AEG BS8304001M Recipe book

Typ
Recipe book
SV RECEPTBOK BRUKSANVISNING
RÅD OCH TIPS
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinforma-
tion".
UGNSLUCKANS INSIDA
På vissa modeller hittar du på insidan
av luckan:
nummer på ugnsnivåerna (vissa model-
ler)
information om tillagningsfunktioner,
rekommenderade ugnsnivåer och tem-
peraturer för typiska maträtter (vissa
modeller).
Temperaturerna och gräddnings-
tiderna i tabellerna är endast rik-
tvärden. De beror på recepten
samt på ingrediensernas kvalitet
och mängd.
REKOMMENDATIONER FÖR
UGNENS
SPECIALFUNKTIONER FÖR
UPPVÄRMNING
Tallriksvärmare
Använd detta fungerar, om du önskar
varm uppehällemat.
Temperaturen regleras automatiskt till 80
°C.
Jäsning av deg
För uppvärmning av tallrikar och formar.
Fördela tallrikar och formar jämnt på gall-
ret. Flytta högar efter halva uppvärm-
ningstiden (byt plats på övre och nedre)
Den automatiska temperaturen är 70 °C.
Rekommenderad hyllposition: 3.
Jäsning av deg
Du kan använda denna automatiska funk-
tion med alla recept på jäsdeg. Det ger
dig en god jäsningsatmosfär. Lägg degen
i en skål som är tillräckligt stor för jäsning-
en och täck över den med en fuktig hand-
duk eller med plastfolie. Sätt in ett ugns-
galler på nivå 1 och ställ skålen där. Stäng
luckan och ställ in funktionen Jäsning av
deg. Ställ in nödvändig tid.
ÅNGTILLAGNING
Ångtillagningskärl
Använd endast värme- och korrosions-
beständiga kokkärl.
Även ugnsformar av kromstål går bra
(medföljer vissa modeller).
Ugnsnivåer
Rätt ugnsnivåer finns i tabellen nedan.
Räkna ugnsnivåerna nerifrån och upp.
Allmänna anmärkningar
Tillsätt vatten vid behov när du lagar
mat i mer än 30 minuter eller när du till-
agar stora mängder mat.
Placera livsmedlen i rätt kokkärl och sätt
dem på ugnsnivåerna. Håll avståndet
mellan gallren så att ångan kan komma
till alla kokkärl.
Töm ut vattnet ur vattenlådan efter var-
je användningstillfälle genom att anslu-
ta slangar och ånggenerator. Se kapit-
let "Underhåll och rengöring".
Anmärkning om tabellerna för
ångtillagning
Tabellerna innehåller uppgifter om van-
liga maträtter.
Temperaturerna och tiderna är endast
riktvärden och beror på matens sam-
mansättning, storlek och mängd samt
på kokkärlet.
Använd ett liknande recept om du inte
kan hitta inställningarna för ditt recept.
Påbörja matlagningen med kall ugn om
inte uppgifterna i tabellerna rekom-
menderar något annat.
När du lagar ris använder du förhållan-
det vatten - ris 1,5:1 - 2:1 på grund av ri-
sets förmåga att absorbera vatten.
2
www.aeg.com
TABELL ÅNGVATTEN
Vatten i vattenlådan i ml
Tid
1)
i min.
400 15 - 25
600 25 - 40
800 40 - 50
1)
Tiderna är endast riktvärden
ÅNGA/ECO ÅNGA
VARNING
Öppna inte produktens lucka när
funktionen är igång. Risk för
brännskador.
Funktionen är lämplig för alla typer av
mat, färsk såväl som fryst. Den kan använ-
das för att tillaga, värma, tina upp, poche-
ra eller förvälla grönsaker, kött, fisk, pasta,
ris, majs, gryn och ägg.
Tillagning av en hel meny: Du kan förbe-
reda en hel måltid på en och samma
gång. För att undvika att maträtterna till-
agas för mycket eller för lite, välj rätter
som behöver ungefär lika lång tillagnings-
tid. Använd den största mängden vatten
som anges för varje individuell kompo-
nent. Ställ rätterna på ugnsgallren i lämp-
liga kokkärl. Justera avståndet mellan rät-
terna så att ångan kan cirkulera.
Sterilisering
Med denna funktion kan du sterilisera
behållare (t.ex. nappflaskor).
Placera de rena behållarna i mitten av
gallret på den första nivån. Se till att
öppningen är vänd lite snett nedåt.
Fyll på maximal mängd vatten i lådan
och ställ in tiden på 40 minuter.
Grönsaker
Livsmedel Ugnsnivå
Temperatur
(ºC)
Vatten i vat-
tenlådan i (ml)
Tid
1)
(min.)
Kronärtskock-
or
2
96
800 50 - 60
Aubergine 2 96 450 15 - 25
Blomkål, hel 2 96 600 35 - 45
Blomkål, bu-
ketter
2 96 500 25 - 30
Broccoli, hel 2 96 550 30 - 40
Broccoli, bu-
ketter
2 96 400 20 - 25
Svamp, skivor 2 96 400 15 - 20
Ärtor 2 96 450 20 - 25
Fänkål 2 96 600 35 - 45
Morötter 2 96 600 35 - 45
Kålrabbi,
strimlor
2 96 550 30 - 40
Paprika, strim-
lor
2 96 400 20 - 25
SVENSKA
3
Livsmedel Ugnsnivå
Temperatur
(ºC)
Vatten i vat-
tenlådan i (ml)
Tid
1)
(min.)
Purjolök, ring-
ar
2 96 500 25 - 35
Gröna bönor 2 96 550 35 - 45
Småbladig bu-
kettsallad, bu-
ketter
2 96 450 20 - 25
Brysselkål 2 96 550 30 - 40
Rödbeta 2 96 800+400 70 - 90
Svartrot 2 96 600 35 - 45
Selleri, tärnad 2 96 500 25 - 35
Sparris, grön 2 96 500 25 - 35
Sparris, vit 2 96 600 35 - 45
Spenat 2 96 350 15
Skalade toma-
ter
2 96 350 15
Brytbönor 2 96 500 30 - 40
Savoykål 2 96 400 20 - 25
Zucchini, ski-
vor
2 96 350 15 - 20
1)
Tiderna är endast riktvärden.
Smårätter / tillbehör
Livsmedel Ugnsnivå Temperatur (ºC)
Vatten i vat-
tenlådan i (ml)
Tid
1)
(min.)
Jäst dumpling-
ar, Germknö-
del
2 96 600 30 - 40
Potatisdump-
lingar
2 96 600 35 - 45
Oskalade po-
tatisar, me-
delstora
2 96 750 45 - 55
Ris (vatten/ris-
förhållande
1,5:1)
2 96 600 35 - 40
Kokad potatis,
fjärdedelar
2 96 600 35 - 40
Bröddumpling 2 96 600 35 - 45
Tagliatelle,
färsk
2 96 450 20 - 25
4
www.aeg.com
Livsmedel Ugnsnivå Temperatur (ºC)
Vatten i vat-
tenlådan i (ml)
Tid
1)
(min.)
Polenta (väts-
keproportion
3:1)
2 96 750 45 - 50
1)
Tiderna är endast riktvärden.
Fisk
Livsmedel Ugnsnivå Temperatur (ºC)
Vatten i vat-
tenlådan i (ml)
Tid
1)
(min.)
Forell, ca 250
g
2 85 550 30 - 40
Räkor, färska 2 85 450 20 - 25
Räkor, frusna 2 85 550 30 - 40
Laxkotletter 2 85 500 25 - 35
Laxöring, ca
1 000g
2 85 600 40 - 45
Musslor 2 96 500 20 - 30
Plattfiskfilé 2 80 350 15
1)
Tiderna är endast riktvärden.
Kött
Livsmedel Ugnsnivå Temperatur (ºC)
Vatten i vat-
tenlådan i (ml)
Tid
1)
(min.)
Kokt skinka 1 000g 2 96 800+150 55 - 65
Kycklingbröst, po-
cherat
2 90 500 25 - 35
Kyckling, pocherad
1 000-1 200 g
2 96 800+150 60 - 70
Kalv-/skinkstek
utan ben, 800-1 000
g
2 90 800+300 80 - 90
Kassler, pocherad 2 90 800+300 90 - 110
Tafelspitz (oxkött
långkokt på riktigt
låg värme)
2 96 800+700 110 - 120
Chipolata 2 80 400 15 - 20
1)
Tiderna är endast riktvärden.
SVENSKA
5
Ägg
Livsmedel Ugnsnivå Temperatur (ºC)
Vatten i vat-
tenlådan i (ml)
Tid
1)
(min.)
Ägg, hårdkokt 2 96 500 18 - 21
Ägg, medel-
kokt
2 96 450 13 - 16
Ägg, löskokt 2 96 400 11 - 12
1)
Tiderna är endast riktvärden.
VARMLUFTSGRILLNING OCH
ÅNGA EFTER VARANDRA
Du kan tillaga kött, grönsaker och tillbe-
hör ett i taget genom att kombinera funk-
tionerna. Alla komponenter blir klara att
serveras samtidigt.
Använd funktionen Varmluftgrillning för
att börja steka maten.
Lägg de förberedda grönsakerna och
tillbehören i ugnssäkra formar. Ställ in
formen i ugnen med den övriga maten.
Låt ugnen svalna till en temperatur på
ungefär 80 °C. För att kyla ner produk-
ten snabbare kan du öppna ugnsluckan
till första läget i ungefär 15 minuter.
Starta funktionen Ånga och låt allt till-
agas tills det är färdigt.
Maximal vattenmängd är 800 ml.
Livsmedel Varmluftsgrillning
(första steget: kokt
kött)
Ånga
(steg två: tillsätt grönsa-
ker)
Tem-
pera-
tur
(°C)
Tid
(min)
Ugns-
nivå
Tem-
pera-
tur
(°C)
Tid
(min)
Ugnsnivå
Engelsk rostbiff 1 kg
Brysselkål, polenta
180
60 –
70
kött: 1
96 40 – 50
kött: 1
grönsa-
ker: 3
Grisstek 1 kg,
Potatis, grönsaker, sås
180
60 –
70
kött: 1
96 30 – 40
kött: 1
grönsa-
ker: 3
Kalvstek 1 kg,
Ris, grönsaker
180
50 –
60
kött: 1
96 30 – 40
kött: 1
grönsa-
ker: 3
INTERVALLÅNGA PLUS
Typ av mat
Intervallånga plus (vattenmängd: cirka 300 ml)
Ugnsnivå Temperatur (°C) Tid (min)
Pudding/brylépudding i
portionsskålar
1)
2 90 40 - 45
Äggstanning
1)
2 90 35 - 45
Terrin
1)
2 90 40 - 50
6
www.aeg.com
Typ av mat
Intervallånga plus (vattenmängd: cirka 300 ml)
Ugnsnivå Temperatur (°C) Tid (min)
Tunn fiskfilé 2 85 15 - 25
Tjock fiskfilé 2 90 25 - 35
Liten fisk upp till 350 g 2 90 25 - 35
Hel fisk upp till 1 000 g 2 90 35 - 45
1)
fortsätt i ytterligare en halvtimme med luckan stängd
Uppvärmning
Typ av mat
Intervallånga plus (vattenmängd: cirka 300 ml)
Ugnsnivå Temperatur (°C) Tid (min)
Dumplingar 2 85 25 - 35
Pasta 2 85 20 - 25
Ris 2 85 20 - 25
Maträtter på en tallrik 2 85 20 - 25
INTERVALLÅNGA PLUS
Typ av mat
Intervallånga
1)
Ugnsnivå Temperatur (°C) Tid (min)
Grisstek 1 000 g 2 160 - 180 90 - 100
Engelsk rostbiff 1 000 g 2 180 - 200 60 - 90
Kalvstek 1 000 g 2 180 80 - 90
Köttfärslimpa, rå 500 g 2 180 30 - 40
Kassler 600 - 1 000 g (blöt-
lägg i 2 timmar)
2 160 - 180 60 - 70
Kyckling 1 000 g 2 180 - 200 50 - 60
Anka 1 500-2 000g 2 180 70 - 90
Gås 3 000 g 1 170 130 - 170
Potatisgratäng 2 160 - 170 50 - 60
Makaronipudding 2 190 40 - 50
Lasagne 2 180 45 - 55
Olika bröd 500 - 1 000 g 2 180 - 190 50 - 60
Bullar 40 - 60 g 2 180 - 210 30 - 40
Förgräddade bullar 2 200 10 - 20
Förgräddade baguetter 40 -
50 g
2 200 20 - 30
SVENSKA
7
Typ av mat
Intervallånga
1)
Ugnsnivå Temperatur (°C) Tid (min)
Förgräddade baguetter 40 -
50 g, djupfrysta
2 200 25 - 35
1)
Mängden vatten som ska tillsättas beror på tillagningstidens längd.
BAKNING
Allmänna anvisningar
Din nya ugn kan baka och steka annor-
lunda än din gamla. Anpassa dina vanli-
ga inställningar (temperatur, koktider)
och nivåer till värdena i tabellerna.
Vid längre gräddningstider kan ugnen
stängas av ca. 10 minuter innan grädd-
ningstiden har gått ut, detta för att ut-
nyttja eftervärmen.
När du använder frysta livsmedel kan
plåtarna i ugnen slå sig. När plåtarna
kallnar igen återtar de sin normala
form.
Användning av baktabellerna
Vi rekommenderar att använda den läg-
re temperaturen första gången.
Om du inte hittar inställningar för ett
speciellt recept, använd inställningar för
ett liknande.
Gräddningstiden kan förlängas med
10-15 minuter, om du bakar kakor på
mer än en nivå.
Kakor och bakverk med olika höjd kan
färgsättas olika i början. Ändra inte
temperaturinställningen om detta in-
träffar. Skillnaderna utjämnas under
gräddningen.
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan är inte till-
räckligt gräddad
på undersidan
Fel ugnsnivå Ställ kakan på en lägre ugnsnivå
Kakan faller ihop
(blir degig, klum-
pig, vattenränder)
För hög ugnstempera-
tur
Sänk temperaturen
Kakan faller ihop
(blir degig, klum-
pig, vattenränder)
För kort gräddningstid Förläng gräddningstiden
Öka inte temperaturen för att
minska gräddningstiden
Kakan faller ihop
(blir degig, klum-
pig, vattenränder)
För mycket vätska i de-
gen
Använd mindre vätska. Kontrollera
mixningstiden, speciellt om du an-
vänder en matberedare.
Kakan är för torr För låg ugnstemperatur Ställ in en högre temperatur
Kakan är för torr För lång gräddningstid Ställ in en kortare gräddningstid.
Kakan blir inte
jämnt gräddad
För hög temperatur
och för kort grädd-
ningstid
Minska temperaturen och öka
gräddningstiden.
Kakan blir inte
jämnt gräddad
Degen är ojämnt förde-
lad
Fördela degen jämnt på bakplå-
ten.
Kakan gräddas
inte med den in-
ställda tiden
För låg temperatur Höj temperaturen något
8
www.aeg.com
BAKNING PÅ EN NIVÅ:
Bakverk i formar
Typ av bak-
verk
Ugnsfunktion Ugnsnivå Temperatur
°C
Tid i min.
Kaka i ring-
form, mjuk
kaka
Varmluft 1 150 - 160 50 - 70
Sandkaka/
fruktkaka
Varmluft 1 140 - 160 70 - 90
Fatless
sponge cake/
lätt sockerkaka
utan fett
Varmluft 2 140 - 150 35 - 50
Fatless
sponge cake/
lätt sockerkaka
utan fett
Över/Under-
värme
2 160 35 - 50
Tårtbotten av
mördeg
Varmluft 2
170-180
1)
10 - 25
Tårtbotten av
sockerkaka
Varmluft 2 150 - 170 20 - 25
Apple pie /
äppelpaj (2
formar Ø 20
cm, diagonalt
placerade)
Varmluft 2 160 60 - 90
Apple pie /
äppelpaj (2
formar Ø 20
cm, diagonalt
placerade)
Över/Under-
värme
1 180 70 - 90
Cheesecake Över/Under-
värme
1 170 - 190 60 - 90
1)
Förvärm ugnen
Bakverk på plåtar
Typ av bak-
verk
Ugnsfunktion Ugnsnivå
Temperatur
°C
Tid i min.
Vetefläta/
krans
Över/Under-
värme
3 170 - 190 30 - 40
Tyskt julbröd Över/Under-
värme
2
160 - 180
1)
50 - 70
SVENSKA
9
Typ av bak-
verk
Ugnsfunktion Ugnsnivå
Temperatur
°C
Tid i min.
Bröd (råg-
bröd):
1.
Första de-
len av
grädd-
ningen.
2.
Andra de-
len av
grädd-
ningen.
Över/Under-
värme
1
1.
230
1)
2.
160 - 180
1.
20
2.
30 - 60
Petit-chouer/
bakelser
Över/Under-
värme
3
190 - 210
1)
20 - 35
Rulltårta Över/Under-
värme
3
180 - 200
1)
10 - 20
Vetelängd
med strössel
Varmluft 3 150 - 160 20 - 40
Smörkakor/
sockerkringlor
Över/Under-
värme
3
190 - 210
1)
20 - 30
Fruktkaka (på
jästdeg/sock-
erkaksdeg)
2)
Varmluft 3 150 35 - 55
Fruktkaka (på
jästdeg/sock-
erkaksdeg)
2)
Över/Under-
värme
3 170 35 - 55
Fruktkaka av
mördeg
Varmluft 3 160 - 170 40 - 80
Jästkaka med
känslig fyllning
(t.ex. kvarg,
grädde, kräm)
Över/Under-
värme
3
160 - 180
1)
40 - 80
1)
Förvärm ugnen
2)
Använd långpannan
Småkakor
Typ av bak-
verk
Ugnsfunktion Ugnsnivå
Temperatur
°C
Tid i min.
Mördegskakor Varmluft 3 150 - 160 10 - 20
Short bread/
mördegskaka/
mördegsrem-
sor
Varmluft 3 140 20 - 35
10
www.aeg.com
Typ av bak-
verk
Ugnsfunktion Ugnsnivå
Temperatur
°C
Tid i min.
Short bread/
mördegskaka/
mördegsrem-
sor
Över/Under-
värme
3
160
1)
20 - 30
Småkakor av
sockerkaksdeg
Varmluft 3 150 - 160 15 - 20
Bakverk med
äggvita, ma-
ränger
Varmluft 3 80 - 100 120 - 150
Mandelbiskvi-
er
Varmluft 3 100 - 120 30 - 50
Småkakor av
jästdeg
Varmluft 3 150 - 160 20 - 40
Smördegska-
kor
Varmluft 3
170 - 180
1)
20 - 30
Bullar Varmluft 3
160
1)
10 - 25
Bullar
Över/Under-
värme
3
190 - 210
1)
10 - 25
Small cakes /
Småkakor (20
stycken/plåt)
Varmluft 3
150
1)
20 - 35
Small cakes /
Småkakor (20
stycken/plåt)
Över/Under-
värme
3
170
1)
20 - 30
1)
Förvärm ugnen
Puddingar och gratänger
Maträtt
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
°C
Tid i min.
Makaroni-
pudding
Över-/under-
värme
1 180 - 200 45 - 60
Lasagne
Över-/under-
värme
1 180 - 200 25 - 40
Grönsaksgra-
täng
1)
Varmluftsgrill-
ning eller
Varmluft
1 160 - 170 15 - 30
Ostbaguetter
Varmluftsgrill-
ning eller
Varmluft
1 160 - 170 15 - 30
Söta pudding-
ar
Över-/under-
värme
1 180 - 200 40 - 60
Fiskpudding
Över-/under-
värme
1 180 - 200 30 - 60
SVENSKA
11
Maträtt
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
°C
Tid i min.
Fyllda grönsa-
ker
Varmluftsgrill-
ning eller
Varmluft
1 160 - 170 30 - 60
1)
Förvärm ugnen
Varmluft + ånga
Typ av mat Ugnsnivå Temperatur (°C) Tid (min)
Makaronipudding 2 170 - 190 45 - 60
Lasagne 2 170 - 190 45 - 60
Potatisgratäng 2 180 - 200 50 - 60
Deserter 2 170 - 190 45 - 60
Kaka i ringform, mjuk kaka 1 150 - 160 50 - 70
Vetefläta/krans 2 160 - 180 40 - 50
Vetelängd med strössel 3 150 - 160 20 - 30
Smörkakor/sockerkring-
lor
1)
3 180 - 200 20 - 30
Småkakor av jästdeg 2 150 - 160 20 - 40
1)
Förvärm ugnen.
BAKNING PÅ FLERA NIVÅER
Bakverk på plåtar
Typ av bak-
verk
Varmluft
Temperatur i
°C
Tid i min.Ugnsnivå
2 nivåer 3 nivåer
Petit-chouer/
bakelser
1/4 -
160 - 180
1)
25 - 45
Smuldegspaj 1/4 - 150 - 160 30 - 45
1)
Förvärm ugnen.
Småkakor/small cakes/bakelser/bullar
Typ av bak-
verk
Varmluft
Temperatur i
°C
Tid i min.Ugnsnivå
2 nivåer 3 nivåer
Mördegskakor 1/4 1/3/5 150 - 160 20 - 40
Short bread/
mördegskaka/
mördegsrem-
sor
1/4 1/3/5 140 25 - 50
12
www.aeg.com
Typ av bak-
verk
Varmluft
Temperatur i
°C
Tid i min.Ugnsnivå
2 nivåer 3 nivåer
Småkakor av
sockerkaksdeg
1/4 - 160 - 170 25 - 40
Bakverk med
äggvita, ma-
ränger
1/4 - 80 - 100 130 - 170
Mandelbiskvi-
er
1/4 - 100 - 120 40 - 80
Småkakor av
jästdeg
1/4 - 160 - 170 30 - 60
Smördegska-
kor
1/4 -
170 - 180
1)
30 - 50
Bullar 1/4 - 180 30 - 55
Small cakes /
Muffins (20
stycken/plåt)
1/4 -
150
1)
25 - 40
1)
Förvärm ugnen.
LÅGTEMPERATURSTEKNING
Använd den här funktionen för att tillaga
bitar av mört magert kött och fisk med
kärntemperatur på högst 65 °C. Lågtem-
peraturstekning är inte avsedd för recept
som t.ex. skinkstek eller feta fläskstekar.
Du kan använda matlagningstermometern
för att säkerställa att köttet har rätt kärn-
temperatur (se tabellen för matlagnings-
termometern).
Under de första 10 minuterna kan du stäl-
la in en ugnstemperatur mellan 80 °C och
150 °C. Normaltemperatur är 90 °C. När
temperaturen ställts in fortsätter ugnen
att tillaga på 80 °C. Använd inte automa-
tisk lågtemperaturstekning för fågel.
När du använder den här funktio-
nen ska maten alltid lagas utan
lock.
1.
Bryn köttet i het stekpanna i 1 - 2 mi-
nuter på varje sida.
2.
Sätt in köttet i den heta stekpannan i
ugnen på ugnsgallret.
3.
Sätt matlagningstermometern i köt-
tet.
4.
Välj Lågtemperaturstekning och ställ
in rätt slutkärntemperatur.
Typ av ma-
trätt
Vikt (g) Ugnsnivå
Temperatur
°C
Tid i min.
Engelsk rost-
biff
1000 - 1500 1 120 120 - 150
Oxfilé 1000 - 1500 3 120 90 - 150
Kalvstek 1000 - 1500 1 120 120 - 150
Stekar 200 - 300 3 120 20 - 40
SVENSKA
13
PIZZA/PAJ
Typ av bakverk Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Pizza (tunn botten)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Pizza (med mycket
fyllning)
2 180 - 200 20 - 30
Paj 1 180 - 200 40 - 55
Ugnsbakad spenat 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 45 - 55
Schweizisk ostpaj 1 170 - 190 45 - 55
Äppelkaka, täckt 1 150 - 170 50 - 60
Grönsakspaj 1 160 - 180 50 - 60
Osyrat bröd
2
230
1)
10 - 20
Smördegskakor
2
160 - 180
1)
45 - 55
Flammekuchen
(pizzaliknande rätt
från Alsace)
2
230
1)
12 - 20
Piroger (rysk ver-
sion av calzone)
2
180 - 200
1)
15 - 25
1)
Förvärm ugnen.
2)
Använd långpannan
STEKNING
Allmänna anvisningar:
Använd värmebeständiga ugnsformar
(läs tillverkarens bruksanvisning).
Stora stekar kan stekas direkt i långpan-
nan eller på gallret över långpannan.
(om det används).
Stek magert kött i en stekgryta med
lock. Det gör att köttet blir saftigare.
Alla typer av kött som ska ha en stekyta
kan stekas i en stekgryta utan lock.
Vi rekommenderar att kött och fisk som
steks i ugnen väger minst 1 kg.
För att förhindra att köttsaft som träng-
er ut bränner fast rekommenderar vi att
du tillsätter lite vätska i långpannan.
Vänd steken vid behov (efter 1/2 - 2/3
av stektiden).
Ös stora stekar samt fågel med deras
egen saft flera gånger under stekning-
en. Därigenom blir resultatet bättre.
Stäng av ugnen ca. 10 minuter före
stektidens slut för att utnyttja eftervär-
men.
STEKNING MED VARMLUFTSGRILL
Nötkött
Typ av kött Mängd
Ugnsfunk-
tioner
Ugnsnivå
Tempera-
tur °C
Tid min.
Grytstek 1–1,5 kg
Över/Un-
dervärme
1 230 120 - 150
14
www.aeg.com
Typ av kött Mängd
Ugnsfunk-
tioner
Ugnsnivå
Tempera-
tur °C
Tid min.
Rostbiff eller
filé: röd
per cm
tjocklek
Varmlufts-
grill
1
190 - 200
1)
5 - 6
Rostbiff eller
filé: rosa (me-
dium)
per cm
tjocklek
Varmlufts-
grill
1
180 - 190
1)
6 - 8
Rostbiff eller
filé: genom-
stekt
per cm
tjocklek
Varmlufts-
grill
1
170 - 180
1)
8 - 10
1)
Förvärm ugnen.
Fläsk
Typ av kött Mängd
Ugnsfunk-
tioner
Ugnsnivå
Tempera-
tur °C
Tid min.
Bog, hals,
skinkstek
1–1,5 kg
Varmlufts-
grill
1 160 - 180 90 - 120
Kotlett, rev-
bensspjäll
1–1,5 kg
Varmlufts-
grill
1 170 - 180 60 - 90
Köttfärslimpa 750 g–1 kg
Varmlufts-
grill
1 160 - 170 50 - 60
Fläsklägg (fär-
diglagad)
750 g–1 kg
Varmlufts-
grill
1 150 - 170 90 - 120
Kalv
Typ av kött Mängd Ugnsfunk-
tioner
Ugnsnivå Tempera-
tur °C
Tid min.
Kalvstek 1 kg Varmlufts-
grill
1 160 - 180 90 - 120
Kalvlägg 1,5–2 kg Varmlufts-
grill
1 160 - 180 120 - 150
Lamm
Typ av kött Mängd Ugnsfunk-
tioner
Ugnsnivå Tempera-
tur °C
Tid min.
Lammbog,
lammstek
1–1,5 kg Varmlufts-
grill
1 150 - 170 100 - 120
Lammsadel 1–1,5 kg Varmlufts-
grill
1 160 - 180 40 - 60
Vilt
Typ av kött Mängd Ugnsfunk-
tioner
Ugnsnivå Tempera-
tur °C
Tid min.
Harsadel,
harbog
upp till 1 kg Över/Un-
dervärme
1
230
1)
30 - 40
SVENSKA
15
Typ av kött Mängd Ugnsfunk-
tioner
Ugnsnivå Tempera-
tur °C
Tid min.
Rådjurssa-
del, hjortsa-
del
1,5–2 kg Över/Un-
dervärme
1 210 - 220 35 - 40
Rådjurs-/
hjortbog
1,5–2 kg Över/Un-
dervärme
1 180 - 200 60 - 90
1)
Förvärm ugnen.
Fågel
Typ av kött Mängd Ugnsfunk-
tioner
Ugnsnivå Tempera-
tur °C
Tid min.
Bitar av få-
gel
200–250 g
var
Varmlufts-
grill
1 200 - 220 30 - 50
Halv kyck-
ling
400–500 g
var
Varmlufts-
grill
1 190 - 210 35 - 50
Kyckling,
unghöna
1–1,5 kg Varmlufts-
grill
1 190 - 210 50 - 70
Anka 1,5–2 kg Varmlufts-
grill
1 180 - 200 80 - 100
Gås 3,5–5 kg Varmlufts-
grill
1 160 - 180 120 - 180
Kalkon 2,5–3,5 kg Varmlufts-
grill
1 160 - 180 120 - 150
Kalkon 4–6 kg Varmlufts-
grill
1 140 - 160 150 - 240
Fisk (ångkokning)
Typ av kött Mängd Ugnsfunk-
tioner
Ugnsnivå Tempera-
tur °C
Tid min.
Hel fisk 1–1,5 kg Över/Un-
dervärme
1 210 - 220 40 - 60
MIN GRILL
Grilla alltid med maximal temperaturin-
ställning.
Placera gallret på den ugnsnivå som re-
kommenderas i grilltabellen.
Placera alltid plåten, som ska fånga upp
fettet, på den första ugnsnivån.
Grilla endast tunna bitar av kött eller fisk.
Förvärm alltid den tomma ugnen med
grillfunktionerna i 5 minuter.
FÖRSIKTIGHET
Grilla alltid med stängd ugns-
lucka.
Min grill
Maträtt Ugnsnivå Temperatur
Tid i min.
1:a sidan 2:a sidan
Rostbiff 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
16
www.aeg.com
Maträtt Ugnsnivå Temperatur
Tid i min.
1:a sidan 2:a sidan
Oxfilé 3 230 20 - 30 20 - 30
Stek av gris 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Stek av kalv 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Stek av lamm 3 210 - 230 25 - 35 20 - 25
Hel fisk (500 -
1 000 g)
3/4 210 - 230 15 - 30 15 - 30
Max grill
Maträtt Ugnsnivå
Tid i min.
1:a sidan 2:a sidan
Burgers/hambur-
gare
4 8 - 10 6 - 8
Fläskfilé 4 10 - 12 6 - 10
Korv 4 10 - 12 6 - 8
Nötbiffar, kalvbiff-
ar
4 7 - 10 6 - 8
Toast /rostat bröd
1)
5 1 - 3 1 - 3
Varma smörgåsar 4 6 - 8 -
1)
Förvärm ugnen
UPPTINING
Avlägsna matens förpackning. Lägg rätten
på en tallrik.
Täck inte över med en tallrik eller skål.
Det kan förlänga upptiningstiden.
Använd ugnens första hyllnivå. Den längst
ned.
Maträtt
Upptinings-
tid i min.
Efterupptinings-
tid i min.
Kommentar
Kyckling, 1 000 g 100 - 140 20 - 30
Lägg kycklingen på ett
upp och nedvänt tefat
på en stor tallrik. Vänd
efter halva tiden.
Kött, 1 000 g 100 - 140 20 - 30 Vänd efter halva tiden
Kött, 500 g 90 - 120 20 - 30 Vänd efter halva tiden
Forell, 150 g 25 - 35 10 - 15 -
Jordgubbar, 300 g 30 - 40 10 - 20 -
Smör, 250 g 30 - 40 10 - 15 -
Grädde, 2 x 200 g 80 - 100 10 - 15
Det går att vispa grädde
även om delar av den är
något frusen
Tårta, 1 400 g 60 60 -
SVENSKA
17
HALVFABRIKAT
Fryst mat
Halvfabrikat Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Fryst pizza 2 200 - 220 15-25
Fryst panpizza 2 190 - 210 20-25
Kyld pizza 2 210-230 13-25
Fryst portionspizza 2 180-200 15-30
Pommes Frites,
tunn
3 200-220 20-30
Pommes Frites,
tjock
3 200-220 25-35
Croquetter 3 220-230 20-35
Riven potatisgräng 3 210-230 20-30
Lasagne/Cannello-
ni, kyld
2 170-190 35-45
Fryst lasagne/can-
nelloni
2 160-180 40-60
Ugnsgratinerad
ost
3 170-190 20-30
Kycklingvingar 2 190-210 20-30
Frysta färdigrätter
Typ av ma-
trätt
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
°C
Tid
Fryst Pizza
Över/Under-
värme
3
enligt tillverka-
rens anvis-
ningar
enligt tillverka-
rens anvis-
ningar
Pommes Fri-
tes
1)
(300 - 600
g)
Över/Under-
värme eller
varmluftsgrill-
ning
3 200-220
enligt tillverka-
rens anvis-
ningar
Baguetter
Över/Under-
värme
3
enligt tillverka-
rens anvis-
ningar
enligt tillverka-
rens anvis-
ningar
Fruktkaka
Över/Under-
värme
3
enligt tillverka-
rens anvis-
ningar
enligt tillverka-
rens anvis-
ningar
1)
Vänd pommes fritesen 2 till 3 gånger under tillagningen
TORKNING –
VARMLUFTSTILLAGNING
Täck över ugnsgallren med bakpapper.
För bästa resultat: stäng av produkten när
halva tiden tiden har gått. Öppna produk-
tens lucka och låt produkten svalna. Fort-
sätt sedan torkprocessen.
18
www.aeg.com
Grönsaker
Livsmedel
som ska tor-
kas
Ugnsnivå
Temperatur i
°C
Tid i timmar
(riktvärde)
1 nivå 2 nivåer
Bönor 3 1/4 60 - 70 6 - 8
Pepparfrukter 3 1/4 60 - 70 5 - 6
Soppgrönsa-
ker
3 1/4 60 - 70 5 - 6
Champinjoner 3 1/4 50 - 60 6 - 8
Örter 3 1/4 40 - 50 2 - 3
Frukt
Livsmedel
som ska tor-
kas
Ugnsnivå
Temperatur i
°C
Tid i timmar
(riktvärde)
1 nivå 2 nivåer
Plommon 3 1/4 60 - 70 8 - 10
Aprikoser 3 1/4 60 - 70 8 - 10
Äppelskivor 3 1/4 60 - 70 6 - 8
Päron 3 1/4 60 - 70 6 - 9
KONSERVERING -
UNDERVÄRME
Att observera:
Använd enbart, på marknaden tillgäng-
liga, konserveringsburkar av samma
mått.
Använd inte glas med skruvlock och ba-
jonettförslutning eller metallburkar.
Använd första nivån från botten för än-
damålet.
Sätt inte mer än sex enliters burkar på
plåten.
Fyll burkarna till samma nivå och förslut
med en klämma.
Burkarna får inte röra vid varandra.
Häll ca. 1/2 liter vatten i bakplåten så
att det blir tillräckligt fuktigt i ugnen.
När vätskan i de första burkarna börjar
sjuda (efter ca 35 - 60 minuter för enli-
tersburkar), stäng av ugnen eller sänk
temperaturen till 100 °C (se tabell).
Torkad frukt
Konservering Temperatur i °C
Koktid tills det
börjar sjuda, i
min.
Fortsatt tillag-
ningstid på 100
°C, i min.
Jordgubbar, blå-
bär, hallon, mogna
krusbär
160 - 170 35 - 45 -
Stenfrukt
Konservering Temperatur i °C
Koktid tills det
börjar sjuda, i
min.
Fortsatt tillag-
ningstid på 100
°C, i min.
Päron, kvitten,
plommon
160 - 170 35 - 45 10 - 15
SVENSKA
19
Grönsaker
Konservering Temperatur i °C
Koktid tills det
börjar sjuda, i
min.
Fortsatt tillag-
ningstid på 100
°C, i min.
Karotter/Morötter
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Gurka 160 - 170 50 - 60 -
Blandade inlagda
grönsaker
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Kålrabbi, ärtor,
sparris
160 - 170 50 - 60 15 - 20
1)
Låt stå i frånslagen ugn
BRÖD
Häll 200 ml vatten i lådan.
Typ av bak-
verk
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
°C
Tid (min)
Franskbröd Bröd 2 180 - 200 40 - 60
Baguette Bröd 2 200 - 220 35 - 45
Mjuk kaka Bröd 2 180 - 200 40 - 60
Ciabatta Bröd 2 200 - 220 35 - 45
Rågbröd Bröd 2 190 - 210 50 - 70
Mörkt bröd Bröd 2 180 - 200 50 - 70
Fullkornsbröd Bröd 2 170 - 190 60 - 90
TABELL MATLAGNINGSTERMOMETER
Nötkött
Livsmedel Innertemperatur °C
Entrecôte eller oxfilé: röd 45 - 50
Entrecôte eller oxfilé: rosa 60 - 65
Entrecôte eller oxfilé: välstekt 70 - 75
Fläsk
Livsmedel Innertemperatur °C
Bog, skinka, hals 80 - 82
Kotlett, kassler 75 - 80
Köttfärslimpa 75 - 80
20
www.aeg.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

AEG BS8304001M Recipe book

Typ
Recipe book