Electrolux EOB62300X Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
bruksanvisning
Elektrisk inbyggnadsugn
EOB62300
Electrolux. Thinking of you.
Ta del av våra tankegångar på www.electrolux.com
INNEHÅLL
Säkerhetsinformation 2
Produktbeskrivning 4
Daglig användning 5
Råd och tips 9
Underhåll och rengöring 18
Om maskinen inte fungerar 21
Miljöskydd 22
Med reservation för ändringar
SÄKERHETSINFORMATION
Läs den här handboken noga före installa-
tion:
För din egen personliga säkerhet och för
produktens säkerhet
Av respekt för miljön
För korrekt användning av produkten.
Spara denna bruksanvisning och se till att
den följer med produkten om du flyttar eller
säljer den.
Tillverkaren är inte ansvarig om en felaktig in-
stallation och användning orsakar skada.
Säkerhet för barn och handikappade
Denna produkt kan användas av barn från
8 års ålder och uppåt, och av personer
med nedsatt fysisk, sensorisk eller mental
förmåga, samt personer med bristande er-
farenhet och kunskap, om de övervakas
eller instrueras beträffande hur produkten
används på ett säkert sätt och förstår de
risker som är förknippade med använd-
ningen. Barn ska inte leka med produkten.
Förvara allt förpackningsmaterial utom
räckhåll för barn. Det finns risk för kvävning
eller fysiska skador.
Håll barn och husdjur borta från ugnen när
luckan är öppen eller när ugnen används.
Det finns risk för skada eller bestående
handikapp.
Om produkten har barnlås eller knapplås-
funktion ska det användas. Det hindrar
småbarn och husdjur från att oavsiktligt
sätta på ugnen.
Allmän säkerhet
Ändra inte produktens specifikation. Det
finns risk för personskada och skada på
produkten.
Lämna inte produkten utan tillsyn under
användning.
Rengör produkten efter varje använd-
ningstillfälle.
Installation
Produkten får bara installeras och anslutas
av en behörig elektriker. Kontakta ett auk-
toriserat servicecenter. Detta för att för-
hindra konstruktionsskador eller fysisk
skada.
Kontrollera att produkten inte har skadats
under transporten. Nätanslut inte produk-
ten om den är skadad. Kontakta leveran-
tören vid behov.
Ta bort allt förpackningsmaterial, dekaler
och folier från produkten före användning.
Ta inte bort typskylten. Det kan göra ga-
rantin ogiltig.
Kontrollera att produkten inte är inkopplad
på elnätet vid installation.
Var försiktig när du flyttar produkten. Den-
na produkt är tung. Använd alltid skydds-
handskar. Lyft inte produkten i handtaget.
Den elektriska installationen måste ha en
isoleringsenhet så att du kan koppla från
produkten från nätet vid alla poler. Kon-
taktöppningen på isoleringsenheten mås-
te vara minst 3 mm bred.
Installationen måste ha korrekta isolering-
sanordningar: strömbrytare, säkringar
(säkringar av skruvtyp tas ur hållaren), jord-
felsbrytare och kontaktorer.
Före installationen måste du säkerställa att
köksskåpets dimensioner är tillräckligt sto-
ra för att rymma produkten.
Kontrollera att produkten har installerats
under och bredvid stadiga skåp- eller
bänkstommar.
Minsta avstånd till andra produkter ska be-
aktas.
Denna produkt kan inte placeras på en
sockel.
2 electrolux
Inbyggda ugnar och hällar är försedda
med speciella anslutningssystem. Undvika
att skada produkten genom att endast an-
vända produkten med produkter från sam-
ma tillverkare.
Elektrisk anslutning
Produkten måste jordas.
Kontrollera att elektriska data på typskyl-
ten stämmer överens med nätströmmen i
huset.
Information om spänningen finns på typs-
kylten.
Använd alltid ett korrekt installerat, stötsä-
kert och jordat eluttag.
Använd inte grenuttag, adaptrar eller för-
längningskablar. Det finns då risk för
brand.
Byt inte ut nätkabeln. Kontakta ett servi-
cecenter.
Var försiktig så att nätkontakten eller slad-
den inte kläms eller skadas bakom pro-
dukten.
Dra inte i strömkabeln för att koppla bort
produkten från uttaget. Dra alltid i stick-
kontakten, när sådan finns.
Tryck på
Produkten är konstruerad för användning i
hemmet. Produkten får inte användas
kommersiellt eller industriellt.
Använd den bara för matlagning i ett hus-
håll. Detta för att förhindra fysisk skada på
person eller skada på egendom.
Använd inte produkten som arbets- eller
avlastningsyta.
Produktens insida och tillbehören blir heta
under användning. Det finns risk att bränna
sig. Använd säkerhetshandskar när du
sätter in eller tar ut tillbehör eller formar.
Var försiktig när du tar bort eller installerar
tillbehören, för att undvika skada på ugn-
semaljen.
Håll dig på avstånd när du öppnar luckan
när produkten används. Het ånga kan
strömma ut. Det finns då risk att bränna
sig.
För att förhindra skada eller missfärgning
på emaljen:
ställ inga föremål direkt på bottnen och
täck inte med folie;
ställ inte hett vatten direkt i produkten;
låt inte fuktiga kärl eller matvaror stå kvar
i produkten efter att tillagningen är klar.
Missfärgning av emaljen påverkar inte pro-
duktens funktion.
Tyng inte ner luckan när den är öppen.
Stäng alltid luckan vid matlagning, även vid
grillning.
Underhåll och rengöring
Stäng av produkten och koppla loss den
från eluttaget före underhåll.
Se till att produkten har kallnat före under-
håll. Det finns risk att bränna sig. Det finns
även risk att glasen kan spricka.
Var noga med att alltid hålla produkten ren.
Ansamling av fett eller andra matrester kan
orsaka brand.
Regelbunden rengöring förhindrar att pro-
duktens ytmaterial skadas.
Både för din egen och produktens säker-
het ska produkten alltid rengöras med milt
handdiskmedel och vatten. Använd inte
brandfarliga produkter eller produkter som
kan orsaka korrosion.
Rengör inte produkten med ång- eller hög-
tryckstvätt, vassa föremål, rengöringsme-
del med slipeffekt, repande svampar eller
fläckborttagningsmedel.
Om du använder ugnsspray, följ tillverka-
rens anvisningar. Spruta aldrig någonting
på värmeelementen eller termostatens
sensor.
Rengör aldrig glasluckan med slipande
rengöringsmedel eller en metallskrapa. In-
nerglasets värmebeständiga yta kan
spricka och gå sönder.
När luckans glas skadas blir de sköra och
kan gå sönder. De måste bytas. Kontakta
ett servicecenter.
Var försiktig när du tar bort luckan. Luckan
är tung!
Rengör inte katalytisk emalj (om sådan
finns).
Rengör inte katalytisk emalj (om sådan
finns).
Brandrisk
Öppna luckan försiktigt. Användning av in-
gredienser som innehåller alkohol kan pro-
ducera en blandning av luft och alkohol.
Det finns då risk för brand.
Låt inte gnistor eller öppna lågor komma
nära produkten när du öppnar luckan.
electrolux 3
Placera inte brandfarliga produkter eller fö-
remål som är våta av brandfarliga produk-
ter och/eller föremål som lätt smälter (av
plast eller aluminium) i, i närheten av eller
på produkten.
Ugnslampa
Koppla från produkten från elnätet före
byte av ugnslampan. Det finns risk för els-
tötar!
Servicecenter
Bara en behörig tekniker får reparera eller
utföra arbete på produkten. Kontakta ett
godkänt servicecenter.
Använd endast originaldelar vid reparatio-
ner och utbyten.
Skrotning av produkten
För att förhindra person- eller materialska-
da
Koppla loss produkten från eluttaget.
Klipp av nätkabeln och kassera den.
Förstör lucklåset. Därigenom kan inte
barn eller små djur stängas in i produk-
ten. Det finns risk för kvävning.
PRODUKTBESKRIVNING
Allmän översikt
12
13
7
8
10
11
1
2 63 4 5
9
1 Kontrollpanel
2 Vred för ugnsfunktioner
3 Nätindikator
4 Display
5 Temperaturdisplay
6 Temperaturvred
7 Värmeelement
8 Uttag för matlagningstermometer
9 Ugnsbelysning
10 Fläkt
11 Undervärme
12 Ugnsstegar, löstagbara
13 Nivåer
Ugnstillbehör
Galler
För kokkärl, kakformar, stekar.
Platt bakplåt
För kakor och småkakor.
Långpanna
För bakning och stekning eller som upp-
samlingsfat för fett.
Matlagningstermometer
För att mäta hur väl köttet är tillagat.
4 electrolux
Ugnens bakplåtsskenor
2 ugnsstegar med 3 teleskopskenor
DAGLIG ANVÄNDNING
Varning Se kapitlet
"Säkerhetsinformation".
Första rengöring
Ta bort alla delar från produkten.
Rengör ugnen innan du använder den för-
sta gången
Viktigt Se kapitlet "Underhåll och
rengöring".
Ställa in klockan
Ugnen fungerar bara när klockan är in-
ställd.
Efter anslutning till elnätet eller efter ett strö-
mavbrott blinkar klockans indikering auto-
matiskt. Fortsätt till steg 2.
1. Om du vill ändra den befintliga tiden
trycker du på knapparna " + " och " - "
samtidigt tills tidindikatorn blinkar.
2. Ange tiden med knapparna " + " eller " -
".
3. Efter ca 5 sekunder slutar blinkningarna
och den inställda tiden visas på dis-
playen.
När timerfunktionen är aktiverad går det
inte att ändra aktuell tid.
För att använda produkten, tryck på vredet.
Vredet kommer ut.
Sätta på/stänga av ugnen
1. Ställ vredet för ugnsfunktioner på ugns-
funktionen.
2. Ställ in temperaturvredet på en tempera-
tur.
Kontrollampan tänds när ugnen är på.
Temperaturlampan tänds när ugnstem-
peraturen ökar.
3. Om du vill stänga av ugnen vrider du vre-
det för ugnsfunktioner och temperaturv-
redet till läget Av.
Kylfläkt
Kylfläkten startar automatiskt för att hålla
produktens ytor kalla. När produkten stängs
av är kylfläkten i drift tills produkten har kall-
nat.
Ugnsfunktioner
Ugnsfunktion Tillämpning
Ljus Använd den här funktionen för att lysa upp ugnsutrymmet.
Varmluft med ringelement För ugnsbakning på tre nivåer samtidigt. Sänk ugnstempera-
turen (20-40 °C) jämfört med en konventionell ugn. Och för
att torka livsmedel.
Pizza-läge För ugnsbakning på en nivå av rätter som kräver en mer in-
tensiv bryning och som ska ha knaprig botten. Sänker ugn-
stemperaturerna (20-40 °C) jämfört med en ugn med över-/
undervärme.
Över-Undervärme För bakning och stekning på en ugnsnivå.
Undervärme För bakning av kakor med knapriga eller skorpartade bottnar.
Upptining För att tina frysta livsmedel.
Grill För grillning av tunna livsmedel och för rostning.
Maxgrill För grillning av tunna livsmedel i stora mängder och för rost-
ning.
Varmluftsgrill För stekning av större stycken kött eller fågel på en nivå. Även
för att gratinera och bryna.
electrolux 5
Sätta in ugnstillbehören
Skjut in tillbehören med den dubbla sidan
bakåt så att de lutar mot ugnens botten.
Skjut in tillbehören mellan styrskenorna på en
av ugnens nivåer.
Långpannan och gallret har dubbla si-
dokanter. Dessa kanter och formen på
styrskenorna utgör tillbehörens tipp-
skydd.
Sätta in av ugnsgaller och långpanna
samtidigt
Lägg gallret på långpannan. Skjut in lång-
pannan mellan styrskenorna på en av ugnens
nivåer.
Teleskopskenor
Sätt in teleskopskenorna genom att först ta
bort ugnsstegarna (se "Borttagning av ugns-
stegar").
Montera teleskopskenorna
1.
Montera teleskopskenorna baktill på
ugnssidan.
2. Tryck in framsidan av teleskopskenorna i
sidoväggen.
Viktigt
Kontrollera att fästskruvarna på
teleskopskenorna pekar framåt.
Ta bort teleskopskenorna
Ta bort teleskopskenorna i omvänd ordning.
Teleskopskenor - Isättning av
ugnstillbehör
Sätt bakplåten eller långpannan på tele-
skopskenorna. Placera hålen på bakplåtens
eller långpannans kortsidor över teleskops-
kenornas styrpinnar.
6 electrolux
Placera ugnsgallret på teleskopskenorna så
att fötterna är vända nedåt.
Den upphöjda ramen runt gallret hindrar
kokkärl från att glida av.
Sätta in av ugnsgaller och långpanna
samtidigt
Lägg ugnsgallret på långpannan. Ställ gallret
och långpannan på teleskopskenorna. Pla-
cera hålen på bakplåtens eller långpannans
kortsidor över teleskopskenornas styrpinnar.
Matlagningstermometer
Matlagingstermometern mäter innertempe-
raturen när köttstycken tillagas.
Två temperaturer måste ställas in:
Ugnstemperaturen: Se Stektabell
Innertemperaturen: Se Tabell för matlag-
ningstermometer
Viktigt Använd endast
matlagningstermometern som medföljer eller
originalreservdelar
Varning Matlagningstermometern är
het! Risk för brännskador föreligger! Var
försiktig när du avlägsnar
matlagningstermometerns spets och
kontakt.
Använda matlagningstermometern:
1. Sätt i matlagningstermometerns kontakt
hela vägen i uttaget på ugnens sidovägg.
Indikatorn för matlagningstermometern
blinkar.
2. För in matlagningstermometern så att
spetsen hamnar mitt i köttstycket.
1
2
3. Använd knapparna " + " eller " - " för att
ställa in innertemperaturen. Du kan ställa
in temperaturen mellan 30 och 99 °C
Se värden i tabellen.
4. Använd kontrollvreden för att ställa in
önskad ugnsfunktion och temperatur.
5. Du kommer att höra en elektronisk signal
när köttet uppnår innertemperaturen.
Tryck på en knapp för att stänga av den.
6. Stäng av ugnen och ta bort matlagnings-
termometern.
Om tillagningsnivån inte är tillfredsställande,
utför ovanstående steg på nytt och ställ in en
högre innertemperatur.
electrolux 7
Display
1 2 3
56
4
1 Indikator för signalur
2 Indikator för matlagningstermometern
3 Tidvisning
4 Indikator för timerfunktion
5 Knapp " + "
6 Knapp " - "
Timerfunktion
Denna funktion påverkar inte ugnens
drift
Inställning av Timerfunktion
1. Tryck på knappen + eller - .
2. Ställ in tiden med knappen + eller - (max-
imal tid är 2 timmar 30 minuter).
3. Efter 5 sekunder börjar klockan att räkna
ner.
4. Tryck på en valfri knapp när tiden har gått
ut för att stänga av signalen.
Avbryta klockfunktioner
1. Tryck upprepade gånger på Valknappen
tills indikeringen för önskad funktion blin-
kar.
2. Tryck på och håll inne knappen " - ".
Efter några sekunder slocknar klockfunk-
tionen.
Mekaniskt lucklås
Vid leverans är lucklåset inaktiverat.
Aktivering och inaktivering av lucklåset
1. Ta tag i lucklisten (B) på båda sidorna av
luckans övre kant och tryck inåt för att fri-
göra klämlåset. Dra sedan bort lucklisten
uppåt.
2
B
1
2. För att aktivera, välj steg a. För att inakti-
vera, välj steg b.
a) Aktivera lucklås: Lossa spaken (1),
flytta den 4 mm åt vänster (2) och sätt
tillbaka den (3).
3
1
2
b) Inaktivera lucklås:
Ta bort spaken: Lossa spaken (1).
1
Ta bort listen (2) från undersidan av
lucklisten (B) och tryck in (3).
3
2
3. Fatta tag på båda sidorna av lucktätning-
en (B), lägg den mot insidan av luckkan-
ten och sätt på lucktätningen (B) på luck-
ans överkant.
8 electrolux
B
Viktigt På den öppna sidan av lucktätningen
(B) finns en styrskena (C). Denna måste
tryckas in mellan den yttre luckpanelen och
styrvinkeln (D). Tätningen (E) måste snäppas
in på plats.
D
E
C
Öppna ugnsluckan.
1. Håll handtaget intryckt.
2. Öppna luckan.
Stänga ugnsluckan
Stäng luckan utan att trycka in handtaget.
Inaktivera lucklåset
För att inaktivera lucklåset ska spaken flyttas
tillbaka åt höger. Se ovanstående beskriv-
ning.
Viktigt Avstängning av produkten inaktiverar
inte det mekaniska lucklåset.
RÅD OCH TIPS
Information om akrylamid
Viktigt Enligt de senaste vetenskapliga
rönen kan akrylamid bildas om livsmedel
bryns hårt (speciellt om de innehåller
stärkelse), vilket kan utgöra en hälsorisk. Vi
rekommenderar därför tillagning vida låga
temperaturer och att inte bryna mat för hårt.
Luckans insida
På ugnsluckans insida finns följande:
Numret på nivåerna
Information om ugnsfunktionerna, rekom-
menderade ugnsnivåer och temperaturer
för typiska maträtter.
Temperaturerna och gräddningstiderna
i tabellerna är bara riktvärden. De beror
på recepten, kvalitet och mängd på an-
vända ingredienser.
Bakning
Allmänna anvisningar
Din nya ugn kan baka och steka annorlun-
da än din gamla. Anpassa dina vanliga in-
ställningar (temperatur, koktider) och nivå-
er till värdena i tabellerna.
Vid längre gräddningstider kan ugnen
stängas av ca. 10 minuter innan grädd-
ningstiden har gått ut, detta för att utnyttja
eftervärmen.
När du använder frysta livsmedel kan
plåtarna i ugnen slå sig. När plåtarna
kallnar igen återtar de sin normala form.
electrolux 9
Användning av baktabellerna
Vi rekommenderar att använda den lägre
temperaturen första gången.
Om du inte hittar inställningar för ett spe-
ciellt recept, använd inställningar för ett lik-
nande.
Gräddningstiden kan förlängas med 10-15
minuter, om du bakar kakor på mer än en
nivå.
Kakor och bakverk med olika höjd kan
färgsättas olika i början. Ändra inte tem-
peraturinställningen om detta inträffar.
Skillnaderna utjämnas under gräddningen.
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan är inte tillräckligt
gräddad på undersidan
Fel ugnsnivå Ställ plåten på en lägre nivå
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vatten-
ränder)
För hög ugnstemperatur Sänk temperaturen
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vatten-
ränder)
För kort gräddningstid Förläng gräddningstiden
Öka inte temperaturen för att minska
gräddningstiden
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vatten-
ränder)
För mycket vätska i degen Använd mindre vätska. Kontrollera mix-
ningstiden. Speciellt om du använder en
matberedare
Kakan är för torr För låg ugnstemperatur Ställ in en högre temperatur
Kakan är för torr För lång gräddningstid Ställ in en kortare gräddningstid
Kakan blir inte jämnt
gräddad
För hög temperatur och för
kort gräddningstid
Minska temperaturen och förläng grädd-
ningstiden
Kakan blir inte jämnt
gräddad
Degen inte jämnt fördelad Fördela degen jämnt på plåten
Kakan gräddas inte
med den inställda tiden
För låg temperatur Höj temperaturen något
Baka på en ugnsnivå - Baka i formar
Bakverk Ugnsfunktion Nivå Temperatur °C Tid (t:min)
Ringkaka, mjuk kaka Varmluft med ring-
element
1 150 - 160 0:50 - 1:10
Sandkaka/fruktkaka Varmluft med ring-
element
1 140 - 160 1:10 - 1:30
Sockerkaka (lätt) Varmluft med ring-
element
1 140 0:25 - 0:40
Sockerkaka (lätt) Över-undervärme 1 160 0:25 - 0:40
Tårtbotten av mördeg
1)
Varmluft med ring-
element
3 170-180 0:10 - 0:25
Tårtbotten av socker-
kaka
Varmluft med ring-
element
3 150 - 170 0:20 - 0:25
Äppelpaj Över-undervärme 1 170 - 190 0:50 - 1:00
Äppelpaj (2 formar Ø
20 cm, diagonalt pla-
cerade)
Varmluft med ring-
element
1 160 1:10 - 1:30
10 electrolux
Bakverk Ugnsfunktion Nivå Temperatur °C Tid (t:min)
Äppelpaj (2 formar Ø
20 cm, diagonalt pla-
cerade)
Över-undervärme 1 180 1:10 - 1:30
Kryddad pajdegsbot-
ten (t.ex. quiche)
Varmluft med ring-
element
1 160 - 180 0:30 - 1:10
Cheesecake med le-
moncurd
Över-undervärme 1 170 - 190 1:00 - 1:30
1) Förvärm ugnen
Gräddning på en nivå - Kakor, bakverk, bröd på bakplåt
Bakverk Ugnsfunktion Nivå Temperatur °C Tid (t:min)
Vetefläta/krans Över-undervärme 3 170 - 190 0:30 - 0:40
Tyskt julbröd
1)
Över-undervärme 3 160 - 180 0:40 - 1:00
Bröd (rågbröd) Över-undervärme 1
- först
1)
230 0:25
- sedan 160 - 180 0:30 - 1:00
Bakelser
1)
Över-undervärme 3 160 - 170 0:15 - 0:30
Rulltårta
1)
Över-undervärme 3 180 - 200 0:10 - 0:20
Vetelängd med strös-
sel
Varmluft med
ringelement
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Smörkakor/sockerk-
ringlor
1)
Över-undervärme 3 190 - 210 0:15 - 0:30
Fruktkaka (på jästdeg/
sockerkaksdeg)
2)
Varmluft med
ringelement
3 150 0:35 - 0:50
Fruktkaka (på jästdeg/
sockerkaksdeg)
2)
Över-undervärme 3 170 0:35 - 0:50
Fruktkaka av mördeg Varmluft med
ringelement
3 160 - 170 0:40 - 1:20
Jästkaka med känslig
fyllning (t.ex. kvarg,
grädde, kräm)
1)
Över-undervärme 3 160 - 180 0:40 - 1:20
Pizza (med mycket fyll-
ning)
1)2)
Varmluft med
ringelement
1 180 - 200 0:30 - 1:00
Pizza (tunn botten)
1)
Varmluft med
ringelement
1 200 - 220 0:10 - 0:25
Osyrat bröd Varmluft med
ringelement
1 200 - 200 0:08 - 0:15
Äppelpajer Varmluft med
ringelement
1 180 - 200 0:35 - 0:50
1) Förvärm ugnen
2) Använd långpannan
electrolux 11
Bakning på en nivå - Småkakor
Bakverk Ugnsfunktion Nivå Temperatur °C Tid (t:min)
Mördegskakor Varmluft med
ringelement
3 150 - 160 0:06 - 0:20
Spritsar Varmluft med
ringelement
3 140 0:20 - 0:30
Spritsar
1)
Över-undervärme 3 160 0:20 - 0:30
Flarn Varmluft med
ringelement
3 150 - 160 0:15 - 0:20
Bakverk med äggvita,
maränger
Varmluft med
ringelement
3 80 - 100 2:00 - 2:30
Mandelbiskvier Varmluft med
ringelement
3 100 - 120 0:30 - 0:60
Småkakor av jästdeg Varmluft med
ringelement
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Smördegskakor
1)
Varmluft med
ringelement
3 170 - 180 0:20 - 0:30
Bullar
1)
Varmluft med
ringelement
3 160 0:20 - 0:35
Bullar
1)
Över-undervärme 3 180 0:20 - 0:35
Småkakor (20 styck-
en/plåt)
1)
Varmluft med
ringelement
3 140 0:20 - 0:30
Småkakor (20 styck-
en/plåt)
1)
Över-undervärme 3 170 0:20 - 0:30
1) Förvärm ugnen
Gräddning på mer än en nivå - Kakor, bakverk, bröd på bakplåt
Bakverk
Varmluft med
ringelement
2 nivåer
Varmluft med
ringelement
3 nivåer
Temperatur °C
Tid (t:min)
Bakelser
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Smuldegspaj 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Förvärm ugnen
Bakning på flera nivåer - Skorpor, småkakor, bakverk, kuvertbröd
Bakverk
Varmluft med
ringelement
2 nivåer
Varmluft med
ringelement
3 nivåer
Temperatur °C
Tid (t:min)
Mördegskakor 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Spritsar 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Flarn 1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Bakverk med äggvita,
maränger
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Mandelbiskvier 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Småkakor av jästdeg 1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Smördegskakor
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Bullar 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
12 electrolux
Bakverk
Varmluft med
ringelement
2 nivåer
Varmluft med
ringelement
3 nivåer
Temperatur °C
Tid (t:min)
Småkakor (20 stycken/
plåt)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Förvärm ugnen
Pizzainställningar
För att se vilken ugnsfunktion du ska an-
vända, hänvisar vi till funktionslistan i ka-
pitlet Daglig användning.
Bakverk Nivå Temperatur °C Tid (min)
Pizza (tunn botten)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (med mycket fyll-
ning)
1 180 - 200 20 - 30
Paj 1 180 - 200 45 - 60
Ugnsbakad spenat 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Cheesecake med le-
moncurd, rund
1 140 - 160 60 - 90
Cheesecake med le-
moncurd på plåt
1 140 - 160 50 - 60
Äppelkaka, täckt 1 150 - 170 50 - 70
Grönsakspaj 1 160 - 180 50 - 60
Osyrat bröd
1)
1 250 - 270 10 - 20
Smördegskakor
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen (Pizza-
liknande rätt från Als-
ace)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Piroger (rysk version av
calzone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Förvärm ugnen
Tabell för ugnsbakning och gratinering
Maträtt Ugnsfunktion Nivå Temperatur
°C
Tid tim: Min.
Makaronipudding Över-undervärme 1 180-200 0:45-1:00
Lasagne Över-undervärme 1 180-200 0:25-0:40
Grönsaksgratäng
1)
Varmluft med ring-
element
1 160-170 0:15-0:30
Ostbaguetter
1)
Varmluft med ring-
element
1 160-170 0:15-0:30
Söta puddingar Över-undervärme 1 180-200 0:40-0:60
Fiskpudding Över-undervärme 1 180-200 0:30-1:00
electrolux 13
Maträtt Ugnsfunktion Nivå Temperatur
°C
Tid tim: Min.
Fyllda grönsaker Varmluft med ring-
element
1 160-170 0:30-1:00
1) förvärm ugnen
Färdiglagade maträtter
Maträtt Ugnsfunktion Nivå Temperatur °C Tid
Djupfryst pizza Över-undervär-
me
3 se tillverkarens
anvisningar
se tillverkarens
anvisningar
Pommes frites
1)
Varmluft med
ringelement
3 200-220 se tillverkarens
anvisningar
Baguetter Över-undervär-
me
3 se tillverkarens
anvisningar
se tillverkarens
anvisningar
Fruktkaka Över-undervär-
me
3 se tillverkarens
anvisningar
se tillverkarens
anvisningar
1) Beskrivning: Vänd pommes fritesen 2 till 3 gånger
Stekning
Stekkärl
Använd värmebeständiga ugnsformar (läs
tillverkarens anvisningar för användning).
Stora stekar kan stekas direkt i långpan-
nan eller på gallret över långpannan. (om
det används).
Stek magert kött i en stekgryta med lock.
Det gör att köttet blir saftigare.
Alla typer av kött som ska ha en stekyta
kan stekas i en stekgryta utan lock.
Uppgifterna i tabellen är endast avsedda
som vägledning.
Tips för användning av stektabellen.
Stek kött och fisk som väger minst 1 kg.
Häll lite vatten i långpannan för att undvika
att köttsaft eller fett bränner fast.
Vänd steken vid behov (efter 1/2 - 2/3 av
stektiden).
Ös stora stekar och fågel med steksky flera
gånger under stektiden.
Stäng av ugnen ca. 10 minuter innan stek-
tidens slut för att utnyttja eftervärmen.
Nötkött
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid (t:min)
Portvinsstek 1 - 1,5 kg Över-under-
värme
1 200 - 250 2:00 - 2:30
Rostbiff eller filé per cm
tjocklek
- röd inuti
1)
per cm tjock-
lek
Varmluftsgrill 1 190 - 200 0:05 - 0:06
- medium per cm tjock-
lek
Varmluftsgrill 1 180 - 190 0:06 - 0:08
- genomstekt per cm tjock-
lek
Varmluftsgrill 1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) förvärm ugnen
Fläsk
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid (t:min)
Bog, hals, skinkstek 1 - 1,5 kg Varmluftsgrill 1 160 - 180 1:30 - 2:00
14 electrolux
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid (t:min)
Kotlett, revbensspjäll 1 - 1,5 kg Varmluftsgrill 1 170 - 180 1:00 - 1:30
Köttfärslimpa 750 g - 1 kg Varmluftsgrill 1 160 - 170 0:45 - 1:00
Fläsklägg (färdiglagad) 750 g - 1 kg Varmluftsgrill 1 150 - 170 1:30 - 2:00
Kalvkött
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid (t:min)
Kalvstek 1 kg Varmluftsgrill 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Kalvlägg 1,5 -2 kg Varmluftsgrill 1 160 - 180 2:00 - 2:30
Lammkött
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid (t:min)
Lammbog, lammstek 1 - 1,5 kg Varmluftsgrill 1 150 - 170 1:15 - 2:00
Lammsadel 1 - 1,5 kg Varmluftsgrill 1 160 - 180 1:00 - 1:30
Vilt
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid (t:min)
Harsadel, harbog
1)
upp till 1 kg Över-under-
värme
3 220 - 250 0:25 - 0:40
Rådjurssadel, hjortsadel 1.5 - 2 kg Över-under-
värme
1 210 - 220 1:15 - 1:45
Rådjurs-/hjortbog 1,5 - 2 kg Över-under-
värme
1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) förvärm ugnen
Fågel
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid (t:min)
Bitar av fågel 200 - 250 g
var
Varmluftsgrill 1 200 - 220 0:35 - 0:50
Halv kyckling 400 - 500 g
var
Varmluftsgrill 1 190 - 210 0:35 - 0:50
Kyckling, poulard 1 - 1,5 kg Varmluftsgrill 1 190 - 210 0:45 - 1:15
Anka 1,5 - 2 kg Varmluftsgrill 1 180 - 200 1:15 - 1:45
Gås 3,5 - 5 kg Varmluftsgrill 1 160 - 180 2:30 - 3:30
Kalkon 2,5 - 3,5 kg Varmluftsgrill 1 160 - 180 1:45 - 2:30
Kalkon 4 - 6 kg Varmluftsgrill 1 140 - 160 2:30 - 4:00
Fisk (ångkokning)
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid (t:min)
Hel fisk 1 - 1,5 kg Över-under-
värme
1 210 - 220 0:45 - 1:15
electrolux 15
Grillning
Använd alltid grillfunktionen med maxi-
mal temperaturinställning
Viktigt Grilla alltid med stängd ugnslucka.
Förvärm alltid den tomma ugnen i 5 mi-
nuter med grillfunktionen.
Placera gallret på nivån som rekom-
menderas i grilltabellen.
Sätt alltid in långpannan för uppsam-
ling av fett på första nivån.
Grilla bara platta bitar av kött eller fisk.
För att se vilken ugnsfunktion du skall
använda, se förteckningen över ugns-
funktioner i avsnitt Daglig användning.
Livsmedel som ska
grillas
Nivå Tid
1:a sidan 2:a sidan
Hamburgare 4 8-10 minuter 6-8 minuter
Fläskfilé 4 10-12 minuter 6-10 minuter
Korv 4 8-10 minuter 6-8 minuter
Ox- eller kalvfilé 4 6-7 minuter 5-6 minuter
Oxfilé eller rostbiff (cirka
1 kg)
3 10-12 minuter 10-12 minuter
Rostat bröd
1)
3 4-6 minuter 3-5 minuter
Varma smörgåsar 3 6-8 minuter -------
1) Förvärm inte
Konservering
Använd bara vanliga konserveringsglas
med samma storlek.
Använd inte glas med skruv- eller bajo-
nettlock eller metallburkar.
Använd första nivån nerifrån.
Använd långpannan. På den kan du ställa
maximalt sex 1-liters glas.
Fyll alla glas till samma nivå och förslut dem
noga.
Ställ glasen på gallret, se till att de inte vid-
rör varandra.
Fyll på ca. 1/2 liter vatten i långpannan för
att få tillräckligt med fukt i ugnen.
När vätskan börjar bubbla lätt i de första
glasen (efter ca. 35-60 minuter med 1 liters
glas), stäng av ugnen eller minska tempe-
raturen till 100°C ( se tabellen).
För att se vilken ugnsfunktion du skall
använda, se förteckningen över ugns-
funktioner i avsnitt Daglig användning.
Torkad frukt
Konservering Temperatur °C Uppkokningstid i
min.
Fortsatt tillag-
ningstid på 100 °C,
i min.
Jordgubbar, blåbär, hallon, mog-
na krusbär
160 - 170 35 - 45 ---
Omogna krusbär 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Stenfrukt
Konservering Temperatur °C Uppkokningstid i
min.
Fortsatt tillag-
ningstid på 100 °C,
i min.
Päron, kvitten, plommon 160 - 170 35 - 45 10 - 15
16 electrolux
Grönsaker
Konservering Temperatur °C Uppkokningstid i
min.
Fortsatt tillag-
ningstid på 100
°C, i min.
Morötter
1)
160 - 170 50 -60 5 - 10
Gurka 160 - 170 50 - 60 ---
Blandade inlagda grönsaker 160 - 170 50 - 60 15
Kålrabbi, ärtor, sparris 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1) Låt stå i frånslagen ugn
Torkning
Täck ugnsgallren med bakplåtspapper.
För att se vilken ugnsfunktion du skall
använda, se förteckningen över ugns-
funktioner i avsnitt Daglig användning.
Grönsaker
Torkning av livsmedel Temperatur
°C
Nivå Tid i timmar (riktvär-
de)
1 nivå 2 nivåer
Bönor 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Paprika (strimlor) 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Soppgrönsaker 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Svamp 50 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Örter 40 - 50 3 1 / 4 2 - 3
Frukt
Torkning av livsmedel Temperatur
°C
Nivå Tid i timmar (riktvär-
de)
1 nivå 2 nivåer
Plommon 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Aprikoser 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Äppelskivor 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Päron 60 - 70 3 1 / 4 6 - 9
Upptining
Tag ur livsmedlet ur förpackningen och
lägg det på en tallrik på ugnsgallret.
Täck inte över med ett fat eller en skål.
Detta kan förlänga upptiningstiden myck-
et.
Placera ugnsgallret på första nivån ner-
ifrån.
För att se vilken ugnsfunktion du skall
använda, se förteckningen över ugns-
funktioner i avsnitt Daglig användning.
Maträtt Upptiningstid min Efterupptiningstid
min
Kommentarer
Kyckling, 1000 g 100-140 20-30 Lägg kycklingen på ett
uppochnervänt tefat på
en stor tallrik. Vänd ef-
ter halva tiden
Kött, 1000 g 100-140 20-30 Vänd efter halva tiden
Kött, 500 g 90-120 20-30 Vänd efter halva tiden
Forell, 150g 25-35 10-15 -------
electrolux 17
Maträtt Upptiningstid min Efterupptiningstid
min
Kommentarer
Jordgubbar, 300g 30-40 10-20 -------
Smör, 250g 30-40 10-15 -------
Grädde, 2 x 200g 80-100 10-15 Det går att vispa grädde
även om delar av den är
något frusen
Tårta, 1400g 60 60 -------
Matlagningstermometer
För att se vilken ugnsfunktion du skall
använda, se förteckningen över ugns-
funktioner i avsnitt Daglig användning.
Nötkött
Maträtt Köttets innertemperatur i °C
Rostbiff eller filé, röd i mitten 45 - 50
Rostbiff eller filé, medelhårt stekt 60 - 65
Rostbiff eller filé, genomstekt 75 - 80
Fläsk
Maträtt Köttets innertemperatur i °C
Bog, skinka, hals 80 - 82
Kotlett, kassler 75 - 80
Köttfärslimpa 75 - 80
Kalvkött
Maträtt Köttets innertemperatur i °C
Kalvstek 75 - 80
Kalvlägg 85 - 90
Får / lamm
Maträtt Köttets innertemperatur i °C
Fårbog 80 - 85
Fårsadel 80 - 85
Lammstek, lammbog 75 - 80
Vilt
Maträtt Köttets innertemperatur i °C
Harsadel 70 - 75
Harbog 70 - 75
Hel hare 70 - 75
Rådjurssadel, hjortsadel 70 - 75
Rådjurs-/hjortbog 70 - 75
UNDERHÅLL OCH RENGÖRING
Varning Se kapitlet
"Säkerhetsinformation".
18 electrolux
Rengör produktens framsida med en mjuk
duk och varmt vatten med rengöringsme-
del.
Använd ett vanligt rengöringsmedel för att
rengöra metallytorna.
Rengör ugnsutrymmet efter varje använd-
ning. Därigenom är det lättare att ta bort
smuts och den bränner inte fast.
Tag bort svår smuts med ett speciellt
ugnsrengöringsmedel.
Rengör alla ugnstillbehör (med en mjuk
duk och varmt vatten med rengöringsme-
del) efter varje användning och låt dem tor-
ka.
Om du har nonstick tillbehör, rengör dem
inte med ett skarpt medel, vassa föremål
eller diskvatten. Detta kan förstöra belägg-
ningen!
Ugnstak
Du kan fälla ned värmeelementet i ugnstaket
så är det lättare att göra rent.
Varning Innan du tar bort
värmeelementet måste du stänga av
produkten. Se till att produkten har
svalnat.
Det finns risk att bränna sig!
Fälla ned värmeelementet
1.
Ta bort ugnsstegarna.
2. Håll i värmeelementet med två händer
framtill.
3. Dra det mot fjädertrycket och ut längs
ugnsstegarna på båda sidorna.
4. Värmeelementet fälls ned.
Ugnstaket kan nu rengöras.
Sätta tillbaka värmeelementet
1. Sätt tillbaka värmeelementet i omvänd
ordning.
Viktigt Sätt tillbaka värmelementet på rätt
sätt på de två sidorna ovanför ugnsstegen på
ugnens innervägg.
2. Sätt in ugnsstegarna.
Ugnsstegar
Borttagning av ugnsstegar
1. Dra först ut stegen framtill från ugnssidan.
2. Dra ut stegen baktill från ugnssidan och
ta bort den.
2
1
Sätta i ugnsstegar
Sätt i ugnsstegarna i omvänd ordning.
Ugnsstegarnas avrundade ändar ska
peka framåt!
Teleskopskenor
Du kan ta bort teleskopskenorna för att ren-
göra sidoväggarna.
electrolux 19
Ta bort teleskopskenorna
1.
Dra först ut teleskopskenornas framdel
från sidoväggen.
2.
Dra teleskopskenorna från väggens bak-
sida och ta bort teleskopskenorna.
Montera teleskopskenorna
Montera teleskopskenorna i omvänd ord-
ning.
Viktigt Styrpinnarnas avrundade ändar
måste peka framåt!
Försiktighet
Diska inte teleskopskenorna i diskmaskinen.
Smörj inte teleskopskenorna.
Ugnslampa
Varning Risk för elektrisk stöt!
Innan du byter ugnslampa:
Stäng av ugnen.
Lossa säkringen i säkringsskåpet eller slå
från strömbrytaren.
Lägg en duk på ugnsbotten för att skyd-
da ugnslampan och skyddsglaset.
1
2
Byte av glödlampan/rengöring av
skyddsglaset
1. Ta bort lampglaset genom att vrida det
moturs.
2. Rengör lampglaset.
3. Byt ut lampan i ugnen mot en lampa som
tål upp till 300 °C.
4. Sätt tillbaka lampglaset.
Byta glödlampa i ugnen (sitter på vänster
sida) Rengöring av lampglaset
1. Ta bort den vänstra ugnsstegen.
2. Använd en stjärnmejsel för att skruva loss
lampglaset.
3. Använd ett smalt, trubbigt föremål (t.ex.
en tesked) för att ta bort lampglaset och
rengöra det.
4. Vid behov: Byt ut glödlampan.
Tekniska data 300 °C, värmebeständig.
5. Sätt tillbaka lampglaset.
6. Sätt tillbaka den vänstra ugnsstegen.
Ugnslucka och luckglas
Ta bort luckan när du ska rengöra den.
Försiktighet Var försiktig när du tar bort
luckan. Luckan är tung!
Ta bort ugnsluckan
1. Öppna ugnsluckan helt.
2. Fäll upp klämspakarna (A) på båda luck-
gångjärnen helt.
20 electrolux
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Electrolux EOB62300X Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual