AEG BS7304021M Recipe book

Typ
Recipe book
SV INBYGGNADSUGN RECEPTBOK
AUTOMATISKA PROGRAM
Programnummer Programnamn
1 GRÖNSAKER, TRADITIONELLA
2 POTATISGRATÄNG
3 LANTBRÖD
4 BULLAR
5 UGNSBAKAD FISKFILÉ
6 POCHERADE FISK (FORELL)
7 PLOMMONKNYTEN
8 KALVLÄGG
9 RIS
10 LASAGNE
11 JÄSNING AV DEG
12 BRÄSERAT KÖTT
13 GRISSTEK
14 KALVSTEK
15 LAMMSTEK
16 VILTSTEK
17 HEL KYCKLING
18 PIZZA
19 QUICHE LORRAINE
20 CITRONTÅRTA
21 CHEESECAKE
22 CANNELLONI
23 KAKMIX
24 SNABBPIZZA
25 HALVFABRIKAT POTATIS
1 - GRÖNSAKER, TRADITIONELLA
Kokkärl:
Alla slags kokkärl som är värmebestän-
diga upp till minst 100 °C kan användas.
Ingredienser:
400 g blomkål
200 g morötter
200 g kålrabbi
200 g gul och röd paprika
Beskrivning:
Skölj blomkålen och dela i buketter.
Skala morötter och kålrabbi och dela i
lagom bitar. Tvätta paprikan och skär i
strimlor. Placera alla grönsaker i en öp-
pen form och tillaga utan att tillsätta
vatten. Med denna tillagningsmetod
behövs inte alltid salt och andra kryd-
dor.
2
www.aeg.com
2 - POTATISGRATÄNG
Ingredienser:
1 000 g potatis
1 tesked av vardera salt, peppar och
muskotnöt
•2 vitlöksklyftor
200 g riven ost
•3 ägg
100 ml mjölk
250 ml grädde
4 matskedar smör
Beskrivning:
Skala potatis, skär i tunna skivor, torka
av och krydda. Gnid in en ugnsfast form
med en vitlöksklyfta och smörj sedan
formen med lite smör. Fördela hälften
av den kryddade potatisen i formen och
strö över lite riven ost. Lägg på rester-
ande potatisskivor och strö över resten
av den rivna osten. Pressa vitlöksklyftan
och vispa ihop med ägg, mjölk och
grädde. Häll blandningen över potati-
sen och fördela resten av smöret över
gratängen i små klickar.
3 - LANTBRÖD
Ingredienser:
•500 g vetemjöl
250 g rågmjöl
15 g salt
1 litet paket torrjäst (ca 8 g)
•250 ml vatten
250 ml mjölk
15 g salt
Övrigt:
Bakplåt, smord eller täckt med bakplåt-
spapper
Beskrivning:
Lägg vetemjöl, rågmjöl, salt och torrjäst
i en stor skål. Blanda vatten, mjölk och
salt och rör ner i mjölet. Knåda alla in-
gredienser till en smidig deg. Låt de-
gen jäsa till dubbel storlek. Forma de-
gen till en lång limpa och placera den
på smord eller bakpappersbeklädd
bakplåt. Låt brödet jäsa med ungefär
hälften av sin volym. Strö ut lite mjöl
före bakningen.
4 - BULLAR
Ingredienser:
500 g vetemjöl special
20 g färsk jäst eller 1 paket torrjäst (ca 8
g)
•300 ml vatten
10 g salt
Beskrivning:
Lägg mjöl och salt i en stor skål. Lös
upp jästen i vatten och häll den i mjö-
let. Knåda alla ingredienser till en smi-
dig deg. Låt degen jäsa till dubbel stor-
lek. Skär degen i bitar, forma till småf-
ranskor och lägg dem på en smord plåt
eller en hålplåt (extra tillbehör). Låt bul-
larna jäsa igen i ca. 25 minuter. Skär
kryss i bullarna före gräddningen. St
över vallmo-, kummin- eller sesamfrön,
om så önskas.
5 - UGNSBAKAD FISKFI
Ingredienser:
600 - 700 g gös-, lax- eller havsforell-fi-
léer
150 g riven ost
250 ml grädde
50 g ströbröd
SVENSKA
3
•1 tsk dragon
Hackad persilja
Salt, peppar
Citron
Ugnsfast form
Beskrivning:
Droppa citronsaft över fiskfiléerna och
låt dra in en stund. Torka av överflödig
saft med ett hushållspapper. Salta och
peppra fiskfiléerna på båda sidor. Pla-
cera sedan fiskfiléerna i den smorda
ugnsfasta formen. Rör ihop riven ost,
hackad persilja, dragon, ströbröd och
grädde. Fördela genast blandningen
över fiskfiléerna och klicka ut smör på
blandningen.
6 - POCHERADE FISK (FORELL)
Ingredienser:
4 foreller på 250 - 300 g vardera
citronsaft, peppar, salt
Beskrivning:
Tvätta forellerna inuti och utanpå, drop-
pa på citronsaft, krydda och lägg i rost-
fria formar med perforerad insats, två
foreller i varje. Servera med rostade
mandelflagor. Variant på ångkokt forell:
Häll varmt vatten och vinäger över fo-
rellerna innan de läggs i de rostfria for-
marna med silinsats.
7 - PLOMMONKNYTEN
Till degen (ingredienserna bör ha
rumstemperatur):
125 ml mjölk
20 g socker
1 litet paket torrjäst (ca 8 g)
•300 g mjöl
30 g socker
•30 g smör
1 äggula
•1 ägg
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
lite citronskal
plommonsylt
Efter tillagning:
•50 g smör
50 g malda vallmofrön
florsocker
Övrigt:
•smord form
Beskrivning:
Häll mjölk och socker i kastrullen och
värm lätt. Tillsätt jästen och rör om. Låt
stå i cirka 30 minuter. Tillsätt mjöl, sock-
er, smör, äggula, ägg, vaniljsocker och
lite citronskal i en skål. Tillsätt mjölk och
jäst och knåda till en smidig deg. Låt
degen jäsa övertäckt i ytterligare 45 mi-
nuter. Använd sedan en sked och tryck
ut klimpar (cirka 80 g), tryck dem platta
med handen och fyll med en tesked
plommonsylt. Dra upp degkanterna och
täck sylten med degen och forma till en
boll. Lägg bollarna på ett smort fat och
låt jäsa övertäckt i ytterligare 45 minuter
och sätt därefter in i produkten.
8 - KALVLÄGG
Ingredienser:
1 baklägg av kalv 1,5 - 2 kg
4 skivor kokt skinka
2 matskedar matolja
•1 tesked salt
1 tesked ädelpaprika
1/2 tesked basilika
1 liten burk skivade champinjoner
soppgrönsaker (morot, purjolök, selleri,
persilja)
vatten
Beskrivning:
Skär 8 snitt på längden runtom hela
kalvläggen. Skär fyra skivor av kokt skin-
ka i halvor och placera i snitten. Blanda
4
www.aeg.com
olja, salt, paprika och basilika och sprid
ut över kalvläggen. Lägg kalvläggen i
en ugnspanna och strö ut champinjo-
nerna över den. Tillsätt soppgrönsaker
och vatten till kalvläggen; botten bör
vara täckt till ett djup av 10 - 15 mm.
9 - RIS
Ingredienser:
200 g långkornigt ris
50 g vildris
salt och peppar
2 teskedar grönsaksbuljong
•600 ml vatten
1 liten röd paprika
2 teskedar farinsocker
2 teskedar tomatpuré
400 ml oxbuljong
Ingredienser:
200 g långkornigt ris
50 g vildris
salt och peppar
2 teskedar grönsaksbuljong
•600 ml vatten
1 liten röd paprika
2 teskedar farinsocker
2 teskedar tomatpuré
400 ml oxbuljong
Efter tillagning:
1 liten burk majs (150 g)
Låt majsen rinna av och blanda ner i det
kokta riset.
Beskrivning:
Lägg långkornigt ris, vildris, salt, pep-
par, grönsaksbuljong och vatten i en
skål i en halvtimma före tillagning. Skär
paprikan i små tärningar, blanda ner i ri-
set och koka.
10 - LASAGNE
Ingredienser för köttsåsen:
100 g bacon
1 lök
•1 morot
100 g selleri
2 matskedar olivolja
400 g blandfärs
100 ml köttbuljong
1 burk krossade tomater (cirka 400 g)
oregano, timjan, salt och peppar
Ingredienser för bechamelsåsen:
•75 g smör
•50 g mjöl
500 ml mjölk
salt, peppar och muskotnöt
Blandas med:
3 matskedar smör
250 g gröna lasagneplattor
50 g riven parmesan
50 g riven Emmentalerost
Beskrivning:
Skär bort brosk och svål från fläsket
med en vass kniv och skär i små tärning-
ar. Skala lök och morot, putsa sellerin
och skär allt i små tärningar. Värm oljan
i en kastrull. Fräs fläsket och de tärnade
grönsakerna samtidigt som du rör om
oavbrutet för att bryta upp och degla-
sera köttbuljongen. Sjud köttsåsen med
tomaterna, kryddorna, salt och peppar
på svag värme under lock i ca. 30 minu-
ter. Gör under tiden bechamelsåsen:
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölet
och värm tills det är gyllene under oav-
bruten omrörning. Tillsätt mjölken lite i
taget under ständig omröring. Krydda
såsen med salt, peppar och muskotnöt,
sjud utan lock ca. 10 minuter. Smörj en
stor fyrkantig gratängform med 1 mats-
ked smör. Lägg i flera skikt lasagneplat-
tor, köttsås, bechamelsås och ostbland-
ning i formen. Översta skiktet ska bestå
av bechamelsås med ost över. Lägg
resterande smör i klickar ovanpå lasag-
nen.
SVENSKA
5
11 - JÄSNING AV DEG
Du kan använda denna automatiska funk-
tion med alla recept på jäsdeg. Det ger
dig en god jäsningsatmosfär.
Placera degen i en form som är tillräckligt
stor. Sätt in ett ugnsgaller på nivå ett och
ställ skålen där. Stäng luckan och ställ in
funktionen Jäsning av deg. Ställ in nöd-
vändig tid.
12 - BRÄSERAT KÖTT
Inställningar:
Automatiska program med inställning
av vikt. Inställning för vikter mellan 1000
och 3 000 g.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak och lägg det i
en ugnsfast form. Tillsätt vatten eller
annan vätska; botten bör vara täckt till
ett djup av 10–20 mm. Täck över med
ett lock.
Använd inte detta program för
maträtter baserade på ryggbiff
och stek.
13 - GRISSTEK
Inställningar:
Automatiska program med inställning
av vikt. Inställning för vikter mellan 1000
och 3 000 g.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak och lägg det i
en ugnsfast form. Tillsätt vatten eller
annan vätska; botten bör vara täckt till
ett djup av 20–40 mm.
14 - KALVSTEK
Inställningar:
Automatiska program med inställning
av vikt. Inställning för vikter mellan 1000
och 3 000 g.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak och lägg det i
en ugnsfast form. Tillsätt vatten eller
annan vätska; botten bör vara täckt till
ett djup av 10–20 mm. Täck över med
ett lock.
15 - LAMMSTEK
Inställningar:
Automatiska program med inställning
av vikt. Inställning för vikter mellan 1000
och 3 000 g.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak och lägg det i
en ugnsfast form. Tillsätt vatten eller
annan vätska; botten bör vara täckt till
ett djup av 10 – 30 mm. Täck över med
ett lock.
16 - VILTSTEK
6
www.aeg.com
Inställningar:
Automatiska program med inställning
av vikt. Inställning för vikter mellan 1000
och 3 000 g.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak och lägg det i
en ugnsfast form. Tillsätt vatten eller
annan vätska; botten bör vara täckt till
ett djup av 10–20 mm. Täck över med
ett lock.
17 - HEL KYCKLING
Inställningar:
Automatiska program med inställning
av vikt. Inställning för vikter mellan 900
och 2 100 g.
Beskrivning:
Lägg kycklingen i en ugnsfast form och
krydda efter smak. Vänd steken efter
ca. 30 minuter. Displayen visar en på-
minnelse.
18 - PIZZA
Ingredienser för degen:
14 g jäst
200 ml ljummet vatten
•300 g mjöl
•3 g salt
1 matsked matolja
Ingredienser för fyllningen:
1/2 liten burk tomater, hackade
200 g riven Emmentalerost
•100 g salami
100 g kokt skinka
150 g svamp (på burk)
•150 g fetaost
•oregano
Beskrivning:
Smula sönder jästen i en skål och lös
upp den i det ljumma vattnet. Blanda
mjölet och saltet och blanda ner det i
skålen tillsammans med oljan. Knåda in-
gredienserna till en smidig deg som
släpper från skålens kanter. Täck där-
efter över degen och låt den jäsa på en
varm plats till dubbel storlek. Kavla ut
degen och placera den på den smorda
bakplåten. Stick hål i botten med en
gaffel. Lägg på ingredienserna till fyll-
ningen i tur och ordning.
Använd en smord bakplåt.
19 - QUICHE LORRAINE
Ingredienser för pajbotten:
•200 g mjöl
•2 ägg
•100 g smör
1/2 tesked salt
lite peppar
1 nypa muskotnöt
Ingredienser för fyllningen:
150 g riven ost
200 g kokt skinka eller magert bacon
•2 ägg
250 g gräddfil
salt, peppar och muskotnöt
Beskrivning:
Lägg mjöl, smör, ägg och kryddor i en
skål och rör ihop till en jämn deg. Låt
degen stå i kylskåpet i några timmar.
Kavla sedan ut degen och lägg den i en
smord svart bakform. Nagga botten
med en gaffel. Fördela skinka eller ba-
con på degen. Blanda ägg, gräddfil och
kryddor till fyllningen. Tillsätt sedan ost.
Svart bakform, smord, 28 cm diameter
20 - CITRONTÅRTA
SVENSKA
7
Ingredienser för smeten:
•250 g smör
200 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
1 nypa salt
•4 ägg
•150 g mjöl
150 g potatismjöl
1 struken tesked bakpulver
rivet skal av 2 citroner
Ingredienser för glasyren:
•125 ml citronsaft
100 g florsocker
Övrigt:
Fyrkantig bakform, 30 cm lång
Margarin för smörjning av formen
Ströbröd till formen
Beskrivning:
Häll smör, socker, citronskal, vaniljsock-
er och salt i en skål och vispa tills det är
pösigt. Tillsätt sedan äggen, ett åt
gången, vispa pösigt igen. Tillsätt mjöl
och potatismjöl blandat med bakpulver
i den pösiga blandningen och vänd ner.
Häll smeten i den smorda och bröade
bakformen, jämna till och sätt in i pro-
dukten. Blanda citronsaft och florsocker
efter gräddningen. Lägg den bakade
kakan på aluminiumfolie. Vik upp alumi-
niumfolien längs kakans sidor så att gla-
syren inte rinner ut. Nagga kakan och
bred på glasyr med en pensel. Låt där-
efter kakan stå en stund för att suga
upp glasyren.
21 - CHEESECAKE
Ingredienser för botten:
•150 g mjöl
70 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
•1 ägg
70 g rumstempererat smör
Ingredienser för ostkrämen:
3 äggvitor
50 g russin
2 matskedar rom
750 g lättkvarg
3 äggulor
200 g socker
saft från en citron
200 g crème fraîche
1 paket senapspulver, vaniljsmak (40 g
eller motsvarande mängd pulver för att
göra pudding av 500 ml mjölk)
Övrigt:
Svart springbakform med 26 cm diame-
ter, smord
Beskrivning:
Sikta ned mjölet i en skål. Tillsätt resten
av ingredienserna och blanda ihop med
en elvisp. Ställ sedan degen i kylskåpet
i 2 timmar. Lägg cirka 2/3 av degen i
den smorda kakformen och gör små hål
med en gaffel. Forma en ca. 3 cm hög
kant av resten av degen. Vispa äggvi-
torna till hårt skum med en elvisp. Tvät-
ta russinen, låt dem torka väl, droppa
över rommen och låt dra in. Häll lättk-
varg, äggulorna, socker, citronsaften,
creme fraiche och puddingpulvret i en
skål och blanda ingredienserna väl.
Vänd avslutningsvis försiktigt ner de vis-
pade äggvitorna och russinen i kvargs-
meten.
22 - CANNELLONI
Ingredienser för fyllningen:
50 g hackad lök
•30 g smör
350 g hackad bladspenat
100 g crème fraîche
200 g färsk tärnad lax
200 g tärnad abborre
150 g räkor
150 g kött av musslor
salt, peppar
50 g riven parmesan
150 g riven Emmentalerost
Ingredienser för bechamelsåsen:
•75 g smör
8
www.aeg.com
•50 g mjöl
500 ml mjölk
salt, peppar och muskotnöt
Blandas med:
1 paket cannelloni
50 g riven parmesan
150 g riven Emmentalerost
Beskrivning:
Lägg hackad lök och smör i en kastrull
och tillaga på svag värme tills löken är
genomskinlig. Tillsätt hackad bladspe-
nat och värm svagt en kort stund. Till-
sätt crème fraîche, rör ihop och låt sval-
na. Gör under tiden bechamelsåsen:
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölet
och värm tills det är gyllene under oav-
bruten omrörning. Tillsätt mjölken lite i
taget under ständig omröring. Krydda
såsen med salt, peppar och muskotnöt,
sjud utan lock ca. 10 minuter. Tillsätt
lax, abborre, räkor, musslor, salt och
peppar till den svala spenaten och rör
om. Smörj en stor fyrkantig gratäng-
form med 1 matsked smör. Fyll cannel-
lonin med spenatblandningen och lägg
dem i bakformen. Häll béchamelsås
mellan cannelloniraderna. Översta skik-
tet ska bestå av bechamelsås med ost
över. Lägg resterande smör i klickar
ovanpå lasagnen.
23 - KAKMIX
Instruktioner för tid och temperatur åter-
finns på förpackningen. Följ tillverkarens
instruktioner.
24 - SNABBPIZZA
Instruktioner för tid och temperatur åter-
finns på förpackningen. Följ tillverkarens
instruktioner.
25 - HALVFABRIKAT POTATIS
Instruktioner för tid och temperatur åter-
finns på förpackningen. Följ tillverkarens
instruktioner.
SVENSKA
9
10
www.aeg.com
SVENSKA
11
www.aeg.com/shop 892960388-A-022013
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

AEG BS7304021M Recipe book

Typ
Recipe book