recept för kokassistenten electrolux 17
Fisk
Hel fisk
Inställning:
Automatik för matlagningstermometer,
kärntemperatur 70 °C.
Tillredning:
Krydda fisken efter smak, sätt in matlag-
ningstermometern och placera fisken i
en ugnssäker form.
Ugnsbakad fiskfilé
Ingredienser:
• 600-700 g gös-, lax- eller forellfiléer
• 150 g riven ost
• 250 ml grädde
• 50 g ströbröd
• 1 tesked dragon
• Hackad persilja
• Salt, peppar
• citron
• Smör
Tillredning:
Droppa citronsaft på fiskfiléerna och låt
den sugas in, badda sedan bort resten
av saften med hushållspapper. Krydda
fiskfiléerna på båda sidorna med salt
och peppar.
Lägg därefter filéerna i en ugnssäker
form som smorts med smör.
Blanda riven ost, grädde, ströbröd, dra-
gon och hackad persilja. Fördela bland-
ningen direkt på fiskfiléerna och sprid ut
små smörbitar på blandningen.
– Tid i ugn: 35 minuter
– Tillagningsnivå3
Ugnsrätt av torkad fisk
Ingredienser:
• 800 g stockfisk
• 2 msk olivolja
• 2 stor lökar
• 6 skalade vitlöksklyftor
• 2 purjolökar
• 6 röda paprikor
• 1/2 burk hackade tomater
• 200 ml vitt vin
• 200 ml fisksky
• Peppar, salt, timjan, oregano
Tillredning:
Lägg stockfisken i vatten över natten.
Låt fisken droppa av nästa dag och lägg
i en kastrull med nytt vatten, koka upp
på spisen. Ta sedan bort från spisen och
låt kallna.
Häll olivoljan i en panna och värm upp.
Skala löken och skär i tunna skivor,
pressa de skalade vitlöksklyftorna, skär
purjolöken i skivor och tvätta dem. Lägg
i det varma fettet och stek kort. Ta ut
paprikornas kärnor och skär i stavar.
Lägg därefter i pannan med de hackade
tomaterna.
Tillsätt vitt vin och fisksky och sjud.
Smaksätt med peppar, salt, timjan och
oregano och sjud ytterligare 15 minuter
i pannan.
Ta ut stockfisken från kastrullen när den
kylts ned och badda den med hushålls-
papper så att den blir torr. Avlägsna
skinnet, benen och alla fenor. Sönder-
dela fisken och lägg den tillsammans
med grönsakerna
i en ugnssäker form.
– Tid i ugn: 30 minuter
– Tillagningsnivå: 1