79
Torka av kondensen som har samlats i en speciell del runt skålen med hjälp
av hushållspapper.
Rengöring av apparatens inre arbetskropp
Om man följer anvisningarna till punkt och pricka är risken för att vätska,
matrester eller smuts skulle komma in i apparatens inre arbetskropp
minimal. Om en avsevärd förorening ändå föreligger bör apparatens inre
arbetskropp rengöras för att undvika skada eller funktionsfel.
Se till att apparaten är bortkopplad ur elnät och har stelnat helt innan ren-
göringen kan påbörjas!
Apparatens väggar, värmeelementens yta, kåpan av den centrala värmesensor
(nns i mitten av värmeelementen) kan man rengöra med en lätt fuktig (inte
blöt!) svamp eller hushållspapper. Om rengöringsmedel används, måste dess
rester tas bort helt för att undvika dålig lukt vid nästa matlagningstilfälle.
Ifall ett främmande föremål har hamnat i en fördjupning vid den centrala
temperatursensorn, avlägsna det med hjälp av pincett, utan att trycka på
temperatursensors kåpa.
Om värmeelementen är smutsig kan man använda en fuktig medelhård
svamp eller syntetisk borste.
Vid regelbunden användning av apparaten kan ändringarna av värmeele-
mentens färg förekomma. Färgen kan förändras helt eller delvis. Det i sig är
inte tecken på att det föreligger någon skada på värmeelementen, det påverkar
inte apparatens arbete.
Användning av ”SELF-CLEAN” funktion
1. Häll vatten i multikokarens skål så att den täcker en tredjedel av skålen
och placera den i apparatens kropp. Kontrollera att skålen är placerad tätt
och vidrör uppvärmningselement.
2. Stäng locket så att man hör en klick. Koppla in apparaten till elnät. Ändra
strömbrytarens position från läge till läge ”I”.
3.
Tryck på ”Menu” knappen och välj funktionen ”SELF-CLEAN” från listan
över bentliga program.
4. För att aktivera funktionen tryck på knappen ”Start”. Programmets tidsne-
dräkning tid kommer att visas på displayen.
OBS! När självrengöringen är igång kommer hett ånga och små vattendrop-
par komma ut genom ångventilen. För att undvika brännskador böj er inte
över multikokaren när funktionen är igång och öppna inte locket direkt efter
den har avslutats.
V. MATLAGNINGSTIPS
Misstag vid matlagning och råd hur man undviker dem
I denna tabell har man samlat de mest vanliga misstag vid matlagning i mul-
tikokaren. Man går igenom möjliga orsak och ger råd hur man kan undvika dem.
RÄTTEN HAR INTE LAGATS FÄRDIGT
Möjliga orsaker Vad ska man göra
Ni glömde sätta på locket eller satte inte
på det ordentligt. Tillagningstempera-
turen var inte tillräckligt högt.
Öppna inte locket under tillagnignen om det inte
är absolut nödvändigt.
När du stänger locket, måste det höras ett klick. Se
till att inget stör ordentlig stängning av locket. Se
till att gummibandet på innersta locket inte är de-
formerat.
Skålen och värmeplattan är inte i tät-
kontakt. Därför var inte tillagningstem-
peraturen tillräckligt högt.
Skålen skall vara installerad ordentligt i apparaten.
Dens botten måste ligga tätt på värmeplattan. Se
till att det inte nns främmande saker i multkoka-
rens skål. Värmeplattan skall vara ren och fri från
smutsarticklar.
Möjliga orsaker Vad ska man göra
Fel val av ingredienser. Valda ingredien-
ser passar inte för tillagningen av dig
valt program eller tillagningsätt.
Ingredienserna är skurna i för stora bitar.
Ingredienseran är fel inlagda i skålen.
Tiden felberäknad eller felinställd.
Receptet vald av dig passar inte för til-
lagning i denna multikokare.
Det är önskvärt att använda recept som är anpassade
till denna modell.
Använd recept som du verkligen kan lita på.
Val av ingredienser, sättet att skära dem, inläggning
i skålen, val av program och tillagningstid måste
överensstämma med valt recept.
Vid ångkokning: det nns för lite vatten
i skålen för att ombesörja tillräckligt
tätthet av ångan.
Häll i så mycket vatten som rekommenderas i re-
ceptet. Om du tvivlar, kontrollera vattennivån under
tillagningen.
Vid stekning
Du hällde för my-
cket rapsolja i
skålen
Vid vanlig stekning räcker om det nns tunnt skickt
av rapsolja på skålens botten.
Vid fritering, följ anvisningar i valda recept.
För mycket fukt i
skålen
Stäng inte multikokarens lock vid stekning, om det
inte står i receptet. Djupfrysta varor skall tinas upp
och tövatten skall hällas bort innan tillagningen.
Vid koknig: utödet av buljong vid
kokning av matvaror med förhöjd syra-
halt
Viss amatvaror kräver speciell behandling innan
kokning: sköljing, lätt stekning, osv. Följ anvisningar
i valda recept.
Vid baknig (sme-
ten är fuktig)
Under jäsningen
har smeten täppt
till ångventilen
Lägg smeten i skålen i mindre mängder
Ni la för mycket
smet i skålen
Ta ut bakvaran ur skålen, vänd på den, sätt tillbaka.
Och laga tills den blir klar. Nästa gång lägg in smete
i mindre mängder.
MATVARAN BLEV ÖVERKOKT
Du valde fel typ av matvaran.
Eller felberäknade du inställnig
av tillagningstid. Ingredienser-
na är skurna i för små bitar.
Välj ett säkert (anpassat för denna modell) recept. Val av
ingredienser, sättet att skära dem, inläggning i skålen, val av
program och tillagningstid måste överensstämma med valt
recept.
Den färdiga rätten har stått för
länge på autouppvärmning.
Det är inte bra att ha rätten för länge på autouppvärmningen.
Om i er multikokarens modell nns funktion för inprogram-
merad avstängning av autouppvärmning, använd dig av den.
UTFLÖDET UNDER TILLAGNINGEN
Vid tillagning av mjölkgröt,
ödar mjölken ut
Mjölkens kvalité och egenskaper kan bero på plats och fö-
rhållanden av produktionen. Det är rekommenderat att
använda bara ultra pastoriserad mjölk, med fett halt inte högre
än 2,5%. Vid behov kan du späda ut mjölken med vatten.
Ingredienserna var inte rätt
behandlade inför kokningen
(dålig sköljning osv).
Ni har antingen valt fel typ av
matvaran eller de rätta pro-
portionerna är inte uppfylda.
Välj ett recept som är anpassat för denna modell. Val av in-
gredienser, sättet att skära dem, inläggning i skålen , val av
program och tillagningstid måste överensstämma med re-
kommendationenr av recept.
Gryn, kött, sk och skaldjur ska alltid sköljas ordentligt tills
vatten rinner rent.
MATEN FASTNAR VID SKÅLENS BOTTEN
Skålen var dåligt rensad efter föregående
matlagning.
Skålens non-stick belägging är skadad
Innan du börjar laga mat, se till att skålen är
välrensad och non-stick beläggingen är inte
skadad
Den gemensammamängden för inläggning i
skålen är mindre än det som rekommenderas
i receptet.
Välj ett säkert (anpassat för denna modell)
recept.
Ni ställde för lång tillagningstid
Förkorta tillagningstid eller följ anvisningarna
i receptet som är anpassat till denna modell.
Vid stekning: du glömde att hälla i olja i
skålen, glömde att röra om eller vända på
matvaror under tillagningen.
Vid vanlig stekning häll i lite olja i skålen så
att det skall nnas ett tunt skikt av olja på
skålens botten. För jämn stekning, rör om eller
vänd på matvaror då och då.
Vid stuvning: det är inte tillräckligt fuktigt i
skålen
Tillsätt mer vätska i skålen. Öppna inte locket
under tillagningen om det inte är absolut
nödvändigt.
Vid kokning: det är för lite vätska i skålen (de
rätta proportionerna av ingredienserna är
inte uppfyllda.
Se till att vätskan och hårda ingredienserna är
i de rätta proportioner.
Vid bakning: du glömde att smörja in skålen
Smörj in skålen med smör eller olja innan du
häller i smeten (häll inte olja i skålen!).
MATVARAN FÖRLORADE TILLSKURNA FORMEN
Du rörde om matvarorna i skplen för ofta
Vid vanlig stekning rör om rätten inte oftare än
varje 5-7 minuter.
Du ställde in alldeles för lång tillagningstid
Förkorta tillagningstiden eller följ instruktioner
för receptet som är anpassat för denna modell.
BAKET BLEV FUKTIGT
Du använde fel ingredienser, som gav ut
för mycket fukt (saftiga grönsaker eller
frukter, djupfrysta bär, creme fraiché
(smetana) osv.
Välj ingredienserna enligt bakningsrecept. Försök
att inte ta matvaror som innehåller för mycket fukt
eller använd så lite som mjöligt av dem.
Ni har haft det färdiga baket i stängd
multikokaren för länge
Försök att ta ut baket från multikokaren direkt efter
det har bakats klart. Vid behov kan man lämna baket
kvar i multikokaren för en kort tid på autouppväm-
ning.
BAKET HAR INTE STIGIT UPP
Ägg med socker har vispats dåligt
Välj ett säkert (anpassat
för denna modell) re-
cept. Val av ingredienser,
sättet att skära dem, in-
läggning i skålen, val av
program och tillagnings-
tid måste överensstäm-
ma med valt recept.
Smeten har stått för länge med bakpulver i
Du har siktat mjölen dåligt eller blandat smeten fel
Fel vid inläggning av ingredienserna
Receptet som du har valt, passar inte till bakning i denna modell
I era modell av multikokaren REDMOND har program ”STEW” och ”SOUP” en
inbyggd värmeskyddsfunktion som reagerar när det är för lite vatten i skålen.
I detta fall stängs programmet av och går över till en autouppvärmning.
Rekommenderade tidsvärden för ångkokning av olika produkter
Produkt
Vikt, g/
Mängd, st.
Vattenvolym,
ml
Matlagningstid,
min
Fläskfilé/Nötkött (tärningar 1,5-2 cm)
500 800 30/40
Lamm- och fårlé (tärningar 1,5-2 cm)
500 800 40
Kycklingfilé (tärningar 1,5-2 cm)
500 800 20
Köttbullar/Köttfärsbiffar
10 st. / 5 st. 800 25/40
Fisk (filé)
300 800 15
Fisk- och skaldjursblandning (fryst)
300 800 5
Potatis (delad i 4 klyftor)
500 800 20
Morötter (tärningar по 1,5-2 cm)
500 800 35
Rödbetor (delad i 4 klyftor)
500 1500 90