Electrolux EOB67000X Användarmanual

Kategori
Numeriska knappsatser
Typ
Användarmanual
bruksanvisning
Elektrisk inbyggnadsugn
EOB67000
Electrolux. Thinking of you.
Ta del av våra tankegångar på www.electrolux.com
Innehåll
Säkerhetsinformation 2
Produktbeskrivning 4
Daglig användning 5
Råd och tips 10
Underhåll och rengöring 20
Om maskinen inte fungerar 22
Med reservation för ändringar
Säkerhetsinformation
Läs den här handboken noga före installa-
tion:
För din egen personliga säkerhet och för
produktens säkerhet
Av respekt för miljön
För korrekt användning av produkten.
Spara denna bruksanvisning och se till att
den följer med produkten om du flyttar eller
säljer den.
Tillverkaren är inte ansvarig om en felaktig in-
stallation och användning orsakar skada.
Säkerhet för barn och handikappade
Låt inte personer (och det gäller även barn)
med nedsatt känsel, förståndshandikapp
eller brist på erfarenhet och kunskap an-
vända produkten. De ska övervakas eller
instrueras vid användning av produkten av
en person som ansvarar för deras säker-
het.
Håll allt förpackningsmaterial utom räck-
håll för barn. Det finns risk för kvävning eller
annan fysisk skada.
Håll barn och husdjur borta från produkten
när luckan är öppen eller när produkten
används. Det finns risk för skada eller per-
manent handikapp.
Om produkten har påslagningslås eller
knapplåsfunktion, ska det användas. Det
hindrar småbarn och husdjur från oavsikt-
lig användning av produkten.
Allmän säkerhet
Ändra inte produktens specifikation. Det
finns risk för personskada och skada på
produkten.
Lämna inte produkten utan tillsyn under
användning.
Rengör produkten efter varje använd-
ningstillfälle.
Installation
Produkten får bara installeras och anslutas
av en behörig elektriker. Kontakta ett god-
känt servicecenter. Detta för att förhindra
konstruktionsskador eller fysisk skada.
Kontrollera att produkten inte har skadats
under transporten. Anslut inte en skadad
produkt. Kontakta leverantören vid behov.
Ta bort allt förpackningsmaterial, alla de-
kaler och folier från produkten före an-
vändning. Ta inte bort typskylten. Det kan
göra garantin ogiltig.
Gällande lagar, förordningar, direktiv och
standarder i landet där produkten används
måste följas (t.ex. säkerhetsbestämmel-
ser, regler för kassering och återvinning
och elektriska säkerhetsbestämmelser)!
Kontrollera att produkten inte är inkopplad
på elnätet vid installation.
Den här produkten är tung. Var försiktig
när du flyttar den. Använd alltid skydds-
handskar. Dra aldrig produkten med hjälp
av handtaget.
Den elektriska installationen måste förses
med en brytare som kan göra produkten
strömlös vid alla poler med en kontaktse-
paration på minst 3 mm.
Installationen måste ha korrekta isolering-
sanordningar: strömbrytare, säkringar
(säkringar av skruvtyp tas ur hållaren), jord-
felsbrytare och kontaktorer.
Kontrollera att produkten är installerad un-
der och bredvid säkra konstruktioner.
Minsta avstånd till andra produkter ska be-
aktas.
Denna produkt kan inte placeras på en
sockel.
Inbyggda spisar och spisytor är försedda
med speciella anslutningssystem. Av sä-
2 electrolux
kerhetsskäl får du endast kombinera pro-
dukter från samma tillverkare.
Elektrisk anslutning
Produkten måste jordas.
Kontrollera att elektriska data på typskyl-
ten stämmer överens med nätströmmen i
huset.
Information om spänningen finns på typs-
kylten.
Använd alltid ett korrekt installerat, stötsä-
kert och jordat eluttag.
När du ansluter elektriska produkter till
eluttag ska du inte låta sladdarna vidröra
eller komma i närheten av den varma luck-
an.
Använd inte grenuttag, adaptrar eller för-
längningskablar. Det finns då risk för
brand.
Byt inte ut nätkabeln. Kontakta ett servi-
cecenter.
Var försiktig så att nätkontakten eller slad-
den inte kläms eller skadas bakom pro-
dukten.
Se till att nätkontakten är åtkomlig efter in-
stallationen.
Dra inte i nätkabeln för att koppla loss pro-
dukten från uttaget. Dra alltid i stickkon-
takten, när sådan finns.
Användning
Denna produkt är endast avsedd för an-
vändning i hemmet. Produkten får inte an-
vändas kommersiellt eller industriellt.
Använd bara produkten för matlagning i ett
hushåll. Detta för att förhindra fysisk skada
på person eller skada på egendom.
Använd inte produkten som arbets- eller
avlastningsyta.
Placera inte brandfarliga produkter eller fö-
remål som är våta av brandfarliga produk-
ter och/eller föremål som lätt smälter (av
plast eller aluminium) i, i närheten av eller
på produkten. Det finns då risk för explo-
sion eller brand.
Produktens insida blir het under använd-
ning. Det finns risk för brännskador. An-
vänd handskar eller grytvantar när du sät-
ter in eller tar bort tillbehör eller grytor.
Håll dig på avstånd när du öppnar luckan
när produkten används. Het ånga kan
strömma ut. Det finns då risk för bränn-
skador.
För att förhindra skada eller missfärgning
på emaljen:
ställ inga föremål direkt på botten och
täck inte med folie;
ställ inte hett vatten direkt i produkten;
låt inte fuktiga kärl eller matvaror stå kvar
i produkten efter att tillagningen är klar.
Missfärgning av emaljen påverkar inte pro-
duktens funktion
Använd inte produkten om den har kontakt
med vatten. Använd inte produkten med
våta händer.
Tryck inte på luckan när den är öppen.
Stäng alltid luckan, även vid grillning.
Underhåll och rengöring
Stäng av produkten och koppla loss den
från eluttaget före underhåll.
Se till att produkten har kallnat före under-
håll. Det finns annars risk att bränna sig.
Det finns även risk att glasen kan spricka.
Var noga med att alltid hålla produkten ren.
Ansamling av fett eller andra matrester kan
orsaka brand.
Regelbunden rengöring förhindrar att pro-
duktens ytmaterial skadas.
Både för din egen och produktens säker-
het ska produkten alltid rengöras med milt
handdiskmedel och vatten. Använd inte
brandfarliga produkter eller produkter som
kan orsaka korrosion.
Rengör inte produkten med ång- eller hög-
tryckstvätt, vassa föremål, rengöringsme-
del med slipeffekt, repande svampar eller
fläckborttagningsmedel.
Rengör aldrig glasluckan med slipande
rengöringsmedel eller en metallskrapa. In-
nerglasets värmebeständiga yta kan
spricka och gå sönder.
När luckans glas skadas blir de sköra och
kan gå sönder. De måste bytas. Kontakta
ett servicecenter.
Var försiktig när du tar bort luckan. Luckan
är tung!
Rengör inte katalytisk emalj (om sådan
finns).
Ugnslampa
Koppla från produkten från elnätet före
byte av ugnslampan. Det finns risk för els-
tötar!
electrolux 3
Servicecenter
Bara en behörig tekniker får reparera eller
utföra arbete på produkten. Kontakta ett
godkänt servicecenter.
Använd endast originaldelar vid reparatio-
ner och utbyten.
Skrotning av produkten
För att förhindra person- eller materialska-
da
Koppla loss produkten från eluttaget.
Klipp av nätkabeln och kassera den.
Förstör lucklåset. Därigenom kan inte
barn eller små djur stängas in i produk-
ten. Det finns risk för kvävning.
Produktbeskrivning
Allmän översikt
5
4
3
2
1
2
1
11
4
6
5
7
8
9
10
3
1 Kontrollpanel
2 Display
3 Funktionsknappar ugn
4 Värmeelement
5 Ugnsbelysning
6 Uttag för matlagningstermometer
7 Sidobelysning
8 Fläkt
9 Undervärme
10 Ugnsstegar, löstagbara
11 Nivåer
Ugnstillbehör
Galler
För kokkärl, kakformar, stekar.
Platt bakplåt
För kakor och småkakor.
Långpanna
För bakning och stekning eller som upp-
samlingsfat för fett.
Matlagningstermometer
För att mäta hur väl köttet är tillagat.
4 electrolux
Daglig användning
Varning Se kapitlet
"Säkerhetsinformation".
Första rengöring
Ta bort alla delar från produkten.
Rengör ugnen innan du använder den för-
sta gången
Viktigt Se kapitlet "Underhåll och
rengöring".
Ställa in tiden
Ugnen kan bara användas efter att tiden
ställts in.
Efter anslutning till elnätet eller efter ett strö-
mavbrott blinkar klockans kontrollampa au-
tomatiskt.
Ställ in aktuell tid med hjälp av knappen
eller .
Efter cirka 5 sekunder slutar blinkningarna
och klockan visar den inställda tiden.
Du kan bara ändra klockan om
funktionslåset inte är aktiverat
inte någon av klockfunktionerna
Längd
eller Stopptid är inställd
inte någon ugnsfunktion är inställd.
Elektronisk ugnsstyrning
1234 5
1 Ugnsfunktionslampa
2 Lamp-/upptiningsindikator
3 Värmeindikator
4 Temperatur-/klockindikator
5 Kontrollampa för klockfunktion
Knappar för elektronisk styrning
Knapp Funktion Beskrivning
På/Av För att slå på eller stänga av ugnen.
Val av ugnsfunktion Ställa in ugnsfunktionerna.
Temperaturkontroll För att kontrollera ugnens temperatur.
Val För att flytta mellan klockfunktionerna och matlagningstermome-
tern.
Inställningsknappar För att ställa in värden för temperatur och tid.
Ugnsfunktioner
Ugnsfunktion Tillämpning
Varmluft med ringele-
ment
För att tillaga större mängder mat. Ställ in ugnstemperaturen 20–
40 °C lägre än för Över-Undervärme.
Över-Undervärme För bakning och stekning på en ugnsnivå
Pizza-läge För ugnsbakning på en nivå av rätter som kräver en mer intensiv
bryning och som ska ha knaprig botten. Ställ in ugnstemperaturen
20–40 °C lägre än för Över-Undervärme .
Varmluftsgrill För stekning av större stycken kött eller fågel på en nivå. Även för
att gratinera och bryna.
electrolux 5
Ugnsfunktion Tillämpning
Grill För grillning av tunna livsmedel i mitten av grillen. För att rosta bröd.
Maxgrill För grillning av tunna livsmedel i stora mängder. För att rosta bröd.
Undervärme För bakning av kakor med knapriga bottnar och för att varmhålla
mat.
Varmhållning För varmhållning av maträtter.
Upptining För att tina frysta livsmedel.
Lågtempstek. För tillagning av mycket mager, mör stekt mat.
Slå på och stänga av hushållsapparaten
Tryck på strömbrytaren
för att slå på eller
stänga av hushållsapparaten.
Inställning av ugnsfunktion
Använd funktionsvalsknapparna
och
för att ställa in ugnsfunktionen.
På displayen visas den rekommenderade
temperaturen.
Om du inte ändrar den här temperaturen
inom ca 5 sekunder börjar hushållsapparaten
värmas upp.
Du kan ändra ugnsfunktionen medan
ugnen är igång.
Ändring av ugnstemperaturen
Tryck på knapparna
eller för att ställa
in temperaturen.
Avläsning av ugnstemperaturen
Tryck på knappen för temperaturkontroll
för att se ugnens temperatur.
Slå från ugnsfunktion
Tryck på ugnens funktionsvalsknappar
eller flera gånger tills ingen ugnsfunktion
visas på displayen.
Kylfläkt
Kylfläkten startar automatiskt för att hålla
produktens ytor kalla. När produkten stängs
av är kylfläkten i drift tills produkten har kall-
nat.
Kontrollampa för uppvärmning
Om du slår på en ugnsfunktion, tänds stap-
larna på displayen en efter en. Staplarna visar
att ugnens temperatur ökar.
Kontrollampa för restvärme
När ugnen stängs av, visar staplarna på dis-
playen restvärmen.
Sätta in ugnstillbehören
Skjut in tillbehören med den dubbla sidan
bakåt så att de lutar mot ugnens botten.
Skjut in tillbehören mellan styrskenorna på en
av ugnens nivåer.
Långpannan och gallret har dubbla si-
dokanter. Dessa kanter och formen på
styrskenorna utgör tillbehörens tipp-
skydd.
6 electrolux
Sätta in av ugnsgaller och långpanna
samtidigt
Lägg gallret på långpannan. Skjut in lång-
pannan mellan styrskenorna på en av ugnens
nivåer.
Matlagningstermometer
Matlagingstermometern mäter innertempe-
raturen när köttstycken tillagas. När köttet
uppnår inställd temperatur stängs ugnen av
automatiskt.
Två temperaturer måste ställas in:
Ugnstemperaturen: Se Stektabell.
Innertemperaturen: Se tabellen för matlag-
ningstermometer.
Viktigt Använd endast
matlagningstermometern som medföljer eller
originalreservdelar.
Varning Var försiktig när du avlägsnar
matlagningstermometerns spets och
kontakt. Risk för brännskador.
1. Sätt i matlagningstermometerns kontakt
hela vägen i uttaget på ugnens sidovägg.
2. För in matlagningstermometern så att
spetsen hamnar mitt i köttstycket.
1
2
3.
Tryck på väljarknappen
flera gånger
tills matlagningstermometerns indikator
blinkar.
4.
Använd knapparna för
och för att
ställa in innertemperaturen. Displayen vi-
sar innertemperaturen med början från
30 °C.
Se rekommenderade värden i tabellen.
5. Ställ in önskad ugnsfunktion och ugn-
stemperatur.
6. När köttet når den inställda innertempe-
raturen ljuder en signal och ugnen stängs
av automatiskt. Tryck på en valfri knapp
för att stänga av signalen.
7. Avlägsna matlagningstermometern.
Om köttet inte tillagas som du önskar, utför
ovanstående på nytt och ställ in en högre in-
nertemperatur.
electrolux 7
Klockfunktioner
1
7 6 5
2 3 4
1 Klocka
2 Koktid
3 Stopptid
4 Timer
5 Inställningsknapp (Plus)
6 Inställningsknapp (Minus)
7 Väljarknapp
Klockfunktion Användning
Klocka Visar tiden. För att ställa in, ändra eller kontrollera tiden.
Signalur För att ställa in en tid för nedräkning.
När tiden löper ut avges en ljudsignal.
Denna funktion kan även användas när ugnen inte används.
Koktid Används för att ställa in hur länge ugnen ska vara på.
Stopptid För att ställa in stopptid för en ugnsfunktion.
Koktid och Stopptid kan använ-
das samtidigt om ugnen automatiskt
skall sättas på och stängas av senare.
Ställ i detta fall först in Koktid
, sedan
Stopptid
.
Inställning av klockfunktioner
1. Slå på hushållsapparaten.
2.
Tryck på väljarknappen
flera gånger
tills displayen visar den nödvändiga
klockfunktionen och den relaterade sym-
bolen, till exempel timer
.
När du ska använda Längd och
Stopptid
måste du först ställa in
ugnsfunktionen och temperaturen innan
du kan ställa in klockfunktionen.
3.
Tryck på
eller för att ställa in nöd-
vändig tid.
När du använder Längd
och Stopptid
och när 90 % av den inställda tiden har
gått stänger ugnen av värmeelementen
och slutför tillagningen med restvärmen.
4. När den inställda temperaturen uppnås
avges en ljudsignal. "00:00" och den re-
laterade funktionsindikatorn blinkar på
displayen. Tryck på valfri knapp för att
stänga av ljudsignalen.
När du använder Längd och Stopptid
stängs ugnen av automatiskt.
Heat+Hold
För att hålla tillagad mat varm i 30 minuter
sedan tillagningen är klar.
Slå på Heat+Hold
1.
Ställ in klockfunktionen Längd
och/el-
ler Stopptid
.
2.
Tryck på
flera gånger tills displayen
visar symbolen Varmhållning
.
3.
Tryck på knappen
. Displayen visar
"00:30".
4. När ugnsfunktionen är genomförd avges
en ljudsignal och Heat+Hold startar. Den
tidigare inställda ugnsfunktionen arbetar
nu vid 80 °C i 30 minuter. Ugnen stängs
sedan av automatiskt.
Temperaturen för inställd ugnsfunktion
måste vara över 80 °C.
8 electrolux
Funktionslås
När funktionslåset är aktiverat kan ugnen
inte användas.
Aktivera funktionslåset
1. Slå på hushållsapparaten. Någon ugns-
funktion får inte vara inställd.
2.
Tryck på knappen
och samtidigt
tills displayen visar "SAFE". Funktionslå-
set är nu aktiverat.
Avaktivera funktionslåset
Gör på samma sätt för att avaktivera funk-
tionslåset.
Knapplås
Den här funktionen förhindrar att du ändrar
ugnsfunktionen av misstag.
Aktivera knapplåset
1. Slå på hushållsapparaten vid behov.
2. Ställ in en ugnsfunktion.
3.
Håll in knappen
och samtidigt
tills displayen visar "LOC". Knapplåset är
aktiverat.
Avaktivera knapplåset
1.
Håll in knappen
och samtidigt
tills displayen slutar visa "LOC". Knapp-
låset avaktiveras.
När ugnsfunktionen stängs av avaktive-
ras knapplåset automatiskt.
Automatisk avstängning
Hushållsapparaten stängs av efter en viss tid
om du inte stänger av hushållsapparaten
om ugnstemperaturen inte ändras.
På temperaturdisplayen blinkar den senast
inställda temperaturen.
Ugnstemperatur Avstängningstid
30–120 °C 12,5 timmar
120–200 °C 8,5 timmar
200–250 °C 5,5 timmar
250–max. °C 3,0 timmar
Efter en automatisk avstängning ska ugnen
stängas av helt. Därefter kan den slås på
igen.
Viktigt Om du använder klockfunktionerna
Längd
eller Stopptid avaktiveras den
automatiska avstängningen.
Mekaniskt lucklås
Vid leverans är lucklåset inaktiverat.
Aktivering och inaktivering av lucklåset
1. Ta tag i lucklisten (B) på båda sidorna av
luckans övre kant och tryck inåt för att fri-
göra klämlåset. Dra sedan bort lucklisten
uppåt.
B
2. För att aktivera, välj steg a. För att inakti-
vera, välj steg b.
a) Aktivera lucklås: Lossa spaken (1),
flytta den 4 mm åt vänster (2) och sätt
tillbaka den (3).
1
2
3
b) Inaktivera lucklås:
Ta bort spaken: Lossa spaken (1).
electrolux 9
1
Ta bort listen (2) från undersidan av
lucklisten (B) och tryck in (3).
2
3
3. Fatta tag på båda sidorna av lucktätning-
en (B), lägg den mot insidan av luckkan-
ten och sätt på lucktätningen (B) på luck-
ans överkant.
B
Viktigt På den öppna sidan av lucktätningen
(B) finns en styrskena (C). Denna måste
tryckas in mellan den yttre luckpanelen och
styrvinkeln (D). Tätningen (E) måste snäppas
in på plats.
C
D
E
Öppna ugnsluckan.
1. Håll handtaget intryckt.
2. Öppna luckan.
Stänga ugnsluckan
Stäng luckan utan att trycka in handtaget.
Inaktivera lucklåset
För att inaktivera lucklåset ska spaken flyttas
tillbaka åt höger. Se ovanstående beskriv-
ning.
Viktigt Avstängning av produkten inaktiverar
inte det mekaniska lucklåset.
Råd och tips
Information om akrylamid
Viktigt Enligt de senaste vetenskapliga
rönen kan akrylamid bildas om livsmedel
bryns hårt (speciellt om de innehåller
stärkelse), vilket kan utgöra en hälsorisk. Vi
rekommenderar därför tillagning vida låga
temperaturer och att inte bryna mat för hårt.
Luckans insida
På ugnsluckans insida finns följande:
Numret på nivåerna
Information om ugnsfunktionerna, rekom-
menderade ugnsnivåer och temperaturer
för typiska maträtter.
10 electrolux
Temperaturerna och gräddningstiderna
i tabellerna är bara riktvärden. De beror
på recepten, kvalitet och mängd på an-
vända ingredienser.
Bakning
Allmänna anvisningar
Din nya ugn kan baka och steka annorlun-
da än din gamla. Anpassa dina vanliga in-
ställningar (temperatur, koktider) och nivå-
er till värdena i tabellerna.
Vid längre gräddningstider kan ugnen
stängas av ca. 10 minuter innan grädd-
ningstiden har gått ut, detta för att utnyttja
eftervärmen.
När du använder frysta livsmedel kan
plåtarna i ugnen slå sig. När plåtarna
kallnar igen återtar de sin normala form.
Användning av baktabellerna
Vi rekommenderar att använda den lägre
temperaturen första gången.
Om du inte hittar inställningar för ett spe-
ciellt recept, använd inställningar för ett lik-
nande.
Gräddningstiden kan förlängas med 10-15
minuter, om du bakar kakor på mer än en
nivå.
Kakor och bakverk med olika höjd kan
färgsättas olika i början. Ändra inte tem-
peraturinställningen om detta inträffar.
Skillnaderna utjämnas under gräddningen.
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan är inte tillräckligt
gräddad på undersidan
Fel ugnsnivå Ställ plåten på en lägre nivå
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vatten-
ränder)
För hög ugnstemperatur Sänk temperaturen
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vatten-
ränder)
För kort gräddningstid Förläng gräddningstiden
Öka inte temperaturen för att minska
gräddningstiden
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vatten-
ränder)
För mycket vätska i degen Använd mindre vätska. Kontrollera mix-
ningstiden. Speciellt om du använder en
matberedare
Kakan är för torr För låg ugnstemperatur Ställ in en högre temperatur
Kakan är för torr För lång gräddningstid Ställ in en kortare gräddningstid
Kakan blir inte jämnt
gräddad
För hög temperatur och för
kort gräddningstid
Minska temperaturen och förläng grädd-
ningstiden
Kakan blir inte jämnt
gräddad
Degen inte jämnt fördelad Fördela degen jämnt på plåten
Kakan gräddas inte
med den inställda tiden
För låg temperatur Höj temperaturen något
Baka på en ugnsnivå - Baka i formar
Bakverk Ugnsfunktion Nivå Temperatur °C Tid (t:min)
Ringkaka, mjuk kaka Varmluft med ring-
element
1 150 - 160 0:50 - 1:10
Sandkaka/fruktkaka Varmluft med ring-
element
1 140 - 160 1:10 - 1:30
Sockerkaka (lätt) Varmluft med ring-
element
1 140 0:25 - 0:40
Sockerkaka (lätt) Över-undervärme 1 160 0:25 - 0:40
electrolux 11
Bakverk Ugnsfunktion Nivå Temperatur °C Tid (t:min)
Tårtbotten av mördeg
1)
Varmluft med ring-
element
3 170-180 0:10 - 0:25
Tårtbotten av socker-
kaka
Varmluft med ring-
element
3 150 - 170 0:20 - 0:25
Äppelpaj Över-undervärme 1 170 - 190 0:50 - 1:00
Äppelpaj (2 formar Ø
20 cm, diagonalt pla-
cerade)
Varmluft med ring-
element
1 160 1:10 - 1:30
Äppelpaj (2 formar Ø
20 cm, diagonalt pla-
cerade)
Över-undervärme 1 180 1:10 - 1:30
Kryddad pajdegsbot-
ten (t.ex. quiche)
Varmluft med ring-
element
1 160 - 180 0:30 - 1:10
Cheesecake med le-
moncurd
Över-undervärme 1 170 - 190 1:00 - 1:30
1) Förvärm ugnen
Gräddning på en nivå - Kakor, bakverk, bröd på bakplåt
Bakverk Ugnsfunktion Nivå Temperatur °C Tid (t:min)
Vetefläta/krans Över-undervärme 3 170 - 190 0:30 - 0:40
Tyskt julbröd
1)
Över-undervärme 3 160 - 180 0:40 - 1:00
Bröd (rågbröd) Över-undervärme 1
- först
1)
230 0:25
- sedan 160 - 180 0:30 - 1:00
Bakelser
1)
Över-undervärme 3 160 - 170 0:15 - 0:30
Rulltårta
1)
Över-undervärme 3 180 - 200 0:10 - 0:20
Vetelängd med strös-
sel
Varmluft med
ringelement
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Smörkakor/sockerk-
ringlor
1)
Över-undervärme 3 190 - 210 0:15 - 0:30
Fruktkaka (på jästdeg/
sockerkaksdeg)
2)
Varmluft med
ringelement
3 150 0:35 - 0:50
Fruktkaka (på jästdeg/
sockerkaksdeg)
2)
Över-undervärme 3 170 0:35 - 0:50
Fruktkaka av mördeg Varmluft med
ringelement
3 160 - 170 0:40 - 1:20
Jästkaka med känslig
fyllning (t.ex. kvarg,
grädde, kräm)
1)
Över-undervärme 3 160 - 180 0:40 - 1:20
Pizza (med mycket fyll-
ning)
1)2)
Varmluft med
ringelement
1 180 - 200 0:30 - 1:00
Pizza (tunn botten)
1)
Varmluft med
ringelement
1 200 - 220 0:10 - 0:25
Osyrat bröd Varmluft med
ringelement
1 200 - 200 0:08 - 0:15
12 electrolux
Bakverk Ugnsfunktion Nivå Temperatur °C Tid (t:min)
Äppelpajer Varmluft med
ringelement
1 180 - 200 0:35 - 0:50
1) Förvärm ugnen
2) Använd långpannan
Bakning på en nivå - Småkakor
Bakverk Ugnsfunktion Nivå Temperatur °C Tid (t:min)
Mördegskakor Varmluft med
ringelement
3 150 - 160 0:06 - 0:20
Spritsar Varmluft med
ringelement
3 140 0:20 - 0:30
Spritsar
1)
Över-undervärme 3 160 0:20 - 0:30
Flarn Varmluft med
ringelement
3 150 - 160 0:15 - 0:20
Bakverk med äggvita,
maränger
Varmluft med
ringelement
3 80 - 100 2:00 - 2:30
Mandelbiskvier Varmluft med
ringelement
3 100 - 120 0:30 - 0:60
Småkakor av jästdeg Varmluft med
ringelement
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Smördegskakor
1)
Varmluft med
ringelement
3 170 - 180 0:20 - 0:30
Bullar
1)
Varmluft med
ringelement
3 160 0:20 - 0:35
Bullar
1)
Över-undervärme 3 180 0:20 - 0:35
Småkakor (20 styck-
en/plåt)
1)
Varmluft med
ringelement
3 140 0:20 - 0:30
Småkakor (20 styck-
en/plåt)
1)
Över-undervärme 3 170 0:20 - 0:30
1) Förvärm ugnen
Gräddning på mer än en nivå - Kakor, bakverk, bröd på bakplåt
Bakverk
Varmluft med
ringelement
2 nivåer
Varmluft med
ringelement
3 nivåer
Temperatur °C
Tid (t:min)
Bakelser
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Smuldegspaj 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Förvärm ugnen
Bakning på flera nivåer - Skorpor, småkakor, bakverk, kuvertbröd
Bakverk
Varmluft med
ringelement
2 nivåer
Varmluft med
ringelement
3 nivåer
Temperatur °C
Tid (t:min)
Mördegskakor 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Spritsar 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Flarn 1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
electrolux 13
Bakverk
Varmluft med
ringelement
2 nivåer
Varmluft med
ringelement
3 nivåer
Temperatur °C
Tid (t:min)
Bakverk med äggvita,
maränger
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Mandelbiskvier 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Småkakor av jästdeg 1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Smördegskakor
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Bullar 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Småkakor (20 stycken/
plåt)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Förvärm ugnen
Pizzainställningar
För att se vilken ugnsfunktion du ska an-
vända, hänvisar vi till funktionslistan i ka-
pitlet Daglig användning.
Bakverk Nivå Temperatur °C Tid (min)
Pizza (tunn botten)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (med mycket fyll-
ning)
1 180 - 200 20 - 30
Paj 1 180 - 200 45 - 60
Ugnsbakad spenat 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Cheesecake med le-
moncurd, rund
1 140 - 160 60 - 90
Cheesecake med le-
moncurd på plåt
1 140 - 160 50 - 60
Äppelkaka, täckt 1 150 - 170 50 - 70
Grönsakspaj 1 160 - 180 50 - 60
Osyrat bröd
1)
1 250 - 270 10 - 20
Smördegskakor
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen (Pizza-
liknande rätt från Als-
ace)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Piroger (rysk version av
calzone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Förvärm ugnen
Lågtempstek.
Använd den här funktionen för magra, möra
stycken av kött och fisk.
Ugnen får den förinställda temperaturen och
en signal avges. Därefter ställer ugnen auto-
matiskt om till en lägre temperatur för fortsatt
tillagning.
Tillaga alltid utan lock när du använder
Lågtempstek..
1. Bryn köttet i het stekpanna.
2. Placera köttet på ett stekfat eller direkt på
ugnsgallret. Placera plåten under gallret
för att fånga upp fettet.
3. Ställ in ugnsfunktionen Lågtempstek.,
ändra vid behov temperaturen och tillaga
tills maten är klar (se tabellen).
14 electrolux
Du kan inte använda Lågtempstek. till-
sammans med klockfunktionerna:
Längd och Sluttid.
För att se vilken ugnsfunktion du ska an-
vända hänvisar vi till funktionslistan i av-
snittet Daglig användning.
Maträtt Vikt g Temperatur °C Nivå Total tid, minu-
ter
Rostbiff 1000-1500 150 1 90-110
Oxfilé 1000-1500 150 3 90-110
Kalvstek 1000-1500 150 1 100-120
Stekar 200 - 300 120 3 20-30
Tabell för ugnsbakning och gratinering
Maträtt Ugnsfunktion Nivå Temperatur
°C
Tid tim: Min.
Makaronipudding Över-undervärme 1 180-200 0:45-1:00
Lasagne Över-undervärme 1 180-200 0:25-0:40
Grönsaksgratäng
1)
Varmluft med ring-
element
1 160-170 0:15-0:30
Ostbaguetter
1)
Varmluft med ring-
element
1 160-170 0:15-0:30
Söta puddingar Över-undervärme 1 180-200 0:40-0:60
Fiskpudding Över-undervärme 1 180-200 0:30-1:00
Fyllda grönsaker Varmluft med ring-
element
1 160-170 0:30-1:00
1) förvärm ugnen
Färdiglagade maträtter
Maträtt Ugnsfunktion Nivå Temperatur °C Tid
Djupfryst pizza Över-undervär-
me
3 se tillverkarens
anvisningar
se tillverkarens
anvisningar
Pommes frites
1)
Varmluft med
ringelement
3 200-220 se tillverkarens
anvisningar
Baguetter Över-undervär-
me
3 se tillverkarens
anvisningar
se tillverkarens
anvisningar
Fruktkaka Över-undervär-
me
3 se tillverkarens
anvisningar
se tillverkarens
anvisningar
1) Beskrivning: Vänd pommes fritesen 2 till 3 gånger
Stekning
Stekkärl
Använd värmebeständiga ugnsformar (läs
tillverkarens anvisningar för användning).
Stora stekar kan stekas direkt i långpan-
nan eller på gallret över långpannan. (om
det används).
Stek magert kött i en stekgryta med lock.
Det gör att köttet blir saftigare.
Alla typer av kött som ska ha en stekyta
kan stekas i en stekgryta utan lock.
Uppgifterna i tabellen är endast avsedda
som vägledning.
Tips för användning av stektabellen.
Stek kött och fisk som väger minst 1 kg.
Häll lite vatten i långpannan för att undvika
att köttsaft eller fett bränner fast.
Vänd steken vid behov (efter 1/2 - 2/3 av
stektiden).
Ös stora stekar och fågel med steksky flera
gånger under stektiden.
electrolux 15
Stäng av ugnen ca. 10 minuter innan stek-
tidens slut för att utnyttja eftervärmen.
Nötkött
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid (t:min)
Portvinsstek 1 - 1,5 kg Över-under-
värme
1 200 - 250 2:00 - 2:30
Rostbiff eller filé per cm
tjocklek
- röd inuti
1)
per cm tjock-
lek
Varmluftsgrill 1 190 - 200 0:05 - 0:06
- medium per cm tjock-
lek
Varmluftsgrill 1 180 - 190 0:06 - 0:08
- genomstekt per cm tjock-
lek
Varmluftsgrill 1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) förvärm ugnen
Fläsk
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid (t:min)
Bog, hals, skinkstek 1 - 1,5 kg Varmluftsgrill 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Kotlett, revbensspjäll 1 - 1,5 kg Varmluftsgrill 1 170 - 180 1:00 - 1:30
Köttfärslimpa 750 g - 1 kg Varmluftsgrill 1 160 - 170 0:45 - 1:00
Fläsklägg (färdiglagad) 750 g - 1 kg Varmluftsgrill 1 150 - 170 1:30 - 2:00
Kalvkött
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid (t:min)
Kalvstek 1 kg Varmluftsgrill 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Kalvlägg 1,5 -2 kg Varmluftsgrill 1 160 - 180 2:00 - 2:30
Lammkött
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid (t:min)
Lammbog, lammstek 1 - 1,5 kg Varmluftsgrill 1 150 - 170 1:15 - 2:00
Lammsadel 1 - 1,5 kg Varmluftsgrill 1 160 - 180 1:00 - 1:30
Vilt
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid (t:min)
Harsadel, harbog
1)
upp till 1 kg Över-under-
värme
3 220 - 250 0:25 - 0:40
Rådjurssadel, hjortsadel 1.5 - 2 kg Över-under-
värme
1 210 - 220 1:15 - 1:45
Rådjurs-/hjortbog 1,5 - 2 kg Över-under-
värme
1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) förvärm ugnen
16 electrolux
Fågel
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid (t:min)
Bitar av fågel 200 - 250 g
var
Varmluftsgrill 1 200 - 220 0:35 - 0:50
Halv kyckling 400 - 500 g
var
Varmluftsgrill 1 190 - 210 0:35 - 0:50
Kyckling, poulard 1 - 1,5 kg Varmluftsgrill 1 190 - 210 0:45 - 1:15
Anka 1,5 - 2 kg Varmluftsgrill 1 180 - 200 1:15 - 1:45
Gås 3,5 - 5 kg Varmluftsgrill 1 160 - 180 2:30 - 3:30
Kalkon 2,5 - 3,5 kg Varmluftsgrill 1 160 - 180 1:45 - 2:30
Kalkon 4 - 6 kg Varmluftsgrill 1 140 - 160 2:30 - 4:00
Fisk (ångkokning)
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid (t:min)
Hel fisk 1 - 1,5 kg Över-under-
värme
1 210 - 220 0:45 - 1:15
Grillning
Använd alltid grillfunktionen med maxi-
mal temperaturinställning
Viktigt Grilla alltid med stängd ugnslucka.
Förvärm alltid den tomma ugnen i 5 mi-
nuter med grillfunktionen.
Placera gallret på nivån som rekom-
menderas i grilltabellen.
Sätt alltid in långpannan för uppsam-
ling av fett på första nivån.
Grilla bara platta bitar av kött eller fisk.
För att se vilken ugnsfunktion du skall
använda, se förteckningen över ugns-
funktioner i avsnitt Daglig användning.
Livsmedel som ska
grillas
Nivå Tid
1:a sidan 2:a sidan
Hamburgare 4 8-10 minuter 6-8 minuter
Fläskfilé 4 10-12 minuter 6-10 minuter
Korv 4 8-10 minuter 6-8 minuter
Ox- eller kalvfilé 4 6-7 minuter 5-6 minuter
Oxfilé eller rostbiff (cirka
1 kg)
3 10-12 minuter 10-12 minuter
Rostat bröd
1)
3 4-6 minuter 3-5 minuter
Varma smörgåsar 3 6-8 minuter -------
1) Förvärm inte
Konservering
Använd bara vanliga konserveringsglas
med samma storlek.
Använd inte glas med skruv- eller bajo-
nettlock eller metallburkar.
Använd första nivån nerifrån.
Använd långpannan. På den kan du ställa
maximalt sex 1-liters glas.
Fyll alla glas till samma nivå och förslut dem
noga.
Ställ glasen på gallret, se till att de inte vid-
rör varandra.
electrolux 17
Fyll på ca. 1/2 liter vatten i långpannan för
att få tillräckligt med fukt i ugnen.
När vätskan börjar bubbla lätt i de första
glasen (efter ca. 35-60 minuter med 1 liters
glas), stäng av ugnen eller minska tempe-
raturen till 100°C ( se tabellen).
För att se vilken ugnsfunktion du skall
använda, se förteckningen över ugns-
funktioner i avsnitt Daglig användning.
Torkad frukt
Konservering Temperatur °C Uppkokningstid i
min.
Fortsatt tillag-
ningstid på 100 °C,
i min.
Jordgubbar, blåbär, hallon, mog-
na krusbär
160 - 170 35 - 45 ---
Omogna krusbär 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Stenfrukt
Konservering Temperatur °C Uppkokningstid i
min.
Fortsatt tillag-
ningstid på 100 °C,
i min.
Päron, kvitten, plommon 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Grönsaker
Konservering Temperatur °C Uppkokningstid i
min.
Fortsatt tillag-
ningstid på 100
°C, i min.
Morötter
1)
160 - 170 50 -60 5 - 10
Gurka 160 - 170 50 - 60 ---
Blandade inlagda grönsaker 160 - 170 50 - 60 15
Kålrabbi, ärtor, sparris 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1) Låt stå i frånslagen ugn
Torkning
Täck ugnsgallren med bakplåtspapper.
För att se vilken ugnsfunktion du skall
använda, se förteckningen över ugns-
funktioner i avsnitt Daglig användning.
Grönsaker
Torkning av livsmedel Temperatur
°C
Nivå Tid i timmar (riktvär-
de)
1 nivå 2 nivåer
Bönor 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Paprika (strimlor) 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Soppgrönsaker 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Svamp 50 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Örter 40 - 50 3 1 / 4 2 - 3
Frukt
Torkning av livsmedel Temperatur
°C
Nivå Tid i timmar (riktvär-
de)
1 nivå 2 nivåer
Plommon 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Aprikoser 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
18 electrolux
Torkning av livsmedel Temperatur
°C
Nivå Tid i timmar (riktvär-
de)
1 nivå 2 nivåer
Äppelskivor 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Päron 60 - 70 3 1 / 4 6 - 9
Upptining
Tag ur livsmedlet ur förpackningen och
lägg det på en tallrik på ugnsgallret.
Täck inte över med ett fat eller en skål.
Detta kan förlänga upptiningstiden myck-
et.
Placera ugnsgallret på första nivån ner-
ifrån.
För att se vilken ugnsfunktion du skall
använda, se förteckningen över ugns-
funktioner i avsnitt Daglig användning.
Maträtt Upptiningstid min Efterupptiningstid
min
Kommentarer
Kyckling, 1000 g 100-140 20-30 Lägg kycklingen på ett
uppochnervänt tefat på
en stor tallrik. Vänd ef-
ter halva tiden
Kött, 1000 g 100-140 20-30 Vänd efter halva tiden
Kött, 500 g 90-120 20-30 Vänd efter halva tiden
Forell, 150g 25-35 10-15 -------
Jordgubbar, 300g 30-40 10-20 -------
Smör, 250g 30-40 10-15 -------
Grädde, 2 x 200g 80-100 10-15 Det går att vispa grädde
även om delar av den är
något frusen
Tårta, 1400g 60 60 -------
Matlagningstermometer
För att se vilken ugnsfunktion du skall
använda, se förteckningen över ugns-
funktioner i avsnitt Daglig användning.
Nötkött
Maträtt Köttets innertemperatur i °C
Rostbiff eller filé, röd i mitten 45 - 50
Rostbiff eller filé, medelhårt stekt 60 - 65
Rostbiff eller filé, genomstekt 75 - 80
Fläsk
Maträtt Köttets innertemperatur i °C
Bog, skinka, hals 80 - 82
Kotlett, kassler 75 - 80
Köttfärslimpa 75 - 80
Kalvkött
Maträtt Köttets innertemperatur i °C
Kalvstek 75 - 80
electrolux 19
Maträtt Köttets innertemperatur i °C
Kalvlägg 85 - 90
Får / lamm
Maträtt Köttets innertemperatur i °C
Fårbog 80 - 85
Fårsadel 80 - 85
Lammstek, lammbog 75 - 80
Vilt
Maträtt Köttets innertemperatur i °C
Harsadel 70 - 75
Harbog 70 - 75
Hel hare 70 - 75
Rådjurssadel, hjortsadel 70 - 75
Rådjurs-/hjortbog 70 - 75
Underhåll och rengöring
Varning Se kapitlet
"Säkerhetsinformation".
Rengör produktens framsida med en mjuk
duk och varmt vatten med rengöringsme-
del.
Använd ett vanligt rengöringsmedel för att
rengöra metallytorna.
Rengör ugnsutrymmet efter varje använd-
ning. Därigenom är det lättare att ta bort
smuts och den bränner inte fast.
Tag bort svår smuts med ett speciellt
ugnsrengöringsmedel.
Rengör alla ugnstillbehör (med en mjuk
duk och varmt vatten med rengöringsme-
del) efter varje användning och låt dem tor-
ka.
Om du har nonstick tillbehör, rengör dem
inte med ett skarpt medel, vassa föremål
eller diskvatten. Detta kan förstöra belägg-
ningen!
Ugnsstegar
Borttagning av ugnsstegar
1. Dra först ut stegen framtill från ugnssidan.
2. Dra ut stegen baktill från ugnssidan och
ta bort den.
2
1
Sätta i ugnsstegar
Sätt i ugnsstegarna i omvänd ordning.
Ugnsstegarnas avrundade ändar ska
peka framåt!
20 electrolux
1 / 1