Aeg-Electrolux E4403-5-M Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
E4403-5
Bruksanvisning Elektrisk
inbyggnadsugnen
Innehåll2
Innehåll
Bruksanvisning 3
Säkerhetsanvisningar 3
Beskrivning av produkten 4
Bild på hela ugnen 4
Panel 5
Ugnsutrustning 5
Tillbehör till ugnen 6
Innan produkten används första gången 7
Inställning och ändring av klocka 7
Första rengöringen 8
Betjäning av kokplattor 8
Inställning av värmeläge 9
Ugnens betjäning 9
Att sätta på och stänga av ugnen 9
Ugnsfunktioner 10
Placering av galler, plåt och långpanna 11
Insättning/borttagning av fettfilter 12
Extra funktioner 12
Mekaniskt lucklås 15
Användningsområden, tabeller och tips 16
Tillagningstabell 16
Bakning 17
Stekning 22
Grillning 25
Upptining 25
Torkning 26
Konservering 27
Rengöring och skötsel 28
Apparatens utsida 28
Ugnsutrymme 28
Tillbehör 28
Fettfilter 28
Ugnsstegar 29
Ugnsbelysning 30
Ugnens tak 30
Ugnslucka 31
Ugnsluckans glas 33
Vad gör man när … 36
Avfallshantering 37
Service och reservdelar 38
Tack för att du valt en kvalitetsprodukt från Electrolux.
För att säkerställa bästa prestanda hos produkten ber vi dig att noga läsa igenom denna
bruksanvisning. Du kan då navigera genom alla procedurer på ett effektivt sätt. Spara
bruksanvisningen på en säker plats så att du har den till hands om du behöver studera
något avsnitt igen. Se också till att bruksanvisningen medföljer produkten om den läm-
nas över till en ny ägare.
Vi önskar dig lycka till och mycket nöje med din nya hushållsapparat.
Följande symboler används i denna bruksanvisning:
1
Viktig information för din personliga säkerhet och information om hur skador undviks
på apparaten.
3 Allmän information och tips
2 Miljöinformation
3Bruksanvisning
Bruksanvisning
1 Säkerhetsanvisningar
El-säkerhet
Ugnen får endast anslutas av en behörig elektriker.
Vid störningar eller skador på ugnen: Tag ur säkringen och slå från ugnen.
Reparationer av ugnen får endast utföras av en fackman. Vid felaktiga reparatio-
ner finns stor risk för skador. Vid behov av reparation, vänd Dig till Electrolux Service
eller Din fackhandlare.
Säkerhet för barn
Lämna aldrig småbarn utan tillsyn medan ugnen är på.
Säkerhet under användningen
Personer (även barn), som på grund av bristande psykisk, sensorisk eller mental förmå-
ga, eller om de saknar erfarenhet och kunskap för att säkert kunna använda appara-
ten, bör inte använda den utan uppsikt eller anvisning av en ansvarig person.
Den här ugnen får användas endast i hushållet till normal kokning, stekning och
gräddning av maträtter.
Var försiktig när du ansluter elektriska apparater till vägguttag i närheten av ugnen.
Se till att anslutningsledningarna inte kommer i kontakt med eller kläms fast under
den heta ugnsluckan.
Varning: Risk för brännskador! Ugnsutrymmet blir hett när ugnen är på.
Om du använder alkoholhaltiga ingredienser i ugnen, så kan det eventuellt bildas en
lättantändlig alkohol-luftblandning. Öppna i så fall luckan försiktigt. Se till att inte ha
glöd, gnistor eller öppen eld i närheten.
3 Anvisning angående akrylamid
Enligt de senaste vetenskapliga rönen kan en kraftig stekning av livsmedel, speciellt med
produkter som innehåller stärkelse, innebära en hälsorisk genom att akrylamid bildas.
Därför rekommenderar vi att tilllaga vid lägsta möjliga temperatur och att inte steka
maträtter för hårt.
Så undviker Du skador på ugnen
Lägg inte ut aluminiumfolie i ugnen och ställ ingen bakplåt, kastrull etc på ugnsbot-
ten, då ugnens emalj skadas av den hetta som uppstår.
Fruktsaft, som droppar från en plåt, efterlämnar fläckar, som inte går att ta bort. An-
vänd en långpanna för mycket fuktiga kakor.
Belasta inte den öppna ugnsluckan.
Häll aldrig vatten direkt i den heta ugnen. Det kan uppstå skador och missfärgningar
på emaljen.
Vid påverkan av våld, framför allt på luckans kanter, kan glaset gå sönder.
Förvara inga brännbara föremål i ugnen. De kan ta eld då ugnen slås på.
Förvara inga fuktiga livsmedel i ugnen. Emaljen kan skadas.
Beskrivning av produkten4
Förvara inga maträtter i ugnen efter att kylfläkten har slagits av.
I ugnsutrymmet eller på luckglasen kan fukt bildas, vilken även kan överföras till möb-
ler.
3 Anvisning för emaljbeläggning
Efter en tids användning av ugnen kan färgförändringar uppstå i emaljen, dessa påver-
kar dock inte ugnens normala användning.
De utgör heller inget fel som täcks av garantibestämmelserna.
Beskrivning av produkten
Bild på hela ugnen
Glaslucka
Manöverpanel
Luckhand-
tag
5Beskrivning av produkten
Panel
Ugnsutrustning
Kontrollampa
Kontrollampa för temperatur
Ugnsfunktioner
Temperaturinställning
Kokzonsvred
Inställningsknappar
Temperatur-/tiddisplay
Kokzonsvred
Övervärme och grillelement
Ugnsbelysning
Köttermometerkontakt
Fettfilter
Bakväggens värmeelement
Fläkt
Undervärme
Nivåer
Ugnsstegar, uttagbara
Beskrivning av produkten6
Ventilation av ånga ur ugnen
Ångan från ugnen leds direkt uppåt via den ka-
nal som ligger baktill i spishällen.
Luckans insida
På ugnsluckans insida återges numreringen för
användningsnivåerna i ugnen.
Dessutom finns kort information om ugnsfunk-
tionerna, rekommenderade användningsnivåer
och temperaturer för tillagning av vanliga rätt-
ter.
Tillbehör till ugnen
Galler
För tillagningskärl, kakformar, stekar och grill-
ning.
Bakplåt
För mjuka kakor, småkakor, bröd och bullar.
Långpanna
För bakning och stekning eller som uppsam-
lingsfat för fett.
7Innan produkten används första gången
Köttermometer
För exakt mätning av köttets tillagningsgrad.
Innan produkten används första gången
Inställning och ändring av klocka
Efter anslutning till elnätet eller efter ett
strömavbrott blinkar kontrollampan Klocka
automatiskt.
1. För att ändra en redan inställd tid, tryck samti-
digt på knappen och tills funktions
lampan Klocka blinkar.
2. Ställ in aktuell tid med knappen eller .
3 Tryck alltid i mitten på önskad knapp.
Efter ca. 5 sekunder upphör blinkningarna och
klockan visar den inställda tiden.
Ugnen är nu klar att användas.
3 Klocka kan bara ändras när ingen
Signalur är inställd.
Betjäning av kokplattor8
Första rengöringen
Rengör ugnen noga innan du använder den första gången.
1 Observera: Använd inga starka eller slipande rengöringsmedel! Ytan skulle kunna ska-
das.
3 Använd helt vanliga rengöringsmedel till metallfronten.
1. Ställ ugnsfunktionsvredet på Belysning .
2. Ta ut allt tillbehör och ugnsstegarna och rengör dem i varmt vatten med handdiskmedel i.
3. Tvätta också ur och torka av ugnen med varmt vatten med diskmedel i.
4. Tvätta av fronten med en fuktig trasa.
Betjäning av kokplattor
3 Följ även bruksanvisningen till din inbyggnadshäll. Den innehåller viktiga anvisningar
om kokkärl, betjäning, rengöring och skötsel.
Koklägen
Du kan ställa in koklägena 1-9.
Det finns mellanlägen från 2-7.
1 = lägsta effekt
9 = högsta effekt
2 Stäng av ugnen cirka 5-10 minuter innan koktiden gått ut, detta för att utnyttja efter-
värmen. På så vis sparar du elenergi.
3 Ugnen är utrusstad med pop-out vred.
Tryck på vredet, om du tänker använda det. Då kommer vredet ut.
Kokzonsvred
främre vänster bakre vänster bakre höger främre höger
9Ugnens betjäning
Inställning av värmeläge
1. Välj värmeläge.
2. Vrid tillbaka till Från-läget för att avsluta tillag-
ningen.
Ugnens betjäning
Att sätta på och stänga av ugnen
Kontrollampa för temperatur
Ugnsfunktioner Temperaturval
Kontrollampa
Ugnens betjäning10
1. Ställ vredet för ugnsfunktioner på den önskade funktionen.
2. Ställ temperaturvredet på den önskade temperaturen.
Kontrollampan lyser när ugnen användes.
Kontrollampan för temperatur lyser så länge ugnen värms upp.
3. Ställ vreden för ugnsfunktion och temperaturinställning i läge Från för att stänga av ug-
nen.
3 Kylfläkt
Fläkten slås automatiskt på för att hålla ugnens väggar kalla. Efter att ugnen har stängts
av fortsätter fläkten att gå för att kyla av ugnen, fläkten stängs därefter av automatiskt.
Ugnsfunktioner
Följande funktioner finns att välja:
Ugnsfunktion Användning
Belysning Med denna funktion kan Du lysa upp ugnsutrymmet, till exem-
pel vid rengöring.
Varmluft För bakningupp till tre nivåer samtidigt.
Ställ in ugnstemperaturen
20-40 °C lägre än med
Över-/Undervärme.
Paj-pizza läge För bakning på en nivå av rätter som skall ha en stark färg och
en knaprig botten.
Ställ in ugnstemperaturen 20-40 °C lägre än vid Över-/under-
värme.
Över-/undervärme För bakning och stekningen nivå.
Undervärme För efterbakning av kakor med knapriga bottnar.
Upptining För upptining av till exempel tårtor, smör, bröd, frukt eller an-
dra frusna livsmedel.
Mingrill För grillning av platta livsmedel som läggs i mitten på gallret
och för rostning av bröd.
Maxgrill För grillning av platta livsmedel i större mängd och för rost-
ning av bröd.
Gratinering För stekning av större köttstycken eller fågel på en nivå.
Funktionen lämpar sig också för att gratinera och ugnsbaka
11Ugnens betjäning
Placering av galler, plåt och långpanna
3 Utdragssäkring och tippsäkerhet
För att säkra ugnstillbehören vid utdragning har alla ugnstillbehör en utbuktning på hö-
ger och vänster kant nertill.
Placera alltid ugnstillbehören så att denna utbuktning ligger baktill i ugnsutrymmet.
Denna utbuktning är även viktig för ugnstillbehörens tippsäkerhet.
Placering av plåt eller långpanna:
Skjut in plåt eller långpanna mellan stegparet
på önskad nivå.
Placering av galler:
Sätt in gallret så att tassarna pekar neråt.
Skjut in gallret mellan stegparet på önskad nivå.
3 Den förhöjda ramen runt gallret förhindrar att
kärl glider av.
Placering av galler och långpanna tillsam-
mans:
Lägg gallret på långpannan.
Skjut in långpannan mellan stegparet på öns-
kad nivå.
Ugnens betjäning12
Insättning/borttagning av fettfilter
Sätt bara in fettfiltret vid stekning, för att
skydda bakväggens värmeelement mot fett-
stänk.
Extra funktioner
Det går att ställa in Signalur eller Matlagn.
Termometer .
Insättning av fettfilter
Ta tag i fettfiltrets handtag och sätt in
de båda hållarna uppåt och neråt i öpp-
ningen på ugnens baksida (fläktöpp-
ningen).
Borttagning av fettfilter
Ta tag i handtaget på fettfiltret och
haka av det upptill.
Signalur
För inställning av signalurtid.
Matlagn. Termometer
För inställning av innertemperatur.
Tid- eller temperaturdisplay
Inställningsknappar
13Ugnens betjäning
3 Allmänna anvisningar
Displayen blinkar i cirka 5 sekunder efter att en funktion valts. Under den tiden kan du
ställa in de önskade tiderna med knapparna eller .
Displayen blinkar i cirka 5 sekunder till efter att den önskade tiden ställts in. Den in-
ställda tiden börjar gå.
Det går att stänga av signalen genom att trycka på en valfri knapp.
Den önskade ugnsfunktionen och temperaturen kan väljas både innan och efter att
funktionen ställs in.
Vrid vreden Ugnsfunktion och Temperaturval till noll igen när maten är klar.
Signalur
3 Denna funktion påverkar inte ugnens användning.
1. Tryck på en valfri knapp.
I displayen blinkar ”0.00“.
2. Ställ inom 5 sekunder in den önskade signalur-
tiden med knapparna eller (max.
2 timmar 30 minuter).
Efter 5 sekunder visas kvarvarande tid i display-
en.
När tiden har gått ut visas ”0.00“ i displayen
och i 2 minuter hörs en signal.
3. Tryck på en valfri knapp för att stänga av signa-
len.
Ugnens betjäning14
Matlagn. Termometer
1 Observera: Endast den medlevererade matlagningstermometern får användas! Använd
endast original reservdelar vid utbyte!
1. Sätt i matlagningstermometern så att dess
spets sitter i mitten på det som skall tillagas.
2. Sätt i matlagningstermometerns stickkontakt
ordentligt i uttaget på sidan i ugnen.
3. Ställ in den önskade innertemperaturen med
knapparna eller .
Displayen växlar till aktuell innertemperatur.
3 Innertemperaturen visas från 30°C.
4. Ställ in ugnsfunktion och ugnstemperatur.
När den inställda innertemperaturen har upp-
nåtts hörs en signal.
15Ugnens betjäning
5. Tryck på en valfri knapp för att stänga av signalen.
6. Ställ ugnsfunktionsvredet och temperaturvredet i läge Från.
1 Varning: Matlagningstermometern är het! Risk
för brännskador när kontakten och spetsen dras
ur!
7. Drag ur matlagningstermometerns kontakt och
tag ut det tillagade ur ugnen.
Ändring av innertemperatur
Ändra eventuellt temperaturen med eller .
Mekaniskt lucklås
Lucklåset är inaktiverat vid leveransen.
Aktivering av lucklåset
Dra spärren framåt, tills att den hakar i.
Användningsområden, tabeller och tips16
Öppning av ugnsluckan:
1. Tryck till luckan.
2. Tryck på spärren och håll den intryckt.
3. Öppna luckan.
Stängning av ugnsluckan
Stäng luckan utan att trycka in spärren.
Avaktivering av lucklåset
Tryck in spärren ända in till panelen.
3 Det mekaniska lucklåset fungerar även när ugnen stängts av.
Användningsområden, tabeller och tips
Tillagningstabell
Angivelserna i följande tabell är riktvärden.
Värme-
läge
Tillag-
ningssätt
Lämpligt för Tid Råd/Tips
0 Eftervärme, Från-läge
1
Varmhåll-
ning
Varmhållning av tillagade
rätter
efter behov Täck över
1-2
Smältning
Hollandaisesås,
smältning av smör, choklad,
gelantin
5-25 min Rör om då och då
Omelett, äggstanning 10-40 min Tillaga med lock
2-3 Svällning
Svällning av ris och mjölkrät-
ter.
Uppvärmning av färdiglaga-
de rätter
25-50 min
Tillsätt minst dubbla
mängden vätska till ris,
rör om då och då i
mjölkrätter
3-4
Ångkok-
ning
Ångkokning av grönsaker,
fisk
stekning av kött i gryta
20-45 min
Tillsätt lite vätska (några
matskedar) till grönsaker
4-5 Kokning
Ångkokning av potatis 20-60 min
Använd lite vätska, till
exempel: max
¼ l vatten
till 750 g potatis
Kokning av större mängder,
gryträtter och soppor
60-150 min
Upp till 3 l vätska samt
ingredienser
17Användningsområden, tabeller och tips
3 Vi rekommenderar att vid uppkokning eller uppvärmning, ställa in det högsta värmelä-
get och därefter låta rätter med en längre tillagningstid bli färdiga på det önskade vär-
meläget.
1 Överhettade fetter och oljor självantänds mycket snabbt. Varning! Brandrisk!
Bakning
Ugnsfunktion: Varmluft eller Över-/undervärme
Bakformar
För Över-/undervärme lämpar sig formar av mörk metall och belagda formar.
För Varmluft är även ljusa metallformar lämpliga.
Nivåer
Bakning med Över-/undervärme är möjligt på en nivå.
Med Varmluft kan Du baka på upp till 3 plåtar småkakor:
1 plåt:
till exempel Nivå 3
1 bakform:
till exempel Nivå 1
6-7
Lätt
stekning
Schnitzel, cordon bleu, kot-
lett, köttbullar, korv, lever,
redning, ägg, ugnspannkaka,
fritering av munkar
tillaga fortlö-
pande
Vänd då och då
7-8
Hård
stekning
Raggmunk/rårakor,
biffar, pannkakor
5-15 min Vänd då och då
9
Kokning
Stekning
Fritering
Kokning av större mängd vatten, kokning av pasta, bryning av kött (gu-
lasch, grytstek), fritering av pommes frites
Värme-
läge
Tillag-
ningssätt
Lämpligt för Tid Råd/Tips
Användningsområden, tabeller och tips18
2 plåtar:
till exempel Nivå 1 och 3
3 plåtar:
Nivå 1, 3 och 5
Allmänna anvisningar
Sätt in plåten med den nedåtlutande kanten framåt!
Du kan med Över-/undervärme eller Varmluft samtidigt baka två formar bredvid
varandra på gallret. Gräddningstiden blir bara obetydligt längre.
3 Plåtarna kan slå sig under gräddningen, om du lagt djupfrysta varor på dem. Det beror
på den stora temperaturskillnaden mellan de djupfrysta varorna och den varma ugnen.
Plåtarna återfår sin form igen efter att de kallnat.
Anvisningar för baktabellerna
I tabellerna hittar du lämpliga temperaturer, gräddningstider och nivåer för ett urval av
rätter.
Temperaturerna och gräddningstiderna är riktvärden, eftersom de är beroende av de-
gens sammansättning och mängd samt bakformen.
Vi rekommenderar, att Du ställer in den lägre temperaturen första gången och först
vid behov väljer en högre temperatur, till exempel om Du önskar en starkare färgsätt-
ning eller om gräddningen tar för lång tid.
Hittar du inte konkreta uppgifter för ett eget recept, använd då uppgifter för ett lik-
nande bakverk.
Gräddningstiden kan förlängas med cirka 10-15 minuter om Du gräddar mjuka kakor
på plåtar eller i formar på flera nivåer.
Grädda fuktiga bakverk (till exempel pizza, fruktkaka etc) på en nivå.
Höjdskillnader på det som skall gräddas kan leda till ojämn färgsättning i början av
gräddningen. Ändra i så fall inte temperaturinställningen. Färgskillnaderna jämnar
ut sig under gräddningens gång.
Din nya ugn kan ha andra bak-/stekegenskaper än din gamla. Anpassa därför invanda
inställningar (temperatur, stektider) ch nivåer enligt rekommendationerna i följande
tabell.
2 Vid längre gräddningstider kan Du stänga av ugnen ca 10 minuter innan gräddningsti-
den gått ut, för att utnyttja eftervärmen.
Om inget annat anges, gäller tabellerna för insättning i kall ugn.
19Användningsområden, tabeller och tips
Baktabell
Bakning på en nivå
Typ av
bakverk
Ugnsfunktion Nivå
Temperatur
°C
Tid
tim: min
Bakverk i formar
Mjuk kaka, tung Varmluft 1 150-160 0:50-1:10
Sandkaka/fruktkaka Varmluft 1 140-160 1:10-1:30
Mjuk kaka, lätt Varmluft 1 160-170 0:25-0:45
Tårtbotten av mördeg Varmluft 3 170-180
1)
0:10-0:25
Tårtbotten av sockerkaka Varmluft 3 150-170 0:20-0:25
Formbröd Över-/undervärme 1 170-190 0:40-1:00
Smulpaj (2formar Ø20cm,
diagonalt insatta)
Varmluft 1 180-190 0:25-0:35
Äppelpaj (2formar Ø20cm,
diagonalt insatta)
Över-/undervärme 1 190-210 0:35-0:50
Paj med mycket fyllning (till
exempel Quiche Lorraine)
Varmluft 1 160-180 0:45-1:10
Cheese cake Över-/undervärme 1 170-190 1:00-1:30
Bakverk på bakplåtar
Vetefläta-/krans Över-/undervärme 3 170-190 0:30-0:40
Vetebullar Över-/undervärme 3 200-220
1)
0:10-0:15
Bröd (rågbröd)
-först
-sedan
Över-/undervärme 1
230
1)
160-180
0:25
0:30-1:00
Petits-choux/bakelser Över-/undervärme 3 160-170
1)
0:15-0:30
Rulltårta Över-/undervärme 3 220-230
1)
0:06-0:10
Portionsbröd, småfranska Varmluft 3 170-190
1)
0:15-0:25
Muffins Över-/undervärme 3 180-200
1)
0:12-0:30
Matbröd, ljust
2)
Varmluft 3 150-170
1)
0:30-0:50
Hålkakor, tekakor Varmluft 3 190-210
1)
0:15-0:30
Pizza (med mycket fyllning)
2
Varmluft 1 180-200
1)
0:30-1:00
Pizza (tunn) Varmluft 1 200-220
1)
0:10-0:25
Småkakor
Mördegskakor Varmluft 3 150-160 0:06-0:20
Flarn Varmluft 3 150-160 0:15-0:20
Maränger Varmluft 3 80-100 2:00-2:30
Makroner Varmluft 3 100-120 0:30-0:60
Användningsområden, tabeller och tips20
Bakning på flera nivåer
Tips för bakning
Pepparkakor Varmluft 3 160-170
1)
0:08-0:15
Smördegskakor Varmluft 3 170-180
1)
0:20-0:30
1) Förvärm ugnen
2) Använd plåt eller långpanna
Typ av bakverk
Varmluft Varmluft
Tid
tim: min
Nivå nerifrån
Temperatur
ºC
2 nivåer 3 nivåer
Bakverk på bakplåtar
Matbröd, ljust 1/4 --- 160-180
1))
1) Förvärm ugnen
0:35-0:60
Vetebröd 1/3 --- 140-160 0:30-0:45
Småfranska 1/4 --- 180-190
1)
0:20-0:30
Småkakor
Mördegskakor 1/3 1/3/5 150-160 0:15-0:35
Flarn 1/3 --- 160-170 0:25-0:40
Maränger 1/3 --- 80-100 2:10-2:50
Makroner 1/3 --- 100-120 0:40-1:20
Pepparkakor 1/3 --- 160-170 0:10-0:25
Smördegskakor 1/3 --- 170-180
1)
0:30-0:50
Bakresultat Möjlig orsak Åtgärd
Kakan har för ljus botten Fel nivå Sätt in kakan längre ner
Kakan faller ihop (blir de-
gig, vattenränder)
För hög baktemperatur Sänk baktemperaturen något
För kort baktid Förläng baktiden
Baktider kan inte förkortas
med en högre baktemperatur
För mycket vätska i degen Använd mindre vätska
Beakta blandningstiderna, fram-
för allt vid användande av köks-
maskiner
Kakan är för torr För låg temperatur Höj temperaturen
För lång baktid Minska baktiden
Typ av
bakverk
Ugnsfunktion Nivå
Temperatur
°C
Tid
tim: min
1 / 1