Aeg-Electrolux E9971-4-M Användarmanual

Typ
Användarmanual
Tabeller, tips och recept
Underbyggnadsugn
2
Innehåll
Användningsområden, tabeller och tips . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
Tillagningstabell. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
Bakning. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Baktabell . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Tabell för ugnsrätterr. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Stekning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Stektabell . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Tabell MATLAGN. TERMOMETER . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
LÅGTEMPSTEK. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Tabell LÅGTEMPSTEK. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Grillning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
Grilltabell. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
Upptining . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
Upptiningstabell. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
Köttprogram . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
RECEPT MENY. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
RECEPT BAKNING. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
CITRONKAKA. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
SOCKERKAKA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
TIGERKAKA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
CHEESE CAKE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22
ENGELSK FRUKTKAKA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
VETESTRÖSSELKAKA. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
FYLLD VETEFLÄTA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
FRANSKBRÖD . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
RECEPT MATLAGNING . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27
PIZZA (för en bakplåt eller 2 runda formar) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27
POTATIS GRATÄNG . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27
ÖRTFYLLDA PIROGER . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
QUICHE LORRAINE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
LASAGNE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
CANNELONI. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
SJÖMANSBIFF . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32
BAKAD FISKFILE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32
RECEPT SPECIAL . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33
KAKMIX . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33
FRYST PIZZA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33
KONSERVERING . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33
TORKNING . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35
3
Användningsområden, tabeller och tips
Tillagningstabell
Angivelserna i följande tabell är riktvärden.
3 Vi rekommenderar att vid uppkokning eller uppvärmning, ställa in det
högsta värmeläget och därefter låta rätter med en längre tillagningstid
bli färdiga på det önskade värmeläget.
1 Överhettat fett och olja kan snabbt ta eld. Om Du tillagar rätter i fett
eller olja (till exempel Pommes frites) så lämna det inte obevakat.
Vär-
meläge
Tillag-
ningssätt
Lämpligt för Tid Råd/Tips
0 Eftervärme, Från-läge
u
Varm-
hållning
Varmhållning av tillagade
rätter
efter behov Täck över
1-2
Smält-
ning
Hollandaisesås,
smältning av smör, chok-
lad, gelantin
5-25 min Rör om då och då
Omelett, äggstanning 10-40 min Tillaga med lock
2-3 Svällning
Svällning av ris och
mjölkrätter.
Uppvärmning av färdigla-
gade rätter
25-50 min
Tillsätt minst dubbla
mängden vätska till
ris, rör om då och då i
mjölkrätter
3-4
Ångkok-
ning
Ångkokning av grönsa-
ker, fisk
stekning av kött i gryta
20-45 min
Tillsätt lite vätska
(några matskedar) till
grönsaker
4-5 Kokning
Ångkokning av potatis 20-60 min
Använd lite vätska, till
exempel: max
¼ l
vatten till
750 g potatis
Kokning av större mäng-
der, gryträtter och soppor
60-150 min
Upp till 3 l vätska
samt ingredienser
6-7
Lätt
stekning
Schnitzel, cordon bleu,
kotlett, köttbullar, korv,
lever, redning, ägg, ugns-
pannkaka, fritering av
munkar
tillaga fort-
löpande
Vänd då och då
7-8
Hård
stekning
Raggmunk/rårakor,
biffar, pannkakor
5-15 min Vänd då och då
9
Kokning
Stekning
Fritering
Kokning av större mängd vatten, kokning av pasta, bryning av
kött (gulasch, grytstek), fritering av pommes frites
4
Bakning
Ugnsfunktion: VARMLUFT eller ÖVER-UNDERVÄRME
Bakformar
För ÖVER-UNDERVÄRME lämpar sig formar av mörk metall och be-
lagda formar.
För VARMLUFT är även ljusa metallformar lämpliga.
Nivåer
Bakning med ÖVER-UNDERVÄRME är möjligt på en nivå.
Med VARMLUFT kan Du baka på upp till 3 plåtar småkakor:
1 plåt:
till exempel Nivå 3
1 bakform:
till exempel Nivå 1
2 plåtar:
till exempel Nivå 1 och 3
3 plåtar:
Nivå 1, 3 och 5
5
Allmänna anvisningar
Sätt in plåten med den nedåtlutande kanten framåt!
Du kan med ÖVER-UNDERVÄRME eller VARMLUFT samtidigt baka två
formar bredvid varandra på gallret. Gräddningstiden blir bara obetyd-
ligt längre.
3 Plåtarna kan slå sig under gräddningen, om du lagt djupfrysta varor på
dem. Det beror på den stora temperaturskillnaden mellan de djupfrysta
varorna och den varma ugnen. Plåtarna återfår sin form igen efter att
de kallnat.
Anvisningar för baktabellerna
I tabellerna hittar du lämpliga temperaturer, gräddningstider och
nivåer för ett urval av rätter.
Temperaturerna och gräddningstiderna är riktvärden, eftersom de är
beroende av degens sammansättning och mängd samt bakformen.
Vi rekommenderar, att Du ställer in den lägre temperaturen första
gången och först vid behov väljer en högre temperatur, till exempel
om Du önskar en starkare färgsättning eller om gräddningen tar för
lång tid.
Hittar du inte konkreta uppgifter för ett eget recept, använd då upp-
gifter för ett liknande bakverk.
Gräddningstiden kan förlängas med cirka 10-15 minuter om Du gräd-
dar mjuka kakor på plåtar eller i formar på flera nivåer.
Grädda fuktiga bakverk (till exempel pizza, fruktkaka etc) på en nivå.
Höjdskillnader på det som skall gräddas kan leda till ojämn färgsätt-
ning i början av gräddningen. Ändra i så fall inte temperaturinställ-
ningen. Färgskillnaderna jämnar ut sig under gräddningens gång.
2 Vid längre gräddningstider kan Du stänga av ugnen ca 10 minuter
innan gräddningstiden gått ut, för att utnyttja eftervärmen.
Om inget annat anges, gäller tabellerna för insättning i kall ugn.
6
Baktabell
Bakning på en nivå
Typ av
bakverk
Ugnsfunktion Nivå
Temperatur
°C
Tid
tim: min
Bakverk i formar
Mjuk kaka, tung VARMLUFT 1 150-160 0:50-1:10
Sandkaka/fruktkaka VARMLUFT 1 140-160 1:10-1:30
Mjuk kaka, lätt VARMLUFT 1 160-170 0:25-0:45
Tårtbotten av mördeg VARMLUFT 3 170-180
1)
0:10-0:25
Tårtbotten av sockerkaka VARMLUFT 3 150-170 0:20-0:25
Formbröd
ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 170-190 0:40-1:00
Smulpaj (2formar
Ø20cm, diagonalt insat-
ta)
VARMLUFT 1 180-190 0:25-0:35
Äppelpaj (2formar
Ø20cm, diagonalt insat-
ta)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 190-210 0:35-0:50
Paj med mycket fyllning
(till exempel Quiche Lor-
raine)
VARMLUFT 1 160-180 0:45-1:10
Cheese cake
ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 170-190 1:00-1:30
Bakverk på bakplåtar
Vetefläta-/krans
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 170-190 0:30-0:40
Vetebullar
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 200-220
1)
0:10-0:15
Bröd (rågbröd)
-först
-sedan
ÖVER-UNDER-
VÄRME
1
230
1)
160-180
0:25
0:30-1:00
Petits-choux/bakelser
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 160-170
1)
0:15-0:30
Rulltårta
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 220-240
1)
0:06-0:10
Portionsbröd, småfranska VARMLUFT 3 170-190
1)
0:15-0:25
Muffins
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 180-200
1)
0:12-0:30
7
Bakning på flera nivåer
Matbröd, ljust
2)
VARMLUFT 3 150-170
1)
0:30-0:50
Hålkakor, tekakor VARMLUFT 3 190-210
1)
0:15-0:30
Pizza (med mycket fyll-
ning)
2
VARMLUFT 1 180-200
1)
0:30-1:00
Pizza (tunn) VARMLUFT 1 200-220
1)
0:10-0:25
Småkakor
Mördegskakor VARMLUFT 3 150-160 0:06-0:20
Flarn VARMLUFT 3 150-160 0:15-0:20
Maränger VARMLUFT 3 80-100 2:00-2:30
Makroner VARMLUFT 3 100-120 0:30-0:60
Pepparkakor VARMLUFT 3 160-170
1)
0:08-0:15
Smördegskakor VARMLUFT 3 170-180
1)
0:20-0:30
1) Förvärm ugnen
2) Använd plåt eller långpanna
Typ av bakverk
VARMLUFT VARMLUFT
Tid
tim: min
Nivå nerifrån
Tempera-
tur ºC
2 nivåer 3 nivåer
Bakverk på bakplåtar
Matbröd, ljust 1/4 --- 160-180
1))
1) Förvärm ugnen
0:35-0:60
Vetebröd 1/3 --- 140-160 0:30-0:45
Småfranska 1/4 --- 180-190
1)
0:20-0:30
Småkakor
Mördegskakor 1/3 1/3/5 150-160 0:15-0:35
Flarn 1/3 --- 160-170 0:25-0:40
Maränger 1/3 --- 80-100 2:10-2:50
Makroner 1/3 --- 100-120 0:40-1:20
Pepparkakor 1/3 --- 160-170 0:10-0:25
Smördegskakor 1/3 --- 170-180
1)
0:30-0:50
Typ av
bakverk
Ugnsfunktion Nivå
Temperatur
°C
Tid
tim: min
8
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Åtgärd
Kakan har för ljus bot-
ten
Fel nivå Sätt in kakan längre ner
Kakan faller ihop (blir
degig, vattenränder)
För hög baktemperatur Sänk baktemperaturen något
För kort baktid Förläng baktiden
Baktider kan inte förkortas
med en högre baktempera-
tur
För mycket vätska i degen Använd mindre vätska
Beakta blandningstiderna,
framför allt vid användande
av köksmaskiner
Kakan är för torr För låg temperatur Höj temperaturen
För lång baktid Minska baktiden
Kakan blir ojämnt brun För hög baktemperatur och
för kort baktid
Sänk baktemperaturen och
förläng baktiden
Degen är ojämnt fördelad rdela degen jämnt på plå-
ten
Fettfilter är isatt Tag bort fettfiltret
Kakan blir inte klar
inom den angivna
baktiden
För låg temperatur Höj baktemperaturen något
Fettfilter är isatt Tag bort fettfiltret
9
Tabell PAJ-PIZZA LÄGE
Tabell för ugnsrätterr
Typ av bakverk Nivå
Temperatur
°C
Tid
tim min
Pizza (tunn) 1 180 - 200
1)
1) Förvärm ugnen
20 - 30
Pizza (med mycket fyllning) 1 180 - 200 20 - 30
Fruktpaj, mazarinkaka 1 180 - 200 45 - 60
Spenatpaj 1 160 -180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Cheese cake m. mördegsbotten 1 140 - 160 60 - 90
Kesopaj m. mördegsbottent 1 140 - 160 50 - 60
Täckt äppelpaj 1 150 - 170 50 - 70
Grönsakspaj 1 160 - 180 50 - 60
Brödkakor 1 250 - 270
1)
10 - 20
Smördegstårta 1 160 - 180
1)
40 - 50
Piroger 1 180 - 200
1)
15 - 25
Maträttt Ugnsfunktion. Nivå
Temperatur
°C
Tid
tim min
Potatisgratäng,
Makaronipudding
ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 180-200 0:45-1:00
Ugnspannkaka
ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 190-210 0:25-40
Lasagne
ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 180-200 0:25-0:40
Gratinerade grönsaker
1)
1) Förvärm ugnen
GRATINERING 1 160-170 0:15-0:30
Gratinerad baguette
1)
GRATINERING 1 160-170 0:15-0:30
Söta puddingar
ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 180-200 0:40-0:60
Fiskpudding
ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 180-200 0:30-1:00
Fyllda grönsaker GRATINERING 1 160-170 0:30-1:00
10
Stekning
Ugnsfunktion: ÖVER-UNDERVÄRME eller GRATINERING
Sätt in fettfiltret vid stekning!
Stekkärl
Alla värmebeständiga kärl går att använda till stekning (följ tillverka-
rens anvisningar!).
Stora stekar kan Du steka direkt i långpannan eller på gallret med
långpanna under.
Vi rekommenderar att steka alla magra typer av kött i en stekgryta
med lock. Köttet blir då saftigare.
Alla typer av kött, som skall ha en stekyta, kan stekas i en stekgryta
utan lock.
3 Anvisningar för stektabellen
Angivelserna i följande tabell är riktvärden.
Vi rekommenderar att kött och fisk som steks i ugnen väger minst
1kg.
För att förhindra att köttsaft bränner fast, rekommenderar vi att lite
vätska tillsätts i stekkärlet.
Vänd steken vid behov (efter ½ - 2/3 av stektiden).
Ös stora stekar och fåglar flera gånger under stektiden med steksky.
Därigenom blir stekresultatet bättre.
Stäng av ugnen ca 10 minuter före stektidens slut, för att utnyttja ef-
tervärmen.
11
Stektabell
Slag av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå
Tempe-
ratur
°C
Tid
tim min
Nötkött
Grytstek 1-1,5 kg
ÖVER-UN-
DERVÄRME
1 200-250 2:00-2:30
Rostbiff eller filé
per cm
höjd
- röd i mitten per cm höjd
GRATINE-
RING
1
190-
200
1)
0:05-0:06
- rosa i mitten per cm höjd
GRATINE-
RING
1 180-190 0:06-0:08
-genomstekt per cm höjd
GRATINE-
RING
1 170-180 0:08-0:10
Fläskkött
Bog, skinkbit, nacke 1-1,5 kg
GRATINE-
RING
1 160-180 1:30-2:00
Kotlett, kassler 1-1,5 kg
GRATINE-
RING
1 170-180 1:00-1:30
Köttfärslimpa 750 g-1 kg
GRATINE-
RING
1 160-170 0:45-1:00
Fläsklägg (förkokt) 750 g-1 kg
GRATINE-
RING
1 150-170 1:30-2:00
Kalvkött
Kalvstek 1 kg
GRATINE-
RING
1 160-180 1:30-2:00
Kalvlägg 1,5-2 kg
GRATINE-
RING
1 160-180 2:00-2:30
Lamm
Lammbog, lamm-
stek
1-1,5 kg
GRATINE-
RING
1 150-170 1:15-2:00
Lammsadel 1-1,5 kg
GRATINE-
RING
1 160-180 1:00-1:30
12
Vilt
Harsadel, harlår upp till 1 kg
ÖVER-UN-
DERVÄRME
3
220-
250
1)
0:25-0:40
Rådjurs-/ hjortsadel 1,5-2 kg
ÖVER-UN-
DERVÄRME
1 210-220 1:15-1:45
Rådjurs-/ hjortbog 1,5-2 kg
ÖVER-UN-
DERVÄRME
1 200-210 1:30-2:15
Fågel
Fågeldelar
vardera
200-250g
GRATINE-
RING
3 200-220 0:35-0:50
Halv kyckling
vardera
400-500g
GRATINE-
RING
3 190-210 0:35-0:50
Kyckling, poulard 1-1,5 kg
GRATINE-
RING
1 190-210 0:45-1:15
Anka 1,5-2 kg
GRATINE-
RING
1 180-200 1:15-1:45
Gås 3,5-5 kg
GRATINE-
RING
1 160-180 2:30-3:30
Kalkon
2,5-3,5 kg
GRATINE-
RING
1 160-180 1:45-2:30
4-6 kg
GRATINE-
RING
1 140-160 2:30-4:00
Fisk (ångkoka)
Hela fiskar 1-1,5 kg
ÖVER-UN-
DERVÄRME
1 / 3 210-220 0:45-1:15
1) Förvärm ugnen
Slag av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå
Tempe-
ratur
°C
Tid
tim min
13
Tabell MATLAGN. TERMOMETER
Det som skall tillagas Innertemperatur
Nötkött
Rostbiff eller filé, röd i mitten (engelsk)
rosa i mitten (medium)
genomstekt
45 - 50 °C
60 - 65 °C
75 - 80 °C
Fläskkött
Bog, skinkbit, nacke 80 - 82 °C
Kotlett, kassler 75 - 80 °C
Köttfärslimpa 75 - 80 °C
Kalvkött
Kalvstek 75 - 80 °C
Kalvlägg 85 - 90 °C
Får / lamm
Fårbog 80 - 85 °C
Fårsadel 80 - 85 °C
Lammstek, lammbog 75 - 80 °C
Vilt
Harsadel 70 - 75 °C
Harlår 70 - 75 °C
Hel hare 70 - 75 °C
Rådjurssadel, hjortsadel 70 - 75 °C
Rådjursbog, hjortbog 70 - 75 °C
14
LÅGTEMPSTEK.
Ugnsfunktion: LÅGTEMPSTEK..
Med ugnsfunktionen LÅGTEMPSTEK. blir steken mör och saftig.
LÅGTEMPSTEK. rekomenderar vi för vilt, nöt och magert griskött samt
fisk.
LÅGTEMPSTEK. är inte lämpligt för till exempel gryt- eller feta grisste-
kar.
Ugnen värms upp till den valda eller förinställda temperaturen. När
denna temperatur har uppnåtts hörs en signal. Därefter kopplar ugnen
automatiskt om till en lägre temperatur för fortsatt stekning.
LÅGTEMPSTEK.LÅG rekomenderar vi för små köttstycken, till exempel
biffar.
LÅGTEMPSTEK.HÖG
rekomenderar vi för stora köttstycken, till exempel
hel oxfilé.
1 Observera: Sätt in fettfiltret vid stekning!
3 Stek alltid öppet, utan lock med ugnsfunktionen LÅGTEMPSTEK..
1.Bryn köttet i het stekpanna, 1-2 minuter på varje sida.
2.Lägg köttet i en stekgryta, ugnsfast form eller direkt på gallret med en
långpanna under.
3.Sätt in i ugnen. Välj ugnsfunktion LÅGTEMPSTEK., välj eventuellt med
knappen LÅGTEMPSTEK.HÖG och stek färdigt (se tabell).
Tabell LÅGTEMPSTEK.
Typ av kött
Vikt
g
Inställning Fals
Total tillagningstid
min.
Rött (raw)
Rosa
(medium)
Rostbiff (hög) 800-1000
LÅGTEMP-
STEK.HÖG
2 90-110 130-140
Rostbiff (hög) 1200-1600
LÅGTEMP-
STEK.HÖG
2 120-130 160-170
Hel ryggbiff 600-1000
LÅGTEMP-
STEK.HÖG
2 55-75 95-110
Köttet skall hastigt brynas runt om i en stekpanna. Helt kött i ca 3-4 min och för ski-
vor 1-1,5 min. Lägg köttet i en låg eldfast form och placera formen i ugnen. Välj se-
dan funktionen. Tillagningstiden gäller start från kall ugn.
Låt alltid köttet ligga och vila en stund, innan du börjar skära i det.
15
Benfri bog
(märgpipa)
3,5 cm hög
LÅGTEMP-
STEK.HÖG
2 - 70-80
Hel oxfilé 600-1000
LÅGTEMP-
STEK.LÅG
2 65-75 90-110
Oxfilé i skivor 2,5 cm hög
LÅGTEMP-
STEK.LÅG
2 20-25 35-45
Entrecote 1,5 cm hög
LÅGTEMP-
STEK.LÅG
2 15-25 30-35
T-ben-/ clubstek 2 cm hög
LÅGTEMP-
STEK.LÅG
2 25-30 35-40
Hel fläskfilé 500-700
LÅGTEMP-
STEK.LÅG
2 - 65-75
Fläskfilé i skivor 2,5 cm hög
LÅGTEMP-
STEK.LÅG
- 35-45
Typ av kött
Vikt
g
Inställning Fals
Total tillagningstid
min.
Rött (raw)
Rosa
(medium)
Köttet skall hastigt brynas runt om i en stekpanna. Helt kött i ca 3-4 min och för ski-
vor 1-1,5 min. Lägg köttet i en låg eldfast form och placera formen i ugnen. Välj se-
dan funktionen. Tillagningstiden gäller start från kall ugn.
Låt alltid köttet ligga och vila en stund, innan du börjar skära i det.
16
Grillning
Ugnsfunktion: MINGRILL eller MAXGRILL med maximal tempera-
turinställning
1 Observera: Grilla alltid med stängd ugnslucka.
3 Förvärm alltid den tomma ugnen med grillfunktionen i 5 minuter!
Använd galler med långpanna under vid grillning.
Grilltiderna är riktvärden.
Grillning är speciellt lämpligt för platta köttstycken och fisk.
Grilltabell
Det som skall grillas Nivå Grilltid
1. sidan 2. sidan
Frikadeller 4 8-10 min 6-8 min
Fläskfilé 4 10-12 min 6-10 min
Grillkorv 4 8-10 min 6-8 min
Tournedos av ox- eller
kalvfilé
4 6-7 min 5-6 min
Oxfilé rostbiff (ca 1 kg) 3 10-12 min 10-12 min
Rostat bröd
1)
1) Använd grillgaller utan långpanna under, förvärm inte
3 4-6 min 3-5 min
Rostat bröd med pålägg 3 6-8 min ---
17
Upptining
Ugnsfunktion: UPPTINING (utan temperaturinställning)
Ta ur rätten ur förpackningen och ställ den på en tallrik på gallret.
Täck inte över med en tallrik eller skål, då detta avsevärt förlänger
upptiningstiden.
Sätt in gallret på 1. nivån nerifrån vid upptining.
Upptiningstabell
Maträttt
Uppti-
ningstid
min
Efteruppti-
ningstid
min
Anmärkning
Kyckling, 1000 g 100-140 20-30
Lägg kycklingen på ett upp och ner-
vänt tefat på en stor tallrik
Vänd efter halva tiden
Kött, 1000g 100-140 20-30 Vänd efter halva tiden
Kött, 500g 90-120 20-30 Vänd efter halva tiden
Forell, 150g 25-35 10-15 ---
Jordgubbar, 300g 30-40 10-20 ---
Smör, 250g 30-40 10-15 ---
Grädde, 2 x 200g 80-100 10-15
Det går även bra att vispa grädde med
ännu lätt frusna bitar
Tårta, 1400g 60 60 ---
18
Köttprogram
Sätt in fettfiltret vid stekning!
Stekkärl
Använd en stekgryta, ugnsfast form eller långpanna vid stekning.
3 För varje köttprogram visas nivå och vikt i displayen.
Stekkärl Vätsketillsats
Köttprogram med viktangivelse
FÅGEL Utan lock ---
FLÄSKKARRE Utan lock 2-4 cm
NÖTBOG U.BEN Med lock 1-2 cm
KALVBOG Med lock 1-2 cm
VILTBOG Med lock 1-2 cm
Köttprogram med stektermometer
ENG.ROSTBIFF Utan lock ---
ROSTBIFF Utan lock ---
SKINKSTEK Utan lock ---
KALVSTEK Utan lock ---
LAMMSTEK LÄTT ROSA Utan lock ---
VILTSTEK LÄTT ROSA Utan lock ---
BRÖST AV FÅGEL Utan lock ---
19
RECEPT MENY
3
Nivå och föreslagen tid för varje programmerat recept visas i displayen.
RECEPT BAKNING
CITRONKAKA
Ingredienser till degen:
250 g smör
200 g socker
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
4 ägg
150 g mjöl
150 g potatismjöl
1 struken tsk bakpulver
Rivet skal av 2 citroner
Glasyr:
1,25 dl citronsaft
100 g florsocker
Springform, 30 cm lång
Margarin för smörjning av formen
Ströbröd till formen
Lägg smör, socker, citronskal, vaniljsocker och salt i en bunke och vispa
tills det är pösigt. Tillsätt därefter äggen, ett i taget och vispa tills det
åter är pösigt.
Tillsätt mjölet och potatismjölet uppblandat med bakpulvret till smeten
och rör ihop.
Häll degen i den smorda formen, släta till ytan och ställ in formen i ug-
nen.
Blanda citronsaft och florsocker när gräddningen är klar. Stjälp upp ka-
kan på en aluminiumfolie.
Vik upp aluminiumfolien på kakans sidor, så att ingen glasyr kan rinna
ut. Stick i kakan med en tandpetare och lägg sedan på glasyren med en
pensel.
Låt därefter kakan stå och dra en stund.
20
SOCKERKAKA
Ingredienser:
5 ägg
340 g socker
100 g smält smör
360 g mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vanillinsocker
1 nypa salt
2 dl kallt vatten
Rund springform, 28 cm
Lägg socker, ägg, vanillinsocker och salt i en bunke och vispa pösigt i 5
minuter. Tillsätt därefter det smälta smöret och rör ner det.
Blanda bakpulver i mjölet, tillsätt det och rör ihop.
Tillsätt till sist det kalla vattnet och blanda allt väl.
Häll smeten i den smorda och bröade formen, jämna till ytan och ställ
in formen i ugnen.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Aeg-Electrolux E9971-4-M Användarmanual

Typ
Användarmanual