Aeg-Electrolux B4403-5-B Användarmanual

Typ
Användarmanual
B4403-5
Bruksanvisning Ugn
Tack för att du valt en kvalitetsprodukt från Electrolux.
För att säkerställa bästa prestanda hos produkten ber vi dig att noga läsa igenom
denna bruksanvisning. Du kan då navigera genom alla procedurer på ett effektivt
sätt. Spara bruksanvisningen på en säker plats så att du har den till hands om du
behöver studera något avsnitt igen. Se också till att bruksanvisningen medföljer
produkten om den lämnas över till en ny ägare.
Vi önskar dig lycka till och mycket nöje med din nya hushållsapparat.
INNEHÅLL
SÄKERHETSINFORMATION 2
Säkerhet för barn och handikappade 3
Allmän säkerhet 3
Installation 3
Tryck på 3
Underhåll och rengöring 4
Brandrisk 4
Ugnslampa 5
Servicecenter 5
Skrotning av produkten 5
PRODUKTBESKRIVNING 5
Översikt 5
Ugnstillbehör 6
DAGLIG ANVÄNDNING 6
Första rengöring 6
Ställa in klockan 6
Sätta på/stänga av ugnen 7
Kylfläkt 7
Ugnsfunktioner 7
Sätta i ugnstillbehören 7
Display 8
Timerfunktion 8
Matlagningstermometer 9
Lucklås 9
RÅD OCH TIPS 10
Luckans insida 10
Bakning 10
Stekning 15
Grillning 18
Konservering 18
Torkning 19
Upptining 20
UNDERHÅLL OCH RENGÖRING 21
Ugnstak 21
Ugnsstegar 22
Ugnslampa 22
Ugnslucka och glaspaneler 22
OM MASKINEN INTE FUNGERAR 24
TEKNISKA DATA 24
MILJÖSKYDD 24
Med reservation för ändringar
SÄKERHETSINFORMATION
Läs den här handboken noga före installation:
För din egen personliga säkerhet och för produktens säkerhet
Av respekt för miljön
För korrekt användning av produkten.
Spara denna bruksanvisning och se till att den följer med produkten om du flyttar eller säl-
jer den.
Tillverkaren är inte ansvarig om en felaktig installation och användning orsakar skada.
2 Innehåll
Säkerhet för barn och handikappade
Denna produkt kan användas av barn från 8 års ålder och uppåt, och av personer med
nedsatt fysisk, sensorisk eller mental förmåga, samt personer med bristande erfarenhet
och kunskap, om de övervakas eller instrueras beträffande hur produkten används på ett
säkert sätt och förstår de risker som är förknippade med användningen. Barn ska inte
leka med produkten.
Förvara allt förpackningsmaterial utom räckhåll för barn. Det finns risk för kvävning eller
fysiska skador.
Håll barn och husdjur borta från ugnen när luckan är öppen eller när ugnen används. Det
finns risk för skada eller bestående handikapp.
Om produkten har barnlås eller knapplåsfunktion ska det användas. Det hindrar småbarn
och husdjur från att oavsiktligt sätta på produkten.
Allmän säkerhet
Ändra inte produktens specifikation. Det finns risk för personskada och skada på produk-
ten.
Lämna inte produkten utan tillsyn under användning.
Rengör produkten efter varje användningstillfälle.
Installation
Produkten får bara installeras och anslutas av en behörig elektriker. Kontakta ett auktori-
serat servicecenter. Detta för att förhindra konstruktionsskador eller fysisk skada.
Kontrollera att produkten inte har skadats under transporten. Nätanslut inte produkten
om den är skadad. Kontakta leverantören vid behov.
Ta bort allt förpackningsmaterial, dekaler och folier från produkten före användning. Ta
inte bort typskylten. Det kan göra garantin ogiltig.
Kontrollera att produkten inte är inkopplad på elnätet vid installation.
Var försiktig när du flyttar produkten. Denna produkt är tung. Använd alltid skydds-
handskar. Lyft inte produkten i handtaget.
Den elektriska installationen måste ha en isoleringsenhet så att du kan koppla från pro-
dukten från nätet vid alla poler. Kontaktöppningen på isoleringsenheten måste vara
minst 3 mm bred.
Installationen måste ha korrekta isoleringsanordningar: strömbrytare, säkringar (säkring-
ar av skruvtyp tas ur hållaren), jordfelsbrytare och kontaktorer.
Före installationen måste du säkerställa att köksskåpets dimensioner är tillräckligt stora
för att rymma produkten.
Kontrollera att produkten har installerats under och bredvid stadiga skåp- eller bänk-
stommar.
Minsta avstånd till andra produkter ska beaktas.
Denna produkt kan inte placeras på en sockel.
Inbyggda ugnar och hällar är försedda med speciella anslutningssystem. Undvika att ska-
da produkten genom att endast använda produkten med produkter från samma tillverka-
re.
Tryck på
Produkten är konstruerad för användning i hemmet. Produkten får inte användas kom-
mersiellt eller industriellt.
Säkerhetsinformation
3
Använd den bara för matlagning i ett hushåll. Detta för att förhindra fysisk skada på per-
son eller skada på egendom.
Använd inte produkten som arbets- eller avlastningsyta.
Produktens insida blir het under användning. Det finns risk att bränna sig. Vidrör inte
värmeelementen i produkten. Använd handskar när du sätter in eller tar ut tillbehör eller
formar.
Var försiktig när du tar bort eller installerar tillbehören, för att undvika skada på ugnse-
maljen.
Håll dig på avstånd när du öppnar luckan när produkten används. Het ånga kan strömma
ut. Det finns då risk att bränna sig.
För att förhindra skada eller missfärgning på emaljen:
ställ inga föremål direkt på bottnen och täck inte med folie;
ställ inte hett vatten direkt i produkten;
låt inte fuktiga kärl eller matvaror stå kvar i produkten efter att tillagningen är klar.
Missfärgning av emaljen påverkar inte produktens funktion.
Tyng inte ner luckan när den är öppen.
Stäng alltid luckan vid matlagning, även vid grillning.
Underhåll och rengöring
Stäng av produkten och koppla loss den från eluttaget före underhåll.
Se till att produkten har kallnat före underhåll. Det finns risk att bränna sig. Det finns
även risk att glasen kan spricka.
Var noga med att alltid hålla produkten ren. Ansamling av fett eller andra matrester kan
orsaka brand.
Regelbunden rengöring förhindrar att produktens ytmaterial skadas.
Använd en djup bakplåt för mycket fuktiga kakor för att förhindra att fruktsaft lämnar
fläckar som inte går att ta bort.
Både för din egen och produktens säkerhet ska produkten alltid rengöras med milt hand-
diskmedel och vatten. Använd inte brandfarliga produkter eller produkter som kan orsaka
korrosion.
Rengör inte produkten med ång- eller högtryckstvätt, vassa föremål, rengöringsmedel
med slipeffekt, repande svampar eller fläckborttagningsmedel.
Om du använder ugnsspray, följ tillverkarens anvisningar. Spruta aldrig någonting på
värmeelementen eller termostatens sensor.
Rengör aldrig glasluckan med slipande rengöringsmedel eller en metallskrapa. Innergla-
sets värmebeständiga yta kan spricka och gå sönder.
När luckans glas skadas blir de sköra och kan gå sönder. De måste bytas. Kontakta ett
servicecenter.
Var försiktig när du tar bort luckan. Luckan är tung!
Rengör inte katalytisk emalj (om sådan finns).
Brandrisk
Öppna luckan försiktigt. Användning av ingredienser som innehåller alkohol kan produ-
cera en blandning av luft och alkohol. Det finns då risk för brand.
Låt inte gnistor eller öppna lågor komma nära produkten när du öppnar luckan.
Placera inte brandfarliga produkter eller föremål som är våta av brandfarliga produkter
och/eller föremål som lätt smälter (av plast eller aluminium) i, i närheten av eller på pro-
dukten.
4 Säkerhetsinformation
Ugnslampa
Lamporna som används i den här produkten är speciallampor som endast är avsedda för
användning i produkter som denna. De kan inte användas för att lysa upp ett rum, var-
ken helt eller delvis.
Om det blir nödvändigt att byta ut lampan, byter du mot en med samma effekt som är
specialdesignad för produkter som denna.
Koppla från produkten från nätet före byte av ugnslampan. Det finns risk för elstöt.
Servicecenter
Bara en behörig tekniker får reparera eller utföra arbete på produkten. Kontakta ett god-
känt servicecenter.
Använd endast originaldelar vid reparationer och utbyten.
Skrotning av produkten
För att förhindra person- eller materialskada
Koppla loss produkten från eluttaget.
Klipp av nätkabeln och kassera den.
Förstör lucklåset. Därigenom kan inte barn eller små djur stängas in i produkten. Det
finns risk för kvävning.
PRODUKTBESKRIVNING
Översikt
2 63 4
1
5
5
4
3
2
1
7
8
9
10
11
12
13
1 Kontrollpanel
2 Nätindikator
3 Kontrollvred för ugnens funktioner
4 Display
Produktbeskrivning
5
5 Temperaturvred
6 Temperaturvisning
7 Värmeelement
8 Ugnslampa
9 Uttag för matlagningstermometer
10 Fläkt och värmeelement på bakvägg
11 Undervärme
12 Ugnsstegar, löstagbara
13 Nivåer
Ugnstillbehör
Galler
För kokkärl, kakformar, stekar.
Platt bakplåt
För kakor och småkakor.
Långpanna
För bakning och stekning eller som uppsamlingsfat för fett.
Matlagningstermometer
För att mäta hur väl köttet är tillagat.
DAGLIG ANVÄNDNING
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
Första rengöring
Ta bort alla delar från produkten.
Rengör ugnen innan du använder den första gången
Se kapitlet "Underhåll och rengöring".
Ställa in klockan
Ugnen fungerar bara när klockan är inställd.
Efter anslutning till elnätet eller efter ett strömavbrott blinkar klockans indikering automa-
tiskt. Fortsätt till steg 2.
1. Om du vill ändra den befintliga tiden trycker du på knapparna " +" och " - " samtidigt
tills tidindikatorn blinkar.
2. Ange tiden med knapparna " +" eller " - ".
3. Efter ca 5 sekunder slutar blinkningarna och den inställda tiden visas på displayen.
När timerfunktionen är aktiverad går det inte att ändra aktuell tid.
6 Daglig användning
Tryck på den intryckbara knappen för att använda ugnen. Knappen kommer ut.
Sätta på/stänga av ugnen
1. Ställ vredet för ugnsfunktioner på ugnsfunktionen.
2. Ställ in temperaturvredet på en temperatur.
Kontrollampan tänds när ugnen är på.
Temperaturlampan tänds när ugnstemperaturen ökar.
3. Om du vill stänga av ugnen vrider du vredet för ugnsfunktioner och temperaturvredet
till läget Av.
Kylfläkt
Kylfläkten startar automatiskt för att hålla produktens ytor kalla. När produkten stängs av
är kylfläkten i drift tills produkten har kallnat.
Ugnsfunktioner
Ugnsfunktion Tillämpning
Ljus Använd den här funktionen för att lysa upp ugnsutrymmet.
VARMLUFT För ugnsbakning på tre nivåer samtidigt. Sänker ugnstem-
peraturerna (20-40 °C) jämfört med en ugn med över-/un-
dervärme. Och för att torka livsmedel.
PAJ-PIZZA LÄGE För ugnsbakning på en nivå av rätter som kräver en mer in-
tensiv bryning och som ska ha knaprig botten. Sänker ugn-
stemperaturerna (20-40 °C) jämfört med en ugn med över-/
undervärme.
ÖVER-UNDERVÄRME För bakning och stekning på en ugnsnivå.
UNDERVÄRME För bakning av kakor med knapriga eller skorpartade bott-
nar och för att konservera livsmedel
UPPTINING För att tina frysta livsmedel.
MINIGRILL För grillning av tunna livsmedel och för rostning.
MAXGRILL För grillning av tunna livsmedel i stora mängder och för
rostning.
GRATINERING För stekning av större stycken kött eller fågel på en nivå.
Även för att gratinera och bryna.
Sätta i ugnstillbehören
Placera de skjutbara tillbehören så att de dubbla sidokanterna är längst in mot ugnens bak-
sida och pekar nedåt. Tryck in de skjutbara tillbehören mellan skenorna på en av ugnsnivå-
erna.
Daglig användning
7
Långpannan och gallret har dubbla sidokanter.
Dessa kanter och formen på skenorna är en säker-
hetsåtgärd för ugnstillbehören.
Sätta in av ugnsgaller och långpanna samti-
digt
Lägg gallret på långpannan. Tryck in långpannan
mellan skenorna på en av ugnsnivåerna.
Display
1 Indikator för timerfunktion
2 Indikator för matlagningstermometer
3 Display
4 Klockindikator
5 Knapp " +"
6 Knapp " -"
Timerfunktion
Denna funktion påverkar inte ugnens drift
Inställning av Timerfunktion
1. Tryck på knappen + eller - .
2. Ställ in tiden med knappen + eller - (maximal tid är 2 timmar 30 minuter).
3. Efter 5 sekunder börjar klockan att räkna ner.
4. Tryck på en valfri knapp när tiden har gått ut för att stänga av signalen.
1 2 3
56
4
8 Daglig användning
Matlagningstermometer
Matlagingstermometern mäter innertemperaturen när köttstycken tillagas.
Två temperaturer måste ställas in:
Ugnstemperaturen: Se Stektabell
Innertemperaturen: Se Tabell för matlagningstermometer
Använd endast matlagningstermometern som medföljer eller originalreservdelar
VARNING
Matlagningstermometern är het! Risk för brännskador föreligger! Var försiktig när du av-
lägsnar matlagningstermometerns spets och kontakt.
Använda matlagningstermometern:
1. Sätt i matlagningstermometerns kontakt hela vägen i uttaget på ugnens sidovägg. Indi-
katorn för matlagningstermometern
blinkar.
2. För in matlagningstermometern så att spetsen hamnar mitt i köttstycket.
1
2
3. Använd knapparna " +" eller " -" för att ställa in innertemperaturen. Du kan ställa in
temperaturen mellan 30 och 99 °C
Se värden i tabellen.
4. Använd kontrollvreden för att ställa in önskad ugnsfunktion och temperatur.
5. Du kommer att höra en elektronisk signal när köttet uppnår innertemperaturen. Tryck
på en knapp för att stänga av den.
6. Stäng av ugnen och ta bort matlagningstermometern.
Om tillagningsnivån inte är tillfredsställande, utför ovanstående steg på nytt och ställ in en
högre innertemperatur.
Lucklås
Lucklåset är avaktiverat när produkten levereras från fabriken.
Daglig användning
9
Aktivera lucklåset: Drag lucklåset framåt tills
det låser på plats
Avaktivera lucklåset: Tryck lucklåset tillbaka in i
panelen.
Öppning av produktens lucka:
1. Tryck på och håll i lucklåset.
2. Öppna luckan.
Tryck inte på lucklåset när produktens lucka
stängs!
Avstängning av produkten avaktiverar inte
det mekaniska lucklåset.
RÅD OCH TIPS
Luckans insida
På ugnsluckans insida finns följande:
Numret på nivåerna
Information om ugnsfunktionerna, rekommenderade ugnsnivåer och temperaturer för
typiska maträtter.
Temperaturerna och gräddningstiderna i tabellerna är bara riktvärden. De beror på recepten,
kvalitet och mängd på använda ingredienser.
Bakning
Allmänna anvisningar
Din nya ugn kan baka och steka annorlunda än din gamla. Anpassa dina vanliga inställ-
ningar (temperatur, koktider) och nivåer till värdena i tabellerna.
Vid längre gräddningstider kan ugnen stängas av ca. 10 minuter innan gräddningstiden
har gått ut, detta för att utnyttja eftervärmen.
När du använder frysta livsmedel kan plåtarna i ugnen slå sig. När plåtarna kallnar
igen återtar de sin normala form.
Användning av baktabellerna
Vi rekommenderar att använda den lägre temperaturen första gången.
Om du inte hittar inställningar för ett speciellt recept, använd inställningar för ett lik-
nande.
10 Råd och tips
Gräddningstiden kan förlängas med 10-15 minuter, om du bakar kakor på mer än en
nivå.
Kakor och bakverk med olika höjd kan färgsättas olika i början. Ändra inte temperaturin-
ställningen om detta inträffar. Skillnaderna utjämnas under gräddningen.
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan är inte tillräck-
ligt gräddad på under-
sidan
Fel ugnsnivå Ställ plåten på en lägre nivå
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vatten-
ränder)
För hög ugnstemperatur Sänk temperaturen
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vatten-
ränder)
För kort gräddningstid Förläng gräddningstiden
Öka inte temperaturen för att minska
gräddningstiden
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vatten-
ränder)
För mycket vätska i degen Använd mindre vätska. Kontrollera mix-
ningstiden. Speciellt om du använder en
matberedare
Kakan är för torr För låg ugnstemperatur Ställ in en högre temperatur
Kakan är för torr För lång gräddningstid Ställ in en kortare gräddningstid
Kakan blir inte jämnt
gräddad
För hög temperatur och för
kort gräddningstid
Minska temperaturen och förläng grädd-
ningstiden
Kakan blir inte jämnt
gräddad
Degen inte jämnt fördelad Fördela degen jämnt på plåten
Kakan gräddas inte
med den inställda ti-
den
För låg temperatur Höj temperaturen något
Bakning på en nivå - Bakning i formar
Typ av bakverk Ugnsfunktion Nivå Temperatur (°C) Tid (tim:min)
Ringkaka, mjuk kaka VARMLUFT 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Madeirakaka/fruktkaka VARMLUFT 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Sockerkaka VARMLUFT 1 140 0:25 - 0:40
Sockerkaka ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 160 0:25 - 0:40
Tårtbotten av mördeg
1)
VARMLUFT 3 170-180 0:10 - 0:25
Tårtbotten av socker-
kaka
VARMLUFT 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Äppelpaj ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 170 - 190 0:50 - 1:00
Råd och tips 11
Typ av bakverk Ugnsfunktion Nivå Temperatur (°C) Tid (tim:min)
Äppelpaj (2 formar Ø
20 cm, diagonalt pla-
cerade)
VARMLUFT 1 160 1:10 - 1:30
Äppelpaj (2 formar Ø
20 cm, diagonalt pla-
cerade)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 180 1:10 - 1:30
1) Förvärm ugnen
Bakning på en nivå - Kakor, bakverk, bröd på bakplåt
Typ av bakverk Ugnsfunktion Nivå Temperatur (°C) Tid (tim:min)
Vetefläta/krans ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Tyskt julbröd
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Bröd (rågbröd) ÖVER-UNDER-
VÄRME
1
- först
1)
230 0:25
- sedan 160 - 180 0:30 - 1:00
Petit-chouer/bakelser
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Rulltårta
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Vetelängd med strös-
sel
VARMLUFT 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Smörkakor/sockerk-
ringlor
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Fruktkaka (på jästdeg/
sockerkaksdeg)
2)
VARMLUFT 3 150 0:35 - 0:50
Fruktkaka (på jästdeg/
sockerkaksdeg)
2)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 170 0:35 - 0:50
Fruktkaka av mördeg VARMLUFT 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Jästkaka med känslig
fyllning (t.ex. kvarg,
grädde, kräm)
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Osyrat bröd VARMLUFT 1 200 - 220 0:08 - 0:15
1) Förvärm ugnen
2) Använd långpannan
Bakning på en nivå - Småkakor
Typ av bakverk Ugnsfunktion Nivå Temperatur (°C) Tid (tim:min)
Mördegskakor VARMLUFT 3 150 - 160 0:06 - 0:20
12 Råd och tips
Typ av bakverk Ugnsfunktion Nivå Temperatur (°C) Tid (tim:min)
Spritsar VARMLUFT 3 140 0:20 - 0:30
Spritsar
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 160 0:20 - 0:30
Flarn VARMLUFT 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Bakverk med äggvita,
maränger
VARMLUFT 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Mandelbiskvier VARMLUFT 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Småkakor av jästdeg VARMLUFT 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Smördegskakor
1)
VARMLUFT 3 170 - 180 0:20 - 0:30
Bullar
1)
VARMLUFT 3 160 0:20 - 0:35
Bullar
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 180 0:20 - 0:35
Småkakor (20 stycken/
plåt)
1)
VARMLUFT 3 140 0:20 - 0:30
Småkakor (20 stycken/
plåt)
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 170 0:20 - 0:30
1) Förvärm ugnen
Bakning på flera nivåer - Kakor, bakverk, bröd på bakplåt
Typ av bakverk
Varmluft
2 nivåer
Varmluft
3 nivåer
Temperatur (°C)
Tid (tim:min)
Petit-chouer/bakelser
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Strösselkaka 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Förvärm ugnen
Bakning på flera nivåer - Skorpor, småkakor, bakverk, kuvertbröd
Typ av bakverk
Varmluft
2 nivåer
Varmluft
3 nivåer
Temperatur (°C)
Tid (tim:min)
Mördegskakor 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Spritsar 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Flarn 1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Bakverk med äggvita,
maränger
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Mandelbiskvier 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Småkakor av jästdeg 1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Smördegskakor
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Bullar 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Råd och tips 13
Typ av bakverk
Varmluft
2 nivåer
Varmluft
3 nivåer
Temperatur (°C)
Tid (tim:min)
Småkakor (20 stycken/
plåt)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Förvärm ugnen
Baktabell Varmluft
För att se vilken ugnsfunktion som du skall använda, se förteckningen av ugnsfunktioner i
avsnitt Daglig användning.
Typ av bakverk Nivå Temperatur °C Tid (min)
Pizza (tunn botten)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (med mycket fyll-
ning)
1 180 - 200 20 - 30
Paj 1 180 - 200 45 - 60
Ugnsbakad spenat 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Cheesecake med le-
moncurd, rund
1 140 - 160 60 - 90
Cheesecake med le-
moncurd på plåt
1 140 - 160 50 - 60
Äppelkaka, täckt 1 150 - 170 50 - 70
Grönsakspaj 1 160 - 180 50 - 60
Osyrat bröd
1)
1 250 - 270 10 - 20
Smördegskakor
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen (Pizza-
liknande rätt från Als-
ace)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Piroger (rysk version av
calzone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Förvärm ugnen
Tabell för puddingar och gratänger
Maträtt Ugnsfunktion Nivå Temperatur °C Tid (tim:min)
Makaronipudding ÖVER-UNDERVÄR-
ME
1 180-200 0:45-1:00
Lasagne ÖVER-UNDERVÄR-
ME
1 180-200 0:25-0:40
Grönsaksgratäng
1)
GRATINERING 1 160-170 0:15-0:30
Ostbaguetter
1)
GRATINERING 1 160-170 0:15-0:30
14 Råd och tips
Maträtt Ugnsfunktion Nivå Temperatur °C Tid (tim:min)
Söta puddingar ÖVER-UNDERVÄR-
ME
1 180-200 0:40-0:60
Fiskpudding ÖVER-UNDERVÄR-
ME
1 180-200 0:30-1:00
Fyllda grönsaker GRATINERING 1 160-170 0:30-1:00
1) Förvärm ugnen
Färdiglagade maträtter
Typ av maträtt Ugnsfunktion Nivå Temperatur °C Tid
Pommes frites
1)
GRATINERING 3 200-220 enligt tillverka-
rens anvisning
1) Tips: Vänd pommes fritesen 2 till 3 gånger under tillagningen
Stekning
Stekkärl
Använd värmebeständiga ugnsformar (läs tillverkarens anvisningar för användning).
Stora stekar kan stekas direkt i långpannan eller på gallret över långpannan. (om det an-
vänds).
Stek magert kött i en stekgryta med lock. Det gör att köttet blir saftigare.
Alla typer av kött som ska ha en stekyta kan stekas i en stekgryta utan lock.
Uppgifterna i tabellen är endast avsedda som vägledning.
Tips för användning av stektabellen.
Stek kött och fisk som väger minst 1 kg.
Häll lite vatten i långpannan för att undvika att köttsaft eller fett bränner fast.
Vänd steken vid behov (efter 1/2 - 2/3 av stektiden).
Ös stora stekar och fågel med steksky flera gånger under stektiden.
Stäng av ugnen ca. 10 minuter innan stektidens slut för att utnyttja eftervärmen.
Nötkött
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid
(tim:min)
Portvinsstek 1 - 1,5 kg ÖVER-UN-
DERVÄRME
1 200 - 250 2:00 - 2:30
Rostbiff eller filé per cm
tjocklek
- röd inuti
1)
per cm
tjocklek
GRATINERING 1 190 - 200 0:05 - 0:06
- medium per cm
tjocklek
GRATINERING 1 180 - 190 0:06 - 0:08
- genomstekt per cm
tjocklek
GRATINERING 1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) Förvärm ugnen
Råd och tips 15
Fläskkött
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Temperatur
°C
Tid
(tim:min)
Bog, hals, skinkstek 1 - 1,5 kg GRATINER-
ING
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Kotlett, revbensspjäll 1 - 1,5 kg GRATINER-
ING
1 170 - 180 1:00 - 1:30
Köttfärslimpa 750 g - 1 kg GRATINER-
ING
1 160 - 170 0:45 - 1:00
Fläsklägg (förkokt) 750 g - 1 kg GRATINER-
ING
1 150 - 170 1:30 - 2:00
Kalv
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Temperatur
°C
Tid
(tim:min)
Kalvstek 1 kg GRATINER-
ING
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Kalvlägg 1,5 - 2 kg GRATINER-
ING
1 160 - 180 2:00 - 2:30
Lamm
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Temperatur
°C
Tid
(tim:min)
Lammbog, lammstek 1 - 1,5 kg GRATINER-
ING
1 150 - 170 1:15 - 2:00
Lammsadel 1 - 1,5 kg GRATINER-
ING
1 160 - 180 1:00 - 1:30
Vilt
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Temperatur
°C
Tid
(tim:min)
Harsadel, harbog
1)
upp till 1 kg ÖVER-UN-
DERVÄRME
3 220 - 250 0:25 - 0:40
Rådjurssadel, hjortsadel 1,5 - 2 kg ÖVER-UN-
DERVÄRME
1 210 - 220 1:15 - 1:45
Rådjurs-/hjortbog 1,5 - 2 kg ÖVER-UN-
DERVÄRME
1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) Förvärm ugnen
Fågel
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid
(tim:min)
Bitar av fågel 200 - 250 g
vardera
GRATINER-
ING
1 200 - 220 0:35 - 0:50
16 Råd och tips
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid
(tim:min)
Halv kyckling 400 - 500 g
vardera
GRATINER-
ING
1 190 - 210 0:35 - 0:50
Kyckling, broiler 1 - 1,5 kg GRATINER-
ING
1 190 - 210 0:45 - 1:15
Anka 1,5 - 2 kg GRATINER-
ING
1 180 - 200 1:15 - 1:45
Gås 3,5 - 5 kg GRATINER-
ING
1 160 - 180 2:30 - 3:30
Kalkon 2,5 - 3,5 kg GRATINER-
ING
1 160 - 180 1:45 - 2:30
Kalkon 4 - 6 kg GRATINER-
ING
1 140 - 160 2:30 - 4:00
Fisk (ångkokt)
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid
(tim:min)
Hel fisk 1 - 1,5 kg ÖVER-UN-
DERVÄRME
1 210 - 220 0:45 - 1:15
Matlagningstermometer
För att se vilken ugnsfunktion du skall använda, se förteckningen över ugnsfunktioner i av-
snitt Daglig användning.
Nötkött
Maträtt Köttets innertemperatur i °C
Rostbiff eller filé, röd i mitten 45 - 50
Rostbiff eller filé, medelhårt stekt 60 - 65
Rostbiff eller filé, genomstekt 75 - 80
Fläsk
Maträtt Köttets innertemperatur i °C
Bog, skinka, hals 80 - 82
Kotlett, kassler 75 - 80
Köttfärslimpa 75 - 80
Kalvkött
Maträtt Köttets innertemperatur i °C
Kalvstek 75 - 80
Kalvlägg 85 - 90
Råd och tips 17
Får / lamm
Maträtt Köttets innertemperatur i °C
Fårbog 80 - 85
Fårsadel 80 - 85
Lammstek, lammbog 75 - 80
Vilt
Maträtt Köttets innertemperatur i °C
Harsadel 70 - 75
Harbog 70 - 75
Hel hare 70 - 75
Rådjurssadel, hjortsadel 70 - 75
Rådjurs-/hjortbog 70 - 75
Grillning
Använd alltid grillfunktionen med maximal temperaturinställning
Grilla alltid med stängd ugnslucka.
Förvärm alltid den tomma ugnen i 5 minuter med grillfunktionen.
Placera gallret på nivån som rekommenderas i grilltabellen.
Sätt alltid in långpannan för uppsamling av fett på första nivån.
Grilla bara platta bitar av kött eller fisk.
För att se vilken ugnsfunktion du skall använda, se förteckningen över ugnsfunktioner i av-
snitt Daglig användning.
Livsmedel som ska gril-
las
Nivå Tid
1:a sidan 2:a sidan
Hamburgare 4 8-10 minuter 6-8 minuter
Fläskfilé 4 10-12 minuter 6-10 minuter
Korv 4 8-10 minuter 6-8 minuter
Ox- eller kalvfilé 4 6-7 minuter 5-6 minuter
Oxfilé eller rostbiff
(cirka 1 kg)
3 10-12 minuter 10-12 minuter
Rostat bröd
1)
3 4-6 minuter 3-5 minuter
Varma smörgåsar 3 6-8 minuter -------
1) Förvärm inte
Konservering
Använd bara vanliga konserveringsglas med samma storlek.
18 Råd och tips
Använd inte glas med skruv- eller bajonettlock eller metallburkar.
Använd första nivån nerifrån.
Använd långpannan. På den kan du ställa maximalt sex 1-liters glas.
Fyll alla glas till samma nivå och förslut dem noga.
Ställ glasen på gallret, se till att de inte vidrör varandra.
Fyll på ca. 1/2 liter vatten i långpannan för att få tillräckligt med fukt i ugnen.
När vätskan börjar bubbla lätt i de första glasen (efter ca. 35-60 minuter med 1 liters
glas), stäng av ugnen eller minska temperaturen till 100°C ( se tabellen).
För att se vilken ugnsfunktion du skall använda, se förteckningen över ugnsfunktioner i av-
snitt Daglig användning.
Torkad frukt
Konservering Temperatur °C Uppkokningstid i
min.
Fortsatt tillagnings-
tid på 100 °C, i min.
Jordgubbar, blåbär, hallon, mog-
na krusbär
160 - 170 35 - 45 ---
Omogna krusbär 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Stenfrukt
Konservering Temperatur °C Uppkokningstid i
min.
Fortsatt tillagnings-
tid på 100 °C, i min.
Päron, kvitten, plommon 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Grönsaker
Konservering Temperatur °C Uppkokningstid i
min.
Fortsatt tillagnings-
tid på 100 °C, i min.
Morötter
1)
160 - 170 50 -60 5 - 10
Gurka 160 - 170 50 - 60 ---
Blandade inlagda grönsaker 160 - 170 50 - 60 15
Kålrabbi, ärtor, sparris 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1) Låt stå i frånslagen ugn
Torkning
Täck ugnsgallren med bakplåtspapper.
För att se vilken ugnsfunktion du skall använda, se förteckningen över ugnsfunktioner i av-
snitt Daglig användning.
Grönsaker
Torkning av livsmedel Temperatur °C Nivå Tid i timmar (riktvär-
de)
1 nivå 2 nivåer
Bönor 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Paprika (strimlor) 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Råd och tips 19
Torkning av livsmedel Temperatur °C Nivå Tid i timmar (riktvär-
de)
1 nivå 2 nivåer
Soppgrönsaker 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Svamp 50 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Örter 40 - 50 3 1 / 4 2 - 3
Frukt
Torkning av livsmedel Temperatur °C Nivå Tid i timmar (riktvär-
de)
1 nivå 2 nivåer
Plommon 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Aprikoser 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Äppelskivor 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Päron 60 - 70 3 1 / 4 6 - 9
Upptining
Tag ur livsmedlet ur förpackningen och lägg det på en tallrik på ugnsgallret.
Täck inte över med ett fat eller en skål. Detta kan förlänga upptiningstiden mycket.
Placera ugnsgallret på första nivån nerifrån.
För att se vilken ugnsfunktion du skall använda, se förteckningen över ugnsfunktioner i av-
snitt Daglig användning.
Maträtt Upptiningstid min Efterupptiningstid min Kommentarer
Kyckling, 1000 g 100-140 20-30 Lägg kycklingen på ett
uppochnervänt tefat
på en stor tallrik. Vänd
efter halva tiden
Kött, 1000 g 100-140 20-30 Vänd efter halva tiden
Kött, 500 g 90-120 20-30 Vänd efter halva tiden
Forell, 150g 25-35 10-15 -------
Jordgubbar, 300g 30-40 10-20 -------
Smör, 250g 30-40 10-15 -------
Grädde, 2 x 200g 80-100 10-15 Det går att vispa gräd-
de även om delar av
den är något frusen
Tårta, 1400g 60 60 -------
20 Råd och tips
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Aeg-Electrolux B4403-5-B Användarmanual

Typ
Användarmanual