AEG BS8304021M Recipe book

Typ
Recipe book
SV
RECEPTBOK BRUKSANVISNING
FÖR PERFEKT RESULTAT
Tack för att du valt denna produkt från AEG. Vi har skapat
den så att du ska kunna få felfritt resultat i många år,
med innovativa tekniker som gör livet enklare –
funktioner som du inte skulle hitta hos vanliga produkter.
Varsågod att ägna några minuter åt att läsa detta för att
få ut så mycket som möjligt av produkten.
TILLBEHÖR OCH RESERVDELAR
I AEG:s webbutik finner du allting som du behöver för att
hålla dina AEG-produkter snygga och i perfekt skick. Du
hittar ett brett sortiment av tillbehör som utformats och
tillverkats med de högsta kvalitetskrav man kan förvänta
sig: från köksredskap för specialister till bestickkorgar,
från flaskställ till tvättpåsar för ömtåliga plagg...
Besök webbshopen på
www.aeg.com/shop
2
INNEHÅLL
4 Användningsområden, tabeller
och tips
22 Tillagningshjälp-recept
Följande symboler används i denna
bruksanvisning:
Viktig information för din personliga
säkerhet och information om hur skador
undviks på apparaten.
Allmän information och tips
Miljöinformation
Med reservation för ändringar
Innehåll
3
ANVÄNDNINGSOMRÅDEN, TABELLER OCH TIPS
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
Ugnsluckans insida
På vissa modeller hittar du på insidan av ugnsluckan:
nummer på nivåpositionerna (vissa modeller)
information om ugnens funktioner, rekommenderade nivåpositioner och temperaturer
för typiska maträtter (vissa modeller).
Temperaturerna och gräddningstiderna i tabellerna är endast riktvärden. De beror på recep-
ten samt på ingrediensernas kvalitet och mängd.
Rekommendationer för ugnens specialfunktioner för uppvärmning
Varmhållning
Använd detta fungerar, om du önskar varm uppehällemat.
Temperaturen regleras automatiskt till 80 °C.
Tallriksvärmare
För uppvärmning av tallrikar och formar.
Fördela tallrikar och formar jämnt på gallret. Flytta högar efter halva uppvärmningstiden
(byt plats på övre och nedre)
Den automatiska temperaturen är 70 °C.
Rekommenderad ugnsnivå: 3.
Jäsning av deg
Du kan använda denna automatiska funktion med alla recept på jäsdeg. Det ger dig en god
jäsningsatmosfär. Lägg degen i en skål som är tillräckligt stor för jäsningen och täck över
den med en fuktig handduk eller med plastfolie. Sätt in ett ugnsgaller på nivå 1 och ställ
skålen där. Stäng luckan och ställ in funktionen Jäsning av deg. Ställ in nödvändig tid.
Ångtillagning
Ångtillagningskärl
Använd endast värme- och korrosionsbeständiga kokkärl.
Även ugnsformar av kromstål går bra (se extra tillbehör).
Ugnsnivåer
Korrekta ugnsnivåer anges i nedanstående tabell. Räkna nivåerna nerifrån och uppåt.
Allmänna anmärkningar
Tillsätt vatten vid behov när du lagar mat i mer än 30 minuter eller när du tillagar stora
mängder mat.
Placera livsmedlen i rätt kokkärl på gallren. Håll avståndet mellan gallren så att ångan
kan komma till all mat.
4 Användningsområden, tabeller och tips
Töm ut vatten ur vattenlådan, slangförbindningarna och ånggeneratorn om du inte ska
använda ugnen på en längre tid (se avsnittet "Rengöring och skötsel").
Anmärkningar om tabellerna för Ångtillagning
Tabellerna innehåller uppgifter om vanliga maträtter.
Temperaturerna och tiderna är endast riktvärden och beror på matens sammansättning,
storlek och mängd samt på kokkärlet.
Använd ett liknande recept om du inte kan hitta inställningarna för ditt recept.
Påbörja matlagningen med kall ugn om inte uppgifterna i tabellerna rekommenderar nå-
got annat.
Öka mängden vatten för ris till proportionen 1 : 1.5 - 1: 2 i motsats till specifikationerna i
tabellen.
Tabell ångvatten
Vatten i vattenlådan i ml
Tid
1)
i minuter
400 15 - 25
600 25- 40
800 40 - 50
1) Tiderna är endast riktvärden
Ånga/Min ånga
VARNING
Öppna inte produktens lucka när funktionen är igång. Risk för brännskador
Funktionen är lämplig för alla typer av mat – färsk såväl som fryst. Den kan användas för
att tillaga, värma, upptina, pochera eller förvälla grönsaker, kött, fisk, pasta, ris, majs, gryn
och ägg.
Tillagning av menyer: Du kan tillaga en hel meny på en och samma gång. För att undvika
över- eller underkokta rätter bör du välja sådana som kräver liknande tillagningstid. Använd
den största mängden vatten som specificeras för varje enskild komponent. Ställ rätterna på
gallren i lämpliga kokkärl. Justera avståndet mellan rätterna så att ångan kan cirkulera.
Sterilisering
Med denna funktion kan du sterilisera behållare (t.ex. nappflaskor).
Placera de rena behållarna i mitten av gallret på den första nivån. Se till att öppningen är
vänd lite snett nedåt.
Fyll på maximal mängd vatten i lådan och ställ in tiden på 40 minuter.
Grönsaker
Livsmedel Temperatur ºC
Vatten i vattenlå-
dan i ml
Tid
1)
i minuter
Ugnsnivå
Kronärtskockor 96 800 50 - 60 2
Aubergine 96 450 15 - 25 2
Blomkål, hel 96 600 35 - 45 2
Blomkål, buketter 96 500 25 - 30 2
Användningsområden, tabeller och tips 5
Livsmedel Temperatur ºC
Vatten i vattenlå-
dan i ml
Tid
1)
i minuter
Ugnsnivå
Broccoli, hel 96 550 30 - 40 2
Broccoli, buketter 96 400 20 - 25 2
Svamp, skivor 96 400 15 - 20 2
Ärtor 96 450 20 - 25 2
Fänkål 96 600 35 - 45 2
Morötter 96 600 35 - 45 2
Kålrabbi, strimlor 96 550 30 - 40 2
Paprika, strimlor 96 400 20 - 25 2
Purjolök, ringar 96 500 25 - 35 2
Gröna böror 96 550 35 - 45 2
Småbladig bu-
kettsallad, buket-
ter
96 450 20 - 25 2
Brysselkål 96 550 30 - 40 2
Rödbeta 96 800+400 70 - 90 2
Svartrot 96 600 35 - 45 2
Selleri, tärnad 96 500 25 - 35 2
Sparris, grön 96 500 25 - 35 2
Sparris, vit 96 600 35 - 45 2
Spenat 96 350 15 2
Skalade tomater 96 350 15 2
Brytbönor 96 500 30 - 40 2
Savoykål 96 400 20 - 25 2
Zucchini, skivor 96 350 15 - 20 2
1) Tiderna är endast riktvärden.
Smårätter / tillbehör
Livsmedel Temperatur ºC
Vatten i vattenlå-
dan i ml
Tid
1)
i minuter
Ugnsnivå
Ångkokta dump-
lingar
96 600 30 - 40 2
Potatisdumpling-
ar
96 600 35 - 45 2
Oskalade potati-
sar, medelstora
96 750 45 - 55 2
Ris (vatten/ris-
mångd 1,5:1)
96 600 35 - 40 2
6 Användningsområden, tabeller och tips
Livsmedel Temperatur ºC
Vatten i vattenlå-
dan i ml
Tid
1)
i minuter
Ugnsnivå
Kokt potatis, fjär-
dedelar
96 600 35 - 40 2
Bröddumpling 96 600 35 - 45 2
Tagliatelle, färsk 96 450 20 - 25 2
Polenta (vätske-
proportion 3:1)
96 750 45 - 50 2
1) Tiderna är endast riktvärden.
Fisk
Livsmedel Temperatur ºC
Vatten i vattenlå-
dan i ml
Tid
1)
i minuter
Ugnsnivå
Forell, ca 250 g 85 550 30 - 40 2
Räkor, färska 85 450 20 - 25 2
Räkor, frusna 85 550 30 - 40 2
Laxkotletter 85 500 25 - 35 2
Laxöring, ca 1
000 g
85 600 40 - 45 2
Musslor 96 500 20 - 30 2
Plattfiskfilé 80 350 15 2
1) Tiderna är endast riktvärden.
Kött
Livsmedel Temperatur ºC
Vatten i vattenlå-
dan i ml
Tid
1)
i minuter
Ugnsnivå
Kokt skinka 1 000
g
96 800+150 55 - 65 2
Kycklingbröst, po-
cherat
90 500 25 - 35 2
Kyckling, poche-
rad 1 000-1 200 g
96 800+150 60 - 70 2
Kalv-/skinkstek
utan ben, 800-1
000 g
90 800+300 80 - 90 2
Kassler, pocherad 90 800+300 90 - 110 2
Tafelspitz (oxkött
lånkokt på riktigt
låg värme)
96 800+700 110 - 120 2
Chipolata 80 400 15 - 20 2
1) Tiderna är endast riktvärden.
Användningsområden, tabeller och tips 7
Ägg
Livsmedel Temperatur ºC
Vatten i vattenlå-
dan i ml
Tid
1)
i minuter
Ugnsnivå
Ägg, hårdkokt 96 500 18 - 21 2
Ägg, medelkokt 96 450 13 - 16 2
Ägg, löskokt 96 400 11 - 12 2
1) Tiderna är endast riktvärden.
Varmluft och Ånga efter varandra
Du kan tillaga kött, grönsaker och tillbehör ett i taget genom att kombinera funktionerna.
Alla komponenter blir klara att serveras samtidigt.
Använd funktionen Varmluft för att börja tillaga maten.
Lägg de förberedda grönsakerna och tillbehören i ugnssäkra formar. Ställ in formen i ug-
nen med den övriga maten.
Låt ugnen svalna till en temperatur på ungefär 80 °C. För att kyla ner produkten snabba-
re kan du öppna ugnsluckan till första läget i ungefär 15 minuter.
Starta funktionen Ånga och låt allt tillagas tills det är färdigt.
Livsmedel Varmluft Ånga
Temperatur i °C Tid i min. Tid i min. Ugnsnivå
Engelsk rostbiff 1
kg
180 60 – 70 40 – 50 1
Brysselkål, polen-
ta
- - 40 – 50 3
Grisstek 1 kg, 180 60 – 70 30 – 40 1
Potatis, grönsa-
ker, sås
- - 30 – 40 3
Kalvstek 1 kg, 180 50 – 60 30 – 40 1
Ris, grönsaker - - 30 – 40 3
Intervallånga plus
Typ av mat
Intervallånga plus (vattenmängd: cirka 300 ml)
Temperatur i °C Tid i min. Ugnsnivå
Pudding/brylépudding
i portionsskålar
1)
90 40-45 2
Äggstanning
1)
90 35-45 2
Terrin
1)
90 40-50 2
Tunn fiskfilé 85 15-25 2
Tjock fiskfilé 90 25-35 2
Liten fisk upp till 350 g 90 25-35 2
8 Användningsområden, tabeller och tips
Typ av mat
Intervallånga plus (vattenmängd: cirka 300 ml)
Temperatur i °C Tid i min. Ugnsnivå
Hel fisk upp till 1000 g 90 35-45 2
1) fortsätt i ytterligare en halvtimme med luckan stängd
Uppvärmning
Typ av mat
Intervallånga plus (vattenmängd: cirka 300 ml)
Temperatur i °C Tid i min. Ugnsnivå
Dumplingar 85 25- 35 2
Pasta 85 20 - 25 2
Ris 85 20 - 25 2
Maträtter på en tallrik 85 20 - 25 2
Intervallånga
Typ av mat
Intervallånga
1)
Temperatur i °C Tid i min. Ugnsnivåer
Fläskstek 1 000 g 160-180 90-100 2
Rostbiff 1 000 g 180 - 200 60 -90 2
Kalvstek 1 000 g 180 80-90 2
Köttfärslimpa, rå 500 g 180 30-40 2
Kassler 600 - 1 000 g
(blötlägg i två timmar)
160-180 60-70 2
Kyckling 1 000 g 180-200 50-60 2
Anka 1 500 - 2 000 g 180 70-90 2
Gås 3 000 g 170 130-170 1
Potatisgratäng 160-170 50-60 2
Makaronipudding 190 40-50 2
Lasagne 180 45-55 2
Olika sorters bröd 500
- 1 000 g
180-190 50-60 2
Småfranska 40 - 60 g 180-210 30-40 2
Förgräddade småfrans-
kor Bullar
200 10-20 2
Förgräddade baguetter
40 - 50 g
200 20-30 2
Djupfrysta förgräddade
baguetter 40 - 50 g
200 25-35 2
1) Mängden vatten som ska tillsättas beror på tillagningstidens längd.
Användningsområden, tabeller och tips 9
Bakning
Allmänna anvisningar
Din nya ugn kan baka och steka annorlunda än din gamla. Anpassa dina vanliga inställ-
ningar (temperatur, koktider) och nivåer till värdena i tabellerna.
Vid längre gräddningstider kan ugnen stängas av ca. 10 minuter innan gräddningstiden
har gått ut, detta för att utnyttja eftervärmen.
När du använder frysta livsmedel kan plåtarna i ugnen slå sig. När plåtarna kallnar igen
återtar de sin normala form.
Användning av baktabellerna
Vi rekommenderar att använda den lägre temperaturen första gången.
Om du inte hittar inställningar för ett speciellt recept, använd inställningar för ett lik-
nande.
Gräddningstiden kan förlängas med 10-15 minuter, om du bakar kakor på mer än en
nivå.
Kakor och bakverk med olika höjd kan färgsättas olika i början. Ändra inte temperaturin-
ställningen om detta inträffar. Skillnaderna utjämnas under gräddningen.
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan är inte tillräck-
ligt gräddad på under-
sidan
Fel ugnsnivå Ställ plåten på en lägre nivå
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vatten-
ränder)
För hög ugnstemperatur Sänk temperaturen
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vatten-
ränder)
För kort gräddningstid Förläng gräddningstiden
Öka inte temperaturen för att minska
gräddningstiden
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vatten-
ränder)
För mycket vätska i degen Använd mindre vätska. Kontrollera mix-
ningstiden, speciellt om du använder en
matberedare
Kakan är för torr För låg ugnstemperatur Ställ in en högre temperatur
Kakan är för torr För lång gräddningstid Ställ in en kortare gräddningstid
Kakan blir inte jämnt
gräddad
För hög temperatur och för
kort gräddningstid
Minska temperaturen och öka gräddnings-
tiden
Kakan blir inte jämnt
gräddad
Degen är ojämnt fördelad Fördela degen jämnt på bakplåten
Kakan gräddas inte
med den inställda ti-
den
För låg temperatur Höj temperaturen något
10 Användningsområden, tabeller och tips
Bakning på en ugnsnivå:
Bakverk i formar
Typ av bakverk Uugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C Tid timmar:minu-
ter
Kaka i ringform,
mjuk kaka
Varmluft 1 150-160 0:50-1:10
Sandkaka/frukt-
kaka
Varmluft 1 140-160 1:10-1:30
Sockerkaka Varmluft 2 140 0:35-0:50
Sockerkaka Över/Undervärme 2 160 0:35-0:50
Tårtbotten av
mördeg
Varmluft 2
170-180
1)
0:10-0:25
Tårtbotten av
sockerkaka
Varmluft 2 150-170 0:20-0:25
Apple pie (2 for-
mar Ø20 cm, dia-
gonalt placerade)
Varmluft 2 160 1:10-1:30
Apple pie (2 for-
mar Ø20 cm, dia-
gonalt placerade)
Över/Undervärme 1 180 1:10-1:30
Cheesecake Över/Undervärme 1 170-190 1:00-1:30
1) Förvärm ugnen
Bakverk på plåtar
Typ av bakverk Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C
Tid timmar:minu-
ter
Vetefläta/krans Över/Undervärme 3 170-190 0:30-0:40
Tyskt julbröd
Över/Undervärme 2
160-180
1)
0:50-1:10
Bröd (rågbröd):
1. Första delen
av grädd-
ningen.
2. Andra delen
av grädd-
ningen.
Över/Undervärme 1
1.
230
1)
2. 160-180
1. 0:20
2. 0:30-1:00
Petit-chouer/ba-
kelser
Över/Undervärme 3
190-210
1)
0:20-0:35
Rulltårta
Över/Undervärme 3
180-200
1)
0:10-0:20
Vetelängd med
strössel
Varmluft 3 150-160 0:20-0:40
Smörkakor/sock-
erkringlor
Över/Undervärme 3
190-210
1)
0:20-0:30
Användningsområden, tabeller och tips 11
Typ av bakverk Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C
Tid timmar:minu-
ter
Fruktkaka (på
jästdeg/socker-
kaksdeg)
2)
Varmluft 3 150 0:35-0:50
Fruktkaka (på
jästdeg/socker-
kaksdeg)
2)
Över/Undervärme 3 170 0:35-0:50
Fruktkaka av mör-
deg
Varmluft 3 160-170 0:40-1:20
Jästkaka med
känslig fyllning
(t.ex. kvarg, gräd-
de, kräm)
Över/Undervärme 3
160-180
1)
0:40-1:20
1) Förvärm ugnen
2) Använd den djupa ugnspannan
Kex/skorpor
Typ av bakverk Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C
Tid timmar:minu-
ter
Mördegskakor Varmluft 3 150-160 0:10-0:20
Mördegskaka/
mördegsremsor
Varmluft 3 140 0:20-0:30
Mördegskaka/
mördegsremsor
Över/Undervärme 3
160
1)
0:20-0:30
Småkakor av
sockerkaksdeg
Varmluft 3 150-160 0:15-0:20
Bakverk med ägg-
vita, maränger
Varmluft 3 80-100 2:00-2:30
Mandelbiskvier Varmluft 3 100-120 0:30-0:50
Småkakor av jäst-
deg
Varmluft 3 150-160 0:20-0:40
Smördegskakor Varmluft 3
170-180
1)
0:20-0:30
Bullar Varmluft 3
160
1)
0:10-0:25
Bullar Över/Undervärme 3
190-210
1)
0:10-0:25
Small cakes (20
per plåt)
Varmluft 3
140
1)
0:20-0:30
Small cakes (20
per plåt)
Över/Undervärme 3
170
1)
0:20-0:30
1) Förvärm ugnen
12 Användningsområden, tabeller och tips
Puddingar och gratänger
Maträtt Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C
Tid timmar:minu-
ter
Makaronipudding
Över-/undervär-
me
1 180-200 0:45-1:00
Lasagne
Över-/undervär-
me
1 180-200 0:25-0:40
Grönsaksgratäng
1)
Varmluftsgrill el-
ler Varmluft
1 160-170 0:15-0:30
Ostbaguetter
Varmluftsgrill el-
ler Varmluft
1 160-170 0:15-0:30
Söta puddingar
Över-/undervär-
me
1 180-200 0:40-0:60
Fiskpudding
Över-/undervär-
me
1 180-200 0:30-1:00
Fyllda grönsaker
Varmluftsgrill el-
ler Varmluft
1 160-170 0:30-1:00
1) Förvärm ugnen
Varmluft + ånga
Typ av mat Temperatur i °C Tid i min. Ugnsnivå
Makaronipudding 170 - 190 45 - 60 2
Lasagne 170 - 190 45 - 60 2
Potatisgratäng 180 - 200 50 - 60 2
Deserter 170 - 190 45 - 60 2
Kaka i ringform, mjuk
kaka
150 - 160 50 - 70 1
Vetefläta/krans 160 - 180 40 - 50 2
Vetelängd med strössel 150 - 160 20 - 30 3
Smörkakor/sockerk-
ringlor 1)
180 - 200 20 - 30 3
Småkakor av jästdeg 150 - 160 20 - 40 2
Bakning på flera nivåer
Bakverk på plåtar
Typ av bakverk
Varmluft Varmluft
Temperatur i °C
Tid
Timmar:minuter
Nivåpositioner nerifrån
2 nivåer 3 nivåer
Petit-chouer/ba-
kelser
1/4 -
160-180
1)
0:25-0:45
Användningsområden, tabeller och tips 13
Typ av bakverk
Varmluft Varmluft
Temperatur i °C
Tid
Timmar:minuter
Nivåpositioner nerifrån
2 nivåer 3 nivåer
Smuldegspaj 1/4 - 150-160 0:30-0:45
1) Förvärm ugnen
Skorpor/small cakes/bakelser/bullar
Typ av bakverk
Varmluft Varmluft
Temperatur i °C
Tid
Timmar:minuter
Nivåpositioner nerifrån
2 nivåer 3 nivåer
Mördegskakor 1/4 1/3/5 150-160 0:20-0:40
Mördegskaka/
mördegsremsor
1/4 1/3/5 140 0:25-0:50
Småkakor av
sockerkaksdeg
1/4 - 160-170 0:25-0:40
Bakverk med ägg-
vita, maränger
1/4 - 80-100 2:10-2:50
Mandelbiskvier 1/4 - 100-120 0:40-1:20
Småkakor av jäst-
deg
1/4 - 160-170 0:30-0:60
Smördegskakor 1/4 -
170-180
1)
0:30-0:50
Bullar 1/4 - 180 0:30-0:55
Small cakes (20
per plåt)
1/4 -
150
1)
0:25-0:40
1) Förvärm ugnen
Lågtemperaturstekning
Använd den här funktionen för magra, möra stycken av kött och fisk. Tillaga utan lock.
1. Bryn köttet i het stekpanna.
2. Placera köttet på ett stekfat eller direkt på gallret. Placera formen under gallret för att
fånga upp fettet.
Typ av maträtt Vikt (g) Temperatur °C Ugnsnivå
Tid timmar:minu-
ter
Engelsk rostbiff 1000-1500 150 1 2:00-2:30
Oxfilé 1000-1500 150 3 1:30-1:50
Kalvstek 1000-1500 150 1 2:0-2:30
Stekar 200-300 120 3 0:20-0:40
14 Användningsområden, tabeller och tips
Pizza/paj
Typ av bakverk Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Pizza (tunn botten)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Pizza (med mycket fyll-
ning)
2 180 - 200 20 - 30
Paj 1 180 - 200 40 - 55
Ugnsbakad spenat 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 45 - 55
Schweizisk ostpaj 1 170 - 190 45 - 55
Äppelkaka, täckt 1 150 - 170 50 - 60
Grönsakspaj 1 160 - 180 50 - 60
Osyrat bröd
2
230 - 250
1)
10 - 20
Smördegskakor
2
160 - 180
1)
45 - 55
Flammekuchen (pizza-
liknande rätt från Als-
ace)
2
230 - 250
1)
12 - 20
Piroger (rysk version av
calzone)
2
180 - 200
1)
15 - 25
1) Förvärm ugnen
2) Använd den djupa ugnspannan
Stekning
Allmänna anvisningar:
Använd värmebeständiga ugnsformar (läs tillverkarens bruksanvisning).
Stora stekar kan stekas direkt i långpannan eller på gallret över långpannan. (om det an-
vänds).
Stek magert kött i en stekgryta med lock. Det gör att köttet blir saftigare.
Alla typer av kött som ska ha en stekyta kan stekas i en stekgryta utan lock.
Vi rekommenderar att kött och fisk som steks i ugnen väger minst 1 kg.
För att förhindra att köttsaft som tränger ut bränner fast rekommenderar vi att du till-
sätter lite vätska i långpannan.
Vänd steken vid behov (efter 1/2 - 2/3 av stektiden).
Ös stora stekar samt fågel med deras egen saft flera gånger under stekningen. Därige-
nom blir resultatet bättre.
Stäng av ugnen ca. 10 minuter före stektidens slut för att utnyttja eftervärmen.
Användningsområden, tabeller och tips
15
Stekning med Varmluftsgrill
Nötkött
Typ av kött Mängd
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
°C
Tid (min)
Grytstek 1–1,5 kg
Över-/under-
värme
1 230 120-150
Rostbiff eller filé:
röd
per cm tjock-
lek
Varmlufts-
grillning
1
190-200
1)
5-6
Rostbiff eller filé:
rosa
per cm tjock-
lek
Varmlufts-
grillning
1
180-190
1)
6-8
Rostbiff eller filé:
välstekt
per cm tjock-
lek
Varmlufts-
grillning
1
170-180
1)
8-10
1) Förvärm ugnen
Fläsk
Typ av kött Mängd
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
°C
Tid (min)
Bog, hals, skink-
stek
1–1,5 kg
Varmlufts-
grillning
1 160-180 90-120
Kotlett, revben-
sspjäll
1–1,5 kg
Varmlufts-
grillning
1 170-180 60-90
Köttfärslimpa 750 g–1 kg
Varmlufts-
grillning
1 160-170 50-60
Fläsklägg (färdig-
lagad)
750 g–1 kg
Varmlufts-
grillning
1 150-170 90-120
Kalv
Typ av kött Mängd Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Kalvstek 1 kg Varmluftsgrill-
ning
1 160-180 90-120
Kalvlägg 1,5–2 kg Varmluftsgrill-
ning
1 160-180 120-150
Lamm
Typ av kött Mängd Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Lammbog,
lammstek
1–1,5 kg Varmluftsgrill-
ning
1 150-170 100-120
Lammsadel 1–1,5 kg Varmluftsgrill-
ning
1 160-180 40-60
16 Användningsområden, tabeller och tips
Vilt
Typ av kött Mängd Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Harsadel,
harbog
upp till 1 kg Över-/under-
värme
1
230
1)
30-40
Rådjurssadel,
hjortsadel
1,5–2 kg Över-/under-
värme
1 210-220 35-40
Rådjurs-/
hjortbog
1,5–2 kg Över-/under-
värme
1 180-200 60-90
1) Förvärm ugnen
Fågel
Typ av kött Mängd Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Bitar av fågel 200–250 g var Varmluftsgrill-
ning
1 200-220 30-50
Halv kyckling 400–500 g var Varmluftsgrill-
ning
1 190-210 35-50
Kyckling, ung-
höna
1–1,5 kg Varmluftsgrill-
ning
1 190-210 50-70
Anka 1,5–2 kg Varmluftsgrill-
ning
1 180-200 80-100
Gås 3,5–5 kg Varmluftsgrill-
ning
1 160-180 120-180
Kalkon 2,5–3,5 kg Varmluftsgrill-
ning
1 160-180 120-150
Kalkon 4–6 kg Varmluftsgrill-
ning
1 140-160 150-240
Fisk (ångkokning)
Typ av kött Mängd Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Hel fisk 1–1,5 kg Över-/under-
värme
1 210-220 40-60
Min grill
Grilla alltid med maximal temperaturinställning.
FÖRSIKTIGHET
Grilla alltid med stängd ugnslucka.
Förvärm alltid den tomma ugnen med grillfunktionerna i 5 minuter.
Placera gallret på den ugnsnivå som rekommenderas i grilltabellen.
Placera alltid plåten som ska fånga upp fettet på den första ugnsnivån.
Användningsområden, tabeller och tips
17
Grilla endast tunna bitar av kött eller fisk.
Min grill
Maträtt Temperatur Ugnsnivå
Grillningstid (min)
1:a sidan 2:a sidan
Engelsk rostbiff 210-230 2 30-40 30-40
Oxfilé 230 3 20-30 20-30
Stek av gris 210-230 2 30-40 30-40
Stek av kalv 210-230 2 30-40 30-40
Stek av lamm 210-230 3 25-35 20-25
Hela fiskar (500–
1 000 g)
210-230 3/4 15-30 15-30
Max grill
Maträtt Ugnsnivå
Grillningstid (min)
1:a sidan 2:a sidan
Hamburgare 4 8-10 6-8
Fläskfilé 4 10-12 6-10
Korv 4 10-12 6-8
Nötbiffar, kalvbiffar 4 7-10 6-8
Rostat bröd
1)
5 1-3 1-3
Varma smörgåsar 4 6-8 -
1) Förvärm ugnen
Grillning med grillspett – sätt in långpannan på nivå 1
Livsmedel som ska stekas Temperatur °C Tid (min)
Kyckling 220-240 70-90
Roulad för stekning 190-210 120-180
Anka 220-240 90-150
Fläsklägg 190-210 150-210
Upptining
Avlägsna matens förpackning. Lägg rätten på en tallrik.
Täck inte över med en tallrik eller skål. Det kan förlänga upptiningstiden.
Använd ugnens första nivå, den längs ned.
Maträtt
Upptiningstid
(min)
Efterupptiningstid
(min)
Beskrivning
Kyckling, 1 000 g 100-140 20-30
Lägg kycklingen på ett upp
och nedvänt tefat på en stor
tallrik. Vänd efter halva tiden.
Kött, 1000g 100-140 20-30 Vänd efter halva tiden
18 Användningsområden, tabeller och tips
Maträtt
Upptiningstid
(min)
Efterupptiningstid
(min)
Beskrivning
Kött, 500 g 90-120 20-30 Vänd efter halva tiden
Forell, 150 g 25-35 10-15 -
Jordgubbar, 300 g 30-40 10-20 -
Smör, 250 g 30-40 10-15 -
Grädde, 2 x 200 g 80-100 10-15
Det går att vispa grädde även
om delar av den är något
frusen
Tårta, 1400 g 60 60 -
Halvfabrikat
Fryst mat
Halvfabrikat Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Fryst pizza 2 200 - 220 15-25
Fryst panpizza 2 190 - 210 20-25
Kyld pizza 2 210-230 13-25
Fryst portionspizza 2 180-200 15-30
Pommes frites, tunna 3 200-220 20-30
Pommes frites, tjocka 3 200-220 25-35
Croquetter 3 220-230 20-35
Riven potatisgräng 3 210-230 20-30
Färsk Lasagne/Cannel-
loni,kyld
2 170-190 35-45
Fryst Lasagne/Cannel-
loni
2 160-180 40-60
Ugnsgratinerad ost 3 170-190 20-30
Kycklingvingar 2 190-210 20-30
Frysta färdigrätter
Typ av maträtt Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C Tid
Djupfryst pizza Över/Undervärme 3
enligt tillverka-
rens anvisningar
enligt tillverka-
rens anvisningar
Pommes frites
1)
(300–600 g)
Över/undervärme
eller varmlufts-
grillning
3 200-220
enligt tillverka-
rens anvisningar
Baguetter Över/Undervärme 3
enligt tillverka-
rens anvisningar
enligt tillverka-
rens anvisningar
Användningsområden, tabeller och tips 19
Typ av maträtt Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C Tid
Fruktkaka Över/Undervärme 3
enligt tillverka-
rens anvisningar
enligt tillverka-
rens anvisningar
1) Vänd pommes fritesen 2 till 3 gånger under tillagningen
Torkning – Varmluft
Täck över ugnsgallren med bakpapper.
För bästa resultat: stäng av produkten när halva tiden tiden har gått. Öppna produktens
lucka och låt produkten svalna. Fortsätt sedan torkprocessen.
Grönsaker
Livsmedel som
ska torkas
Temperatur i °C
Ugnsnivå
Tid i timmar (rikt-
värde)
1 nivå 2 nivåer
Bönor 60-70 3 1/4 6-8
Pepparfrukter 60-70 3 1/4 5-6
Soppgrönsaker 60-70 3 1/4 5-6
Champinjoner 50-60 3 1/4 6-8
Örter 40-50 3 1/4 2-3
Frukt
Livsmedel som
ska torkas
Temperatur i °C
Ugnsnivå
Tid i timmar (rikt-
värde)
1 nivå 2 nivåer
Plommon 60-70 3 1/4 8-10
Aprikoser 60-70 3 1/4 8-10
Äppelskivor 60-70 3 1/4 6-8
Päron 60-70 3 1/4 6-9
Konservering
Att observera:
Använd enbart, på marknaden tillgängliga, konserveringsburkar av samma mått.
Använd inte glas med skruvlock och bajonettförslutning eller metallburkar.
Använd första nivån från botten för ändamålet.
Sätt inte mer än sex enliters burkar på plåten.
Fyll burkarna till samma nivå och förslut med en klämma.
Burkarna får inte röra vid varandra.
Häll ca. 1/2 liter vatten i bakplåten så att det blir tillräckligt fuktigt i ugnen.
När vätskan i de första burkarna börjar sjuda (efter ca 35 - 60 minuter för enlitersburkar),
stäng av ugnen eller sänk temperaturen till 100 °C (se tabell).
20 Användningsområden, tabeller och tips
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68

AEG BS8304021M Recipe book

Typ
Recipe book