59
1.
Lägg ner produkter i skålen och placera skålen i multikokaren. Kontrol-
lera att skålen är placerad tätt och vidrör uppvärmningselement.
2. Stäng multikokarens lock tills du hör ett klick. Ansluta apparaten till
elnät.
3. Tryck på knappen ”REHEAT/CANCEL”. Då tänder knappens indikator på
displayen och uppvärmningsfunktion sätts på. På displayen kan man
se direkt nedräkning av tid under vilken funktionen utföras. Apparaten
kan uppvärma mat upp till 75–80°С. Denna temperatur kommer att
hållas under de följande 24 timmar.
4. Vid nödvändighet kan man stänga av uppvärmning genom att trycka
på knappen ”REHEAT/CANCEL” (knappen indikator slocknar då).
VIKTIGT! Trots att multikokaren kan hålla mat varm upp till 24 timmar rekom-
menderas det inte att lämna mat i multikokaren mer än 2–3 timmar eftersom
detta kan ibland medföra förändringar i matens smakegenskaper.
Hur man gör när man använder ett av de automatiska program-
men
1. Förbered ingredienser enligt recept, lägg dem i skålen. Se till att alla
igredienser (inklusive vätskor) nns lägre än skalans maxmärke på
skålens inre ytan.
2. Placera skålen i apparatens kropp, vrid den lite, kontrollera att skålen
är placerad tätt och vidrör uppvärmningselement. Stäng locket tills du
hör ett klick. Ansluta apparaten till elnät.
3.
Välja ett matlagningsprogram genom att trycka på motsvarande knapp.
4. Ställ in matlagningstid enligt ett recept genom att trycka på knappen
”COOK TIME”.
5.
Vid nödvändighet ställ in startsenareläggningstid. Startsenarelägg-
ningsfunktion är inte tillgänglig i programmet ”FRY”.
OBSERVERA! Om du inte fortsätter ställa in värden mer än 5 sekunder
börjar ett program utföras automatiskt med parametrar som var inställda.
Vid nödvändighet avbrytett programms utförande genom att trycka ”Cancel/
Reheat” och upprepa inställning en gång till.
6. Efter 5 sekunder efter man har ställt in uppgifter börja automatoskt
utförande av ett matlagningsprogram. På displayen kan man se hur
mycket tid är det kvar till avslutning av programmets utförande.
I programmet ”STEAM/SOUP/PASTA” tidsnedräkning börjar när vattnet i
skålan har börjat koka.
7. När program slutar kommer en signal och indikator för det valda pro-
grammet slocknar. Autovärmhållningsfunktion sättas på automatiskt
och indikator för knappen ”REHEAT/CANCEL” tänder. På displayen räk-
nas tid av hur långt denna funktion är i drift.
8. För att avbryta det valda programmet, att avbryta matlagningsprocess
eller för att stänga av autovärmhållningsfunktion tryck på knappen
”REHEAT/CANCEL”.
För att få ett kvalitativt resultat rekommenderar vi att utnyttja receptboken
som man får tillsammans med multikokaren REDMOND RMC-M4515E.
Programmet ”FRY”
Programmet rekommenderas for att steka kött, grönsaker, fågel, sjömat. Det
är möjligt att ställa in matlagningstid manuellt, matlagningstidsområde för
detta är från 5 minuter till 1 timme och 30 minuter med intervall som ar likt
med 1 minut. Startsenareläggningsfunktion är inte tillgänglig i det här
programmet.
Följ anvisningar från receptboken och rör om det som nns i skålen periodiskt
för att undvika att ingredienser blir vidbrända. Det är tillåtet att steka pro-
dukter när apparatens lock är öppet.
Programmet ”PILAF”
Programmet rekommenderas för att laga olika sorters pilaff. Det är möjligt
att ställa in matlagningstid manuellt, matlagningstidsområde för detta är
från 10 minuter till 2 timmar med intervall som är likt med 5 minuter.
Programmet ”OATMEAL/GRAIN”
Programmet rekommenderas för att koka gröt med mjölk eller vatten samt
för att laga garneringar. Det ar möjligt att ställa in matlagningstid manuellt,
matlagningstidsområde för detta är från 5 minuter till 4 timmar med inter-
vall som ar likt med 5 minuter.
Programmet ”OATMEAL/GRAIN” är avsedd för att laga gröt av pastöriserad
mjölk med litet fettprocent. För att undvika att mjölk kokas bort och för att
få önskat resultat rekommenderas det att utföra det följande:
•
skölja alla gryn (ris, bovetegryn, vete etc) noggrant tills vattnet blir
klart;
• smörja multikokarens skål med smör innan matlagning;
•
iaktta proportioner strängt och mäta av ingredienser enligt rekom-
mendationer från receptböcker, öka och minska antal ingredienser
endast proportionellt;
• om man använder oskummad mjölk behövs det att blanda den med
dricksvatten i proportion 1:1.
Egenskaper av mjölk och gryn kan vara skilda, det beror på platser där de
var tillverkade samt på tillverkare, detta kan ibland påverka matlagnings
resultat.
Programmet ”BAKE/PIZZA”
Programmet rekommenderas for att baka gratänger, pajer, kakor samt för att
tillagning av pizza och för att baka olika sorter bröd. Det ar möjligt
att ställa in matlagningstid manuellt, matlagningstidsområde för program-
met är från 10 minuter till 8 timmar med intervall som ar likt med
5 minuter.
• Man kan kontrollera om kakor är färdiga genom att sticka in en träpinne
i den (tandpetare). Om det inte nns bitar av klibbade deg på pinnen när
man tar den ut är kakorna färdiga.
•
När mat bakar bröd rekommenderas det att stänga av autovärmhåll-
ningsfunktion på alla etapper av tillagning.
Programmet ”STEW/DESSERT”
Programmet rekommenderas for att stuva kött, sk, grönsaker samt för att
laga olika garneringar, efterrätter, fruktmos och sylter. Det ar möjligt att
ställa in matlagningstid manuellt, matlagningstidsområde för detta är från
10 minuter till 12 timmar med intervall som ar likt med 5 minuter.
Programmet ”STEAM/SOUP/PASTA”
Programmet rekommenderas för att laga grönsaker, sk, kött, dietmat, vege
-
tarisk mat och mat för barnmeny med ånga. För att tillagning av soppor,
pasta, halvfabrikat. Det ar möjligt att ställa in matlagningstid manuellt,
matlagningstidsområde för detta är från 5 minuter till 8 timmar med inter-
vall som ar likt med 5 minuter.
För att tillaga grönsaker och andra produkter med angå:
1.
Slå upp 500–600 dl av vatten i skålen. Placera container för ångkokning
i skålen.
2. Mät och förbered produkter enligt recept, fördela dem jämnt i contai-
nern för ångkokning.
3.
Följ anvisningar i p. 2–8 från avsnittet ”Hur man gör nar man använder
ett av de automatiska programmen”.
Innan tillagningen se till att inga av multikokarens delar (både yttre och
synliga inredelar) är skadade eller har sprickor eller andra defekter. Mellan
skålen och värmeplattan skall inte nnas några främmande saker.
Att ställa in matlagningstid
Det nns möjlighet att justera grundinställnigar för matlagningstid för
varje program av multikokaren REDMOND RMC-M4515E. Ändringsintervall
och möjliga tidsområden som går att justeras beror på det valda programmet.
För att ändra matlagningstid:
1. Välja ett önskat matlagningsprogram genom att trycka på knappen för
ett respektive program: ”FRY”, ”PILAF”, ”OATMEAL/GRAIN”, ”BAKE/PIZZA”,
”STEW/DESSERT” или ”STEAM/SOUP/PASTA”. Då ser man förvalda värden
för tid av matlagning för varje program på displayen.
2. Tryck på knappen ”COOK TIME” för att ställa in önskad tillagningstid
för det valda programmet. Varje gång man trycker på knappen ökar
tidsvärde för tid av matlagning. För snabbare ändring av tid tryck knap-
pen och håll den. När värdet har nått maximala siffran fortsätter tids-
inställning från början av tidsområdet.
3.
För att avbryta de inställningarna man har gjort tryck på knappen
”REHEAT/CANCEL”, efter detta är det nödvändigt att ställa in hela pro-
grammet på nytt.
VIKTIGT! När man ställer in tillagningstid manuellt får man ta hansyn till ett
möjligt tidsområde och ett inställningsintervall som är avsedda för program-
met man väljer, använd värden från Matlagningsprogramstabellen. (sid 61).
Funktionen ”Startsenareläggning”
Startsenareläggningsfunktion låter att senarelägga början av ett matlag-
ningsprogram utförande, intervall av senareläggning kan vara mellan 5
minuter och 24 timmar med ändringsområde som är likt med 5 minuter.
1. Tryck på knappen ”TIMER”. Då tänder knappens indikator och tidsindi-
katorn börjar blinka.
2.
Tryck på knappen ”COOK TIME” for att ställa in tid efter vilken ett
matlagningsprogram måste sättas på. För snabbare ändring av tid tryck
knappen och håll den. När värdet har nått maximala siffran fortsätter
tidsinställning från början av tidsområdet.
3.
För att avbryta de inställningarna man har gjort tryck på knappen
”REHEAT/CANCEL”, efter detta är det nödvändigt att ställa in hela pro-
grammet på nytt.
VIKTIGT! Det rekommenderas inte att använda startsenareläggningsfunktion
om recept innehåller produkter som har kort användningstid (ägg, färsk mjolk,
kött, ost, etc).
Startsenareläggningsfunktion är tillgänglig för maträttersvärmhållningsfunk-
tion. Startsenareläggningsfunktion är inte tillgänglig i programmet ”FRY”.
Varmhållningsfunktion för temperaturhållning av färdiga mat-
rätter (automatisk varmhållning)
Det sättas på automatiskt direkt efter matlagningsprogram har slutats och
det håller den färdiga matrattens temperatur, cirka 75–80°С, under 24 tim-
mar. Pa displayen kan man se räkning av hur långt autovärmhållningsfunk-
tion har varit i drift. Vid nödvandighet kan man stänga av autovärmhållnings-
funktion genom att trycka på knappen ”REHEAT/CANCEL” (knappens
indikator slocknar då).
Uppvärmningsfunktion för färdig mat
Man kan använda multikokaren REDMOND RMC-M4515E for att uppvärma
kall mat. För att göra det: