Aeg-Electrolux EE7304011M Recipe book

Typ
Recipe book

Denna manual är också lämplig för

SV
RECEPTBOK BRUKSANVISNING
FÖR PERFEKT RESULTAT
Tack för att du valt denna produkt från AEG. Vi har skapat
den så att du ska kunna få felfritt resultat i många år,
med innovativa tekniker som gör livet enklare –
funktioner som du inte skulle hitta hos vanliga produkter.
Varsågod att ägna några minuter åt att läsa detta för att
få ut så mycket som möjligt av produkten.
TILLBEHÖR OCH RESERVDELAR
I AEG:s webbutik finner du allting som du behöver för att
hålla dina AEG-produkter snygga och i perfekt skick. Du
hittar ett brett sortiment av tillbehör som utformats och
tillverkats med de högsta kvalitetskrav man kan förvänta
sig: från köksredskap för specialister till bestickkorgar,
från flaskställ till tvättpåsar för ömtåliga plagg...
Besök webbshopen på
www.aeg.com/shop
2
INNEHÅLL
4 Råd och tips
Följande symboler används i denna
bruksanvisning:
Viktig information för din personliga
säkerhet och information om hur skador
undviks på apparaten.
Allmän information och tips
Miljöinformation
Med reservation för ändringar
Innehåll
3
RÅD OCH TIPS
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
Ugnsluckans insida
På vissa modeller hittar du på insidan av ugnsluckan:
nummer på nivåpositionerna (vissa modeller)
information om ugnens funktioner, rekommenderade nivåpositioner och temperaturer
för typiska maträtter (vissa modeller).
Temperaturerna och gräddningstiderna i tabellerna är endast riktvärden. De beror på recep-
ten samt på ingrediensernas kvalitet och mängd.
Ångtillagning
Ångtillagningskärl
Använd endast värme- och korrosionsbeständiga kokkärl.
Även ugnsformar av kromstål går bra (se extra tillbehör).
Ugnsnivåer
Korrekta ugnsnivåer anges i nedanstående tabell. Räkna nivåerna nerifrån och uppåt.
Allmänna anmärkningar
Tillsätt vatten vid behov när du lagar mat i mer än 30 minuter eller när du tillagar stora
mängder mat.
Placera livsmedlen i rätt kokkärl på gallren. Håll avståndet mellan gallren så att ångan
kan komma till all mat.
Töm ut vatten ur vattenlådan, slangförbindningarna och ånggeneratorn om du inte ska
använda ugnen på en längre tid (se avsnittet "Rengöring och skötsel").
Anmärkningar om tabellerna för Ångtillagning
Tabellerna innehåller uppgifter om vanliga maträtter.
Temperaturerna och tiderna är endast riktvärden och beror på matens sammansättning,
storlek och mängd samt på kokkärlet.
Använd ett liknande recept om du inte kan hitta inställningarna för ditt recept.
Påbörja matlagningen med kall ugn om inte uppgifterna i tabellerna rekommenderar nå-
got annat.
Öka mängden vatten för ris till proportionen 1 : 1.5 - 1: 2 i motsats till specifikationerna i
tabellen.
Tabell ångvatten
Vatten i vattenlådan i ml
Tid
1)
i minuter
400 15 - 25
600 25- 40
4 Råd och tips
Vatten i vattenlådan i ml
Tid
1)
i minuter
800 40 - 50
1) Tiderna är endast riktvärden
Ånga/Min ånga
VARNING
Öppna inte produktens lucka när funktionen är igång. Risk för brännskador
Funktionen är lämplig för alla typer av mat – färsk såväl som fryst. Den kan användas för
att tillaga, värma, upptina, pochera eller förvälla grönsaker, kött, fisk, pasta, ris, majs, gryn
och ägg.
Tillagning av menyer: Du kan tillaga en hel meny på en och samma gång. För att undvika
över- eller underkokta rätter bör du välja sådana som kräver liknande tillagningstid. Använd
den största mängden vatten som specificeras för varje enskild komponent. Ställ rätterna på
gallren i lämpliga kokkärl. Justera avståndet mellan rätterna så att ångan kan cirkulera.
Sterilisering
Med denna funktion kan du sterilisera behållare (t.ex. nappflaskor).
Placera de rena behållarna i mitten av gallret på den första nivån. Se till att öppningen är
vänd lite snett nedåt.
Fyll på maximal mängd vatten i lådan och ställ in tiden på 40 minuter.
Grönsaker
Livsmedel Temperatur ºC
Vatten i vattenlå-
dan i ml
Tid
1)
i minuter
Ugnsnivå
Kronärtskockor 96 800 50 - 60 2
Aubergine 96 450 15 - 25 2
Blomkål, hel 96 600 35 - 45 2
Blomkål, buketter 96 500 25 - 30 2
Broccoli, hel 96 550 30 - 40 2
Broccoli, buketter 96 400 20 - 25 2
Svamp, skivor 96 400 15 - 20 2
Ärtor 96 450 20 - 25 2
Fänkål 96 600 35 - 45 2
Morötter 96 600 35 - 45 2
Kålrabbi, strimlor 96 550 30 - 40 2
Paprika, strimlor 96 400 20 - 25 2
Purjolök, ringar 96 500 25 - 35 2
Gröna böror 96 550 35 - 45 2
Småbladig bu-
kettsallad, buket-
ter
96 450 20 - 25 2
Råd och tips 5
Livsmedel Temperatur ºC
Vatten i vattenlå-
dan i ml
Tid
1)
i minuter
Ugnsnivå
Brysselkål 96 550 30 - 40 2
Rödbeta 96 800+400 70 - 90 2
Svartrot 96 600 35 - 45 2
Selleri, tärnad 96 500 25 - 35 2
Sparris, grön 96 500 25 - 35 2
Sparris, vit 96 600 35 - 45 2
Spenat 96 350 15 2
Skalade tomater 96 350 15 2
Brytbönor 96 500 30 - 40 2
Savoykål 96 400 20 - 25 2
Zucchini, skivor 96 350 15 - 20 2
1) Tiderna är endast riktvärden.
Smårätter / tillbehör
Livsmedel Temperatur ºC
Vatten i vattenlå-
dan i ml
Tid
1)
i minuter
Ugnsnivå
Ångkokta dump-
lingar
96 600 30 - 40 2
Potatisdumpling-
ar
96 600 35 - 45 2
Oskalade potati-
sar, medelstora
96 750 45 - 55 2
Ris (vatten/ris-
mångd 1,5:1)
96 600 35 - 40 2
Kokt potatis, fjär-
dedelar
96 600 35 - 40 2
Bröddumpling 96 600 35 - 45 2
Tagliatelle, färsk 96 450 20 - 25 2
Polenta (vätske-
proportion 3:1)
96 750 45 - 50 2
1) Tiderna är endast riktvärden.
Fisk
Livsmedel Temperatur ºC
Vatten i vattenlå-
dan i ml
Tid
1)
i minuter
Ugnsnivå
Forell, ca 250 g 85 550 30 - 40 2
Räkor, färska 85 450 20 - 25 2
Räkor, frusna 85 550 30 - 40 2
6 Råd och tips
Livsmedel Temperatur ºC
Vatten i vattenlå-
dan i ml
Tid
1)
i minuter
Ugnsnivå
Laxkotletter 85 500 25 - 35 2
Laxöring, ca 1
000 g
85 600 40 - 45 2
Musslor 96 500 20 - 30 2
Plattfiskfilé 80 350 15 2
1) Tiderna är endast riktvärden.
Kött
Livsmedel Temperatur ºC
Vatten i vattenlå-
dan i ml
Tid
1)
i minuter
Ugnsnivå
Kokt skinka 1 000
g
96 800+150 55 - 65 2
Kycklingbröst, po-
cherat
90 500 25 - 35 2
Kyckling, poche-
rad 1 000-1 200 g
96 800+150 60 - 70 2
Kalv-/skinkstek
utan ben, 800-1
000 g
90 800+300 80 - 90 2
Kassler, pocherad 90 800+300 90 - 110 2
Tafelspitz (oxkött
lånkokt på riktigt
låg värme)
96 800+700 110 - 120 2
Chipolata 80 400 15 - 20 2
1) Tiderna är endast riktvärden.
Ägg
Livsmedel Temperatur ºC
Vatten i vattenlå-
dan i ml
Tid
1)
i minuter
Ugnsnivå
Ägg, hårdkokt 96 500 18 - 21 2
Ägg, medelkokt 96 450 13 - 16 2
Ägg, löskokt 96 400 11 - 12 2
1) Tiderna är endast riktvärden.
Varmluft och Ånga efter varandra
Du kan tillaga kött, grönsaker och tillbehör ett i taget genom att kombinera funktionerna.
Alla komponenter blir klara att serveras samtidigt.
Använd funktionen Varmluft för att börja tillaga maten.
Lägg de förberedda grönsakerna och tillbehören i ugnssäkra formar. Ställ in formen i ug-
nen med den övriga maten.
Låt ugnen svalna till en temperatur på ungefär 80 °C. För att kyla ner produkten snabba-
re kan du öppna ugnsluckan till första läget i ungefär 15 minuter.
Råd och tips
7
Starta funktionen Ånga och låt allt tillagas tills det är färdigt.
Maximal vattenmängd är 650 ml.
Livsmedel Tempe-
ratur i °C
Varmluft
(steg ett:tillaga
kött)
Ånga
(steg två: tillsätt grönsa-
ker)
Tid i
min.
Ugnsnivå Tid i min. Ugnsnivå
Engelsk rostbiff 1 kg
Brysselkål, polenta
180
60 – 70 kött: 1
40 – 50
kött: 1
grönsaker: 3
Grisstek 1 kg,
Potatis, grönsaker, sås
180
60 – 70 kött: 1
30 – 40
kött: 1
grönsaker: 3
Kalvstek 1 kg,
Ris, grönsaker
180
50 – 60 kött: 1
30 – 40
kött: 1
grönsaker: 3
Intervallånga plus
Typ av mat
Intervallånga plus (vattenmängd: cirka 300 ml)
Temperatur i °C Tid i min. Ugnsnivå
Pudding/brylépudding
i portionsskålar
1)
90 40-45 2
Äggstanning
1)
90 35-45 2
Terrin
1)
90 40-50 2
Tunn fiskfilé 85 15-25 2
Tjock fiskfilé 90 25-35 2
Liten fisk upp till 350 g 90 25-35 2
Hel fisk upp till 1000 g 90 35-45 2
1) fortsätt i ytterligare en halvtimme med luckan stängd
Uppvärmning
Typ av mat
Intervallånga plus (vattenmängd: cirka 300 ml)
Temperatur i °C Tid i min. Ugnsnivå
Dumplingar 85 25- 35 2
Pasta 85 20 - 25 2
Ris 85 20 - 25 2
Maträtter på en tallrik 85 20 - 25 2
Intervallånga
Typ av mat
Intervallånga
1)
Temperatur i °C Tid i min. Ugnsnivåer
Fläskstek 1 000 g 160-180 90-100 2
8 Råd och tips
Typ av mat
Intervallånga
1)
Temperatur i °C Tid i min. Ugnsnivåer
Rostbiff 1 000 g 180 - 200 60 -90 2
Kalvstek 1 000 g 180 80-90 2
Köttfärslimpa, rå 500 g 180 30-40 2
Kassler 600 - 1 000 g
(blötlägg i två timmar)
160-180 60-70 2
Kyckling 1 000 g 180-200 50-60 2
Anka 1 500 - 2 000 g 180 70-90 2
Gås 3 000 g 170 130-170 1
Potatisgratäng 160-170 50-60 2
Makaronipudding 190 40-50 2
Lasagne 180 45-55 2
Olika sorters bröd 500
- 1 000 g
180-190 50-60 2
Småfranska 40 - 60 g 180-210 30-40 2
Förgräddade småfrans-
kor Bullar
200 10-20 2
Förgräddade baguetter
40 - 50 g
200 20-30 2
Djupfrysta förgräddade
baguetter 40 - 50 g
200 25-35 2
1) Mängden vatten som ska tillsättas beror på tillagningstidens längd.
Bakning
Allmänna anvisningar
Din nya ugn kan ha andra bak-/stekegenskaper än din gamla. Anpassa dina vanliga in-
ställningar (temperatur, koktider) och placering av plåtar och galler till värdena i tabeller-
na.
Med längre bakningstider kan ugnen stängas av ca 10 minuter innan bakningstiden är
slut, för att använda restvärmen.
När du använder frysta livsmedel kan plåtarna i ugnen slå sig. När plåtarna kallnar igen
återtar de sin normala form.
Användning av baktabellerna
Vi rekommenderar att använda den lägre temperaturen den första gången.
Om du inte kan hitta inställningarna för ett speciellt recept, leta efter ett recept som är
nästan likadant.
Bakningstiden kan förlängas med 10–15 minuter, om du bakar kakor på mer än en nivå.
Bakverk vid olika nivåer blir först inte alltid lika bruna. Om detta händer ska du inte ändra
temperaturinställningen. Skillnaden jämnar ut sig under bakningen.
Råd och tips
9
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Åtgärd
Kakan är inte tillräckligt gräd-
dad på undersidan
Fel nivå Placera kakan längre ner
Kakan faller ihop (blir degig,
klumpig, vattenränder)
För hög ugnstemperatur Sänk temperaturen något
Kakan faller ihop (blir degig,
klumpig, vattenränder)
För kort gräddningstid
Förläng gräddningstiden.
Gräddningstider kan inte för-
kortas med en högre tempe-
ratur
Kakan faller ihop (blir degig,
klumpig, vattenränder)
För mycket vätska i degen
Använd mindre vätska. Beakta
blandningstiderna, framför allt
vid användning av köksmaski-
ner
Kakan är för torr För låg ugnstemperatur
Använd en högre ugnstempe-
ratur
Kakan är för torr För lång gräddningstid
Ställ in en kortare gräddnings-
tid
Kakan blir ojämnt brun
För hög temperatur och för
kort gräddningstid
Minska temperaturen och öka
gräddningstiden
Kakan blir ojämnt brun Degen är ojämnt fördelad
Fördela degen jämnt på bakplå-
ten
Kakan gräddas inte med den
inställda tiden
För låg temperatur Höj temperaturen något
Bakning på en ugnsnivå:
Bakverk i formar
Typ av bakverk Uugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C Tid timmar:minu-
ter
Kaka i ringform,
mjuk kaka
Varmluft 1 150-160 0:50-1:10
Sandkaka/frukt-
kaka
Varmluft 1 140-160 1:10-1:30
Sockerkaka Varmluft 2 140 0:35-0:50
Sockerkaka Över/Undervärme 2 160 0:35-0:50
Tårtbotten av
mördeg
Varmluft 2
170-180
1)
0:10-0:25
Tårtbotten av
sockerkaka
Varmluft 2 150-170 0:20-0:25
Apple pie (2 for-
mar Ø20 cm, dia-
gonalt placerade)
Varmluft 2 160 1:10-1:30
10 Råd och tips
Typ av bakverk Uugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C Tid timmar:minu-
ter
Apple pie (2 for-
mar Ø20 cm, dia-
gonalt placerade)
Över/Undervärme 1 180 1:10-1:30
Cheesecake Över/Undervärme 1 170-190 1:00-1:30
1) Förvärm ugnen
Bakverk på plåtar
Typ av bakverk Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C
Tid timmar:minu-
ter
Vetefläta/krans Över/Undervärme 3 170-190 0:30-0:40
Tyskt julbröd
Över/Undervärme 2
160-180
1)
0:50-1:10
Bröd (rågbröd):
1. Första delen
av grädd-
ningen.
2. Andra delen
av grädd-
ningen.
Över/Undervärme 1
1.
230
1)
2. 160-180
1. 0:20
2. 0:30-1:00
Petit-chouer/ba-
kelser
Över/Undervärme 3
190-210
1)
0:20-0:35
Rulltårta
Över/Undervärme 3
180-200
1)
0:10-0:20
Vetelängd med
strössel
Varmluft 3 150-160 0:20-0:40
Smörkakor/sock-
erkringlor
Över/Undervärme 3
190-210
1)
0:20-0:30
Fruktkaka (på
jästdeg/socker-
kaksdeg)
2)
Varmluft 3 150 0:35-0:50
Fruktkaka (på
jästdeg/socker-
kaksdeg)
2)
Över/Undervärme 3 170 0:35-0:50
Fruktkaka av mör-
deg
Varmluft 3 160-170 0:40-1:20
Jästkaka med
känslig fyllning
(t.ex. kvarg, gräd-
de, kräm)
Över/Undervärme 3
160-180
1)
0:40-1:20
1) Förvärm ugnen
2) Använd den djupa ugnspannan
Råd och tips 11
Kex/skorpor
Typ av bakverk Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C
Tid timmar:minu-
ter
Mördegskakor Varmluft 3 150-160 0:10-0:20
Mördegskaka/
mördegsremsor
Varmluft 3 140 0:20-0:30
Mördegskaka/
mördegsremsor
Över/Undervärme 3
160
1)
0:20-0:30
Småkakor av
sockerkaksdeg
Varmluft 3 150-160 0:15-0:20
Bakverk med ägg-
vita, maränger
Varmluft 3 80-100 2:00-2:30
Mandelbiskvier Varmluft 3 100-120 0:30-0:50
Småkakor av jäst-
deg
Varmluft 3 150-160 0:20-0:40
Smördegskakor Varmluft 3
170-180
1)
0:20-0:30
Bullar Varmluft 3
160
1)
0:10-0:25
Bullar Över/Undervärme 3
190-210
1)
0:10-0:25
Small cakes (20
per plåt)
Varmluft 3
140
1)
0:20-0:30
Small cakes (20
per plåt)
Över/Undervärme 3
170
1)
0:20-0:30
1) Förvärm ugnen
Puddingar och gratänger
Maträtt Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C
Tid timmar:minu-
ter
Makaronipudding Över/Undervärme 1 180-200 0:45-1:00
Lasagne Över/Undervärme 1 180-200 0:25-0:40
Grönsaksgratäng
1)
Varmluftsgrill el-
ler Varmluft
1 160-170 0:15-0:30
Ostbaguetter
Varmluftsgrill el-
ler Varmluft
1 160-170 0:15-0:30
Söta puddingar Över/Undervärme 1 180-200 0:40-0:60
Fiskpudding Över/Undervärme 1 180-200 0:30-1:00
Fyllda grönsaker
Varmluftsgrill el-
ler Varmluft
1 160-170 0:30-1:00
1) Förvärm ugnen
12 Råd och tips
Varmluft + ånga
Typ av mat Temperatur i °C Tid i min. Ugnsnivå
Makaronipudding 170 - 190 45 - 60 2
Lasagne 170 - 190 45 - 60 2
Potatisgratäng 180 - 200 50 - 60 2
Deserter 170 - 190 45 - 60 2
Kaka i ringform, mjuk
kaka
150 - 160 50 - 70 1
Vetefläta/krans 160 - 180 40 - 50 2
Vetelängd med strössel 150 - 160 20 - 30 3
Smörkakor/sockerk-
ringlor
180 - 200 20 - 30 3
Småkakor av jästdeg 150 - 160 20 - 40 2
Bakning på flera nivåer
Bakverk på plåtar
Typ av bakverk
Varmluft Varmluft
Temperatur i °C
Tid
timmar:minuter
Nivåpositioner nerifrån
2 nivåer 3 nivåer
Petit-chouer/ba-
kelser
1/4 -
160-180
1)
0:25-0:45
Smuldegspaj 1/4 - 150-160 0:30-0:45
1) Förvärm ugnen
Skorpor/small cakes/bakelser/bullar
Typ av bakverk
Varmluft Varmluft
Temperatur i °C
Tid
timmar:minuter
Nivåpositioner nerifrån
2 nivåer 3 nivåer
Mördegskakor 1/4 1/3/5 150-160 0:20-0:40
Mördegskaka/
mördegsremsor
1/4 1/3/5 140 0:25-0:50
Småkakor av
sockerkaksdeg
1/4 - 160-170 0:25-0:40
Bakverk med ägg-
vita, maränger
1/4 - 80-100 2:10-2:50
Mandelbiskvier 1/4 - 100-120 0:40-1:20
Småkakor av jäst-
deg
1/4 - 160-170 0:30-0:60
Smördegskakor 1/4 -
170-180
1)
0:30-0:50
Råd och tips 13
Typ av bakverk
Varmluft Varmluft
Temperatur i °C
Tid
timmar:minuter
Nivåpositioner nerifrån
2 nivåer 3 nivåer
Bullar 1/4 - 180 0:30-0:55
Small cakes (20
per plåt)
1/4 -
150
1)
0:25-0:40
1) Förvärm ugnen
Lågtemperaturstekning
Använd den här funktionen för magra, möra stycken av kött och fisk. Tillaga utan lock.
1. Bryn köttet i het stekpanna.
2. Placera köttet på ett stekfat eller direkt på gallret. Placera formen under gallret för att
fånga upp fettet.
Typ av maträtt Vikt (g) Temperatur °C Ugnsnivå
Tid timmar:minu-
ter
Engelsk rostbiff 1000-1500 150 1 2:00-2:30
Oxfilé 1000-1500 150 3 1:30-1:50
Kalvstek 1000-1500 150 1 2:0-2:30
Stekar 200-300 120 3 0:20-0:40
Pizza/Paj
Typ av bakverk Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Pizza (tunn botten)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Pizza (med mycket fyll-
ning)
2 180 - 200 20 - 30
Paj 1 180 - 200 40 - 55
Ugnsbakad spenat 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 45 - 55
Schweizisk ostpaj 1 170 - 190 45 - 55
Äppelkaka, täckt 1 150 - 170 50 - 60
Grönsakspaj 1 160 - 180 50 - 60
Osyrat bröd
2
230
1)
10 - 20
Smördegskakor
2
160 - 180
1)
45 - 55
Flammekuchen (pizza-
liknande rätt från Als-
ace)
2
230
1)
12 - 20
14 Råd och tips
Typ av bakverk Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Piroger (rysk version av
calzone)
2
180 - 200
1)
15 - 25
1) Förvärm ugnen
2) Använd långpannan
Stekning
Allmänna anvisningar:
Använd värmebeständiga ugnsformar (läs tillverkarens bruksanvisning).
Stora stekar kan stekas direkt i långpannan eller på gallret över långpannan. (om det an-
vänds).
Stek magert kött i en stekgryta med lock. Det gör att köttet blir saftigare.
Alla typer av kött som ska ha en stekyta kan stekas i en stekgryta utan lock.
Vi rekommenderar att kött och fisk som steks i ugnen väger minst 1 kg.
För att förhindra att köttsaft som tränger ut bränner fast rekommenderar vi att du till-
sätter lite vätska i långpannan.
Vänd steken vid behov (efter 1/2 - 2/3 av stektiden).
Ös stora stekar samt fågel med deras egen saft flera gånger under stekningen. Därige-
nom blir resultatet bättre.
Stäng av ugnen ca. 10 minuter före stektidens slut för att utnyttja eftervärmen.
Stekning med Varmluftsgrill
Nötkött
Typ av kött Mängd
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
°C
Tid (min)
Grytstek 1–1,5 kg
Över/Under-
värme
1 230 120-150
Rostbiff eller filé:
röd
per cm tjock-
lek
Varmlufts-
grillning
1
190-200
1)
5-6
Rostbiff eller filé:
rosa
per cm tjock-
lek
Varmlufts-
grillning
1
180-190
1)
6-8
Rostbiff eller filé:
välstekt
per cm tjock-
lek
Varmlufts-
grillning
1
170-180
1)
8-10
1) Förvärm ugnen
Fläsk
Typ av kött Mängd
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
°C
Tid (min)
Bog, hals, skink-
stek
1–1,5 kg
Varmlufts-
grillning
1 160-180 90-120
Kotlett, revben-
sspjäll
1–1,5 kg
Varmlufts-
grillning
1 170-180 60-90
Råd och tips 15
Typ av kött Mängd
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
°C
Tid (min)
Köttfärslimpa 750 g–1 kg
Varmlufts-
grillning
1 160-170 50-60
Fläsklägg (färdig-
lagad)
750 g–1 kg
Varmlufts-
grillning
1 150-170 90-120
Kalv
Typ av kött Mängd Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Kalvstek 1 kg Varmluftsgrill-
ning
1 160-180 90-120
Kalvlägg 1,5–2 kg Varmluftsgrill-
ning
1 160-180 120-150
Lamm
Typ av kött Mängd Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Lammbog,
lammstek
1–1,5 kg Varmluftsgrill-
ning
1 150-170 100-120
Lammsadel 1–1,5 kg Varmluftsgrill-
ning
1 160-180 40-60
Vilt
Typ av kött Mängd Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Harsadel,
harbog
upp till 1 kg Över/Under-
värme
1
230
1)
30-40
Rådjurssadel,
hjortsadel
1,5–2 kg Över/Under-
värme
1 210-220 35-40
Rådjurs-/
hjortbog
1,5–2 kg Över/Under-
värme
1 180-200 60-90
1) Förvärm ugnen
Fågel
Typ av kött Mängd Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Bitar av fågel 200–250 g var Varmluftsgrill-
ning
1 200-220 30-50
Halv kyckling 400–500 g var Varmluftsgrill-
ning
1 190-210 35-50
Kyckling, ung-
höna
1–1,5 kg Varmluftsgrill-
ning
1 190-210 50-70
Anka 1,5–2 kg Varmluftsgrill-
ning
1 180-200 80-100
16 Råd och tips
Typ av kött Mängd Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Gås 3,5–5 kg Varmluftsgrill-
ning
1 160-180 120-180
Kalkon 2,5–3,5 kg Varmluftsgrill-
ning
1 160-180 120-150
Kalkon 4–6 kg Varmluftsgrill-
ning
1 140-160 150-240
Fisk (ångkokning)
Typ av kött Mängd Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Hel fisk 1–1,5 kg Över/Under-
värme
1 210-220 40-60
Min grill
Grilla alltid med maximal temperaturinställning.
FÖRSIKTIGHET
Grilla alltid med stängd ugnslucka.
Förvärm alltid den tomma ugnen med grillfunktionerna i 5 minuter.
Placera gallret på den ugnsnivå som rekommenderas i grilltabellen.
Placera alltid plåten som ska fånga upp fettet på den första ugnsnivån.
Grilla endast tunna bitar av kött eller fisk.
Min grill
Maträtt Temperatur Ugnsnivå
Grillningstid (min)
1:a sidan 2:a sidan
Rostbiff 210-230 2 30-40 30-40
Oxfilé 230 3 20-30 20-30
Stek av gris 210-230 2 30-40 30-40
Stek av kalv 210-230 2 30-40 30-40
Stek av lamm 210-230 3 25-35 20-25
Hela fiskar (500–
1 000 g)
210-230 3/4 15-30 15-30
Max grill
Maträtt Ugnsnivå
Grillningstid (min)
1:a sidan 2:a sidan
Hamburgare 4 8-10 6-8
Fläskfilé 4 10-12 6-10
Råd och tips 17
Maträtt Ugnsnivå
Grillningstid (min)
1:a sidan 2:a sidan
Korv 4 10-12 6-8
Nötbiffar, kalvbiffar 4 7-10 6-8
Rostat bröd
1)
5 1-3 1-3
Varma smörgåsar 4 6-8 -
1) Förvärm ugnen
Upptining
Avlägsna matens förpackning. Lägg rätten på en tallrik.
Täck inte över med en tallrik eller skål. Det kan förlänga upptiningstiden.
Använd ugnens första nivå, den längs ned.
Maträtt
Upptiningstid
(min)
Efterupptiningstid
(min)
Beskrivning
Kyckling, 1 000 g 100-140 20-30
Lägg kycklingen på ett upp
och nedvänt tefat på en stor
tallrik. Vänd efter halva tiden.
Kött, 1000g 100-140 20-30 Vänd efter halva tiden
Kött, 500 g 90-120 20-30 Vänd efter halva tiden
Forell, 150 g 25-35 10-15 -
Jordgubbar, 300 g 30-40 10-20 -
Smör, 250 g 30-40 10-15 -
Grädde, 2 x 200 g 80-100 10-15
Det går att vispa grädde även
om delar av den är något
frusen
Tårta, 1400 g 60 60 -
Halvfabrikat
Varmluft
Halvfabrikat Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Fryst pizza 2 200 - 220 15-25
Fryst panpizza 2 190 - 210 20-25
Kyld pizza 2 210-230 13-25
Fryst portionspizza 2 180-200 15-30
Pommes Frites, tunn 3 200-220 20-30
Pommes Frites, tjock 3 200-220 25-35
Croquetter 3 220-230 20-35
Riven potatisgräng 3 210-230 20-30
18 Råd och tips
Halvfabrikat Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Lasagne/Cannelloni,
kyld
2 170-190 35-45
Fryst lasagne/cannello-
ni
2 160-180 40-60
Ugnsgratinerad ost 3 170-190 20-30
Kycklingvingar 2 190-210 20-30
Frysta färdigrätter
Typ av maträtt Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C Tid
Djupfryst pizza
Över-/undervär-
me
3
enligt tillverka-
rens anvisningar
enligt tillverka-
rens anvisningar
Pommes frites
1)
(300 - 600 g)
Över/undervärme
eller varmlufts-
grillning
3 200-220
enligt tillverka-
rens anvisningar
Baguetter
Över-/undervär-
me
3
enligt tillverka-
rens anvisningar
enligt tillverka-
rens anvisningar
Fruktkaka
Över-/undervär-
me
3
enligt tillverka-
rens anvisningar
enligt tillverka-
rens anvisningar
1) Vänd pommes fritesen 2 till 3 gånger under tillagningen
Torkning – Varmluft
Täck över ugnsgallren med bakpapper.
För bästa resultat: stäng av produkten när halva tiden tiden har gått. Öppna produktens
lucka och låt produkten svalna. Fortsätt sedan torkprocessen.
Grönsaker
Livsmedel som
ska torkas
Temperatur i °C
Ugnsnivå
Tid i timmar (rikt-
värde)
1 nivå 2 nivåer
Bönor 60-70 3 1/4 6-8
Pepparfrukter 60-70 3 1/4 5-6
Soppgrönsaker 60-70 3 1/4 5-6
Champinjoner 50-60 3 1/4 6-8
Örter 40-50 3 1/4 2-3
Frukt
Livsmedel som
ska torkas
Temperatur i °C
Ugnsnivå
Tid i timmar (rikt-
värde)
1 nivå 2 nivåer
Plommon 60-70 3 1/4 8-10
Aprikoser 60-70 3 1/4 8-10
Äppelskivor 60-70 3 1/4 6-8
Råd och tips 19
Livsmedel som
ska torkas
Temperatur i °C
Ugnsnivå
Tid i timmar (rikt-
värde)
1 nivå 2 nivåer
Päron 60-70 3 1/4 6-9
Konservering
Att observera:
Använd enbart, på marknaden tillgängliga, konserveringsburkar av samma mått.
Använd inte glas med skruvlock och bajonettförslutning eller metallburkar.
Använd första nivån från botten för ändamålet.
Sätt inte mer än sex enliters burkar på plåten.
Fyll burkarna till samma nivå och förslut med en klämma.
Burkarna får inte röra vid varandra.
Häll ca. 1/2 liter vatten i bakplåten så att det blir tillräckligt fuktigt i ugnen.
När vätskan i de första burkarna börjar sjuda (efter ca 35 - 60 minuter för enlitersburkar),
stäng av ugnen eller sänk temperaturen till 100 °C (se tabell).
Torkad frukt
Konservering Temperatur i °C
Koktid tills det börjar
sjuda, i min.
Fortsatt tillagningstid
på 100 °C, i min.
Jordgubbar, blåbär,
hallon, mogna krusbär
160-170 35-45 -
Stenfrukt
Konservering Temperatur i °C
Koktid tills det börjar
sjuda, i min.
Fortsatt tillagningstid
på 100 °C, i min.
Päron, kvitten, plom-
mon
160-170 35-45 10-15
Grönsaker
Konservering Temperatur i °C
Koktid tills det börjar
sjuda, i min.
Fortsatt tillagningstid
på 100 °C, i min.
Karotter/Morötter
1)
160-170 50-60 5-10
Gurka 160-170 50-60 -
Blandade inlagda
grönsaker
160-170 50-60 5-10
Kålrabbi, ärtor, sparris 160-170 50-60 15-20
1) Låt stå i frånslagen ugn
Tabell matlagningstermometer
Nötkött
Livsmedel Innertemperatur
Entrecôte eller oxfilé: röd 45 - 50 °C
20 Råd och tips
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Aeg-Electrolux EE7304011M Recipe book

Typ
Recipe book
Denna manual är också lämplig för