HUSQVARNA-ELECTROLUX QCE5765X Recipe book

Typ
Recipe book

Denna manual är också lämplig för

Bruksanvisning Receptbok
Tack för att du valt en kvalitetsprodukt från Electrolux.
För att säkerställa bästa prestanda hos produkten ber vi dig att noga läsa igenom
denna bruksanvisning. Du kan då navigera genom alla procedurer på ett effektivt
sätt. Spara bruksanvisningen på en säker plats så att du har den till hands om du
behöver studera något avsnitt igen. Se också till att bruksanvisningen medföljer
produkten om den lämnas över till en ny ägare.
Vi önskar dig lycka till och mycket nöje med din nya hushållsapparat.
INNEHÅLL
RÅD OCH TIPS 2
Ugnsluckans insida 2
Rekommendationer för ugnens
specialfunktioner för uppvärmning 2
Ångtillagning 3
Tabell ångvatten 3
Ånga/ECO Ånga 4
Varmluftsgrillning och Ånga efter varandra
6
Intervallånga plus 7
Intervallånga 7
Bakning 8
Bakning på en nivå: 9
Bakning på flera nivåer 12
Lågtemperaturstekning 13
Pizza/Paj 13
Stekning 14
Stekning med Varmluftsgrill 14
Min grill 16
Upptining 17
Halvfabrikat 17
Torkning – Varmluftstillagning 18
Konservering 19
Bröd 19
Tabell matlagningstermometer 20
Automatiska program 21
Med reservation för ändringar.
RÅD OCH TIPS
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
Ugnsluckans insida
På vissa modeller hittar du på insidan av luckan:
nummer på ugnsnivåerna (vissa modeller)
information om tillagningsfunktioner, rekommenderade ugnsnivåer och temperaturer för
typiska maträtter (vissa modeller).
Temperaturerna och gräddningstiderna i tabellerna är endast riktvärden. De beror på recep-
ten samt på ingrediensernas kvalitet och mängd.
Rekommendationer för ugnens specialfunktioner för uppvärmning
Tallriksvärmare
Använd detta fungerar, om du önskar varm uppehällemat.
Temperaturen regleras automatiskt till 80 °C.
2 Innehåll
Jäsning av deg
För uppvärmning av tallrikar och formar.
Fördela tallrikar och formar jämnt på gallret. Flytta högar efter halva uppvärmningstiden
(byt plats på övre och nedre)
Den automatiska temperaturen är 70 °C.
Rekommenderad hyllposition: 3.
Jäsning av deg
Du kan använda denna automatiska funktion med alla recept på jäsdeg. Det ger dig en god
jäsningsatmosfär. Lägg degen i en skål som är tillräckligt stor för jäsningen och täck över
den med en fuktig handduk eller med plastfolie. Sätt in ett ugnsgaller på nivå 1 och ställ
skålen där. Stäng luckan och ställ in funktionen Jäsning av deg. Ställ in nödvändig tid.
Ångtillagning
Ångtillagningskärl
Använd endast värme- och korrosionsbeständiga kokkärl.
Även ugnsformar av kromstål går bra (medföljer vissa modeller).
Ugnsnivåer
Rätt ugnsnivåer finns i tabellen nedan. Räkna ugnsnivåerna nerifrån och upp.
Allmänna anmärkningar
Tillsätt vatten vid behov när du lagar mat i mer än 30 minuter eller när du tillagar stora
mängder mat.
Placera livsmedlen i rätt kokkärl och sätt dem på ugnsnivåerna. Håll avståndet mellan
gallren så att ångan kan komma till alla kokkärl.
Töm ut vattnet ur vattenlådan efter varje användningstillfälle genom att ansluta slangar
och ånggenerator. Se kapitlet "Underhåll och rengöring".
Anmärkning om tabellerna för ångtillagning
Tabellerna innehåller uppgifter om vanliga maträtter.
Temperaturerna och tiderna är endast riktvärden och beror på matens sammansättning,
storlek och mängd samt på kokkärlet.
Använd ett liknande recept om du inte kan hitta inställningarna för ditt recept.
Påbörja matlagningen med kall ugn om inte uppgifterna i tabellerna rekommenderar nå-
got annat.
När du lagar ris använder du förhållandet vatten - ris 1,5:1 - 2:1 på grund av risets för-
måga att absorbera vatten.
Tabell ångvatten
Vatten i vattenlådan i ml
Tid
1)
i min.
400 15 - 25
600 25 - 40
800 40 - 50
1) Tiderna är endast riktvärden
Råd och tips 3
Ånga/ECO Ånga
VARNING
Öppna inte produktens lucka när funktionen är igång. Risk för brännskador.
Funktionen är lämplig för alla typer av mat, färsk såväl som fryst. Den kan användas för att
tillaga, värma, tina upp, pochera eller förvälla grönsaker, kött, fisk, pasta, ris, majs, gryn och
ägg.
Tillagning av en hel meny: Du kan förbereda en hel måltid på en och samma gång. För att
undvika att maträtterna tillagas för mycket eller för lite, välj rätter som behöver ungefär
lika lång tillagningstid. Använd den största mängden vatten som anges för varje individuell
komponent. Ställ rätterna på ugnsgallren i lämpliga kokkärl. Justera avståndet mellan rät-
terna så att ångan kan cirkulera.
Sterilisering
Med denna funktion kan du sterilisera behållare (t.ex. nappflaskor).
Placera de rena behållarna i mitten av gallret på den första nivån. Se till att öppningen är
vänd lite snett nedåt.
Fyll på maximal mängd vatten i lådan och ställ in tiden på 40 minuter.
Grönsaker
Livsmedel Ugnsnivå
Temperatur
(ºC)
Vatten i vattenlå-
dan i (ml)
Tid
1)
(min.)
Kronärtskockor 2 96 800 50 - 60
Aubergine 2 96 450 15 - 25
Blomkål, hel 2 96 600 35 - 45
Blomkål, buketter 2 96 500 25 - 30
Broccoli, hel 2 96 550 30 - 40
Broccoli, buketter 2 96 400 20 - 25
Svamp, skivor 2 96 400 15 - 20
Ärtor 2 96 450 20 - 25
Fänkål 2 96 600 35 - 45
Morötter 2 96 600 35 - 45
Kålrabbi, strimlor 2 96 550 30 - 40
Paprika, strimlor 2 96 400 20 - 25
Purjolök, ringar 2 96 500 25 - 35
Gröna bönor 2 96 550 35 - 45
Småbladig bu-
kettsallad, buket-
ter
2 96 450 20 - 25
Brysselkål 2 96 550 30 - 40
Rödbeta 2 96 800+400 70 - 90
Svartrot 2 96 600 35 - 45
4 Råd och tips
Livsmedel Ugnsnivå
Temperatur
(ºC)
Vatten i vattenlå-
dan i (ml)
Tid
1)
(min.)
Selleri, tärnad 2 96 500 25 - 35
Sparris, grön 2 96 500 25 - 35
Sparris, vit 2 96 600 35 - 45
Spenat 2 96 350 15
Skalade tomater 2 96 350 15
Brytbönor 2 96 500 30 - 40
Savoykål 2 96 400 20 - 25
Zucchini, skivor 2 96 350 15 - 20
1) Tiderna är endast riktvärden.
Smårätter / tillbehör
Livsmedel Ugnsnivå Temperatur (ºC)
Vatten i vattenlå-
dan i (ml)
Tid
1)
(min.)
Jäst dumplingar,
Germknödel
2 96 600 30 - 40
Potatisdumpling-
ar
2 96 600 35 - 45
Oskalade potati-
sar, medelstora
2 96 750 45 - 55
Ris (vatten/ris-
förhållande 1,5:1)
2 96 600 35 - 40
Kokad potatis,
fjärdedelar
2 96 600 35 - 40
Bröddumpling 2 96 600 35 - 45
Tagliatelle, färsk 2 96 450 20 - 25
Polenta (vätske-
proportion 3:1)
2 96 750 45 - 50
1) Tiderna är endast riktvärden.
Fisk
Livsmedel Ugnsnivå Temperatur (ºC)
Vatten i vattenlå-
dan i (ml)
Tid
1)
(min.)
Forell, ca 250 g 2 85 550 30 - 40
Räkor, färska 2 85 450 20 - 25
Räkor, frusna 2 85 550 30 - 40
Laxkotletter 2 85 500 25 - 35
Laxöring, ca
1 000g
2 85 600 40 - 45
Råd och tips 5
Livsmedel Ugnsnivå Temperatur (ºC)
Vatten i vattenlå-
dan i (ml)
Tid
1)
(min.)
Musslor 2 96 500 20 - 30
Plattfiskfilé 2 80 350 15
1) Tiderna är endast riktvärden.
Kött
Livsmedel Ugnsnivå Temperatur (ºC)
Vatten i vattenlå-
dan i (ml)
Tid
1)
(min.)
Kokt skinka 1 000g 2 96 800+150 55 - 65
Kycklingbröst, pocherat 2 90 500 25 - 35
Kyckling, pocherad 1
000-1 200 g
2 96 800+150 60 - 70
Kalv-/skinkstek utan
ben, 800-1 000 g
2 90 800+300 80 - 90
Kassler, pocherad 2 90 800+300 90 - 110
Tafelspitz (oxkött lång-
kokt på riktigt låg vär-
me)
2 96 800+700 110 - 120
Chipolata 2 80 400 15 - 20
1) Tiderna är endast riktvärden.
Ägg
Livsmedel Ugnsnivå Temperatur (ºC)
Vatten i vattenlå-
dan i (ml)
Tid
1)
(min.)
Ägg, hårdkokt 2 96 500 18 - 21
Ägg, medelkokt 2 96 450 13 - 16
Ägg, löskokt 2 96 400 11 - 12
1) Tiderna är endast riktvärden.
Varmluftsgrillning och Ånga efter varandra
Du kan tillaga kött, grönsaker och tillbehör ett i taget genom att kombinera funktionerna.
Alla komponenter blir klara att serveras samtidigt.
Använd funktionen Varmluftgrillning för att börja steka maten.
Lägg de förberedda grönsakerna och tillbehören i ugnssäkra formar. Ställ in formen i ug-
nen med den övriga maten.
Låt ugnen svalna till en temperatur på ungefär 80 °C. För att kyla ner produkten snabba-
re kan du öppna ugnsluckan till första läget i ungefär 15 minuter.
Starta funktionen Ånga och låt allt tillagas tills det är färdigt.
Maximal vattenmängd är 800 ml.
6 Råd och tips
Livsmedel Varmluftsgrillning
(första steget: kokt kött)
Ånga
(steg två: tillsätt grönsaker)
Tempe-
ratur
(°C)
Tid
(min)
Ugnsni-
Tempe-
ratur
(°C)
Tid
(min)
Ugnsnivå
Engelsk rostbiff 1 kg
Brysselkål, polenta
180
60 –
70
kött: 1
96 40 – 50
kött: 1
grönsaker:
3
Grisstek 1 kg,
Potatis, grönsaker, sås
180
60 –
70
kött: 1
96 30 – 40
kött: 1
grönsaker:
3
Kalvstek 1 kg,
Ris, grönsaker
180
50 –
60
kött: 1
96 30 – 40
kött: 1
grönsaker:
3
Intervallånga plus
Typ av mat
Intervallånga plus (vattenmängd: cirka 300 ml)
Ugnsnivå Temperatur (°C) Tid (min)
Pudding/brylépudding i portions-
skålar
1)
2 90 40 - 45
Äggstanning
1)
2 90 35 - 45
Terrin
1)
2 90 40 - 50
Tunn fiskfilé 2 85 15 - 25
Tjock fiskfilé 2 90 25 - 35
Liten fisk upp till 350 g 2 90 25 - 35
Hel fisk upp till 1 000 g 2 90 35 - 45
1) fortsätt i ytterligare en halvtimme med luckan stängd
Uppvärmning
Typ av mat
Intervallånga plus (vattenmängd: cirka 300 ml)
Ugnsnivå Temperatur (°C) Tid (min)
Dumplingar 2 85 25 - 35
Pasta 2 85 20 - 25
Ris 2 85 20 - 25
Maträtter på en tallrik 2 85 20 - 25
Intervallånga
Typ av mat
Intervallånga
1)
Ugnsnivå Temperatur (°C) Tid (min)
Grisstek 1 000 g 2 160 - 180 90 - 100
Råd och tips 7
Typ av mat
Intervallånga
1)
Ugnsnivå Temperatur (°C) Tid (min)
Engelsk rostbiff 1 000 g 2 180 - 200 60 - 90
Kalvstek 1 000 g 2 180 80 - 90
Köttfärslimpa, rå 500 g 2 180 30 - 40
Kassler 600 - 1 000 g (blötlägg i 2
timmar)
2 160 - 180 60 - 70
Kyckling 1 000 g 2 180 - 200 50 - 60
Anka 1 500-2 000g 2 180 70 - 90
Gås 3 000 g 1 170 130 - 170
Potatisgratäng 2 160 - 170 50 - 60
Makaronipudding 2 190 40 - 50
Lasagne 2 180 45 - 55
Olika bröd 500 - 1 000 g 2 180 - 190 50 - 60
Bullar 40 - 60 g 2 180 - 210 30 - 40
Förgräddade bullar 2 200 10 - 20
Förgräddade baguetter 40 - 50 g 2 200 20 - 30
Förgräddade baguetter 40 - 50 g,
djupfrysta
2 200 25 - 35
1) Mängden vatten som ska tillsättas beror på tillagningstidens längd.
Bakning
Allmänna anvisningar
Din nya ugn kan baka och steka annorlunda än din gamla. Anpassa dina vanliga inställ-
ningar (temperatur, koktider) och nivåer till värdena i tabellerna.
Vid längre gräddningstider kan ugnen stängas av ca. 10 minuter innan gräddningstiden
har gått ut, detta för att utnyttja eftervärmen.
När du använder frysta livsmedel kan plåtarna i ugnen slå sig. När plåtarna kallnar
igen återtar de sin normala form.
Användning av baktabellerna
Vi rekommenderar att använda den lägre temperaturen första gången.
Om du inte hittar inställningar för ett speciellt recept, använd inställningar för ett lik-
nande.
Gräddningstiden kan förlängas med 10-15 minuter, om du bakar kakor på mer än en
nivå.
Kakor och bakverk med olika höjd kan färgsättas olika i början. Ändra inte temperaturin-
ställningen om detta inträffar. Skillnaderna utjämnas under gräddningen.
8 Råd och tips
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan är inte tillräck-
ligt gräddad på under-
sidan
Fel ugnsnivå Ställ kakan på en lägre ugnsnivå
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vatten-
ränder)
För hög ugnstemperatur Sänk temperaturen
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vatten-
ränder)
För kort gräddningstid Förläng gräddningstiden
Öka inte temperaturen för att minska
gräddningstiden
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vatten-
ränder)
För mycket vätska i degen Använd mindre vätska. Kontrollera mix-
ningstiden, speciellt om du använder en
matberedare.
Kakan är för torr För låg ugnstemperatur Ställ in en högre temperatur
Kakan är för torr För lång gräddningstid Ställ in en kortare gräddningstid.
Kakan blir inte jämnt
gräddad
För hög temperatur och för
kort gräddningstid
Minska temperaturen och öka gräddnings-
tiden.
Kakan blir inte jämnt
gräddad
Degen är ojämnt fördelad Fördela degen jämnt på bakplåten.
Kakan gräddas inte
med den inställda ti-
den
För låg temperatur Höj temperaturen något
Bakning på en nivå:
Bakverk i formar
Typ av bakverk Ugnsfunktion Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Kaka i ringform,
mjuk kaka
Varmluft 1 150 - 160 50 - 70
Sandkaka/frukt-
kaka
Varmluft 1 140 - 160 70 - 90
Fatless sponge
cake/lätt socker-
kaka utan fett
Varmluft 2 140 - 150 35 - 50
Fatless sponge
cake/lätt socker-
kaka utan fett
Över/Undervärme 2 160 35 - 50
Tårtbotten av
mördeg
Varmluft 2
170-180
1)
10 - 25
Tårtbotten av
sockerkaka
Varmluft 2 150 - 170 20 - 25
Råd och tips 9
Typ av bakverk Ugnsfunktion Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Apple pie / äppel-
paj (2 formar Ø
20 cm, diagonalt
placerade)
Varmluft 2 160 60 - 90
Apple pie / äppel-
paj (2 formar Ø
20 cm, diagonalt
placerade)
Över/Undervärme 1 180 70 - 90
Cheesecake Över/Undervärme 1 170 - 190 60 - 90
1) Förvärm ugnen
Kakor / bakelser / bröd på bakplåtar
Typ av bakverk Ugnsfunktion Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Vetefläta/krans Över/Undervärme 3 170 - 190 30 - 40
Tyskt julbröd
Över/Undervärme 2
160 - 180
1)
50 - 70
Bröd (rågbröd):
1. Första delen
av grädd-
ningen.
2. Andra delen
av grädd-
ningen.
Över/Undervärme 1
1.
230
1)
2. 160 - 180
1. 20
2. 30 - 60
Petit-chouer/ba-
kelser
Över/Undervärme 3
190 - 210
1)
20 - 35
Rulltårta
Över/Undervärme 3
180 - 200
1)
10 - 20
Vetelängd med
strössel
Varmluft 3 150 - 160 20 - 40
Smörkakor/sock-
erkringlor
Över/Undervärme 3
190 - 210
1)
20 - 30
Fruktkaka (på
jästdeg/socker-
kaksdeg)
2)
Varmluft 3 150 35 - 55
Fruktkaka (på
jästdeg/socker-
kaksdeg)
2)
Över/Undervärme 3 170 35 - 55
Fruktkaka av mör-
deg
Varmluft 3 160 - 170 40 - 80
Jästkaka med
känslig fyllning
(t.ex. kvarg, gräd-
de, kräm)
Över/Undervärme 3
160 - 180
1)
40 - 80
1) Förvärm ugnen
2) Använd långpannan
10 Råd och tips
Småkakor
Typ av bakverk Ugnsfunktion Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Mördegskakor Varmluft 3 150 - 160 10 - 20
Short bread/mör-
degskaka/mör-
degsremsor
Varmluft 3 140 20 - 35
Short bread/mör-
degskaka/mör-
degsremsor
Över/Undervärme 3
160
1)
20 - 30
Småkakor av
sockerkaksdeg
Varmluft 3 150 - 160 15 - 20
Bakverk med ägg-
vita, maränger
Varmluft 3 80 - 100 120 - 150
Mandelbiskvier Varmluft 3 100 - 120 30 - 50
Småkakor av jäst-
deg
Varmluft 3 150 - 160 20 - 40
Smördegskakor Varmluft 3
170 - 180
1)
20 - 30
Bullar Varmluft 3
160
1)
10 - 25
Bullar Över/Undervärme 3
190 - 210
1)
10 - 25
Small cakes /
Småkakor (20
stycken/plåt)
Varmluft 3
150
1)
20 - 35
Small cakes /
Småkakor (20
stycken/plåt)
Över/Undervärme 3
170
1)
20 - 30
1) Förvärm ugnen
Puddingar och gratänger
Maträtt Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Makaronipudding
Över-/undervär-
me
1 180 - 200 45 - 60
Lasagne
Över-/undervär-
me
1 180 - 200 25 - 40
Grönsaksgratäng
1)
Varmluftsgrill-
ning eller Varm-
luft
1 160 - 170 15 - 30
Ostbaguetter
Varmluftsgrill-
ning eller Varm-
luft
1 160 - 170 15 - 30
Söta puddingar
Över-/undervär-
me
1 180 - 200 40 - 60
Råd och tips 11
Maträtt Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Fiskpudding
Över-/undervär-
me
1 180 - 200 30 - 60
Fyllda grönsaker
Varmluftsgrill-
ning eller Varm-
luft
1 160 - 170 30 - 60
1) Förvärm ugnen
Varmluft + ånga
Typ av mat Ugnsnivå Temperatur (°C) Tid (min)
Makaronipudding 2 170 - 190 45 - 60
Lasagne 2 170 - 190 45 - 60
Potatisgratäng 2 180 - 200 50 - 60
Deserter 2 170 - 190 45 - 60
Kaka i ringform, mjuk kaka 1 150 - 160 50 - 70
Vetefläta/krans 2 160 - 180 40 - 50
Vetelängd med strössel 3 150 - 160 20 - 30
Smörkakor/sockerkringlor
1)
3 180 - 200 20 - 30
Småkakor av jästdeg 2 150 - 160 20 - 40
1) Förvärm ugnen.
Bakning på flera nivåer
Kakor / bakelser / bröd på bakplåtar
Typ av bakverk
Varmluft
Temperatur i °C Tid i min.Ugnsnivå
2 nivåer 3 nivåer
Petit-chouer/ba-
kelser
1/4 -
160 - 180
1)
25 - 45
Smuldegspaj 1/4 - 150 - 160 30 - 45
1) Förvärm ugnen.
Småkakor/small cakes/bakelser/bullar
Typ av bakverk
Varmluft
Temperatur i °C Tid i min.Ugnsnivå
2 nivåer 3 nivåer
Mördegskakor 1/4 1/3/5 150 - 160 20 - 40
Short bread/mör-
degskaka/mör-
degsremsor
1/4 1/3/5 140 25 - 50
12 Råd och tips
Typ av bakverk
Varmluft
Temperatur i °C Tid i min.Ugnsnivå
2 nivåer 3 nivåer
Småkakor av
sockerkaksdeg
1/4 - 160 - 170 25 - 40
Bakverk med ägg-
vita, maränger
1/4 - 80 - 100 130 - 170
Mandelbiskvier 1/4 - 100 - 120 40 - 80
Småkakor av jäst-
deg
1/4 - 160 - 170 30 - 60
Smördegskakor 1/4 -
170 - 180
1)
30 - 50
Bullar 1/4 - 180 30 - 55
Small cakes /
Muffins (20
stycken/plåt)
1/4 -
150
1)
25 - 40
1) Förvärm ugnen.
Lågtemperaturstekning
Använd den här funktionen för att tillaga bitar av mört magert kött och fisk med kärntem-
peratur på högst 65 °C. Lågtemperaturstekning är inte avsedd för recept som t.ex. skinkstek
eller feta fläskstekar. Du kan använda matlagningstermometern för att säkerställa att köttet
har rätt kärntemperatur (se tabellen för matlagningstermometern).
Under de första 10 minuterna kan du ställa in en ugnstemperatur mellan 80 °C och 150 °C.
Normaltemperatur är 90 °C. När temperaturen ställts in fortsätter ugnen att tillaga på 80
°C. Använd inte automatisk lågtemperaturstekning för fågel.
När du använder den här funktionen ska maten alltid lagas utan lock.
1. Bryn köttet i het stekpanna i 1 - 2 minuter på varje sida.
2. Sätt in köttet i den heta stekpannan i ugnen på ugnsgallret.
3. Sätt matlagningstermometern i köttet.
4. Välj Lågtemperaturstekning och ställ in rätt slutkärntemperatur.
Typ av maträtt Vikt (g) Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Engelsk rostbiff 1000 - 1500 1 120 120 - 150
Oxfilé 1000 - 1500 3 120 90 - 150
Kalvstek 1000 - 1500 1 120 120 - 150
Stekar 200 - 300 3 120 20 - 40
Pizza/Paj
Typ av bakverk Ugnsni Temperatur °C Tid min.
Pizza (tunn botten)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Råd och tips 13
Typ av bakverk Ugnsni Temperatur °C Tid min.
Pizza (med mycket fyll-
ning)
2 180 - 200 20 - 30
Paj 1 180 - 200 40 - 55
Ugnsbakad spenat 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 45 - 55
Schweizisk ostpaj 1 170 - 190 45 - 55
Äppelkaka, täckt 1 150 - 170 50 - 60
Grönsakspaj 1 160 - 180 50 - 60
Osyrat bröd
2
230
1)
10 - 20
Smördegskakor
2
160 - 180
1)
45 - 55
Flammekuchen (pizza-
liknande rätt från Als-
ace)
2
230
1)
12 - 20
Piroger (rysk version av
calzone)
2
180 - 200
1)
15 - 25
1) Förvärm ugnen.
2) Använd långpannan
Stekning
Allmänna anvisningar:
Använd värmebeständiga ugnsformar (läs tillverkarens bruksanvisning).
Stora stekar kan stekas direkt i långpannan eller på gallret över långpannan. (om det an-
vänds).
Stek magert kött i en stekgryta med lock. Det gör att köttet blir saftigare.
Alla typer av kött som ska ha en stekyta kan stekas i en stekgryta utan lock.
Vi rekommenderar att kött och fisk som steks i ugnen väger minst 1 kg.
För att förhindra att köttsaft som tränger ut bränner fast rekommenderar vi att du till-
sätter lite vätska i långpannan.
Vänd steken vid behov (efter 1/2 - 2/3 av stektiden).
Ös stora stekar samt fågel med deras egen saft flera gånger under stekningen. Därige-
nom blir resultatet bättre.
Stäng av ugnen ca. 10 minuter före stektidens slut för att utnyttja eftervärmen.
Stekning med Varmluftsgrill
Nötkött
Typ av kött Mängd
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
°C
Tid min.
Grytstek 1–1,5 kg
Över/Under-
värme
1 230 120 - 150
Rostbiff eller filé:
röd
per cm tjock-
lek
Varmluftsgrill 1
190 - 200
1)
5 - 6
14 Råd och tips
Typ av kött Mängd
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
°C
Tid min.
Rostbiff eller filé:
rosa (medium)
per cm tjock-
lek
Varmluftsgrill 1
180 - 190
1)
6 - 8
Rostbiff eller filé:
genomstekt
per cm tjock-
lek
Varmluftsgrill 1
170 - 180
1)
8 - 10
1) Förvärm ugnen.
Fläsk
Typ av kött Mängd
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
°C
Tid min.
Bog, hals, skink-
stek
1–1,5 kg Varmluftsgrill 1 160 - 180 90 - 120
Kotlett, revbens-
spjäll
1–1,5 kg Varmluftsgrill 1 170 - 180 60 - 90
Köttfärslimpa 750 g–1 kg Varmluftsgrill 1 160 - 170 50 - 60
Fläsklägg (färdig-
lagad)
750 g–1 kg Varmluftsgrill 1 150 - 170 90 - 120
Kalv
Typ av kött Mängd Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur
°C
Tid min.
Kalvstek 1 kg Varmluftsgrill 1 160 - 180 90 - 120
Kalvlägg 1,5–2 kg Varmluftsgrill 1 160 - 180 120 - 150
Lamm
Typ av kött Mängd Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur
°C
Tid min.
Lammbog,
lammstek
1–1,5 kg Varmluftsgrill 1 150 - 170 100 - 120
Lammsadel 1–1,5 kg Varmluftsgrill 1 160 - 180 40 - 60
Vilt
Typ av kött Mängd Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur
°C
Tid min.
Harsadel,
harbog
upp till 1 kg Över/Under-
värme
1
230
1)
30 - 40
Rådjurssadel,
hjortsadel
1,5–2 kg Över/Under-
värme
1 210 - 220 35 - 40
Rådjurs-/
hjortbog
1,5–2 kg Över/Under-
värme
1 180 - 200 60 - 90
1) Förvärm ugnen.
Råd och tips 15
Fågel
Typ av kött Mängd Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur
°C
Tid min.
Bitar av fågel 200–250 g var Varmluftsgrill 1 200 - 220 30 - 50
Halv kyckling 400–500 g var Varmluftsgrill 1 190 - 210 35 - 50
Kyckling, ung-
höna
1–1,5 kg Varmluftsgrill 1 190 - 210 50 - 70
Anka 1,5–2 kg Varmluftsgrill 1 180 - 200 80 - 100
Gås 3,5–5 kg Varmluftsgrill 1 160 - 180 120 - 180
Kalkon 2,5–3,5 kg Varmluftsgrill 1 160 - 180 120 - 150
Kalkon 4–6 kg Varmluftsgrill 1 140 - 160 150 - 240
Fisk (ångkokning)
Typ av kött Mängd Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur
°C
Tid min.
Hel fisk 1–1,5 kg Över/Under-
värme
1 210 - 220 40 - 60
Min grill
Grilla alltid med maximal temperaturinställning.
Placera gallret på den ugnsnivå som rekommenderas i grilltabellen.
Placera alltid plåten, som ska fånga upp fettet, på den första ugnsnivån.
Grilla endast tunna bitar av kött eller fisk.
Förvärm alltid den tomma ugnen med grillfunktionerna i 5 minuter.
FÖRSIKTIGHET
Grilla alltid med stängd ugnslucka.
Min grill
Maträtt Ugnsnivå Temperatur
Tid i min.
1:a sidan 2:a sidan
Rostbiff 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Oxfilé 3 230 20 - 30 20 - 30
Stek av gris 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Stek av kalv 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Stek av lamm 3 210 - 230 25 - 35 20 - 25
Hel fisk (500 -
1 000 g)
3/4 210 - 230 15 - 30 15 - 30
16 Råd och tips
Max grill
Maträtt Ugnsnivå
Tid i min.
1:a sidan 2:a sidan
Burgers/hamburgare 4 8 - 10 6 - 8
Fläskfilé 4 10 - 12 6 - 10
Korv 4 10 - 12 6 - 8
Nötbiffar, kalvbiffar 4 7 - 10 6 - 8
Toast /rostat bröd
1)
5 1 - 3 1 - 3
Varma smörgåsar 4 6 - 8 -
1) Förvärm ugnen
Upptining
Avlägsna matens förpackning. Lägg rätten på en tallrik.
Täck inte över med en tallrik eller skål. Det kan förlänga upptiningstiden.
Använd ugnens första hyllnivå. Den längst ned.
Maträtt
Upptiningstid i
min.
Efterupptiningstid i
min.
Kommentar
Kyckling, 1 000 g 100 - 140 20 - 30
Lägg kycklingen på ett upp
och nedvänt tefat på en stor
tallrik. Vänd efter halva tiden.
Kött, 1 000 g 100 - 140 20 - 30 Vänd efter halva tiden
Kött, 500 g 90 - 120 20 - 30 Vänd efter halva tiden
Forell, 150 g 25 - 35 10 - 15 -
Jordgubbar, 300 g 30 - 40 10 - 20 -
Smör, 250 g 30 - 40 10 - 15 -
Grädde, 2 x 200 g 80 - 100 10 - 15
Det går att vispa grädde även
om delar av den är något
frusen
Tårta, 1 400 g 60 60 -
Halvfabrikat
Fryst mat
Halvfabrikat Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Fryst pizza 2 200 - 220 15-25
Fryst panpizza 2 190 - 210 20-25
Kyld pizza 2 210-230 13-25
Fryst portionspizza 2 180-200 15-30
Pommes Frites, tunn 3 200-220 20-30
Pommes Frites, tjock 3 200-220 25-35
Råd och tips 17
Halvfabrikat Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Croquetter 3 220-230 20-35
Riven potatisgräng 3 210-230 20-30
Lasagne/Cannelloni,
kyld
2 170-190 35-45
Fryst lasagne/cannello-
ni
2 160-180 40-60
Ugnsgratinerad ost 3 170-190 20-30
Kycklingvingar 2 190-210 20-30
Frysta färdigrätter
Typ av maträtt Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C Tid
Fryst Pizza Över/Undervärme 3
enligt tillverka-
rens anvisningar
enligt tillverka-
rens anvisningar
Pommes Frites
1)
(300 - 600 g)
Över/Undervärme
eller varmlufts-
grillning
3 200-220
enligt tillverka-
rens anvisningar
Baguetter Över/Undervärme 3
enligt tillverka-
rens anvisningar
enligt tillverka-
rens anvisningar
Fruktkaka Över/Undervärme 3
enligt tillverka-
rens anvisningar
enligt tillverka-
rens anvisningar
1) Vänd pommes fritesen 2 till 3 gånger under tillagningen
Torkning – Varmluftstillagning
Täck över ugnsgallren med bakpapper.
För bästa resultat: stäng av produkten när halva tiden tiden har gått. Öppna produktens
lucka och låt produkten svalna. Fortsätt sedan torkprocessen.
Grönsaker
Livsmedel som
ska torkas
Ugnsnivå
Temperatur i °C
Tid i timmar
(riktvärde)
1 nivå 2 nivåer
Bönor 3 1/4 60 - 70 6 - 8
Pepparfrukter 3 1/4 60 - 70 5 - 6
Soppgrönsaker 3 1/4 60 - 70 5 - 6
Champinjoner 3 1/4 50 - 60 6 - 8
Örter 3 1/4 40 - 50 2 - 3
Frukt
Livsmedel som
ska torkas
Ugnsnivå
Temperatur i °C
Tid i timmar
(riktvärde)
1 nivå 2 nivåer
Plommon 3 1/4 60 - 70 8 - 10
Aprikoser 3 1/4 60 - 70 8 - 10
18 Råd och tips
Livsmedel som
ska torkas
Ugnsnivå
Temperatur i °C
Tid i timmar
(riktvärde)
1 nivå 2 nivåer
Äppelskivor 3 1/4 60 - 70 6 - 8
Päron 3 1/4 60 - 70 6 - 9
Konservering
Att observera:
Använd enbart, på marknaden tillgängliga, konserveringsburkar av samma mått.
Använd inte glas med skruvlock och bajonettförslutning eller metallburkar.
Använd första nivån från botten för ändamålet.
Sätt inte mer än sex enliters burkar på plåten.
Fyll burkarna till samma nivå och förslut med en klämma.
Burkarna får inte röra vid varandra.
Häll ca. 1/2 liter vatten i bakplåten så att det blir tillräckligt fuktigt i ugnen.
När vätskan i de första burkarna börjar sjuda (efter ca. 35 – 60 minuter för enlitersbur-
kar), stäng av ugnen eller sänk temperaturen till 100 °C (se tabell).
Torkad frukt
Konservering Temperatur i °C
Koktid tills det börjar
sjuda, i min.
Fortsatt tillagningstid
på 100 °C, i min.
Jordgubbar, blåbär,
hallon, mogna krusbär
160 - 170 35 - 45 -
Stenfrukt
Konservering Temperatur i °C
Koktid tills det börjar
sjuda, i min.
Fortsatt tillagningstid
på 100 °C, i min.
Päron, kvitten, plom-
mon
160 - 170 35 - 45 10 - 15
Grönsaker
Konservering Temperatur i °C
Koktid tills det börjar
sjuda, i min.
Fortsatt tillagningstid
på 100 °C, i min.
Morötter
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Gurka 160 - 170 50 - 60 -
Blandade inlagda
grönsaker
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Kålrabbi, ärtor, sparris 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1) Låt stå i frånslagen ugn
Bröd
Häll 200 ml vatten i lådan.
Typ av bakverk Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Franskbröd Bröd 2 180 - 200 40 - 60
Baguette Bröd 2 200 - 220 35 - 45
Råd och tips 19
Typ av bakverk Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Mjuk kaka Bröd 2 180 - 200 40 - 60
Ciabatta Bröd 2 200 - 220 35 - 45
Rågbröd Bröd 2 190 - 210 50 - 70
Mörkt bröd Bröd 2 180 - 200 50 - 70
Fullkornsbröd Bröd 2 170 - 190 60 - 90
Tabell matlagningstermometer
Nötkött
Livsmedel Innertemperatur °C
Entrecôte eller oxfilé: röd 45 - 50
Entrecôte eller oxfilé: rosa 60 - 65
Entrecôte eller oxfilé: välstekt 70 - 75
Fläsk
Livsmedel Innertemperatur °C
Bog, skinka, hals 80 - 82
Kotlett, kassler 75 - 80
Köttfärslimpa 75 - 80
Kalv
Livsmedel Innertemperatur °C
Kalvstek 75 - 80
Kalvlägg 85 - 90
Får/lamm
Livsmedel Innertemperatur °C
Fårbog 80 - 85
Fårsadel 80 - 85
Lammstek, lammstek med ben 70 - 75
Vilt
Livsmedel Innertemperatur °C
Harsadel 70 - 75
Harbog 70 - 75
Hel hare 70 - 75
Rådjurssadel, hjortsadel 70 - 75
Rådjurs-/hjortbog 70 - 75
20 Råd och tips
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

HUSQVARNA-ELECTROLUX QCE5765X Recipe book

Typ
Recipe book
Denna manual är också lämplig för