89
och få veta om nyheter i REDMOND produkter på vår hemsida:
WWW.MULTICOOKER.COM, eller hos våra ofciella partnerer.
V.
RENGÖRING OCH FÖRVARING AV
APPARATEN
Innan du börjar rengöra apparaten får du kontrollera att apparaten inte är kop-
plad till ledningsnät och har kallnat helt och hållet. Använd mjukt tyg och dis-
kmedel. Det rekommenderas att rengöra apparaten strax efter att ha använt den.
Du får ej använda slipmedel, svampar och kemiska aggressiva ämnen vid
rengöringen. Det är förbjudet att sänka apparatens kropp i vatten eller placera
den under vattenstråle.
Före första användningen av apparaten och för att eliminera lukt i multikok-
aren efter matlagningen rekommenderas det att koka en hälft av citron i skålen
i «STEAM» programmet i 15 minuter.
Skålen, inner aluminiumlock och löstagbar ångventil måste rengöras efter varje
användning av apparaten. Skålen kan tvättas i diskmaskin. Vid slutet av rengöring
torka skålens yttre del tills den blir torr.
Att rengöra aluminium locket:
•
Öppna multikokarens lock. Tryck på plastlås på inre delen av locket för att
ta av locket;
• Dra inre locket lite åt sig och upp för att skilja det ut ur det yttre locket.
Använd handduk eller svamp för att rengöra ytor av både lock. Vid nöd-
vändighet tvätta det löstagbara locket med diskmedel.
Sätt inre aluminiumlockets klackar i nedre spåren, anslut det med yttre locket
och tryck lite tills det klickar. Inre aluminiumlock ska fästas tätt.
Att rengöra ångventilen:
• Dra försiktigt upp den yttre huven vid utsprången. Vänd den inre huven
medsols till den stoppar och ta ut den.
• Ta försiktigt ut gummin av ventilen ifrån bulten. Rengör ventilen, bulten
och locket strömmande vatten. Torka och montera ventilen om och placera
den tillbaka. то.
Att undvika deformering av gummin vrid den inte och dra inte för hårt vid
uttagning.
Vid matlagning kan kondens samlas i ett speciellt hål kring skålen på apparat-
ens kropp. Det är lätt att ta den bort med en handduk eller köksservetter.
V I. TIPS FÖR MATLAGNING
Fel vid matlagningen och sätt att motverka dem
I denna del samlas de typiska fel som kan uppstå vid matlagningen i multiko-
kare, samt nns möjliga orsaker och sätt att lösa problem.
RÄTTEN ÄR INTE KLARLAGAD
Möjliga orsaker av problemet Lösningar
Du har glömt att stänga locket av ap-
paraten eller du har stängt det otätt,
därför inte var matlagningstemperatur
tillräckligt hög.
Vid matlagningen öppna inte locket av multikok-
aren utan nödvändighet.
Stäng locket tills det klickar. Kontrollera att det inte
nns någonting som stör att stänga locket tätt och
att gummipackning inte är deformerad.
Skålen och uppvärmningselement har
dålig koppling, därför inte var mat-
lagningstemperatur tillräckligt hög.
Skålen ska placeras i kroppen rakt och tätt vidröra
den uppvärmande disken.
Kontrollera att det inte några obehöriga föremål
nns arbetskameran. Låter inte uppvärmande disken
förorenas.
Misslyckade ingredienser i rätten.
Dessa ingredienser passar inte att la-
gas på detta sätt eller du har valt ett
fel matlagningsprogram.
Ingredienser har skurits i för stora bitar,
proportioner av ingredienser har bytts.
Du har satt på fel matlagningstid (miss-
lyckades att räkna ut den).
Det utvalda receptet är olämpligt för
att tillagas i denna multikokare.
Det är önskvärt att följa de provlagade recepten
(passande för denna apparats modell). Använd re-
cepten som du verkligen kan lita på.
Ingrediensernas val, sätt att skära dem, propor-
tioner, programval och matlagningstid måste följa
efter det utvalda receptet.
Vit ångkokningen: för lite vatten i
skålen att ånga får en tillräcklig täthet.
Häll vatten i skålen i den av receptet framvisade
volymen. Tvekar du så kan du kontrollera vattennivån
vid matlagning
Vid stekning:
Du har hällt för mycket oljan in i skålen.
Övermått av vatten i skålen
Vid en vanlig stekning är det tillräckligt att låta
oljan ytta på skålens botten.
Vid friteringen följ anvisningar av det motsvarande
receptet.
Stäng inte multikokarens lock när stekar om det inte
anvisats i receptet. Färskfrysta produkter måste
avfrostas och tillagas utan vatten vid stekningen.
Vid kokning: buljongen med produkter
som har en högra syrheten kan kokas
bort.
Vissa produkter kräver en speciell behandling –
kokning, rengöring och passering och m.m. Följ
rekommendationer i det utvalda receptet.
Vid bakning:
(degen är inte
klar):
Vid bakning av degen,
den hamnade på inre
locket och stängde
ångventil.
Minska portionen av degen i skålen.
Du har lagt för stor
portion av deg in i
skålen.
Ta bakelsen ut ur skålen, vänd om och placera till-
baka i skålen, sedan fortsätt bakningen tills den är
klar. Lägg mindre portion av deg i skålen nästa gång.
PRODUKTEN ÄR ÖVERKOKT
Du har valt antingen fel
produkt typ eller felaktiga in-
ställningar av matlagningstid.
För små portioner av ingredi-
enser.
Använd recepten som du verkligen kan lita på (passande för
denna apparats modell). Ingrediensernas val, sätt att skära
dem, proportioner, programval och matlagningstid måste
följa efter det utvalda receptet.
Den upplagade rätten var vid
autovarmhållningen för länge.
Det är inte önskvärt att använda autovarmhållning på lång
tid. Om din multikokares modell har en funktion av att
preliminärt avstänga den, kan du gärna använda den.
PRODUKTEN SOM KOKAS BORT
Vid kokning av mjölkgröt kokas
mjölken bort.
Mjölk kvalitet och egenskaper kan bero på tillverknings plats
och konditioner. Vi rekommenderar att använda bara den
ultrapastöriserade mjölken med fett 2,5%. Vid nödvändighet
kan du hälla in lite dricksvatten. .
Ingredienser var behandlade
på ett fel sätt (tvättade inte
tillräckligt osv).
Proportioner av ingredienserna
passar inte bra eller en fel
produkt typ är vald.
Använd recepten som du verkligen kan lita på (passande för
denna apparats modell). Ingrediensernas val, sätt att skära
dem, proportioner, programval och matlagningstid måste
följa efter det utvalda receptet.
Fullkorns gryn, kött, sk och skaldjur ska tvättas noggrant
innan vatten blir klar.
RÄTTEN NEDBÄNNS
Skålen har inte rengjorts efter tidigare mat-
lagning.
Non-stick beläggning av skålen har skadats.
Före matlagningen kontrollera att skålen är
ren och beläggningen inte har skador.
Portionen av ingredienser i skålen är min-
dre än det rekommenderats i receptet.
Använd recepten som du verkligen kan lita på
(passande för denna apparats modell).
Du har sätt på för lång tid av matlagning.
Skära matlagningstid och följ rekommenda-
tioner av recept som passar för denna apparats
modell.
Vid stekning: du har glömt att hälla in olja;
rörde inte eller vände rätten för sent.
Vid en vanlig stekning häll lite olja in i skålen
och låta oljan ytta på skålens botten. För en
jämn stekning rekommenderas det att röra om
produkter eller vända de efter en viss tid.
Vid stuvning: vätskan är inte tillräckligt
mycket i skålen.
Tillägg mer vätskan. Vid matlagning öppna inte
multikokarens lock utan nödvändighet.
Vid kokning: För lite vätskan i skålen (pro-
portioner av ingredienser är inte korrekta).
Kontrollera en rätt proportion av vätskan och
matbitar.
Vid bakning: du har inte smörjt inre ytan av
skålen före matlagningen.
Innan du lägger in degen smörj botten och
väggar av skålen med smör eller olja (det bör
inte hälla oljan i skålen).
PRODUKTEN TAPPADE DEN AVSKURNA FORMEN
Du har rört den för mycket i skålen.
Vid en vanlig stekning rör rätten inte oftare än varje
5-7 minuter.
Du har sätt på för lång tid för mat-
lagningen.
Skära tid eller följ rekommendationer av recept som
passar för denna apparats modell.
BAKELSEN BLEV VÅT
Du har valt fel ingredienser, som ger ut
för mycket vätskan (fräscha grönsaker
eller frukter, frysta bär, gräddlen m.m.)
Välj ingredienser enligt bakningsrecept. Undvika
ingredienser som innehåller för mycket vätskan
eller använd dem i mindre proportioner.
Du har låtit en klar bakelse ligga i en
stängd multikokare för lång tid.
Ta ut bakelsen strax efter matlagningen. Vid nöd-
vändighet sätt på en kort period av autovarmhåll-
ning efter bakningen.
BAKELSEN HAR INTE LYFT UPP
Ägg och socker vispats inte tillräckligt.
Använd recepten som du
verkligen kan lita på (pas-
sande för denna apparats
modell). Ingrediensernas val,
sätt att skära dem, propor-
tioner, programval och mat-
lagningstid måste följa efter
det utvalda receptet.
Degen hat låtits stå ute med bakpulver på för lång tid.
Du har inte sållat mjölet eller knådat degen på ett dåligt sätt.
Fel vid ingredienstilläggning.
Det utvalda receptet passar inte för denna apparats modell.
Flera REDMOND multikokares modeller har en specialitet, då i program «STEW/
CHILLI» och «SOUP» startar skyddssystemet automatiskt mot apparatens
överhettning, i fall det är för lite vätskan i skålen. Då avbryts matlagningspro-
gram och multikokaren sätter igång autovarmhållningen.
Rekommenderad matlagningstid för ångkokning av olika produk
-
ter
Nr Produkt
Vikt, g
(mängd)
Vattenvolym,
ml
Matlagnings-
tid, min
1
Fläsklé/nötkött (tärningar 1,5 – 1,5
cm)
500 500 20/30
2 Lammkött (tärningar 1,5 – 1,5 cm) 500 500 25
3 Kycklinglé (tärningar 1,5 – 1,5 сm) 500 500 15
4 Köttbullar/koteletter
180 (6 st.)/
450 (3 st.)
500 10/15
5 Fisk (lé) 500 500 10