Electrolux EOB98000A Recipe book

Typ
Recipe book
tabeller, tips och recept
Multi-ång-
inbyggnadsugn
We were thinking of you
when we made this product
innehåll electrolux 3
Innehåll
Recept för kokassistenten 4
Användningsområden, tabeller
och tips 52
Sakregister 73
Följande symboler används i denna bruksanvisning:
1
Viktig information för din personliga säkerhet och information om hur skador
undviks på apparaten.
3 Allmän information och tips
2 Miljöinformation
4 electrolux recept för kokassistenten
Recept för kokassistenten
Tillagningsnivå och nödvändig
längd eller sluttid vid kärntempera-
tur visas på displayen för respektive
automatiskt recept.
I kokassistenten finns olika rätter
uppdelade i kategorier:
Gris/Kalv
Nöt/Vilt/Lamm
Fågel
Fisk
Mjuk kaka
Efterrätter
Pizza/Paj/Bröd
Ugnsrätter/Gratänger
Smårätter
Kombi Ånga
I dessa kategorier finns respektive auto-
matiska tillagningssätt. Med dessa au-
tomatiska tillagningssätt blir rätterna
precis färdiga. Oavsett om det rör sig
om ett recept från farmor eller från en
kokbok.
Val av önskad rätt
1. Slå på apparaten med på/av-knap-
pen. Du kommer då till huvudmenyn.
2. Med knapparna och väljer du
menyposten Tillagningshjälp, öns-
kad kategori och recept.
3. Bekräfta alternativen med OK.
Vikt automatisk
Tillagningstiden fastställs automatiskt
när vikten anges.
Inställningen sker i steg på 0,2 kg.
Rätter med Vikt automatisk
Grisstek
Kalvstek
Engelsk rostbiff
Viltstek
Lammstek
Hel kyckling
Kalkon, hel
Hel anka
Hel gås
recept för kokassistenten electrolux 5
Automatiska recept
Med den automatiska tillagningen blir
varje föreslagen rätt precis färdig.
Tillagningsnivå och nödvändig längd el-
ler sluttid visas på displayen för respek-
tive automatiskt recept. De nödvändiga
ingredienserna och tillagningsinstruktio-
nerna finns angivna i denna handbok.
Matlag. termometer Auto
Ugnen stängs av när den inställda kärn-
temperaturen uppnåtts.
På displayen för tidsfunktioner be-
räknas programmets längd. Efter
några minuter har tiden beräknats
och visas. Programmets längd be-
räknas ständigt om och uppdateras.
Varning: Matlagningstermometern
är mycket varm! När du drar ut kon-
takten och spetsen föreligger fara
för brännskador!
Rätter med Matlag. termometer
Auto
Stek av gris
Ryggbiff
Rostbiff
Stek av vilt
Lammstek, rosa
Benfri kyckling
Hel fisk
6 electrolux recept för kokassistenten
Gris/Kalv
Grisstek
Inställning:
Viktautomatik. Inställningsområde för
vikt mellan 1000 och 3 000 g.
Tillredning:
Krydda köttet efter smak och placera
köttet i en ugnssäker form. Tillsätt vatten
eller annan vätska, botten ska vara 20-
40 mm täckt.
Vatten i vattenpåfyllnings-behållaren:
500 ml
Stek av gris
Inställning:
Automatik för matlagningstermometer,
kärntemperatur 75 °C.
Tillredning:
Krydda köttet efter smak, sätt in matlag-
ningstermometern och placera köttet i
en ugnssäker form.
Fläsklägg
Ingredienser:
1 fläsklägg 0,8-1,2 kg
2 matsked olja
1 tsk salt
Tesked söt paprika
½ tesked basilika
1 liten burk champinjoner i skivor
Soppgrönsaker
Vatten
Tillredning:
Skär in skåror i svålen runt fläsklägget.
Blanda olja, salt, paprika och basilika
och sprid ut på fläsklägget. Lägg fläsk-
lägget i en gryta och fördela champinjo-
nerna på det. Tillsätt soppgrönsaker
och vatten, botten ska vara 10-15 mm
täckt.
Tid i ugn: 160 minuter
Tillagningsnivå: 1
recept för kokassistenten electrolux 7
Fläskbog
Ingredienser:
1,5 kg bog från spädgris med svål
Salt
Peppar
2 matskedar olivolja
150 g småskuren selleri
1 purjolök skuren i skivor
1 liten burk finhackade tomater
250 ml grädde
2 skalade och pressade vitlöksklyftor
färsk rosmarin och timjan
Tillredning:
Skär ett rutmönster i svålen med en
vass kniv. Krydda med salt och peppar
och bryn i olivolja i en gryta på alla sidor,
ta därefter ur grytan.
Fräs selleri och purjolök med lite olja i en
gryta, tillsätt därefter tomater, grädde,
vitlöksklyftor, rosmarin och timjan, rör
om och lägg ned fläskbogen. Ställ gry-
tan i ugnen.
Tid i ugn: 130 minuter
Tillagningsnivå1
Kalvstek
Inställning:
Viktautomatik. Inställningsområde för
vikt mellan 1000 och 3 000 g.
Tillredning:
Krydda köttet efter smak och placera
köttet i en ugnssäker form. Tillsätt vatten
eller annan vätska, botten ska vara 10-
20 mm täckt. Lägg på locket.
Kalvlägg
Ingredienser:
1 kalvlägg, 1,5-2 kg
4 skivor kokt skinka
2 matsked olja
1 tsk salt
1 tesked söt paprika
½ tesked basilika
1 liten burk champinjoner i skivor
Soppgrönsaker
Vatten
Tillredning:
Skär 8 skåror runt kalvlägget. Halvera
fyra skivor kokt skinka och lägg
i skårorna. Blanda olja, salt, paprika och
basilika och sprid ut på kalvlägget. Lägg
kalvlägget i en gryta och fördela cham-
pinjonerna på det. Tillsätt soppgrönsa-
ker och vatten till kalvlägget, botten ska
vara 10-15 mm täckt.
Tid i ugn: 160 minuter
Tillagningsnivå: 1
8 electrolux recept för kokassistenten
Ossobuco
Ingredienser/förberedning:
4 matskedar smör för stekning
4 kalvläggsskivor, cirka 3-4 cm
tjocka (skurna på tvären i förhållande
till benen)
4 medelstora morötter skurna i små
tärningar
4 medelstora selleristänger skurna i
små tärningar
1 kg fullmogna tomater, utan skal,
halverade, utan kärnor och skurna i
tärningar
1 knippe persilja, tvättad och grovt
hackad
4 matskedar smör
2 matskedar mjöl att vända i
6 matskedar olivolja
250 ml vitt vin
250 ml köttbuljong
3 medelstora lökar, skalade och fint
hackade
3 skalade vitlöksklyftor, skurna i fina
skivor
½ tesked timjan och ½ tesked ore-
gano
2 lagerblad
2 kryddnejlikor
Salt, svartpeppar, färskmalen
Tillredning:
Smält 4 matskedar smör i en gryta och
fräs grönsakerna i grytan. Ta ut grönsa-
kerna från grytan.
Tvätta kalvläggsskivorna, torka dem,
krydda och vänd sedan i mjöl. Avlägsna
överskottsmjöl. Värm upp olivoljan och
stek skivorna på medelstark värme tills
de är gyllengula. Ta ut köttet och häll ut
överskottsoljan ur grytan.
Tillsätt 250 ml till stekskyn i grytan, häll i
en gryta och koka upp. Tillsätt 250 ml
köttbuljong och persilja, timjan, oregano
och tomattärningarna. Krydda med salt
och peppar. Koka därefter upp igen.
Tillsätt grönsakerna i grytan, lägg köttet
på dem och häll över såsen. Lägg på ett
lock på grytan och ställ i ugnen.
Tid i ugn: 120 minuter
Tillagningsnivå: 1
recept för kokassistenten electrolux 9
Fylld kalvstek
Ingredienser:
1 småfranska
1 ägg
200 g köttfärs
Salt, peppar
1 hackad lök
Hackad persilja
1 kg kalvbröst (med utskuren ficka)
Soppgrönsaker
50 g fläsk
250 ml vatten
Tillredning:
Lägg brödet i blöt och platta sedan till.
Rör sedan ihop med ägg, köttfärs, salt,
peppar, hackad lök och persilja.
Krydda kalvbröstet (med utskuren ficka)
och lägg köttdegen i fickan. Tillslut se-
dan öppningen.
Lägg kalvbröstet i en gryta, tillsätt sopp-
grönsaker, fläsk och vatten.
Tid i ugn: 100 minuter
Tillagningsnivå1
Köttfärslimpa
Ingredienser:
2 torkade småfranska
1 lök
3 matskedar hackad persilja
750 g blandfärs
2 ägg
Salt, peppar och paprika
Bacon
Tillredning:
Mjuka upp småfranskan i vatten och
tryck ut dem. Skala löken och hacka
den, fräs den och tillsätt persiljan.
Blanda köttfärsen, ägg, småfranskan
och löken. Krydda med salt, peppar och
paprika, lägg i en gryta och garnera med
bacon. Tillsätt lite vatten och ställ i ug-
nen.
Tid i ugn: 70 minuter
Tillagningsnivå1
10 electrolux recept för kokassistenten
Nöt/Vilt/Lamm
Ryggbiff
Inställning:
Automatik för matlagningstermometer,
kärntemperatur för:
Lätt stekt 50 °C
Medel 65 °C
Genomstekt 70 °C
Tillredning:
Krydda köttet efter smak, sätt in matlag-
ningstermometern och placera köttet i
en ugnssäker form.
Rostbiff
(endast lätt brynt)
Inställning:
Automatik för matlagningstermometer,
kärntemperatur för:
Lätt stekt 50 °C
Medel 65 °C
Genomstekt 70 °C
Tillredning:
Krydda köttet efter smak, sätt in matlag-
ningstermometern och placera köttet i
en ugnssäker form.
Engelsk rostbiff
Inställning:
Viktautomatik. Inställningsområde för
vikt mellan 1000 och 3 000 g.
Tillredning:
Krydda köttet efter smak och placera
köttet i en ugnssäker form. Tillsätt vatten
eller annan vätska, botten ska vara 10-
20 mm täckt. Lägg på locket.
Marinerad stek
Marinering:
1 l vatten
500 ml vinättika
2 tsk salt
15 pepparkorn
15 enbär
5 lagerblad
2 knippor soppgrönsaker
kokas upp och kyls sedan ned.
1,5 kg nötstek
marineras helt täckt av marinaden
under 5 dagar.
Ingredienser stek:
Salt
Peppar
Soppgrönsaker från marinad
Tillredning:
Ta ut steken från marinaden och torka
av. Krydda med salt och peppar och
bryn på alla sidor i en gryta och tillsätt lite
grönsaker från marinaden.
Tillsätt marinaden till steken, botten ska
vara 10-15 mm täckt. Lägg på ett lock
på grytan och ställ i ugnen.
Tid i ugn: 150 minuter
Tillagningsnivå1
recept för kokassistenten electrolux 11
Stek av vilt
Inställning:
Automatik för matlagningstermometer,
kärntemperatur 70 °C.
Tillredning:
Krydda köttet efter smak, sätt in matlag-
ningstermometern och placera köttet i
en ugnssäker form.
Viltstek
Inställning:
Viktautomatik. Inställningsområde för
vikt mellan 1000 och 3 000 g.
Tillredning:
Lägg köttet i en ugnssäker form och
krydda efter smak. Tillsätt vatten eller
annan vätska, botten ska vara 10-20
mm täckt. Lägg på locket.
Harsadel
Ingredienser:
2 späckade kaninryggar
6 enbär (krossade)
Salt och peppar
30 g smält smör
125 ml matlagningsgrädde
Soppgrönsaker
Tillredning:
Gnid in kaninryggen med de krossade
enbären, salta och peppra och pensla
med smält smör.
Lägg kaninryggen i en gryta, häll över
matlagningsgrädde och tillsätt sopp-
grönsaker.
Tid i ugn: 35 minuter
Tillagningsnivå1
12 electrolux recept för kokassistenten
Kanin i senapssås
Ingredienser:
2 kaniner, 800 g styck
Salt och peppar
2 matskedar olivolja
2 grovhackade lökar
50 g tärnat fläsk
2 matskedar mjöl
375 ml kycklingbuljong
125 ml vitt vin
1 tesked färsk timjan
125 ml grädde
2 matskedar dijonsenap
Tillredning:
Dela kaninerna i 8 lika stora delar, kryd-
da med salt och peppar och bryn i en
gryta.
Ta ut kaninbitarna och bryn lök och
fläsk. Strö över mjöl och vispa. Häll på
kycklingbuljong, vitt vin och timjan, rör
om och koka upp.
Tillsätt grädde och dijonsenap, lägg ned
köttbitarna, lägg på ett lock och placera
sedan i ugnen.
Tid i ugn: 90 minuter
Tillagningsnivå1
Vildsvin
Marinering:
1,5 l rödvin
150 g rotselleri
150 g morötter
2 lökar
5 lagerblad
5 nejlikor
2 knippor soppgrönsaker,
koka upp och kyl sedan ned.
1,5 kg vildsvinsstek (bog),
marinerad helt täckt av marinaden
under 3 dagar.
Ingredienser stek:
Salt
Peppar
Soppgrönsaker från marinad
1 liten burk kantareller
Tillredning:
Ta ut vildsvinssteken från marinaden
och torka av. Krydda med salt och pep-
par och bryn på alla sidor i en gryta. Till-
sätt kantareller och lite soppgrönsaker
från marinaden.
Tillsätt marinaden till steken, botten ska
vara 10-15 mm täckt. Lägg på ett lock
på grytan och ställ i ugnen.
Tid i ugn: 140 minuter
Tillagningsnivå1
recept för kokassistenten electrolux 13
Lammstek
Inställning:
Viktautomatik. Inställningsområde för
vikt mellan 1000 och 3 000 g.
Tillredning:
Krydda köttet efter smak och placera
köttet i en ugnssäker form. Tillsätt vatten
eller annan vätska, botten ska vara 10-
30 mm täckt.
Lammstek, rosa
Inställning:
Automatik för matlagningstermometer,
kärntemperatur 70 °C.
Tillredning:
Krydda köttet efter smak, sätt in kött-
sonden och placera köttet i en ugnssä-
ker form.
Lammstek med ben
Ingredienser:
2,7 kg lammstek
30 ml olivolja
Salt
Peppar
3 vitlöksklyftor
1 knippe färsk rosmarin (ev. 1 tesked
torkad)
Vatten
Tillredning:
Tvätta lammsteken och badda den torr,
riv in olivolja och skär snitt. Krydda med
salt och peppar. Skala vitlöksklyftorna
och skär i skivor. Placera skivorna till-
sammans med rosmarin i snitten på ste-
ken.
Placera lammsteken i en gryta och till-
sätt vatten, botten ska vara
10-15 mm täckt.
Tid i ugn: 165 minuter
Tillagningsnivå1
14 electrolux recept för kokassistenten
Fågel
Hel kyckling
Inställning:
Viktautomatik. Inställningsområde för
vikt mellan 900 och 2 100 g.
Tillredning:
Lägg kycklingen i en ugnssäker form
och krydda efter smak.
Vänd kycklingen efter 30 minuter. Ett
meddelande visas.
Kalkon, hel
Inställning:
Viktautomatik. Inställningsområde för
vikt mellan 1700 och 4 700 g.
Tillredning:
Lägg kalkonen i en ugnssäker form och
krydda efter smak. Vänd kalkonen efter
30 minuter. Ett meddelande visas.
Hel anka
Inställning:
Viktautomatik. Inställningsområde för
vikt mellan 1500 och 3300 g.
Tillredning:
Lägg ankan i en ugnssäker form och
krydda efter smak. Vänd ankan efter 30
minuter. Ett meddelande visas.
Hel gås
Inställning:
Viktautomatik. Inställningsområde för
vikt mellan 2300 och 4 700 g.
Tillredning:
Lägg gåsen i en ugnssäker form och
krydda efter smak. Vänd gåsen efter 30
minuter. Ett meddelande visas.
recept för kokassistenten electrolux 15
Benfri kyckling
Inställning:
Automatik för matlagningstermometer,
kärntemperatur 75 °C.
Tillredning:
Krydda kalkonbröstet (utan ben) efter
smak, sätt in matlagningstermometern
och placera i en ugnssäker form.
Kycklinglår
Ingredienser:
4 kycklingklubbor à 250 g
250 g creme fraiche
125 ml grädde
1 tsk salt
1 tesked paprika
1 tesked curry
½ tesked peppar
250 g championskivor ur burk
20 g vetemjöl
Tillredning:
Tvätta kycklingklubborna och placera i
ett stekfat. Blanda resten av ingredien-
serna med varandra och lägg på kyck-
lingklubborna.
Tid i ugn: 55 minuter
Tillagningsnivå1
Coq au Vin
Ingredienser/förberedning:
1 kyckling
Salt
Peppar
1 matsked mjöl
50 smält smör
500 ml vitt vin
500 ml kycklingbuljong
4 matskedar sojasås
½ knippe persilja
1 timjankvist
150 g fläsktärningar
250 g tvättade och skivade cham-
pinjoner
12 skalade schalottenlökar
2 skalade och pressade vitlöksklyftor
Tillredning:
Tvätta kycklingen och krydda med salt
och peppar och strö över mjöl.
Värm upp det smälta smöret och bryn
kycklingen på alla sidor i det. Tillsätt vitt
vin, kycklingbuljong och sojasås och låt
det koka upp.
Tillsätt persilja, timjan, fläsktärningar,
champinjoner, schalottenlök och vitlöks-
klyftor.
Koka upp igen och ställ in i ugnen med
lock.
Tid i ugn: 55 minuter
Tillagningsnivå1
16 electrolux recept för kokassistenten
Stekt anka med apelsin
Ingredienser/förberedning:
1 anka (1,6 till 2,0 kg)
Salt
Peppar
3 apelsiner, skalade utan kärnor,
skurna i tärningar
1/2 tsk salt
2 apelsiner som ska pressas
150 ml sherry
Tillredning:
Tvätta ankan, krydda med salt och pep-
par och gnid in med skalet från en apel-
sin.
Fyll ankan med saltade apelsintärningar
och tillslut den.
Lägg ankan i grytan med ryggen uppåt.
Pressa apelsinerna, blanda med sherry
och häll över ankan.
Lägg ankan i ugnen, vänd efter 30 minu-
ter, en signal ljuder.
Tid i ugn: 90 minuter
Tillagningsnivå1
Fylld kyckling
Ingredienser/förberedning:
1 kyckling 1,2 kg (med inälvor)
1 matsked olja
1 tsk salt
1/4 tesked paprika
50 g ströbröd
3-4 matskedar mjölk
1 hackad lök
1 hackat knippe persilja
20 g smör
1 ägg
Salt och peppar
Tillredning:
Tvätta kycklingen och torka av den.
Blanda olja, salt och paprika och gnid in
kycklingen med detta.
Fyllning: Vispa ihop ströbröd och mjölk.
Lägg hackad lök, persilja och smör i en
panna och fräs ingredienserna. Hacka
hjärta, lever och mage och tillsätt ett
ägg. Blanda därefter allt och krydda
med salt och peppar.
Lägg kycklingen med ryggen uppåt i en
gryta, placera i ugnen, vänd efter 30 mi-
nuter, en signal ljuder.
Tid i ugn: 90 minuter
Tillagningsnivå: 1
Fyllt kycklingbröst
Ingredienser:
4 kycklingbröstfiléer, utan ben
Salt, peppar, paprika och curry
Tillredning:
Krydda kycklingbröstfiléerna och lägg i
en glasskål i ugnen.
Tillsats av vatten via vattenfack: 450
ml
Tid i ugn: 30 minuter
Tillagningsnivå3
recept för kokassistenten electrolux 17
Fisk
Hel fisk
Inställning:
Automatik för matlagningstermometer,
kärntemperatur 70 °C.
Tillredning:
Krydda fisken efter smak, sätt in matlag-
ningstermometern och placera fisken i
en ugnssäker form.
Ugnsbakad fiskfilé
Ingredienser:
600-700 g gös-, lax- eller forellfiléer
150 g riven ost
250 ml grädde
50 g ströbröd
1 tesked dragon
Hackad persilja
Salt, peppar
citron
Smör
Tillredning:
Droppa citronsaft på fiskfiléerna och låt
den sugas in, badda sedan bort resten
av saften med hushållspapper. Krydda
fiskfiléerna på båda sidorna med salt
och peppar.
Lägg därefter filéerna i en ugnssäker
form som smorts med smör.
Blanda riven ost, grädde, ströbröd, dra-
gon och hackad persilja. Fördela bland-
ningen direkt på fiskfiléerna och sprid ut
små smörbitar på blandningen.
Tid i ugn: 35 minuter
Tillagningsnivå3
Ugnsrätt av torkad fisk
Ingredienser:
800 g stockfisk
2 msk olivolja
2 stor lökar
6 skalade vitlöksklyftor
2 purjolökar
6 röda paprikor
1/2 burk hackade tomater
200 ml vitt vin
200 ml fisksky
Peppar, salt, timjan, oregano
Tillredning:
Lägg stockfisken i vatten över natten.
Låt fisken droppa av nästa dag och lägg
i en kastrull med nytt vatten, koka upp
på spisen. Ta sedan bort från spisen och
låt kallna.
Häll olivoljan i en panna och värm upp.
Skala löken och skär i tunna skivor,
pressa de skalade vitlöksklyftorna, skär
purjolöken i skivor och tvätta dem. Lägg
i det varma fettet och stek kort. Ta ut
paprikornas kärnor och skär i stavar.
Lägg därefter i pannan med de hackade
tomaterna.
Tillsätt vitt vin och fisksky och sjud.
Smaksätt med peppar, salt, timjan och
oregano och sjud ytterligare 15 minuter
i pannan.
Ta ut stockfisken från kastrullen när den
kylts ned och badda den med hushålls-
papper så att den blir torr. Avlägsna
skinnet, benen och alla fenor. Sönder-
dela fisken och lägg den tillsammans
med grönsakerna
i en ugnssäker form.
Tid i ugn: 30 minuter
Tillagningsnivå: 1
18 electrolux recept för kokassistenten
Fisk på saltbädd
Ingredienser:
en hel fisk, cirka 1,5-2 kg
2 obehandlade citroner
1 fänkålshuvud
4 färska timjankvistar
3 kg bergsalt
Tillredning:
Tvätta fisken och gnid in med saften från
två obehandlade citroner.
Skär fånkålshuvudet i tunna skivor och
fyll fisken med dem tillsammans med
timjan.
Lägg hälften av bergsaltet i en gratäng-
form och placera fisken på saltet. Strö
resten av saltet över fisken och pressa
ned det.
Tid i ugn: 55 minuter
Tillagningsnivå1
Fylld bläckfisk
Ingredienser:
1 kg medelstor tvättad calamari
1 stor lök
2 matskedar olivolja
90 g långkornigt ris
4 matskedar pinjekärnor
4 matskedar korinter (russin)
2 matskedar hackad persilja
Salt, peppar
Saft från en citron
4 matskedar olivolja
150 ml vin
500 ml tomatsaft
Tillredning:
Gnid in calamarin intensivt med salt och
tvätta därefter under rinnande vatten.
Skala löken, hacka den fint och fräs i två
matskedar olivolja tills den är glasartad.
Tillsätt ris, pinjekärnor, korinter och
hackad persilja till löken och krydda med
salt, peppar och saft från en citron.
Fyll calamarin med fyllningen, tillslut
öppningen.
Häll fyra matskedar olivolja i en gryta och
stek calamarin i grytan, tillsätt vin och to-
matjuice.
Lägg på ett lock på grytan och ställ i ug-
nen.
Tid i ugn: 60 minuter
Tillagningsnivå1
recept för kokassistenten electrolux 19
Lax på grönsaksbädd
Ingredienser:
400 g potatis
2 knippen schalottenlök
2 vitlöksklyftor
1 liten burk hackade tomater
4 skivor laxfilé
Saft från en citron
Salt och peppar
75 ml grönsaksbuljong
50 ml vitt vin
1 färsk rosmarinkvist
½ knippe färsk timjan
Tillredning:
Skala, tvätta och skär potatisen i fyra bi-
tar, koka dem i 25 minuter
i vatten med salt. Häll bort vattnet och
skär potatisen i skivor.
Tvätta schalottenlöken och skär i fina
skivor. Skala och skär vitlöksklyftorna i
bitar. Blanda löken och vitlöken med de
hackade tomaterna.
Droppa saften från en citron på laxfilé-
skivorna och låt dem dra in saften. Torka
sedan av dem och krydda med salt och
peppar.
Blanda grönsaker och potatis och lägg i
en ugnssäker form, krydda och lägg på
laxen.
Häll över grönsaksbuljong och vitt vin
och fördela rosmarin och timjan på fis-
ken.
Tid i ugn: 30 minuter
Tillagningsnivå3
Jansson Frestelse
Ingredienser:
8-10 potatisar
2 lökar
125 g ansjovisfiléer
300 ml grädde
2 matskedar paneringsmjöl
Peppar
färsk hackad timjan
2 matskedar smör
Tillredning:
Tvätta potatisarna, skala dem och skär
med i tunna stavar. Skala och skär löken
i stavar.
Smörj en ugnssäker gratängform med
smör. Lägg en tredjedel av potatisen
och löken i formen. Lägg sedan hälften
av ansjovisfiléerna på potatisen och täck
över med ett lager av ännu en tredjedel
potatis och lök. Sprid ut resten av ansjo-
visen på detta lager. Täck sedan över
med resten av löken och potatisen. Det
översta lagret ska vara potatis.
Strö över peppar och sist hackad timjan.
Häll ansjovisens saltlake över gratängen
och tillsätt grädde. Fördela panerings-
mjölet överst och avsluta med små
smörbitar.
Tid i ugn: 60 minuter
Tillagningsnivå: 3
20 electrolux recept för kokassistenten
Fylld fisk
Ingredienser:
4 foreller cirka 250 g
Salt, peppar, paprika och curry
Tillredning:
Tvätta forellerna, torka av dem och
droppa citronsaft på ut- och insidan.
Låt dem suga åt sig saften och krydda
sedan med salt och peppar.
Lägg fiskarna i en ädelstålbehållare med
insats med hål.
Tillsats av vatten via vattenfack: 450
ml
Tid i ugn: 30 minuter
Tillagningsnivå3
Mjuk kaka
Citrontårta
För degen:
250 g smör
200 g socker
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
4 ägg
150 g vetemjöl
150 g stärkelse
1 struken tesked bakpulver
rivet skal från 2 citroner
För glasyren:
125 ml citronsaft
100 florsocker
Övrigt:
Svart kvadratisk form, 30 cm lång
Margarin för smörjning
Ströbröd för formen
Tillredning:
Häll smör, socker, citronskal, vaniljsock-
er och salt i en skål och vispa till en
skummig blandning. Tillsätt sedan ägg-
gen ett efter ett och vispa till en skum-
mig blandning igen.
Blanda mjölet med stärkelsen och bak-
pulver och rör ned i den skummiga
blandningen.
Häll smeten i den förberedda (med mar-
garin och ströbröd) bakformen, jämna till
den och ställ i ugnen.
Efter gräddningen blandar du citronsaft
och florsocker. Ta ut kakan på en bit fo-
lie.
Vik upp folien längs kakans sidor så att
ingen glasyr kan rinna ut. Stick hål på
kakan med en trästicka och bred ut gla-
syren med en pensel.
Låt därefter kakan vila lite.
Tid i ugn: 75 minuter
Tillagningsnivå1
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76

Electrolux EOB98000A Recipe book

Typ
Recipe book