67
SWE
RMC-M10 / RMC-M20 / RMC-M30
1.
Lägg ner produkter i skålen och placera skålen i apparatens kropp.
Kontrollera att skålen är placerad tätt och vidrör uppvärmningselement.
2. Stäng multikokarens lock tills du hör ett klick. Ansluta apparaten till
elnät.
3. Tryck på knappen ”KEEP WARM / CANCEL”. Då tänder en motsvarande
programindikator på displayen och uppvärmning sätts på. På timern
kan man se direkt nedräkning av apparatsfungerande i detta program.
Apparaten kan uppvärma mat upp till 70–75°С. Denna temperatur
kommer att hållas under de följande 24 timmar.
4. Vid nödvändighet kan man stänga av uppvärmning genom att trycka
på knappen ”KEEP WARM / CANCEL”. Indikatorer på displayen och knap-
pen slocknar då.
OBS! Trots att multikokaren kan hålla mat varm upp till 24 timmar rekom-
menderas det inte att lämna mat i multikokaren mer än 2–3 timmar eftersom
detta kan ibland medföra förändringar i matens smakegenskaper.
Hur man gör när man använder ett av de automatiska programmen
1.
Förbered (mät) erforderliga ingredienser enligt recept, lägg dem i
skålen. Se till att alla igredienser även vätskor nns lägre än skalans
maxmärke på skålens inre ytan.
2. Placera skålen i apparatens kropp. Kontrollera att skålen är placerad
tätt och vidrör uppvärmningselement.
3. Stäng multikokarens lock tills du hör ett klick. Ansluta apparaten till
elnät.
4.
Tryck på knappen ”MENU” för att välja ett matlagningsprogram (da
tänder en motsvarande programindikator på displayen).
5. För att ändra matlagningstids förvalt värde för varje program tryck på
knappen ”COOK TIME”.
6.
Vid nödvändighet ställ in startfördröjningstid. Startfördröjningsfunktion
är inte tillgänglig när man använder programmet ”FRY”.
7.
Tryck på knappen ”START”. Det valda matlagningsprogrammet börjar
utföras samt nedräkning börjar.
8.
När program slutar kommer en signal. Sedan, enligt det valda program-
met eller vissa inställningar övergår apparaten till värmhållningsläge
(”KEEP WARM / CANCEL” knappens indikator tänder) eller stänger av
(programmets indikator slocknar). Uppvärmningsfunktion är inte till-
gänglig när man använder programmet ”YOGURT/DOUGH”.
9. För att avbryta det valda programmet, att avbryta matlagningsprocess
eller för att stänga av autovärmhållningsfunktion tryck på knappen
”KEEP WARM / CANCEL”.
Programmet ”RICE/GRAIN”
Programmet rekommenderas för att laga ris, gröt och mat för barnmeny.
Matlagningstids förvalt värde för programmet ”RICE/GRAIN” är 28 minuter.
Det är möjligt att ställa in matlagningstid manuellt, matlagningstidsområde
för detta är från 5 minuter till 1 timme 30 minuter med intervall som är likt
med 1 minut.
Programmet ”PILAF”
Programmet rekommenderas för att laga olika sorters pilaff. Matlagningstids
förvalt värde för programmet ”PILAF” är 1 timme. Det är möjligt att ställa in
matlagningstid manuellt, matlagningstidsområde för detta är från 5 minuter
till 2 timmar med intervall som är likt med 5 minuter.
Programmet ”FRY”
Programmet rekommenderas for att steka kött, grönsaker, fågel, sjömat.
Matlagningstids förvalt värde för programmet ”FRY” är 15minuter. Det ar
möjligt att ställa in matlagningstid manuellt, matlagningstidsområde för
detta är från 5 minuter till 1 timme med intervall som ar likt med 1 minut.
Det är tillåtet att steka produkter när apparatens lock är öppet. Startfördröj-
ningsfunktion är inte tillgänglig i det här programmet.
Programmet ”OATMEAL/DESSERT”
Programmet rekommenderas för att koka gröt med mjölk samt för att laga
sylter, fruktgele och olika desserter. Matlagningstids förvalt värde för pro-
grammet ”OATMEAL/DESSERT” är 33 minuter. Det ar möjligt att ställa in
matlagningstid manuellt, matlagningstidsområde för detta är från 5 minuter
till 1 timme 30 minuter med intervall som ar likt med 1 minuter.
Programmet är avsedd för att laga gröt av pastöriserad mjölk med liten
fettprocent. För att undvika att mjölk kokas bort och för att få önskat resul-
tat rekommenderas det att:
•
skölja alla gryn (ris, bovetegryn, vete etc) noggrant tills vattnet blir
klart;
• smörja multikokarens skål med smör innan matlagning;
•
iaktta proportioner strängt och mäta av ingredienser enligt rekom-
mendationer från receptböcker, öka och minska antal ingredienser
endast proportionellt;
• om man använder oskummad mjölk behövs det att blanda den med
dricksvatten i proportion 1:1.
Programmet ”YOGURT/DOUGH”
Med det här programmet kan man göra god och nyttig yoghurt hemma. Med
detta program kan man också göra deg. Matlagningstids förvalt värde i
programmet ”YOGURT/DOUGH” är 8 timmar. Det ar möjligt att ställa in
matlagningstid manuellt, matlagningstidsområde för programmet är från 5
minuter till 12 timmar med intervall som ar likt med 5 minuter.
Autouppvärmhållningsfunktion är inte tillgänglig i det här programmet.
Programmet ”BAKE/BREAD”
Programmet rekommenderas for att baka kakor, gratänger, pajer av jäsdeg
samt smördeg samt för att baka olika sorter bröd. Matlagningstids förvalt
värde för programmet ”BAKE/BREAD” är 1 timme. Det ar möjligt att ställa in
matlagningstid manuellt, matlagningstidsområde för programmet är från
20 minuter till 4 timmar med intervall som ar likt med 5 minuter.
Programmet ”STEW”
Programmet rekommenderas for att stuva grönsaker, kött, fågel, sjömat, för
att laga gele och produkter i gele. Matlagningstids förvalt värde för program-
met ”STEW” är 40 minuter. Det ar möjligt att ställa in matlagningstid manu-
ellt, matlagningstidsområde för detta är från 20 minuter till 12 timmar med
intervall som ar likt med 5 minuter.
Programmet ”BEANS”
Programmet är avsett för kokning av bönor och ärter. Matlagningstids förvalt
värde för programmet ”BEANS” är 35 minuter. Det ar möjligt att ställa in
matlagningstid manuellt, matlagningstidsområde för detta program är från
5 minuter till 2 timmar med intervall som ar likt med 5 minuter.
Programmet ”SOUP”
Programmet rekommenderas for kokning av olika sopprätter, kompotter.
Matlagningstids förvalt värde för programmet ”SOUP” är 1 timme. Det är
möjligt att ställa in matlagningstid manuellt, matlagningstidsområde för
detta program är från 15 minuter till 8 timmar med intervall som är likt med
5 minuter.
Programmet ”STEAM/BOIL”
Programmet rekommenderas för ångkokning av grönsaker, sk, kött, diet
-
maträtter, vegetarisk mat, barnmeny samt för kokning av grönsaker för gar-
neringar och salader. Matlagningstids förvalt värde för programmet är 15
minuter. Det ar möjligt att ställa in matlagningstid manuellt, matlagnings-
tidsområde för detta program är från 5 minuter till 2 timmar med intervall
som ar likt med 5 minuter.
När man ångkokar grönsaker och andra produkter behövs det att:
1. Slå upp 500–600 ml av vatten i skål. Placera container för ångkokning
i skålen.
2. Mät och förbered produkter enligt recept, fördela dem jämnt i contai-
nern för ångkokning.
3.
Följ punkter 2–9 som är skrivna i avsnittet ”Hur man gör nar man
använder ett av de automatiska programmen”.
III. EXTRAMÖJLIGHETER
• Degbakning
• Brödbakning
• Tillagning av fondue
• Tillagning av kvarg och ost
• Pastörisering av ytande produkter
• Tillagning och uppvärmning av barnmat
• Sterilisering av köksporslin och hälsovårdsartiklar
IV. TILLÄGSACCESSOARER
Tillägsaccessoarer till multikokare kan köpas separat. Kontakta ofciell
återförsäljare i ditt land om du har frågor angående sortiment av tillägsac-
cessoarer, deras förenlighet med modellen av apparaten du har.
RAM-CL1 — tång för skål
Avsedd för att ta skål ut ur multikokare bekvämt. Det är möjligt att använda
det med multikokare av andra tillverkare.
RAM-G1 — upsättning burkar för yoghurt med märken på lock (4 st.)
Avsedd för lagning av olika sorter youghurt. Burkar har märken av datum
vilket låter kontrollera användningstid. Det är möjligt att använda det med
multikokare av andra tillverkare.
RHP-M01 — apparat för att göra skinka, för RMC-M20 och RMC-M30
Avsedd för att göra skinka, köttrullad och andra delikatesser av kött, fågel,
sk med kryddor och fyllningar. Går att användas i multikokare, bakugn eller
kastrull med passande kapacitet.
RB-А300 — skål med non-stick beläggning, för RMC-M10
Kapacitet: 3 litrer. Skålen har utmärkta non-stick- och värmeledande egen-
skaper. Det går att använda skålen utan multikokaren för att behålla pro-
dukter och för att tillaga maträtter i en bakugn (med temperatur upp till
260°С).
Skålar med keramisk beläggning ANATO® (Korea): RB-C302 (3 l, för RMC-
M10), RB-C502 (5 l, för RMC-M20), RB-C602 (6 l, för RMC-M30)
Skålen har keramisk beläggning som är skyddad mot mekaniska skador. Det
går att använda skölen utan multikokaren för att behålla produkter och för
att tillaga maträtter i en bakugn.
RB-A503 — skål med non-stick beläggning av tillverkaren DAIKIN® (Japan),
för RMC-M20
Kapacitet: 5 litrer. Skålens keramiska beläggning är skyddad mot mekaniska
skador. Skålen är ett perfekt val för stekning, bakning och lagning av gröt
med mjölk. Det går att använda skölen utan multikokaren för att behålla
produkter och för att tillaga maträtter i en bakugn.
RB-S500 — stålskål, för RMC-M20
Kapacitet: 5 litrer. Skålen är väldigt skyddad mot mekaniska skador. Rekom-
menderas för att koka olika soppor, kompotter, sylter och marmelader. Skå-
len är perfekt för använda blender, mixer och andra köksapparater i den när
man gör fruktmos eller krämiga soppor.