enligt de senaste vetenskapliga
rönen kan akrylamid bildas om livsmedel
bryns hårt (speciellt om de innehåller
stärkelse), vilket kan utgöra en hälsorisk. Vi
rekommenderar därför tillagning vida låga
temperaturer och att inte bryna mat för hårt.
Temperaturerna och gräddningstiderna
i tabellerna är endast riktvärden. De be-
ror på recepten samt på ingrediensernas
kvalitet och mängd.
Ett paket vaniljsocker eller bakpulver kan in-
nehålla olika mycket beroende på marknad.
Om du vill använda våra recept ska du
använda nedanstående mängder:
1 paket vaniljsocker - ungefär 8 g
1 paket bakpulver - ungefär 15 g
Ångtillagning
Viktigt Använd endast vatten som vätska!
Ångtillagningskärl
Använd endast värme- och korrosionsbe-
ständiga kokkärl.
Även ugnsformar av kromstål går bra (se
extra tillbehör).
Ugnsnivåer
Korrekta ugnsnivåer anges i följande ta-
beller. Räkna nivåerna nerifrån och uppåt.
Allmänna anmärkningar
Tillsätt vatten vid behov när du lagar mat i
mer än 30 minuter eller när du tillagar stora
mängder mat.
Spola noga igenom vattenlådan, slangför-
bindningarna och ånggeneratorn om du
inte ska använda ugnen på en längre tid
(se avsnittet "Rengöring och skötsel").
Tabellanmärkning
Tabellerna innehåller uppgifter om vanliga
maträtter.
Temperaturerna och tiderna är endast rik-
tvärden och beror på matens samman-
sättning, storlek och mängd samt på kok-
kärlet.
Använd ett liknande recept om du inte kan
hitta inställningarna för ditt recept.
Påbörja matlagningen med kall ugn om
inte uppgifterna i tabellerna rekommende-
rar något annat.
Ånga
Varning Under Ånga , öppna inte
ugnsluckan under några som helst
omständigheter.
Funktionen Ånga lämpar sig för alla livsme-
del, såväl färska som frysta. Man kan tillaga,
värma, tina, pochera eller förvälla grönsaker,
kött, bakverk, ris, majs, gryn och ägg.
Tillagning av menyer: Du kan tillaga en hel
meny på en enda gång. För att undvika över-
eller underkokta rätter bör du välja sådana
som kräver liknande tillagningstid. Använd
den största mängden vatten som specifice-
ras för enskilda komponenter från menyn (se
tillagningstabeller). Ställ rätterna på gallren i
lämpliga kokkärl. Justera avståndet mellan
rätterna så att ångan kan komma åt alla rät-
ter.
Sterilisering
Du kan sterilisera behållare (t.ex. nappflas-
kor) med Ånga -funktionen.
Placera de rena behållarna i mitten av gall-
ret på den första nivån. Se till att öppning-
en är vänd lite snett nedåt.
Fyll på maximal mängd vatten i lådan (650
ml) och ställ in tiden på 40 minuter vid 96
°C.
2 electrolux
Ånga
Livsmedel Tempera-
tur °C
Vatten i vattenlådan
i ml
Tid
1)
i minuter
Nivå
Risotto 96 400 25 - 30 2
Ris (med vätska 1:1) 96 550 35 - 40 2
Majs (polenta, med vätska 1:3) 96 650 40 - 50 2
Potatis, medelstora 96 650 40 - 50 2
Kokt potatis 96 550 30 - 40 2
Ratatouille 96 400 25 - 30 2
Brysselkål 96 550 30 - 35 2
Blomkål, hel 96 700 40 - 45 2
Surkål 96 700 50 - 60 2
Tomater, hela 96 250 15 - 20 2
Rödbeta, hel 96 550 60 - 70 2
Kålrabbi/selleri/fänkål, skurna 96 550 35 - 40 2
Zucchini, skuren 96 400 20 - 25 2
Morötter, skurna 96 550 30 - 35 2
Upptining av grönsaker 96 550 30 - 35 2
Grönsaker, upptining och till-
agning
96 550 30 - 35 2
Förvällning av grönsaker 96 250 12 - 15 2
Förvällning av bönor 96 250 20 - 22 2
Mörat kalvlår 1 kg 96 700 50 - 75 2
Kassler 0,6-1 kg 96 700 45 - 55 2
Wienerkorv 96 250 15 - 20 2
Köttfärslimpa, uppvärmning i
1 cm skivor
96 400 20 - 25 2
Forell 170-300 g 96 400 15 - 25 2
Ägg, löskokt 96 200 8 - 12 2
Ägg, medelkokt 96 200 10 - 15 2
Ägg, hårdkokt 96 200 15-20 2
1) Tiderna är endast riktvärden.
Varmluft och Ånga i följd
Du kan tillaga kött, grönsaker och tillbehör ett
i taget genom att kombinera funktionerna
Varmluft och Ånga och på samma gång med
funktionen Ånga . Alla komponenter kan an-
vändas samtidigt.
använd Varmluft -funktion för en första
stekning av maten;
sätt in förberedda grönsaker och tillbehör
för tillagning, på ett värmebeständigt fat, i
ugnen med steken.
aktivera Ånga -funktionen och låt allt bli
färdigt.
Låt ugnen svalna till en temperatur på
ca. 80 °C innan du startar Ånga -funk-
tionen. För att kyla ner hushållsappara-
ten snabbare kan du öppna ugnsluckan
till första läget i ungefär 15 minuter.
electrolux 3
Varmluft och Ånga i följd
Typ av mat Varmluft Ånga Maximal mängd vatten
650 ml
Temperatur
°C
Tid för kött i
minuter
Kött och till-
behör Tid i mi-
nuter
Nivå
Rostbiff 1 kg, brysselkål, po-
lenta
180 60-70 40-50 1 och 3
Rostbiff 1 kg, potatis, grönsa-
ker, sås
180 60-70 30-40 1 och 3
Kalvstek 1 kg, ris, grönsaker 180 50-60 30-40 1 och 3
Tiderna i tabellerna är endast riktlinjer. Ändra
till Ånga när köttets innetemperatur når
60-63 °C.
Intervallånga plus
Funktionen Intervallånga plus är särskilt
lämplig för livsmedel med högt vätskeinnehåll
och för att tina upp och återuppvärma mat.
Intervallånga plus
Typ av mat Intervallånga plus (maximal mängd vatten 250 ml)
Temperatur °C Tid i minuter Nivå
Pudding/brylépudding i portionsskå-
lar
1)
90 35-40 2
Äggstanning
1)
90 30-40 2
Terrin
1)
90 40-50 2
Tunn fiskfilé 85 15-25 2
Tjock fiskfilé/tunn fisk upp till 350 g 90 25-35 2
Hel fisk upp till 1 kg 90 35-45 2
1) fortsätt i ytterligare en halvtimme med luckan stängd
Intervallånga
Denna typ av tillagning Intervallånga är sär-
skilt lämplig för stekning av stora köttbitar, för
upptining och värmning av redan tillagad mat
i portioner samt även för gräddning av bröd,
småfranska, gratänger och grytor.
Intervallånga
Typ av mat Intervallånga Mängden vatten beror på koktidens längd
Temperatur °C Tid i minuter Nivå
Värma upp hela måltider sex tallrikar,
diameter 24 cm
110 15-20 1, 3 och 5
Fläskstek 1 kg 160-180 90-100 2
Rostbiff 1 kg 160-180 120-150 2
Kalvstek 1 kg 180 80-90 2
Köttfärslimpa, rå 500 g 180 30-40 2
Wienerkorv 85 20-30 2
Kassler 0,6-1 kg (blötlägg i två tim-
mar)
160-180 60-70 2
4 electrolux
Typ av mat Intervallånga Mängden vatten beror på koktidens längd
Temperatur °C Tid i minuter Nivå
Kyckling 1 kg 180-200 50-60 2
Anka 1,5-2 kg 180 70-90 2
Gås 3 kg 170 130-170 1
Fisk (filéer) 85-90 20-30 2
Potatisgratäng, purjolöks-/potatis-
gratäng
160-170 50-60 2
Makaronipudding 190 40-50 2
Lasagne 180 45-55 2
Olika sorters bröd 0,5-1 kg 180-190 50-60 2
Småfranska 40-60 g 180-210 25-35 3
Förgräddade småfranska 30-40 g 200 10-20 3
Djupfrysta förgräddade småfranska
30-40 g
200 15-25 3
Förgräddade baguetter 40-50 g 200 10-20 3
Djupfrysta förgräddade baguetter
40-50 g
200 15-25 3
Skär upp hela stekar före uppvärmning. Tiderna i tabellerna är endast riktlinjer.
Bakning
Allmänna anvisningar
Din nya ugn kan baka och steka annorlun-
da än din gamla. Anpassa dina vanliga in-
ställningar (temperatur, koktider) och nivå-
er till värdena i tabellerna.
Vid längre gräddningstider kan ugnen
stängas av ca. 10 minuter innan grädd-
ningstiden har gått ut, detta för att utnyttja
eftervärmen.
När du använder frysta livsmedel kan
plåtarna i ugnen slå sig. När plåtarna
kallnar igen återtar de sin normala form.
Användning av baktabellerna
Vi rekommenderar att använda den lägre
temperaturen första gången.
Om du inte hittar inställningar för ett spe-
ciellt recept, använd inställningar för ett lik-
nande.
Gräddningstiden kan förlängas med 10-15
minuter, om du bakar kakor på mer än en
nivå.
Kakor och bakverk med olika höjd kan
färgsättas olika i början. Ändra inte tem-
peraturinställningen om detta inträffar.
Skillnaderna utjämnas under gräddningen.
Baka på en ugnsnivå - Baka i formar
Typ av bakverk Ugnsfunktion Nivå Temperatur
(°C)
Tid (tim:min)
Kaka i ringform, mjuk
kaka
Varmluft 1 150 - 160 0:50 - 1:00
Sandkaka/Fruktkaka
med rom
Varmluft 1 140 - 160 1:00 - 1:20
Sockerkaka Varmluft 1 140 0:30 - 0:40
Sockerkaka Över/Undervärme 1 160 0:30- 0:40
electrolux 5
Typ av bakverk Ugnsfunktion Nivå Temperatur
(°C)
Tid (tim:min)
Tårtbotten av mördeg Varmluft + ånga 3
170-180
1)
0:20 - 0:25
Tårtbotten av socker-
kaka
Varmluft + ånga 3 150 - 170 0:25 - 0:30
Täckt äppelkaka Över/Undervärme 1 170-190 0:50 - 1:00
Äppelpaj (2 formar Ø
20 cm, diagonalt pla-
cerade)
Varmluft 1 160 1:00 - 1:20
Äppelpaj (2 formar Ø
20 cm, diagonalt pla-
cerade)
Över/Undervärme 1 180 1:00 - 1:20
Kryddad pajdegsbot-
ten (t.ex. Quiche Lor-
raine)
Varmluft 1 160 - 180 0:45- 0:55
Cheese cake Över/Undervärme 1 170 - 190 1:20 - 1:30
1) Förvärm ugnen
Gräddning på en nivå - Kakor, bakverk, bröd på bakplåt
Typ av bakverk Ugnsfunktion Nivå Temperatur
(°C)
Tid (tim:min)
Vetebröd/savarin Varmluft + ånga 3 160 - 180 0:45 - 0:55
Julbröd Över/Undervärme 3
160 - 180
1)
0:50 - 1:00
Bröd (rågbröd) Över/Undervärme 1
- först
230
1)
0:10
- sedan 160 - 180 0:30 - 1:00
Petit-chouer/bakelser Över/Undervärme 3
160 - 170
1)
0:30 - 0:45
Rulltårta Över/Undervärme 3
180 - 200
1)
0:10 - 0:20
Strösselkaka (torr) Varmluft + ånga 3 150 - 160 0:20 - 0:30
Sockerkaka/jästbröd
med socker
Varmluft + ånga 3
180 - 200
1)
0:20 - 0:30
Smörfläta Varmluft 3 170-180 0:40 - 0:50
Fruktkaka (på jästdeg/
sockerkaksdeg)
2)
Varmluft 3 150 0:40 - 0:50
6 electrolux
Typ av bakverk Ugnsfunktion Nivå Temperatur
(°C)
Tid (tim:min)
Fruktkaka (på jästdeg/
sockerkaksdeg)
2)
Över/Undervärme 3 170 0:40 - 0:50
Fruktkaka av mördeg Varmluft 3 160 - 170 0:50 - 1:10
Tårtbotten med käns-
lig fyllning (t.ex. kvarg,
grädde, skivad man-
del)
Över/Undervärme 3
160 - 180
1)
0:50 - 1:20
Pizza (med mycket
fyllning)
1)
Varmluft 1
180 - 200
2)
0:30 - 0:50
Pizza (tunn botten) Varmluft 1
200 - 220
1)
0:15 - 0:25
Osyrat bröd Varmluft 1 200 - 220 0:10 - 0:20
Aptitretande tartelet-
ter
Varmluft 1 180 - 200 0:40 - 0:55
1) Förvärm ugnen
2) Använd långpannan
Bakning på en nivå - småkakor
Typ av bakverk Ugnsfunktion Nivå Temperatur
(°C)
Tid (tim:min)
Mördegskakor Varmluft 3 150 - 160 0:15 - 0:25
Spritskakor Varmluft 3 140 0:25 - 0:35
Spritskakor Över/Undervärme 3
160
1)
0:20 - 0:30
Småkakor av socker-
kaksdeg
Varmluft 3 160-170 0:15 - 0:25
Bakverk med äggvita,
maränger
Varmluft 3 80 - 100 1:30 - 2:30
Mandelbiskvier Varmluft 3 100 - 120 0:60 - 0:90
Fina småkakor av jäst-
deg
Varmluft + ånga 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Smördegskakor Varmluft 3
170 - 180
1)
0:20 - 0:30
Småfranska Varmluft 3
180
1)
0:20 - 0:35
Småfranska Över/Undervärme 3
200
1)
0:20 - 0:35
electrolux 7
Typ av bakverk Ugnsfunktion Nivå Temperatur
(°C)
Tid (tim:min)
Småkakor (20 styck-
en/plåt)
Varmluft 3
140
1)
0:20 - 0:30
Småkakor (20 styck-
en/plåt)
Över/Undervärme 3
170
1)
0:20 - 0:30
1) Förvärm ugnen
Gräddning på mer än en nivå - kakor, bakverk, bröd på bakplåt
Typ av bakverk
Varmluft
2 nivåer
Varmluft
3 nivåer
Temperatur (°C)
Tid (tim:min)
Petit-chouer/bakelser 1 / 4 ---
160 - 180
1)
0:35 - 0:60
Smuldegspaj 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Förvärm ugnen
Bakning på flera nivåer - skorpor, småkakor, bakverk, bullar
Typ av bakverk
Varmluft
2 nivåer
Varmluft
3 nivåer
Temperatur (°C)
Tid (tim:min)
Mördegskakor 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Spritsar 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Småkakor av socker-
kaksdeg
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Bakverk med äggvita,
maränger
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Mandelbiskvier 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Småkakor av jästdeg 1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Smördegskakor 1 / 3 ---
170 - 180
1)
0:30 - 0:50
Bullar 1 /4 --- 160 0:30 - 0:55
Småkakor (20 stycken/
plåt)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Förvärm ugnen
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan är inte tillräckligt
gräddad på undersidan
Fel ugnsnivå Ställ plåten på en lägre nivå
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vatten-
ränder)
För hög ugnstemperatur Sänk temperaturen
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vatten-
ränder)
För kort gräddningstid Förläng gräddningstiden
Öka inte temperaturen för att minska
gräddningstiden
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vatten-
ränder)
För mycket vätska i degen Använd mindre vätska. Kontrollera mix-
ningstiden, speciellt om du använder en
matberedare
Kakan är för torr För låg ugnstemperatur Ställ in en högre temperatur
Kakan är för torr För lång gräddningstid Ställ in en kortare gräddningstid
Kakan blir inte jämnt
gräddad
För hög temperatur och för
kort gräddningstid
Minska temperaturen och öka gräddnings-
tiden
8 electrolux
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan blir inte jämnt
gräddad
Degen är ojämnt fördelad Fördela degen jämnt på bakplåten
Kakan gräddas inte
med den inställda tiden
För låg temperatur Höj temperaturen något
Paj/Pizza
Typ av bakverk Nivå Temperatur °C Tid (min)
Pizza (tunn botten)
1)
1 200 - 230 15 - 20
Pizza (med mycket fyll-
ning)
1 180 - 200 25 - 35
Paj 1 180 - 200 40 - 60
Ugnsbakad spenat 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 45 - 55
Cheesecake med le-
moncurd, rund
1 140 - 160 80 - 90
Cheesecake med le-
moncurd på plåt
1 140 - 160 50 - 60
Äppelkaka, täckt 1 150 - 170 50 - 60
Grönsakspaj 1 160 - 180 50 - 60
Osyrat bröd
1)
1 230 10 - 20
Smördegskakor
1)
1 160 - 180 45 - 55
Flammekuchen (pizza-
liknande rätt från Als-
ace)
1)
1 230 15 - 25
Piroger (rysk version av
calzone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Förvärm ugnen
Suffléer och gratänger
Maträtt Ugnsfunktion Nivå Temperatur
°C
Tid tim: min
Nudelsufflé Varmluft + ånga 1 170-190 0:45-1:00
Lasagne Över/Undervärme 1 180-200 0:40-0:50
Grönsaksgratäng
1)
Varmluftsgrillning 1 170 0:20-0:30
Ostbaguetter
1)
Varmluftsgrillning 1 160-170 0:20-0:30
Söta suffléer Över/Undervärme 1 180-200 0:50-0:60
Fisksuffléer Över/Undervärme 1 180-200 0:50-1:00
electrolux 9
Maträtt Ugnsfunktion Nivå Temperatur
°C
Tid tim: min
Fyllda grönsaker Varmluftsgrillning 1 160-170 0:40-1:00
Potatisgratäng Varmluft + ånga 2 180-200 0:40-0:50
1) förvärm ugnen
Färdiglagade maträtter
Typ av ma-
trätt
Ugnsfunktion Nivå Temperatur °C Time Manager
Djupfryst pizza Över/Undervär-
me
3 se tillverkarens
anvisningar
se tillverkarens
anvisningar
Pommes frites
(300-600 g)
1)
Varmluftsgrillning 3 200-220 se tillverkarens
anvisningar
Baguetter Över/Undervär-
me
3 se tillverkarens
anvisningar
se tillverkarens
anvisningar
Fruktkaka Över/Undervär-
me
3 se tillverkarens
anvisningar
se tillverkarens
anvisningar
1) Tips: Vänd pommes fritesen 2 till 3 gånger under tillagningen
Stekning
Allmänna anvisningar:
Använd värmebeständiga ugnsformar (läs
tillverkarens bruksanvisning).
Stora stekar kan stekas direkt i långpan-
nan eller på gallret över långpannan. (om
det används).
Stek magert kött i en stekgryta med lock.
Det gör att köttet blir saftigare.
Alla typer av kött som ska ha en stekyta
kan stekas i en stekgryta utan lock.
Vi rekommenderar att kött och fisk som
steks i ugnen väger minst 1 kg.
För att förhindra att köttsaft som tränger ut
bränner fast rekommenderar vi att du till-
sätter lite vätska i långpannan.
Vänd steken vid behov (efter 1/2 - 2/3 av
stektiden).
Ös stora stekar samt fågel med deras egen
saft flera gånger under stekningen. Däri-
genom blir resultatet bättre.
Stäng av ugnen ca. 10 minuter före stek-
tidens slut för att utnyttja eftervärmen.
Nötkött
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid
(tim:min)
Grytstek 1 - 1,5 kg Över/Under-
värme
1 230 2:00 - 2:30
Rostbiff eller filé per cm
tjocklek
- röd inuti
1)
per cm tjock-
lek
Varmluftsgrill-
ning
1 190 - 200 0:05 - 0:06
- medium per cm tjock-
lek
Varmluftsgrill-
ning
1 180 - 190 0:06 - 0:08
- genomstekt per cm tjock-
lek
Varmluftsgrill-
ning
1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) förvärm ugnen
10 electrolux
Fläsk
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid
(tim:min)
Bog, hals, skinkstek 1 - 1,5 kg Varmluftsgrill-
ning
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Kotlett, revbensspjäll 1 - 1,5 kg Varmluftsgrill-
ning
1 170 - 180 1:00 - 1:30
Köttfärslimpa 750 g - 1 kg Varmluftsgrill-
ning
1 160 - 170 0:50 - 1:00
Fläsklägg (lagad i förväg) 750 g - 1 kg Varmluftsgrill-
ning
1 150 - 170 1:30 - 2:00
Kalv
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid
(tim:min)
Kalvstek 1 kg Varmluftsgrill-
ning
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Kalvlägg 1,5 - 2 kg Varmluftsgrill-
ning
1 160 - 180 2:00 - 2:30
Lamm
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid
(tim:min)
Lammbog, lammstek 1 - 1,5 kg Varmluftsgrill-
ning
1 150 - 170 1:30 - 2:00
Lammsadel 1 - 1,5 kg Varmluftsgrill-
ning
1 160 - 180 0:40 - 1:00
Vilt
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid
(tim:min)
Harsadel, harbog
1)
upp till 1 kg Över/Under-
värme
3 230 0:30 - 0:40
Rådjurssadel, hjortsadel 1,5 - 2 kg Över/Under-
värme
1 210 - 220 0:35- 0:40
Rådjurs-/hjortbog 1,5 - 2 kg Över/Under-
värme
1 180 - 200 1:00 - 1:30
1) förvärm ugnen
Fågel
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Ni Tempera-
tur °C
Tid
(tim:min)
Bitar av fågel 200 - 250 g
var
Varmluftsgrill-
ning
1 200 - 220 0:30 - 0:50
Halv kyckling 400 - 500 g
var
Varmluftsgrill-
ning
1 190 - 210 0:35 - 0:50
electrolux 11
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Ni Tempera-
tur °C
Tid
(tim:min)
Kyckling, unghöna 1 - 1,5 kg Varmluftsgrill-
ning
1 190 - 210 0:50 - 1:10
Anka 1,5 - 2 kg Varmluftsgrill-
ning
1 180 - 200 1:30 - 1:40
Gås 3,5 - 5 kg Varmluftsgrill-
ning
1 160 - 180 2:00 - 3:00
Kalkon 2,5 - 3,5 kg Varmluftsgrill-
ning
1 160 - 180 2:00 - 2:30
Kalkon 4 - 6 kg Varmluftsgrill-
ning
1 140 - 160 2:30 - 4:00
Fisk (ångkokning)
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Ni Tempera-
tur °C
Tid
(tim:min)
Hel fisk 1 - 1,5 kg Över/Under-
värme
1 210 - 220 0:40 - 1:20
Tabell för köttermometer
Nötkött
Typ av maträtt Köttets innertemperatur i °C
Entrecôte eller oxfilé, röd i mitten 45 - 50
Entrecôte eller oxfilé, medelhårt stekt 60 - 65
Entrecôte eller oxfilé, genomstekt 70 - 75
Fläsk
Typ av maträtt Köttets innertemperatur i °C
Bog, skinka, hals 80 - 82
Kotlett, kassler 75 - 80
Köttfärslimpa 75 - 80
Kalv
Typ av maträtt Köttets innertemperatur i °C
Kalvstek 75 - 80
Kalvlägg 85 - 90
Får/lamm
Typ av maträtt Köttets innertemperatur i °C
Fårbog 80 - 85
Fårsadel 80 - 85
Lammstek, lammbog 70 - 75
Vilt
Typ av maträtt Köttets innertemperatur i °C
Harsadel 70 - 75
Harbog 70 - 75
12 electrolux
Typ av maträtt Köttets innertemperatur i °C
Hel hare 70 - 75
Rådjurssadel, hjortsadel 70 - 75
Rådjurs-/hjortbog 70 - 75
Grillning
Använd alltid grillfunktionerna med
maximal temperaturinställning
Viktigt Grilla alltid med stängd ugnslucka
Förvärm alltid den tomma ugnen med
grillfunktionerna i 5 minuter.
Placera gallret på den ugnsnivå som
rekommenderas i grilltabellen.
Placera alltid plåten som ska fånga
upp fettet på den första ugnsnivån.
Grilla endast tunna bitar av kött eller
fisk.
Livsmedel som ska
grillas
Nivå Time Manager
1:a sidan 2:a sidan
Hamburgare 4 8–10 minuter 6–8 minuter
Fläskfilé 4 10–12 minuter 6–10 minuter
Korv 4 8–10 minuter 6–8 minuter
Ox- eller kalvfilé 4 6–7 minuter 5–6 minuter
Oxfilé eller rostbiff (cirka
1 kg)
3 10–12 minuter 10–12 minuter
Rostat bröd
1)
3 4–6 minuter 3–5 minuter
Varma smörgåsar 3 6–8 minuter -------
1) Förvärm inte
Lågtemperaturstekning
Använd den här funktionen för magra, möra
stycken av kött och fisk.
Tillaga alltid utan lock när du använder
Lågtemperaturstekning .
1. Bryn köttet i het stekpanna.
2. Placera köttet på ett stekfat eller direkt på
ugnsgallret. Placera plåten under gallret
för att fånga upp fettet.
3. Ställ in ugnsfunktionen Lågtemperatur-
stekning , ändra vid behov temperaturen
och tillaga tills maten är klar (se tabellen).
Typ av maträtt Vikt g Temperatur °C Nivå Total tid, minu-
ter
Rostbiff 1000-1500 150 1 90-110
Oxfilé 1000-1500 150 3 90-110
Kalvstek 1000-1500 150 1 100-120
Stekar 200 - 300 120 3 20-30
TILLAGNINGSHJÄLP -RECEPT
Ugnsgallrets höjd och den förinställda
tillagningstiden eller sluttiden för inner-
temperaturen visas på displayen för var-
je automatiskt recept.
I Tillagningshjälp -menyn är maträtterna in-
delade i olika kategorier:
•Gris/Kalv
Nöt/Vilt/Lamm
Fågel
•Fisk
Mjuk kaka
Efterrätter
•Pizza/Paj/Bröd
electrolux 13
Ugnsrätter/Gratänger
•Smårätter
•Kombi Ånga
Automatiska program
Dessa 3 automatiska program ger optimala
inställningar för alla slags kött eller andra re-
cept:
Köttprogram med Vikt automatisk ( menyn
Tillagningshjälp )
Köttprogram med Matlag. termometer
Auto ( menyn Tillagningshjälp )
Automatiska recept ( menyn Tillagnings-
hjälp )
Tillagningshjälp med Vikt automatisk
Denna funktion beräknar automatiskt stek-
ningstiden. För att använda denna funktion
måste man mata in matens vikt.
Aktivera funktionen:
1. Aktivera produkten.
2. Välj Tillagningshjälp . Tryck på OK för att
bekräfta.
3. Välj kategorin och rätten. Tryck på OK för
att bekräfta.
4.
Välj Vikt automatisk . Tryck på OK för att
bekräfta.
5.
Tryck på + eller - för att ställa in matens
vikt. Tryck på OK för att bekräfta.
Det automatiska programmet startar. Du kan
ändra vikten när som helst. Tryck på + eller
- för att ändra vikten. En ljudsignal hörs när
sluttiden uppnåtts. Tryck på en touchkontroll
för att stänga av signalen.
Vid användning av program för fågel,
vänd maten efter 30 minuter. Displayen
visar en påminnelse.
Maträtter med Vikt automatisk
Grisstek
Kalvstek
Engelsk rostbiff
Viltstek
Lammstek
Hel kyckling
Kalkon, hel
Hel anka
Hel gås
Tillagningshjälp med Matlag.
termometer Auto
1. Aktivera hushållsapparaten.
2.
Vidrör
eller för att ställa in funktio-
nen Tillagningshjälp , den nödvändiga ka-
tegorin och rätten.
3.
Vidrör
eller för att ställa in funktio-
nen Matlag. termometer Auto .
4. Vidrör OK för att bekräfta.
Displayen visar " Matlagningstermometer
".
5. Sätt in matlagningstermometern.
En ljudsignal hörs när programmet är
klart.
Tryck på en touchkontroll för att stänga
av ljudsignalen.
6. Avlägsna matlagningstermometern.
Varning Matlagningstermometern är
het! Risk för brännskador föreligger! Var
försiktig när du tar bort
matlagningstermometerns spets och
kontakt.
Maträtter med Köttermometer
Ryggbiff
Rostbiff
Lammstek, rosa
Benfri kyckling
Hel fisk
Tillagningshjälp med Automatiska
recept
Produkten har en uppsättning recept som du
kan använda. Recepten är förutbestämda
och du kan inte ändra dem.
Aktivera funktionen:
1. Aktivera produkten.
2. Välj menyn Tillagningshjälp . Tryck på
OK för att bekräfta.
3. Välj kategorin och rätten. Tryck på OK för
att bekräfta.
4. Välj Automatiska recept Tryck på OK för
att bekräfta.
När du ställer in alternativet Manuellt , vi-
sar displayen automatiska inställningar
men du kan ändra dem.
14 electrolux
Stek av gris
Stek av vilt
Displayen visar ugnsnivåer och förinställ-
da tillagningstider för varje automatiskt
recept.
Gris/Kalv
Grisstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mellan
1 kg och 3 kg.
Tillagningsmetod:
Krydda köttet efter smak och lägg det i en
ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan väts-
ka; botten bör vara täckt till ett djup av 20–
40 mm.
Vatten via vattenpåfyllningsbehållare: 500
ml
Inställningar:
Automatisk köttermometer, innertemperatur
75 °C.
Tillagningsmetod:
Krydda köttet efter smak, sätt i köttermome-
tern och lägg i en ugnsfast form.
Fläsklägg
Ingredienser:
1 baklägg av fläsk 0,8–1,2 kg
2 msk matolja
•1 tsk salt
1 tsk ädelpaprika
1/2 tsk basilika
1 liten burk skivade champinjoner
soppgrönsaker (morot, purjolök, selleri,
persilja)
•vatten
Tillagningsmetod:
Skär i svålen runtom hela fläskläggen. Blanda
olja, salt, paprika och basilika och sprid ut
över fläskläggen. Lägg fläskläggen i en ugns-
panna och strö ut champinjonerna över den.
Tillsätt soppgrönsaker och vatten; botten bör
vara täckt till ett djup av 10–15 mm.
Tid i ugnen: 160 minuter
–Nivå: 1
Fläskbog
Ingredienser:
1,5 kg fläskbog med skinn, från unggris
•salt
peppar
2 msk olivolja
150 g fint skuren selleri
1 purjolök, skivad
1 liten burk tomater, finhackade
250 ml grädde
2 vitlöksklyftor, skalade och krossade
färsk rosmarin och timjan
Tillagningsmetod:
Skär rutor i skinnet med en vass kniv. Krydda
med salt och peppar och bryn på alla sidor
med olivolja. Fräs selleri och purjolök med lite
olja. Lägg i en ugnspanna, tillsätt sedan to-
mater, grädde, vitlöksklyftor, rosmarin och
timjan. Rör om och lägg fläskbogen ovanpå.
Sätt in i ugnen.
Tid i ugnen: 130 minuter
–Nivå: 1
Kalvstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mellan
1 kg och 3 kg.
Tillagningsmetod:
Krydda köttet efter smak och lägg det i en
ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan väts-
ka; botten bör vara täckt till ett djup av 10–
20 mm. Täck över med ett lock.
Kalvlägg
Ingredienser:
1 baklägg av kalv 1,5–2 kg
4 skivor kokt skinka
2 msk matolja
•1 tsk salt
1 tsk ädelpaprika
1/2 tsk basilika
1 liten burk skivade champinjoner
soppgrönsaker (morot, purjolök, selleri,
persilja)
vatten
Tillagningsmetod:
Skär 8 snitt på längden runtom hela kalvläg-
gen. Skär fyra skivor av kokt skinka i halvor
och placera i snitten. Blanda olja, salt, pap-
rika och basilika och sprid ut över kalvläggen.
Lägg kalvläggen i en ugnspanna och strö ut
champinjonerna över den. Tillsätt soppgrön-
saker och vatten till kalvläggen; botten bör
vara täckt till ett djup av 10–15 mm.
Tid i ugnen: 160 minuter
–Nivå: 1
Ossobuco
electrolux 15
Stek av gris
Ingredienser:
•4 msk smör för bryning
4 kalvläggsskivor, cirka 3–4 cm tjocka
(skurna på tvären i förhållande till benen)
4 medelstora morötter, skurna i små tär-
ningar
4 stjälkar selleri, skurna i små tärningar
1 kg mogna tomater, skalade, halverade,
urkärnade och tärnade
1 knippe persilja, sköljd och grovhackad
•4 msk smör
2 msk mjöl för panering
6 msk olivolja
250 ml vitt vin
250 ml köttbuljong
3 medelstora lökar, skalade och finhacka-
de
3 vitlöksklyftor, skalade och tunt skivade
1/2 tsk vardera av timjan och oregano
2 lagerblad
•2 klyftor
salt, nymalen svartpeppar
Tillagningsmetod:
Smält 4 msk smör och fräs grönsakerna. Tag
ut grönsakerna ur pannan.
Skölj av kalvläggsskivorna, torka, krydda och
täck dem sedan med mjölet. Skaka av över-
blivet mjöl. Hetta upp olivoljan och bryn ski-
vorna på medelhög värme tills de är gyllen-
bruna. Tag ur köttet och häll av överbliven
olivolja.
Blanda köttsaften med 250 ml vin, häll över i
en kastrull och låt sjuda en stund. Tillsätt
250 ml köttbuljong samt persilja, timjan, ore-
gano och tärnade tomater. Krydda med salt
och peppar. Låt sedan koka upp igen.
Lägg grönsakerna i en ugnsform, lägg köttet
ovanpå och häll såsen över allting. Täck
ugnspannan med ett lock och ställ in i ugnen.
Tid i ugnen: 120 minuter
–Nivå: 1
Fylld kalvstek
Ingredienser:
•1 småfranska
•1 ägg
200 g köttfärs
salt, peppar
1 hackad lök
hackad persilja
1 kg kalvbringa (med ficka utskuren)
soppgrönsaker (morot, purjolök, selleri,
persilja)
50 g bacon
250 ml vatten
Tillagningsmetod:
Dränk in småfranskan i vatten och krama se-
dan ur vattnet. Blanda sedan med ägg, kött-
färs, salt, peppar, hackad lök och persilja.
Krydda kalvbringan (med ficka utskuren) och
fyll fickan med köttfärsen. Sy sedan igen
öppningen.
Placera kalvbringan i en ugnspanna. Tillsätt
soppgrönsaker, bacon och vatten.
Tid i ugnen: 100 minuter
–Nivå: 1
Köttfärslimpa
Ingredienser:
2 torra småfranskor
•1 lök
3 msk hackad persilja
750 g blandfärs
•2 ägg
salt, peppar och paprika
baconskivor
Tillagningsmetod:
Dränk in småfranskorna i vatten och krama
sedan ur vattnet. Skala och finhacka löken,
fräs den sedan och tillsätt hackad persilja.
Blanda färsen, äggen, de urkramade småf-
ranskorna och löken. Smaksätt med salt
peppar och paprika. Placera på ett stekfat
och täck med baconskivor. Tillsätt lite vatten
och ställ i ugnen.
Tid i ugnen: 70 minuter
–Nivå: 1
Nöt/Vilt/Lamm
Ryggbiff
Inställningar:
Automatisk köttermometer. Innertemperatur
för:
Röd inuti - 50 °C
•Rosa - 65 °C
Genomstekt - 70 °C
Tillagningsmetod:
Krydda köttet efter smak, sätt i köttermome-
tern och lägg i en ugnsfast form.
Rostbiff
Inställningar:
Automatisk köttermometer. Innertemperatur
för:
Röd inuti - 50 °C
•Rosa - 65 °C
Genomstekt - 70 °C
16 electrolux
Tillagningsmetod:
Krydda köttet efter smak, sätt i köttermome-
tern och lägg i en ugnsfast form.
Engelsk rostbiff
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mellan
1 kg och 3 kg.
Tillagningsmetod:
Krydda köttet efter smak och lägg det i en
ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan väts-
ka; botten bör vara täckt till ett djup av 10–
20 mm. Täck över med ett lock.
Marinerad stek
För att göra marinaden:
•1 l vatten
500 ml vinäger
•2 tsk salt
15 pepparkorn
•15 enbär
5 lagerblad
2 knippen soppgrönsaker (morot, purjo-
lök, selleri, persilja)
Låt allting koka upp och låt sedan svalna.
•1,5 kg stek
Häll marinaden över steken tills den är
täckt och låt den marineras i 5 dagar.
Ingredienser för stekning:
•salt
peppar
soppgrönsakerna från marinaden
Tillagningsmetod:
Tag steken ur marinaden och torka den.
Krydda med salt och peppar och bryn på alla
sidor. Lägg i en ugnsform. Tillsätt soppgrön-
saker från marinaden.
Häll marinad i formen; botten bör vara täckt
till ett djup av 10–15 mm. Täck över formen
med ett lock och ställ in i ugnen.
Tid i ugnen: 150 minuter
–Nivå: 1
Vatten via vattenpåfyllningsbehållare: 500
ml
Inställningar:
Automatisk köttermometer. Innertemperatur
70 °C.
Tillagningsmetod:
Krydda köttet efter smak, sätt i köttermome-
tern och lägg i en ugnsfast form.
Viltstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mellan
1 kg och 3 kg.
Tillagningsmetod:
Krydda köttet efter smak och lägg det i en
ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan väts-
ka; botten bör vara täckt till ett djup av 10–
20 mm. Täck över med ett lock.
Harsadel
Ingredienser:
•2 harsadlar
6 enbär (krossade)
salt och peppar
30 g smält smör
125 ml gräddfil
soppgrönsaker (morot, purjolök, selleri,
persilja)
Tillagningsmetod:
Gnid in harsadlarna med krossade enbär,
salt och peppar, och stryk på smält smör.
Lägg harsadlarna i en ugnspanna, häll
gräddfil över och lägg i soppgrönsakerna.
Tid i ugnen: 35 minuter
–Nivå: 1
Kanin i senapssås
Ingredienser:
2 kaniner, 800 g vardera
salt och peppar
2 msk olivolja
2 grovhackade lökar
50 g tärnad bacon
•2 msk mjöl
375 ml kycklingbuljong
125 ml vitt vin
1 tsk färsk timjan
125 ml grädde
2 msk Dijonsenap
Tillagningsmetod:
Skär kaninerna i 8 lika stora bitar, smaksätt
med salt och peppar och bryn på alla sidor.
Tag ur kaninbitarna och bryn lök och bacon.
Strö över mjöl och rör om. Rör i kycklingbul-
jong, vitt vin och timjan, och låt koka upp.
Lägg i ugnsform.
Tillsätt grädde och Dijonsenap, lägg i köttet,
täck över med ett lock och ställ sedan in i
ugnen.
Tid i ugnen: 90 minuter
–Nivå: 1
electrolux 17
Stek av vilt
Vildsvin
För att göra marinaden:
1,5 l rött vin
150 g rotselleri
150 g morötter
•2 lökar
5 lagerblad
•5 klyftor
2 knippen soppgrönsaker (morot, purjo-
lök, selleri, persilja)
Låt allting koka upp och låt sedan svalna.
1,5 kg vildsvinsstek (bog)
Häll marinaden över steken tills den är
täckt och låt den marineras i 3 dagar.
Ingredienser för stekning:
•salt
peppar
soppgrönsakerna från marinaden
1 liten burk kantareller
Tillagningsmetod:
Tag ut vildsvinssteken ur marinaden och tor-
ka den. Smaksätt med salt och peppar och
bryn på alla sidor. Lägg i ugnsform. Tillsätt
kantareller och några av soppgrönsakerna ur
marinaden.
Häll marinaden i ugnsformen; botten bör vara
täckt till ett djup av 10–15 mm. Täck över
med ett lock och ställ in i ugnen.
Tid i ugnen: 140 minuter
–Nivå: 1
Lammstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mellan
1 kg och 3 kg.
Tillagningsmetod:
Krydda köttet efter smak och lägg det i en
ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan väts-
ka; botten bör vara täckt till ett djup av 10–
30 mm. Täck över med ett lock.
Lammstek, rosa
Inställningar:
Automatisk köttermometer. Innertemperatur
70 °C.
Tillagningsmetod:
Krydda köttet efter smak, sätt i köttermome-
tern och lägg i en ugnsfast form.
Vatten via vattenpåfyllningsbehållare: 500
ml
Lammstek med ben
Ingredienser:
2,7 kg lammstek med ben
30 ml olivolja
•salt
peppar
•3 vitlöksklyftor
1 knippe färsk rosmarin (eller 1 tsk torkad)
vatten
Tillagningsmetod:
Skölj lammsteken och klappa den sedan torr,
gnid in olivolja och skär snitt i köttet. Krydda
med salt och peppar. Skala och skiva vitlök-
sklyftorna, tryck sedan ner dem i snitten i
köttet tillsammans med rosmarinkvistarna.
Lägg lammsteken i en ugnsform och tillsätt
vatten; botten bör vara täckt till ett djup av
10–15 mm.
Tid i ugnen: 165 minuter
–Nivå: 1
Fågel
Hel kyckling
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mellan
900 och 2 100 g.
Tillagningsmetod:
Lägg kycklingen i en ugnsfast form och kryd-
da efter smak. Vänd steken efter ca. 30 mi-
nuter. En påminnelse visas.
Kalkon, hel
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mellan
1 700 och 4 700 g.
Tillagningsmetod:
Lägg kalkonen i en ugnsfast form och krydda
efter smak. Vänd steken efter ca. 30 minuter.
En påminnelse visas.
Hel anka
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mellan
1 500 och 3 300 g.
Tillagningsmetod:
Lägg ankan i en ugnsfast form och krydda
efter smak. Vänd steken efter ca. 30 minuter.
En påminnelse visas.
Hel gås
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mellan
2 300 och 4 700 g.
Tillagningsmetod:
18 electrolux
Lägg gåsen i en ugnsfast form och krydda
efter smak. Vänd steken efter ca. 30 minuter.
En påminnelse visas.
Vatten via vattenpåfyllningsbehållare: 500
ml
Benfri kyckling
Inställningar:
Automatisk köttermometer, innertemperatur
75 °C.
Tillagningsmetod:
Krydda kalkonbröstet (urbenat) efter smak,
sätt i köttermometern och lägg i en ugnsfast
form.
Kycklinglår
Ingredienser:
4 kycklingklubbor à 250 g
250 g crème fraîche
125 ml grädde
•1 tsk salt
1 tsk paprika
1 tsk curry
1/2 tsk peppar
250 g skivade burkchampinjoner
20 g mjöl
Tillagningsmetod:
Rengör kycklinglåren och lägg i en ugnsform.
Blanda ihop resten av ingredienserna och
häll över kycklinglåren.
Tid i ugnen: 55 minuter
–Nivå: 1
Coq au Vin
Ingredienser:
1 kyckling
•salt
peppar
1 msk mjöl
50 g skirat smör
500 ml vitt vin
500 ml kycklingbuljong
•4 msk sojasås
1/2 knippe persilja
•1 kvist timjan
150 g tärnad bacon
250 g portobello, rengjorda och skurna i
fjärdedelar
12 schalottenlökar, skalade
2 vitlöksklyftor, skalade och krossade
Tillagningsmetod:
Rengör kycklingen, krydda med salt och
peppar och strö över mjölet.
Värm det skirade smöret i en ugnspanna på
ringen och bryn kycklingen på alla sidor. Häll
i vitt vin, kycklingbuljong och sojasås och
koka upp.
Tillsätt persilja, timjan, tärnad bacon, svamp,
schalottenlök och vitlök.
Koka upp igen, täck över med ett lock och
ställ in i ugnen.
Tid i ugnen: 55 minuter
–Nivå: 1
Stekt anka med apelsin
Ingredienser:
1 anka (1,6 – 2,0 kg)
•salt
peppar
3 apelsiner, skalade, urkärnade och tärna-
de
•1/2 tsk salt
2 apelsiner för råsaftpressning
150 ml sherry
Tillagningsmetod:
Rengör ankan, krydda med salt och peppar
och gnid in med apelsinskal.
Fyll ankan med saltade apelsintärningar och
sy ihop.
Placera ankan med bröstet nedåt i ugnspan-
nan.
Pressa ur saften ur apelsinerna, blanda med
sherryn och häll över ankan.
Ställ in ankan i ugnen. Vänd den efter 30 mi-
nuter (en signal hörs).
Tid i ugnen: 90 minuter
–Nivå: 1
Fylld kyckling
Ingredienser:
1 kyckling, 1,2 kg (med krås)
1 msk matolja
•1 tsk salt
1/4 tsk paprika
50 g ströbröd
3–4 msk mjölk
1 hackad lök
1 knippe persilja, hackad
20 g smör
•1 ägg
salt och peppar
Tillagningsmetod:
electrolux 19
Rengör och torka kycklingen. Blanda olja,
salt och paprika och gnid in i kycklingen.
Fyllning: Blanda ströbröd och mjölk. Lägg
hackad lök, persilja och smör i en panna och
fräs. Finhacka hjärtat, levern och magen och
tillsätt ett ägg. Blanda sedan ihop allting och
krydda med salt och peppar
Lägg kycklingen med bröstet nedåt i en
ugnspanna och ställ in i ugnen; vänd efter 30
minuter. (En signal hörs.)
Tid i ugnen: 90 minuter
–Nivå: 1
Fylld kyckling
Ingredienser:
4 benfria kycklingbröstfiléer
salt, peppar, paprikapulver och curry
Tillagningsmetod:
Krydda kycklingbrösten och lägg dem i en
skål i ugnen.
Vatten som tillsätts via vattenpåfyllnings-
behållaren: 450 ml
Tid i ugnen: 30 minuter
•Nivå: 3
Fisk
Hel fisk
Inställningar:
Automatisk köttermometer, innertemperatur
70 °C.
Tillagningsmetod:
Krydda köttet efter smak, sätt i köttermome-
tern och lägg i en ugnsfast form.
Ugnsbakad fiskfilé
Ingredienser:
600–700 g gös-, lax- eller havsforell-filéer
150 g riven ost
250 ml grädde
50 g ströbröd
•1 tsk dragon
hackad persilja
salt, peppar
•citron
•smör
Tillagningsmetod:
Skvätt citronjuice över fiskfiléerna och låt ma-
rinera ett tag. Badda med hushållspapper för
att ta bort överbliven juice. Salta och peppra
fiskfiléerna på båda sidor. Placera sedan fisk-
filéerna i en smord, ugnsfast form.
Rör ihop riven ost, hackad persilja, dragon,
ströbröd och grädde. Fördela genast bland-
ningen över fiskfiléerna och klicka ut smör på
blandningen.
Tid i ugnen: 35 minuter
–Nivå: 3
Ugnsrätt av torkad fisk
Ingredienser:
800 g torkad torsk
2 msk olivolja
•2 stora lökar
6 skalade vitlöksklyftor
2 purjolökar
6 röda paprikor
1/2 burk hackad tomat
200 ml vitt vin
200 ml koklag
peppar, salt, timjan, oregano
Tillagningsmetod:
Blötlägg den torkade torsken över natten. Låt
torsken rinna av nästa dag och lägg den i en
kastrull med vatten. Låt koka upp. Flytta se-
dan kastrullen från värmen och låt svalna.
Häll olivolja i en panna och hetta upp. Skala
och finhacka löken, skala och krossa vitlök-
sklyftorna, skiva och skölj purjolöken. Häll i
den heta oljan och fräs kort. Ta ur kärnhusen
ur paprikorna och skär i strimlor. Lägg sedan
paprikan i pannan tillsammans med den
hackade tomaten.
Tillsätt vitt vin och koklag och låt sjuda en
stund. Krydda med peppar, salt, timjan och
oregano och låt sjuda i pannan i ytterligare 15
minuter.
Tag ut den kallnade torkade torsken ur kast-
rullen och badda den torr med hushållspap-
per. Avlägsna skinn, ben och alla fenor. Skär
fisken i tunna skivor och blanda med grön-
sakerna i en ugnsfast form.
Tid i ugnen: 30 minuter
–Nivå: 1
Fisk på saltbädd
Ingredienser:
en hel fisk, cirka 1,5–2 kg
2 ovaxade citroner
1 fänkålshuvud
4 kvistar färsk timjan
•3 kg bergsalt
Tillagningsmetod:
Rengör fisken och gnid in juicen från citro-
nerna.
Skär fänkålen i tunna skivor och stoppa den
i fisken tillsammans timjankvistarna.
20 electrolux
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

Electrolux EOB98000X Recipe book

Typ
Recipe book