Electrolux EOB8841AOX Recipe book

Typ
Recipe book

Denna manual är också lämplig för

.................................................. ...............................................
SV RECEPTBOK BRUKSANVISNING
RÅD OCH TIPS
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
UGNSLUCKANS INSIDA
På vissa modeller hittar du på insidan
av luckan:
Ugnsnivåernas nummer.
Information om tillagningsfunktioner, re-
kommenderade ugnsnivåer och tempe-
raturer för typiska maträtter.
Temperaturerna och gräddningsti-
derna i tabellerna är endast riktvär-
den. De beror på recepten samt
ingrediensernas kvalitet och
mängd.
REKOMMENDATIONER FÖR
UGNENS SPECIALFUNKTIONER
FÖR UPPVÄRMNING
Varmhållning
Använd den här funktionen om du hålla
maten varm.
Temperaturen regleras automatiskt till 80
°C.
Tallriksvärmare
För uppvärmning av tallrikar och formar.
Fördela tallrikar och formar jämnt på ugns-
gallret. Flytta högarna efter halva uppvärm-
ningstiden (byt plats på övre och nedre).
Den automatiska temperaturen är 70 °C.
Rekommenderad hyllposition: 3.
Jäsning av deg
Du kan använda denna automatiska funk-
tion med alla recept på jäsdeg. Det ger dig
en god jäsningsatmosfär. Lägg degen i en
skål som är tillräckligt stor för jäsningen och
täck över den med en fuktig handduk eller
med plastfolie. Sätt in ett ugnsgaller på nivå
1 och ställ skålen där. Stäng luckan och
ställ in funktionen Jäsning av deg. Ställ in
nödvändig tid.
ÅNGTILLAGNING
Ångtillagningskärl
Använd bara kokkärl som är värme- och
korrosionsresistenta eller ugnsformar av
kromstål (endast för vissa modeller).
Ugnsnivåer
Rätt ugnsnivåer finns i tabellen nedan.
Räkna ugnsnivåerna nerifrån och upp.
Allmänna anmärkningar
Tillsätt vatten vid behov när du lagar mat
i mer än 30 minuter eller när du tillagar
stora mängder mat.
Placera livsmedlen i rätt kokkärl och sätt
dem på ugnsnivåerna. Se till att det är
lite mellanrum mellan ugnsnivåerna så att
ånga kan cirkulera runt varje kokkärl.
Töm ut vattnet ur vattenlådan efter varje
användningstillfälle genom att ansluta
slangar och ånggenerator. Se kapitlet
"Underhåll och rengöring".
Anmärkningar om tabellerna för
ångtillagning
Tabellerna innehåller uppgifter om vanli-
ga maträtter.
Temperaturen och tiden är endast rik-
tvärden och beror på livsmedlens sam-
mansättning, storlek och mängd samt på
kokkärlet.
Använd ett recept som är nästan likadant
om du inte kan hitta inställningarna för
ditt recept.
Påbörja matlagningen med kall ugn om
inte uppgifterna i tabellerna är annorlun-
da.
När du lagar ris, använd förhållandet
1.5:1 – 2:1 vatten till ris eftersom riset
absorberar vatten.
TABELL ÅNGVATTEN
Vatten i vattenlådan i (ml)
Tid
1)
(min.)
400 15 - 25
600 25 - 40
2
www.electrolux.com
Vatten i vattenlådan i (ml)
Tid
1)
(min.)
800 40 - 50
1)
Tiderna är endast riktvärden.
ÅNGA/ECO ÅNGA
VARNING
Öppna inte produktens lucka när
funktionen är igång. Det finns risk
för att bränna sig.
Funktionen är lämplig för alla typer av mat,
färsk såväl som fryst. Den kan användas för
att tillaga, värma, upptina, pochera eller för-
välla grönsaker, kött, fisk, pasta, ris, majs,
gryn och ägg.
Tillagning av menyer: Du kan tillaga en
hel meny på en enda gång. För att tillaga
varje rätt korrekt använder du dem med till-
agningstider som är ungefär samma. Till-
sätt den största mängden vatten som be-
hövs för någon av rätterna i menyn. Lägg
rätterna i rätt kokkärl och sedan på ugns-
gallren. Justera avståndet mellan kokkärlen
så att ångan kan cirkulera.
Sterilisering
Med denna funktion kan du sterilisera
behållare (t.ex. nappflaskor).
Placera de rena behållarna i mitten av
gallret på den första nivån. Se till att öpp-
ningen är vänd lite snett nedåt.
Fyll på maximal mängd vatten i lådan
och ställ in tiden på 40 minuter.
Grönsaker
Livsmedel Ugnsnivå
Temperatur
(ºC)
Vatten i vat-
tenlådan i (ml)
Tid
1)
(min.)
Kronärtskockor 2 96 800 50 - 60
Aubergine 2 96 450 15 - 25
Blomkål, hel 2 96 600 35 - 45
Blomkål, bu-
ketter
2 96 500 25 - 30
Broccoli, hel 2 96 550 30 - 40
Broccoli, bu-
ketter
2 96 400 20 - 25
Svamp, skivor 2 96 400 15 - 20
Ärtor 2 96 450 20 - 25
Fänkål 2 96 600 35 - 45
Morötter 2 96 600 35 - 45
Kålrabbi, strim-
lor
2 96 550 30 - 40
Paprika, strim-
lor
2 96 400 20 - 25
Purjolök, ringar 2 96 500 25 - 35
Gröna bönor 2 96 550 35 - 45
Småbladig bu-
kettsallad, bu-
ketter
2 96 450 20 - 25
Brysselkål 2 96 550 30 - 40
SVENSKA 3
Livsmedel Ugnsnivå
Temperatur
(ºC)
Vatten i vat-
tenlådan i (ml)
Tid
1)
(min.)
Rödbeta 2 96 800 + 400 70 - 90
Svartrot 2 96 600 35 - 45
Selleri, tärnad 2 96 500 25 - 35
Sparris, grön 2 96 500 25 - 35
Sparris, vit 2 96 600 35 - 45
Spenat 2 96 350 15
Skalade toma-
ter
2 96 350 15
Brytbönor 2 96 500 30 - 40
Savoykål 2 96 400 20 - 25
Zucchini, ski-
vor
2 96 350 15 - 20
1)
Tiderna är endast riktvärden.
Smårätter / tillbehör
Livsmedel Ugnsnivå Temperatur (ºC)
Vatten i vat-
tenlådan i (ml)
Tid
1)
(min.)
Ångkokta
dumplingar
2 96 600 30 - 40
Potatisdump-
lingar
2 96 600 35 - 45
Oskalade pota-
tisar, medels-
tora
2 96 750 45 - 55
Ris (vatten/ris-
mångd 1,5:1)
2 96 600 35 - 40
Kokad potatis,
fjärdedelar
2 96 600 35 - 40
Bröddumpling 2 96 600 35 - 45
Tagliatelle,
färsk
2 96 450 20 - 25
Polenta (väts-
keproportion
3:1)
2 96 750 45 - 50
1)
Tiderna är endast riktvärden.
4
www.electrolux.com
Fisk
Livsmedel Ugnsnivå Temperatur (ºC)
Vatten i vat-
tenlådan i (ml)
Tid
1)
(min.)
Forell, ca 250
g
2 85 550 30 - 40
Räkor, färska 2 85 450 20 - 25
Räkor, frusna 2 85 550 30 - 40
Laxkotletter 2 85 500 25 - 35
Laxöring, ca
1 000 g
2 85 600 40 - 45
Musslor 2 96 500 20 - 30
Plattfiskfilé 2 80 350 15
1)
Tiderna är endast riktvärden.
Kött
Livsmedel Ugnsnivå Temperatur (ºC)
Vatten i vat-
tenlådan i (ml)
Tid
1)
(min.)
Kokt skinka 1 000 g 2 96 800 + 150 55 - 65
Kycklingbröst, po-
cherat
2 90 500 25 - 35
Kyckling, pocherad
1 000 - 1 200 g
2 96 800 + 150 60 - 70
Kalv-/skinkstek utan
ben, 800 - 1 000 g
2 90 800 + 300 80 - 90
Kassler, pocherad 2 90 800 + 300 90 - 110
Tafelspitz (oxkött
lånkokt på riktigt låg
värme)
2 96 800 + 700 110 - 120
Chipolata 2 80 400 15 - 20
1)
Tiderna är endast riktvärden.
Ägg
Livsmedel Ugnsnivå Temperatur (ºC)
Vatten i vat-
tenlådan i (ml)
Tid
1)
(min.)
Ägg, hårdkokt 2 96 500 18 - 21
Ägg, medelkokt 2 96 450 13 - 16
Ägg, löskokt 2 96 400 11 - 12
1)
Tiderna är endast riktvärden.
SVENSKA 5
VARMLUFTSGRILLNING OCH
ÅNGA EFTER VARANDRA
Du kan tillaga kött, grönsaker och tillbehör
ett i taget när du kombinerar funktionerna.
Alla rätter blir klara att serveras samtidigt.
Använd funktionen Varmluftsgrillning för
att börja steka maten.
Lägg de förberedda grönsakerna och till-
behören i kokkärlet som är lämpligt för
ugnstillagning och sätt sedan in i ugnen
med steken.
Låt ugnstemperaturen sänkas till ca 80
°C. För att sänka temperaturen snabbare
kan du öppna ugnsluckan till första läget
i ungefär 15 minuter.
Starta funktionen Ånga och låt alla rätter
tillagas tills de är färdiga.
Den maximala vattenmängden är 800
ml.
Livsmedel Varmluftsgrillning
(första steget: kokt
kött)
Ånga
(steg två: tillsätt grönsa-
ker)
Tem-
pera-
tur
(°C)
Tid
(min)
Ugns-
nivå
Tem-
pera-
tur
(°C)
Tid
(min)
Ugnsni-
Engelsk rostbiff 1 kg
Brysselkål, polenta
180
60 –
70
kött: 1
96
40 –
50
kött: 1
grönsa-
ker: 3
Grisstek 1 kg,
Potatis, grönsaker, sås
180
60 –
70
kött: 1
96
30 –
40
kött: 1
grönsa-
ker: 3
Kalvstek 1 kg,
Ris, grönsaker
180
50 –
60
kött: 1
96
30 –
40
kött: 1
grönsa-
ker: 3
INTERVALLÅNGA PLUS
Typ av mat
Intervallånga plus (vattenmängd: cirka 300 ml)
Ugnsnivå Temperatur (°C) Tid (min)
Pudding/brylépudding i por-
tionsskålar
1)
2 90 40 - 45
Äggstanning
1)
2 90 35 - 45
Terrin
1)
2 90 40 - 50
Tunn fiskfilé 2 85 15 - 25
Tjock fiskfilé 2 90 25 - 35
Liten fisk upp till 350 g 2 90 25 - 35
Hel fisk upp till 1 000 g 2 90 35 - 45
1)
fortsätt i ytterligare en halvtimme med luckan stängd.
6
www.electrolux.com
Uppvärmning
Typ av mat
Intervallånga plus (vattenmängd: cirka 300 ml)
Ugnsnivå Temperatur (°C) Tid (min)
Dumplingar 2 85 25 - 35
Pasta 2 85 20 - 25
Ris 2 85 20 - 25
Maträtter på en tallrik 2 85 20 - 25
INTERVALLÅNGA
Typ av mat
Intervallånga
1)
Ugnsnivå Temperatur (°C) Tid (min)
Grisstek 1 000 g 2 160 - 180 90 - 100
Engelsk rostbiff 1 000 g 2 180 - 200 60 - 90
Kalvstek 1 000 g 2 180 80 - 90
Köttfärslimpa, rå 500 g 2 180 30 - 40
Kassler 600 - 1 000 g (blöt-
lägg i 2 timmar)
2 160 - 180 60 - 70
Kyckling 1 000 g 2 180 - 200 50 - 60
Anka 1500 - 2 000 g 2 180 70 - 90
Gås 3 000 g 1 170 130 - 170
Potatisgratäng 2 160 - 170 50 - 60
Makaronipudding 2 190 40 - 50
Lasagne 2 180 45 - 55
Olika bröd 500 - 1 000 g 2 180 - 190 50 - 60
Bullar 40 - 60 g 2 180 - 210 30 - 40
Förgräddade bullar 2 200 10 - 20
Förgräddade baguetter 40 -
50 g
2 200 20 - 30
Förgräddade baguetter 40 -
50 g, djupfrysta
2 200 25 - 35
1)
Mängden vatten som ska tillsättas beror på tillagningstidens längd.
BAKNING
Allmänna anvisningar
Din nya ugn kan ha andra bak-/steke-
genskaper än din gamla. Anpassa dina
vanliga inställningar (temperatur, kokti-
der) och placeringen av plåtar och galler
till värdena i tabellerna.
För att utnyttja eftervärmen kan du, vid
längre gräddningstider, stänga av ugnen
cirka 10 minuter innan baktiden gått ut.
När du tillagar frysta livsmedel kan plå-
tarna i ugnen slå sig. När plåtarna kall-
nar igen återtar de sin normala form.
SVENSKA 7
Användning av baktabellerna
Tillverkaren rekommenderar att du an-
vänder den lägre temperaturen första
gången.
•Om du inte kan hitta inställningarna för
ett speciellt recept, leta efter ett recept
som är nästan likadant.
Du kan förlänga bakningstiden med 10–
15 minuter om du bakar på mer än en
nivå.
Bakverk vid olika nivåer blir först inte all-
tid lika bruna. Om detta händer ska du
inte ändra temperaturinställningen. Skill-
naden jämnar ut sig under bakningen.
TIPS FÖR BAKNING
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakans botten är inte till-
räckligt gräddad.
Ugnsnivån är fel.
Ställ kakan på en lägre
ugnsnivå.
Kakan faller ihop och blir
degig, klumpig eller får
vattenränder.
Ugnstemperaturen är för
hög.
Nästa gång du gräddar
ska du ställa in en något
lägre ugnstemperatur.
Kakan faller ihop och blir
degig, klumpig eller får
vattenränder.
För kort gräddningstid.
Förläng gräddningstiden.
Du kan inte minska
gräddningstiden genom
att höja temperaturen.
Kakan faller ihop och blir
degig, klumpig eller får
vattenränder.
Det finns för mycket väts-
ka i degen.
Använd mindre vätska.
Var försiktig med bland-
ningstiderna, framför allt
vid användning av en
köksmaskin.
Kakan är för torr.
Ugnstemperaturen är för
låg.
Nästa gång du gräddar
ska du ställa in en högre
ugnstemperatur.
Kakan är för torr. För lång gräddningstid.
Nästa gång du gräddar
ska du ställa in en kortare
gräddningstid.
Kakan blir ojämnt brun.
Ugnstemperaturen är för
hög och gräddningstiden
är för kort.
Ställ in en lägre ugnstem-
peratur och en längre
gräddningstid.
Kakan blir ojämnt brun. Degen är ojämnt fördelad.
Fördela degen jämnt på
bakplåten.
Kakan blir inte klar med
den inställda tiden.
Ugnstemperaturen är för
låg.
Nästa gång du gräddar
ska du ställa in en något
högre ugnstemperatur.
BAKNING PÅ EN NIVÅ:
Bakverk i formar
Typ av bak-
verk
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur
°C
Tid (min)
Tysk ringkaka/
franskt brio-
chebröd
Varmluft 1 150 - 160 50 - 70
8
www.electrolux.com
Typ av bak-
verk
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur
°C
Tid (min)
Madeirakaka/
fruktkaka
Varmluft 1 140 - 160 70 - 90
Fatless sponge
cake/lätt sock-
erkaka utan
fett
Varmluft 2 140 - 150 35 - 50
Fatless sponge
cake/lätt sock-
erkaka utan
fett
Över-/Under-
värme
2 160 35 - 50
Tårtbotten av
mördeg
Varmluft 2
170 - 180
1)
10 - 25
Tårtbotten av
sockerkaka
Varmluft 2 150 - 170 20 - 25
Apple pie / äp-
pelpaj (2 for-
mar Ø 20 cm,
diagonalt pla-
cerade)
Varmluft 2 160 60 - 90
Apple pie / äp-
pelpaj (2 for-
mar Ø 20 cm,
diagonalt pla-
cerade)
Över-/Under-
värme
1 180 70 - 90
Cheesecake Över-/Under-
värme
1 170 - 190 60 - 90
1)
Förvärm ugnen
Bakverk på plåtar
Typ av bak-
verk
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
°C
Tid (min)
Vetefläta/krans Över-/Under-
värme
3 170 - 190 30 - 40
Tyskt julbröd Över-/Under-
värme
2
160 - 180
1)
50 - 70
Bröd (råg-
bröd):
1.
Första de-
len av
gräddning-
en.
2.
Andra de-
len av
gräddning-
en.
Över-/Under-
värme
1
1.
230
1)
2.
160 - 180
1.
20
2.
30 - 60
SVENSKA 9
Typ av bak-
verk
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
°C
Tid (min)
Petit-chouer/
bakelser
Över-/Under-
värme
3
190 - 210
1)
20 - 35
Rulltårta Över-/Under-
värme
3
180 - 200
1)
10 - 20
Vetelängd med
strössel
Varmluft 3 150 - 160 20 - 40
Smörkakor/
sockerkringlor
Över-/Under-
värme
3
190 - 210
1)
20 - 30
Fruktkaka (på
jästdeg/sock-
erkaksdeg)
2)
Varmluft 3 150 35 - 55
Fruktkaka (på
jästdeg/sock-
erkaksdeg)
2)
Över-/Under-
värme
3 170 35 - 55
Fruktkaka av
mördeg
Varmluft 3 160 - 170 40 - 80
Jästkaka med
känslig fyllning
(t.ex. kvarg,
grädde, kräm)
Över-/Under-
värme
3
160 - 180
1)
40 - 80
1)
Förvärm ugnen
2)
Använd långpannan.
Småkakor
Typ av bak-
verk
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
°C
Tid (min)
Mördegskakor Varmluft 3 150 - 160 10 - 20
Short bread/
mördegskaka/
mördegsrem-
sor
Varmluft 3 140 20 - 35
Short bread/
mördegskaka/
mördegsrem-
sor
Över-/Under-
värme
3
160
1)
20 - 30
Småkakor av
sockerkaksdeg
Varmluft 3 150 - 160 15 - 20
Bakverk med
äggvita/ma-
ränger
Varmluft 3 80 - 100 120 - 150
Mandelbiskvier Varmluft 3 100 - 120 30 - 50
10
www.electrolux.com
Typ av bak-
verk
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
°C
Tid (min)
Småkakor av
jästdeg
Varmluft 3 150 - 160 20 - 40
Smördegska-
kor
Varmluft 3
170 - 180
1)
20 - 30
Bullar Varmluft 3
160
1)
10 - 25
Bullar
Över-/Under-
värme
3
190 - 210
1)
10 - 25
Small cakes /
Småkakor (20
stycken/plåt)
Varmluft 3
150
1)
20 - 35
Small cakes /
Småkakor (20
stycken/plåt)
Över-/Under-
värme
3
170
1)
20 - 30
1)
Förvärm ugnen
Puddingar och gratänger
Maträtt
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
°C
Tid (min)
Makaronipudd-
ing
Över-/Under-
värme
1 180 - 200 45 - 60
Lasagne
Över-/Under-
värme
1 180 - 200 25 - 40
Grönsaksgra-
täng
1)
Varmluftsgrill-
ning eller
Varmluft
1 160 - 170 15 - 30
Ostbaguetter
Varmluftsgrill-
ning eller
Varmluft
1 160 - 170 15 - 30
Söta pudding-
ar
Över-/Under-
värme
1 180 - 200 40 - 60
Fiskpudding
Över-/Under-
värme
1 180 - 200 30 - 60
Fyllda grönsa-
ker
Varmluftsgrill-
ning eller
Varmluft
1 160 - 170 30 - 60
1)
Förvärm ugnen
Varmluft + ånga
Typ av mat Ugnsnivå Temperatur (°C) Tid (min)
Makaronipudding 2 170 - 190 45 - 60
Lasagne 2 170 - 190 45 - 60
Potatisgratäng 2 180 - 200 50 - 60
SVENSKA 11
Typ av mat Ugnsnivå Temperatur (°C) Tid (min)
Deserter 2 170 - 190 45 - 60
Kaka i ringform, mjuk kaka 1 150 - 160 50 - 70
Vetefläta/krans 2 160 - 180 40 - 50
Vetelängd med strössel 3 150 - 160 20 - 30
Smörkakor/sockerkringlor
1)
3 180 - 200 20 - 30
Småkakor av jästdeg 2 150 - 160 20 - 40
1)
Förvärm ugnen
BAKNING PÅ FLERA NIVÅER
Bakverk på plåtar
Typ av bak-
verk
Varmluft
Temperatur i
°C
Tid (min)Ugnsnivå
2 nivåer 3 nivåer
Petit-chouer/
bakelser
1 / 4 -
160 - 180
1)
25 - 45
Smuldegspaj 1 / 4 - 150 - 160 30 - 45
1)
Förvärm ugnen
Småkakor/small cakes/bakelser/bullar
Typ av bak-
verk
Varmluft
Temperatur i
°C
Tid (min)Ugnsnivå
2 nivåer 3 nivåer
Mördegskakor 1 / 4 1 / 3 / 5 150 - 160 20 - 40
Short bread/
mördegskaka/
mördegsrem-
sor
1 / 4 1 / 3 / 5 140 25 - 50
Småkakor av
sockerkaksdeg
1 / 4 - 160 - 170 25 - 40
Bakverk med
äggvita/ma-
ränger
1 / 4 - 80 - 100 130 - 170
Mandelbiskvier 1 / 4 - 100 - 120 40 - 80
Småkakor av
jästdeg
1 / 4 - 160 - 170 30 - 60
Smördegska-
kor
1 / 4 -
170 - 180
1)
30 - 50
Bullar 1 / 4 - 180 30 - 55
12
www.electrolux.com
Typ av bak-
verk
Varmluft
Temperatur i
°C
Tid (min)Ugnsnivå
2 nivåer 3 nivåer
Small cakes /
Småkakor (20
stycken/plåt)
1 / 4 -
150
1)
25 - 40
1)
Förvärm ugnen
LÅGTEMPERATURSTEKNING
Använd den här funktionen för att tillaga bi-
tar av mört magert kött och fisk med inner-
temperatur på högst 65 °C. Lågtempera-
turstekning är inte avsedd för recept som
t.ex. skinkstek eller feta fläskstekar. Du kan
använda matlagningstermometern för att
säkerställa att köttet har rätt innertempera-
tur (se tabellen för matlagningstermome-
tern).
Under de första 10 minuterna kan du ställa
in en ugnstemperatur mellan 80 °C och
150 °C. Normaltemperatur är 90 °C. När
temperaturen ställts in fortsätter ugnen att
tillaga på 80 °C. Använd inte automatisk
lågtemperaturstekning för fågel.
När du använder den här funktio-
nen ska maten alltid lagas utan
lock.
1.
Bryn köttet i het stekpanna i 1-2 minu-
ter på varje sida.
2.
Sätt in köttet i den heta stekpannan i
ugnen på ugnsgallret.
3.
Sätt matlagningstermometern i köttet.
4.
Välj Lågtemperaturstekning och ställ in
rätt innertemperatur vid slutet.
Typ av ma-
trätt
Vikt (g) Ugnsnivå
Temperatur
°C
Tid i min.
Rostbiff 1000 - 1500 1 120 120 - 150
Oxfilé 1000 - 1500 3 120 90 - 150
Kalvstek 1000 - 1500 1 120 120 - 150
Stekar 200 - 300 3 120 20 - 40
PIZZA/PAJ
Typ av bakverk Ugnsni Temperatur °C Tid (min)
Pizza (tunn botten)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Pizza (med mycket
fyllning)
2 180 - 200 20 - 30
Paj 1 180 - 200 40 - 55
Ugnsbakad spenat 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 45 - 55
Schweizisk ostpaj 1 170 - 190 45 - 55
Äppelkaka, täckt 1 150 - 170 50 - 60
Grönsakspaj 1 160 - 180 50 - 60
Osyrat bröd
2
230
1)
10 - 20
Smördegskakor
2
160 - 180
1)
45 - 55
SVENSKA 13
Typ av bakverk Ugnsni Temperatur °C Tid (min)
Flammekuchen
(pizzaliknande rätt
från Alsace)
2
230
1)
12 - 20
Piroger (rysk ver-
sion av calzone)
2
180 - 200
1)
15 - 25
1)
Förvärm ugnen
2)
Använd långpannan.
STEKNING
Använd värmebeständiga ugnsformar (se
tillverkarens bruksanvisning).
Du kan steka stora stekar direkt i den
djupa långpannan (i förekommande fall)
eller på gallret ovanför den djupa lång-
pannan.
Stek magert kött i stekgrytan med lock.
Det gör att köttet blir saftigare.
Alla typer av kött som ska ha en stekyta
kan stekas i en stekgryta utan lock.
Vi rekommenderar att kött och fisk som
steks i ugnen väger minst 1 kg.
För att förhindra att köttsaft som tränger
ut bränner fast kan du tillsätta lite vätska i
långpannan.
Vänd steken vid behov (efter 1/2 - 2/3 av
stektiden).
Ös stora stekar samt fågel med deras
egen saft flera gånger under stekningen.
Därigenom blir resultatet bättre.
Stäng av ugnen ca. 10 minuter före stek-
tidens slut och utnyttja eftervärmen.
STEKNING MED VARMLUFTSGRILLNING
Nötkött
Typ av kött Mängd
Ugnsfunk-
tioner
Ugnsnivå
Tempera-
tur °C
Tid (min)
Grytstek 1 - 1,5 kg
Över-/Un-
dervärme
1 230 120 - 150
Engelsk rost-
biff eller filé:
röd
per cm
höjd
Varmlufts-
grillning
1
190 - 200
1)
5 - 6
Engelsk rost-
biff eller filé:
rosa
per cm
höjd
Varmlufts-
grillning
1
180 - 190
1)
6 - 8
Engelsk rost-
biff eller filé:
välstekt
per cm
höjd
Varmlufts-
grillning
1
170 - 180
1)
8 - 10
1)
Förvärm ugnen
Fläsk
Typ av kött Mängd
Ugnsfunk-
tioner
Ugnsnivå
Tempera-
tur °C
Tid (min)
Bog/hals/
skinkstek
1 - 1,5 kg
Varmlufts-
grillning
1 160 - 180 90 - 120
14
www.electrolux.com
Typ av kött Mängd
Ugnsfunk-
tioner
Ugnsnivå
Tempera-
tur °C
Tid (min)
Kotlett/rev-
bensspjäll
1 - 1,5 kg
Varmlufts-
grillning
1 170 - 180 60 - 90
Köttfärslimpa
750 g - 1
kg
Varmlufts-
grillning
1 160 - 170 50 - 60
Fläsklägg (la-
gad i förväg)
750 g - 1
kg
Varmlufts-
grillning
1 150 - 170 90 - 120
Kalv
Typ av kött Mängd Ugnsfunk-
tioner
Ugnsnivå Tempera-
tur °C
Tid (min)
Kalvstek 1 kg Varmlufts-
grillning
1 160 - 180 90 - 120
Kalvlägg 1,5 - 2 kg Varmlufts-
grillning
1 160 - 180 120 - 150
Lamm
Typ av kött Mängd Ugnsfunk-
tioner
Ugnsnivå Tempera-
tur °C
Tid (min)
Lammstek
med ben/
lammstek
1 - 1,5 kg Varmlufts-
grillning
1 150 - 170 100 - 120
Lammsadel 1 - 1,5 kg Varmlufts-
grillning
1 160 - 180 40 - 60
Vilt
Typ av kött Mängd Ugnsfunk-
tioner
Ugnsnivå Tempera-
tur °C
Tid (min)
Harsadel/
harstek
med ben
upp till 1 kg Över-/Un-
dervärme
1
230
1)
30 - 40
Rådjurssa-
del, hjortsa-
del
1,5 - 2 kg Över-/Un-
dervärme
1 210 - 220 35 - 40
Rådjurs-/
hjortbog
1,5 - 2 kg Över-/Un-
dervärme
1 180 - 200 60 - 90
1)
Förvärm ugnen
Fågel
Typ av kött Mängd Ugnsfunk-
tioner
Ugnsnivå Tempera-
tur °C
Tid (min)
Bitar av få-
gel
200 - 250 g
var
Varmlufts-
grillning
1 200 - 220 30 - 50
SVENSKA 15
Typ av kött Mängd Ugnsfunk-
tioner
Ugnsnivå Tempera-
tur °C
Tid (min)
Halv kyck-
ling
400 - 500 g
var
Varmlufts-
grillning
1 190 - 210 35 - 50
Kyckling,
unghöna
1 - 1,5 kg Varmlufts-
grillning
1 190 - 210 50 - 70
Anka 1,5 - 2 kg Varmlufts-
grillning
1 180 - 200 80 - 100
Gås 3,5 - 5 kg Varmlufts-
grillning
1 160 - 180 120 - 180
Kalkon 2,5 - 3,5 kg Varmlufts-
grillning
1 160 - 180 120 - 150
Kalkon 4 - 6 kg Varmlufts-
grillning
1 140 - 160 150 - 240
Fisk (ångkokning)
Typ av kött Mängd Ugnsfunk-
tioner
Ugnsnivå Tempera-
tur °C
Tid (min)
Hel fisk 1 - 1,5 kg Över-/Un-
dervärme
1 210 - 220 40 - 60
MIN GRILL
Grilla alltid med maximal temperaturinställ-
ning.
Placera gallret på den ugnsnivå som re-
kommenderas i grilltabellen.
Placera alltid plåten som ska fånga upp fet-
tet på den första ugnsnivån.
Grilla endast tunna bitar av kött eller fisk.
Förvärm alltid den tomma ugnen med grill-
funktionerna i 5 minuter.
FÖRSIKTIGHET
Grilla alltid med stängd ugnslucka.
Min grill
Maträtt Ugnsnivå Temperatur
Tid (min)
1:a sidan 2:a sidan
Engelsk rostbiff 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Oxfilé 3 230 20 - 30 20 - 30
Stek av gris 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Stek av kalv 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Stek av lamm 3 210 - 230 25 - 35 20 - 25
Hel fisk (500 -
1 000 g)
3 / 4 210 - 230 15 - 30 15 - 30
16
www.electrolux.com
Max grill
Maträtt Ugnsnivå
Tid (min)
1:a sidan 2:a sidan
Burgers/hambur-
gare
4 8 - 10 6 - 8
Fläskfilé 4 10 - 12 6 - 10
Korv 4 10 - 12 6 - 8
Oxfilé/kalvstek 4 7 - 10 6 - 8
Toast /rostat bröd
1)
5 1 - 3 1 - 3
Varma smörgåsar 4 6 - 8 -
1)
Förvärm ugnen
Grilla med grillspett - sätt den djupa långpannan på den första ugnsnivån
nedifrån.
Livsmedel som ska ste-
kas
Temperatur °C Tid i min.
Kyckling 220 - 240 70 - 90
Roulad för stekning 190 - 210 120 - 180
Anka 220 - 240 90 - 150
Fläsklägg 190 - 210 150 - 210
UPPTINING
Ta bort förpackningen från maten och lägg
den sedan på en tallrik.
Täck inte över den med en skål eller tallrik
eftersom det kan förlänga upptiningstiden.
Använd den första ugnsnivån nerifrån.
Maträtt
Upptinings-
tid (min)
Efterupptinings-
tid (min)
Kommentar
Kyckling, 1 000 g 100 - 140 20 - 30
Lägg kycklingen på ett
upp- och nervänt tefat
på en stor tallrik Vänd ef-
ter halva tiden.
Kött, 1 000 g 100 - 140 20 - 30 Vänd efter halva tiden.
Kött, 500 g 90 - 120 20 - 30 Vänd efter halva tiden.
Forell, 150 g 25 - 35 10 - 15 -
Jordgubbar, 300 g 30 - 40 10 - 20 -
Smör, 250 g 30 - 40 10 - 15 -
Grädde, 2 x 200 g 80 - 100 10 - 15
Det går att vispa grädde
även om delar av den är
något frusen.
Tårta, 1 400 g 60 60 -
SVENSKA 17
HALVFABRIKAT
Varmluft
Halvfabrikat Ugnsnivå Temperatur (°C) Tid (min)
Fryst pizza 2 200 - 220 15 - 25
Fryst panpizza 2 190 - 210 20 - 25
Kyld pizza 2 210 - 230 13 - 25
Fryst portionspizza 2 180 - 200 15 - 30
Pommes Frites,
tunn
3 200 - 220 20 - 30
Pommes Frites,
tjock
3 200 - 220 25 - 35
Croquetter 3 220 - 230 20 - 35
Riven potatisgräng 3 210 - 230 20 - 30
Lasagne/Cannello-
ni, kyld
2 170 - 190 35 - 45
Fryst lasagne/can-
nelloni
2 160 - 180 40 - 60
Ugnsgratinerad ost 3 170 - 190 20 - 30
Kycklingvingar 2 190 - 210 20 - 30
Frysta färdigrätter
Typ av ma-
trätt
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
(°C)
Tid (min)
Fryst Pizza
Över/Under-
värme
3
enligt tillverka-
rens anvisning-
ar
enligt tillverka-
rens anvisning-
ar
Pommes Fri-
tes
1)
(300 -
600 g)
Över/undervär-
me eller varm-
luftsgrillning
3 200 - 220
enligt tillverka-
rens anvisning-
ar
Baguetter
Över/Under-
värme
3
enligt tillverka-
rens anvisning-
ar
enligt tillverka-
rens anvisning-
ar
Fruktkaka
Över/Under-
värme
3
enligt tillverka-
rens anvisning-
ar
enligt tillverka-
rens anvisning-
ar
1)
Vänd pommes fritesen 2 till 3 gånger under tillagningen
TORKNING – VARMLUFT
Använd bakplåtspapper som ett skydd för
ugnsgallren.
Stäng av apparaten efter halva tiden för
bästa resultat. Öppna produktens lucka
och låt produkten svalna. Avsluta sedan
torkprocessen.
18
www.electrolux.com
Grönsaker
Livsmedel
som ska tor-
kas
Ugnsnivå
Temperatur
(°C)
Tid (t)
1 nivå 2 nivåer
Bönor 3 1 / 4 60 - 70 6- 8
Pepparfrukter 3 1 / 4 60 - 70 5 - 6
Soppgrönsa-
ker
3 1 / 4 60 - 70 5 - 6
Champinjoner 3 1 / 4 50 - 60 6 - 8
Örter 3 1 / 4 40 - 50 2 - 3
Frukt
Livsmedel
som ska tor-
kas
Ugnsnivå
Temperatur
(°C)
Tid (t)
1 nivå 2 nivåer
Plommon 3 1 / 4 60 - 70 8 - 10
Aprikoser 3 1 / 4 60 - 70 8 - 10
Äppelskivor 3 1 / 4 60 - 70 6 - 8
Päron 3 1 / 4 60 - 70 6 - 9
KONSERVERING
Att observera:
Använd enbart konserveringsburkar av
samma mått som finns att köpa.
Använd inte glas med skruvlock och ba-
jonettförslutning eller metallburkar.
Använd första nivån från botten för ända-
målet.
Sätt inte mer än sex enliters burkar på
plåten.
Fyll upp burkarna med lika mycket i varje
och förslut med ett klämlock.
Burkarna får inte röra vid varandra.
Häll ca. 1/2 liter vatten i bakplåten så att
det blir tillräckligt fuktigt i ugnen.
När vätskan i de första burkarna börjar
sjuda (efter ca 35 - 60 minuter för enli-
tersburkar), stäng av ugnen eller sänk
temperaturen till 100 °C (se tabell).
Torkad frukt
Konservering Temperatur i °C
Tid till det sjuder
(min.)
Fortsatt tillag-
ningstid på 100
°C (i min.)
Jordgubbar/blåbär/
hallon/mogna krus-
bär
160 - 170 35 - 45 -
Stenfrukt
Konservering Temperatur i °C
Tid till det sjuder
(min.)
Fortsatt tillag-
ningstid på 100
°C (i min.)
Päron/kvitten/
plommon
160 - 170 35 - 45 10 - 15
SVENSKA 19
Grönsaker
Konservering Temperatur i °C
Tid till det sjuder
(min.)
Fortsatt tillag-
ningstid på 100
°C (i min.)
Morötter
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Gurka 160 - 170 50 - 60 -
Blandade inlagda
grönsaker
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Kålrabbi/ärtor/spar-
ris
160 - 170 50 - 60 15 - 20
1)
Låt stå i ugnen efter att den har stängts av.
BRÖD
Typ av bak-
verk
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
°C
Tid (min)
Franskbröd Bröd 2 180 - 200 40 - 60
Baguette Bröd 2 200 - 220 35 - 45
Mjuk kaka Bröd 2 180 - 200 40 - 60
Ciabatta Bröd 2 200 - 220 35 - 45
Rågbröd Bröd 2 190 - 210 50 - 70
Mörkt bröd Bröd 2 180 - 200 50 - 70
Fullkornsbröd Bröd 2 170 - 190 60 - 90
TABELL MATLAGNINGSTERMOMETER
Nötkött
Livsmedel Innertemperatur °C
Högrev/oxfilé: röd 45 - 50
Högrev/oxfilé: rosa 60 - 65
Högrev/oxfilé: välstekt 70 - 75
Fläskkött
Livsmedel Innertemperatur °C
Bog/hals/skinkstek 80 - 82
Kotlett, rökt kassler 75 - 80
Köttfärslimpa 75 - 80
Kalvkött
Livsmedel Innertemperatur °C
Kalvstek 75 - 80
20
www.electrolux.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Electrolux EOB8841AOX Recipe book

Typ
Recipe book
Denna manual är också lämplig för