Electrolux EVY9741AAX Recipe book

Typ
Recipe book
.................................................. ...............................................
SV RECEPTBOK BRUKSANVISNING
RÅD OCH TIPS
UGNSLUCKANS INSIDA
På vissa modeller hittar du på insidan
av luckan:
Ugnsnivåernas nummer.
Information om tillagningsfunktioner, re-
kommenderade ugnsnivåer och tempe-
raturer för typiska maträtter.
Temperaturerna och gräddningsti-
derna i tabellerna är endast riktvär-
den. De beror på recepten samt
ingrediensernas kvalitet och
mängd.
ÅNGTILLAGNING
Ångtillagningskärl
Använd bara kokkärl som är värme- och
korrosionsresistenta eller ugnsformar av
kromstål (endast för vissa modeller).
Ugnsnivåer
Rätt ugnsnivåer finns i tabellen nedan.
Räkna ugnsnivåerna nerifrån och upp.
Allmänna anmärkningar
Tillsätt vatten vid behov när du lagar mat
i mer än 30 minuter eller när du tillagar
stora mängder mat.
Placera livsmedlen i rätt kokkärl och sätt
dem på ugnsnivåerna. Se till att det är
lite mellanrum mellan ugnsnivåerna så att
ånga kan cirkulera runt varje kokkärl.
Töm ut vattnet ur vattenlådan efter varje
användningstillfälle genom att ansluta
slangar och ånggenerator. Se kapitlet
"Underhåll och rengöring".
Anmärkningar om tabellerna för
ångtillagning
Tabellerna innehåller uppgifter om vanli-
ga maträtter.
Temperaturen och tiden är endast rik-
tvärden och beror på livsmedlens sam-
mansättning, storlek och mängd samt på
kokkärlet.
Använd ett recept som är nästan likadant
om du inte kan hitta inställningarna för
ditt recept.
Påbörja matlagningen med kall ugn om
inte uppgifterna i tabellerna är annorlun-
da.
När du lagar ris, använd förhållandet
1.5:1 – 2:1 vatten till ris eftersom riset
absorberar vatten.
TABELLER FÖR
ÅNGTILLAGNING
VARNING
Öppna inte produktens lucka när
funktionen är igång. Risk för bränn-
skador.
Funktionen är lämplig för alla typer av mat,
färsk såväl som fryst. Den kan användas för
att tillaga, värma, tina upp, pochera eller
förvälla grönsaker, kött, fisk, pasta, ris,
majs, gryn och ägg.
Tillagning av en hel meny: Du kan förbe-
reda en hel måltid på en och samma gång.
För att undvika att maträtterna tillagas för
mycket eller för lite, välj rätter som behöver
ungefär lika lång tillagningstid. Använd den
största mängden vatten som anges för var-
je individuell komponent. Ställ rätterna på
ugnsgallren i lämpliga kokkärl. Justera av-
ståndet mellan rätterna så att ångan kan
cirkulera.
Sterilisering
Med denna funktion kan du sterilisera
behållare (t.ex. nappflaskor).
Placera de rena behållarna i mitten av
gallret på den första nivån. Se till att öpp-
ningen är vänd lite snett nedåt.
Fyll på maximal mängd vatten i lådan
och ställ in tiden på 40 minuter.
Grönsaker
Livsmedel
Temperatur
ºC
Mängd vatten
i ml
Tid
1)
i min.
Ugnsnivå
Kronärtskock-
or
96
800 50 - 60 1
Aubergine 96 450 15 - 25 1
2
www.electrolux.com
Livsmedel
Temperatur
ºC
Mängd vatten
i ml
Tid
1)
i min.
Ugnsnivå
Blomkål, hel 96 600 35 - 45 1
Blomkål, bu-
ketter
96 500 25 - 30 1
Broccoli, hel 96 550 30- 40 1
Broccoli, bu-
ketter
96 400 20 - 25 1
Svamp, skivor 96 400 15 - 20 1
Ärtor 96 450 20 - 25 1
Fänkål 96 600 35 - 45 1
Morötter 96 600 35 - 45 1
Kålrabbi,
strimlor
96 550 30 - 40 1
Paprika, strim-
lor
96 400 15 - 20 1
Purjolök, ringar 96 500 25 - 35 1
Gröna bönor 96 550 35 - 45 1
Småbladig bu-
kettsallad, bu-
ketter
96 450 20 - 25 1
Brysselkål 96 550 30 - 40 1
Rödbeta 96 800 + 400 70 - 90 1
Svartrot 96 600 35 - 45 1
Selleri, tärnad 96 500 20 - 30 1
Sparris, grön 96 500 25 - 35 1
Sparris, vit 96 600 35 - 45 1
Spenat, färsk 96 350 15 1
Skalade toma-
ter
96 350 15 1
Brytbönor 96 500 25 - 35 1
Savoykål 96 400 20 - 25 1
Zucchini, ski-
vor
96 350 15 1
1)
Tiderna är endast riktvärden.
SVENSKA 3
Smårätter / tillbehör
Livsmedel
Temperatur
ºC
Mängd vatten
i ml
Tid
1)
i min.
Ugnsnivå
Jästdumpling-
ar, Germknö-
del
96 600 30 - 40 1
Potatisdump-
lingar
96 600 35 - 45 1
Oskalade po-
tatisar, me-
delstora
96 750 45 - 55 1
Ris (vatten/ris-
förhållande
1,5:1)
96 600 35 - 40 1
Kokad potatis,
fjärdedelar
96 600 35 - 40 1
Bröddumpling 96 600 35 - 45 1
Tagliatelle,
färsk
96 450 20 - 25 1
Polenta (väts-
ka/polenta-för-
hållande 3:1)
96 750 40 - 45 1
1)
Tiderna är endast riktvärden.
Fisk
Livsmedel
Temperatur
ºC
Mängd vatten
i ml
Tid
1)
i min.
Ugnsnivå
Forell, ca 250
g
85 550 30 - 40 1
Räkor, färska 85 450 20 - 25 1
Räkor, frusna 85 550 30 - 40 1
Laxkotletter 85 500 25 - 35 1
Laxöring, ca
1 000 g
85 600 40 - 45 1
Musslor 96 500 20 - 30 1
Plattfiskfilé 80 350 15 1
1)
Tiderna är endast riktvärden.
Kött
Livsmedel
Temperatur
ºC
Mängd vatten
i ml
Tid
1)
i min.
Ugnsnivå
Kokt skinka
1 000 g
96 800 + 150 55 - 65 1
4
www.electrolux.com
Livsmedel
Temperatur
ºC
Mängd vatten
i ml
Tid
1)
i min.
Ugnsnivå
Kycklingbröst,
pocherat
90 500 25 - 35 1
Kyckling, po-
cherad 1 000 -
1 200 g
96 800 + 150 60 - 70 1
Kalv-/skinkstek
utan ben, 800
- 1 000 g
90 800 + 300 80 - 90 1
Kassler, po-
cherad
90 800 + 300 70 - 90 1
Tafelspitz (ox-
kött långkokt
på riktigt låg
värme)
96 800 + 700 110 - 120 1
Chipolata 80 400 15 - 20 1
1)
Tiderna är endast riktvärden.
Ägg
Livsmedel
Temperatur
ºC
Mängd vatten
i ml
Tid
1)
i min.
Ugnsnivå
Ägg, löskokt 96 400 10- 12 1
Ägg, medel-
kokt
96 450 13 - 16 1
Ägg, hårdkokt 96 500 18 - 21 1
1)
Tiderna är endast riktvärden.
TABELL FÖR ÅNGVATTEN
Vatten i vattenlådan i ml.
Tid
1)
i min.
300 15 - 20
600 30 - 40
800 50 - 60
1)
Tiderna är endast riktvärden.
TABELL FÖR INTERVALLÅNGA PLUS
Typ av mat
Intervallånga plus
(vattenmängd ca. 300 ml)
Temperatur ºC Tid i min. Ugnsnivå
Pudding/brylé-
pudding i portions-
skålar
1)
90
40 - 45 1
SVENSKA 5
Typ av mat
Intervallånga plus
(vattenmängd ca. 300 ml)
Temperatur ºC Tid i min. Ugnsnivå
Äggstanning
1)
90
35 - 45 1
Terrin
1)
90 40 - 50 1
Tunn fiskfilé 85 15 - 25 1
Tjock fiskfilé 90 25 - 35 1
Liten fisk upp till
350 g
90 25 - 35 1
Hel fisk upp till
1 000 g
90 35 - 45 1
Uppvärmning
Dumplingar 110 20 - 30 1
Pasta 110 15 - 20 1
Ris 110 15 - 20 1
Maträtter på en
tallrik
110 15 - 20 1
1)
Fortsätt i ytterligare en halvtimme med luckan stängd.
TABELL FÖR INTERVALLÅNGA
Typ av mat
Intervallånga (vattenmängd ca. 300 ml)
Mängd
Temperatur
ºC
Tid
1)
i min.
Ugnsnivå
Grisstek 1 kg 160 - 180 90 - 100 1
Rostbiff 1 kg 180 - 200 60 - 90 1
Kalvstek 1 kg 180 80 - 90 1
Köttfärslimpa, rå 0,5 kg 180 30 - 40 1
Kassler (blötlägg
i 2 timmar)
0,6 – 1 kg 160 - 180 60 - 70 1
Kyckling 1 kg 180 - 200 50 - 60 1
Anka 1,5 – 2 kg 180 70 - 90 1
Potatisgratäng - 160 - 170 50 - 60 1
Makaronipudd-
ing
- 190 40 - 50 1
Lasagne - 180 45 - 55 1
Olika sorters
bröd
0,5 – 1 kg 180 - 190 45 - 60 1
Bullar 40 – 60 g 180 - 210 30 - 40 2
6
www.electrolux.com
Typ av mat
Intervallånga (vattenmängd ca. 300 ml)
Mängd
Temperatur
ºC
Tid
1)
i min.
Ugnsnivå
Förgräddade
bullar
- 200 20 - 30 2
Förgräddade ba-
guetter
40 – 50 g 200 20 - 30 2
Frysta förgrädda-
de baguetter
40 – 50 g 200 25 - 35 2
1)
Tiderna är endast riktvärden.
BAKNING
Allmänna anvisningar
Din nya ugn kan ha andra bak-/steke-
genskaper än din gamla. Anpassa dina
vanliga inställningar (temperatur, kokti-
der) och placeringen av plåtar och galler
till värdena i tabellerna.
För att utnyttja eftervärmen kan du, vid
längre gräddningstider, stänga av ugnen
cirka 10 minuter innan baktiden gått ut.
När du tillagar frysta livsmedel kan plå-
tarna i ugnen slå sig. När plåtarna kall-
nar igen återtar de sin normala form.
Användning av baktabellerna
Tillverkaren rekommenderar att du an-
vänder den lägre temperaturen första
gången.
Om du inte kan hitta inställningarna för
ett speciellt recept, leta efter ett recept
som är nästan likadant.
Du kan förlänga bakningstiden med 10–
15 minuter om du bakar på mer än en
nivå.
Bakverk vid olika nivåer blir först inte all-
tid lika bruna. Om detta händer ska du
inte ändra temperaturinställningen. Skill-
naden jämnar ut sig under bakningen.
Varmluft + ånga
Typ av mat Temperatur °C Tid i min. Ugnsnivå
Makaronipudding 170 - 190 45 - 60 1
Lasagne 170 - 190 45 - 60 1
Potatisgratäng 180 - 200 50 - 60 1
Deserter 170 - 190 45 - 60 1
Kaka i ringform, mjuk
kaka
150 - 160 50 - 70 1
Vetefläta/krans 160 - 180 40 - 50 1
Vetelängd med
strössel
150 - 160 20 - 30 2
Smörkakor/sockerk-
ringlor
1)
180 - 200 20 - 30 2
Småkakor av jästdeg 150 - 160 20 - 40 2
1)
Förvärm ugnen.
SVENSKA 7
BAKNING PÅ EN UGNSNIVÅ
Allmänna anvisningar
Din nya ugn kan ha andra bak-/steke-
genskaper än din gamla. Anpassa dina
vanliga inställningar (temperatur, kokti-
der) och placeringen av plåtar och galler
till värdena i tabellerna.
Med längre bakningstider kan ugnen stäng-
as av ca. 10 minuter innan bakningstiden är
slut, för att utnyttja restvärmen.
När du använder frysta livsmedel kan plå-
tarna i ugnen slå sig. När plåtarna kallnar
igen återtar de sin normala form.
Användning av baktabellerna
Vi rekommenderar att använda den lägre
temperaturen den första gången.
Om du inte kan hitta inställningarna för ett
speciellt recept, leta efter ett recept som är
nästan likadant.
Bakningstiden kan förlängas med 10–15
minuter om du bakar på mer än en nivå.
Bakverk vid olika nivåer blir först inte alltid
lika bruna. Om detta händer ska du inte
ändra temperaturinställningen. Skillnaden
jämnar ut sig under bakningen.
Bakverk i formar
Typ av bakverk Ugnsfunktio-
ner
Ugnsni-
Temperatur °C Tid i min.
Kaka i ringform, mjuk
kaka
Varmluft 1 150 - 160 50 - 70
Madeirakaka/fruktkaka Varmluft 1 140 - 160 70 - 90
Sponge cake / Sock-
erkaka
Varmluft 1 140 - 150 35 - 50
Sponge cake / socker-
kaka
Över/Under-
värme
1 160 35 - 50
Tårtbotten av mördeg
1)
Varmluft 2 170 - 180 10 - 25
Tårtbotten av socker-
kaka
Varmluft 2 150 - 170 20 - 25
Apple pie / äppelpaj (2
formar Ø 20 cm, dia-
gonalt placerade)
Varmluft 2 160 70 - 90
Apple pie / äppelpaj (2
formar Ø 20 cm, dia-
gonalt placerade)
Över/Under-
värme
1 180 70 - 90
Cheesecake, plåt
2)
Över/Under-
värme
2 160 - 170 70 - 90
1)
Förvärm ugnen.
2)
Använd droppbricka eller långpanna.
Bakverk på plåtar
Typ av bakverk Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur
°C
Tid i min.
Vetefläta/krans Över/Under-
värme
1 170 - 190 30 - 40
Tyskt julbröd
1)
Över/Under-
värme
1 160 - 180 50 - 70
8
www.electrolux.com
Typ av bakverk Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur
°C
Tid i min.
Bröd (rågbröd)
1)
Över/Under-
värme
1
Först 230 20
Därefter 160 - 180 30 - 60
Petit-chouer/bakelser
1)
Över/Under-
värme
2 190 - 210 20 - 35
Rulltårta
1)
Över/Under-
värme
2 180 - 200 10 - 20
Vetelängd med strös-
sel
Varmluft 2 150 - 160 20 - 40
Smörkakor/sockerk-
ringlor
1)
Över/Under-
värme
2 190 - 210 20 - 30
Fruktkaka (på jästdeg/
sockerkaksdeg)
2)
Varmluft 2 150 - 160 35 - 55
Fruktkaka (på jästdeg/
sockerkaksdeg)
2)
Över/Under-
värme
170 35 - 55
Fruktkaka av mördeg Varmluft 2 160 - 170 40 - 80
Jästkaka med känslig
fyllning (t.ex. kvarg,
grädde, kräm)
1)
Över/Under-
värme
2 160 - 180 40 - 80
1)
Förvärm ugnen.
2)
Använd droppbricka eller långpanna.
Småkakor
Livsmedel Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur
°C
Tid i min.
Mördegskakor Varmluft 2 150 - 160 10 - 20
Short bread / mördeg-
skaka / mördegsrem-
sor
Varmluft 2 140 20 - 35
Short bread / mördeg-
skaka / mördegsrem-
sor
1)
Över/Under-
värme
2 160 20 - 30
Småkakor av socker-
kaksdeg
Varmluft 2 150 - 160 15 - 20
Bakverk med äggvita,
maränger
Varmluft 80 - 100 120 - 150
Mandelbiskvier Varmluft 2 100 - 120 30 - 50
Småkakor av jästdeg Varmluft 2 150 - 160 20 - 40
Smördegskakor
1)
Varmluft 2 170 - 180 20 - 30
SVENSKA 9
Livsmedel Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur
°C
Tid i min.
Bullar
1)
Varmluft 2 160 10 - 25
Bullar
1)
Över/Under-
värme
2 190 - 210 10 - 25
Small cakes / muffins
1)
Varmluft 2 160 20 - 35
Small cakes / muffins
1)
Över/Under-
värme
2 170 20 - 35
1)
Förvärm ugnen.
BAKNING PÅ FLERA NIVÅER
Bakverk på plåtar
Typ av bakverk Varmluft
Ugnsnivåer från bot-
ten
2 nivåer
Temperatur °C Tid i min.
Petit-chouer/bakelser
1)
1 / 4 160 - 180 25 - 45
Smuldegspaj 1 / 4 150 - 160 30 - 45
1)
Förvärm ugnen.
Bakverk på plåtar
Typ av bakverk Varmluft
Ugnsnivåer från bot-
ten
2 nivåer
Temperatur °C Tid i min.
Mördegskakor 1 / 4 150 - 160 20 - 40
Short bread / mör-
degskaka / mördegs-
remsor
1 / 4 140 25 - 45
Småkakor av socker-
kaksdeg
1 / 4 160 - 170 25 - 40
Bakverk med äggvita,
maränger
1 / 4 80 - 100 130 - 170
Mandelbiskvier 1 / 4 100 - 120 40 - 80
Småkakor av jästdeg 1 / 4 160 - 170 30 - 60
TIPS FÖR BAKNING
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakans botten är inte till-
räckligt gräddad.
Ugnsnivån är fel.
Ställ kakan på en lägre
ugnsnivå.
10
www.electrolux.com
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan faller ihop och blir
degig, klumpig eller får
vattenränder.
Ugnstemperaturen är för
hög.
Nästa gång du gräddar
ska du ställa in en något
lägre ugnstemperatur.
Kakan faller ihop och blir
degig, klumpig eller får
vattenränder.
För kort gräddningstid.
Förläng gräddningstiden.
Du kan inte minska
gräddningstiden genom
att höja temperaturen.
Kakan faller ihop och blir
degig, klumpig eller får
vattenränder.
Det finns för mycket väts-
ka i degen.
Använd mindre vätska.
Var försiktig med bland-
ningstiderna, framför allt
vid användning av en
köksmaskin.
Kakan är för torr.
Ugnstemperaturen är för
låg.
Nästa gång du gräddar
ska du ställa in en högre
ugnstemperatur.
Kakan är för torr. För lång gräddningstid.
Nästa gång du gräddar
ska du ställa in en kortare
gräddningstid.
Kakan blir ojämnt brun.
Ugnstemperaturen är för
hög och gräddningstiden
är för kort.
Ställ in en lägre ugnstem-
peratur och en längre
gräddningstid.
Kakan blir ojämnt brun. Degen är ojämnt fördelad.
Fördela degen jämnt på
bakplåten.
Kakan blir inte klar med
den inställda tiden.
Ugnstemperaturen är för
låg.
Nästa gång du gräddar
ska du ställa in en något
högre ugnstemperatur.
TABELL FÖR STEKNING
Stekkärl
Använd värmebeständiga ugnsformar (se
tillverkarens bruksanvisning).
Stora stekar kan stekas direkt i den dju-
pa långpannan eller på gallret ovanför
den djupa långpannan (i förekommande
fall).
Stek magert kött i en stekgryta med
lock. Det gör att köttet blir saftigare.
•Alla typer av kött som ska ha en stekyta
kan stekas i en stekgryta utan lock.
Nötkött
Typ av
kött
Mängd Ugnsfunk-
tioner
Ugnsni-
Temperatur
°C
Tid i min.
Grytstek 1 – 1.5 kg Över/Under-
värme
1 230 120 - 150
Engelsk
rostbiff eller
filé
röd per cm.
höjd
Varmluftsgrill-
ning
1
190 - 200
1)
5 – 6 per
cm. höjd
rosa per cm.
höjd
Varmluftsgrill-
ning
1 180 - 190 6 – 8 per
cm. höjd
SVENSKA 11
Typ av
kött
Mängd Ugnsfunk-
tioner
Ugnsni-
Temperatur
°C
Tid i min.
välstekt per cm.
höjd
Varmluftsgrill-
ning
1 170 - 180 8 – 10 per
cm. höjd
1)
Förvärm ugnen.
Fläskkött
Typ av kött Mängd Ugnsfunk-
tioner
Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Bog, hals,
skinkstek
1 – 1,5
kg
Varmluftsgrill-
ning
1 160 - 180 90 - 120
Kotlett, rev-
bensspjäll
1 – 1,5
kg
Varmluftsgrill-
ning
1 170 - 180 60 - 90
Köttfärslim-
pa
750 g – 1
kg
Varmluftsgrill-
ning
1 160 - 170 50 - 60
Fläsklägg
(lagad i för-
väg)
750 g – 1
kg
Varmluftsgrill-
ning
1 150 - 170 90 - 120
Kalvkött
Typ av kött Mängd Ugnsfunk-
tioner
Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Kalvstek 1 kg Varmluftsgrill-
ning
1 160 - 180 150 - 120
Kalvlägg 1,5 – 2
kg
Varmluftsgrill-
ning
1 160 - 180 120 - 150
Lamm
Typ av kött Mängd Ugnsfunk-
tioner
Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Lammstek
med ben,
lammstek
1 – 1,5
kg
Varmlufts-
grillning
1 150 - 180 100- 120
Lammsadel 1 – 1,5
kg
Varmlufts-
grillning
1 160 - 180 40 - 60
Vilt
Typ av kött Mängd Ugnsfunk-
tioner
Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Harsadel,
harbog
1)
upp till 1
kg
Över/Under-
värme
1 230 30 - 40
Rådjurssa-
del, hjortsa-
del
1,5 – 2
kg
Över/Under-
värme
1 210 - 220 35 - 40
12
www.electrolux.com
Typ av kött Mängd Ugnsfunk-
tioner
Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Rådjurs-/
hjortbog
1,5 – 2
kg
Över/Under-
värme
1 180 - 200 60 - 90
1)
Förvärm ugnen.
Fågel
Typ av kött Mängd Ugnsfunk-
tioner
Ugnsni-
Temperatur °C Tid i min.
Kyckling,
vårkyckling
200 –
250 g
var
Varmlufts-
grillning
1 200 - 220 30 - 50
Halv kyckling 400 –
500 g
var
Varmlufts-
grillning
1 190 - 210 35 - 50
Fågeldelar 1 – 1,5
kg
Varmlufts-
grillning
1 190 - 210 50 - 70
Anka 1,5 – 2
kg
Varmlufts-
grillning
1 180 - 200 80 - 100
Fisk (ångkokning)
Typ av kött Mängd Ugnsfunk-
tioner
Ugnsni-
Temperatur °C Tid i min.
Hel fisk 1 – 1,5
kg
Över/Un-
dervärme
1 210 - 220 45 - 60
TABELL MATLAGNINGSTERMOMETER
Nötkött
Typ av maträtt Innertemperatur
Entrecôte eller oxfilé
röd 45 – 50 °C
rosa 60 – 65 °C
välstekt 70 – 75 °C
Fläskkött
Typ av maträtt Innertemperatur
Fläskbog, skinkstek, hals 80 – 82 °C
Kotlett, rökt kassler 75 – 80 °C
Köttfärslimpa 75 – 80 °C
SVENSKA 13
Kalvkött
Typ av maträtt Innertemperatur
Kalvstek 75 – 80 °C
Kalvlägg 85 – 90 °C
Får/lamm
Typ av maträtt Innertemperatur
Fårbog 80 – 85 °C
Fårsadel 80 – 85 °C
Lammstek, lammstek med ben 70 – 75 °C
Vilt
Typ av maträtt Innertemperatur
Harsadel 70 – 75 °C
Harbog 70 – 75 °C
Hel hare 70 – 75 °C
Rådjurssadel, hjortsadel 70 – 75 °C
Rådjurs-/hjortbog 70 – 75 °C
Fisk
Typ av maträtt Innertemperatur
Lax 65 – 70 °C
Foreller 65 – 70 °C
TABELL
LÅGTEMPERATURSTEKNING
Använd den här funktionen för magra,
möra stycken av kött och fisk. Tillaga
utan lock.
Bryn köttet i en het stekpanna.
Placera köttet på ett stekfat eller direkt
på gallret. Placera formen under gallret
för att fånga upp fettet.
Tabell Lågtemperaturstekning
Typ av maträtt Vikt Temperatur
(°C)
Ugnsnivå Tid (min)
Rostbiff 1 – 1,5 kg 150 1 120 - 150
Oxfilé 1 – 1,5 kg 150 1 90 - 110
Kalvstek 1 – 1,5 kg 150 1 120 - 150
Biff 200 – 300 g 120 1 20 - 40
HALVFABRIKAT
Ta bort förpackningen från maten. Lägg
maten på en tallrik.
Täck inte över den med en skål eller tall-
rik. Det kan förlänga upptiningstiden.
Använd den första ugnsnivån. Den längst
ner.
14
www.electrolux.com
Fryst mat
Halvfabrikat Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Fryst pizza 2 200 - 220 15 - 25
Fryst panpizza 2 190 - 210 20 - 25
Kyld pizza 2 210 - 230 13 - 25
Fryst portionspizza 2 180 - 200 15 - 30
Pommes Frites, tunn 2 200 - 220 20 - 30
Pommes Frites, tjock 200 - 220 25 - 35
Croquetter 2 220 - 230 20 - 35
Riven potatisgräng 2 210 - 230 20 - 30
Lasagne/Cannelloni,
kyld
2 170 - 190 35 - 45
Fryst lasagne/can-
nelloni
2 160 - 180 40 - 60
Ugnsgratinerad ost 2 170 - 190 20 - 30
Kycklingvingar 2 190 - 210 20 - 30
Tabell för frysta färdigrätter
Typ av ma-
trätt
Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C Tid
Fryst Pizza Över/Undervär-
me
2 enligt tillverka-
rens anvisningar
enligt tillverka-
rens anvisning-
ar
Pommes frites
1)
(300 – 600 g)
Över/Undervär-
me eller Varm-
luftsgrillning
2 200 - 220 enligt tillverka-
rens anvisning-
ar
Baguetter Över/Undervär-
me
2 enligt tillverka-
rens anvisningar
enligt tillverka-
rens anvisning-
ar
Fruktkaka Över/Undervär-
me
2 enligt tillverka-
rens anvisningar
enligt tillverka-
rens anvisning-
ar
1)
Vänd pommes fritesen 2 till 3 gånger under tillagningen
PIZZA
Typ av bakverk Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Pizza (tunn botten)
1)
2 200 - 230 15 - 20
Pizza (med mycket fyll-
ning)
2)
2 180 - 200 20 - 30
Paj 1 180 - 200 40 - 55
SVENSKA 15
Typ av bakverk Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Ugnsbakad spenat 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine (kryd-
dad pajdegsbotten)
1 170 - 190 45 - 55
Schweizisk ostpaj 2 170 - 190 45 - 55
Cheesecake 1 140 - 160 60 - 90
Äppelkaka, täckt 1 150 - 170 50 - 60
Grönsakspaj 1 160 - 180 50 - 60
Osyrat bröd
1)
2 230 - 250 10 - 20
Smördegskakor
1)
2 160 - 180 45 - 55
Flammekuchen
1)
2 230 - 250 12- 20
Piroger (rysk version av
calzone)
1)
2 180 - 200 15 - 25
1)
Förvärm ugnen.
2)
Använd droppbricka eller långpanna.
UPPTINING
Ta bort förpackningen från maten. Lägg
maten på en tallrik.
Täck inte över den med en skål eller tall-
rik. Det kan förlänga upptiningstiden.
Använd den första ugnsnivån. Den längst
ner.
Tabell för upptining
Livs-
medel
Mängd Uppti-
ningstid i
min.
Efteruppti-
ningstid i
min.
Kommentar
Kyckling 1 kg 100 - 140 20 - 30 Lägg kycklingen på ett upp-
och nervänt tefat på en stor tall-
rik
Vänd efter halva tiden.
Kött 1 kg 100 - 140 20 - 30 Vänd efter halva tiden.
Kött 0,5 kg 90 - 120 20 - 30 Vänd efter halva tiden.
Forell 150 g 25 - 35 10 - 15 ---
Jord-
gubbar
300 g 30 - 40 10 - 20 ---
Smör 250 g 30 - 40 10 - 15 ---
Grädde 2 x 200 g 80 - 100 10 - 15 Vispa grädden medan den fort-
farande är något frusen.
Tårta 1,4 kg 60 60 ---
MIN GRILL
Grilla alltid med maximal temperaturinställ-
ning.
FÖRSIKTIGHET
Grilla alltid med stängd ugnslucka.
16
www.electrolux.com
Förvärm alltid den tomma ugnen
med grillfunktionerna i 5 minuter.
Placera gallret på den ugnsnivå som re-
kommenderas i grilltabellen.
Placera alltid plåten som ska fånga upp
fettet på den första ugnsnivån.
Grilla endast tunna bitar av kött eller fisk.
Min grill
Maträtt Temperatur Ugnsnivå
Grillningstid (min.)
1:a sidan 2:a sidan
Rostbiff, rosa 210 - 230 1 30 - 40 30 - 40
Oxfilé, rosa 230 1 20 - 30 20 - 30
Stek av gris 210 - 230 1 30 - 40 30 - 40
Stek av kalv 210 - 230 1 30 - 40 30 - 40
Stek av lamm 210 - 230 1 25 - 35 20 - 35
Hel fisk (500 -
1 000 g)
210 - 230 1 15 - 30 15 - 30
Max grill
Maträtt
Ugnsnivå
1)
Grillningstid (min.)
1:a sidan 2:a sidan
Burgers / hambur-
gare
2)
3 9 - 13 8 - 10
Fläskfilé 3 10 - 12 6 - 10
Korv 3 10 - 12 6 - 8
Nötbiffar, kalvbiffar 3 7 - 10 6 - 8
Toast / rostat bröd
2)
4 1 - 3 1 - 3
Varma smörgåsar 3 6 - 8 -
1)
Förvärm alltid ugnen.
2)
Förvärm ugnen.
BRÖD
Häll 100 ml vatten i vattenlådan. Förvärm-
ning rekommenderas inte.
Typ av bak-
verk
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
°C
Tid
i min.
Franskbröd Bröd 1 180 - 200 40 - 60
Baguette Bröd 1 200 - 220 35 - 45
Mjuk kaka Bröd 1 180 - 200 40 - 60
Ciabatta Bröd 1 200 - 220 35 - 45
Rågbröd Bröd 1 190 - 210 50 - 70
Mörkt bröd Bröd 1 180 - 200 50 - 70
SVENSKA 17
Typ av bak-
verk
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
°C
Tid
i min.
Fullkornsbröd Bröd 1 170 - 190 60 - 90
KONSERVERING
Använd enbart konserveringsburkar av
samma mått som finns att köpa.
Använd inte glas med skruvlock och ba-
jonettförslutning eller metallburkar.
Använd första nivån från botten för ända-
målet.
Sätt inte mer än sex enliters burkar på
plåten.
Fyll burkarna till samma nivå och förslut
med en klämma.
Burkarna får inte röra vid varandra.
Häll ca. 1/2 liter vatten i bakplåten så att
det blir tillräckligt fuktigt i ugnen.
När vätskan i de första burkarna börjar
sjuda (efter ca. 35 – 60 minuter för enli-
tersburkar), stäng av ugnen eller sänk
temperaturen till 100 °C (se tabell).
Tabell för konservering – Mjuka frukter
Konservering Temperatur
(°C)
Tid till det sjuder
(min.)
Tid till 100 °C
(min.)
Jordgubbar, blåbär, hallon,
mogna krusbär
160 - 170 35 - 45 ---
Tabell för konservering – Stenfrukter
Konservering Temperatur
(°C)
Tid till det sjuder
(min.)
Tid till 100 °C
(min.)
Päron, kvitten, plommon 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Tabell för konservering – Grönsaker
Konservering Temperatur
(°C)
Tid till det sjuder
(min.)
Tid till 100 °C
(min.)
Morötter
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Gurka 160 - 170 50 - 60 ---
Blandade inlagda grönsa-
ker
160 - 170 50 - 60 15
Kålrabbi, ärtor, sparris 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1)
Låt stå i ugnen efter att ugnen stängts av.
TORKNING
Livsmedel Temperatur (°C) Ugnsnivå Tid (t)
Bönor 60 - 70 2 6 - 8
Pepparfrukter 60 - 70 2 5 - 6
Soppgrönsaker 60 - 70 2 5 - 6
Champinjoner 50 - 60 2 6 - 8
Örter 40 - 50 2 2 - 3
Plommon 60 - 70 2 8 - 10
18
www.electrolux.com
Livsmedel Temperatur (°C) Ugnsnivå Tid (t)
Aprikoser 60 - 70 2 8 - 10
Äppelskivor 60 - 70 2 6 - 8
Päron 60 - 70 2 6 - 9
RECEPTMENY
Displayen visar ugnsnivå och förin-
ställda tillagningstider för alla auto-
matiska recept.
AUTOMATISKA PROGRAM
Programnummer Programnamn
1 GRÖNSAKER, TRADITIONELLA
2 POTATISGRATÄNG
3 FRANSKBRÖD
4 FYLLD FISK (FORELL)
5 RYGGBIFF ROSA
6 HEL KYCKLING
7 PIZZA
8 MUFFINS
9 QUICHE LORRAINE
Information om akrylamid
Viktigt Enligt de senaste vetenskapliga
rönen kan akrylamid bildas om livsmedel
bryns hårt (speciellt om de innehåller
stärkelse), vilket kan utgöra en hälsorisk. Vi
rekommenderar därför tillagning vid låga
temperaturer och att inte bryna mat för
hårt.
SVENSKA 19
www.electrolux.com/shop 892951007-A-012012
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Electrolux EVY9741AAX Recipe book

Typ
Recipe book