5Användningsområden, tabeller och tips
VÅT ÅNGA
Tillagningsmetoden VÅT ÅNGA lämpar sig för alla livsmedel, såväl färska som
frysta. Man kan tillaga, värma, upptina, pochera eller förvälla grönsaker, kött,
bakverk, ris, majs, gryn och ägg.
Tillagning av menyer
Kompletta menyer kan tillagas samtidigt. Det ideala är att välja maträter som
har liknande tillagningstider. Därmed undviks att enskilda komponenter blir för
mycket eller för lite tillagade. Vattenmängden som skall fyllas på avser den
största mängd som behövs för de olika komponenterna. Se tabellen för anvis-
ningar.
Maträtterna skall läggas i lämpliga tillagningskärl och placeras på gallren. Av-
ståndet mellan gallren skall vara sådant att ångan kan nå alla maträtter.
Bakteriedödning i kärl
Med funktionen VÅT ÅNGA kan med ånga bakterier avlägsnas från kärl,
till exempel nappflaskor. Placera därvid de rengjorda kärlen med öppningen ner-
åt i mitten på gallret på 1. nivån. Placera kärlen lätt lutande i ugnsutrymet. Fyll
på maximal vattenmängd (650 ml) och välj en tid på 40 minuter med 96°C.
Tabell VÅT ÅNGA
Typ av maträtt
VÅT ÅNGA
Vatten i
vattenpåfyllnings-
behållaren
ml
Tempe-
ratur
°C
Nivå Tid i min
Risotto 400 96 2 25-30
Ris (med vätska 1:1) 650 96 2 35-40
Majs (Polenta, med vätska 1:3) 650 96 2 40-50
Potatis, medelstora 650 96 2 40-50
Kokt potatis 550 96 2 30-40
Ratatouille 400 96 2 25-30
Brysselkål 550 96 2 30-35
Broccoli i buketter 550 96 2 25-30
Blomkål, hel 650 96 2 40-45
Blomkål i buketter 600 96 2 30-35
Surkål 650 96 2 50-60
Tomater, hela 250 96 2 15-20
Rödbeta, hel 550 96 2 60-70
Kålrabbi/selleri/fänkål, i bitar 550 96 2 35-40