Aeg-Electrolux B44319-5-W Användarmanual

Typ
Användarmanual
B44319-5
Bruksanvisning Elektrisk
inbyggnadsugn
Tack för att du valt en kvalitetsprodukt från Electrolux.
För att säkerställa bästa prestanda hos produkten ber vi dig att noga läsa igenom
denna bruksanvisning. Du kan då navigera genom alla procedurer på ett effektivt
sätt. Spara bruksanvisningen på en säker plats så att du har den till hands om du
behöver studera något avsnitt igen. Se också till att bruksanvisningen medföljer
produkten om den lämnas över till en ny ägare.
Vi önskar dig lycka till och mycket nöje med din nya hushållsapparat.
Innehåll
Säkerhetsinformation 2
Säkerhet för barn och handikappade 3
Allmän säkerhet 3
Installation 3
Elektrisk anslutning 3
Användning 4
Underhåll och rengöring 4
Ugnslampa 5
Servicecenter 5
Skrotning av produkten 5
Produktbeskrivning 5
Allmän översikt 5
Ugnstillbehör 6
Daglig användning 6
Första rengöring 6
Ställa in klockan 6
Sätta på/stänga av ugnen 7
Kylfläkt 7
Ugnsfunktioner 7
Sätta i ugnstillbehören 8
Display 8
Timerfunktion 9
Matlagningstermometer 9
Mekaniskt lucklås 10
Råd och tips 11
Luckans insida 12
Bakning 12
Stekning 16
Grillning 19
Konservering 20
Torkning 21
Upptining 22
Underhåll och rengöring 22
Ugnstak 22
Ugnsstegar 23
Ugnslampa 23
Ugnslucka och glaspaneler 24
Om maskinen inte fungerar 25
Miljöskydd 26
Installation 26
SVERIGE - Garanti/Kundtjänst 28
www.electrolux.com 29
Med reservation för ändringar
Säkerhetsinformation
Läs den här handboken noga före installation:
För din egen personliga säkerhet och för produktens säkerhet
•Av respekt för miljön
För korrekt användning av produkten.
Spara denna bruksanvisning och se till att den följer med produkten om du flyttar eller
säljer den.
Tillverkaren är inte ansvarig om en felaktig installation och användning orsakar skada.
2
Innehåll
Säkerhet för barn och handikappade
Låt inte personer (och det gäller även barn) med nedsatt känsel, förståndshandikapp eller
brist på erfarenhet och kunskap använda produkten. De ska övervakas eller instrueras
vid användning av produkten av en person som ansvarar för deras säkerhet.
Håll allt förpackningsmaterial utom räckhåll för barn. Det finns risk för kvävning eller
annan fysisk skada.
Håll barn och husdjur borta från produkten när luckan är öppen eller när produkten
används. Det finns risk för skada eller permanent handikapp.
Om produkten har påslagningslås eller knapplåsfunktion, ska det användas. Det hindrar
småbarn och husdjur från oavsiktlig användning av produkten.
Allmän säkerhet
Ändra inte produktens specifikation. Det finns risk för personskada och skada på pro-
dukten.
Lämna inte produkten utan tillsyn under användning.
Rengör produkten efter varje användningstillfälle.
Installation
Produkten får bara installeras och anslutas av en behörig elektriker. Kontakta ett godkänt
servicecenter. Detta för att förhindra konstruktionsskador eller fysisk skada.
Kontrollera att produkten inte har skadats under transporten. Anslut inte en skadad
produkt. Kontakta leverantören vid behov.
Ta bort allt förpackningsmaterial, alla dekaler och folier från produkten före användning.
Ta inte bort typskylten. Det kan göra garantin ogiltig.
Gällande lagar, förordningar, direktiv och standarder i landet där produkten används
måste följas (t.ex. säkerhetsbestämmelser, regler för kassering och återvinning och elekt-
riska säkerhetsbestämmelser)!
Kontrollera att produkten inte är inkopplad på elnätet vid installation.
Den här produkten är tung. Var försiktig när du flyttar den. Använd alltid skyddshandskar.
Dra aldrig produkten med hjälp av handtaget.
Den elektriska installationen måste förses med en brytare som kan göra produkten
strömlös vid alla poler med en kontaktseparation på minst 3 mm.
Installationen måste ha korrekta isoleringsanordningar: strömbrytare, säkringar (säk-
ringar av skruvtyp tas ur hållaren), jordfelsbrytare och kontaktorer.
Kontrollera att produkten är installerad under och bredvid säkra konstruktioner.
Minsta avstånd till andra produkter ska beaktas.
Denna produkt kan inte placeras på en sockel.
Inbyggda spisar och spisytor är försedda med speciella anslutningssystem. Av säker-
hetsskäl får du endast kombinera produkter från samma tillverkare.
Elektrisk anslutning
Produkten måste jordas.
Kontrollera att elektriska data på typskylten stämmer överens med nätströmmen i huset.
Information om spänningen finns på typskylten.
Använd alltid ett korrekt installerat, stötsäkert och jordat eluttag.
När du ansluter elektriska produkter till eluttag ska du inte låta sladdarna vidröra eller
komma i närheten av den varma luckan.
Säkerhetsinformation
3
Använd inte grenuttag, adaptrar eller förlängningskablar. Det finns då risk för brand.
Byt inte ut nätkabeln. Kontakta ett servicecenter.
Var försiktig så att nätkontakten eller sladden inte kläms eller skadas bakom produkten.
Se till att nätkontakten är åtkomlig efter installationen.
Dra inte i nätkabeln för att koppla loss produkten från uttaget. Dra alltid i stickkontakten,
när sådan finns.
Användning
Denna produkt är endast avsedd för användning i hemmet. Produkten får inte användas
kommersiellt eller industriellt.
Använd bara produkten för matlagning i ett hushåll. Detta för att förhindra fysisk skada
på person eller skada på egendom.
Använd inte produkten som arbets- eller avlastningsyta.
Placera inte brandfarliga produkter eller föremål som är våta av brandfarliga produkter
och/eller föremål som lätt smälter (av plast eller aluminium) i, i närheten av eller på
produkten. Det finns då risk för explosion eller brand.
Produktens insida blir het under användning. Det finns risk för brännskador. Använd
handskar eller grytvantar när du sätter in eller tar bort tillbehör eller grytor.
Håll dig på avstånd när du öppnar luckan när produkten används. Het ånga kan strömma
ut. Det finns då risk för brännskador.
För att förhindra skada eller missfärgning på emaljen:
ställ inga föremål direkt på botten och täck inte med folie;
ställ inte hett vatten direkt i produkten;
låt inte fuktiga kärl eller matvaror stå kvar i produkten efter att tillagningen är klar.
Missfärgning av emaljen påverkar inte produktens funktion
Använd inte produkten om den har kontakt med vatten. Använd inte produkten med
våta händer.
Tryck inte på luckan när den är öppen.
Stäng alltid luckan, även vid grillning.
Underhåll och rengöring
Stäng av produkten och koppla loss den från eluttaget före underhåll.
Se till att produkten har kallnat före underhåll. Det finns risk för brännskador. Det finns
även risk att glasen spricker.
Var noga med att alltid hålla produkten ren. Ansamling av fett eller andra matrester kan
orsaka brand.
Regelbunden rengöring förhindrar att produktens ytmaterial skadas
Både för din egen och produktens säkerhet, ska produkten alltid rengöras med tvål och
vatten. Använd inte brandfarliga produkter eller produkter som kan orsaka korrosion.
Rengör inte produkten med ång- eller högtryckstvätt, vassa föremål, rengöringsmedel
med slipeffekt, repande svampar eller fläckborttagningsmedel.
Om du använder ugnsspray, följ tillverkarens anvisningar. Spruta aldrig någonting på
fettfiltret (om sådant finns), värmeelementen eller termostatens sensor.
Rengör aldrig glasluckan med slipande rengöringsmedel eller en metallskrapa. Innerg-
lasets värmebeständiga yta kan spricka och gå sönder.
När luckans glas skadas blir de sköra och kan gå sönder. De måste bytas. Kontakta ett
servicecenter.
Var försiktig när luckan tas bort. Luckan är tung!
4
Säkerhetsinformation
Rengör inte katalytisk emalj (om sådan finns).
Ugnslampa
Koppla från produkten från elnätet före byte av ugnslampan. Det finns risk för elstötar!
Servicecenter
Bara en behörig tekniker får reparera eller utföra arbete på produkten. Kontakta ett
godkänt servicecenter.
Använd endast originaldelar vid reparationer och utbyten.
Skrotning av produkten
För att förhindra person- eller materialskada
Koppla loss produkten från eluttaget.
Klipp av nätkabeln och kassera den.
Förstör lucklåset. Därigenom kan inte barn eller små djur stängas in i produkten. Det
finns risk för kvävning.
Produktbeskrivning
Allmän översikt
2 63 4
1
5
5
4
3
2
1
7
8
9
10
11
12
13
1 Kontrollpanel
2 Nätindikator
3 Vred för ugnsfunktioner
4 Display
5 Temperaturvred
6 Temperaturindikator
7 Värmeelement
Produktbeskrivning
5
8 Ugnsbelysning
9 Uttag för matlagningstermometer
10 Fläkt
11 Undervärme
12 Bakplåtsskenor, löstagbara
13 Nivåer
Ugnstillbehör
Galler
För kokkärl, kakformar, stekar.
Platt bakplåt
För kakor och småkakor.
Långpanna
För bakning och stekning eller som uppsamlingsfat för fett.
Patisseriplåt
För småfranska, kringlor och småkakor.
Matlagningstermometer
För att mäta hur väl köttet är tillagat.
Daglig användning
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
Första rengöring
Ta bort alla delar från produkten.
Rengör ugnen innan du använder den första gången
Se kapitlet "Underhåll och rengöring".
Ställa in klockan
Ugnen fungerar bara när klockan är inställd.
Efter anslutning till elnätet eller efter ett strömavbrott blinkar Tidindikeringen automatiskt.
6
Daglig användning
1. Tryck på valknappen upprepade gånger tills
kontrollampan för tiden på dagen blinkar
(klocksymbol).
2.
Använd + " eller" - " för att ställa klockan.
3. Efter cirka 5 sekunder slutar blinkningarna och
klockan visar den inställda tiden.
För ändring av tiden behöver du inte ställa in en
automatisk funktion (Koktid
eller Stopptid
) samtidigt
Tryck på den intryckbara knappen för att använda ugnen. Knappen kommer ut.
Sätta på/stänga av ugnen
1. Ställ vredet för ugnsfunktioner på ugnsfunktionen.
2. Ställ in temperaturvredet på en temperatur.
Kontrollampan tänds när ugnen är på.
Temperaturlampan tänds när ugnstemperaturen ökar.
3. Om du vill stänga av ugnen vrider du vredet för ugnsfunktioner och temperaturvredet
till läget Av.
Kylfläkt
Kylfläkten startar automatiskt för att hålla produktens ytor kalla. När produkten stängs av
är kylfläkten i drift tills produkten har kallnat.
Ugnsfunktioner
Ugnsfunktion Tillämpning
Ljus Använd den här funktionen för att lysa upp ugnsutrymmet.
VARMLUFT För ugnsbakning på tre nivåer samtidigt. Sänker ugnstem-
peraturerna (20-40 °C) jämfört med en ugn med över-/un-
dervärme. Och för att torka livsmedel.
PAJ-PIZZA LÄGE För ugnsbakning på en nivå av rätter som kräver en mer
intensiv bryning och som ska ha knaprig botten. Sänker
ugnstemperaturerna (20-40 °C) jämfört med en ugn med
över-/undervärme.
ÖVER-UNDERVÄRME För bakning och stekning på en ugnsnivå.
UNDERVÄRME För bakning av kakor med knapriga eller skorpartade bottnar
och för att konservera livsmedel
UPPTINING För att tina frysta livsmedel.
MINIGRILL För grillning av tunna livsmedel och för rostning.
MAXGRILL För grillning av tunna livsmedel i stora mängder och för
rostning.
Daglig användning
7
Ugnsfunktion Tillämpning
GRATINERING För stekning av större stycken kött eller fågel på en nivå.
Även för att gratinera och bryna.
Sätta i ugnstillbehören
Placera de skjutbara tillbehören så att de dubbla sidokanterna är längst in mot ugnens
baksida och pekar nedåt. Tryck in de skjutbara tillbehören mellan skenorna på en av ugns-
nivåerna.
Långpannan och gallret har dubbla sidokanter.
Dessa kanter och formen på skenorna är en sä-
kerhetsåtgärd för ugnstillbehören.
Sätta in av ugnsgaller och långpanna samti-
digt
Lägg gallret på långpannan. Tryck in långpannan
mellan skenorna på en av ugnsnivåerna.
Display
1 Kontrollampa för matlagningstermometer
2 Tidvisning
3 Funktionslampor
4
Knapp " + "
5 Väljarknapp
6
Knapp " - "
1 2
456
3
8
Daglig användning
Timerfunktion
Denna funktion påverkar inte ugnens drift
Inställning av Timerfunktion
1. Tryck på knappen + eller - .
2. Ställ in tiden med knappen + eller - (maximal tid är 2 timmar 30 minuter).
3. Efter 5 sekunder börjar klockan att räkna ner.
4. Tryck på en valfri knapp när tiden har gått ut för att stänga av signalen.
Matlagningstermometer
Matlagingstermometern mäter innertemperaturen när köttstycken tillagas.
Två temperaturer måste ställas in:
Ugnstemperaturen: Se Stektabell
Innertemperaturen: Se Tabell för matlagningstermometer
Använd endast matlagningstermometern som medföljer eller originalreservdelar
VARNING
Matlagningstermometern är het! Risk för brännskador föreligger! Var försiktig när du av-
lägsnar matlagningstermometerns spets och kontakt.
Använda matlagningstermometern:
1. Sätt i matlagningstermometerns kontakt hela vägen i uttaget på ugnens sidovägg.
Indikatorn för matlagningstermometern
blinkar.
2. För in matlagningstermometern så att spetsen hamnar mitt i köttstycket.
1
2
3.
Använd knapparna " + " eller " - " för att ställa in innertemperaturen. Du kan ställa in
temperaturen mellan 30 och 99 °C
Se värden i tabellen.
4. Använd kontrollvreden för att ställa in önskad ugnsfunktion och temperatur.
5. Du kommer att höra en elektronisk signal när köttet uppnår innertemperaturen. Tryck
på en knapp för att stänga av den.
6. Stäng av ugnen och ta bort matlagningstermometern.
Om tillagningsnivån inte är tillfredsställande, utför ovanstående steg på nytt och ställ in
en högre innertemperatur.
Daglig användning
9
Mekaniskt lucklås
Vid leverans är lucklåset inaktiverat.
Aktivera och inaktivera lucklåset
1. Ta tag i lucklisten (B) på båda sidorna av
luckans övre kant och tryck inåt för att
frigöra klämlåset. Dra sedan bort lucklis-
ten uppåt.
2. Använd steg a vid aktivering. Steg b vid
inaktivering.
a)
Aktivera lucklåset: Lossa spärren
(1), flytta den 4 mm åt vänster (2)
och sätt tillbaka den (3).
b)
Inaktivera lucklåset:
Demontera spärren: Ta bort spär-
ren (1).
Avlägsna listen (2) från undersi-
dan av lucklisten (B) och tryck in
(3).
B
1
2
3
1
2
3
10
Daglig användning
3. Fatta tag om båda sidorna av lucklisten
(B), lägg den mot insidan av luckkanten
och sätt på lucklisten (B) på luckans över-
kant.
På den öppna sidan av lucklisten (B) finns en styr-
skena (C). Denna måste tryckas in mellan den yttre
luckpanelen och styrvinkeln (D). Klämlåset (E)
måste snäppas in på plats.
Öppna ugnsluckan
1. Håll spärren intryckt.
2. Öppna luckan.
Stänga ugnsluckan
Stäng luckan utan att trycka in spärren.
Inaktivera lucklåset
För att inaktivera lucklåset ska spärren flyttas tillbaka åt höger. Se ovanstående beskrivning.
Avstängning av produkten inaktiverar inte det mekaniska lucklåset.
Råd och tips
Information om akrylamid
Enligt de senaste vetenskapliga rönen kan akrylamid bildas om livsmedel bryns hårt (spe-
ciellt om de innehåller stärkelse), vilket kan utgöra en hälsorisk. Vi rekommenderar därför
tillagning vida låga temperaturer och att inte bryna mat för hårt.
B
C
D
E
Råd och tips
11
Luckans insida
På ugnsluckans insida finns följande:
Numret på nivåerna
Information om ugnsfunktionerna, rekommenderade ugnsnivåer och temperaturer för
typiska maträtter.
Temperaturerna och gräddningstiderna i tabellerna är bara riktvärden. De beror på recepten,
kvalitet och mängd på använda ingredienser.
Bakning
Allmänna anvisningar
Din nya ugn kan baka och steka annorlunda än din gamla. Anpassa dina vanliga inställ-
ningar (temperatur, koktider) och nivåer till värdena i tabellerna.
Vid längre gräddningstider kan ugnen stängas av ca. 10 minuter innan gräddningstiden
har gått ut, detta för att utnyttja eftervärmen.
När du använder frysta livsmedel kan plåtarna i ugnen slå sig. När plåtarna kallnar
igen återtar de sin normala form.
Användning av baktabellerna
Vi rekommenderar att använda den lägre temperaturen första gången.
Om du inte hittar inställningar för ett speciellt recept, använd inställningar för ett lik-
nande.
Gräddningstiden kan förlängas med 10-15 minuter, om du bakar kakor på mer än en
nivå.
Kakor och bakverk med olika höjd kan färgsättas olika i början. Ändra inte temperatu-
rinställningen om detta inträffar. Skillnaderna utjämnas under gräddningen.
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan är inte tillräck-
ligt gräddad på under-
sidan
Fel ugnsnivå Ställ plåten på en lägre nivå
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vat-
tenränder)
För hög ugnstemperatur Sänk temperaturen
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vat-
tenränder)
För kort gräddningstid Förläng gräddningstiden
Öka inte temperaturen för att minska
gräddningstiden
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vat-
tenränder)
För mycket vätska i degen Använd mindre vätska. Kontrollera mix-
ningstiden. Speciellt om du använder en
matberedare
Kakan är för torr För låg ugnstemperatur Ställ in en högre temperatur
Kakan är för torr För lång gräddningstid Ställ in en kortare gräddningstid
Kakan blir inte jämnt
gräddad
För hög temperatur och för
kort gräddningstid
Minska temperaturen och förläng grädd-
ningstiden
12
Råd och tips
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan blir inte jämnt
gräddad
Degen inte jämnt fördelad Fördela degen jämnt på plåten
Kakan gräddas inte
med den inställda ti-
den
För låg temperatur Höj temperaturen något
Bakning på en nivå - Bakning i formar
Typ av bakverk Ugnsfunktion Nivå Temperatur (°C) Tid (tim:min)
Ringkaka, mjuk kaka VARMLUFT 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Madeirakaka/fruktka-
ka
VARMLUFT 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Sockerkaka VARMLUFT 1 140 0:25 - 0:40
Sockerkaka ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 160 0:25 - 0:40
Tårtbotten av mördeg
1)
VARMLUFT 3 170-180 0:10 - 0:25
Tårtbotten av socker-
kaka
VARMLUFT 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Äppelpaj ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 170 - 190 0:50 - 1:00
Äppelpaj (2 formar Ø
20 cm, diagonalt pla-
cerade)
VARMLUFT 1 160 1:10 - 1:30
Äppelpaj (2 formar Ø
20 cm, diagonalt pla-
cerade)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 180 1:10 - 1:30
1) Förvärm ugnen
Bakning på en nivå - Kakor, bakverk, bröd på bakplåt
Typ av bakverk Ugnsfunktion Ni Temperatur (°C) Tid (tim:min)
Vetefläta/krans ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Tyskt julbröd
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Bröd (rågbröd) ÖVER-UNDER-
VÄRME
1
- först
1)
230 0:25
- sedan 160 - 180 0:30 - 1:00
Petit-chouer/bakelser
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Råd och tips
13
Typ av bakverk Ugnsfunktion Ni Temperatur (°C) Tid (tim:min)
Rulltårta
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Vetelängd med strös-
sel
VARMLUFT 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Smörkakor/sockerk-
ringlor
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Fruktkaka (på jästdeg/
sockerkaksdeg)
2)
VARMLUFT 3 150 0:35 - 0:50
Fruktkaka (på jästdeg/
sockerkaksdeg)
2)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 170 0:35 - 0:50
Fruktkaka av mördeg VARMLUFT 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Jästkaka med känslig
fyllning (t.ex. kvarg,
grädde, kräm)
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Osyrat bröd VARMLUFT 1 200 - 200 0:08 - 0:15
1) Förvärm ugnen
2) Använd långpannan
Bakning på en nivå - Småkakor
Typ av bakverk Ugnsfunktion Nivå Temperatur (°C) Tid (tim:min)
Mördegskakor VARMLUFT 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Spritsar VARMLUFT 3 140 0:20 - 0:30
Spritsar
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 160 0:20 - 0:30
Flarn VARMLUFT 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Bakverk med äggvita,
maränger
VARMLUFT 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Mandelbiskvier VARMLUFT 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Småkakor av jästdeg VARMLUFT 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Smördegskakor
1)
VARMLUFT 3 170 - 180 0:20 - 0:30
Bullar
1)
VARMLUFT 3 160 0:20 - 0:35
Bullar
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 180 0:20 - 0:35
Småkakor (20 stycken/
plåt)
1)
VARMLUFT 3 140 0:20 - 0:30
Småkakor (20 stycken/
plåt)
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 170 0:20 - 0:30
1) Förvärm ugnen
14
Råd och tips
Bakning på flera nivåer - Kakor, bakverk, bröd på bakplåt
Typ av bakverk
Varmluft
2 nivåer
Varmluft
3 nivåer
Temperatur (°C)
Tid (tim:min)
Petit-chouer/bakelser
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Strösselkaka 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Förvärm ugnen
Bakning på flera nivåer - Skorpor, småkakor, bakverk, kuvertbröd
Typ av bakverk
Varmluft
2 nivåer
Varmluft
3 nivåer
Temperatur (°C)
Tid (tim:min)
Mördegskakor 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Spritsar 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Flarn 1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Bakverk med äggvita,
maränger
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Mandelbiskvier 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Småkakor av jästdeg 1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Smördegskakor
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Bullar 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Småkakor (20 stycken/
plåt)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Förvärm ugnen
Baktabell Varmluft
För att se vilken ugnsfunktion som du skall använda, se förteckningen av ugnsfunktioner i
avsnitt Daglig användning.
Typ av bakverk Nivå Temperatur °C Tid (min)
Pizza (tunn botten)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (med mycket fyll-
ning)
1 180 - 200 20 - 30
Paj 1 180 - 200 45 - 60
Ugnsbakad spenat 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Cheesecake med le-
moncurd, rund
1 140 - 160 60 - 90
Cheesecake med le-
moncurd på plåt
1 140 - 160 50 - 60
Äppelkaka, täckt 1 150 - 170 50 - 70
Råd och tips
15
Typ av bakverk Nivå Temperatur °C Tid (min)
Grönsakspaj 1 160 - 180 50 - 60
Osyrat bröd
1)
1 250 - 270 10 - 20
Smördegskakor
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen (Pizza-
liknande rätt från Als-
ace)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Piroger (rysk version av
calzone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Förvärm ugnen
Tabell för puddingar och gratänger
Maträtt Ugnsfunktion Nivå Temperatur °C Tid (tim:min)
Makaronipudding ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 180-200 0:45-1:00
Lasagne ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 180-200 0:25-0:40
Grönsaksgratäng
1)
GRATINERING 1 160-170 0:15-0:30
Ostbaguetter
1)
GRATINERING 1 160-170 0:15-0:30
Söta puddingar ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 180-200 0:40-0:60
Fiskpudding ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 180-200 0:30-1:00
Fyllda grönsaker GRATINERING 1 160-170 0:30-1:00
1) Förvärm ugnen
Färdiglagade maträtter
Typ av maträtt Ugnsfunktion Nivå Temperatur °C Tid
Pommes frites
1)
GRATINERING 3 200-220 enligt tillverka-
rens anvisning
1) Tips: Vänd pommes fritesen 2 till 3 gånger under tillagningen
Stekning
Stekkärl
Använd värmebeständiga ugnsformar (läs tillverkarens anvisningar för användning).
Stora stekar kan stekas direkt i långpannan eller på gallret över långpannan. (om det
används).
Stek magert kött i en stekgryta med lock. Det gör att köttet blir saftigare.
Alla typer av kött som ska ha en stekyta kan stekas i en stekgryta utan lock.
Uppgifterna i tabellen är endast avsedda som vägledning.
16
Råd och tips
Tips för användning av stektabellen.
Stek kött och fisk som väger minst 1 kg.
Häll lite vatten i långpannan för att undvika att köttsaft eller fett bränner fast.
Vänd steken vid behov (efter 1/2 - 2/3 av stektiden).
Ös stora stekar och fågel med steksky flera gånger under stektiden.
Stäng av ugnen ca. 10 minuter innan stektidens slut för att utnyttja eftervärmen.
Nötkött
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid
(tim:min)
Portvinsstek 1 - 1,5 kg ÖVER-UN-
DERVÄRME
1 200 - 250 2:00 - 2:30
Rostbiff eller filé per cm
tjocklek
- röd inuti
1)
per cm
tjocklek
GRATINER-
ING
1 190 - 200 0:05 - 0:06
- medium per cm
tjocklek
GRATINER-
ING
1 180 - 190 0:06 - 0:08
- genomstekt per cm
tjocklek
GRATINER-
ING
1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) Förvärm ugnen
Fläskkött
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid
(tim:min)
Bog, hals, skinkstek 1 - 1,5 kg GRATINER-
ING
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Kotlett, revbensspjäll 1 - 1,5 kg GRATINER-
ING
1 170 - 180 1:00 - 1:30
Köttfärslimpa 750 g - 1 kg GRATINER-
ING
1 160 - 170 0:45 - 1:00
Fläsklägg (förkokt) 750 g - 1 kg GRATINER-
ING
1 150 - 170 1:30 - 2:00
Kalv
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid
(tim:min)
Kalvstek 1 kg GRATINER-
ING
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Kalvlägg 1,5 - 2 kg GRATINER-
ING
1 160 - 180 2:00 - 2:30
Råd och tips
17
Lamm
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid
(tim:min)
Lammbog, lammstek 1 - 1,5 kg GRATINER-
ING
1 150 - 170 1:15 - 2:00
Lammsadel 1 - 1,5 kg GRATINER-
ING
1 160 - 180 1:00 - 1:30
Vilt
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid
(tim:min)
Harsadel, harbog
1)
upp till 1 kg ÖVER-UN-
DERVÄRME
3 220 - 250 0:25 - 0:40
Rådjurssadel, hjortsadel 1,5 - 2 kg ÖVER-UN-
DERVÄRME
1 210 - 220 1:15 - 1:45
Rådjurs-/hjortbog 1,5 - 2 kg ÖVER-UN-
DERVÄRME
1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) Förvärm ugnen
Fågel
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Ni Tempera-
tur °C
Tid
(tim:min)
Bitar av fågel 200 - 250 g
vardera
GRATINER-
ING
1 200 - 220 0:35 - 0:50
Halv kyckling 400 - 500 g
vardera
GRATINER-
ING
1 190 - 210 0:35 - 0:50
Kyckling, broiler 1 - 1,5 kg GRATINER-
ING
1 190 - 210 0:45 - 1:15
Anka 1,5 - 2 kg GRATINER-
ING
1 180 - 200 1:15 - 1:45
Gås 3,5 - 5 kg GRATINER-
ING
1 160 - 180 2:30 - 3:30
Kalkon 2,5 - 3,5 kg GRATINER-
ING
1 160 - 180 1:45 - 2:30
Kalkon 4 - 6 kg GRATINER-
ING
1 140 - 160 2:30 - 4:00
Fisk (ångkokt)
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid
(tim:min)
Hel fisk 1 - 1,5 kg ÖVER-UN-
DERVÄRME
1 210 - 220 0:45 - 1:15
18
Råd och tips
Matlagningstermometer
För att se vilken ugnsfunktion du skall använda, se förteckningen över ugnsfunktioner i
avsnitt Daglig användning.
Nötkött
Maträtt Köttets innertemperatur i °C
Rostbiff eller filé, röd i mitten 45 - 50
Rostbiff eller filé, medelhårt stekt 60 - 65
Rostbiff eller filé, genomstekt 75 - 80
Fläsk
Maträtt Köttets innertemperatur i °C
Bog, skinka, hals 80 - 82
Kotlett, kassler 75 - 80
Köttfärslimpa 75 - 80
Kalvkött
Maträtt Köttets innertemperatur i °C
Kalvstek 75 - 80
Kalvlägg 85 - 90
Får / lamm
Maträtt Köttets innertemperatur i °C
Fårbog 80 - 85
Fårsadel 80 - 85
Lammstek, lammbog 75 - 80
Vilt
Maträtt Köttets innertemperatur i °C
Harsadel 70 - 75
Harbog 70 - 75
Hel hare 70 - 75
Rådjurssadel, hjortsadel 70 - 75
Rådjurs-/hjortbog 70 - 75
Grillning
Använd alltid grillfunktionen med maximal temperaturinställning
Grilla alltid med stängd ugnslucka.
Råd och tips
19
Förvärm alltid den tomma ugnen i 5 minuter med grillfunktionen.
Placera gallret på nivån som rekommenderas i grilltabellen.
Sätt alltid in långpannan för uppsamling av fett på första nivån.
Grilla bara platta bitar av kött eller fisk.
För att se vilken ugnsfunktion du skall använda, se förteckningen över ugnsfunktioner i
avsnitt Daglig användning.
Livsmedel som ska gril-
las
Nivå Tid
1:a sidan 2:a sidan
Hamburgare 4 8-10 minuter 6-8 minuter
Fläskfilé 4 10-12 minuter 6-10 minuter
Korv 4 8-10 minuter 6-8 minuter
Ox- eller kalvfilé 4 6-7 minuter 5-6 minuter
Oxfilé eller rostbiff
(cirka 1 kg)
3 10-12 minuter 10-12 minuter
Rostat bröd
1)
3 4-6 minuter 3-5 minuter
Varma smörgåsar 3 6-8 minuter -------
1) Förvärm inte
Konservering
Använd bara vanliga konserveringsglas med samma storlek.
Använd inte glas med skruv- eller bajonettlock eller metallburkar.
Använd första nivån nerifrån.
Använd långpannan. På den kan du ställa maximalt sex 1-liters glas.
Fyll alla glas till samma nivå och förslut dem noga.
Ställ glasen på gallret, se till att de inte vidrör varandra.
Fyll på ca. 1/2 liter vatten i långpannan för att få tillräckligt med fukt i ugnen.
När vätskan börjar bubbla lätt i de första glasen (efter ca. 35-60 minuter med 1 liters
glas), stäng av ugnen eller minska temperaturen till 100°C ( se tabellen).
För att se vilken ugnsfunktion du skall använda, se förteckningen över ugnsfunktioner i
avsnitt Daglig användning.
Torkad frukt
Konservering Temperatur °C Uppkokningstid i
min.
Fortsatt tillag-
ningstid på 100 °C,
i min.
Jordgubbar, blåbär, hallon, mog-
na krusbär
160 - 170 35 - 45 ---
Omogna krusbär 160 - 170 35 - 45 10 - 15
20
Råd och tips
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Aeg-Electrolux B44319-5-W Användarmanual

Typ
Användarmanual