RÅD OCH TIPS
UGNSLUCKANS INSIDA
På vissa modeller hittar du på insidan
av luckan:
• Ugnsnivåernas nummer.
• Information om tillagningsfunktioner, re-
kommenderade ugnsnivåer och tempe-
raturer för typiska maträtter.
Temperaturerna och gräddningsti-
derna i tabellerna är endast riktvär-
den. De beror på recepten samt på
ingrediensernas kvalitet och
mängd.
ÅNGTILLAGNING
Ångtillagningskärl
• Använd bara kokkärl som är värme- och
korrosionsresistenta eller ugnsformar av
kromstål (endast för vissa modeller).
Ugnsnivåer
• Rätt ugnsnivåer finns i tabellen nedan.
Räkna ugnsnivåerna nerifrån och upp.
Allmänna anmärkningar
• Tillsätt vatten vid behov när du lagar mat
i mer än 30 minuter eller när du tillagar
stora mängder mat.
• Placera livsmedlen i rätt kokkärl och sätt
dem på ugnsnivåerna. Se till att det är
lite mellanrum mellan ugnsnivåerna så att
ånga kan cirkulera runt varje kokkärl.
• Töm ut vattnet ur vattenlådan efter varje
användningstillfälle genom att ansluta
slangar och ånggenerator. Se kapitlet
"Underhåll och rengöring".
Anmärkningar om tabellerna för
ångtillagning
• Tabellerna innehåller uppgifter om vanli-
ga maträtter.
• Temperaturen och tiden är endast rik-
tvärden och beror på livsmedlens sam-
mansättning, storlek och mängd samt på
kokkärlet.
• Använd ett recept som är nästan likadant
om du inte kan hitta inställningarna för
ditt recept.
• Påbörja matlagningen med kall ugn om
inte uppgifterna i tabellerna är annorlun-
da.
• När du lagar ris, använd förhållandet
1.5:1 – 2:1 vatten till ris eftersom riset
absorberar vatten.
TABELLER FÖR
ÅNGTILLAGNING
VARNING
Öppna inte produktens lucka när
funktionen är igång. Risk för bränn-
skador.
Funktionen är lämplig för alla typer av mat,
färsk såväl som fryst. Den kan användas för
att tillaga, värma, tina upp, pochera eller
förvälla grönsaker, kött, fisk, pasta, ris,
majs, gryn och ägg.
Tillagning av en hel meny: Du kan förbe-
reda en hel måltid på en och samma gång.
För att undvika att maträtterna tillagas för
mycket eller för lite, välj rätter som behöver
ungefär lika lång tillagningstid. Använd den
största mängden vatten som anges för var-
je individuell komponent. Ställ rätterna på
ugnsgallren i lämpliga kokkärl. Justera av-
ståndet mellan rätterna så att ångan kan
cirkulera.
Sterilisering
• Med denna funktion kan du sterilisera
behållare (t.ex. nappflaskor).
• Placera de rena behållarna i mitten av
gallret på den första nivån. Se till att öpp-
ningen är vänd lite snett nedåt.
• Fyll på maximal mängd vatten i lådan
och ställ in tiden på 40 minuter.
Grönsaker
Livsmedel
Temperatur
ºC
Mängd vatten
i ml
Tid
1)
i min.
Ugnsnivå
Kronärtskock-
or
96
800 50 - 60 1
Aubergine 96 450 15 - 25 1
2
www.electrolux.com