Aeg-Electrolux B9820-5-A Recipe book

Typ
Recipe book

Denna manual är också lämplig för

Tabeller, tips och recept
Multi-ång-inbyggnadsugn
Innehåll2
Innehåll
Användningsområden, tabeller och tips 4
Tillagning med ånga 4
VÅT ÅNGA 5
Tabell VÅT ÅNGA 5
VARMLUFT och VÅT ÅNGA i kombination 7
Tabell VARMLUFT och VÅT ÅNGA i kombination 7
INTERVALL PLUS 8
Tabell INTERVALL PLUS 8
INTERVALL ÅNGA 9
Tabell INTERVALL ÅNGA 9
Bakning 10
Baktabell 12
Tabell puddingar och gratänger 15
Stekning 16
Stektabell 16
Tabell MATLAGN. TERMOMETER 18
Tabell MATLAGN. TERMOMETER 19
LÅGTEMPSTEK. 20
Tabell LÅGTEMPSTEK. 21
Grillning 22
Grilltabell 22
Upptining 23
Upptiningstabell 23
Köttprogram 24
RECEPT MENY 25
RECEPT ÅNGA 25
UPPVÄRMNING AV MATRÄTTER (4-6 personer) 25
FÄRSKA GRÖNSAKER (Färska grönsaker) 25
FISK<FORELL> 25
POTATIS GRATÄNG 26
MATBRÖD 27
FRANSKBRÖD 27
FYLLD VETEFLÄTA 28
KONSERVERING 29
3Innehåll
RECEPT BAKNING 30
CITRONKAKA 30
SOCKERKAKA 31
TIGERKAKA 32
CHEESE CAKE 33
ENGELSK FRUKTKAKA 34
VETESTRÖSSELKAKA 35
RECEPT MATLAGNING 36
PIZZA (för en bakplåt eller 2 runda formar) 36
ÖRTFYLLDA PIROGER 37
QUICHE LORRAINE 38
LASAGNE 39
CANNELONI 40
SJÖMANSBIFF 41
BAKAD FISKFILE 42
RECEPT SPECIAL 43
KAKMIX 43
FRYST PIZZA 43
TORKNING 43
Användningsområden, tabeller och tips4
Användningsområden, tabeller och tips
Tillagning med ånga
Använd ugnsfunktionen VÅT ÅNGA , INTERVALL PLUS eller INTERVALL ÅNGA vid
tillagning med ånga.
1 Varning: Öppna absolut inte ugnsluckan under VÅT ÅNGA s !
1 Observera: Använd endast vatten som vätska!
Ångkokningskärl
För ångkokning lämpar sig formar av värmebeständigt och rostfritt material.
Nivåer
Använd nivåer enligt följande tabell. Nivåerna räknas nerifrån och uppåt.
Allmänna anvisningar
Fyll eventuellt på mer vatten vid tillagningstider längre än 30 minuter eller vid
större tillagningsmängder.
Tag ut fettfiltret då ugnsfunktionen VÅT ÅNGA användes, eftersom tilllag-
ningstiden annars förlängs.
Spola noga igenom vattenpåfyllningsbehållaren, slangförbindningarna och
ånggeneratorn om ugnen inte har använts under en längre tid (se avsnittet
Rengöring och skötsel).
Anvisningar för tabellerna
I nedanstående tabeller hittar Du, för ett urval av rätter, erforderliga temperatu-
rer, tillagningsstider och nivåer.
Temperaturer och tillagningstider är riktvärden, eftersom de är beroende av
sammansättning, mängd och storlek på det som skall tillagas samt tillagnings-
kärlets utformning.
Om Du för ett eget recept inte hittar några konkreta uppgifter, använd uppgif-
ter för en liknande rätt.
Om inget annat anges, gäller tabellerna för insättning i kall ugn.
5Användningsområden, tabeller och tips
VÅT ÅNGA
Tillagningsmetoden VÅT ÅNGA lämpar sig för alla livsmedel, såväl färska som
frysta. Man kan tillaga, värma, upptina, pochera eller förvälla grönsaker, kött,
bakverk, ris, majs, gryn och ägg.
Tillagning av menyer
Kompletta menyer kan tillagas samtidigt. Det ideala är att välja maträter som
har liknande tillagningstider. Därmed undviks att enskilda komponenter blir för
mycket eller för lite tillagade. Vattenmängden som skall fyllas på avser den
största mängd som behövs för de olika komponenterna. Se tabellen för anvis-
ningar.
Maträtterna skall läggas i lämpliga tillagningskärl och placeras på gallren. Av-
ståndet mellan gallren skall vara sådant att ångan kan nå alla maträtter.
Bakteriedödning i kärl
Med funktionen VÅT ÅNGA kan med ånga bakterier avlägsnas från kärl,
till exempel nappflaskor. Placera därvid de rengjorda kärlen med öppningen ner-
åt i mitten på gallret på 1. nivån. Placera kärlen lätt lutande i ugnsutrymet. Fyll
på maximal vattenmängd (650 ml) och välj en tid på 40 minuter med 96°C.
Tabell VÅT ÅNGA
Typ av maträtt
VÅT ÅNGA
Vatten i
vattenpåfyllnings-
behållaren
ml
Tempe-
ratur
°C
Nivå Tid i min
Risotto 400 96 2 25-30
Ris (med vätska 1:1) 650 96 2 35-40
Majs (Polenta, med vätska 1:3) 650 96 2 40-50
Potatis, medelstora 650 96 2 40-50
Kokt potatis 550 96 2 30-40
Ratatouille 400 96 2 25-30
Brysselkål 550 96 2 30-35
Broccoli i buketter 550 96 2 25-30
Blomkål, hel 650 96 2 40-45
Blomkål i buketter 600 96 2 30-35
Surkål 650 96 2 50-60
Tomater, hela 250 96 2 15-20
Rödbeta, hel 550 96 2 60-70
Kålrabbi/selleri/fänkål, i bitar 550 96 2 35-40
Användningsområden, tabeller och tips6
De angivna tiderna är riktvärden och varierar beroende på storlek och mängd.
Zucchini, i bitar 400 96 2 20-25
Morötter, i bitar 550 96 2 35-40
Grönsaker, upptining och tillagning 650 96 2 35-40
Förvällning av grönsaker 250 96 2 12-15
Förvällning av bönor 250 96 2 20-22
Djupfrysta bönor 650 96 2 30-40
Kycklingbröst 500 85 2 30-40
Skinka 1000 g 650 96 2 50-75
Kassler 600-1000 g 650 96 2 45-55
Fylld paprika 500 96 2 30-40
Wienerkorv 250 85 2 15-20
Värmning av köttkorv och fläskkorv 400 96 2 20-25
Fiskfilé ca. 1000 g 650 80 2 30-40
Plattfiskfilé ca. 300 g 300 80 2 15-20
Fryst fiskfilé 500-800 g 650 90 2 30-40
Forell 170-300 g 400 85 2 25-35
Pudding/Brylépudding i portionsskålar 500 85 2 25-35
Äggstanning 500 85 2 25-35
Pasta 500 85 2 30-35
Ägg, löskokt 200 96 2 8-12
Ägg, medelkokt 200 96 2 10-15
Ägg, hårdkokt 200 96 2 15-20
Typ av maträtt
VÅT ÅNGA
Vatten i
vattenpåfyllnings-
behållaren
ml
Tempe-
ratur
°C
Nivå Tid i min
7Användningsområden, tabeller och tips
VARMLUFT och VÅT ÅNGA i kombination
Med kombination av VARMLUFT och VÅT ÅNGA efter varandra kan kött, grön-
saker och tillbehör tillagas i ugnen så att de samtidigt är serveringsklara.
Förstek köttet med ugnsfunktionen VARMLUFT.
Lägg förberedda grönsaker och tillbehör på ett värmebeständigt fat och sätt in
det i ugnen.
Starta funktionen VÅT ÅNGA och tillaga allt färdigt tillsammans.
3 För att kunna starta funktionen VÅT ÅNGA måste ugnen svalna till en tempera-
tur på ca 80°C. Öppna ugnsluckan i första spärrläget i ca 15 minuter för snab-
bare avkylning.
Tabell VARMLUFT och VÅT ÅNGA i kombination
De angivna tiderna och temperaturerna är riktvärden och varierar beroende på storlek och mängd.
Före omkoppling till VÅT ÅNGA bör innertemperaturen för kött vara 60-63°C.
Typ av maträtt
VARMLUFT
VÅT ÅNGA
Vattenpåfyllning max. 650ml
Temp.
i °C
Kött
Tid i min
Kött och
tillbehör
Tid i min
Nivå
nivåer
Nötstek 1 kg
Brysselkål, polenta
180 60-70 40-50
1
3
Grisstek 1 kg,
Potatis, grönsaker,
steksås
180 60-70 30-40
1
3
Kalvstek 1 kg,
ris, grönsaker
180 50-60 30-40
1
3
Användningsområden, tabeller och tips8
INTERVALL PLUS
Tillagningsmetoden INTERVALL PLUS är speciellt lämplig för rätter som innehål-
ler mycket vätska, för upptining samt för uppvärmning av maträtter.
Tabell INTERVALL PLUS
Typ av maträtt
INTERVALL PLUS
(Vattenpåfyllning max. 250ml)
Temperatur i °C
Tid
i min.
Nivå
Pudding / Brylépudding i portionsskålar
1)
1) låt dra efter ännu en halvtimme med stängd lucka
90 35-40 2
Äggstanning
1)
90 30-40 2
Terrine
1)
90 40-50 2
Tunn fiskfi 85 15-25 2
Tjock fiskfilé,
små fiskar upp till 350 g
90 25-35 2
hel fisk
upp till 1 000 g
90 35-45 2
9Användningsområden, tabeller och tips
INTERVALL ÅNGA
Tillagningsmetoden INTERVALL ÅNGA lämpar sig särskilt väl för stekning av stör-
re köttbitar, för att tina upp och värma färdiglagad portionerad mat, såväl som
för bakning av limpor och småfranska, gratänger och lådor.
Tabell INTERVALL ÅNGA
Tillagning på flera nivåer
Skär upp hela stekar före uppvärmning.
De angivna tiderna och temperaturerna är riktvärden och varierar beroende på storlek och mängd.
Typ av maträtt
INTERVALL ÅNGA
Vattenmängden är beroende av tillagningstiden
Temperatur i °C
Tid
i min.
Nivå
Uppvärmning av matportioner
6 tallrikar Ø 24 cm
110 15-20 1, 3 och 5
Grisstek, 1000g 160-180 90-100 2
Nötstek 1000g 160-180 120-150 2
Kalvstek 1000g 180 80-90 2
Köttkorv, rå 500g 180 30-40 2
Wienerkorv 85 20-30 2
Kassler 600-1000g
(Blötlägg 2 timmar)
160-180 60-70 2
Kyckling 1000g 180-200 50-60 2
Anka 1500-2000g 180 70-90 2
Gås 3000g 170 130-170 1
Fiskfiléer 85-90 20-30 2
Potatisgratäng,
Purjolök-potatisgratäng
160-170 50-60 2
Makaronpudding 190 40-50 2
Lasagne 180 45-55 2
Diverse bröd 500-1000g 180-190 50-60 2
Småfranska 40-60g 180-210 25-35 3
Förgräddade småfranska 30-40g 200 10-20 3
Djupfrysta förgräddade småfranska
30-40g
200 15-25 3
Förgräddade baguetter 40-50g 200 10-20 3
Djupfrysta förgräddade baguetter
40-50g
200 15-25 3
Användningsområden, tabeller och tips10
Bakning
Ugnsfunktion: VARMLUFT, VARMLUFT MED ÅNGA eller ÖVER-UNDER-
VÄRME
Bakformar
För ÖVER-UNDERVÄRME är mörka metallformar och belagda formar lämpliga.
För VARMLUFT och VARMLUFT MED ÅNGA är även ljusa metallformar lämpli-
ga.
Nivåer
Med ÖVER-UNDERVÄRME kan du baka på en nivå.
Med VARMLUFT och VARMLUFT MED ÅNGA kan du samtidigt baka på upp till
3 plåtar:
1 plåt:
Till exempel på nivå 3
1 bakform:
Till exempel på nivå 1
2 plåtar:
Till exempel på nivå 1 och 3
3 plåtar:
på nivå 1, 3 och 5
11Användningsområden, tabeller och tips
Allmänna anvisningar
Sätt in plåten med avfasningen framåt!
Två formar kan samtidigt bakas bredvid varandra på gallret. Gräddningstiden
blir bara obetydligt längre.
3 Plåtarna kan slå sig under gräddningen, om du lagt djupfrysta varor på dem. Det
beror på den stora temperaturskillnaden mellan de djupfrysta varorna och den
varma ugnen. Plåtarna återfår sin form igen efter att de kallnat.
Anvisningar för baktabellerna
I tabellerna hittar du lämpliga temperaturer, gräddningstider och nivåer för ett
urval av rätter.
Temperaturerna och gräddningstiderna är riktvärden, eftersom de är beroende
av degens sammansättning och mängd samt bakformen.
Vi rekommenderar att första gången ställa in den lägre temperaturen och först
vid behov välja en högre temperatur, till exempel om en starkare färgsättning
önskas eller om gräddningen tar för lång tid.
Hittar du inte konkreta uppgifter för ett eget recept, använd då uppgifter för
ett liknande bakverk.
Gräddningstiden kan förlängas med ca. 10-15 minuter om mjuka kakor på
plåtar eller i formar gräddas på flera nivåer.
Fuktiga bakverk (till exempel Pizza, Fruktkaka etc.) gräddas på en nivå.
Höjdskillnader på det som skall gräddas kan leda till ojämn färgsättning i bör-
jan av gräddningen. Ändra i så fall inte temperaturinställningen. Färgskill-
naderna utjämnas under gräddningens gång.
Din nya ugn kan ha andra bak-/stekegenskaper än din gamla. Anpassa därför
invanda inställningar (temperatur, tillagningstider och nivåer) med rekom-
mendationerna i följande tabeller.
2 För att utnyttja eftervärmen vid längre gräddningstider kan ugnen stängas av
ca. 10 minuter innan gräddningstidens slut.
Om inget annat anges, gäller tabellerna för insättning i kall ugn.
Användningsområden, tabeller och tips12
Baktabell
Bakning på en nivå
Bakverk Ugnsfunktion Nivå
Temperatur
°C
Tid
min.
Bakverk i formar
Sockerkaka, mjuk kaka VARMLUFT 1 150-160 50-60
Sandkaka/fruktkaka VARMLUFT 1 140-160 60-80
Biskvitårta VARMLUFT 1 140 30-40
Rulltårta ÖVER-UNDERVÄR-
ME
1 160 30-40
Tårtbotten av mördeg VARMLUFT MED
ÅNGA
3 170-180
1)
20-25
rtbotten av sockerkaka VARMLUFT MED
ÅNGA
3 150-170 25-30
Äppelkaka ÖVER-UNDERVÄR-
ME
1 170-190 50-60
Äppelpaj (2formar, Ø20cm,
diagonalt placerade)
VARMLUFT 1 160 60-80
Äppelpaj (2formar, Ø20cm,
diagonalt placerade)
ÖVER-UNDERVÄR-
ME
1 180 60-80
Paj med mycket fyllning (till
exempel Quiche Lorraine)
VARMLUFT 1 160-180 45-55
Cheese cake ÖVER-UNDERVÄR-
ME
1 170-190 80-90
Bakverk på plåtar
Vetefläta-/krans VARMLUFT MED
ÅNGA
3 160-180 45-55
Vetebullar ÖVER-UNDERVÄR-
ME
3 160-180
1)
50-60
Bröd (rågbröd)
-först
-sedan
ÖVER-UNDERVÄR-
ME
1
230
1)
160-180
10
30-60
Petits-choux/bakelser ÖVER-UNDERVÄR-
ME
3 160-170
1)
30-45
Rulltårta ÖVER-UNDERVÄR-
ME
3 180-200
1)
10-20
Vetelängd, torr VARMLUFT MED
ÅNGA
3 150-160 20-30
Butter-/sockerkaka VARMLUFT MED
ÅNGA
3 180-200
1)
20-30
Smörfläta VARMLUFT 3 170-180
1)
40-50
13Användningsområden, tabeller och tips
Fruktkaka
(på jästdeg/sockerkaksdeg)
2)
VARMLUFT 3 150 40-50
Fruktkaka
(på jästdeg/sockerkaksdeg)
2)
ÖVER-UNDERVÄR-
ME
3 170 40-50
Fruktkaka på mördeg VARMLUFT 3 160-170 50-70
Kakor på plåt med fuktig fyll-
ning (till exempel kvark,
grädde, gräddbakelser)
ÖVER-UNDERVÄR-
ME
3 160-180
1)
50-70
Pizza (med mycket fyllning)
2)
VARMLUFT 1 180-200
1)
30-50
Pizza (tunn) VARMLUFT 1 200-220
1)
15-25
Brödkakor VARMLUFT 1 200-220 10-20
Paj VARMLUFT 1 180-200 40-55
Småkakor
Mördegskakor VARMLUFT 3 150-160 15-25
Spritsar VARMLUFT 3 140 25-35
Spritsar ÖVER-UNDERVÄR-
ME
3 160
1)
20-30
Flarn VARMLUFT 3 160-170 15-25
Maränger VARMLUFT 3 80-100 90-150
Makroner VARMLUFT 3 100-120 60-90
Pepparkakor VARMLUFT MED
ÅNGA
3 150-160 20-40
Smördegskakor VARMLUFT 3 170-180
1)
20-30
Småfranska VARMLUFT 3 180
1)
20-35
Småfranska ÖVER-UNDERVÄR-
ME
3 200
1)
20-35
Småkakor (20 stycken/plåt) VARMLUFT 3 140
1)
20-30
Småkakor (20 stycken/plåt) ÖVER-UNDERVÄR-
ME
3 170
1)
20-30
1) Förvärm ugnen
2) Använd plåt under eller långpanna
Bakverk Ugnsfunktion Nivå
Temperatur
°C
Tid
min.
Användningsområden, tabeller och tips14
Bakning på flera nivåer
Tips för bakning
Typ av bakverk
VARMLUFT VARMLUFT
Tid
tim: min
Nivå nerifrån
Temperatur
ºC
2 nivåer 3 nivåer
Bakverk på bakplåtar
Matbröd, ljust 1/4 --- 160-180
1))
1) Förvärm ugnen
0:35-0:60
Vetebröd 1/3 --- 140-160 0:30-0:45
Småfranska 1/4 --- 180-190
1)
0:20-0:30
Småkakor
Mördegskakor 1/3 1/3/5 150-160 0:15-0:35
Flarn 1/3 --- 160-170 0:25-0:40
Maränger 1/3 --- 80-100 2:10-2:50
Makroner 1/3 --- 100-120 0:40-1:20
Pepparkakor 1/3 --- 160-170 0:10-0:25
Smördegskakor 1/3 --- 170-180
1)
0:30-0:50
Bakresultat Möjlig orsak Åtgärd
Kakan har för ljus botten Fel nivå Sätt in kakan längre ner
Kakan faller ihop (blir de-
gig, vattenränder)
För hög baktemperatur Sänk baktemperaturen något
För kort baktid Förläng baktiden
Baktider kan inte förkortas
med en högre baktemperatur
För mycket vätska i degen Använd mindre vätska
Beakta blandningstiderna, fram-
för allt vid användande av köks-
maskiner
Kakan är för torr För låg temperatur Höj temperaturen
För lång baktid Minska baktiden
Kakan blir ojämnt brun För hög baktemperatur och för
kort baktid
Sänk baktemperaturen och för-
läng baktiden
Degen är ojämnt fördelad Fördela degen jämnt på plåten
Fettfilter är isatt Tag bort fettfiltret
Kakan blir inte klar inom
den angivna baktiden
För låg temperatur j baktemperaturengot
Fettfilter är isatt Tag bort fettfiltret
15Användningsområden, tabeller och tips
Tabell PAJ-PIZZA LÄGE
Tabell puddingar och gratänger
Typ av bakverk Nivå
Temperatur
°C
Tid
min
Pizza (tunn) 1 200 - 230
1)
1) Förvärm ugnen
15 - 20
Pizza (med mycket fyllning) 1 180 - 200 25 - 35
Fruktpaj, mazarinkaka 1 160 - 170 40 - 55
Spenatpaj 1 160 -180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 45 - 55
Cheese cake m. mördegsbotten 1 140 - 160 80 - 90
Kesopaj m. mördegsbotten 1 140 - 160 50 - 60
Täckt äppelpaj 1 150 - 170 50 - 60
Grönsakspaj 1 160 - 180 50 - 60
Brödkakor 1 210 - 230
1)
15 - 25
Smördegstårta 1 160 - 180
1)
40 - 50
Piroger 1 180 - 200
1)
15 - 25
Maträtt Ugnsfunktion Nivå
Temperatur
°C
Tid
min.
Makaronpudding
VARMLUFT MED
ÅNGA
1 170-190 45-60
Lasagne
ÖVER-UNDERVÄR-
ME
1 180-200 40-50
Gratinerat
Grönsaker
1)
1) Förvärm ugnen
GRATINERING 1 170 20-30
Gratinerade baguetter
1)
GRATINERING 1 160-170 20-30
Söta puddingar
VARMLUFT MED
ÅNGA
1 170-190 40-60
Fiskpudding
ÖVER-UNDERVÄR-
ME
1 180-200 50-60
Fyllda grönsaker GRATINERING 1 160-170 40-60
Potatisgratäng
VARMLUFT MED
ÅNGA
2 180-200 40-50
Användningsområden, tabeller och tips16
Stekning
Ugnsfunktion: ÖVER-UNDERVÄRME eller GRATINERING
Sätt in fettfiltret vid stekning!
Stekkärl
Alla värmebeständiga kärl går att använda till stekning (följ tillverkarens an-
visningar!).
Stora stekar kan Du steka direkt i långpannan eller på gallret med lång-
panna under.
Vi rekommenderar att steka alla magra typer av kött i en stekgryta med lock.
Köttet blir då saftigare.
Alla typer av kött, som skall ha en stekyta, kan stekas i en stekgryta utan
lock.
3 Anvisningar för stektabellen
Angivelserna i följande tabell är riktvärden.
Vi rekommenderar att kött och fisk som steks i ugnen väger minst 1kg.
För att förhindra att köttsaft bränner fast, rekommenderar vi att lite vätska
tillsätts i stekkärlet.
Vänd steken vid behov (efter ½ - 2/3 av stektiden).
Ös stora stekar och fåglar flera gånger under stektiden med steksky. Därige-
nom blir stekresultatet bättre.
Stäng av ugnen ca 10 minuter före stektidens slut, för att utnyttja eftervärmen.
Stektabell
Slag av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå
Tempera-
tur
°C
Tid
tim min
Nötkött
Grytstek 1-1,5 kg
ÖVER-UN-
DERVÄRME
1 200-250 2:00-2:30
Rostbiff/nötstek röd 1-1,5 kg
ÖVER-UN-
DERVÄRME
1 125 1:15-1:45
Rostbiff/nötstek, rosa 1-1,5 kg
ÖVER-UN-
DERVÄRME
1 125 1:30-2:00
Nötstek, genomstekt 1-1,5 kg
ÖVER-UN-
DERVÄRME
1 125 1:40-2:20
Fläskkött
Skinkstek, karré 1-1,5 kg
GRATINE-
RING
1 160-180 1:30-2:00
17Användningsområden, tabeller och tips
Kotlett, kassler 1-1,5 kg
GRATINE-
RING
1 170-180 1:00-1:30
Köttfärslimpa 750 g-1 kg
GRATINE-
RING
1 160-170 0:45-1:00
Fläsklägg (förkokt) 750 g-1 kg
GRATINE-
RING
1 150-170 1:30-2:00
Kalvkött
Kalvstek 1 kg
GRATINE-
RING
1 160-180 1:30-2:00
Lamm
Lammbog, lammstek 1-1,5 kg
GRATINE-
RING
1 150-170 1:15-2:00
Lammsadel 1-1,5 kg
GRATINE-
RING
1 160-180 1:00-1:30
Vilt
Harsadel, harlår upp till 1 kg
ÖVER-UN-
DERVÄRME
3 220-250
1)
0:25-0:40
Rådjurs-/ hjortsadel 1,5-2 kg
ÖVER-UN-
DERVÄRME
1 175-200 1:15-1:45
Rådjurs-/ hjortbog 1,5-2 kg
ÖVER-UN-
DERVÄRME
1 175-200 1:30-2:15
Fågel
Kycklingdelar
vardera 200-
250g
GRATINE-
RING
1 200-220 0:35-0:50
Halv kyckling
vardera 400-
500g
GRATINE-
RING
1 190-210 0:35-0:50
Kyckling, poulard 1-1,5 kg
GRATINE-
RING
1 190-210 0:45-1:15
Anka 1,5-2 kg
GRATINE-
RING
1 180-200 1:15-1:45
Gås 3,5-5 kg
GRATINE-
RING
1 160-180 2:30-3:30
Kalkon 2,5-3,5 kg
GRATINE-
RING
1 160-180 1:45-2:30
Kalkon 4-6 kg
GRATINE-
RING
1 140-160 2:30-4:00
Fisk (ångkoka)
Hela fiskar i folie 1-1,5 kg
ÖVER-UN-
DERVÄRME
1 200-210 0:35-0:50
Slag av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå
Tempera-
tur
°C
Tid
tim min
Användningsområden, tabeller och tips18
Tabell MATLAGN. TERMOMETER
Det som skall tillagas Innertemperatur
Nötkött
Rostbiff eller filé, blodig
Rostbiff eller filé, röd
Rostbiff eller filé, rosa (medium)
Rostbiff eller nötstek, genomstekt
50-55 °C
55-60 °C
60-65 °C
70-75 °C
Fläskkött
Fläskkarré med ben 80-85 °C
Tjocka revbensspjäll 76 °C
Rimmad skinka 70-74 °C
Bog, skinkbit 75 °C
Hel kotlett, fläskfilé 65-70 °C
Köttfärslimpa 75-80 °C
Kalvkött
Kalvstek, rosa 70 °C
Kalvstek, genomstekt 75 °C
Lamm
Lammsadel, lammstek, rosa 70 °C
Lammstek, lammbog, genomstekt 75 °C
Vilt
Harsadel, harlår 70-75 °C
Rådjurssadel, hjortsadel, rosa 70 °C
Rådjursbog, hjortbog 75 °C
Fågel
Hel kyckling 85 °C
Kyckling/kalkonbröst 75 °C
Kalkon, hel eller halv 90 °C
Fisk
Hel fisk ca 1 kg (gös, torsk) 65 °C
Hel lax/sida, ca 1 kg 58 °C
Matbröd
Mörkt 96 °C
Ljust 94 °C
Vitt 92 °C
19Användningsområden, tabeller och tips
Tabell MATLAGN. TERMOMETER
Det som skall tillagas Innertemperatur
Nötkött
Rostbiff eller filé, blodig
Rostbiff eller filé, röd
Rostbiff eller filé, rosa (medium)
Rostbiff eller nötstek, genomstekt
50 - 55 °C
55 - 60 °C
60 - 65 °C
70 - 75 °C
Fläskkött
Fläskkarré med ben 80 - 85 °C
Tjocka revbensspjäll 76 °C
Rimmad skinka 70 -74 °C
Bog, skinkbit 75 °C
Hel kotlett, fläskfilé 65 - 70 °C
Köttfärslimpa 75 - 80 °C
Kalvkött
Kalvstek, rosa 70 °C
Kalvstek, genomstekt 75 °C
Lamm
Lammsadel, lammstek, rosa 70 °C
Lammstek, lammbog, genomstekt 75 °C
Vilt
Harsadel, harlår 70 - 75 °C
Rådjurssadel, hjortsadel, rosa 70 °C
Rådjursbog, hjortbog 75 °C
Fågel
Hel kyckling 85 °C
Kyckling/kalkonbröst 75 °C
Kalkon, hel eller halv 90 °C
Fisk
Hel fisk ca 1 kg (gös, torsk) 65 °C
Hel lax/sida, ca 1 kg 58 °C
Matbröd
Mörkt 96 °C
Ljust 94 °C
Vitt 92 °C
Användningsområden, tabeller och tips20
LÅGTEMPSTEK.
Ugnsfunktion: LÅGTEMPSTEK..
Med ugnsfunktionen LÅGTEMPSTEK. blir steken mör och saftig.
LÅGTEMPSTEK. rekomenderar vi för vilt, nöt och magert griskött samt fisk.
LÅGTEMPSTEK. är inte lämpligt för till exempel gryt- eller feta grisstekar.
Ugnen värms upp till den valda eller förinställda temperaturen. När denna tem-
peratur har uppnåtts hörs en signal. Därefter kopplar ugnen automatiskt om till
en lägre temperatur för fortsatt stekning.
LÅGTEMPSTEK.LÅG rekomenderar vi för små köttstycken, till exempel biffar.
LÅGTEMPSTEK.HÖG
rekomenderar vi för stora köttstycken, till exempel hel oxfilé.
1 Observera: Sätt in fettfiltret vid stekning!
3 Stek alltid öppet, utan lock med ugnsfunktionen LÅGTEMPSTEK..
1. Bryn köttet i het stekpanna, 1-2 minuter på varje sida.
2. Lägg köttet i en stekgryta, ugnsfast form eller direkt på gallret med en långpan-
na under.
3. Sätt in i ugnen. Välj ugnsfunktion LÅGTEMPSTEK., välj eventuellt med knappen
LÅGTEMPSTEK.HÖG och stek färdigt (se tabell).
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

Aeg-Electrolux B9820-5-A Recipe book

Typ
Recipe book
Denna manual är också lämplig för