20
TIPS FÖR BRA RESULTAT
Tillagningstips
Använd följande tips för att få ut det mesta
av de olika tillagningslägena�
Bryna and Sautera:
• För att få bästa resultat vid stekning bör du
torka av köttet med hushållspapper innan
du sauterar eller bryner det�
• Det är viktigt att inte lägga i för mycket
kött i grytan när du ska bryna det�
För bästa resultat och för att undvika
att köttet börjar koka bör du inte bryna
mer än högst 0,25 kg samtidigt�
• Om du använder olja eller smör vid sautering
tillsätter du det efter att Multi-Cooker
har förvärmts�
• När du har stekt eller sauterat råvaror
häller du enkelt av fettet genom att vrida
locket på grytan till avhällningsläget och
hålla grytan med ugnsvantar och hälla fettet
i en värmetålig behållare�
• När du sauterar grönsaker som t.ex. morötter,
selleri, lök och vitlök bör du först tillsätta
större bitar och låta de tillagas i några
minuter innan du tillsätter mindre bitar
som t�ex� hackad vitlök� På det sättet blir
alla grönsaker jämnt tillagade och vitlöken
blir inte bränd�
Ånga:
• När du ska ångkoka något behöver apparaten
inte förvärmas� Allt du behöver göra är
att tillsätta vatten, lägga ingredienserna på
ångkokningsgallret och ställa in Multi-Cooker
på Ånga� När förvärmningen är klar trycker
du på knappen Start�
• Det går fortare att ångkoka matvaror om de
placeras i ett enda lager� Om du har större
mängder råvaror kan du behöva ytta dem
efter halva tillagningstiden för att få en
jämn tillagning�
• Ingredienser som har skurits i ungefär lika
stora bitar blir mer jämnt tillagade�
• För att få bästa resultat bör du se till att
locket täcker grytans hällpip så att ångan
stannar kvar i grytan�
• Lyft försiktigt av locket under ångkokningen.
Ris:
• Det är viktigt att mäta upp rätt mängd ris och
vatten innan tillagning för att få bästa resultat�
• Vissa rissorter bör tvättas/sköljas innan
tillagning� En del sorter ska inte sköljas
eftersom de är berikade med vitaminer
och mineraler� Om dessa rissorter sköljs
tar det bort de tillsatta näringsämnena�
Om du sköljer riset innan kokning ska
du mäta upp det innan du sköljer det,
inte efter, och försöka hälla av så mycket
vatten som möjligt innan du tillsätter den
mängd vatten som receptet anger�
• När du har hällt ris och vatten i grytan bör
du jämna till riset så att det bildar ett jämnt
lager på botten för att få bästa resultat�
Ta inte av locket under tillagningen�
• De esta typer av ris blir an aning underkokta
när tillagningscykeln Rice (Ris) är klar� Om du
låter riset vila i grytan med locket på i fem till
tio minuter absorberar riset den sista vätskan�
• Om du vill kan du tillsätta olja, smör och
salt och andra kryddor� Rör i så fall i dessa
innan du startar tillagningscykeln Rice (Ris)�
Om du vill smaksätta riset kan du också
tillsätta andra vätskor än vatten� Prova till
exempel med att tillsätta sk-, kyckling-,
grönsaks- eller köttbuljong�
• I slutet av tillagningscykeln kan du röra ner
hackade färska örter i riset innan det får vila�
• För att få optimal tillagning av riset bör du
se till att locket täcker grytans hällpip så att
ångan stannar kvar i grytan�
Soup (Soppa):
• Följ tillagningstipsen för Sauté/Sear (Sautera/
Bryna) när du använder denna del av
tillagningscykeln för Soup (Soppa)�
• Ingredienser som har brynts i botten på
grytan innehåller massor av smakämnen�
Tillsätt lite av vätskan i receptet och skrapa
upp dem med en träslev för att få en mer
mustig och intensiv smak på soppan�
• Att skära råvaror i ungefär samma storlek
ger jämnast tillagningsresultat�