HUSQVARNA-ELECTROLUX QSG6020W Användarmanual

Typ
Användarmanual
QSG6020
Bruksanvisning Spis
Tack för att du valt en kvalitetsprodukt från Electrolux.
För att säkerställa bästa prestanda hos produkten ber vi dig att noga läsa igenom
denna bruksanvisning. Du kan då navigera genom alla procedurer på ett effektivt
sätt. Spara bruksanvisningen på en säker plats så att du har den till hands om du
behöver studera något avsnitt igen. Se också till att bruksanvisningen medföljer
produkten om den lämnas över till en ny ägare.
Vi önskar dig lycka till och mycket nöje med din nya hushållsapparat.
INNEHÅLL
SÄKERHETSINFORMATION 2
Säkerhet för barn och handikappade 3
Allmän säkerhet 3
Användning 3
Underhåll och rengöring 4
Installation 4
Elektrisk anslutning 5
Kundservice 5
Bortskaffande av apparaten 5
PRODUKTBESKRIVNING 6
Allmän översikt 6
Tillbehör 7
INNAN MASKINEN ANVÄNDS FÖRSTA GÅNGEN
7
Första rengöring 7
Mekaniskt lucklås 7
HÄLL – DAGLIG ANVÄNDNING 9
Värmelägen 9
Användning av dubbelkokzon 10
HÄLL – RÅD OCH TIPS 10
HÄLL – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING 11
UGN – DAGLIG ANVÄNDNING 11
Kylfläkt 11
Sätta på/stänga av ugnen 12
Ugnsfunktioner 12
Sätta i ugnstillbehören 12
UGN – RÅD OCH TIPS 13
Bakning 13
Stekning 17
Grillning 19
Avfrostning 20
Torkning 20
Konservering 21
UGN – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING 22
Väggar med katalytisk emalj 22
Ugnsstegar 23
Ugnslucka och glaspaneler 23
Ugnslampa 25
Ta bort förvaringslådan 25
OM MASKINEN INTE FUNGERAR 25
INSTALLATION 26
Tekniska data 26
Justera spisens nivå 26
Tippskydd 27
Elektrisk installation 27
MILJÖSKYDD 28
Med reservation för ändringar
SÄKERHETSINFORMATION
Läs den här bruksanvisningen noga före installation:
För din egen säkerhet och för maskinens säkerhet
För att skydda miljön
För korrekt användning av produkten.
Spara denna bruksanvisning och se till att den följer med produkten om du flyttar eller säl-
jer den.
2 Innehåll
Tillverkaren är inte ansvarig om en felaktig installation och användning orsakar skada.
Säkerhet för barn och handikappade
Denna produkt kan användas av barn från 8 års ålder och uppåt, och av personer med
nedsatt fysisk, sensorisk eller mental förmåga, samt personer med bristande erfarenhet
och kunskap, om de övervakas eller instrueras beträffande hur produkten används på ett
säkert sätt och förstår de risker som är förknippade med användningen. Barn ska inte
leka med produkten.
Håll allt förpackningsmaterial utom räckhåll för barn. Det finns risk för kvävning eller an-
nan fysisk skada.
Håll barn och husdjur borta från ugnen när luckan är öppen eller när ugnen används. Det
finns risk för skada eller bestående handikapp.
Om produkten har barnlås eller knapplåsfunktion ska det användas. Det hindrar småbarn
och husdjur från att oavsiktligt sätta på ugnen.
Allmän säkerhet
Ändra inte produktens specifikation. Det finns risk för personskada och skada på produk-
ten.
Lämna inte produkten utan tillsyn under användning.
Stäng av produkten efter varje användningstillfälle.
Användning
Använd den bara för matlagning i ett hushåll. Produkten får inte användas kommersiellt
eller industriellt. Detta för att förhindra fysisk skada på person eller skada på egendom.
Övervaka alltid hällen under användning.
Håll dig på avstånd när du öppnar luckan när produkten används. Het ånga kan strömma
ut. Det finns risk att bränna sig.
Använd inte produkten om den har kontakt med vatten. Använd inte produkten med
våta händer.
Använd inte produkten som arbets- eller avlastningsyta.
Produktens kokzon blir het under användning. Det finns risk att bränna sig. Lägg inte
metallföremål som bestick eller kokkärlslock på ytorna eftersom de kan bli heta.
Produktens insida blir het under användning. Det finns risk att bränna sig. Använd
handskar när du sätter in eller tar ut tillbehör eller formar.
Öppna luckan försiktigt. Användning av ingredienser som innehåller alkohol kan produ-
cera en blandning av luft och alkohol. Det finns då risk för brand.
Låt inte gnistor eller öppna lågor komma nära produkten när du öppnar luckan.
Placera inte brandfarliga produkter eller föremål som är våta av brandfarliga produkter
och/eller föremål som lätt smälter (av plast eller aluminium) i, i närheten av eller på pro-
dukten. Det finns risk för explosion eller brand.
Stäng av kokzonerna efter varje användningstillfälle.
Använd inte kokzonerna utan eller med tomma kokkärl
Låt inte kokkärl torrkoka. Detta kan orsaka skador på kokkärl och hällens yta.
Ytan kan skadas om föremål eller kokkärl faller på den.
Placera inte heta kokkärl i närheten av kontrollpanelen eftersom värmen kan skada pro-
dukten.
Var försiktig när du tar bort eller installerar tillbehören, för att undvika skada på produk-
tens emalj.
Säkerhetsinformation
3
Kokkärl tillverkade av gjutjärn, gjuten aluminium eller med skadad botten kan repa häl-
lens yta om de dras över den.
Missfärgning av emaljen påverkar inte produktens funktion.
För att förhindra skada eller missfärgning på emaljen:
ställ inga föremål direkt på bottnen och täck inte med folie;
ställ inte hett vatten direkt i produkten;
låt inte fuktiga kärl eller matvaror stå kvar i produkten efter att tillagningen är klar.
Tyng inte ner luckan när den är öppen.
Placera inte brännbara material i utrymmet under ugnen. Förvara enbart värmebeständi-
ga föremål där ( i förekommande fall).
Täck inte över ugnens ångventiler. De sitter på översidan bakre del (i förekommande fall).
Om ytan är spräckt, koppla ur produkten ur eluttaget. Det finns risk för elstötar.
Placera inte material som leder värme (t.ex. tunn metallväv eller värmeledare med metal-
löverdrag) under kokkärlen. Överdriven värmereflexion kan skada hällen.
Underhåll och rengöring
Se till att produkten har kallnat före underhåll. Det finns risk att bränna sig. Det finns risk
att glaspanelerna kan spricka.
Var noga med att alltid hålla produkten ren. Ansamling av fett eller andra matrester kan
orsaka brand.
Regelbunden rengöring förhindrar att ugnens ytmaterial skadas
Både för din egen och produktens säkerhet ska produkten alltid rengöras med milt hand-
diskmedel och vatten. Använd inte brandfarliga produkter eller produkter som kan orsaka
korrosion.
Rengör inte produkten med ång- eller högtryckstvätt, vassa föremål, rengöringsmedel
med slipeffekt, repande svampar eller fläckborttagningsmedel.
Om du använder ugnsspray, följ tillverkarens anvisningar. Spruta aldrig någonting på
värmeelementen eller termostatens sensor.
Rengör aldrig glasluckan med slipande rengöringsmedel eller en metallskrapa. Innergla-
sets värmebeständiga yta kan spricka och gå sönder.
När luckans glas skadas blir de sköra och kan gå sönder. De måste bytas. Kontakta ett
servicecenter.
Var försiktig när du tar bort luckan. Luckan är tung.
Lamporna som används i den här produkten är speciallampor som endast är avsedda för
användning i produkter som denna. De kan inte användas för att lysa upp ett rum, var-
ken helt eller delvis.
Om det blir nödvändigt att byta ut lampan, byter du mot en med samma effekt som är
specialdesignad för produkter som denna.
Koppla från produkten från nätet före byte av ugnslampan. Det finns risk för elstöt. Låt
produkten svalna. Det finns risk att bränna sig.
Den katalytiska emaljen ska ej rengöras.
Installation
Produkten får bara installeras och anslutas av en behörig tekniker. Kontakta ett auktori-
serat servicecenter. Detta för att förhindra konstruktionsskador eller fysisk skada.
Kontrollera att produkten inte har skadats under transporten. Anslut inte apparaten till
nätet om den är skadad. Kontakta leverantören vid behov.
4 Säkerhetsinformation
Ta bort allt förpackningsmaterial, dekaler och folier från produkten före användning. Ta
inte bort typskylten. Det kan göra garantin ogiltig.
Gällande lagar, förordningar, direktiv och standarder i landet där produkten används
måste följas (t.ex. säkerhetsbestämmelser, regler för kassering och återvinning och elekt-
riska säkerhetsbestämmelser).
Var försiktig när du flyttar produkten. Denna produkt är tung. Använd alltid skydds-
handskar. Dra aldrig produkten i handtaget.
Kontrollera att produkten inte är inkopplad på elnätet vid installation (i förekommande
fall).
Minsta avstånd till andra produkter ska beaktas.
Ställ inte produkten på en bas.
Elektrisk anslutning
Produkten får bara installeras och anslutas av en behörig elektriker. Kontakta ett auktori-
serat servicecenter. Detta för att förhindra konstruktionsskador eller fysisk skada.
Produkten måste jordas.
Kontrollera att elektriska data på typskylten stämmer överens med nätströmmen i huset.
Information om spänningen finns på typskylten.
Du måste ha korrekta isoleringsanordningar: strömbrytare, säkringar (säkringar av skruv-
typ tas ur hållaren), jordfelsbrytare och kontaktorer.
Den elektriska installationen måste ha en isoleringsenhet så att du kan koppla från pro-
dukten från nätet vid alla poler. Kontaktöppningen på isoleringsenheten måste vara
minst 3 mm bred.
De stötskyddande delarna måste placeras så att de inte kan tas bort utan verktyg.
Använd alltid ett korrekt installerat, stötsäkert och jordat eluttag.
Vid anslutning av elektriska produkter till ett nätuttag, låt aldrig kablar vidröra eller kom-
ma nära den varma luckan på produkten.
Använd inte grenuttag, adaptrar eller förlängningskablar. Risk för brand.
Var försiktig så att nätkontakten eller sladden inte kläms eller skadas bakom produkten.
Se till att nätkontakten är åtkomlig efter installationen.
Dra inte i strömkabeln för att koppla bort produkten från uttaget. Dra alltid i stickkon-
takten (i förekommande fall).
Byt inte ut nätkabeln. Kontakta ett servicecenter.
Kundservice
Bara en behörig tekniker får reparera eller utföra arbete på maskinen. Kontakta ett auk-
toriserat servicecenter.
Använd endast originaldelar vid reparationer och utbyten.
Bortskaffande av apparaten
Gör så här för att förhindra fysiska skador:
Koppla loss apparaten från eluttaget.
Klipp av strömkabeln och kassera den.
Förstör lucklåset. Därigenom kan inte barn eller små djur stängas in i produkten. Risk
för kvävning.
Säkerhetsinformation
5
PRODUKTBESKRIVNING
Allmän översikt
1
2 3 4
6
7
8
9
10
5
5
4
3
2
1
1 Kontrollpanel
2 Vred för ugnsfunktionerna
3 Temperaturvred
4 Temperaturindikator
5 Vred för hällen
6 Grill
7 Ugnsbelysning
8 Fläkt och värmeelement
9 Undervärme
10 Falsnivåer
6 Produktbeskrivning
Beskrivning av hällen
2
140/210
mm
5
180
mm
145
mm
120/180
mm
1 3
46
1 Enkelkokzon 1 200 W
2 Ångutlopp
3 Enkelkokzon 1 800 W
4 Dubbelkokzon 900/1 800 W
5 Restvärmeindikering
6 Dubbelkokzon 1 000/2 200 W
Tillbehör
Galler
För kokkärl, kakformar, stekar.
Bakplåt i Super Clean
För kakor och småkakor.
Super Clean långpanna
För bakning och stekning eller som fettuppsamlingsfat.
Förvaringslåda
Förvaringslådan finns under ugnsutrymmet.
INNAN MASKINEN ANVÄNDS FÖRSTA GÅNGEN
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
Första rengöring
Tag bort alla delar från produkten.
Rengör produkten före första användning.
FÖRSIKTIGHET
Använd inte slipande rengöringsmedel! Dessa kan skada ytan. Se avsnitt "Underhåll och
rengöring".
Mekaniskt lucklås
Vid leverans är lucklåset inaktiverat.
Innan maskinen används första gången
7
Aktivera och inaktivera lucklåset
1. Ta tag i lucklisten (B) på båda sidorna av
luckans övre kant och tryck inåt för att
frigöra klämlåset. Dra sedan bort lucklis-
ten uppåt.
2. Använd steg a vid aktivering. Steg b vid
inaktivering.
a) Aktivera lucklåset: Lossa spärren
(1), flytta den 4 mm åt vänster (2)
och sätt tillbaka den (3).
b) Inaktivera lucklåset:
Demontera spärren: Ta bort spär-
ren (1).
Avlägsna listen (2) från undersi-
dan av lucklisten (B) och tryck in
(3).
3. Fatta tag om båda sidorna av lucklisten
(B), lägg den mot insidan av luckkanten
och sätt på lucklisten (B) på luckans över-
kant.
2
B
1
3
1
2
1
3
2
B
8 Innan maskinen används första gången
På den öppna sidan av lucklisten (B) finns en styr-
skena (C). Denna måste tryckas in mellan den yttre
luckpanelen och styrvinkeln (D). Klämlåset (E)
måste snäppas in på plats.
Öppna ugnsluckan
1. Håll spärren intryckt.
2. Öppna luckan.
Stänga ugnsluckan
Stäng luckan utan att trycka in spärren.
Inaktivera lucklåset
För att inaktivera lucklåset ska spärren flyttas tillbaka åt höger. Se ovanstående beskrivning.
Avstängning av produkten inaktiverar inte det mekaniska lucklåset.
HÄLL – DAGLIG ANVÄNDNING
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
För att använda produkten, tryck på vredet. Vredet kommer ut.
Värmelägen
Kontrollvred Funktion
0
AV-läge
1-9
Värmelägen
(1 = lägst; 9 = högst)
1. Vrid kontrollvredet till önskat värmeläge.
2. Vrid kontrollvredet till "0" för att avsluta tillagningen.
Restvärmeindikering
Restvärmeindikeringen tänds när en kokzon är varm.
D
E
C
Häll – daglig användning 9
VARNING
Risk för brännskador på grund av restvärme!
Användning av dubbelkokzon
VARNING
För att sätta på dubbelkokzonen, vrid kontrollvredet med dubbelkokzon åt höger (vrid det
inte ända till stopp-läget).
1. Vrid kontrollvredet åt höger till läge "9".
2. Vrid långsamt kontrollvredet till symbolen
tills du hör ett klickljud.
Nu är båda kokzonerna på.
3. För att ange önskat värmeläge, se avsnittet "Värmeläge".
HÄLL – RÅD OCH TIPS
Kokkärl
Kokkärlets botten skall vara så tjock och plan som möjligt.
Kokkärl av emaljerat stål med aluminium- eller kopparbotten kan orsaka missfärgning på
glaskeramiken.
Spara energi
Sätt om möjligt alltid ett lock på kokkärlet.
Ställ kokkärlet på kokzonen innan du sätter på zonen.
Stäng av kokzonen innan tillagningen är klar för att utnyttja restvärmen.
Botten på pannor och kokkärl måste vara lika stor som kokzonen.
Exempel på olika typer av tillagning
Uppgifterna i tabellen är endast avsedda som vägledning.
Vär-
meläge
Använd för: Tid Anvisning
1 Varmhållning av tillagad mat efter be-
hov
Täck över
1-2 Hollandaisesås, smältning: smör, chok-
lad, gelatin
5-25
minuter
Rör om då och då
1-2 Stanning: omeletter, äggstanning 10-40
minuter
Tillaga med lock
2-3 Sjudning av ris och mjölkbaserade rät-
ter, värmning av färdiglagade rätter
25-50
minuter
Tillsätt minst dubbla mängden väts-
ka som ris, rör om mjölkrätter under
tillagningen
3-4 Ångkoka grönsaker, fisk, kött 20-45
minuter
Tillsätt några matskedar vätska
4-5 Koka potatis 20-60
minuter
Använd max. 1/4 liter vatten för
750 gram potatis
10 Häll – råd och tips
Vär-
meläge
Använd för: Tid Anvisning
4-5 Tillagning av stora mängder mat, stuv-
ningar och soppor
60-150
minuter
Upp till 3 liter vätska plus ingredi-
enser
6-7 Lätt stekning: Schnitzel, cordon bleu,
kotletter, kroketter, korv, lever, ägg,
pannkakor, munkar
efter be-
hov
Vänd efter halva tiden
7-8 Hård stekning, potatiskroketter, njur-
stek, fransyska
5-15
minuter
Vänd efter halva tiden
9 Koka stora mängder vatten, koka pasta, bryna kött (gulash, grytstek) fritera pommes frites
HÄLL – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
Rengör produkten efter varje användningstillfälle.
Använd alltid kokkärl med ren botten.
Repor eller mörka fläckar på glaskeramiken påverkar inte produktens funktion.
För att ta bort smuts:
1. Ta omedelbart bort:smält plast, plastfolie och mat med socker. Smutsen kan skada
produkten om du inte gör detta. Använd en speciell skrapa för glaset. Sätt skrapan
snett mot glasytan och för bladet över ytan.
Avlägsna när produkten är tillräckligt sval:kalkavlagringsringar, vattenringar,
fettstänk, glänsande metalliska missfärgningar. Använd ett speciellt rengöringsmedel
för glaskeramik eller rostfritt stål.
2. Rengör produkten med en fuktig duk och lite rengöringsmedel.
3. Torka sedan produkten torr med en ren duk.
Rengör produktens framsida med en mjuk trasa och en lösning av varmt vatten och lite
diskmedel.
För framsidor av metall, använd lite rengöringsmedel för rostfritt stål.
Använd inte skurmedel eller skursvampar.
UGN – DAGLIG ANVÄNDNING
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
Kylfläkt
När ugnen är påslagen startar kylfläkten automatiskt. Om du stänger av produkten fortsät-
ter kylfläkten att gå tills produkten svalnat.
Häll – underhåll och rengöring
11
Sätta på/stänga av ugnen
1. Ställ vredet för ugnsfunktioner på ugnsfunktionen.
2. Ställ in temperaturvredet på en temperatur.
Temperaturlampan tänds när ugnstemperaturen ökar.
3. Om du vill stänga av ugnen vrider du vredet för ugnsfunktioner och temperaturvredet
till läget Av.
Ugnsfunktioner
Ugnsfunktion Tillämpning
Ljus Använd den här funktionen för att lysa upp ugnsutrymmet.
VARMLUFT För ugnsbakning på tre nivåer samtidigt. Sänker ugnstem-
peraturerna (20-40 °C) jämfört med en ugn med över-/un-
dervärme. Och för att torka livsmedel.
PAJ-PIZZA LÄGE För ugnsbakning på en nivå av rätter som kräver en mer in-
tensiv bryning och som ska ha knaprig botten. Sänker ugn-
stemperaturerna (20-40 °C) jämfört med en ugn med över-/
undervärme.
ÖVER-UNDERVÄRME För bakning och stekning på en ugnsnivå.
UNDERVÄRME För bakning av kakor med knapriga eller skorpartade bott-
nar och för att konservera livsmedel
UPPTINING För att tina frysta livsmedel.
MINIGRILL För grillning av tunna livsmedel och för rostning.
MAXGRILL För grillning av tunna livsmedel i stora mängder och för
rostning.
GRATINERING För stekning av större stycken kött eller fågel på en nivå.
Även för att gratinera och bryna.
Sätta i ugnstillbehören
Placera de skjutbara tillbehören så att de dubbla sidokanterna är längst in mot ugnens bak-
sida och pekar nedåt. Tryck in de skjutbara tillbehören mellan skenorna på en av ugnsnivå-
erna.
Långpannan och gallret har dubbla sidokanter.
Dessa kanter och formen på skenorna är en säker-
hetsåtgärd för ugnstillbehören.
12 Ugn – daglig användning
Sätta in av ugnsgaller och långpanna samti-
digt
Lägg gallret på långpannan. Tryck in långpannan
mellan skenorna på en av ugnsnivåerna.
UGN – RÅD OCH TIPS
Temperaturerna och gräddningstiderna i tabellerna är endast riktvärden. De beror på recep-
ten samt på ingrediensernas kvalitet och mängd.
Bakning
Allmänna anvisningar
Din nya ugn kan ha andra bak-/stekegenskaper än din gamla. Anpassa dina vanliga in-
ställningar (temperatur, koktider) och placering av plåtar och galler till värdena i tabeller-
na.
Med längre bakningstider kan ugnen stängas av ca 10 minuter innan bakningstiden är
slut, för att använda restvärmen.
När du använder frysta livsmedel kan plåtarna i ugnen slå sig. När plåtarna kallnar
igen återtar de sin normala form.
Användning av baktabellerna
Vi rekommenderar att använda den lägre temperaturen den första gången.
Om du inte kan hitta inställningarna för ett speciellt recept, leta efter ett recept som är
nästan likadant.
Bakningstiden kan förlängas med 10–15 minuter, om du bakar kakor på mer än en nivå.
Bakverk vid olika nivåer blir först inte alltid lika bruna. Om detta händer ska du inte ändra
temperaturinställningen. Skillnaden jämnar ut sig under bakningen.
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan är inte tillräck-
ligt gräddad på under-
sidan
Fel ugnsnivå Ställ plåten på en lägre nivå
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vatten-
ränder)
För hög ugnstemperatur Sänk temperaturen
Ugn – råd och tips 13
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vatten-
ränder)
För kort gräddningstid Förläng gräddningstiden
Öka inte temperaturen för att minska
gräddningstiden
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vatten-
ränder)
För mycket vätska i degen Använd mindre vätska. Kontrollera mix-
ningstiden. Speciellt om du använder en
matberedare
Kakan är för torr För låg ugnstemperatur Ställ in en högre temperatur
Kakan är för torr För lång gräddningstid Ställ in en kortare gräddningstid
Kakan blir inte jämnt
gräddad
För hög temperatur och för
kort gräddningstid
Minska temperaturen och förläng grädd-
ningstiden
Kakan blir inte jämnt
gräddad
Degen inte jämnt fördelad Fördela degen jämnt på plåten
Kakan gräddas inte
med den inställda ti-
den
För låg temperatur Höj temperaturen något
Baka på en ugnsnivå - Baka i formar
Typ av bakverk Ugns-
funktio-
ner
Nivå Temperatur (°C) Tid (tim:min)
Kaka i ringform, mjuk kaka 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Madeirakaka/fruktkaka 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Sockerkaka 1 140 0:25 - 0:40
Sockerkaka 1 160 0:25 - 0:40
Tårtbotten av mördeg
1)
3 170-180 0:10 - 0:25
Tårtbotten av sockerkaka 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Äppelpaj 1 170 - 190 0:50 - 1:00
Äppelpaj (2 formar Ø 20 cm, dia-
gonalt placerade)
1 160 1:10 - 1:30
Äppelpaj (2 formar Ø 20 cm, dia-
gonalt placerade)
1 180 1:10 - 1:30
1) Förvärm ugnen
Gräddning på en nivå - Kakor, bakverk, bröd på bakplåt
Typ av bakverk Ugns-
funktio-
ner
Nivå Temperatur (°C) Tid (tim:min)
Vetefläta/krans 3 170 - 190 0:30 - 0:40
Tyskt julbröd
1)
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Bröd (rågbröd) 1
14 Ugn – råd och tips
Typ av bakverk Ugns-
funktio-
ner
Nivå Temperatur (°C) Tid (tim:min)
- först
1)
230 0:25
- sedan 160 - 180 0:30 - 1:00
Bakelser
1)
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Rulltårta
1)
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Vetelängd med strössel 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Smörkakor/sockerkringlor
1)
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Fruktkaka (på jästdeg/socker-
kaksdeg)
2)
3 150 0:35 - 0:50
Fruktkaka (på jästdeg/socker-
kaksdeg)
2)
3 170 0:35 - 0:50
Fruktkaka av mördeg 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Jästkaka med känslig fyllning
(t.ex. kvarg, grädde, kräm)
1)
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Osyrat bröd 1 200 - 200 0:08 - 0:15
1) Förvärm ugnen
2) Använd långpannan
Bakning på en nivå - småkakor
Typ av bakverk Ugns-
funktio-
ner
Nivå Temperatur (°C) Tid (tim:min)
Mördegskakor 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Spritsar 3 140 0:20 - 0:30
Spritsar
1)
3 160 0:20 - 0:30
Småkakor av sockerkaksdeg 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Bakverk med äggvita, maränger 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Mandelbiskvier 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Småkakor av jästdeg 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Smördegskakor
1)
3 170 - 180 0:20 - 0:30
Småfranska
1)
3 160 0:20 - 0:35
Småfranska
1)
3 180 0:20 - 0:35
Småkakor (20 stycken/plåt)
1)
3 140 0:20 - 0:30
Småkakor (20 stycken/plåt)
1)
3 170 0:20 - 0:30
1) Förvärm ugnen
Ugn – råd och tips 15
Gräddning på mer än en nivå - kakor, bakverk, bröd på bakplåt
Typ av bakverk
2 nivåer 3 nivåer
Temperatur (°C)
Tid (tim:min)
Petit-chouer/bakelser
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Smuldegspaj 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Förvärm ugnen
Bakning på flera nivåer - skorpor, småkakor, bakverk, bullar
Typ av bakverk
2 nivåer 3 nivåer
Temperatur (°C)
Tid (tim:min)
Mördegskakor 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Spritsar 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Småkakor av socker-
kaksdeg
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Bakverk med äggvita,
maränger
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Mandelbiskvier 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Småkakor av jästdeg 1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Smördegskakor
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Bullar 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Småkakor (20 stycken/
plåt)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Förvärm ugnen
Paj-pizza läge
Se funktionslistan i avsnittet Daglig användning, för att se vilken ugnsfunktion du ska an-
vända.
Typ av bakverk Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Pizza (tunn botten)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (med mycket fyll-
ning)
1 180 - 200 20 - 30
Paj 1 180 - 200 45 - 60
Ugnsbakad spenat 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Cheesecake med le-
moncurd, rund
1 140 - 160 60 - 90
Cheesecake med le-
moncurd på plåt
1 140 - 160 50 - 60
Äppelkaka, täckt 1 150 - 170 50 - 70
16 Ugn – råd och tips
Typ av bakverk Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Grönsakspaj 1 160 - 180 50 - 60
Osyrat bröd
1)
1 250 - 270 10 - 20
Smördegskakor
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen (pizza-
liknande rätt från Als-
ace)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Piroger (rysk version av
calzone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Förvärm ugnen
Tabell för ugnsbakning och gratinering
Maträtt Ugnsfunk-
tioner
Ugnsni-
Temperatur °C Tid tim: Min
Makaronipudding 1 180-200 0:45-1:00
Lasagne 1 180-200 0:25-0:40
Grönsaksgratäng
1)
1 160-170 0:15-0:30
Ostbaguetter toppade med smält
ost
1)
1 160-170 0:15-0:30
Söta puddingar 1 180-200 0:40-0:60
Fiskpudding 1 180-200 0:30-1:00
Fyllda grönsaker 1 160-170 0:30-1:00
1) förvärm ugnen
Färdiglagade maträtter
Typ av maträtt Ugns-
funktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur °C Tid
Djupfryst pizza 3 se tillverkarens anvis-
ningar
se tillverkarens anvis-
ningar
Pommes frites
1)
3 200-220 se tillverkarens anvis-
ningar
Baguetter 3 se tillverkarens anvis-
ningar
se tillverkarens anvis-
ningar
Fruktkaka 3 se tillverkarens anvis-
ningar
se tillverkarens anvis-
ningar
1) Tips: Vänd pommes fritesen 2 till 3 gånger under tillagningen
Stekning
Stekkärl
Använd värmebeständiga ugnsformar (läs tillverkarens bruksanvisning).
Ugn – råd och tips
17
Stora stekar kan stekas direkt i långpannan eller på gallret över långpannan. (om det an-
vänds).
Stek magert kött i en stekgryta med lock. Det gör att köttet blir saftigare.
Alla typer av kött som ska ha en stekyta kan stekas i en stekgryta utan lock.
Nötkött
Typ av kött Mängd Ugns-
funktio-
ner
Ugns-
nivå
Temperatur °C Tid (tim:min)
Portvinsstek 1 - 1,5 kg 1 200 - 250 2:00 - 2:30
Rostbiff eller filé per cm tjock-
lek
- röd inuti
1)
per cm tjock-
lek
1 190 - 200 0:05 - 0:06
- medium per cm tjock-
lek
1 180 - 190 0:06 - 0:08
- genomstekt per cm tjock-
lek
1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) förvärm ugnen
Fläsk
Typ av kött Mängd Ugns-
funktio-
ner
Ugns-
nivå
Temperatur °C Tid (tim:min)
Bog, hals, skinkstek 1 - 1,5 kg 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Kotlett, revbensspjäll 1 - 1,5 kg 1 170 - 180 1:00 - 1:30
Köttfärslimpa 750 g - 1 kg 1 160 - 170 0:45 - 1:00
Fläsklägg (färdiglagad) 750 g - 1 kg 1 150 - 170 1:30 - 2:00
Kalv
Typ av kött Mängd Ugns-
funktio-
ner
Ugns-
nivå
Temperatur
°C
Tid (tim:min)
Kalvstek 1 kg 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Kalvlägg 1,5 -2 kg 1 160 - 180 2:00 - 2:30
Lamm
Typ av kött Mängd Ugns-
funktio-
ner
Ugns-
nivå
Temperatur
°C
Tid (tim:min)
Lammbog, lammstek 1 - 1,5 kg 1 150 - 170 1:15 - 2:00
Lammsadel 1 - 1,5 kg 1 160 - 180 1:00 - 1:30
18 Ugn – råd och tips
Vilt
Typ av kött Mängd Ugns-
funktio-
ner
Ugnsni-
Temperatur
°C
Tid (tim:min)
Harsadel, harlår
1)
upp till 1 kg 3 220 - 250 0:25 - 0:40
Rådjurssadel, hjortsadel 1,5 - 2 kg 1 210 - 220 1:15 - 1:45
Rådjurs-/hjortbog 1,5 - 2 kg 1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) förvärm ugnen
Fågel
Typ av kött Mängd Ugns-
funktio-
ner
Ugns-
nivå
Temperatur °C Tid (tim:min)
Bitar av fågel 200 - 250 g
var
1 200 - 220 0:35 - 0:50
Halv kyckling 400 - 500 g
var
1 190 - 210 0:35 - 0:50
Kyckling, poulard 1 - 1,5 kg 1 190 - 210 0:45 - 1:15
Anka 1,5 - 2 kg 1 180 - 200 1:15 - 1:45
Gås 3,5 - 5 kg 1 160 - 180 2:30 - 3:30
Kalkon 2,5 - 3,5 kg 1 160 - 180 1:45 - 2:30
Kalkon 4 - 6 kg 1 140 - 160 2:30 - 4:00
Fisk (ångkokning)
Typ av kött Mängd Ugns-
funktio-
ner
Ugns-
nivå
Temperatur
°C
Tid (tim:min)
Hel fisk 1 - 1,5 kg 1 210 - 220 0:45 - 1:15
Grillning
Använd alltid grillfunktionen med maximal temperaturinställning
Grilla alltid med stängd ugnslucka
Förvärm alltid den tomma ugnen med grillfunktionerna i 5 minuter.
Placera gallret på den ugnsnivå som rekommenderas i grilltabellen.
Placera alltid plåten som ska fånga upp fettet på den första ugnsnivån.
Grilla endast tunna bitar av kött eller fisk.
För att se vilken ugnsfunktion du skall använda, se förteckningen över ugnsfunktioner i av-
snitt Daglig användning.
Ugn – råd och tips
19
Livsmedel som ska gril-
las
Nivå Tid
1:a sidan 2:a sidan
Hamburgare 4 8-10 minuter 6-8 minuter
Fläskfilé 4 10-12 minuter 6-10 minuter
Korv 4 8-10 minuter 6-8 minuter
Ox- eller kalvfilé 4 6-7 minuter 5-6 minuter
Oxfilé eller rostbiff
(cirka 1 kg)
3 10-12 minuter 10-12 minuter
Rostat bröd
1)
3 4-6 minuter 3-5 minuter
Varma smörgåsar 3 6-8 minuter -------
1) Förvärm inte
Avfrostning
Ta ut maten ur förpackningen och placera den på en tallrik på ugnsgallret.
Täck inte över med en tallrik eller skål. Detta kan förlänga upptiningstiden väldigt myck-
et.
Placera ugnsgallret på första ugnsnivån nedifrån.
För att se vilken ugnsfunktion du skall använda, se förteckningen över ugnsfunktioner i av-
snitt Daglig användning.
Maträtt Upptiningstid min Efterupptiningstid min Kommentarer
Kyckling, 1000 g 100-140 20-30 Lägg kycklingen på ett
uppochnervänt tefat
på en stor tallrik. Vänd
efter halva tiden
Kött, 1000 g 100-140 20-30 Vänd efter halva tiden
Kött, 500 g 90-120 20-30 Vänd efter halva tiden
Forell, 150g 25-35 10-15 -------
Jordgubbar, 300g 30-40 10-20 -------
Smör, 250g 30-40 10-15 -------
Grädde, 2 x 200g 80-100 10-15 Det går att vispa gräd-
de även om delar av
den är något frusen
Tårta, 1400g 60 60 -------
Torkning
Täck över ugnshyllorna med bakpapper.
Se funktionslistan i avsnittet Daglig användning, för att se vilken ugnsfunktion du ska an-
vända.
20 Ugn – råd och tips
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

HUSQVARNA-ELECTROLUX QSG6020W Användarmanual

Typ
Användarmanual