61
matlagningstidsområde för detta är från 5 minuter till 1,5 timme med intervall
som ar likt med 1 minuter.
Vid kokning av mjölkgröt använd pastoriserad lågfett mjölk. För att undvika
utödet rekomenderas följande:
• Skölj ordentligt all gryn (ris, bovete etc)
• Smörj skålen med smör;
•
Ta exact den mängd mjölk och gryn som står i receptet. Skall man minska/
utöka mängden, skall man göra det proportionellt.
•
Vid användning av 3–6% mjölk, skall man späda den med vatten i propor-
tion 1:1.
Mjölkens och grynens kvalite kan variera, vilket ibland kan påverka resultatet.
Programmet «STEW»
Programmet rekommenderas for att stuva grönsaker, kött, fågel, sjömat. Mat-
lagningstids förvalt värde är 60 minuter. Det ar möjligt att ställa in matlagning-
stid manuellt, matlagningstidsområde för detta är från 20 minuter till 12 tim-
mar med intervall som ar likt med 5 minuter.
Programmet «BAKE»
Programmet rekommenderas for att baka kakor, gratänger, pajer av jäsdeg samt
smördeg. Matlagningstids förvalt värde är 50 minuter. Det ar möjligt att ställa
in matlagningstid manuellt, matlagningstidsområde för detta är från 20 mi-
nuter till 4 timmar med intervall som ar likt med 10 minuter.
Programmet «FRY»
Programmet rekommenderas for att steka kött, grönsaker, fågel, sjömat. Mat-
lagningstids förvalt värde är 15 minuter. Det ar möjligt att ställa in matlagning-
stid manuellt, matlagningstidsområde för detta är från 5 minuter till 1 timme
med intervall som ar likt med 1 minut. Startfördröjningsfunktion är inte till-
gänglig i det här programmet.
Programmet «YOGURT»
Med det här programmet kan man göra god och nyttig yoghurt hemma. Mat-
lagningstids förvalt värde är 8 timmar. Det ar möjligt att ställa in matlagning-
stid manuellt, matlagningstidsområde för detta är från 30 minuter till 12 tim-
mar med intervall som ar likt med 30 minuter. Uppvärmningsfunktion är inte
tillgänglig i det här programmet.
För att göra yoghurt kan man använda en speciell uppsättning yoghurtburkar
REDMOND RAM-G1 (måste köpas separat).
III. EXTRA FUNKTIONER
• Jäsning av deg
• Brödbakning
• Fondu
• Värmning av barnmat
• Pastorisering av ytande matvaror
• Sterilisering
IV. TILLÄGSACCESSOARER
Tillägsaccessoarer till multikokaren kan köpas separat. Kontakta ofciell åter-
försäljare i ditt land om du har frågor angående sortiment av tillägsacces-
soarer, deras förenlighet med modellen av apparaten du har.
RAM-CL1 — tång för att ta ut skålen bekvämt och säkert. Tången glider inte och
repar inte förvarningskärls yttre yta.
RHP-M01 — apparat för att göra skinka. Press för att göra skinka, köttrullad och
andra delikatesser av kött, fågel, sk med kryddor och fyllningar.
RAM-G1 — upsättning burkar för yoghurt (4 st.) med märken på lock.
RB-A503 — skål med non-stick keramisk beläggning DAIKIN® (Japan), 5 liter.
Non-stick keramisk beläggning av hög kvalitet gör möjligt att laga mat med
minimala mängder olja och fett, spara produkters naturliga smak.
RB-C502 — skål med keramisk beläggning ANATO® (Korea), 5 liter. Till skillnad
från traditionella non-stick beläggningar är keramik mer solid och skyddad mot
mekaniska skador.
RB-S500 — skål av rostfritt stål, 5 liter. Det färdiga innehållet går att vispas med
mixer i skålen.
V. MATLAGNINGSTIPS
Misstag vid matlagning och råd hur man undviker dem
I denna kapitel har vi samlat de mest vanliga misstag vid matlagning i mul-
tikokaren. Vi går igenom möjliga orsak och ger råd hur man kan undvika dem.
RÄTTEN HAR INTE LAGATS FÄRDIGT
Möjliga orsaker Vad skall man göra
Ni glömde att sätta på locket eller
satte inte på det ordentligt. Till-
agningstemperaturen var inte till-
räckligt högt.
Öppna inte locket under tillagningen om det inte är
absolut nödvändigt.
När du stänger locket, måste det höras ett klick. Se
till att inget stör ordentlig stängning av locket. Se till
att gummibandet på innersta locket inte är de-
formerat.
Skålen och värmeplattan är inte i tät
kontakt. Därför var inte tillagnings-
temperaturen tillräckligt högt..
Skålen skall vara installerad ordentligt. Dens botten
måste ligga tätt på värmeplattan. Se till att det inte
nns främmande saker mellan skålen och värmeplat-
tan. Värmeplattan skall vara ren och fri från smutspar-
tiklar.
Fel val av ingredienser. Valda ingre-
dienser passar inte för tillagningen
av dig valt program.
Ingredienserna är skurna i för stora
bitar. Ingredienserna är fel inlagda i
skålen.
Ni har felberäkanat och felinställt
tillagningstid.
Receptet valt av dig passar inte för
tillagnng i denna multikokare.
Det är önskvärt att använda recept, anpassade till
denna model.
Använd recept som du kan lita på.
Val av ingredienser, sättet att skära dem, inläggnig i
skålen, val av program och tillagningstid måste öve-
rensstämma med valt recept.
Vid ångkokning: det nns för lite vat-
ten i skålen för att ombesörja tillräck-
ligt tätthet av ångan.
Häll i rätt(rekomenderat av receptet) volum av vatten.
Om du tvivlar, kontrollera vattennivån under tillagnin-
gen.
Vid stekning:
Du hällde för mycket olja i skålen.
För mycket fukt i skålen
Vid vanlig stekning räcker om det nns tunt skikt av
olja på skålens botten.
Vid fritering, följ anvisningar i valda recept.
Stäng inte multikokarens lock vid stekning, om det
inte står i receptet. Djupfrysta varor skall tinas upp
och tövatten skall hällas bort innan tillagningen.
Vid kokning: utödet av buljong vid
kokning av matvaror med förhöjd
syrahalt.
Vissa matvaror kräver speciell behandling innan
kokning: sköljning, lätt stekning etc. Följ anvisningar
i valda recept.
Vid bakning
(smeten är fuk-
tig):
Under jäsningen,
har smeten täppt
till ångventillen
Lägg smeten i skålen i mindre mängder.
Ni la in för mycket
smet i skålen
Ta ut bakvaran ur skålen, vänd på den, sätt tillbaka.
Och laga tills den blir klar. Nästa gång lägg in smeten
i mindre mängder.
MATVARAN BLEV ÖVERKOKT
Du valde fel typ av matvaran. Eller fel-
beräknade du inställning av tillagningstid.
Ingredienserna är skurna i för små bitar.
Val av ingredienser, sättet att skära dem,
inläggnig i skålen, val av program och till-
agningstid måste överensstämma med valt
recept
Den färdiga rätten har stått för länge på aut-
ouppvärmning.
Det är inte bra att ha rätten för länge på
autouppvärmning. Om i varans model nns
funktion för inprogrammerad avstängning av
autouppvärmning, använd dig av den.
UTFLÖDET UNDER TILLAGNINGEN
Vid tillagningen av mjölk-
gröt, ödar mjölken ut.
Mjölkens kvalite och egenskaper kan bero på plats och förhål-
landen av produktionen. Det är rekommenderat att använda
bara ultra pastöriserad mjölk, med fett halt inte högre än 2,5%.
Vid behov kan du späda ut mjölken med vatten (Sid 60).
Ingredienserna var inte rätt
behandlade inför koknin-
gen (dålig sköljning osv).
Antigen valde du fel typ av
matvaran eller de rätta
proportioner av ingredi-
enserna är inte uppfyllda.
Det är önskvärt att använda recept, anpassade till denna
model.
Val av ingredienser, sättet att skära dem, inläggnig i skålen, val
av program och tillagningstid måste överensstämma med valt
recept.
Gryn, kött, sk och sjöfrukter skall alltid sköljas ordentligt tills
vatten rinner rent
MATEN FASTNAR VID SKÅLENS BOTTEN
Skålen var dåligt rensad efter
förgående matlagning.
Skålens non-stick beläggning är ska-
dad.
Innan du börjar laga mat, se till att skålen är väl-
rensad och non-stick beläggning är inte skadad.
Det gemensamma mängd för inläggn-
ing i skålen är mindre än det rekom-
menderas i receptet.
Det är önskvärt att använda recept, anpassade till
denna model.
Ni ställde in för lång tillagningstid.
Förkorta tillagningstid eller följ anvisningarna i valt
recept, som är anpassat till denna model.
Vid stekning: du glömde att hälla i olja
i skålen; glömde att röra om eller
vända på matvaror under tillagningen.
Vid vanlig stekning häll i lite olja, så att det skall
nnas tunt skikt av olja på skålens botten.
För jämn stekning, rör om eller vänd på matvaror
då och då.
Vid stuvning: det är inte tillräckligt
fuktigt i skålen.
Tillsätt mer vätska i skålen. Under tillagningen ,
öppna inte locket, om det är inte absolut nödvändigt.
Vid kokning: det är för lite vätska i
skålen. Eller de rätta proportioner av
ingredienserna är inte uppfyllda.
Se till att vätskan och hårda ingredienserna är i de
rätta proportioner.
Vid bakning: du glömde att smörja in
skålen
Innan du häller in smeten, smörj in skålen med smör
eller olja (häll inte olja i skålen)
MATVARAN FÖRLORADE TILLSKURNA FORMEN
Du rörde om för ofta Vid vanlig stekning, rör om rätten inte oftare än varje 5-7 minut.
Du ställde in alldeles
för lång tillagningstid.
Förkorta tillagningstid eller följ anvisningarna i receptet, anpassat
till denna model.
BAKET BLEV FUKTIGT
Du använde fel ingredienserna, de
som ger ut för mycket fukt (saftiga
grönsaker eller frukter, djupfrysta
bär, gräddl).
Välj ingredienserna enligt bakningsrecept. Försök att
inte ta matvaror som innehåller för mycket fukt eller
använd dem väldigt lite.
Ni har haft det färdiga baket i
stängd multikokaren för länge.
Försök att ta ut baket från multikokaren direkt efter det
har bakats färdigt. Vid behov , kan man lämna baket i
multikokaren för en kort tid, på autouppvärmning.
BAKET HAR INTE STIGIT UPP
Ägg med socker var dåligt vispade
Det är önskvärt att använda
recept, anpassade till denna
model.
Val av ingredienser, sättet att
skära dem, inläggnig i skålen,
val av program och till-
agningstid måste överens-
stämma med valt recept.
Smeten har stått för länge med bakpulver i.
Du har siktat mjölen dåligt eller blandat smeten fel
Fel inläggning av ingredienserna.
Receptet, valt av dig, passar inte till bakning i denna model.