HUSQVARNA-ELECTROLUX QCE5745X Recipe book

Typ
Recipe book
Bruksanvisning Receptbok
Tack för att du valt en kvalitetsprodukt från Electrolux.
För att säkerställa bästa prestanda hos produkten ber vi dig att noga läsa igenom
denna bruksanvisning. Du kan då navigera genom alla procedurer på ett effektivt
sätt. Spara bruksanvisningen på en säker plats så att du har den till hands om du
behöver studera något avsnitt igen. Se också till att bruksanvisningen medföljer
produkten om den lämnas över till en ny ägare.
Vi önskar dig lycka till och mycket nöje med din nya hushållsapparat.
INNEHÅLL
ANVÄNDNINGSOMRÅDEN, TABELLER OCH TIPS
2
Ugnsluckans insida 2
Rekommendationer för ugnens
specialfunktioner för uppvärmning 2
Bakning 3
Bakning på en ugnsnivå: 4
Bakning på flera nivåer 6
Lågtemperaturstekning 7
Pizza/paj 7
Stekning 8
Stekning med Varmluftsgrill 8
Min grill 10
Upptining 11
Halvfabrikat 12
Torkning – Varmluft 12
Konservering 13
Bröd 14
Tabell matlagningstermometer 14
TILLAGNINGSHJÄLP-RECEPT 15
Automatiska program 15
Gris/Kalv 16
Nöt/Vilt/Lamm 20
Fågel 23
Fisk 26
Mjuk kaka 29
Pizza/Paj/Bröd 38
Ugnsrätter/Gratänger 43
Halvfabrikat 48
Med reservation för ändringar
ANVÄNDNINGSOMRÅDEN, TABELLER OCH TIPS
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
Ugnsluckans insida
På vissa modeller hittar du på insidan av ugnsluckan:
nummer på nivåpositionerna (vissa modeller)
information om ugnens funktioner, rekommenderade nivåpositioner och temperaturer
för typiska maträtter (vissa modeller).
Temperaturerna och gräddningstiderna i tabellerna är endast riktvärden. De beror på recep-
ten samt på ingrediensernas kvalitet och mängd.
Rekommendationer för ugnens specialfunktioner för uppvärmning
Varmhållning
Använd detta fungerar, om du önskar varm uppehällemat.
2 Innehåll
Temperaturen regleras automatiskt till 80 °C.
Tallriksvärmare
För uppvärmning av tallrikar och formar.
Fördela tallrikar och formar jämnt på gallret. Flytta högar efter halva uppvärmningstiden
(byt plats på övre och nedre)
Den automatiska temperaturen är 70 °C.
Rekommenderad ugnsnivå: 3.
Jäsning av deg
Du kan använda denna automatiska funktion med alla recept på jäsdeg. Det ger dig en god
jäsningsatmosfär. Lägg degen i en skål som är tillräckligt stor för jäsningen och täck över
den med en fuktig handduk eller med plastfolie. Sätt in ett ugnsgaller på nivå 1 och ställ
skålen där. Stäng luckan och ställ in funktionen Jäsning av deg. Ställ in nödvändig tid.
Bakning
Allmänna anvisningar
Din nya ugn kan baka och steka annorlunda än din gamla. Anpassa dina vanliga inställ-
ningar (temperatur, koktider) och nivåer till värdena i tabellerna.
Vid längre gräddningstider kan ugnen stängas av ca. 10 minuter innan gräddningstiden
har gått ut, detta för att utnyttja eftervärmen.
När du använder frysta livsmedel kan plåtarna i ugnen slå sig. När plåtarna kallnar
igen återtar de sin normala form.
Användning av baktabellerna
Vi rekommenderar att använda den lägre temperaturen första gången.
Om du inte hittar inställningar för ett speciellt recept, använd inställningar för ett lik-
nande.
Gräddningstiden kan förlängas med 10-15 minuter, om du bakar kakor på mer än en
nivå.
Kakor och bakverk med olika höjd kan färgsättas olika i början. Ändra inte temperaturin-
ställningen om detta inträffar. Skillnaderna utjämnas under gräddningen.
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan är inte tillräck-
ligt gräddad på under-
sidan
Fel ugnsnivå Ställ plåten på en lägre nivå
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vatten-
ränder)
För hög ugnstemperatur Sänk temperaturen
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vatten-
ränder)
För kort gräddningstid Förläng gräddningstiden
Öka inte temperaturen för att minska
gräddningstiden
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vatten-
ränder)
För mycket vätska i degen Använd mindre vätska. Kontrollera mix-
ningstiden, speciellt om du använder en
matberedare
Kakan är för torr För låg ugnstemperatur Ställ in en högre temperatur
Användningsområden, tabeller och tips 3
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan är för torr För lång gräddningstid Ställ in en kortare gräddningstid
Kakan blir inte jämnt
gräddad
För hög temperatur och för
kort gräddningstid
Minska temperaturen och öka gräddnings-
tiden
Kakan blir inte jämnt
gräddad
Degen är ojämnt fördelad Fördela degen jämnt på bakplåten
Kakan gräddas inte
med den inställda ti-
den
För låg temperatur Höj temperaturen något
Bakning på en ugnsnivå:
Bakverk i formar
Typ av bakverk Uugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C Tid timmar:minu-
ter
Kaka i ringform,
mjuk kaka
Varmluft 1 150-160 0:50-1:10
Sandkaka/frukt-
kaka
Varmluft 1 140-160 1:10-1:30
Sockerkaka Varmluft 2 140 0:35-0:50
Sockerkaka Över/Undervärme 2 160 0:35-0:50
Tårtbotten av
mördeg
Varmluft 2
170-180
1)
0:10-0:25
Tårtbotten av
sockerkaka
Varmluft 2 150-170 0:20-0:25
Apple pie (2 for-
mar Ø20 cm, dia-
gonalt placerade)
Varmluft 2 160 1:10-1:30
Apple pie (2 for-
mar Ø20 cm, dia-
gonalt placerade)
Över/Undervärme 1 180 1:10-1:30
Cheesecake Över/Undervärme 1 170-190 1:00-1:30
1) Förvärm ugnen
Bakverk på plåtar
Typ av bakverk Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C
Tid timmar:minu-
ter
Vetefläta/krans Över/Undervärme 3 170-190 0:30-0:40
Tyskt julbröd
Över/Undervärme 2
160-180
1)
0:50-1:10
4 Användningsområden, tabeller och tips
Typ av bakverk Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C
Tid timmar:minu-
ter
Bröd (rågbröd):
1. Första delen
av grädd-
ningen.
2. Andra delen
av grädd-
ningen.
Över/Undervärme 1
1.
230
1)
2. 160-180
1. 0:20
2. 0:30-1:00
Petit-chouer/ba-
kelser
Över/Undervärme 3
190-210
1)
0:20-0:35
Rulltårta
Över/Undervärme 3
180-200
1)
0:10-0:20
Vetelängd med
strössel
Varmluft 3 150-160 0:20-0:40
Smörkakor/sock-
erkringlor
Över/Undervärme 3
190-210
1)
0:20-0:30
Fruktkaka (på
jästdeg/socker-
kaksdeg)
2)
Varmluft 3 150 0:35-0:50
Fruktkaka (på
jästdeg/socker-
kaksdeg)
2)
Över/Undervärme 3 170 0:35-0:50
Fruktkaka av mör-
deg
Varmluft 3 160-170 0:40-1:20
Jästkaka med
känslig fyllning
(t.ex. kvarg, gräd-
de, kräm)
Över/Undervärme 3
160-180
1)
0:40-1:20
1) Förvärm ugnen
2) Använd den djupa ugnspannan
Kex/skorpor
Typ av bakverk Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C
Tid timmar:minu-
ter
Mördegskakor Varmluft 3 150-160 0:10-0:20
Mördegskaka/
mördegsremsor
Varmluft 3 140 0:20-0:30
Mördegskaka/
mördegsremsor
Över/Undervärme 3
160
1)
0:20-0:30
Småkakor av
sockerkaksdeg
Varmluft 3 150-160 0:15-0:20
Bakverk med ägg-
vita, maränger
Varmluft 3 80-100 2:00-2:30
Mandelbiskvier Varmluft 3 100-120 0:30-0:50
Användningsområden, tabeller och tips 5
Typ av bakverk Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C
Tid timmar:minu-
ter
Småkakor av jäst-
deg
Varmluft 3 150-160 0:20-0:40
Smördegskakor Varmluft 3
170-180
1)
0:20-0:30
Bullar Varmluft 3
160
1)
0:10-0:25
Bullar Över/Undervärme 3
190-210
1)
0:10-0:25
Small cakes (20
per plåt)
Varmluft 3
140
1)
0:20-0:30
Small cakes (20
per plåt)
Över/Undervärme 3
170
1)
0:20-0:30
1) Förvärm ugnen
Puddingar och gratänger
Maträtt Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C
Tid timmar:minu-
ter
Makaronipudding Över/Undervärme 1 180-200 0:45-1:00
Lasagne Över/Undervärme 1 180-200 0:25-0:40
Grönsaksgratäng
1)
Varmluftsgrill el-
ler Varmluft
1 160-170 0:15-0:30
Ostbaguetter
Varmluftsgrill el-
ler Varmluft
1 160-170 0:15-0:30
Söta puddingar Över/Undervärme 1 180-200 0:40-0:60
Fiskpudding Över/Undervärme 1 180-200 0:30-1:00
Fyllda grönsaker
Varmluftsgrill el-
ler Varmluft
1 160-170 0:30-1:00
1) Förvärm ugnen
Bakning på flera nivåer
Bakverk på plåtar
Typ av bakverk
Varmluft Varmluft
Temperatur i °C
Tid
timmar:minuter
Nivåpositioner nerifrån
2 nivåer 3 nivåer
Petit-chouer/ba-
kelser
1/4 -
160-180
1)
0:25-0:45
Smuldegspaj 1/4 - 150-160 0:30-0:45
1) Förvärm ugnen
6 Användningsområden, tabeller och tips
Skorpor/small cakes/bakelser/bullar
Typ av bakverk
Varmluft Varmluft
Temperatur i °C
Tid
timmar:minuter
Nivåpositioner nerifrån
2 nivåer 3 nivåer
Mördegskakor 1/4 1/3/5 150-160 0:20-0:40
Mördegskaka/
mördegsremsor
1/4 1/3/5 140 0:25-0:50
Småkakor av
sockerkaksdeg
1/4 - 160-170 0:25-0:40
Bakverk med ägg-
vita, maränger
1/4 - 80-100 2:10-2:50
Mandelbiskvier 1/4 - 100-120 0:40-1:20
Småkakor av jäst-
deg
1/4 - 160-170 0:30-0:60
Smördegskakor 1/4 -
170-180
1)
0:30-0:50
Bullar 1/4 - 180 0:30-0:55
Small cakes (20
per plåt)
1/4 -
150
1)
0:25-0:40
1) Förvärm ugnen
Lågtemperaturstekning
Använd den här funktionen för magra, möra stycken av kött och fisk. Tillaga utan lock.
1. Bryn köttet i het stekpanna.
2. Placera köttet på ett stekfat eller direkt på gallret. Placera formen under gallret för att
fånga upp fettet.
Typ av maträtt Vikt (g) Temperatur °C Ugnsnivå
Tid timmar:minu-
ter
Rostbiff 1000-1500 150 1 2:00-2:30
Oxfilé 1000-1500 150 3 1:30-1:50
Kalvstek 1000-1500 150 1 2:0-2:30
Stekar 200-300 120 3 0:20-0:40
Pizza/paj
Typ av bakverk Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Pizza (tunn botten)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Pizza (med mycket fyll-
ning)
2 180 - 200 20 - 30
Paj 1 180 - 200 40 - 55
Ugnsbakad spenat 1 160 - 180 45 - 60
Användningsområden, tabeller och tips 7
Typ av bakverk Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Quiche Lorraine 1 170 - 190 45 - 55
Schweizisk ostpaj 1 170 - 190 45 - 55
Äppelkaka, täckt 1 150 - 170 50 - 60
Grönsakspaj 1 160 - 180 50 - 60
Osyrat bröd
2
230 - 250
1)
10 - 20
Smördegskakor
2
160 - 180
1)
45 - 55
Flammekuchen (pizza-
liknande rätt från Als-
ace)
2
230 - 250
1)
12 - 20
Piroger (rysk version av
calzone)
2
180 - 200
1)
15 - 25
1) Förvärm ugnen
2) Använd den djupa ugnspannan
Stekning
Allmänna anvisningar:
Använd värmebeständiga ugnsformar (läs tillverkarens bruksanvisning).
Stora stekar kan stekas direkt i långpannan eller på gallret över långpannan. (om det an-
vänds).
Stek magert kött i en stekgryta med lock. Det gör att köttet blir saftigare.
Alla typer av kött som ska ha en stekyta kan stekas i en stekgryta utan lock.
Vi rekommenderar att kött och fisk som steks i ugnen väger minst 1 kg.
För att förhindra att köttsaft som tränger ut bränner fast rekommenderar vi att du till-
sätter lite vätska i långpannan.
Vänd steken vid behov (efter 1/2 - 2/3 av stektiden).
Ös stora stekar samt fågel med deras egen saft flera gånger under stekningen. Därige-
nom blir resultatet bättre.
Stäng av ugnen ca. 10 minuter före stektidens slut för att utnyttja eftervärmen.
Stekning med Varmluftsgrill
Nötkött
Typ av kött Mängd
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
°C
Tid (min)
Grytstek 1–1,5 kg
Över/Under-
värme
1 230 120-150
Rostbiff eller filé:
röd
per cm tjock-
lek
Varmlufts-
grillning
1
190-200
1)
5-6
Rostbiff eller filé:
rosa
per cm tjock-
lek
Varmlufts-
grillning
1
180-190
1)
6-8
Rostbiff eller filé:
välstekt
per cm tjock-
lek
Varmlufts-
grillning
1
170-180
1)
8-10
1) Förvärm ugnen
8 Användningsområden, tabeller och tips
Fläsk
Typ av kött Mängd
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
°C
Tid (min)
Bog, hals, skink-
stek
1–1,5 kg
Varmlufts-
grillning
1 160-180 90-120
Kotlett, revben-
sspjäll
1–1,5 kg
Varmlufts-
grillning
1 170-180 60-90
Köttfärslimpa 750 g–1 kg
Varmlufts-
grillning
1 160-170 50-60
Fläsklägg (färdig-
lagad)
750 g–1 kg
Varmlufts-
grillning
1 150-170 90-120
Kalv
Typ av kött Mängd Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Kalvstek 1 kg Varmluftsgrill-
ning
1 160-180 90-120
Kalvlägg 1,5–2 kg Varmluftsgrill-
ning
1 160-180 120-150
Lamm
Typ av kött Mängd Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Lammbog,
lammstek
1–1,5 kg Varmluftsgrill-
ning
1 150-170 100-120
Lammsadel 1–1,5 kg Varmluftsgrill-
ning
1 160-180 40-60
Vilt
Typ av kött Mängd Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Harsadel,
harbog
upp till 1 kg Över/Under-
värme
1
230
1)
30-40
Rådjurssadel,
hjortsadel
1,5–2 kg Över/Under-
värme
1 210-220 35-40
Rådjurs-/
hjortbog
1,5–2 kg Över/Under-
värme
1 180-200 60-90
1) Förvärm ugnen
Fågel
Typ av kött Mängd Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Bitar av fågel 200–250 g var Varmluftsgrill-
ning
1 200-220 30-50
Användningsområden, tabeller och tips 9
Typ av kött Mängd Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Halv kyckling 400–500 g var Varmluftsgrill-
ning
1 190-210 35-50
Kyckling, ung-
höna
1–1,5 kg Varmluftsgrill-
ning
1 190-210 50-70
Anka 1,5–2 kg Varmluftsgrill-
ning
1 180-200 80-100
Gås 3,5–5 kg Varmluftsgrill-
ning
1 160-180 120-180
Kalkon 2,5–3,5 kg Varmluftsgrill-
ning
1 160-180 120-150
Kalkon 4–6 kg Varmluftsgrill-
ning
1 140-160 150-240
Fisk (ångkokning)
Typ av kött Mängd Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Hel fisk 1–1,5 kg Över/Under-
värme
1 210-220 40-60
Min grill
Grilla alltid med maximal temperaturinställning.
FÖRSIKTIGHET
Grilla alltid med stängd ugnslucka.
Förvärm alltid den tomma ugnen med grillfunktionerna i 5 minuter.
Placera gallret på den ugnsnivå som rekommenderas i grilltabellen.
Placera alltid plåten som ska fånga upp fettet på den första ugnsnivån.
Grilla endast tunna bitar av kött eller fisk.
Min grill
Maträtt Temperatur Ugnsnivå
Grillningstid (min)
1:a sidan 2:a sidan
Rostbiff 210-230 2 30-40 30-40
Oxfilé 230 3 20-30 20-30
Stek av gris 210-230 2 30-40 30-40
Stek av kalv 210-230 2 30-40 30-40
Stek av lamm 210-230 3 25-35 20-25
Hela fiskar (500–
1 000 g)
210-230 3/4 15-30 15-30
10 Användningsområden, tabeller och tips
Max grill
Maträtt Ugnsnivå
Grillningstid (min)
1:a sidan 2:a sidan
Hamburgare 4 8-10 6-8
Fläskfilé 4 10-12 6-10
Korv 4 10-12 6-8
Nötbiffar, kalvbiffar 4 7-10 6-8
Rostat bröd
1)
5 1-3 1-3
Varma smörgåsar 4 6-8 -
1) Förvärm ugnen
Grillning med grillspett – sätt in långpannan på nivå 1
Livsmedel som ska stekas Temperatur °C Tid (min)
Kyckling 220-240 70-90
Roulad för stekning 190-210 120-180
Anka 220-240 90-150
Fläsklägg 190-210 150-210
Upptining
Avlägsna matens förpackning. Lägg rätten på en tallrik.
Täck inte över med en tallrik eller skål. Det kan förlänga upptiningstiden.
Använd ugnens första nivå, den längs ned.
Maträtt
Upptiningstid
(min)
Efterupptiningstid
(min)
Beskrivning
Kyckling, 1 000 g 100-140 20-30
Lägg kycklingen på ett upp
och nedvänt tefat på en stor
tallrik. Vänd efter halva tiden.
Kött, 1000g 100-140 20-30 Vänd efter halva tiden
Kött, 500 g 90-120 20-30 Vänd efter halva tiden
Forell, 150 g 25-35 10- 15 -
Jordgubbar, 300 g 30-40 10-20 -
Smör, 250 g 30-40 10-15 -
Grädde, 2 x 200 g 80-100 10-15
Det går att vispa grädde även
om delar av den är något
frusen
Tårta, 1400 g 60 60 -
Användningsområden, tabeller och tips 11
Halvfabrikat
Fryst mat
Halvfabrikat Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Fryst pizza 2 200 - 220 15-25
Fryst panpizza 2 190 - 210 20-25
Kyld pizza 2 210-230 13-25
Fryst portionspizza 2 180-200 15-30
Pommes frites, tunna 3 200-220 20-30
Pommes frites, tjocka 3 200-220 25-35
Croquetter 3 220-230 20-35
Riven potatisgräng 3 210-230 20-30
Färsk Lasagne/Cannel-
loni,kyld
2 170-190 35-45
Fryst Lasagne/Cannel-
loni
2 160-180 40-60
Ugnsgratinerad ost 3 170-190 20-30
Kycklingvingar 2 190-210 20-30
Frysta färdigrätter
Typ av maträtt Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C Tid
Djupfryst pizza Över/Undervärme 3
enligt tillverka-
rens anvisningar
enligt tillverka-
rens anvisningar
Pommes frites
1)
(300–600 g)
Över/undervärme
eller varmlufts-
grillning
3 200-220
enligt tillverka-
rens anvisningar
Baguetter Över/Undervärme 3
enligt tillverka-
rens anvisningar
enligt tillverka-
rens anvisningar
Fruktkaka Över/Undervärme 3
enligt tillverka-
rens anvisningar
enligt tillverka-
rens anvisningar
1) Vänd pommes fritesen 2 till 3 gånger under tillagningen
Torkning – Varmluft
Täck över ugnsgallren med bakpapper.
För bästa resultat: stäng av produkten när halva tiden tiden har gått. Öppna produktens
lucka och låt produkten svalna. Fortsätt sedan torkprocessen.
Grönsaker
Livsmedel som
ska torkas
Temperatur i °C
Ugnsnivå
Tid i timmar (rikt-
värde)
1 nivå 2 nivåer
Bönor 60-70 3 1/4 6-8
12 Användningsområden, tabeller och tips
Livsmedel som
ska torkas
Temperatur i °C
Ugnsnivå
Tid i timmar (rikt-
värde)
1 nivå 2 nivåer
Pepparfrukter 60-70 3 1/4 5-6
Soppgrönsaker 60-70 3 1/4 5-6
Champinjoner 50-60 3 1/4 6-8
Örter 40-50 3 1/4 2-3
Frukt
Livsmedel som
ska torkas
Temperatur i °C
Ugnsnivå
Tid i timmar (rikt-
värde)
1 nivå 2 nivåer
Plommon 60-70 3 1/4 8-10
Aprikoser 60-70 3 1/4 8-10
Äppelskivor 60-70 3 1/4 6-8
Päron 60-70 3 1/4 6-9
Konservering
Att observera:
Använd enbart, på marknaden tillgängliga, konserveringsburkar av samma mått.
Använd inte glas med skruvlock och bajonettförslutning eller metallburkar.
Använd första nivån från botten för ändamålet.
Sätt inte mer än sex enliters burkar på plåten.
Fyll burkarna till samma nivå och förslut med en klämma.
Burkarna får inte röra vid varandra.
Häll ca. 1/2 liter vatten i bakplåten så att det blir tillräckligt fuktigt i ugnen.
När vätskan i de första burkarna börjar sjuda (efter ca 35 - 60 minuter för enlitersburkar),
stäng av ugnen eller sänk temperaturen till 100 °C (se tabell).
Torkad frukt
Konservering Temperatur i °C
Koktid tills det börjar
sjuda, i min.
Fortsatt tillagningstid
på 100 °C, i min.
Jordgubbar, blåbär,
hallon, mogna krusbär
160-170 35-45 -
Stenfrukt
Konservering Temperatur i °C
Koktid tills det börjar
sjuda, i min.
Fortsatt tillagningstid
på 100 °C, i min.
Päron, kvitten, plom-
mon
160-170 35-45 10-15
Grönsaker
Konservering Temperatur i °C
Koktid tills det börjar
sjuda, i min.
Fortsatt tillagningstid
på 100 °C, i min.
Morötter
1)
160-170 50-60 5-10
Användningsområden, tabeller och tips 13
Konservering Temperatur i °C
Koktid tills det börjar
sjuda, i min.
Fortsatt tillagningstid
på 100 °C, i min.
Gurka 160-170 50-60 -
Blandade inlagda
grönsaker
160-170 50-60 5-10
Kålrabbi, ärtor, sparris 160-170 50-60 15-20
1) Låt stå i frånslagen ugn
Bröd
Typ av bakverk Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Franskbröd Bröd 2 180 - 200 40 - 60
Baguette Bröd 2 200 - 200 35 - 45
Mjuk kaka Bröd 2 180 - 200 40 - 60
Ciabatta Bröd 2 200 - 220 35 - 45
Rågbröd Bröd 2 190 - 210 50 - 70
Mörkt bröd Bröd 2 180 - 200 50 - 70
Fullkornsbröd Bröd 2 170 - 190 60 - 90
Tabell matlagningstermometer
Nötkött
Livsmedel Innertemperatur
Entrecôte eller oxfilé: röd 45 - 50 °C
Entrecôte eller oxfilé: rosa (medium) 60 - 65 °C
Entrecôte eller oxfilé: genomstekt 70 - 75 °C
Fläsk
Livsmedel Innertemperatur
Bog, skinka, hals 80 - 82 °C
Kotlett, kassler 75 - 80 °C
Köttfärslimpa 75 - 80 °C
Kalv
Livsmedel Innertemperatur
Kalvstek 75 - 80 °C
Kalvlägg 85 - 90 °C
Får/lamm
Livsmedel Innertemperatur
Fårbog 80 - 85 °C
Fårsadel 80 - 85 °C
14 Användningsområden, tabeller och tips
Livsmedel Innertemperatur
Lammstek, lammbog 70 - 75 °C
Vilt
Livsmedel Innertemperatur
Harsadel 70 - 75 °C
Harbog 70 - 75 °C
Hel hare 70 - 75 °C
Rådjurssadel, hjortsadel 70 - 75 °C
Rådjurs-/hjortbog 70 - 75 °C
Fisk
Livsmedel Innertemperatur
Lax 65 - 70 °C
Foreller 65 - 70 °C
TILLAGNINGSHJÄLP -RECEPT
I menyn Tillagningshjälp är maträtterna indelade i olika kategorier:
Gris/Kalv
Nöt/Vilt/Lamm
Fågel
•Fisk
Mjuk kaka
Pizza/Paj/Bröd
Ugnsrätter/Gratänger
Halvfabrikat
Displayen visar ugnsnivåer och förinställda tillagningstider för varje automatiskt recept.
Automatiska program
Dessa 3 automatiska program ger optimala inställningar för alla slags kött eller andra re-
cept:
Köttprogram med Vikt automatisk (menyn Tillagningshjälp ) — denna funktion beräknar
automatiskt tillagningstiden. För att använda den måste matens vikt matas in.
Köttprogram med Matlag. termometer Auto (menyn Tillagningshjälp ) — denna funktion
beräknar automatiskt tillagningstiden. För att använda den måste innertemperaturen
matas in. En ljudsignal hörs när programmet är klart.
Automatiska recept (menyn Tillagningshjälp ) — denna funktion använder fördefinierade
värden för en maträtt. Förbered maträtten enligt receptet i denna bok.
Vikt automatisk -rätter
Grisstek
Tillagningshjälp-recept 15
Vikt automatisk -rätter
Kalvstek
Engelsk rostbiff
Viltstek
Lammstek
Hel kyckling
Kalkon, hel
Hel anka
Hel gås
Matlag. termometer Auto -rätter
Stek av gris
Ryggbiff
Rostbiff
Stek av vilt
Lammstek, rosa
Benfri kyckling
Hel fisk
Gris/Kalv
Grisstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mellan 1 000 och 3 000 g.
Tillagningsmetod:
Krydda köttet efter smak och lägg det i en ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan vätska;
botten bör vara täckt till ett djup av 20–40 mm.
Stek av gris
Inställningar:
Automatisk matlagningstermometer, innertemperatur 75 °C.
Tillagningsmetod:
Krydda köttet efter smak, sätt i matlagningstermometern och lägg i en ugnsfast form.
Fläsklägg
Ingredienser:
1 baklägg av fläsk 0,8–1,2 kg
2 msk matolja
•1 tsk salt
1 tsk ädelpaprika
1/2 tsk basilika
1 liten burk skivade champinjoner
16 Tillagningshjälp-recept
soppgrönsaker (morot, purjolök, selleri, persilja)
•vatten
Tillagningsmetod:
Skär i svålen runtom hela fläskläggen. Blanda olja, salt, paprika och basilika och sprid ut
över fläskläggen. Lägg fläskläggen i en ugnspanna och strö ut champinjonerna över den.
Tillsätt soppgrönsaker och vatten; botten bör vara täckt till ett djup av 10–15 mm.
Tid i ugnen: 160 minuter
–Nivå: 1
Fläskbog
Ingredienser:
1,5 kg fläskbog med skinn, från unggris
salt
peppar
2 msk olivolja
150 g fint skuren selleri
1 purjolök, skivad
1 liten burk tomater, finhackade
250 ml grädde
2 vitlöksklyftor, skalade och krossade
färsk rosmarin och timjan
Tillagningsmetod:
Skär rutor i skinnet med en vass kniv. Krydda med salt och peppar och bryn på alla sidor
med olivolja. Fräs selleri och purjolök med lite olja i en ugnspanna, tillsätt sedan tomater,
grädde, vitlöksklyftor, rosmarin och timjan. Rör om och lägg fläskbogen ovanpå. Sätt in i
ugnen.
Tid i ugnen: 130 minuter
–Nivå: 1
Kalvstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mellan 1 000 och 3 000 g.
Tillagningsmetod:
Krydda köttet efter smak och lägg det i en ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan vätska;
botten bör vara täckt till ett djup av 10–20 mm. Täck över med ett lock.
Kalvlägg
Ingredienser:
1 baklägg av kalv 1,5–2 kg
4 skivor kokt skinka
2 msk matolja
•1 tsk salt
1 tsk ädelpaprika
1/2 tsk basilika
1 liten burk skivade champinjoner
soppgrönsaker (morot, purjolök, selleri, persilja)
•vatten
Tillagningshjälp-recept
17
Tillagningsmetod:
Skär 8 snitt på längden runtom hela kalvläggen. Skär fyra skivor av kokt skinka i halvor och
placera i snitten. Blanda olja, salt, paprika och basilika och sprid ut över kalvläggen. Lägg
kalvläggen i en ugnspanna och strö ut champinjonerna över den. Tillsätt soppgrönsaker och
vatten till kalvläggen; botten bör vara täckt till ett djup av 10–15 mm.
Tid i ugnen: 160 minuter
–Nivå: 1
Ossobuco
Ingredienser:
4 msk smör för bryning
4 kalvläggsskivor, cirka 3–4 cm tjocka (skurna på tvären i förhållande till benen)
4 medelstora morötter, skurna i små tärningar
4 stjälkar selleri, skurna i små tärningar
1 kg mogna tomater, skalade, halverade, urkärnade och tärnade
1 knippe persilja, sköljd och grovhackad
4 msk smör
2 msk mjöl för panering
6 msk olivolja
250 ml vitt vin
250 ml köttbuljong
3 medelstora lökar, skalade och finhackade
3 vitlöksklyftor, skalade och tunt skivade
1/2 tsk vardera av timjan och oregano
2 lagerblad
2 kryddnejlikor
salt, nymalen svartpeppar
Tillagningsmetod:
Smält 4 matskedar smör i en ugnspanna och fräs grönsakerna i den. Tag ut grönsakerna ur
pannan.
Skölj av kalvläggsskivorna, torka, krydda och täck dem sedan med mjölet. Skaka av överbli-
vet mjöl. Hetta upp olivoljan och bryn skivorna på medelhög värme tills de är gyllenbruna.
Tag ur köttet och häll av överbliven olivolja.
Deglasera köttsaften i ugnspannan med 250 ml vin, häll över i en kastrull och låt sjuda en
stund. Tillsätt 250 ml köttbuljong samt persilja, timjan, oregano och tärnade tomater. Kryd-
da med salt och peppar. Låt sedan koka upp igen.
Lägg grönsakerna i en ugnsform, lägg köttet ovanpå och häll såsen över allting. Täck ugns-
pannan med ett lock och ställ in i ugnen.
Tid i ugnen: 120 minuter
–Nivå: 1
Fylld kalvstek
Ingredienser:
1 småfranska
1 ägg
200 g köttfärs
salt, peppar
18 Tillagningshjälp-recept
1 hackad lök
hackad persilja
1 kg kalvbringa (med ficka utskuren)
soppgrönsaker (morot, purjolök, selleri, persilja)
50 g bacon
250 ml vatten
Tillagningsmetod:
Dränk in småfranskan i vatten och krama sedan ur vattnet. Blanda sedan med ägg, köttfärs,
salt, peppar, hackad lök och persilja.
Krydda kalvbringan (med ficka utskuren) och fyll fickan med köttfärsen. Sy sedan igen öpp-
ningen.
Placera kalvbringan i en ugnspanna. Tillsätt soppgrönsaker, bacon och vatten.
Tid i ugnen: 100 minuter
–Nivå: 1
Köttfärslimpa
Ingredienser:
2 torra småfranskor
•1 lök
3 msk hackad persilja
750 g blandfärs
2 ägg
salt, peppar och paprika
baconskivor
Tillagningsmetod:
Dränk in småfranskorna i vatten och krama sedan ur vattnet. Skala och finhacka löken, fräs
den sedan och tillsätt hackad persilja.
Blanda färsen, äggen, de urkramade småfranskorna och löken. Smaksätt med salt peppar
och paprika. Placera på ett stekfat och täck med baconskivor. Tillsätt lite vatten och ställ i
ugnen.
Tid i ugnen: 70 minuter
–Nivå: 1
Plommonfylld fläskkarré
Ingredienser:
200 g torkade plommon
150 ml vitt vin
1,5 kg grisstek eller kalvsadel (utan ben)
1 medelstor lök
äpple
salt, peppar och paprika
Tillagningsmetod:
Blötlägg plommonen i vitt vin i två timmar. Skölj köttet snabbt med vatten och torka det
sedan. Skär hål i köttets undersida och stoppa in ett plommon i varje hål. Tryck in dem så
långt det går. Krydda köttet och lägg det i ugnsformen med plommonsidan nedåt. Skala lök
och äpple. Skär i klyftor och lägg runt steken. Späd vinet som användes för att blötlägga
Tillagningshjälp-recept
19
plommonen med vatten till 2,5 dl och häll över steken. Servera till exempel med croquetter,
potatisgratäng eller broccoli.
Tid i ugnen: 60
–Nivå: 1
Nöt/Vilt/Lamm
Ryggbiff
Inställningar:
Automatisk matlagningstermometer. Innertemperatur för:
Röd inuti - 50 °C
Rosa - 65 °C
Genomstekt - 70 °C
Tillagningsmetod:
Krydda köttet efter smak, sätt i matlagningstermometern och lägg i en ugnsfast form.
Rostbiff
Inställningar:
Automatisk matlagningstermometer. Innertemperatur för:
Röd inuti - 50 °C
Rosa - 65 °C
Genomstekt - 70 °C
Tillagningsmetod:
Krydda köttet efter smak, sätt i matlagningstermometern och lägg i en ugnsfast form.
Engelsk rostbiff
Använd inte detta program för maträtter baserade på ryggbiff och stek.
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mellan 1 000 och 3 000 g.
Tillagningsmetod:
Krydda köttet efter smak och lägg det i en ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan vätska;
botten bör vara täckt till ett djup av 10–20 mm. Täck över med ett lock.
Marinerad stek
För att göra marinaden:
1 l vatten
500 ml vinäger
•2 tsk salt
15 pepparkorn
15 enbär
5 lagerblad
2 knippen soppgrönsaker (morot, purjolök, selleri, persilja)
Låt allting koka upp och låt sedan svalna.
•1,5 kg stek
Häll marinaden över steken tills den är täckt och låt den marineras i 5 dagar.
20 Tillagningshjälp-recept
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52

HUSQVARNA-ELECTROLUX QCE5745X Recipe book

Typ
Recipe book