AEG KS8100001M Recipe book

Typ
Recipe book
KS8100001
SV ÅNGUGN RECEPTBOK
RÅD OCH TIPS
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinforma-
tion".
Temperaturerna och gräddnings-
tiderna i tabellerna är endast rik-
tvärden. De beror på recepten
samt på ingrediensernas kvalitet
och mängd.
REKOMMENDATIONER FÖR
UGNENS
SPECIALFUNKTIONER FÖR
UPPVÄRMNING
Varmhållning
Använd den här funktionen om du hålla
maten varm.
Temperaturen regleras automatiskt till 80
°C.
Tallriksvärmare
För uppvärmning av tallrikar och formar.
Fördela tallrikar och formar jämnt på
ugnsgallret. Flytta högarna efter halva
uppvärmningstiden (byt plats på övre och
nedre).
Den automatiska temperaturen är 70 °C.
Rekommenderad hyllposition: 3.
Jäsning av deg
Du kan använda denna automatiska funk-
tion med alla recept på jäsdeg. Det ger
dig en god jäsningsatmosfär. Lägg degen
i en skål som är tillräckligt stor för jäsning-
en och täck över den med en fuktig hand-
duk eller med plastfolie. Sätt in ett ugns-
galler på nivå 1 och ställ skålen där. Stäng
luckan och ställ in funktionen Jäsning av
deg. Ställ in nödvändig tid.
Häll lite vatten i vattenlådan.
ÅNGTILLAGNING
Ångtillagningskärl
Använd bara kokkärl som är värme- och
korrosionsresistenta eller ugnsformar av
kromstål (endast för vissa modeller).
Ugnsnivåer
Rätt ugnsnivåer finns i tabellen nedan.
Räkna ugnsnivåerna nerifrån och upp.
Allmänna anmärkningar
Tillsätt vatten vid behov när du lagar
mat i mer än 30 minuter eller när du till-
agar stora mängder mat.
Placera livsmedlen i rätt kokkärl och sätt
dem på ugnsnivåerna. Se till att det är
lite mellanrum mellan ugnsnivåerna så
att ånga kan cirkulera runt varje kokkärl.
Töm ut vattnet ur vattenlådan efter var-
je användningstillfälle genom att anslu-
ta slangar och ånggenerator. Se kapit-
let "Underhåll och rengöring".
Anmärkningar om tabellerna för
ångtillagning
Tabellerna innehåller uppgifter om van-
liga maträtter.
Temperaturen och tiden är endast rik-
tvärden och beror på livsmedlens sam-
mansättning, storlek och mängd samt
på kokkärlet.
Använd ett recept som är nästan lika-
dant om du inte kan hitta inställningar-
na för ditt recept.
Påbörja matlagningen med kall ugn om
inte uppgifterna i tabellerna är annor-
lunda.
När du lagar ris, använd förhållandet
1.5:1 – 2:1 vatten till ris eftersom riset
absorberar vatten.
TABELLER FÖR
ÅNGTILLAGNING
VARNING
Öppna inte produktens lucka när
funktionen är igång. Risk för
brännskador.
Funktionen är lämplig för alla typer av
mat, färsk såväl som fryst. Den kan använ-
das för att tillaga, värma, tina upp, poche-
ra eller förvälla grönsaker, kött, fisk, pasta,
ris, majs, gryn och ägg.
Tillagning av en hel meny: Du kan förbe-
reda en hel måltid på en och samma
gång. För att undvika att maträtterna till-
agas för mycket eller för lite, välj rätter
som behöver ungefär lika lång tillagnings-
2
www.aeg.com
tid. Använd den största mängden vatten
som anges för varje individuell kompo-
nent. Ställ rätterna på ugnsgallren i lämp-
liga kokkärl. Justera avståndet mellan rät-
terna så att ångan kan cirkulera.
Sterilisering
Med denna funktion kan du sterilisera
behållare (t.ex. nappflaskor).
Placera de rena behållarna i mitten av
gallret på den första nivån. Se till att
öppningen är vänd lite snett nedåt.
Fyll på maximal mängd vatten i lådan
och ställ in tiden på 40 minuter.
Ånga
Livsmedel
Mängd vat-
ten (ml)
Temperatur
(°C)
Ugnsnivå
Tid
1)
(min.)
Risotto 400 96 2 25-30
Ris
(vatten/ris-förhållande
1,5:1)
650 96 2 35-40
Majsmjöl
(polenta, med vätska
1:3)
550 96 2 35-40
Potatis, medelstora 650 96 2 50-60
Kokad potatis 550 96 2 35-40
Ratatouille 400 96 2 25-30
Brysselkål 550 96 2 30-35
Broccoli i buketter 550 96 2 25-30
Blomkål, hel 650 96 2 40-45
Blomkål i buketter 600 96 2 20-25
Surkål 650 96 2 50-60
Tomater, hela 250 96 2 15-20
Rödbeta, hel 650 + 400 96 2 60-70
Kålrabbi/selleri/fänkål,
skurna
550 96 2 35-40
Zucchini, skuren 400 96 2 20-25
Morötter, skurna 550 96 2 35-40
Upptining av grönsa-
ker
550 96 2 35
Grönsaker, upptining
och tillagning
650 60 2 35-40
Förvällning av grönsa-
ker
250 96 2 12-15
Förvällning av bönor 250 96 2 20-22
Djupfrysta bönor 650 96 2 30-40
Kyckling (bröst) 500 96 2 30-40
SVENSKA
3
Livsmedel
Mängd vat-
ten (ml)
Temperatur
(°C)
Ugnsnivå
Tid
1)
(min.)
Skinka i Prosciutto-stil
(1000 g)
650 96 2 50-75
Rökt fläskkarré
(600 – 1000 g)
650 96 2 45-55
Fylld paprika 500 96 2 30-40
Wienerkorv 250 85 2 15-20
Köttkorv, uppvärmning
i 1 cm skivor
400 96 2 20-25
Fiskfilé
(ca. 1000 g)
650 96 2 35-40
Plattfiskfilé
(ca. 300 g)
300 80 2 15-20
Fiskfilé, frusen
(500 – 800 g)
650 96 2 30-40
Forell (170 - 300 g) 400 85 2 15-25
Pudding/brylépudding
i portionsskålar
500 96 2 25-35
Ägg royal 500 96 2 25-35
Pasta 500 96 2 30-35
Ägg, löskokt 200 96 2 9-12
Ägg, medelkokt 200 96 2 13-15
Ägg, hårdkokt 200 96 2 16-20
1)
Tiderna är endast riktvärden.
Tabell för Intervallånga plus
Livsmedel
Intervallånga plus
(vattenmängd ca. 300 ml)
Temperatur (ºC)
Tid
1)
(min.)
Ugnsnivå
Pudding/brylé-
pudding i portions-
skålar
2)
90
40 - 45 1
Äggstanning
3)
90
35 - 45 1
Terrin
4)
90 40 - 50 1
Tunn fiskfilé 85 15 - 25 1
Tjock fiskfilé 90 25 - 35 1
Liten fisk upp till
350 g
90 25 - 35 1
4
www.aeg.com
Livsmedel
Intervallånga plus
(vattenmängd ca. 300 ml)
Temperatur (ºC)
Tid
1)
(min.)
Ugnsnivå
Hel fisk upp till
1 000 g
90 35 - 45 1
Uppvärmning
Dumplingar 110 20 - 30 1
Pasta 110 15 - 20 1
Ris 110 15 - 20 1
Maträtter på en
tallrik
110 15 - 20 1
1)
Tiderna är endast riktvärden.
2)
Fortsätt i ytterligare en halvtimme med luckan stängd.
3)
Fortsätt i ytterligare en halvtimme med luckan stängd.
4)
Fortsätt i ytterligare en halvtimme med luckan stängd.
Intervallånga
Tillagning på flera nivåer
Livsmedel
Intervallånga
(Max. vattenmängd 250 ml)
Temperatur (°C)
Tid
(min.)
Ugnsnivå
Uppvärmning av matportion, 6
tallrikar, 24 cm i diameter
110 15-20 2 och 4
Grisstek (1000 g) 180 90-100 2
Rostbiff (1000 g) 180 90-100 2
Kalvstek (1000 g) 180 80-90 2
Köttkorv, rå (500 g) 180 30-40 2
Wienerkorv 85 15-20 2
Kassler, blötlägg i 2 timmar
(600-1000 g)
185 60 - 70 2
Kyckling (1000 g) 200 45 - 55 2
Anka (1500 - 2 000 g) 180 60 - 75 2
Gås (3000 g) 170 130 - 170 1
Fiskfiléer 90 20 - 30 2
Potatisgratäng, Purjolök-potatis-
gratäng
190 40 - 50 2
Makaronipudding 180 35 - 45 2
Lasagne 180 45 - 50 2
Olika bröd (500 - 1000 g) 180 - 190 50 - 60 2
SVENSKA
5
Tillagning på flera nivåer
Livsmedel
Intervallånga
(Max. vattenmängd 250 ml)
Temperatur (°C)
Tid
(min.)
Ugnsnivå
Bullar (40 - 60 g) 210 - 220 20 - 25 3
Förgräddade bullar (30-40 g) 220 10 - 15 3
Förgräddade bullar,
frusna (30-40 g)
220 10 - 15 3
Förgräddade baguetter (40-50 g) 200 10 - 15 3
Förgräddade baguetter,
frusna (40-50 g)
200 10 - 15 3
Skiva köttet innan du värmer det. Uppgif-
terna i tabellen är endast avsedda som
vägledning. Uppgifterna beror på storlek
och mängd mat.
BAKNING
Allmänna anvisningar
Din nya ugn kan ha andra bak-/steke-
genskaper än din gamla. Anpassa dina
vanliga inställningar (temperatur, kokti-
der) och placeringen av plåtar och gal-
ler till värdena i tabellerna.
För att utnyttja eftervärmen kan du, vid
längre gräddningstider, stänga av ug-
nen cirka 10 minuter innan baktiden
gått ut.
När du tillagar frysta livsmedel kan plå-
tarna i ugnen slå sig. När plåtarna kall-
nar igen återtar de sin normala form.
Användning av baktabellerna
Tillverkaren rekommenderar att du an-
vänder den lägre temperaturen första
gången.
Om du inte kan hitta inställningarna för
ett speciellt recept, leta efter ett recept
som är nästan likadant.
Du kan förlänga bakningstiden med 10–
15 minuter om du bakar på mer än en
nivå.
Bakverk vid olika nivåer blir först inte
alltid lika bruna. Om detta händer ska
du inte ändra temperaturinställningen.
Skillnaden jämnar ut sig under bakning-
en.
TIPS FÖR BAKNING
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakans botten är inte till-
räckligt gräddad.
Ugnsnivån är fel.
Ställ kakan på en lägre
ugnsnivå.
Kakan faller ihop och blir
degig, klumpig eller får
vattenränder.
Ugnstemperaturen är för
hög.
Nästa gång du gräddar
ska du ställa in en något
lägre ugnstemperatur.
Kakan faller ihop och blir
degig, klumpig eller får
vattenränder.
För kort gräddningstid.
Förläng gräddningstiden.
Du kan inte minska
gräddningstiden genom
att höja temperaturen.
6
www.aeg.com
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan faller ihop och blir
degig, klumpig eller får
vattenränder.
Det finns för mycket väts-
ka i degen.
Använd mindre vätska.
Var försiktig med bland-
ningstiderna, framför allt
vid användning av en
köksmaskin.
Kakan är för torr.
Ugnstemperaturen är för
låg.
Nästa gång du gräddar
ska du ställa in en högre
ugnstemperatur.
Kakan är för torr. För lång gräddningstid.
Nästa gång du gräddar
ska du ställa in en kortare
gräddningstid.
Kakan blir ojämnt brun.
Ugnstemperaturen är för
hög och gräddningstiden
är för kort.
Ställ in en lägre ugnstem-
peratur och en längre
gräddningstid.
Kakan blir ojämnt brun.
Degen är ojämnt förde-
lad.
Fördela degen jämnt på
bakplåten.
Kakan blir inte klar med
den inställda tiden.
Ugnstemperaturen är för
låg.
Nästa gång du gräddar
ska du ställa in en något
högre ugnstemperatur.
BAKNING PÅ EN UGNSNIVÅ
Tillagningsfunktion: Varmluft
Bakverk i formar
Livsmedel Ugnsnivå Temperatur (°C) Tid (min)
Kaka i ringform, mjuk kaka 1 160 - 170 50 - 60
Madeirakaka/fruktkaka 1 150 - 170 70 - 90
Fatless sponge cake/lätt
sockerkaka utan fett
1 160 - 180 25 - 40
Tårtbotten av mördeg 2
170 - 190
1)
10 - 25
Tårtbotten av sockerkaka 2 150 - 170 20 - 25
Täckt äppelkaka 1 160 - 180 50 - 60
Apple pie / Äppelpaj (2 for-
mar Ø 20 cm, diagonalt
placerade)
1 180 - 190 65 - 80
Kryddad pajdegsbotten
(t.ex. quiche)
2 170 - 190 30 - 70
Cheesecake 1 160 - 180 60 - 90
1)
Förvärm ugnen
SVENSKA
7
Bakverk på plåtar
Livsmedel Ugnsnivå Temperatur (°C) Tid (min)
Vetefläta/krans 1 160 - 180 30 - 40
Tyskt julbröd 1 160 - 180 40 - 60
Bröd (rågbröd) 1 180 - 200 45 - 60
Petit-choux / bakelser 2 170 - 190 30 - 40
Rulltårta 2
200 - 220
1)
8 - 15
Smuldegskaka (torr) 2 160 - 180 20 - 40
Mandelkaka/sockerkaka 2
180 - 200
1)
15 - 30
Fruktkaka (på jästdeg/sock-
erkaksdeg)
2 160 - 180 25 - 50
Fruktkaka på mördeg 2 170 - 190 40 - 80
Jästkaka med känslig fyll-
ning (t.ex. kvarg, grädde,
flagad mandel)
2 150 - 170 40 - 80
Pizza (med mycket fyllning) 2
190 - 210
1)
20 - 40
Pizza (tunn botten) 2
230
1)
12 - 20
Brödkakor 2
230
1)
10 - 20
Paj 2 190 - 210 35 - 50
Småkakor
Livsmedel Ugnsnivå Temperatur (°C) Tid (min)
Mördegskakor 2 160 - 180 6 - 20
Spritsar 2 160 10 - 40
Småkakor av sockerkaks-
deg
2 160 - 180 15 - 20
Bakverk med äggvita, ma-
ränger
2 80 - 100 120 - 150
Mandelbiskvier 2 100 - 120 30 - 60
Fina jästa småkakor 2 160 - 180 20 - 40
Smördegskakor 2
180 - 200
1)
20 - 30
Bullar 2 210 - 230 20 - 35
Small cakes / Småkakor (20
stycken/plåt)
2
170
1)
20 - 30
Bakning på flera nivåer - skorpor, småkakor, bakverk, bullar
Livsmedel Varmluft
2 nivåer
Temperatur
(°C)
Tid (min)
Mördegskakor 2 / 3 160 - 180 15 - 35
8
www.aeg.com
Livsmedel Varmluft
2 nivåer
Temperatur
(°C)
Tid (min)
Spritsar 2 / 3 160 20 - 60
Småkakor av socker-
kaksdeg
2 / 3 160 - 180 25 - 40
Bakverk med äggvita,
maränger
2 / 3 80 - 100 130 - 170
Mandelbiskvier 2 / 3 100 - 120 40 - 80
Pepparkakor 2 / 3 160 - 180 30 - 60
Smördegskakor 2 / 3
180 - 200
1)
30 - 50
1)
Förvärm ugnen.
SUFFLÉER OCH
GRATINERADE RÄTTER
Tillagningsfunktion: Varmluft
Livsmedel Ugnsnivå Temperatur (°C) Tid (min)
Makaronipudding 1 180 - 200 30 - 50
Lasagne 1 180 - 200 25 - 40
Grönsaksgratäng
1)
1 160 - 170 15 - 30
Gratinerade baguetter
1)
1 160 - 170 15 - 30
Söta puddingar 1 180 - 200 40 - 60
Fiskpudding 1 180 - 200 30 - 60
Fyllda grönsaker 1 160 - 170 30 - 60
Potatisgratäng 2 180 - 200 40 - 50
1)
Förvärm ugnen
Färdiglagade frusna rätter
Livsmedel Ugnsfunktion Ugnsnivå Temperatur (°C) Tid (min)
Fryst Pizza Varmluft 3 enligt tillverkarens
anvisningar
enligt tillver-
karens anvis-
ningar
Pommes fri-
tes
1)
(300 – 600 g)
Varmluftsgrill-
ning
3 200-220 enligt tillver-
karens anvis-
ningar
Baguetter Varmluft 3 enligt tillverkarens
anvisningar
enligt tillver-
karens anvis-
ningar
Fruktkaka Varmluft 3 enligt tillverkarens
anvisningar
enligt tillver-
karens anvis-
ningar
SVENSKA
9
1)
Vänd pommes fritesen 2 till 3 gånger under tillagningen
STEKNING
Använd värmebeständiga ugnsformar
(se tillverkarens bruksanvisning).
Du kan steka stora stekar direkt i den
djupa långpannan (i förekommande fall)
eller på gallret ovanför den djupa lång-
pannan.
Stek magert kött i stekgrytan med lock.
Det gör att köttet blir saftigare.
Alla typer av kött som ska ha en stekyta
kan stekas i en stekgryta utan lock.
Vi rekommenderar att kött och fisk som
steks i ugnen väger minst 1 kg.
För att förhindra att köttsaft som träng-
er ut bränner fast kan du tillsätta lite
vätska i långpannan.
Vänd steken vid behov (efter 1/2 - 2/3
av stektiden).
Ös stora stekar samt fågel med deras
egen saft flera gånger under stekning-
en. Därigenom blir resultatet bättre.
Stäng av ugnen ca. 10 minuter före
stektidens slut och utnyttja eftervärmen.
STEKTABELLER
Tillagningsfunktion: Varmluft
Fläsk
Livsmedel Vikt
(g)
Ugnsnivå Temperatur
(°C)
Tid
(min.)
Bog, hals, skinkstek 1000 - 1500 1 170 - 190 90 - 120
Kotletter, kassler 1000 - 1500 1 180 - 200 60 - 90
Köttfärslimpa 750 - 1000 1 180 - 200 45 - 60
Fläsklägg (förkokt) 750 - 1000 1 170 - 190 90 - 120
Nötkött
Livsmedel Vikt
(g)
Ugnsnivå Temperatur
(°C)
Tid
(min.)
Grytstek 1000 - 1500 1 180 - 200 120 - 150
Rostbiff eller ländstycke per cm höjd 1
210 - 230
1)
6 - 9
per cm
höjd
1)
Förvärm ugnen
Kalv
Livsmedel Vikt
(g)
Ugnsnivå Temperatur
(°C)
Tid
(min.)
Grytstek 1000 - 1500 1 170 - 190 150 - 120
Kalvlägg 1500 - 2000 1 170 - 190 120 - 150
Lamm
Livsmedel Vikt
(g)
Ugnsnivå Temperatur
(°C)
Tid
(min.)
Lammstek med ben 1000 - 1500 1 170 - 190 75 - 120
10
www.aeg.com
Livsmedel Vikt
(g)
Ugnsnivå Temperatur
(°C)
Tid
(min.)
Lammsadel 1000 - 1500 1 180 - 200 60 - 90
Små köttbitar på plåt
Livsmedel Ugnsnivå Temperatur
(°C)
Tid (min)
Korv, "Cordon bleu" 1
220 - 230
1)
5 - 8
Korv 1
220 - 230
1)
12 - 15
Panerad schnitzel eller kotlett 1
220 - 230
1)
15 - 20
Smördegspastejer 1
210 - 220
1)
15 - 20
Fisk (ångkokning)
Livsmedel Vikt
(g)
Ugnsni-
Temperatur
(°C)
Tid (min)
Hel fisk 1000 - 1500 1 210 - 220 45 - 75
Fågel
Livsmedel Vikt
(g)
Ugnsnivå Temperatur
(°C)
Tid (min)
Kyckling, vårkyckling 1000 - 1500 1 190 - 210 45 - 75
Halv kyckling per 400- 500 1 200 - 220 35 - 50
Fågeldelar per 200- 250 1 200 - 220 35 - 50
Anka 1500 - 2000 1 180 - 200 75 - 105
Vilt
Livsmedel Vikt
(g)
Ugnsnivå Temperatur
(°C)
Tid (min)
Harsadel, harbog upp till 1000 1
220 - 230
1)
25 - 40
Rådjurssadel, hjortsadel 1500 - 2000 1 210 - 220 75 - 105
Rådjurs-/hjortbog 1500 - 2000 1 200 - 210 90 - 135
LÅGTEMPERATURSTEKNING
Funktionen Lågtemperaturstekning an-
vänds för bitar av mört magert kött och
fisk för att få dem saftiga.
Använd inte Lågtemperaturstekning för
grytstek eller feta fläskstekar.
Tillaga alltid utan lock vid Lågtempera-
turstekning .
Med Lågtemperaturstekning får ugnen
den förinställda temperaturen och en
signal ljuder. Därefter ställer ugnen au-
tomatiskt om till en lägre temperatur
för fortsatt tillagning.
Matlagning med funktionen
Lågtemperaturstekning :
1.
Bryn köttet i en het stekpanna.
2.
Placera köttet på ett stekfat eller di-
rekt på gallret.
3.
Placera plåten under gallret för att
fånga upp fettet.
4.
Placera gallret i ugnen.
5.
Ställ in funktionen Lågtemperatur-
stekning .
SVENSKA
11
Ändra vid behov temperaturen och
tillaga tills köttet är klart (se tabellen
Lågtemperaturstekning ).
Nötkött
Typ av maträtt
Vikt
(g)
Bryna var-
je sida
(min)
Temperatur
(°C)
Ugnsni-
Tid
(min.)
Filé, rosa 1000 - 1500 2 80 - 90 1 90 - 110
Rostbiff, rosa 1000 - 1500 4 80 - 90 1 180 - 240
Kalv
Typ av maträtt Vikt (g)
Bryna
varje sida
(min)
Temperatur
(°C)
Ugnsni-
Tid (min)
Filé rosé 1000 - 1500 2 80 - 90 1 90 - 120
Stek, i ett
stycke
1000 - 1500 4 80 - 90 1 120 - 150
Nierstück 1000 - 1500 4 80 - 90 1 120 - 150
Fläsk
Typ av maträtt Vikt (g)
Bryna var-
je sida
(min)
Temperatur
(°C)
Ugnsni-
Tid (min)
Filé rosé 1000 - 1500 2 80 - 90 1 90 - 110
Stek, i ett
stycke
1000 - 1500 4 80 - 90 1 150 - 170
Nierstück 1000 - 1500 4 80 - 90 1 150 - 170
MIN GRILL
Min grill med maximal temperatu-
rinställning
Använd grillen med ugnsluckan
stängd.
Använd både gallret och långpanna när
du grillar.
Grilltiden är bara som vägledning.
Grilltabell
Livsmedel Ugnsnivå Tillagningstid (minu-
ter)
1:a sidan 2:a sidan
Smördegspastejer 3 8 - 10 6 - 8
Fläskfilé 2 10 - 12 6 - 10
Korv 3 8 - 10 6 - 8
Nötbiffar, kalvbiffar 3 6 - 7 5 - 6
Oxfilé, rostbiff (ca 1 kg) 2 10 - 12 10 - 12
12
www.aeg.com
Livsmedel Ugnsnivå Tillagningstid (minu-
ter)
1:a sidan 2:a sidan
Toast / rostat bröd
1)
3 4 - 6 3 - 5
Varma smörgåsar 2 8 - 10 ---
1)
Använd galler utan långpanna under
VARMLUFTSGRILLNING
Tillagningsfunktion: Varmluftsgrillning
Livsmedel Temperatur
(°C)
Ugnsnivå Tid
(min)
vänd ef-
ter (min)
Lång-
panna
Galler
Kyckling (900 - 1000 g) 180 - 200 1 2 50 - 60 25 - 30
Fyllda fläskrulader
(2000 g)
180 - 200 1 2 90 - 95 45
Makaronipudding 180 --- 2 30 ---
Potatisgratäng 200 --- 2 20 - 23 ---
Gnocchi, gratinerad 180 --- 2 20 - 23 ---
Blomkål med Hollan-
daisesås
200 --- 2 15 ---
AVFROSTNING
Tillagningsfunktion: Upptining
(temperaturinställning 30 °C)
Placera maten, utan förpackning, på en
tallrik på första gallret från botten.
Täck inte över, detta för att minska av-
frostningstiden.
Tabell för upptining
Livsmedel Tid (min) Efteruppti-
ningstid
(min)
Anmärkning
Kyckling, 1 000 g 100 - 140 20 - 30 Lägg kycklingen på ett upp- och
nervänt tefat på en stor tallrik
Vänd efter halva tiden.
Kött, 1000 g 100 - 140 20 - 30 Vänd efter halva tiden.
Kött, 500 g 90 - 120 20 - 30 Vänd efter halva tiden.
Forell, 150 g 25 - 35 10 - 15 ---
Jordgubbar, 300 g 30 - 40 10 - 20 ---
Smör, 250 g 30 - 40 10 - 15 ---
Grädde, 2 x 200 g 80 - 100 10 - 15 Vispa grädden medan den fortfa-
rande är något frusen.
Tårta, 1 400 g 60 60 ---
SVENSKA
13
KONSERVERING
Tillagningsfunktion: Konservering
Använd enbart, på marknaden tillgäng-
liga, konserveringsburkar av samma
mått.
Använd inte glas med skruvlock och ba-
jonettförslutning eller metallburkar.
Använd första nivån från botten för än-
damålet.
Sätt inte mer än sex enliters burkar på
plåten.
Fyll burkarna till samma nivå och förslut
med en klämma.
Burkarna får inte röra vid varandra.
Häll ca. 1/2 liter vatten i bakplåten så
att det blir tillräckligt fuktigt i ugnen.
När vätskan i de första burkarna börjar
sjuda (efter ca. 35 – 60 minuter för enli-
tersburkar), stäng av ugnen eller sänk
temperaturen till 100 °C (se tabell).
Konserveringstabell - Bär
Konservering Temperatur
(°C)
Tid till det sju-
der (min.)
Tillagnings-
tid vid 100
°C (min)
Jordgubbar, blåbär, hallon,
mogna krusbär
160 - 170 35 - 45 ---
Omogna krusbär 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Tabell för konservering – Stenfrukter
Konservering Temperatur
(°C)
Tid till det sju-
der (min.)
Tillagnings-
tid vid 100
°C (min)
Päron, kvitten, plommon 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Tabell för konservering – Grönsaker
Konservering Temperatur
(°C)
Tid till det sju-
der (min.)
Tillagnings-
tid vid 100
°C (min)
Morötter
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Gurka 160 - 170 50 - 60 ---
Blandade inlagda grönsaker 160 - 170 50 - 60 15
Kålrabbi, ärtor, sparris 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1)
Låt stå i ugnen efter att ugnen stängts av.
BRÖD
Häll 100 ml vatten i lådan. Förvärmning re-
kommenderas inte.
Typ av bakverk
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur (°C) Tid (min)
Franskbröd Bröd 2 180 - 200 40 - 60
Baguette Bröd 2 200 - 220 35 - 45
Mjuk kaka Bröd 2 180 - 200 40 - 60
Ciabatta Bröd 2 200 - 220 35 - 45
14
www.aeg.com
Typ av bakverk
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur (°C) Tid (min)
Rågbröd Bröd 2 190 - 210 50 - 70
Mörkt bröd Bröd 2 180 - 200 50 - 70
Fullkornsbröd Bröd 2 170 - 190 60 - 90
Information om akrylamid
Viktigt Enligt de senaste vetenskapliga
rönen kan akrylamid bildas om livsmedel
bryns hårt (speciellt om de innehåller
stärkelse), vilket kan utgöra en hälsorisk.
Vi rekommenderar därför tillagning vid
låga temperaturer och att inte bryna mat
för hårt.
TILLAGNINGSHJÄLP -RECEPT
I menyn Tillagningshjälp är maträtterna in-
delade i olika kategorier:
Gris/Kalv
Nöt/Vilt/Lamm
•Fågel
Fisk
mjuk kaka
Pizza/Paj/Bröd
Ugnsrätter/Gratänger
Efterrätter
Smårätter
AUTOMATISKA PROGRAM
Dessa automatiska program ger optimala
inställningar för alla slags kött eller andra
recept:
Köttprogram med Vikt automatisk (me-
nyn Tillagningshjälp ) - denna funktion
beräknar automatiskt tillagningstiden.
För att använda den måste matens vikt
matas in.
Automatiska recept (menyn Tillagnings-
hjälp ) - denna funktion använder förde-
finierade värden för en maträtt. Förbe-
red maträtten enligt receptet i denna
bok.
Vikt automatisk -rätter
Grisstek
Kalvstek
Bräserat kött
Viltstek
Lammstek
Hel kyckling
GRIS/KALV
Grisstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mel-
lan 1 000 och 3 000 g.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak och lägg det i en
ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan
vätska; botten bör vara täckt till ett djup
av 20–40 mm.
Ugnsnivå: 1
Kalvstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mel-
lan 1 000 och 3 000 g.
Beskrivning:
SVENSKA
15
Krydda köttet efter smak och lägg det i en
ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan
vätska; botten bör vara täckt till ett djup
av 10–20 mm. Täck över med ett lock.
Ugnsnivå: 1
Ossobuco
Ingredienser:
4 msk smör för bryning
4 kalvläggsskivor, cirka 3–4 cm tjocka
(skurna på tvären i förhållande till be-
nen)
4 medelstora morötter, skurna i små
tärningar
4 stjälkar selleri, skurna i små tärningar
1 kg mogna tomater, skalade, halvera-
de, urkärnade och tärnade
1 knippe persilja, sköljd och grovhackad
4 matskedar smör
2 msk mjöl för panering
6 msk olivolja
250 ml vitt vin
250 ml köttbuljong
3 medelstora lökar, skalade och fin-
hackade
3 vitlöksklyftor, skalade och tunt skivade
1/2 tsk vardera av timjan och oregano
2 lagerblad
2 kryddnejlikor
salt, nymalen svartpeppar
Beskrivning:
Smält 4 matskedar smör i en ugnspanna
och fräs grönsakerna i den. Tag ut grönsa-
kerna ur pannan.
Skölj av kalvläggsskivorna, torka, krydda
och täck dem sedan med mjölet. Skaka av
överblivet mjöl. Hetta upp olivoljan och
bryn skivorna på medelhög värme tills de
är gyllenbruna. Tag ur köttet och häll av
överbliven olivolja.
Deglasera köttsaften i ugnspannan med
250 ml vin, häll över i en kastrull och låt
sjuda en stund. Tillsätt 250 ml köttbuljong
samt persilja, timjan, oregano och tärnade
tomater. Krydda med salt och peppar. Låt
sedan koka upp igen.
Lägg grönsakerna i en ugnsform, lägg
köttet ovanpå och häll såsen över allting.
Täck ugnspannan med ett lock och ställ in
i ugnen.
Tid i ugnen: 120 minuter
Ugnsnivå: 1
Köttfärslimpa
Ingredienser:
2 torra småfranskor
1 lök
3 msk hackad persilja
750 g blandfärs
•2 ägg
salt, peppar och paprika
baconskivor
Beskrivning:
Dränk in småfranskorna i vatten och krama
sedan ur vattnet. Skala och finhacka lö-
ken, fräs den sedan och tillsätt hackad
persilja.
Blanda färsen, äggen, de urkramade
småfranskorna och löken. Smaksätt med
salt, peppar och paprika. Placera på ett
stekfat och täck med baconskivor. Tillsätt
lite vatten och ställ i ugnen.
Tid i ugnen: 70 minuter
Ugnsnivå: 1
NÖT/VILT/LAMM
Bräserat kött
Använd inte detta program för
maträtter baserade på ryggbiff
och stek.
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mel-
lan 1 000 och 3 000 g.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak och lägg det i en
ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan
vätska; botten bör vara täckt till ett djup
av 10–20 mm. Täck över med ett lock.
Ugnsnivå: 1
Viltstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mel-
lan 1 000 och 3 000 g.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak och lägg det i en
ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan
16
www.aeg.com
vätska; botten bör vara täckt till ett djup
av 10–20 mm. Täck över med ett lock.
Ugnsnivå: 1
Lammstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mel-
lan 1 000 och 3 000 g.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak och lägg det i en
ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan
vätska; botten bör vara täckt till ett djup
av 10–30 mm. Täck över med ett lock.
Ugnsnivå: 1
Lammstek med ben
Ingredienser:
2,7 kg lammstek med ben
30 ml olivolja
•salt
peppar
•3 vitlöksklyftor
1 knippe färsk rosmarin (eller 1 tsk tor-
kad)
•vand
Beskrivning:
Skölj lammsteken och klappa den sedan
torr, gnid in olivolja och skär snitt i köttet.
Krydda med salt och peppar. Skala och
skiva vitlöksklyftorna, tryck sedan ner dem
i snitten i köttet tillsammans med rosma-
rinkvistarna.
Lägg lammsteken i en ugnsform och till-
sätt vatten; botten bör vara täckt till ett
djup av 10–15 mm. Vänd steken efter cirka
30 minuter.
Tid i ugnen: 165 minuter
Ugnsnivå: 1
För ångugnar: häll 500 ml vatten i lå-
dan.
FÅGEL
Hel kyckling
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mel-
lan 900 och 2 100 g.
Beskrivning:
Lägg kycklingen i en ugnsfast form och
krydda efter smak. Vänd steken efter ca.
30 minuter. En påminnelse visas.
Ugnsnivå: 1
Kycklinglår
Ingredienser:
4 kycklingklubbor à 250 g
250 g crème fraîche
125 ml grädde
•1 tsk salt
1 tsk paprika
1 tsk curry
1/2 tsk peppar
250 g skivade burkchampinjoner
•20 g mjöl
Beskrivning:
Rengör kycklinglåren och lägg i en ugns-
form. Blanda ihop resten av ingredienser-
na och häll över kycklinglåren.
Tid i ugnen: 55 minuter
Ugnsnivå: 2
Coq au Vin
Ingredienser:
1 kyckling
•salt
peppar
1 msk mjöl
50 g skirat smör
500 ml vitt vin
500 ml kycklingbuljong
4 msk sojasås
1/2 knippe persilja
1 kvist timjan
150 g tärnad bacon
250 g portobello, rengjorda och skurna
i fjärdedelar
12 schalottenlökar, skalade
2 vitlöksklyftor, skalade och krossade
Beskrivning:
Rengör kycklingen, krydda med salt och
peppar och strö över mjölet.
Värm det skirade smöret i en ugnspanna
på ringen och bryn kycklingen på alla si-
dor. Häll i vitt vin, kycklingbuljong och so-
jasås och koka upp.
SVENSKA
17
Tillsätt persilja, timjan, tärnad bacon,
svamp, schalottenlök och vitlök.
Koka upp igen, täck över med ett lock och
ställ in i ugnen.
Tid i ugnen: 55 minuter
Ugnsnivå: 2
FISK
Lax på grönsaksbädd
Ingredienser:
400 g potatis
2 knippen salladslök
•2 vitlöksklyftor
1 liten burk hackade tomater
4 laxfiléer
juice från en citron
salt och peppar
75 ml grönsaksbuljong
•50 ml vitt vin
1 kvist färsk kyld rosmarin
•150 ml vin
1/2 knippe färsk kyld timjan
Beskrivning:
Skölj potatisen. Skala, skär i fjärdedelar
och koka i saltat vatten i 25 minuter, låt
sedan rinna av och skär i skivor.
Skölj och finhacka salladslöken. Skala vit-
löksklyftorna och skär i bitar. Blanda lök
och vitlök med den hackade tomaten.
Skvätt citronjuice över laxfiléerna och låt
dem marineras en stund. Torka sedan av
och smaksätt med salt peppar.
Blanda grönsaker och potatis och placera
i en smord ugnsfast form. Krydda och
lägg laxen överst.
Häll grönsaksbuljong och vitt vin över,
sprid ut rosmarin och timjan ovanpå.
Tid i ugnen: 35 minuter
Ugnsnivå: 1
För ångugnar: häll 250 ml vatten i lå-
dan.
Pocherade fisk (forell)
Ingredienser:
4 foreller, ca 250 g
•salt
peppar
citronsaft
Beskrivning:
Tvätta och torka forellen. Ringla över ci-
tronjuice och både in- och utsidan. Låt
den ligga och dra en stund och krydda
därefter med salt och peppar. Lägg fisken
i en gryta med perforerad insats.
Mängd vatten som ska läggas i vatten-
lådan: 400 ml
Tid i ugnen: 30 minuter
Ugnsnivå: 2
MJUK KAKA
Krämig äppelpaj
Ingredienser:
2 skivor schweizisk smördeg (kvadratiskt
utrullad)
50 g malda hasselnötter
1,2 kg äpplen
•3 ägg
300 ml grädde
70 g socker
Beskrivning:
Lägg smördegen på en välsmord bakplåt
och stick hål över hela botten med en gaf-
fel. Sprid ut hasselnötterna jämnt över
smördegen. Skala och kärna ur äpplena
och skär dem i 12 skivor. Sprid ut skivorna
jämnt på smördegen. Vispa ihop ägg,
grädde socker och vaniljsocker ordentligt
och häll ut över äpplena.
Tid i ugnen: 55 minuter
Ugnsnivå: 2
Citrontårta
Ingredienser för smeten:
•250 g smör
200 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
1 nypa salt
•4 ägg
•150 g mjöl
150 g potatismjöl
1 struken tesked bakpulver
rivet skal av 2 citroner
Ingredienser för glasyren:
125 ml citronsaft
100 g florsocker
18
www.aeg.com
Övrigt:
Fyrkantig bakform, 30 cm lång
Margarin för smörjning av formen
Ströbröd till formen
Beskrivning:
Häll smör, socker, citronskal, vaniljsocker
och salt i en skål och vispa tills det är pö-
sigt. Tillsätt sedan äggen, ett åt gången,
vispa pösigt igen.
Rör samman mjöl, potatismjöl och bakpul-
ver och rör ner i smeten.
Häll smeten i den smorda och bröade for-
men, jämna till och sätt in formen i ugnen
Blanda citronsaft och florsocker efter
gräddningen. Lägg den bakade kakan på
aluminiumfolie.
Vik upp aluminiumfolien längs kakans si-
dor så att glasyren inte rinner ut. Nagga
kakan och bred på glasyr med en pensel.
Låt därefter kakan stå en stund för att
suga upp glasyren.
Tid i ugnen: 75 minuter
Ugnsnivå: 1
Morotskaka
Ingredienser för smeten:
150 ml solrosolja
100 g farinsocker
•2 ägg
75 g sirap
•175 g mjöl
•1 tesked kanel
1/2 tesked malen ingefära
1 tesked bakpulver
200 g fint rivna morötter
75 g sultanrussin
25 g riven kokosnöt
Ingredienser för glasyren:
•50 g smör
150 g cream cheese
40 g sockerkristaller
malna hasselnötter
Övrigt:
Rund springbakform med 22 cm diame-
ter, smord
Beskrivning:
Vispa ihop solrosolja, farinsocker, ägg och
sirap. Rör ner resten av ingredienserna till
smeten.
Häll smeten i den smorda bakformen.
Tid i ugnen: 55 minuter
Ugnsnivå: 2
Efter bakning:
Rör ihop smör, cream cheese och sockerk-
ristaller (vid behov kan lite mjölk tillsättas
för att göra glasyren bredbar).
Bred ut glasyren över kakan när denna har
svalnat och strö ut malen hasselnöt ovan-
på.
Fylld vetefläta
Ingredienser för degen:
•650 g mjöl
20 g jäst
200 ml ljummen mjölk
40 g socker
•salt
5 äggulor
200 g rumstempererat smör
Ingredienser för fyllningen:
250 g hackade valnötter
20 g ströbröd
1 tsk mald ingefära
50 ml mjölk
60 g honung
•30 g smält smör
•20 ml rom
Ingredienser för garnering:
1 äggula
lite mjölk
50 g flagade mandlar
Sikta ned mjölet i en skål, gör ett hål i mit-
ten. Skär upp jästen, placera den i hålet,
rör ner med mjölken, lite av sockret och
lite av mjölet från kanterna. Strö över lite
mjöl och låt jäsa på en varm plats tills mjö-
let som strötts över börjar spricka.
Tillsätt resten av sockret på mjölkanten.
Knåda alla ingredienser till en smidig jäs-
deg. Låt degen jäsa på en varm plats till
ungefär dubbel storlek.
Blanda ihop alla ingredienserna till fyll-
ningen.
Dela degen i tre lika stora delar och kavla
ut till långa rektanglar. Fördela en tredje-
del av fyllningen på varje rektangel och
rulla sedan ihop degbitarna.
Gör en fläta av de tre degbitarna. Pensla
flätans yta med en blandning av äggula
och mjölk och strö sedan över flagad
mandel.
Tid i ugnen: 55 minuter
SVENSKA
19
Ugnsnivå: 2
Tysk ringkaka
Ingredienser för botten:
•500 g mjöl
1 litet paket torrjäst (ca 8 g)
80 g florsocker
•150 g smör
•3 ägg
2 strukna teskedar salt
150 ml ljummen mjölk
70 g russin (dränk i 20 ml kirsch under 1
timme i förväg)
Ingredienser för garnering:
50 g hela, skållade mandlar
Beskrivning:
Lägg mjöl, torrjäst, florsocker, smör, ägg,
salt och mjölk i en skål och knåda till en
smidig jäsdeg. Täck över degen i skålen
och låt jäsa i 1 timme.
Knåda in de indränkta russinen i degen
för hand.
Placera mandlarna individuellt i varje hå-
lighet i en smord och mjöltäckt gugel-
hupfform.
Forma sedan degen till en korv och place-
ra den i gugelhupfformen. Täck över och
låt jäsa i ytterligare 45 minuter.
Tid i ugnen: 60 minuter
Ugnsnivå: 1
Brownies
Ingredienser:
250 g vanlig choklad
•250 g smör
375 g socker
2 paket vaniljsocker (ungefär 16 g)
1 nypa salt
5 matskedar vatten
•5 ägg
375 g valnötter
•250 g mjöl
1 tesked bakpulver
Beskrivning:
Bryt chokladen i stora bitar och smält i ett
vattenbad.
Vispa ihop smör, socker, vaniljsocker, salt
och vatten. Tillsätt äggen och den smälta
chokladen.
Grovhacka valnötterna, blanda dem med
mjölet och bakpulvret, och rör ner i chok-
ladsmeten.
Täck en djup bakplåt med bakplåtspap-
per, häll ut smeten ovanpå och jämna ut.
Tid i ugnen: 50 minuter
Ugnsnivå: 2
Efter bakning:
Låt svalna. Avlägsna bakplåtspapperet
och skär i fyrkanter.
Muffins
Ingredienser:
•150 g smör
150 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
1 nypa salt
skal från en ovaxad citron
•2 ägg
50 ml mjölk
25 g potatismjöl
•225 g mjöl
10 g bakpulver
1 burk surkörsbär (375 g)
225 g grovhackad choklad
Övrigt:
Pappersformer, cirka 7 cm i diameter
Beskrivning:
Vispa samman smör, socker, vaniljsocker,
salt och skal från en ovaxad citron. Tillsätt
ägg och vispa ihop igen.
Blanda potatismjöl, mjöl och bakpulver
och rör ner i smeten tillsammans med
mjölken.
Låt surkörsbären rinna av och rör ner i
smeten tillsammans med chokladbitarna.
Häll smeten i pappersformarna, sätt for-
marna på en bakplåt och ställ i ugnen.
Tid i ugnen: 40 minuter
Ugnsnivå: 2
Lätt tårtbotten
Ingredienser:
•4 ägg
2 matskedar varmt vatten
50 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
1 nypa salt
100 g socker
20
www.aeg.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

AEG KS8100001M Recipe book

Typ
Recipe book