HUSQVARNA-ELECTROLUX QCB8318K Användarmanual

Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

QCB8318
Bruksanvisning Inbyggnadsugn
Tack för att du valt en kvalitetsprodukt från Electrolux.
För att säkerställa bästa prestanda hos produkten ber vi dig att noga läsa igenom
denna bruksanvisning. Du kan då navigera genom alla procedurer på ett effektivt
sätt. Spara bruksanvisningen på en säker plats så att du har den till hands om du
behöver studera något avsnitt igen. Se också till att bruksanvisningen medföljer
produkten om den lämnas över till en ny ägare.
Vi önskar dig lycka till och mycket nöje med din nya hushållsapparat.
INNEHÅLL
SÄKERHETSINFORMATION 2
Säkerhet för barn och handikappade 3
Allmän säkerhet 3
Installation 3
Elektrisk anslutning 3
Tryck på 4
Underhåll och rengöring 4
Brandrisk 5
Ugnslampa 5
Servicecenter 5
Skrotning av produkten 5
PRODUKTBESKRIVNING 6
Allmän översikt 6
Ugnstillbehör 7
DAGLIG ANVÄNDNING 7
Första rengöring 7
Inställning och ändring av klocka 7
Sätta På och stänga Av ugnen. 7
Kylfläkt 8
Kokzoner 8
Användning av dubbelzonen 8
Värmelägen 8
Ugnsfunktioner 8
Sätta i ugnstillbehören 9
Display 10
Timerfunktion 10
Matlagningstermometer 10
Mekaniskt lucklås 11
RÅD OCH TIPS 12
Luckans insida 13
Bakning 13
Stekning 18
Grillning 21
Konservering 22
Torkning 23
Upptining 23
UNDERHÅLL OCH RENGÖRING 24
Väggar med katalytisk emalj 24
Ugnsstegar 25
Ugnslampa 25
Ugnslucka och glaspaneler 26
OM MASKINEN INTE FUNGERAR 27
MILJÖSKYDD 28
SVERIGE - GARANTI/KUNDTJÄNST 28
WWW.ELECTROLUX.COM 29
Med reservation för ändringar
SÄKERHETSINFORMATION
Läs den här handboken noga före installation:
För din egen personliga säkerhet och för produktens säkerhet
•Av respekt för miljön
För korrekt användning av produkten.
Spara denna bruksanvisning och se till att den följer med produkten om du flyttar eller
säljer den.
2
Innehåll
Tillverkaren är inte ansvarig om en felaktig installation och användning orsakar skada.
Säkerhet för barn och handikappade
Denna produkt kan användas av barn från 8 års ålder och uppåt, och av personer med
nedsatt fysisk, sensorisk eller mental förmåga, samt personer med bristande erfarenhet
och kunskap, om de övervakas eller instrueras beträffande hur produkten används på
ett säkert sätt och förstår de risker som är förknippade med användningen. Barn ska
inte leka med produkten.
Förvara allt förpackningsmaterial utom räckhåll för barn. Det finns risk för kvävning
eller fysiska skador.
Håll barn och husdjur borta från ugnen när luckan är öppen eller när ugnen används.
Det finns risk för skada eller bestående handikapp.
Om produkten har barnlås eller knapplåsfunktion ska det användas. Det hindrar små-
barn och husdjur från att oavsiktligt sätta på ugnen.
Allmän säkerhet
Ändra inte produktens specifikation. Det finns risk för personskada och skada på pro-
dukten.
Lämna inte produkten utan tillsyn under användning.
Rengör produkten efter varje användningstillfälle.
Installation
Produkten får bara installeras och anslutas av en behörig elektriker. Kontakta ett auk-
toriserat servicecenter. Detta för att förhindra konstruktionsskador eller fysisk skada.
Kontrollera att produkten inte har skadats under transporten. Nätanslut inte produk-
ten om den är skadad. Kontakta leverantören vid behov.
Ta bort allt förpackningsmaterial, dekaler och folier från produkten före användning.
Ta inte bort typskylten. Det kan göra garantin ogiltig.
Kontrollera att produkten inte är inkopplad på elnätet vid installation.
Var försiktig när du flyttar produkten. Denna produkt är tung. Använd alltid skydds-
handskar. Lyft inte produkten i handtaget.
Den elektriska installationen måste ha en isoleringsenhet så att du kan koppla från pro-
dukten från nätet vid alla poler. Kontaktöppningen på isoleringsenheten måste vara
minst 3 mm bred.
Installationen måste ha korrekta isoleringsanordningar: strömbrytare, säkringar (säk-
ringar av skruvtyp tas ur hållaren), jordfelsbrytare och kontaktorer.
Före installationen måste du säkerställa att köksskåpets dimensioner är tillräckligt sto-
ra för att rymma produkten.
Kontrollera att produkten har installerats under och bredvid stadiga skåp- eller bänk-
stommar.
Minsta avstånd till andra produkter ska beaktas.
Denna produkt kan inte placeras på en sockel.
Inbyggda ugnar och hällar är försedda med speciella anslutningssystem. Undvika att
skada produkten genom att endast använda produkten med produkter från samma till-
verkare.
Elektrisk anslutning
Produkten måste jordas.
Säkerhetsinformation
3
Kontrollera att elektriska data på typskylten stämmer överens med nätströmmen i huset.
Information om spänningen finns på typskylten.
Använd alltid ett korrekt installerat, stötsäkert och jordat eluttag.
Använd inte grenuttag, adaptrar eller förlängningskablar. Det finns då risk för brand.
Byt inte ut nätkabeln. Kontakta ett servicecenter.
Var försiktig så att nätkontakten eller sladden inte kläms eller skadas bakom produkten.
Dra inte i strömkabeln för att koppla bort produkten från uttaget. Dra alltid i stickkon-
takten, när sådan finns.
Tryck på
Produkten är konstruerad för användning i hemmet. Produkten får inte användas kom-
mersiellt eller industriellt.
Använd den bara för matlagning i ett hushåll. Detta för att förhindra fysisk skada på
person eller skada på egendom.
Använd inte produkten som arbets- eller avlastningsyta.
Produktens insida och tillbehören blir heta under användning. Det finns risk att bränna
sig. Använd säkerhetshandskar när du sätter in eller tar ut tillbehör eller formar.
Var försiktig när du tar bort eller installerar tillbehören, för att undvika skada på ugn-
semaljen.
Håll dig på avstånd när du öppnar luckan när produkten används. Het ånga kan ström-
ma ut. Det finns då risk att bränna sig.
För att förhindra skada eller missfärgning på emaljen:
ställ inga föremål direkt på bottnen och täck inte med folie;
ställ inte hett vatten direkt i produkten;
låt inte fuktiga kärl eller matvaror stå kvar i produkten efter att tillagningen är klar.
Missfärgning av emaljen påverkar inte produktens funktion.
Tyng inte ner luckan när den är öppen.
Stäng alltid luckan vid matlagning, även vid grillning.
Underhåll och rengöring
Stäng av produkten och koppla loss den från eluttaget före underhåll.
Se till att produkten har kallnat före underhåll. Det finns risk att bränna sig. Det finns
även risk att glasen kan spricka.
Var noga med att alltid hålla produkten ren. Ansamling av fett eller andra matrester
kan orsaka brand.
Regelbunden rengöring förhindrar att produktens ytmaterial skadas.
Använd en djup bakplåt för mycket fuktiga kakor för att förhindra att fruktsaft lämnar
fläckar som inte går att ta bort.
Både för din egen och produktens säkerhet ska produkten alltid rengöras med milt
handdiskmedel och vatten. Använd inte brandfarliga produkter eller produkter som
kan orsaka korrosion.
Rengör inte produkten med ång- eller högtryckstvätt, vassa föremål, rengöringsmedel
med slipeffekt, repande svampar eller fläckborttagningsmedel.
Om du använder ugnsspray, följ tillverkarens anvisningar. Spruta aldrig någonting på
värmeelementen eller termostatens sensor.
Rengör aldrig glasluckan med slipande rengöringsmedel eller en metallskrapa. Innerg-
lasets värmebeständiga yta kan spricka och gå sönder.
4
Säkerhetsinformation
När luckans glas skadas blir de sköra och kan gå sönder. De måste bytas. Kontakta ett
servicecenter.
Var försiktig när du tar bort luckan. Luckan är tung!
Rengör inte katalytisk emalj (om sådan finns).
Brandrisk
Öppna luckan försiktigt. Användning av ingredienser som innehåller alkohol kan pro-
ducera en blandning av luft och alkohol. Det finns då risk för brand.
Låt inte gnistor eller öppna lågor komma nära produkten när du öppnar luckan.
Placera inte brandfarliga produkter eller föremål som är våta av brandfarliga produk-
ter och/eller föremål som lätt smälter (av plast eller aluminium) i, i närheten av eller
på produkten.
Ugnslampa
Koppla från produkten från elnätet före byte av ugnslampan. Det finns risk för elstötar!
Servicecenter
Bara en behörig tekniker får reparera eller utföra arbete på produkten. Kontakta ett
godkänt servicecenter.
Använd endast originaldelar vid reparationer och utbyten.
Skrotning av produkten
För att förhindra person- eller materialskada
Koppla loss produkten från eluttaget.
Klipp av nätkabeln och kassera den.
Förstör lucklåset. Därigenom kan inte barn eller små djur stängas in i produkten. Det
finns risk för kvävning.
Säkerhetsinformation
5
PRODUKTBESKRIVNING
Allmän översikt
9
12
10
11
13
14
16 5
4
3
2
1
15
2
1
23 4 5 6 7
8
1 Kontrollpanel
2 Kontrollampor för kokzon
3 Strömindikator
4 Vred för ugnsfunktioner
5 Display
6 Temperaturvred
7 Temperaturdisplay
8 Kontrollvred för kokzonerna
9 Värmeelement
10 Ugnslampa
11 Uttag för matlagningstermometer
12 Ugnslampa
13 Fläkt och värmeelement på bakvägg
14 Undervärme
15 Bakplåtsskenor, löstagbara
16 Nivåer
6
Produktbeskrivning
Ugnstillbehör
Galler
För kokkärl, kakformar, stekar.
Platt bakplåt
För kakor och småkakor.
Långpanna
För bakning och stekning eller som uppsamlingsfat för fett.
Patisseriplåt
För småfranska, kringlor och småkakor.
Matlagningstermometer
För att mäta hur väl köttet är tillagat.
DAGLIG ANVÄNDNING
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
Första rengöring
Ta bort alla delar från produkten.
Rengör ugnen innan du använder den första gången.
Se kapitlet "Underhåll och rengöring".
Inställning och ändring av klocka
Ugnen fungerar inte förrän du har ställt in tiden.
Efter anslutning till elnätet eller efter ett strö-
mavbrott blinkar klockans kontrollampa automa-
tiskt.
1.
Ställ in tiden med knapparna " + " eller " - ".
2. Efter cirka 5 sekunder slutar blinkningarna
och klockan visar den inställda tiden.
Ändra tiden genom att trycka på knapparna " + "
och " - " samtidigt tills tidsindikatorn blinkar.
Du kan inte ändra tiden när en timerfunktion är igång.
Tryck på den intryckbara knappen för att använda ugnen. Knappen kommer ut.
Sätta På och stänga Av ugnen.
1. Vrid ugnsfunktionsvredet till en ugnsfunktion.
2. Ställ temperaturvredet på en temperatur.
Effektindikeringen är tänd när ugnen är i drift.
Daglig användning
7
Temperaturindikeringen är tänd när ugnstemperaturen ökar.
3. För att stänga av ugnen, vrid ugnsfunktionsvredet och temperaturvredet till Av-läget.
Kylfläkt
Kylfläkten startar automatiskt för att hålla produktens ytor kalla. När produkten stängs
av är kylfläkten i drift tills produkten har kallnat.
Kokzoner
Med kokzonernas kontrollvred kan du handha hällen som du har installerat tillsammans
med ugnen. Se hällens bruksanvisning för mer information om hällen.
Användning av dubbelzonen
VARNING
För att sätta på dubbelzonen, vrid zonens kontrollvred åt höger (vrid inte vredet genom
AV-läget).
1. Vrid kontrollvredet åt höger till position 9 och dubbelzonens symbol. Du kan då kän-
na ett svagt motstånd.
2. Vrid tillbaka till önskad inställning.
3. Vrid tillbaka till AV-läget när tillagningen är klar.
För att använda dubbelzonen igen efteråt, sätt på den större ringzonen.
Värmelägen
Kontrollamporna för kokzon (se "Allmän översikt") visar vilken zon du ställer in.
Kontrollvred Funktion
Dubbelkokzonsvred
1-9 Värmelägen
(1 = lägst; 9 = högst)
Halvstegsinställningar kan väljas mellan 2 och 7.
1. Vrid kontrollvredet till önskat värmeläge.
2. Vrid kontrollvredet till läge "0" för att slutföra tillagningen.
Utnyttja restvärmen för att minska energiförbrukningen. Stäng av kokzonen ca 5–10 mi-
nuter innan tillagningen är klar.
Ugnsfunktioner
Ugnsfunktion Tillämpning
Ljus Använd den här funktionen för att lysa upp ugnsutrymmet.
VARMLUFT För ugnsbakning på tre nivåer samtidigt. Sänker ugnstem-
peraturerna (20-40 °C) jämfört med en ugn med över-/un-
dervärme. Och för att torka livsmedel.
8
Daglig användning
Ugnsfunktion Tillämpning
PAJ-PIZZA LÄGE För ugnsbakning på en nivå av rätter som kräver en mer
intensiv bryning och som ska ha knaprig botten. Sänker
ugnstemperaturerna (20-40 °C) jämfört med en ugn med
över-/undervärme.
ÖVER-UNDERVÄRME För bakning och stekning på en ugnsnivå.
UNDERVÄRME För bakning av kakor med knapriga eller skorpartade bott-
nar och för att konservera livsmedel
UPPTINING För att tina frysta livsmedel.
MINIGRILL För grillning av tunna livsmedel och för rostning.
MAXGRILL För grillning av tunna livsmedel i stora mängder och för
rostning.
GRATINERING För stekning av större stycken kött eller fågel på en nivå.
Även för att gratinera och bryna.
Sätta i ugnstillbehören
Placera de skjutbara tillbehören så att de dubbla sidokanterna är längst in mot ugnens
baksida och pekar nedåt. Tryck in de skjutbara tillbehören mellan skenorna på en av ugns-
nivåerna.
Långpannan och gallret har dubbla sidokanter.
Dessa kanter och formen på skenorna är en sä-
kerhetsåtgärd för ugnstillbehören.
Sätta in av ugnsgaller och långpanna samti-
digt
Lägg gallret på långpannan. Tryck in långpannan
mellan skenorna på en av ugnsnivåerna.
Daglig användning
9
Display
1 Indikator för timerfunktion
2 Indikator för matlagningstermometer
3 Display
4 Klockindikator
5
Knapp " + "
6
Knapp " - "
Timerfunktion
Denna funktion påverkar inte ugnens drift
Inställning av Timerfunktion
1. Tryck på knappen + eller - .
2. Ställ in tiden med knappen + eller - (maximal tid är 2 timmar 30 minuter).
3. Efter 5 sekunder börjar klockan att räkna ner.
4. Tryck på en valfri knapp när tiden har gått ut för att stänga av signalen.
Matlagningstermometer
Matlagningstermometern mäter innertemperaturen på kött.
Två temperaturer skall ställas in:
Ugnstemperaturen: Se Stektabell
Innertemperaturen: Se tabellen för matlagningstermometer
Använd bara medlevererad matlagningstermometer eller original reservdelar.
VARNING
Matlagningstermometern är het! Risk för brännskador! Var försiktig när du tar bort mat-
lagningstermometerns spets och kontakt.
Använda matlagningstermometern:
1. Sätt i matlagningstermometerns kontakt i uttaget på ugnens sidovägg. Indikeringen
Matlagningstermometer
blinkar.
2. För in matlagningstermometern så att spetsen hamnar mitt i köttstycket.
3.
Använd knapparna " + " eller " - " för att ställa in innertemperaturen. Du kan ställa in
temperaturen från 30 °C till 99 °C.
Se värden i tabellen.
4. Använd kontrollvreden för att ställa in önskad ugnsfunktion och temperatur.
5. En signal ljuder när innertemperaturen är uppnådd. Tryck på en valfri knapp för att
stänga av den.
6. Stäng av ugnen och tag bort matlagningstermometern.
1 2 3
56
4
10
Daglig användning
Om tillagningsnivån inte är tillfredsställande, utför ovanstående steg på nytt och ställ in
en högre innertemperatur.
Mekaniskt lucklås
Vid leverans är lucklåset inaktiverat.
Aktivera och inaktivera lucklåset
1. Ta tag i lucklisten (B) på båda sidorna av
luckans övre kant och tryck inåt för att
frigöra klämlåset. Dra sedan bort lucklis-
ten uppåt.
2. Använd steg a vid aktivering. Steg b vid
inaktivering.
a)
Aktivera lucklåset: Lossa spär-
ren (1), flytta den 4 mm åt väns-
ter (2) och sätt tillbaka den (3).
b)
Inaktivera lucklåset:
Demontera spärren: Ta bort spär-
ren (1).
Avlägsna listen (2) från undersi-
dan av lucklisten (B) och tryck in
(3).
2
B
1
3
1
2
1
3
2
Daglig användning
11
3. Fatta tag om båda sidorna av lucklisten
(B), lägg den mot insidan av luckkanten
och sätt på lucklisten (B) på luckans över-
kant.
På den öppna sidan av lucklisten (B) finns en styr-
skena (C). Denna måste tryckas in mellan den ytt-
re luckpanelen och styrvinkeln (D). Klämlåset (E)
måste snäppas in på plats.
Öppna ugnsluckan
1. Håll spärren intryckt.
2. Öppna luckan.
Stänga ugnsluckan
Stäng luckan utan att trycka in spärren.
Inaktivera lucklåset
För att inaktivera lucklåset ska spärren flyttas tillbaka åt höger. Se ovanstående beskrivning.
Avstängning av produkten inaktiverar inte det mekaniska lucklåset.
RÅD OCH TIPS
Exempel på olika typer av tillagning
Uppgifterna i tabellen är endast avsedda som vägledning.
B
D
E
C
12
Råd och tips
Vär-
melä-
ge
Använd för: Tid Tips
1 Varmhållning av tillagad mat enligt
önske-
mål
Täck över
1-2 Hollandaisesås, smälta: smör, choklad,
gelatin
5-25
min
Rör om då och då
1-2 Stanning: fluffiga omeletter, äggstan-
ning
10-40
min
Tillaga med lock
2-3 Småkoka ris och mjölkrätter, värma fär-
diglagade rätter
25-50
min
Minst dubbelt så mycket vätska
som ris, rör om mjölkbaserade rät-
ter under tillagningen
3-4 Ångkoka grönsaker, fisk, kött 20-45
minuter
Tillsätt några matskedar vätska
4-5 Koka potatis 20-60
min
Använd max. ¼ liter vatten för
750 gram potatis
4-5 Tillaga större mängder mat, stuvningar
och soppor
60-150
min
Upp till 3 l vätska plus ingredienser
6-7 Lätt stekning: schnitzel, cordon bleu,
kotletter, kroketter, korv, lever, ägg,
pannkakor, munkar
enligt
önske-
mål
Vänd efter halva tiden
7-8 Hård stekning, potatiskroketter, njur-
stek, fransyska
5-15
min
Vänd efter halva tiden
9 Koka stora mängder vatten, koka pasta, bryna kött (gulasch, grytstek) fritera pommes
frites
Luckans insida
På ugnsluckans insida finns följande:
Numret på nivåerna
Information om ugnsfunktionerna, rekommenderade ugnsnivåer och temperaturer för
typiska maträtter.
Temperaturerna och gräddningstiderna i tabellerna är bara riktvärden. De beror på recep-
ten, kvalitet och mängd på använda ingredienser.
Bakning
Allmänna anvisningar
Din nya ugn kan baka och steka annorlunda än din gamla. Anpassa dina vanliga inställ-
ningar (temperatur, koktider) och nivåer till värdena i tabellerna.
Vid längre gräddningstider kan ugnen stängas av ca. 10 minuter innan gräddningsti-
den har gått ut, detta för att utnyttja eftervärmen.
När du använder frysta livsmedel kan plåtarna i ugnen slå sig. När plåtarna kall-
nar igen återtar de sin normala form.
Råd och tips
13
Användning av baktabellerna
Vi rekommenderar att använda den lägre temperaturen första gången.
Om du inte hittar inställningar för ett speciellt recept, använd inställningar för ett lik-
nande.
Gräddningstiden kan förlängas med 10-15 minuter, om du bakar kakor på mer än en
nivå.
Kakor och bakverk med olika höjd kan färgsättas olika i början. Ändra inte temperatu-
rinställningen om detta inträffar. Skillnaderna utjämnas under gräddningen.
Bakning på en nivå - Bakning i formar
Typ av bakverk Ugnsfunktion Nivå Temperatur (°C) Tid (tim:min)
Ringkaka, mjuk kaka VARMLUFT 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Madeirakaka/fruktka-
ka
VARMLUFT 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Sockerkaka VARMLUFT 1 140 0:25 - 0:40
Sockerkaka ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 160 0:25 - 0:40
Tårtbotten av mör-
deg
1)
VARMLUFT 3 170-180 0:10 - 0:25
Tårtbotten av socker-
kaka
VARMLUFT 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Äppelpaj ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 170 - 190 0:50 - 1:00
Äppelpaj (2 formar Ø
20 cm, diagonalt pla-
cerade)
VARMLUFT 1 160 1:10 - 1:30
Äppelpaj (2 formar Ø
20 cm, diagonalt pla-
cerade)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 180 1:10 - 1:30
1) Förvärm ugnen
Bakning på en nivå - Kakor, bakverk, bröd på bakplåt
Typ av bakverk Ugnsfunktion Ni Temperatur (°C) Tid (tim:min)
Vetefläta/krans ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Tyskt julbröd
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Bröd (rågbröd) ÖVER-UNDER-
VÄRME
1
- först
1)
230 0:25
- sedan 160 - 180 0:30 - 1:00
Petit-chouer/bakel-
ser
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 160 - 170 0:15 - 0:30
14
Råd och tips
Typ av bakverk Ugnsfunktion Ni Temperatur (°C) Tid (tim:min)
Rulltårta
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Vetelängd med strös-
sel
VARMLUFT 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Smörkakor/sockerk-
ringlor
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Fruktkaka (på jästdeg/
sockerkaksdeg)
2)
VARMLUFT 3 150 0:35 - 0:50
Fruktkaka (på jästdeg/
sockerkaksdeg)
2)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 170 0:35 - 0:50
Fruktkaka av mördeg VARMLUFT 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Jästkaka med känslig
fyllning (t.ex. kvarg,
grädde, kräm)
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Osyrat bröd VARMLUFT 1 200 - 200 0:08 - 0:15
1) Förvärm ugnen
2) Använd långpannan
Bakning på en nivå - Småkakor
Typ av bakverk Ugnsfunktion Nivå Temperatur (°C) Tid (tim:min)
Mördegskakor VARMLUFT 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Spritsar VARMLUFT 3 140 0:20 - 0:30
Spritsar
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 160 0:20 - 0:30
Flarn VARMLUFT 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Bakverk med äggvita,
maränger
VARMLUFT 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Mandelbiskvier VARMLUFT 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Småkakor av jästdeg VARMLUFT 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Smördegskakor
1)
VARMLUFT 3 170 - 180 0:20 - 0:30
Bullar
1)
VARMLUFT 3 160 0:20 - 0:35
Bullar
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 180 0:20 - 0:35
Småkakor (20 stycken/
plåt)
1)
VARMLUFT 3 140 0:20 - 0:30
Småkakor (20 stycken/
plåt)
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 170 0:20 - 0:30
1) Förvärm ugnen
Råd och tips
15
Bakning på flera nivåer - Kakor, bakverk, bröd på bakplåt
Typ av bakverk
Varmluft
2 nivåer
Varmluft
3 nivåer
Temperatur (°C)
Tid (tim:min)
Petit-chouer/bakelser
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Strösselkaka 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Förvärm ugnen
Bakning på flera nivåer - Skorpor, småkakor, bakverk, kuvertbröd
Typ av bakverk
Varmluft
2 nivåer
Varmluft
3 nivåer
Temperatur (°C)
Tid (tim:min)
Mördegskakor 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Spritsar 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Flarn 1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Bakverk med äggvita,
maränger
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Mandelbiskvier 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Småkakor av jästdeg 1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Smördegskakor
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Bullar 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Småkakor (20 stycken/
plåt)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Förvärm ugnen
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan är inte tillräck-
ligt gräddad på under-
sidan
Fel ugnsnivå Ställ plåten på en lägre nivå
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vat-
tenränder)
För hög ugnstemperatur Sänk temperaturen
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vat-
tenränder)
För kort gräddningstid Förläng gräddningstiden
Öka inte temperaturen för att minska
gräddningstiden
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vat-
tenränder)
För mycket vätska i degen Använd mindre vätska. Kontrollera mix-
ningstiden. Speciellt om du använder en
matberedare
Kakan är för torr För låg ugnstemperatur Ställ in en högre temperatur
Kakan är för torr För lång gräddningstid Ställ in en kortare gräddningstid
Kakan blir inte jämnt
gräddad
För hög temperatur och för
kort gräddningstid
Minska temperaturen och förläng grädd-
ningstiden
16
Råd och tips
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan blir inte jämnt
gräddad
Degen inte jämnt fördelad Fördela degen jämnt på plåten
Kakan gräddas inte
med den inställda ti-
den
För låg temperatur Höj temperaturen något
Baktabell Varmluft
För att se vilken ugnsfunktion som du skall använda, se förteckningen av ugnsfunktioner
i avsnitt Daglig användning.
Typ av bakverk Nivå Temperatur °C Tid (min)
Pizza (tunn botten)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (med mycket fyll-
ning)
1 180 - 200 20 - 30
Paj 1 180 - 200 45 - 60
Ugnsbakad spenat 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Cheesecake med le-
moncurd, rund
1 140 - 160 60 - 90
Cheesecake med le-
moncurd på plåt
1 140 - 160 50 - 60
Äppelkaka, täckt 1 150 - 170 50 - 70
Grönsakspaj 1 160 - 180 50 - 60
Osyrat bröd
1)
1 250 - 270 10 - 20
Smördegskakor
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen (Pizza-
liknande rätt från Als-
ace)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Piroger (rysk version
av calzone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Förvärm ugnen
Tabell för puddingar och gratänger
Maträtt Ugnsfunktion Nivå Temperatur °C Tid (tim:min)
Makaronipudding ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 180-200 0:45-1:00
Lasagne ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 180-200 0:25-0:40
Grönsaksgratäng
1)
GRATINERING 1 160-170 0:15-0:30
Råd och tips
17
Maträtt Ugnsfunktion Nivå Temperatur °C Tid (tim:min)
Ostbaguetter
1)
GRATINERING 1 160-170 0:15-0:30
Söta puddingar ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 180-200 0:40-0:60
Fiskpudding ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 180-200 0:30-1:00
Fyllda grönsaker GRATINERING 1 160-170 0:30-1:00
1) Förvärm ugnen
Färdiglagade maträtter
Typ av maträtt Ugnsfunktion Nivå Temperatur °C Tid
Pommes fri-
tes
1)
GRATINERING 3 200-220 enligt tillverka-
rens anvisning
1) Tips: Vänd pommes fritesen 2 till 3 gånger under tillagningen
Stekning
Stekkärl
Använd värmebeständiga ugnsformar (läs tillverkarens anvisningar för användning).
Stora stekar kan stekas direkt i långpannan eller på gallret över långpannan. (om det
används).
Stek magert kött i en stekgryta med lock. Det gör att köttet blir saftigare.
Alla typer av kött som ska ha en stekyta kan stekas i en stekgryta utan lock.
Uppgifterna i tabellen är endast avsedda som vägledning.
Tips för användning av stektabellen.
Stek kött och fisk som väger minst 1 kg.
Häll lite vatten i långpannan för att undvika att köttsaft eller fett bränner fast.
Vänd steken vid behov (efter 1/2 - 2/3 av stektiden).
Ös stora stekar och fågel med steksky flera gånger under stektiden.
Stäng av ugnen ca. 10 minuter innan stektidens slut för att utnyttja eftervärmen.
Nötkött
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid
(tim:min)
Portvinsstek 1 - 1,5 kg ÖVER-UN-
DERVÄRME
1 200 - 250 2:00 - 2:30
Rostbiff eller filé per cm
tjocklek
- röd inuti
1)
per cm
tjocklek
GRATINER-
ING
1 190 - 200 0:05 - 0:06
- medium per cm
tjocklek
GRATINER-
ING
1 180 - 190 0:06 - 0:08
18
Råd och tips
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid
(tim:min)
- genomstekt per cm
tjocklek
GRATINER-
ING
1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) Förvärm ugnen
Fläskkött
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid
(tim:min)
Bog, hals, skinkstek 1 - 1,5 kg GRATINER-
ING
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Kotlett, revbensspjäll 1 - 1,5 kg GRATINER-
ING
1 170 - 180 1:00 - 1:30
Köttfärslimpa 750 g - 1 kg GRATINER-
ING
1 160 - 170 0:45 - 1:00
Fläsklägg (förkokt) 750 g - 1 kg GRATINER-
ING
1 150 - 170 1:30 - 2:00
Kalv
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid
(tim:min)
Kalvstek 1 kg GRATINER-
ING
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Kalvlägg 1,5 - 2 kg GRATINER-
ING
1 160 - 180 2:00 - 2:30
Lamm
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid
(tim:min)
Lammbog, lammstek 1 - 1,5 kg GRATINER-
ING
1 150 - 170 1:15 - 2:00
Lammsadel 1 - 1,5 kg GRATINER-
ING
1 160 - 180 1:00 - 1:30
Vilt
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid
(tim:min)
Harsadel, harbog
1)
upp till 1 kg ÖVER-UN-
DERVÄRME
3 220 - 250 0:25 - 0:40
Rådjurssadel, hjortsadel 1,5 - 2 kg ÖVER-UN-
DERVÄRME
1 210 - 220 1:15 - 1:45
Rådjurs-/hjortbog 1,5 - 2 kg ÖVER-UN-
DERVÄRME
1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) Förvärm ugnen
Råd och tips
19
Fågel
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Ni Tempera-
tur °C
Tid
(tim:min)
Bitar av fågel 200 - 250 g
vardera
GRATINER-
ING
1 200 - 220 0:35 - 0:50
Halv kyckling 400 - 500 g
vardera
GRATINER-
ING
1 190 - 210 0:35 - 0:50
Kyckling, broiler 1 - 1,5 kg GRATINER-
ING
1 190 - 210 0:45 - 1:15
Anka 1,5 - 2 kg GRATINER-
ING
1 180 - 200 1:15 - 1:45
Gås 3,5 - 5 kg GRATINER-
ING
1 160 - 180 2:30 - 3:30
Kalkon 2,5 - 3,5 kg GRATINER-
ING
1 160 - 180 1:45 - 2:30
Kalkon 4 - 6 kg GRATINER-
ING
1 140 - 160 2:30 - 4:00
Fisk (ångkokt)
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Ni Tempera-
tur °C
Tid
(tim:min)
Hel fisk 1 - 1,5 kg ÖVER-UN-
DERVÄRME
1 210 - 220 0:45 - 1:15
Matlagningstermometer
För att se vilken ugnsfunktion du skall använda, se förteckningen över ugnsfunktioner i
avsnitt Daglig användning.
Nötkött
Maträtt Köttets innertemperatur i °C
Rostbiff eller filé, röd i mitten 45 - 50
Rostbiff eller filé, medelhårt stekt 60 - 65
Rostbiff eller filé, genomstekt 75 - 80
Fläsk
Maträtt Köttets innertemperatur i °C
Bog, skinka, hals 80 - 82
Kotlett, kassler 75 - 80
Köttfärslimpa 75 - 80
20
Råd och tips
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

HUSQVARNA-ELECTROLUX QCB8318K Användarmanual

Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för