Aeg-Electrolux BP8314021M Recipe book

Typ
Recipe book
SV
RECEPTBOK BRUKSANVISNING
FÖR PERFEKT RESULTAT
Tack för att du valt denna produkt från AEG. Vi har skapat den så att du ska
kunna få felfritt resultat i många år, med innovativa tekniker som gör livet
enklare – funktioner som du inte skulle hitta hos vanliga produkter. Varsågod att
ägna några minuter åt att läsa detta för att få ut så mycket som möjligt av
produkten.
TILLBEHÖR OCH RESERVDELAR
I AEG:s webbutik finner du allting som du behöver för att hålla dina AEG-
produkter snygga och i perfekt skick. Du hittar ett brett sortiment av tillbehör
som utformats och tillverkats med de högsta kvalitetskrav man kan förvänta sig:
från köksredskap för specialister till bestickkorgar, från flaskställ till tvättpåsar för
ömtåliga plagg...
Besök webbshopen på
www.aeg.com/shop
2
INNEHÅLL
4 Användningsområden, tabeller
och tips
17 Tillagningshjälp-recept
Följande symboler används i denna
bruksanvisning:
Viktig information för din personliga
säkerhet och information om hur skador
undviks på apparaten.
Allmän information och tips
Miljöinformation
Med reservation för ändringar.
Innehåll
3
ANVÄNDNINGSOMRÅDEN, TABELLER OCH TIPS
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
Ugnsluckans insida
På vissa modeller hittar du på insidan av luckan:
nummer på ugnsnivåerna (vissa modeller)
information om tillagningsfunktioner, rekommenderade ugnsnivåer och temperaturer för
typiska maträtter (vissa modeller).
Temperaturerna och gräddningstiderna i tabellerna är endast riktvärden. De beror på recep-
ten samt på ingrediensernas kvalitet och mängd.
Rekommendationer för ugnens specialfunktioner för uppvärmning
Tallriksvärmare
Använd detta fungerar, om du önskar varm uppehällemat.
Temperaturen regleras automatiskt till 80 °C.
Jäsning av deg
För uppvärmning av tallrikar och formar.
Fördela tallrikar och formar jämnt på gallret. Flytta högar efter halva uppvärmningstiden
(byt plats på övre och nedre)
Den automatiska temperaturen är 70 °C.
Rekommenderad hyllposition: 3.
Jäsning av deg
Du kan använda denna automatiska funktion med alla recept på jäsdeg. Det ger dig en god
jäsningsatmosfär. Lägg degen i en skål som är tillräckligt stor för jäsningen och täck över
den med en fuktig handduk eller med plastfolie. Sätt in ett ugnsgaller på nivå 1 och ställ
skålen där. Stäng luckan och ställ in funktionen Jäsning av deg. Ställ in nödvändig tid.
Bakning
Allmänna anvisningar
Din nya ugn kan baka och steka annorlunda än din gamla. Anpassa dina vanliga inställ-
ningar (temperatur, koktider) och nivåer till värdena i tabellerna.
Vid längre gräddningstider kan ugnen stängas av ca. 10 minuter innan gräddningstiden
har gått ut, detta för att utnyttja eftervärmen.
När du använder frysta livsmedel kan plåtarna i ugnen slå sig. När plåtarna kallnar igen
återtar de sin normala form.
Användning av baktabellerna
Vi rekommenderar att använda den lägre temperaturen första gången.
Om du inte hittar inställningar för ett speciellt recept, använd inställningar för ett lik-
nande.
4 Användningsområden, tabeller och tips
Gräddningstiden kan förlängas med 10-15 minuter, om du bakar kakor på mer än en
nivå.
Kakor och bakverk med olika höjd kan färgsättas olika i början. Ändra inte temperaturin-
ställningen om detta inträffar. Skillnaderna utjämnas under gräddningen.
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan är inte tillräck-
ligt gräddad på under-
sidan
Fel ugnsnivå Ställ kakan på en lägre ugnsnivå
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vatten-
ränder)
För hög ugnstemperatur Sänk temperaturen
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vatten-
ränder)
För kort gräddningstid Förläng gräddningstiden
Öka inte temperaturen för att minska
gräddningstiden
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vatten-
ränder)
För mycket vätska i degen Använd mindre vätska. Kontrollera mix-
ningstiden, speciellt om du använder en
matberedare.
Kakan är för torr För låg ugnstemperatur Ställ in en högre temperatur
Kakan är för torr För lång gräddningstid Ställ in en kortare gräddningstid.
Kakan blir inte jämnt
gräddad
För hög temperatur och för
kort gräddningstid
Minska temperaturen och öka gräddnings-
tiden.
Kakan blir inte jämnt
gräddad
Degen är ojämnt fördelad Fördela degen jämnt på bakplåten.
Kakan gräddas inte
med den inställda ti-
den
För låg temperatur Höj temperaturen något
Bakning på en nivå:
Bakverk i formar
Typ av bakverk Ugnsfunktion Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Kaka i ringform,
mjuk kaka
Varmluft 1 150 - 160 50 - 70
Sandkaka/frukt-
kaka
Varmluft 1 140 - 160 70 - 90
Sockerkaka Varmluft 2 140 - 150 35 - 50
Sockerkaka Över/Undervärme 2 160 35 - 50
Tårtbotten av
mördeg
Varmluft 2
170-180
1)
10 - 25
Tårtbotten av
sockerkaka
Varmluft 2 150 - 170 20 - 25
Användningsområden, tabeller och tips 5
Typ av bakverk Ugnsfunktion Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Apple pie / äppel-
paj (2 formar Ø
20 cm, diagonalt
placerade)
Varmluft 2 160 60 - 90
Apple pie / äppel-
paj (2 formar Ø
20 cm, diagonalt
placerade)
Över/Undervärme 1 180 70 - 90
Cheesecake Över/Undervärme 1 170 - 190 60 - 90
1) Förvärm ugnen
Bakverk på plåtar
Typ av bakverk Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Vetefläta/krans Över-/undervär-
me
3 170-190 30 - 40
Tyskt julbröd Över-/undervär-
me
2
160-180
1)
50 - 70
Bröd (rågbröd):
1. Första delen
av grädd-
ningen.
2. Andra delen
av grädd-
ningen.
Över-/undervär-
me
1
1.
230
1)
2. 160-180
1. 20
2. 30 - 60
Petit-chouer/ba-
kelser
Över-/undervär-
me
3
190-210
1)
20 - 35
Rulltårta Över-/undervär-
me
3
180-200
1)
10 - 20
Vetelängd med
strössel
Varmluft 3 150-160 20 - 40
Smörkakor/sock-
erkringlor
Över-/undervär-
me
3
190-210
1)
20 - 30
Fruktkaka (på
jästdeg/socker-
kaksdeg)
2)
Varmluft 3 150 35 - 55
Fruktkaka (på
jästdeg/socker-
kaksdeg)
2)
Över-/undervär-
me
3 170 35 - 55
Fruktkaka av mör-
deg
Varmluft 3 160-170 40 - 80
6 Användningsområden, tabeller och tips
Typ av bakverk Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Jästkaka med
känslig fyllning
(t.ex. kvarg, gräd-
de, kräm)
Över-/undervär-
me
3
160-180
1)
40 - 80
1) Förvärm ugnen
2) Använd långpannan
Småkakor
Typ av bakverk Ugnsfunktion Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Mördegskakor Varmluft 3 150 - 160 10 - 20
Mördegskaka/
mördegsremsor
Varmluft 3 140 20 - 35
Mördegskaka/
mördegsremsor
Över/Undervärme 3
160
1)
20 - 30
Småkakor av
sockerkaksdeg
Varmluft 3 150 - 160 15 - 20
Bakverk med ägg-
vita, maränger
Varmluft 3 80 - 100 120 - 150
Mandelbiskvier Varmluft 3 100 - 120 30 - 50
Småkakor av jäst-
deg
Varmluft 3 150 - 160 20 - 40
Smördegskakor Varmluft 3
170 - 180
1)
20 - 30
Bullar Varmluft 3
160
1)
10 - 25
Bullar Över/Undervärme 3
190 - 210
1)
10 - 25
Small cakes /
Småkakor (20
stycken/plåt)
Varmluft 3
150
1)
20 - 35
Small cakes /
Småkakor (20
stycken/plåt)
Över/Undervärme 3
170
1)
20 - 30
1) Förvärm ugnen
Puddingar och gratänger
Maträtt Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Makaronipudding
Över-/undervär-
me
1 180 - 200 45 - 60
Lasagne
Över-/undervär-
me
1 180 - 200 25 - 40
Grönsaksgratäng
1)
Varmluftsgrill-
ning eller Varm-
luft
1 160 - 170 15 - 30
Användningsområden, tabeller och tips 7
Maträtt Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Ostbaguetter
Varmluftsgrill-
ning eller Varm-
luft
1 160 - 170 15 - 30
Söta puddingar
Över-/undervär-
me
1 180 - 200 40 - 60
Fiskpudding
Över-/undervär-
me
1 180 - 200 30 - 60
Fyllda grönsaker
Varmluftsgrill-
ning eller Varm-
luft
1 160 - 170 30 - 60
1) Förvärm ugnen
Bakning på flera nivåer
Bakverk på plåtar
Typ av bakverk
Varmluft
Temperatur i °C Tid i min.Ugnsnivå
2 nivåer 3 nivåer
Petit-chouer/ba-
kelser
1/4 -
160 - 180
1)
25 - 45
Smuldegspaj 1/4 - 150 - 160 30 - 45
1) Förvärm ugnen
Småkakor/small cakes/bakelser/bullar
Typ av bakverk
Varmluft
Temperatur i °C Tid i min.Ugnsnivå
2 nivåer 3 nivåer
Mördegskakor 1/4 1/3/5 150 - 160 20 - 40
Mördegskaka/
mördegsremsor
1/4 1/3/5 140 25 - 50
Småkakor av
sockerkaksdeg
1/4 - 160 - 170 25 - 40
Bakverk med ägg-
vita, marnger
1/4 - 80 - 100 130 - 170
Mandelbiskvier 1/4 - 100 - 120 40 - 80
Småkakor av jäst-
deg
1/4 - 160 - 170 30 - 60
Smördegskakor 1/4 -
170 - 180
1)
30 - 50
Bullar 1/4 - 180 30 - 55
8 Användningsområden, tabeller och tips
Typ av bakverk
Varmluft
Temperatur i °C Tid i min.Ugnsnivå
2 nivåer 3 nivåer
Small cakes /
Småkakor (20
stycken/plåt)
1/4 -
150
1)
25 - 40
1) Förvärm ugnen
Lågtemperaturstekning
Använd den här funktionen för magra, möra stycken av kött och fisk. Tillaga utan lock.
1. Bryn köttet i het stekpanna.
2. Placera köttet på ett stekfat eller direkt på gallret. Placera formen under gallret för att
fånga upp fettet.
Typ av maträtt Vikt (g) Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Engelsk rostbiff 1000 - 1500 1 150 120 - 150
Oxfilé 1000 - 1500 3 150 90 - 170
Kalvstek 1000 - 1500 1 150 120 - 150
Stekar 200 - 300 3 120 20 - 40
Pizza/Paj
Typ av bakverk Ugnsnivå Temperatur °C Tid min.
Pizza (tunn botten)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Pizza (med mycket fyll-
ning)
2 180 - 200 20 - 30
Paj 1 180 - 200 40 - 55
Ugnsbakad spenat 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 45 - 55
Schweizisk ostpaj 1 170 - 190 45 - 55
Äppelkaka, täckt 1 150 - 170 50 - 60
Grönsakspaj 1 160 - 180 50 - 60
Osyrat bröd
2
230 - 250
1)
10 - 20
Smördegskakor
2
160 - 180
1)
45 - 55
Flammekuchen (pizza-
liknande rätt från Als-
ace)
2
230 - 250
1)
12 - 20
Piroger (rysk version av
calzone)
2
180 - 200
1)
15 - 25
1) Förvärm ugnen
2) Använd långpannan
Användningsområden, tabeller och tips 9
Stekning
Allmänna anvisningar:
Använd värmebeständiga ugnsformar (läs tillverkarens bruksanvisning).
Stora stekar kan stekas direkt i långpannan eller på gallret över långpannan. (om det an-
vänds).
Stek magert kött i en stekgryta med lock. Det gör att köttet blir saftigare.
Alla typer av kött som ska ha en stekyta kan stekas i en stekgryta utan lock.
Vi rekommenderar att kött och fisk som steks i ugnen väger minst 1 kg.
För att förhindra att köttsaft som tränger ut bränner fast rekommenderar vi att du till-
sätter lite vätska i långpannan.
Vänd steken vid behov (efter 1/2 - 2/3 av stektiden).
Ös stora stekar samt fågel med deras egen saft flera gånger under stekningen. Därige-
nom blir resultatet bättre.
Stäng av ugnen ca. 10 minuter före stektidens slut för att utnyttja eftervärmen.
Stekning med Varmluftsgrill
Nötkött
Typ av kött Mängd
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
°C
Tid min.
Grytstek 1 - 1,5 kg
Över-/under-
värme
1 230 120 - 150
Engelsk rostbiff
eller filé: röd
per cm tjock-
lek
Varmlufts-
grillning
1
190 - 200
1)
5 - 6
Engelsk rostbiff
eller filé: rosa
per cm tjock-
lek
Varmlufts-
grillning
1
180 - 190
1)
6 - 8
Engelsk rostbiff
eller filé: välstekt
per cm tjock-
lek
Varmlufts-
grillning
1
170 - 180
1)
8 - 10
1) Förvärm ugnen
Fläsk
Typ av kött Mängd
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
°C
Tid min.
Bog, hals, skink-
stek
1 - 1,5 kg
Varmlufts-
grillning
1 160 - 180 90 - 120
Kotlett, revben-
sspjäll
1 - 1,5 kg
Varmlufts-
grillning
1 170 - 180 60 - 90
Köttfärslimpa 750 g -1 kg
Varmlufts-
grillning
1 160 - 170 50 - 60
Fläsklägg (färdig-
lagad)
750 g -1 kg
Varmlufts-
grillning
1 150 - 170 90 - 120
10 Användningsområden, tabeller och tips
Kalv
Typ av kött Mängd Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur
°C
Tid min.
Kalvstek 1 kg Varmluftsgrill-
ning
1 160 - 180 90 - 120
Kalvlägg 1,5 - 2 kg Varmluftsgrill-
ning
1 160 - 180 120 - 150
Lamm
Typ av kött Mängd Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur
°C
Tid min.
Lammstek
med ben,
lammstek
1 - 1,5 kg Varmluftsgrill-
ning
1 150 - 170 100 - 120
Lammsadel 1 - 1,5 kg Varmluftsgrill-
ning
1 160 - 180 40 - 60
Vilt
Typ av kött Mängd Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur
°C
Tid min.
Harsadel,
harbog
upp till 1 kg Över-/under-
värme
1
230
1)
30 - 40
Rådjurssadel,
hjortsadel
1,5 - 2 kg Över-/under-
värme
1 210 - 220 35 - 40
Rådjurs-/
hjortbog
1,5 - 2 kg Över-/under-
värme
1 180 - 200 60 - 90
1) Förvärm ugnen
Fågel
Typ av kött Mängd Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur
°C
Tid min.
Bitar av fågel 200-250 g var Varmluftsgrill-
ning
1 200 - 220 30 - 50
Halv kyckling 400-500 g var Varmluftsgrill-
ning
1 190 - 210 35 - 50
Kyckling, ung-
höna
1 - 1,5 kg Varmluftsgrill-
ning
1 190 - 210 50 - 70
Anka 1,5 - 2 kg Varmluftsgrill-
ning
1 180 - 200 80 - 100
Gås 3,5 - 5 kg Varmluftsgrill-
ning
1 160 - 180 120 - 180
Kalkon 2,5 - 3,5 kg Varmluftsgrill-
ning
1 160 - 180 120 - 150
Användningsområden, tabeller och tips 11
Typ av kött Mängd Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur
°C
Tid min.
Kalkon 4 - 6 kg Varmluftsgrill-
ning
1 140 - 160 150 - 240
Fisk (ångkokning)
Typ av kött Mängd Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur
°C
Tid min.
Hel fisk 1 - 1,5 kg Över-/under-
värme
1 210 - 220 40 - 60
Min grill
Grilla alltid med maximal temperaturinställning.
FÖRSIKTIGHET
Grilla alltid med stängd ugnslucka.
Förvärm alltid den tomma ugnen med grillfunktionerna i 5 minuter.
Placera gallret på den ugnsnivå som rekommenderas i grilltabellen.
Placera alltid plåten som ska fånga upp fettet på den första ugnsnivån.
Grilla endast tunna bitar av kött eller fisk.
Min grill
Maträtt Ugnsnivå Temperatur
Tid i min.
1:a sidan 2:a sidan
Engelsk rostbiff 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Oxfilé 3 230 20 - 30 20 - 30
Stek av gris 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Stek av kalv 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Stek av lamm 3 210 - 230 25 - 35 20 - 25
Hela fiskar (500–
1 000 g)
3/4 210 - 230 15 - 30 15 - 30
Max grill
Maträtt Ugnsnivå
Tid i min.
1:a sidan 2:a sidan
Hamburgare 4 8 - 10 6 - 8
Fläskfilé 4 10 - 12 6 - 10
Korv 4 10 - 12 6 - 8
Nötbiffar, kalvbiffar 4 7 - 10 6 - 8
Rostat bröd
1)
5 1 - 3 1 - 3
12 Användningsområden, tabeller och tips
Maträtt Ugnsnivå
Tid i min.
1:a sidan 2:a sidan
Varma smörgåsar 4 6 - 8 -
1) Förvärm ugnen
Grillning med grillspett – sätt in långpannan på nivå 1
Livsmedel som ska stekas Temperatur °C Tid i min.
Kyckling 220 - 240 70 - 90
Roulad för stekning 190 - 210 120 - 180
Anka 220 - 240 90 - 150
Fläsklägg 190 - 210 150 - 210
Upptining
Avlägsna matens förpackning. Lägg rätten på en tallrik.
Täck inte över med en tallrik eller skål. Det kan förlänga upptiningstiden.
Använd ugnens första hyllnivå. Den längst ned.
Maträtt
Upptiningstid i
min.
Efterupptiningstid i
min.
Kommentar
Kyckling, 1 000 g 100 - 140 20 - 30
Lägg kycklingen på ett upp
och nedvänt tefat på en stor
tallrik. Vänd efter halva tiden.
Kött, 1 000 g 100 - 140 20 - 30 Vänd efter halva tiden
Kött, 500 g 90 - 120 20 - 30 Vänd efter halva tiden
Forell, 150 g 25 - 35 10 - 15 -
Jordgubbar, 300 g 30 - 40 10 - 20 -
Smör, 250 g 30 - 40 10 - 15 -
Grädde, 2 x 200 g 80 - 100 10 - 15
Det går att vispa grädde även
om delar av den är något
frusen
Tårta, 1 400 g 60 60 -
Halvfabrikat
Fryst mat
Halvfabrikat Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Fryst pizza 2 200 - 220 15-25
Fryst panpizza 2 190 - 210 20-25
Kyld pizza 2 210-230 13-25
Fryst portionspizza 2 180-200 15-30
Pommes Frites, tunn 3 200-220 20-30
Pommes Frites, tjock 3 200-220 25-35
Användningsområden, tabeller och tips 13
Halvfabrikat Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Croquetter 3 220-230 20-35
Riven potatisgräng 3 210-230 20-30
Lasagne/Cannelloni,
kyld
2 170-190 35-45
Fryst lasagne/cannello-
ni
2 160-180 40-60
Ugnsgratinerad ost 3 170-190 20-30
Kycklingvingar 2 190-210 20-30
Frysta färdigrätter
Typ av maträtt Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C Tid
Fryst Pizza Över/Undervärme 3
enligt tillverka-
rens anvisningar
enligt tillverka-
rens anvisningar
Pommes Frites
1)
(300–600 g)
Över/undervärme
eller varmlufts-
grillning
3 200-220
enligt tillverka-
rens anvisningar
Baguetter Över/Undervärme 3
enligt tillverka-
rens anvisningar
enligt tillverka-
rens anvisningar
Fruktkaka Över/Undervärme 3
enligt tillverka-
rens anvisningar
enligt tillverka-
rens anvisningar
1) Vänd pommes fritesen 2 till 3 gånger under tillagningen
Torkning – Varmluftstillagning
Täck över ugnsgallren med bakpapper.
För bästa resultat: stäng av produkten när halva tiden tiden har gått. Öppna produktens
lucka och låt produkten svalna. Fortsätt sedan torkprocessen.
Grönsaker
Livsmedel som
ska torkas
Ugnsnivå
Temperatur i °C
Tid i timmar
(riktvärde)
1 nivå 2 nivåer
Bönor 3 1/4 60 - 70 6 - 8
Pepparfrukter 3 1/4 60 - 70 5 - 6
Soppgrönsaker 3 1/4 60 - 70 5 - 6
Champinjoner 3 1/4 50 - 60 6 - 8
Örter 3 1/4 40 - 50 2 - 3
Frukt
Livsmedel som
ska torkas
Ugnsnivå
Temperatur i °C
Tid i timmar
(riktvärde)
1 nivå 2 nivåer
Plommon 3 1/4 60 - 70 8 - 10
Aprikoser 3 1/4 60 - 70 8 - 10
14 Användningsområden, tabeller och tips
Livsmedel som
ska torkas
Ugnsnivå
Temperatur i °C
Tid i timmar
(riktvärde)
1 nivå 2 nivåer
Äppelskivor 3 1/4 60 - 70 6 - 8
Päron 3 1/4 60 - 70 6 - 9
Konservering
Att observera:
Använd enbart konserveringsburkar av samma mått som finns att köpa.
Använd inte glas med skruvlock och bajonettförslutning eller metallburkar.
Använd första nivån från botten för ändamålet.
Sätt inte mer än sex enliters burkar på plåten.
Fyll burkarna till samma nivå och förslut med en klämma.
Burkarna får inte röra vid varandra.
Häll ca. 1/2 liter vatten i bakplåten så att det blir tillräckligt fuktigt i ugnen.
När vätskan i de första burkarna börjar sjuda (efter ca 35 - 60 minuter för enlitersburkar),
stäng av ugnen eller sänk temperaturen till 100 °C (se tabell).
Torkad frukt
Konservering Temperatur i °C
Koktid tills det börjar
sjuda, i min.
Fortsatt tillagningstid
på 100 °C, i min.
Jordgubbar, blåbär,
hallon, mogna krusbär
160 - 170 35 - 45 -
Stenfrukt
Konservering Temperatur i °C
Koktid tills det börjar
sjuda, i min.
Fortsatt tillagningstid
på 100 °C, i min.
Päron, kvitten, plom-
mon
160 - 170 35 - 45 10 - 15
Grönsaker
Konservering Temperatur i °C
Koktid tills det börjar
sjuda, i min.
Fortsatt tillagningstid
på 100 °C, i min.
Morötter
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Gurka 160 - 170 50 - 60 -
Blandade inlagda
grönsaker
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Kålrabbi, ärtor, sparris 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1) Låt stå i frånslagen ugn
Bröd
Typ av bakverk Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Franskbröd Bröd 2 180 - 200 40 - 60
Användningsområden, tabeller och tips 15
Typ av bakverk Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Baguette Bröd 2 200 - 220 35 - 45
Mjuk kaka Bröd 2 180 - 200 40 - 60
Ciabatta Bröd 2 200 - 220 35 - 45
Rågbröd Bröd 2 190 - 210 50 - 70
Mörkt bröd Bröd 2 180 - 200 50 - 70
Fullkornsbröd Bröd 2 170 - 190 60 - 90
Tabell matlagningstermometer
Nötkött
Livsmedel Innertemperatur °C
Entrecôte eller oxfilé: röd 45 - 50
Entrecôte eller oxfilé: rosa 60 - 65
Entrecôte eller oxfilé: välstekt 70 - 75
Fläsk
Livsmedel Innertemperatur °C
Bog, skinka, hals 80 - 82
Kotlett, kassler 75 - 80
Köttfärslimpa 75 - 80
Kalv
Livsmedel Innertemperatur °C
Kalvstek 75 - 80
Kalvlägg 85 - 90
Får/lamm
Livsmedel Innertemperatur °C
Fårbog 80 - 85
Fårsadel 80 - 85
Lammstek, lammstek med ben 70 - 75
Vilt
Livsmedel Innertemperatur °C
Harsadel 70 - 75
Harbog 70 - 75
Hel hare 70 - 75
Rådjurssadel, hjortsadel 70 - 75
Rådjurs-/hjortbog 70 - 75
16 Användningsområden, tabeller och tips
Fisk
Livsmedel Innertemperatur °C
Lax 65 - 70
Foreller 65 - 70
TILLAGNINGSHJÄLP -RECEPT
I menyn Tillagningshjälp är maträtterna indelade i olika kategorier:
Gris/Kalv
Nöt/Vilt/Lamm
Fågel
•Fisk
Mjuk kaka
Pizza/Paj/Bröd
Ugnsrätter/Gratänger
Halvfabrikat
Automatiska program
Dessa 3 automatiska program ger optimala inställningar för alla slags kött eller andra re-
cept:
Köttprogram med Vikt automatisk (menyn Tillagningshjälp ) — denna funktion beräknar
automatiskt tillagningstiden. För att använda den måste matens vikt matas in.
Köttprogram med Matlag. termometer Auto (menyn Tillagningshjälp ) — denna funktion
beräknar automatiskt tillagningstiden. För att använda den måste innertemperaturen
matas in. En ljudsignal hörs när programmet är klart.
Automatiska recept (menyn Tillagningshjälp ) — denna funktion använder fördefinierade
värden för en maträtt. Förbered maträtten enligt receptet i denna bok.
Vikt automatisk -rätter
Grisstek
Kalvstek
Engelsk rostbiff
Viltstek
Lammstek
Hel kyckling
Kalkon, hel
Hel anka
Hel gås
Tillagningshjälp-recept 17
Matlag. termometer Auto -rätter
Stek av gris
Ryggbiff
Rostbiff
Stek av vilt
Lammstek, rosa
Benfri kyckling
Hel fisk
Gris/Kalv
Grisstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mellan 1 000 och 3 000 g.
Tillagningsmetod:
Krydda köttet efter smak och lägg det i en ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan vätska;
botten bör vara täckt till ett djup av 20–40 mm. Vänd steken efter cirka 30 minuter.
Ugnsnivå: 1
Stek av gris
Inställningar:
Automatisk matlagningstermometer, innertemperatur 75 °C.
Tillagningsmetod:
Krydda köttet efter smak, sätt i matlagningstermometern och lägg i en ugnsfast form.
Ugnsnivå: 1
Fläsklägg
Ingredienser:
1 baklägg av fläsk 0,8–1,2 kg
2 msk matolja
•1 tsk salt
1 tsk ädelpaprika
1/2 tsk basilika
1 liten burk skivade champinjoner (280 g)
soppgrönsaker (morot, purjolök, selleri, persilja)
•vatten
Tillagningsmetod:
Skär i svålen runtom hela fläskläggen. Blanda olja, salt, paprika och basilika och sprid ut
över fläskläggen. Lägg fläskläggen i en ugnspanna och strö ut champinjonerna över den.
Tillsätt soppgrönsaker och vatten; botten bör vara täckt till ett djup av 10 - 15 mm. Vänd
steken efter cirka 30 minuter.
Tid i ugnen: 160 minuter
18 Tillagningshjälp-recept
Ugnsnivå: 1
Fläskbog
Ingredienser:
1,5 kg fläskbog med skinn, från unggris
salt
peppar
2 msk olivolja
150 g fint skuren selleri
1 purjolök, skivad
1 liten burk tomater, finhackade (400 g)
250 ml grädde
2 vitlöksklyftor, skalade och krossade
färsk rosmarin och timjan
Tillagningsmetod:
Skär rutor i skinnet med en vass kniv. Krydda med salt och peppar och bryn på alla sidor
med olivolja på en långpanna. Fräs selleri och purjolök med lite olja i en ugnspanna, tillsätt
sedan tomater, grädde, vitlöksklyftor, rosmarin och timjan. Rör om och lägg fläskbogen
ovanpå. Sätt in i ugnen.
Tid i ugnen: 130 minuter
Ugnsnivå: 1
Kalvstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mellan 1 000 och 3 000 g.
Tillagningsmetod:
Krydda köttet efter smak och lägg det i en ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan vätska;
botten bör vara täckt till ett djup av 10–20 mm. Täck över med ett lock.
Ugnsnivå: 1
Kalvlägg
Ingredienser:
1 baklägg av kalv 1,5–2 kg
4 skivor kokt skinka
2 msk matolja
•1 tsk salt
1 tsk ädelpaprika
1/2 tsk basilika
1 liten burk skivade champinjoner (280 g)
soppgrönsaker (morot, purjolök, selleri, persilja)
•vatten
Tillagningsmetod:
Tillagningshjälp-recept
19
Skär 8 snitt på längden runtom hela kalvläggen. Skär fyra skivor av kokt skinka i halvor och
placera i snitten. Blanda olja, salt, paprika och basilika och sprid ut över kalvläggen. Lägg
kalvläggen i en ugnspanna och strö ut champinjonerna över den. Tillsätt soppgrönsaker och
vatten till kalvlägget; botten bör vara täckt till ett djup av 10 - 15 mm. Vänd steken efter
cirka 30 minuter.
Tid i ugnen: 160 minuter
Ugnsnivå: 1
Ossobuco
Ingredienser:
4 msk smör för bryning
4 kalvläggsskivor, cirka 3–4 cm tjocka (skurna på tvären i förhållande till benen)
4 medelstora morötter, skurna i små tärningar
4 stjälkar selleri, skurna i små tärningar
1 kg mogna tomater, skalade, halverade, urkärnade och tärnade
1 knippe persilja, sköljd och grovhackad
4 msk smör
2 msk mjöl för panering
6 msk olivolja
250 ml vitt vin
250 ml köttbuljong
3 medelstora lökar, skalade och finhackade
3 vitlöksklyftor, skalade och tunt skivade
1/2 tsk vardera av timjan och oregano
2 lagerblad
2 kryddnejlikor
salt, nymalen svartpeppar
Tillagningsmetod:
Smält 4 matskedar smör i en ugnspanna och fräs grönsakerna i den. Tag ut grönsakerna ur
pannan.
Skölj av kalvläggsskivorna, torka, krydda och täck dem sedan med mjölet. Skaka av överbli-
vet mjöl. Hetta upp olivoljan och bryn skivorna på medelhög värme tills de är gyllenbruna.
Tag ur köttet och häll av överbliven olivolja.
Deglasera köttsaften i ugnspannan med 250 ml vin, häll över i en kastrull och låt sjuda en
stund. Tillsätt 250 ml köttbuljong samt persilja, timjan, oregano och tärnade tomater. Kryd-
da med salt och peppar. Låt sedan koka upp igen.
Lägg grönsakerna i en ugnsform, lägg köttet ovanpå och häll såsen över allting. Täck ugns-
pannan med ett lock och ställ in i ugnen.
Tid i ugnen: 120 minuter
–Nivå: 1
Fylld kalvstek
Ingredienser:
20 Tillagningshjälp-recept
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56

Aeg-Electrolux BP8314021M Recipe book

Typ
Recipe book