Aeg-Electrolux B98203-5-M Recipe book

Typ
Recipe book
Bruksanvisning Tabeller, tips och recept
Tack för att du valt en kvalitetsprodukt från Electrolux.
För att säkerställa bästa prestanda hos produkten ber vi dig att noga läsa igenom
denna bruksanvisning. Du kan då navigera genom alla procedurer på ett effektivt
sätt. Spara bruksanvisningen på en säker plats så att du har den till hands om du
behöver studera något avsnitt igen. Se också till att bruksanvisningen medföljer
produkten om den lämnas över till en ny ägare.
Vi önskar dig lycka till och mycket nöje med din nya hushållsapparat.
Innehåll
Användningsområden, tabeller och tips 2
Ugnsluckans insida 2
Ångtillagning 2
VÅT ÅNGA 3
VARMLUFT och VÅT ÅNGA i följd 4
INTERVALL PLUS 5
INTERVALLÅNGA 5
Bakning 6
Stekning 10
LÅGTEMPSTEK. 13
Grillning 14
UPPTINING 14
Köttprogram 15
RECEPTMENY 16
RECEPT ÅNGA 16
KONSERVERING 18
RECEPT BAKNING 19
RECEPT MATLAGNING 22
RECEPT SPECIAL 25
Med reservation för ändringar
Användningsområden, tabeller och tips
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
Information om akrylamid
Enligt de senaste vetenskapliga rönen kan akrylamid bildas om livsmedel bryns hårt (spe-
ciellt om de innehåller stärkelse), vilket kan utgöra en hälsorisk. Vi rekommenderar därför
tillagning vida låga temperaturer och att inte bryna mat för hårt.
Ugnsluckans insida
På ugnsluckans insida hittar du nivåernas numreringar.
Temperaturerna och gräddningstiderna i tabellerna är endast riktvärden. De beror på re-
cepten samt på ingrediensernas kvalitet och mängd.
Ångtillagning
Använd endast vatten som vätska!
Ångtillagningskärl
Använd endast värme- och korrosionsbeständiga kokkärl.
2
Innehåll
Även ugnsformar av kromstål går bra (se extra tillbehör).
Ugnsnivåer
Korrekta ugnsnivåer anges i följande tabeller. Räkna nivåerna nerifrån och uppåt.
Allmänna anmärkningar
Tillsätt vatten vid behov när du lagar mat i mer än 30 minuter eller när du tillagar stora
mängder mat.
Spola noga igenom vattenlådan, slangförbindningarna och ånggeneratorn om du inte
ska använda ugnen på en längre tid (se avsnittet "Rengöring och skötsel").
Tabellanmärkning
Tabellerna innehåller uppgifter om vanliga maträtter.
Temperaturerna och tiderna är endast riktvärden och beror på matens sammansättning,
storlek och mängd samt på kokkärlet.
Använd ett liknande recept om du inte kan hitta inställningarna för ditt recept.
Påbörja matlagningen med kall ugn om inte uppgifterna i tabellerna rekommenderar
något annat.
VÅT ÅNGA
VARNING
Under VÅT ÅNGA, öppna inte ugnsluckan under några som helst omständigheter.
Tillagningsmetoden VÅT ÅNGA lämpar sig för alla livsmedel, såväl färska som frysta. Man
kan tillaga, värma, tina, pochera eller förvälla grönsaker, kött, bakverk, ris, majs, gryn och
ägg.
Tillagning av menyer: Du kan tillaga en hel meny på en enda gång. För att undvika över-
eller underkokta rätter bör du välja sådana som kräver liknande tillagningstid. Använd den
största mängden vatten som specificeras för enskilda komponenter från menyn (se tillag-
ningstabeller). Ställ rätterna på gallren i lämpliga kokkärl. Justera avståndet mellan rätterna
så att ångan kan komma åt alla rätter.
Sterilisering
Du kan sterilisera behållare (t.ex. nappflaskor) med VÅT ÅNGA-funktionen.
Placera de rena behållarna i mitten av gallret på den första nivån. Se till att öppningen
är vänd lite snett nedåt.
Fyll på maximal mängd vatten i lådan (650 ml) och ställ in tiden på 40 minuter vid 96
°C.
Tabell VÅT ÅNGA
Livsmedel Tempera-
tur °C
Vatten i vattenlådan i
ml
Tid
1)
i minuter
Ugnsnivå
Risotto 96 400 25 - 30 2
Ris (med vätska 1:1) 96 550 35 - 40 2
Majs (polenta, med vätska
1:3)
96 650 40 - 50 2
Potatis, medelstora 96 650 40 - 50 2
Kokt potatis 96 550 30 - 40 2
Användningsområden, tabeller och tips
3
Livsmedel Tempera-
tur °C
Vatten i vattenlådan i
ml
Tid
1)
i minuter
Ugnsnivå
Ratatouille 96 400 25 - 30 2
Brysselkål 96 550 30 - 35 2
Blomkål, hel 96 700 40 - 45 2
Surkål 96 700 50 - 60 2
Tomater, hela 96 250 15 - 20 2
Rödbeta, hel 96 550 60 - 70 2
Kålrabbi/selleri/fänkål, skur-
na
96 550 35 - 40 2
Zucchini, skuren 96 400 20 - 25 2
Morötter, skurna 96 550 30 - 35 2
Upptining av grönsaker 96 550 30 - 35 2
Grönsaker, upptining och till-
agning
96 550 30 - 35 2
Förvällning av grönsaker 96 250 12 - 15 2
Förvällning av bönor 96 250 20 - 22 2
Mörat kalvlår 1000 g 96 700 50 - 75 2
Kassler 600-1 000 g 96 700 45 - 55 2
Wienerkorv 96 250 15 - 20 2
Köttfärslimpa, uppvärmning i
1 cm skivor
96 400 20 - 25 2
Forell 170-300 g 96 400 15 - 25 2
Ägg, löskokt 96 200 8 - 12 2
Ägg, medelkokt 96 200 10 - 15 2
Ägg, hårdkokt 96 200 15-20 2
1) Tiderna är endast riktvärden.
VARMLUFT och VÅT ÅNGA i följd
Du kan tillaga kött, grönsaker och tillbehör ett i taget genom att kombinera funktionerna
VARMLUFT och VÅT ÅNGA och på samma gång med funktionen VÅT ÅNGA . Alla kompo-
nenter kan användas samtidigt.
användning VARMLUFT-funktion för en första stekning av maten;
sätt in förberedda grönsaker och tillbehör för tillagning, på ett värmebeständigt fat, i
ugnen med steken.
•aktivera VÅT ÅNGA -funktionen och låt allt bli färdigt.
Låt ugnen svalna till en temperatur på ca. 80 °C innan du startar VÅT ÅNGA-funktionen.
För att kyla ner produkten snabbare kan du öppna ugnsluckan till första läget i ungefär 15
minuter.
4
Användningsområden, tabeller och tips
VARMLUFT och VÅT ÅNGA i följd
Livsmedel VARMLUFT VÅT ÅNGA Maximal mängd vat-
ten 650 ml
Temperatur °C Tid för kött i mi-
nuter
Kött och tillbe-
hör Tid i minu-
ter
Ugnsnivå
Rostbiff 1 kg, brysselkål, po-
lenta
180 60-70 40-50 1 och 3
Rostbiff 1 kg, brysselkål, po-
lenta
180 60-70 30-40 1 och 3
Kalvstek 1 kg, ris, grönsaker 180 50-60 30-40 1 och 3
Tiderna i tabellerna är endast riktlinjer. De beror på livsmedlens storlek och mängd. Köttets
innertemperatur innan VÅT ÅNGA sätts igång bör vara 60-63 °C.
INTERVALL PLUS
Tillagningsmetoden INTERVALL PLUS är särskilt lämplig för livsmedel med högt vätskein-
nehåll och för att tina upp och återuppvärma mat.
INTERVALL PLUS
Livsmedel INTERVALL PLUS (maximal mängd vatten 250 ml)
Temperatur °C Tid i minuter Nivå
Pudding/brylépudding i portions-
skålar
1)
90 35-40 2
Äggstanning
1)
90 30-40 2
Terrin
1)
90 40-50 2
Tunn fiskfilé 85 15-25 2
Tjock fiskfilé/tunn fisk upp till 350 g 90 25-35 2
Hel fisk upp till 1000 g 90 35-45 2
1) fortsätt i ytterligare en halvtimme med luckan stängd
INTERVALLÅNGA
Denna typ av tillagning INTERVALLÅNGA är särskilt lämplig för stekning av stora köttbitar,
för upptining och värmning av redan tillagad mat i portioner samt även för gräddning av
bröd, småfranska, gratänger och grytor.
INTERVALLÅNGA
Livsmedel INTERVALLÅNGA Mängden vatten som ska tillsättas beror på
tillagningstidens längd.
Temperatur °C Tid i minuter Nivå
Värma upp hela måltider sex tallri-
kar, diameter 24 cm
110 15-20 1, 3 och 5
Fläskstek 1000 g 160-180 90-100 2
Användningsområden, tabeller och tips
5
Livsmedel INTERVALLÅNGA Mängden vatten som ska tillsättas beror på
tillagningstidens längd.
Temperatur °C Tid i minuter Nivå
Rostbiff 1000 g 160-180 120-150 2
Kalvstek 1000 g 180 80-90 2
Köttfärslimpa, rå 500 g 180 30-40 2
Wienerkorv 85 20-30 2
Kassler 600-1000 g (blötlägg i två
timmar)
160-180 60-70 2
Kyckling 1000 g 180-200 50-60 2
Anka 1500-2000 g 180 70-90 2
Gås 3000 g 170 130-170 1
Fisk (filéer) 85-90 20-30 2
Potatisgratäng, purjolöks-/potatis-
gratäng
160-170 50-60 2
Makaronpudding 190 40-50 2
Lasagne 180 45-55 2
Olika sorters bröd 500-1000 g 180-190 50-60 2
Småfranska 40-60 g 180-210 25-35 3
Förgräddade småfranska 30-40 g 200 10-20 3
Djupfrysta förgräddade småfranska
30-40 g
200 15-25 3
Förgräddade baguetter 40-50 g 200 10-20 3
Djupfrysta förgräddade baguetter
40-50 g
200 15-25 3
Skär upp hela stekar före uppvärmning.
Tiderna i tabellerna är endast riktlinjer. De beror på livsmedlens storlek och mängd.
Bakning
Allmänna anvisningar
Din nya ugn kan baka och steka annorlunda än din gamla. Anpassa dina vanliga inställ-
ningar (temperatur, koktider) och nivåer till värdena i tabellerna.
Vid längre gräddningstider kan ugnen stängas av ca. 10 minuter innan gräddningstiden
har gått ut, detta för att utnyttja eftervärmen.
När du använder frysta livsmedel kan plåtarna i ugnen slå sig. När plåtarna kallnar
igen återtar de sin normala form.
Användning av baktabellerna
Vi rekommenderar att använda den lägre temperaturen första gången.
Om du inte hittar inställningar för ett speciellt recept, använd inställningar för ett lik-
nande.
6
Användningsområden, tabeller och tips
Gräddningstiden kan förlängas med 10-15 minuter, om du bakar kakor på mer än en
nivå.
Kakor och bakverk med olika höjd kan färgsättas olika i början. Ändra inte temperatu-
rinställningen om detta inträffar. Skillnaderna utjämnas under gräddningen.
Baka på en ugnsnivå - Baka i formar
Bakverk Ugnsfunktion Nivå Temperatur (°C) Tid (t:min)
Kaka i ringform, mjuk
kaka
VARMLUFT 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Sandkaka/fruktkaka VARMLUFT 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Sockerkaka VARMLUFT 1 140 0:25 - 0:40
Sockerkaka ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 160 0:25 - 0:40
Tårtbotten av mördeg
1)
VARMLUFT 3 170-180 0:10 - 0:25
Tårtbotten av sockerka-
ka
VARMLUFT 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Krämig äppelpaj ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 170 - 190 0:50 - 1:00
Äppelpaj (2 formar Ø 20
cm, diagonalt placera-
de)
VARMLUFT 1 160 1:10 - 1:30
Äppelpaj (2 formar Ø 20
cm, diagonalt placera-
de)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 180 1:10 - 1:30
Kryddad pajdegsbotten
(t.ex. quiche)
VARMLUFT 1 160 - 180 0:30 - 1:10
Cheesecake med le-
moncurd
ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 170 - 190 1:00 - 1:30
1) Förvärm ugnen
Gräddning på en nivå - Kakor, bakverk, bröd på bakplåt
Bakverk Ugnsfunktion Nivå Temperatur (°C) Tid (t:min)
Vetefläta/krans ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Tyskt julbröd
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Bröd (rågbröd) ÖVER-UNDER-
VÄRME
1
- först
1)
230 0:25
- sedan 160 - 180 0:30 - 1:00
Bakelser
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Användningsområden, tabeller och tips
7
Bakverk Ugnsfunktion Nivå Temperatur (°C) Tid (t:min)
Rulltårta
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Vetelängd med strössel VARMLUFT 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Smörkakor/sockerk-
ringlor
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Fruktkaka (på jästdeg/
sockerkaksdeg)
2)
VARMLUFT 3 150 0:35 - 0:50
Fruktkaka (på jästdeg/
sockerkaksdeg)
2)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 170 0:35 - 0:50
Fruktkaka av mördeg VARMLUFT 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Jästkaka med känslig
fyllning (t.ex. kvarg,
grädde, kräm)
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Pizza (med mycket fyll-
ning)
1)2)
VARMLUFT 1 180 - 200 0:30 - 1:00
Pizza (tunn botten)
1)
VARMLUFT 1 200 - 220 0:10 - 0:25
Osyrat bröd VARMLUFT 1 200 - 200 0:08 - 0:15
Äppelpajer VARMLUFT 1 180 - 200 0:35 - 0:50
1) Förvärm ugnen
2) Använd långpannan
Bakning på en nivå - småkakor
Bakverk Ugnsfunktion Nivå Temperatur (°C) Tid (t:min)
Mördegskakor VARMLUFT 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Spritsar VARMLUFT 3 140 0:20 - 0:30
Spritsar
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 160 0:20 - 0:30
Flarn VARMLUFT 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Bakverk med äggvita,
maränger
VARMLUFT 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Mandelbiskvier VARMLUFT 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Småkakor av jästdeg VARMLUFT 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Smördegskakor
1)
VARMLUFT 3 170 - 180 0:20 - 0:30
Bullar
1)
VARMLUFT 3 160 0:20 - 0:35
Bullar
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 180 0:20 - 0:35
Småkakor (20 stycken/
plåt)
1)
VARMLUFT 3 140 0:20 - 0:30
8
Användningsområden, tabeller och tips
Bakverk Ugnsfunktion Nivå Temperatur (°C) Tid (t:min)
Småkakor (20 stycken/
plåt)
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 170 0:20 - 0:30
1) Förvärm ugnen
Gräddning på mer än en nivå - kakor, bakverk, bröd på bakplåt
Bakverk
VARMLUFT
2 nivåer
VARMLUFT
3 nivåer
Temperatur (°C)
Tid (t:min)
Bakelser
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Smuldegspaj 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Förvärm ugnen
Bakning på flera nivåer - skorpor, småkakor, bakverk, kuvertbröd
Bakverk
VARMLUFT
2 nivåer
VARMLUFT
3 nivåer
Temperatur (°C)
Tid (t:min)
Mördegskakor 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Spritsar 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Flarn 1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Bakverk med äggvita,
maränger
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Mandelbiskvier 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Småkakor av jästdeg 1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Smördegskakor
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Bullar 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Småkakor (20 stycken/
plåt)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Förvärm ugnen
Tips för bakning
Bakresultat jlig orsak Lösning
Kakan är inte tillräck-
ligt gräddad på under-
sidan
Fel ugnsnivå Ställ plåten på en lägre nivå
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vat-
tenränder)
För hög ugnstemperatur Sänk temperaturen
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vat-
tenränder)
För kort gräddningstid Förläng gräddningstiden
Öka inte temperaturen för att minska
gräddningstiden
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vat-
tenränder)
För mycket vätska i degen Använd mindre vätska. Kontrollera mix-
ningstiden, speciellt om du använder en
matberedare
Användningsområden, tabeller och tips
9
Bakresultat jlig orsak Lösning
Kakan är för torr För låg ugnstemperatur Ställ in en högre temperatur
Kakan är för torr För lång gräddningstid Ställ in en kortare gräddningstid
Kakan blir inte jämnt
gräddad
För hög temperatur och för
kort gräddningstid
Minska temperaturen och öka grädd-
ningstiden
Kakan blir inte jämnt
gräddad
Degen är ojämnt fördelad Fördela degen jämnt på bakplåten
Kakan gräddas inte
med den inställda ti-
den
För låg temperatur Höj temperaturen något
PAJ-PIZZA LÄGE
För att se vilken ugnsfunktion du ska använda hänvisar vi till funktionslistan i kapitlet Daglig
användning.
Bakverk Nivå Temperatur °C Tid (i minuter)
Pizza (tunn botten)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (med mycket fyll-
ning)
1 180 - 200 20 - 30
Paj 1 180 - 200 45 - 60
Ugnsbakad spenat 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Cheesecake med le-
moncurd, rund
1 140 - 160 60 - 90
Cheesecake med le-
moncurd på plåt
1 140 - 160 50 - 60
Äppelkaka, täckt 1 150 - 170 50 - 70
Grönsakspaj 1 160 - 180 50 - 60
Osyrat bröd
1)
1 250 - 270 10 - 20
Smördegskakor
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen (pizza-
liknande rätt från Als-
ace)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Piroger (rysk version av
calzone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Förvärm ugnen
Stekning
Allmänna anvisningar:
Använd värmebeständiga ugnsformar (läs tillverkarens bruksanvisning).
10
Användningsområden, tabeller och tips
Stora stekar kan stekas direkt i långpannan eller på gallret över långpannan. (om det
används).
Stek magert kött i en stekgryta med lock. Det gör att köttet blir saftigare.
Alla typer av kött som ska ha en stekyta kan stekas i en stekgryta utan lock.
Vi rekommenderar att kött och fisk som steks i ugnen väger minst 1 kg.
För att förhindra att köttsaft som tränger ut bränner fast rekommenderar vi att du
tillsätter lite vätska i långpannan.
Vänd steken vid behov (efter 1/2 - 2/3 av stektiden).
Ös stora stekar samt fågel med deras egen saft flera gånger under stekningen. Därigenom
blir resultatet bättre.
Stäng av ugnen ca. 10 minuter före stektidens slut för att utnyttja eftervärmen.
Nötkött
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Temperatur
°C
Tid (t:min)
Portvinsstek 1 - 1,5 kg ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 200 - 250 2:00 - 2:30
Rostbiff eller filé per cm
tjocklek
- röd inuti
1)
per cm tjock-
lek
GRATINERING 1 190 - 200 0:05 - 0:06
- medium per cm tjock-
lek
GRATINERING 1 180 - 190 0:06 - 0:08
- genomstekt per cm tjock-
lek
GRATINERING 1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) förvärm ugnen
Fläsk
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Temperatur
°C
Tid (t:min)
Bog, hals, skinkstek 1 - 1,5 kg GRATINERING 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Kotlett, revbensspjäll 1 - 1,5 kg GRATINERING 1 170 - 180 1:00 - 1:30
Köttfärslimpa 750 g - 1 kg GRATINERING 1 160 - 170 0:45 - 1:00
Fläsklägg (färdiglagad) 750 g - 1 kg GRATINERING 1 150 - 170 1:30 - 2:00
Kalvkött
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Temperatur
°C
Tid (t:min)
Kalvstek 1 kg GRATINERING 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Kalvlägg 1,5 - 2 kg GRATINERING 1 160 - 180 2:00 - 2:30
Lamm
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Temperatur
°C
Tid (t:min)
Lammbog, lammstek 1 - 1,5 kg GRATINERING 1 150 - 170 1:15 - 2:00
Användningsområden, tabeller och tips
11
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Temperatur
°C
Tid (t:min)
Lammsadel 1 - 1,5 kg GRATINERING 1 160 - 180 1:00 - 1:30
Vilt
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Temperatur
°C
Tid (t:min)
Harsadel, harbog
1)
upp till 1 kg ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 220 - 250 0:25 - 0:40
Rådjurssadel, hjortsadel 1,5 - 2 kg ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 210 - 220 1:15 - 1:45
Rådjurs-/hjortbog 1,5 - 2 kg ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) förvärm ugnen
Fågel
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Temperatur
°C
Tid (t:min)
Bitar av fågel 200 - 250 g
var
GRATINERING 1 200 - 220 0:35 - 0:50
Halv kyckling 400 - 500 g
var
GRATINERING 1 190 - 210 0:35 - 0:50
Kyckling, poulard 1 - 1,5 kg GRATINERING 1 190 - 210 0:45 - 1:15
Anka 1,5 - 2 kg GRATINERING 1 180 - 200 1:15 - 1:45
Gås 3,5 - 5 kg GRATINERING 1 160 - 180 2:30 - 3:30
Kalkon 2,5 - 3,5 kg GRATINERING 1 160 - 180 1:45 - 2:30
Kalkon 4 - 6 kg GRATINERING 1 140 - 160 2:30 - 4:00
Fisk (ångkokning)
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Temperatur
°C
Tid (t:min)
Hel fisk 1 - 1,5 kg ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 210 - 220 0:45 - 1:15
MATLAGNINGSTERMOMETER
Nötkött
Maträtt Köttets innertemperatur i °C
Rostbiff eller filé, röd i mitten (engelsk) 45 - 50
Rostbiff eller filé, medelhårt stekt (engelsk) 60 - 65
Rostbiff eller filé, genomstekt (engelsk) 75 - 80
12
Användningsområden, tabeller och tips
Fläsk
Maträtt Köttets innertemperatur i °C
Bog, skinka, hals 80 - 82
Kotlett, kassler 75 - 80
Köttfärslimpa 75 - 80
Kalvkött
Maträtt Köttets innertemperatur i °C
Kalvstek 75 - 80
Kalvlägg 85 - 90
Får/lamm
Maträtt Köttets innertemperatur i °C
Fårbog 80 - 85
Fårsadel 80 - 85
Lammstek, lammbog 75 - 80
Vilt
Maträtt Köttets innertemperatur i °C
Harsadel 70 - 75
Harbog 70 - 75
Hel hare 70 - 75
Rådjurssadel, hjortsadel 70 - 75
Rådjurs-/hjortbog 70 - 75
LÅGTEMPSTEK.
LÅGTEMPSTEK. används för bitar av mört magert kött och fisk för att få dem saftiga.
LÅGTEMPSTEK. används inte för grytstek eller fläskstek med mycket fett.
Ugnen får den förinställda temperaturen och en signal avges. Därefter ställer ugnen au-
tomatiskt om till en lägre temperatur för fortsatt tillagning.
Tillaga alltid utan lock i LÅGTEMPSTEK.
1. Bryn köttet i het stekpanna.
2. Placera köttet på ett stekfat eller direkt på ugnsgallret. Placera plåten under gallret för
att fånga upp fettet.
3. Placera gallret i ugnen. Välj LÅGTEMPSTEK. Vid behov, ställ in LÅGTEMPSTEK. HÖG och
låt bli färdigt. Se i tabellen.
Användningsområden, tabeller och tips
13
LÅGTEMPSTEK.
Livsmedel
1)
Vikt i gram Inställning Ugnsnivå Tid i minuter
Rostbiff 1000-1500 LÅGTEMPSTEK.
HÖG
1 90-110
Oxfilé 1000-1500 LÅGTEMPSTEK.
HÖG
3 90-110
Kalvstek 1000-1500 LÅGTEMPSTEK.
HÖG
1 100-120
Biffar 200 - 300 LÅGTEMPSTEK.
LÅG
3 20-30
1) Bryn i stekpanna före tillagning
Grillning
Använd alltid grillfunktionerna med maximal temperaturinställning
Grilla alltid med stängd ugnslucka
Förvärm alltid den tomma ugnen med grillfunktionerna i 5 minuter.
Placera gallret på den ugnsnivå som rekommenderas i grilltabellen.
Placera alltid plåten som ska fånga upp fettet på den första ugnsnivån.
Grilla endast tunna bitar av kött eller fisk.
MINGRILL
Livsmedel som ska gril-
las
Nivå Tid
1:a sidan 2:a sidan
Hamburgare 4 8-10 minuter 6-8 minuter
Fläskfilé 4 10-10 minuter 6-10 minuter
Korv 4 8-10 minuter 6-8 minuter
Ox- eller kalvfilé 4 6-7 minuter 5-6 minuter
Oxfilé eller rostbiff
(cirka 1 kg)
3 10-10 minuter 10-10 minuter
Rostat bröd
1)
3 4-6 minuter 3-5 minuter
Varma smörgåsar 3 6-8 minuter -------
1) Förvärm inte
UPPTINING
Ta ut maten ur förpackningen och placera den på en tallrik på ugnsgallret.
Täck inte över med en tallrik eller skål. Detta kan förlänga upptiningstiden väldigt mycket.
Placera ugnsgallret på första ugnsnivån nedifrån.
14
Användningsområden, tabeller och tips
UPPTINING
Maträtt Upptiningstid (min) Efterupptiningstid
(min)
Kommentarer
Kyckling, 1 000 g 100-140 20-30 Lägg kycklingen på ett
upp och nedvänt tefat
på en stor tallrik. Vänd
efter halva tiden.
Kött, 1 000 g 100-140 20-30 Vänd efter halva tiden
Kött, 500 g 90-120 20-30 Vänd efter halva tiden
Forell, 150 g 25-35 10-15 -------
Jordgubbar, 300 g 30-40 10-20 -------
Smör, 250 g 30-40 10-15 -------
Grädde, 2 x 200 g 80-100 10-15 Det går att vispa gräd-
de även om delar av
den är något frusen
Tårta, 1 400 g 60 60 -------
Köttprogram
Använd ett stekkärl eller en stekgryta.
Köttprogram med inställning av vikt
Livsmedel Kokkärl Tillsättning av vätska
FÅGEL öppen -
FLÄSKKARRE öppen 2 - 4 cm
NÖTBOG U.BEN skyddsglaset 1 - 2 cm
KALVBOG skyddsglaset 1 - 2 cm
VILTBOG skyddsglaset 1 - 2 cm
Köttprogram med matlagningstermometer
Livsmedel Kokkärl Tillsättning av vätska
ENG. ROSTBIFF öppen -
ROSTBIFF öppen -
SKINKSTEK öppen -
KALVSTEK öppen -
LAMMSTEK LÄTT ROSA öppen -
VILTSTEK LÄTT ROSA öppen -
BRÖST AV FÅGEL öppen -
Displayen visar ugnsnivåer och vikt för varje köttprogram.
Användningsområden, tabeller och tips
15
RECEPTMENY
Displayen visar ugnsnivåer och förinställda tillagningstider för varje automatiskt recept.
RECEPT ÅNGA
UPPVÄRMNING AV MAT (4 - 6 personer)
Kokkärl:
Alla slags kokkärl som är värmebeständiga upp till minst 130 °C kan användas.
Tillagningsmetod:
Placera maten separat eller tillsammans i kokkärlet. Sätt in det i ugnen. Täck inte över.
Använd högst 6 tallrikar (diameter 26 cm).
FÄRSKA GRÖNSAKER
Kokkärl:
Alla slags kokkärl som är värmebeständiga upp till minst 100 °C kan användas.
Ingredienser:
400 g blomkål
200 g morötter
200 g kålrabbi
200 g gul och röd paprika
Tillagningsmetod:
Skölj blomkålen och dela i buketter. Skala morötter och kålrabbi och dela i lagom bitar.
Tvätta paprikan och skär i strimlor. Placera alla grönsaker i en öppen form och tillaga utan
att tillsätta vatten. Med denna tillagningsmetod behövs inte alltid salt och andra kryddor.
FISK (FORELL)
Ingredienser:
4 foreller på 250 - 300 g vardera
citronsaft, peppar, salt
Tillagningsmetod:
Tvätta forellerna inuti och utanpå, droppa på citronsaft, krydda och lägg i rostfria formar
med perforerad insats, två foreller i varje. Servera med rostade mandelflagor.
Variant på ångkokt forell:
Häll varmt vatten och vinäger över forellerna innan de läggs i de rostfria formarna med
silinsats.
POTATISGRATÄNG
Ingredienser:
1000 g potatis
1 tesked av vardera salt, peppar och muskotnöt
•2 vitlöksklyftor
200 g riven ost
•3 ägg
100 ml mjölk
250 ml grädde
•4 msk smör
16
Användningsområden, tabeller och tips
Tillagningsmetod:
Skala potatis, skär i tunna skivor, torka av och krydda. Gnid in en ugnsfast form med en
vitlöksklyfta och smörj sedan formen med smör. Fördela hälften av den kryddade potatisen
i formen och strö över lite riven ost. Lägg på resterande potatisskivor och strö över resten
av den rivna osten. Pressa vitlöksklyftan och vispa ihop med ägg, mjölk och grädde. Häll
blandningen över potatisen och fördela resten av smöret över gratängen i små klickar.
MATBRÖD
Ingredienser:
400 g dinkelmjöl
150 g rågmjöl
•10 g salt
•20 g jäst
200 g mjölk
200 g vatten
Du kan använda vetemjöl för mörkt grovt rågbröd istället för dinkelmjöl.
Tillagningsmetod:
Lös upp jästen i vätskan, tillsätt resten av ingredienserna och knåda till en smidig deg. Låt
degen jäsa övertäckt i 30 - 40 minuter, knåda till den 2 eller 3 gånger under tiden.
Förberedelser
Dela degen i två delar, forma dem runda och låt dem jäsa övertäckta i ca. 20 minuter. Mjöla
limporna lätt och skär ett 3 mm djupt kryss i dem med en vass kniv innan du gräddar dem.
FRANSKBRÖD
Ingredienser:
1000 g mjöl
1 kub färsk jäst eller 2 paket torrjäst
600 ml mjölk
•15 g salt
Tillagningsmetod:
Lägg mjöl och salt i en stor skål. Lös upp sten i ljummen mjölk och tillsätt den i mjölet.
Knåda alla ingredienser till en smidig deg. Beroende på mjölets kvalitet kan lite mer mjölk
behöva tillsättas för att degen ska bli smidig. Låt degen jäsa till dubbel storlek. Skär degen
i två delar, forma två långa limpor och placera dem på smord eller bakplåtspappersklädd
bakplåt. Låt bröden jäsa igen till knappt dubbla storleken. Strö lite mjöl över före bakningen
och skär med en skarp kniv minst 1cm djupt, 3 - 4 gånger diagonalt över brödet.
FYLLD VETEFLÄTA
Till degen:
500 g mjöl
•20 g jäst
200 ml ljummen mjölk
40 g socker
•salt
•5 äggulor
200 g rumstempererat smör
Till fyllningen:
Användningsområden, tabeller och tips
17
180 g hackade valnötter
20 g ströbröd
1 tesked mald ingefära
50 ml mjölk
60 g honung
30 g smält smör
•20 ml rom
Till garnering:
•1 äggula
•Lite mjölk
•50 g flagade mandlar
Tillagningsmetod:
Sikta ned mjölet i en skål, gör ett hål i mitten. Skär upp jästen, placera den i hålet med
mjölken och lite av sockret och rör ner mjölet från kanterna. Strö över lite mjöl och låt jäsa
på en varm plats till mjölet som strötts över börjar spricka. Tillsätt resten av sockret på
mjölkanten. Knåda alla ingredienser till en smidig jäsdeg. Låt degen jäsa på en varm plats
till ungefär dubbel storlek. Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen. Dela degen i tre
lika stora delar och kavla ut till långa rektanglar. Fördela en tredjedel av fyllningen på varje
rektangel och rulla sedan ihop degbitarna. Gör en fläta av de tre degbitarna. Pensla flätans
yta med en blandning av äggula och mjölk och strö sedan över flagad mandel.
KONSERVERING
Använd endast vanliga konserveringsburkar av samma storlek.
Använd inte glas med skruvlock eller bajonettförslutning och metallburkar.
Använd den första ugnsnivån nerifrån.
Använd bakplåten. Du kan maximalt placera sex enlitersburkar på den.
Fyll alla burkar till samma nivå och stäng dem ordentligt.
Placera burkarna på gallret och se till så att de inte vidrör varandra.
Häll ca. 1/2 liter vatten i bakplåten så att det blir tillräckligt fuktigt i ugnen.
När vätskan i de första burkarna börjar bubbla (efter ca. 35 - 60 minuter för enliters-
burkar), stäng av ugnen eller sänk temperaturen till 100 °C (se tabell).
KONSERVERING
Torkad frukt
Konservering Temperatur °C Uppkokningstid i
min.
Fortsatt tillag-
ningstid på 100 °C,
i min.
Jordgubbar, blåbär, hallon, mog-
na krusbär
160 - 170 35 - 45 ---
Omogna krusbär 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Stenfrukt
Konservering Temperatur °C Uppkokningstid i
min.
Fortsatt tillag-
ningstid på 100 °C,
i min.
Päron, kvitten, plommon 160 - 170 35 - 45 10 - 15
18
Användningsområden, tabeller och tips
Grönsaker
Konservering Temperatur °C Uppkokningstid i
min.
Fortsatt tillag-
ningstid på 100 °C,
i min.
Morötter
1)
160 - 170 50 -60 5 - 10
Gurka 160 - 170 50 - 60 ---
Blandade inlagda grönsaker 160 - 170 50 - 60 15
Kålrabbi, ärtor, sparris 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1) Låt stå i frånslagen ugn
RECEPT BAKNING
CITRONKAKA
Kokkärl:
Svart fyrkantig bakform, 30 cm lång. Margarin till smörjning. Ströbröd till formen.
Degingredienser:
250 g smör
200 g socker
1 msk vaniljsocker
•1 nypa salt
•4 ägg
150 g mjöl
150 g potatismjöl
1 struken tesked bakpulver
rivet skal av 2 citroner
Glasyr:
•1/8 l citronsaft
100 g florsocker
Tillagningsmetod:
Lägg smör, socker, citronskal, vaniljsocker och salt i en skål och vispa. Tillsätt sedan äggen,
ett åt gången, vispa igen. Tillsätt mjöl och potatismjöl blandat med bakpulver i den pösiga
blandningen och vänd ner. Häll smeten i den smorda och bröade bakformen, jämna till och
sätt in i ugnen. Blanda citronsaft och florsocker efter gräddningen. Lägg den bakade kakan
på aluminiumfolie. Vik upp aluminiumfolien längs kakans sidor så att glasyren inte rinner
ut. Nagga kakan och bred på glasyr med en pensel. Låt sedan kakan dra en stund.
SOCKERKAKA
Kokkärl:
Rund springbakform 28 cm, svart tallrik, botten täckt med bakpapper.
Degingredienser:
•5 ägg
340 g socker
100 g smält smör
360 g mjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
Användningsområden, tabeller och tips
19
•1 nypa salt
200 ml kallt vatten
Tillagningsmetod:
Lägg socker, ägg, vaniljsocker och salt i en skål och vispa i 5 minuter tills det är pösigt.
Tillsätt sedan det smälta smöret och vänd ned. Tillsätt mjöl blandat med bakpulver i den
pösiga blandningen och rör ned. Tillsätt slutligen det kalla vattnet och blanda väl. Häll
smeten i bakformen, jämna till och sätt in i ugnen.
TIGERKAKA
Kokkärl:
Bakform med svart ring. Margarin för smörjning av fomen. Ströbröd till formen.
Degingredienser:
200 g smör
100 g socker
100 g florsocker
1 msk vaniljsocker
•1 nypa salt
•4 ägg
400 g mjöl
1 tsk bakpulver
•1/8 l mjölk
50 g kakao
Saft av en halv citron
Tillagningsmetod:
Lägg smör, socker, citronsaft, vaniljsocker och salt i en skål och vispa ihop. Tillsätt sedan
äggen, ett åt gången, vispa igen. Tillsätt mjöl blandat med bakpulver samt mjölk i den pösiga
blandningen och vänd ned. Häll ner hälften av smeten i den smorda och bröade bakformen.
Blanda ner kakaon i den andra hälften av smeten och häll över den gula smeten. Använd
en gaffel till att med cirkelrörelser röra ner den mörka smeten i den gula smeten och jämna
till. Sätt sedan in den i ugnen.
CHEESE CAKE
Kokkärl:
Svart springbakform med 26 cm diameter, smord.
Till bottnen:
150 g mjöl
70 g socker
1 msk vaniljsocker
•1 ägg
70 g rumstempererat smör
Till ostkrämen:
3 äggvitor
•50 g russin
•2 matskedar rom
750 g lättkvarg
•3 äggulor
200 g socker
20
Användningsområden, tabeller och tips
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Aeg-Electrolux B98203-5-M Recipe book

Typ
Recipe book