Skär 8 snitt på längden runtom hela kalvläggen. Skär fyra skivor av kokt skinka i halvor och
placera i snitten. Blanda olja, salt, paprika och basilika och sprid ut över kalvläggen. Lägg
kalvläggen i en ugnspanna och strö ut champinjonerna över den. Tillsätt soppgrönsaker och
vatten till kalvlägget; botten bör vara täckt till ett djup av 10 - 15 mm. Vänd steken efter
cirka 30 minuter.
– Tid i ugnen: 160 minuter
– Ugnsnivå: 1
Ossobuco
Ingredienser:
• 4 msk smör för bryning
• 4 kalvläggsskivor, cirka 3–4 cm tjocka (skurna på tvären i förhållande till benen)
• 4 medelstora morötter, skurna i små tärningar
• 4 stjälkar selleri, skurna i små tärningar
• 1 kg mogna tomater, skalade, halverade, urkärnade och tärnade
• 1 knippe persilja, sköljd och grovhackad
• 4 msk smör
• 2 msk mjöl för panering
• 6 msk olivolja
• 250 ml vitt vin
• 250 ml köttbuljong
• 3 medelstora lökar, skalade och finhackade
• 3 vitlöksklyftor, skalade och tunt skivade
• 1/2 tsk vardera av timjan och oregano
• 2 lagerblad
• 2 kryddnejlikor
• salt, nymalen svartpeppar
Tillagningsmetod:
Smält 4 matskedar smör i en ugnspanna och fräs grönsakerna i den. Tag ut grönsakerna ur
pannan.
Skölj av kalvläggsskivorna, torka, krydda och täck dem sedan med mjölet. Skaka av överbli-
vet mjöl. Hetta upp olivoljan och bryn skivorna på medelhög värme tills de är gyllenbruna.
Tag ur köttet och häll av överbliven olivolja.
Deglasera köttsaften i ugnspannan med 250 ml vin, häll över i en kastrull och låt sjuda en
stund. Tillsätt 250 ml köttbuljong samt persilja, timjan, oregano och tärnade tomater. Kryd-
da med salt och peppar. Låt sedan koka upp igen.
Lägg grönsakerna i en ugnsform, lägg köttet ovanpå och häll såsen över allting. Täck ugns-
pannan med ett lock och ställ in i ugnen.
– Tid i ugnen: 120 minuter
–Nivå: 1
Fylld kalvstek
Ingredienser:
20 Tillagningshjälp-recept