AEG KM8473121M Recipe book

Typ
Recipe book

Denna manual är också lämplig för

SV Receptbok
Mikrovågskombiugn
1. AUTOMATISKA PROGRAM
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
1.1 Automatiska program
De automatiska programmen ger
optimala inställningar för alla slags kött
eller andra recept.
Köttprogram med funktionen: Vikt
automatisk (menyn: Tillagningshjälp) –
Denna funktion beräknar automatiskt
stekningstiden. För att använda den
måste matens vikt matas in.
Automatiska recept (menyn:
Tillagningshjälp) – Denna funktion
använder fördefinierade värden för en
maträtt. Förbered maträtten enligt
receptet i denna bok.
Rätter med funktionen: Vikt automatisk
Grisstek
Kalvstek
Bräserat kött
Rätter med funktionen: Vikt automatisk
Viltstek
Lammstek
Hel kyckling
Kalkon, hel
Hel anka
Hel gås
1.2 Kategorier
I menyn Tillagningshjälp är maträtterna
indelade i olika kategorier:
Upptining
Kokning/Smältning
Gris/Kalv
Nöt/Vilt/Lamm
Fågel
Fisk
Mjuk kaka
Pizza/Paj/Bröd
Ugnsrätter/Gratänger
Efterrätter
2. UPPTINING
2.1 Tina fisk
Lägg den djupfrysta fisken på en upp
och nedvänd tallrik och ställ tallriken i en
behållare så att smältvattnet kan rinna av
utan att smutsa ned mikrovågsugnens
insida.
Kontrollera maten regelbundet under
upptiningen och vänd den flera gånger.
Efterhand som fisken tinar ska du
undersöka fiskens olika delar om den är
blockfrusen.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: bottom glass
Efter upptiningen ska livsmedlet stå i
rumstemperatur ungefär lika lång tid som
upptiningstiden.
2.2 Tina fågel
Lägg maten som ska tinas på en upp och
nedvänd tallrik och ställ tallriken i en
behållare så att smältvattnet kan rinna av
utan att smutsa ned produkten.
Kontrollera maten regelbundet under
upptiningen och vänd den flera gånger.
Täck exponerade feta ytor som ben och
vingspetsar med aluminiumfolie.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: bottom glass
Efter upptiningen ska livsmedlet stå i
rumstemperatur ungefär lika lång tid som
upptiningstiden.
2.3 Tina kött
Lägg det djupfrysta köttet på en upp och
nedvänd tallrik och ställ tallriken i en
behållare så att smältvattnet kan rinna av
utan att smutsa ned produkten.
www.aeg.com
2
Kontrollera maten regelbundet under
upptiningen och vänd den flera gånger.
Efterhand som maten tinar ska du noga
ta isär köttfärs eller delar av köttet om
det är blockfruset.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: bottom glass
Efter upptiningen ska livsmedlet stå i
rumstemperatur ungefär lika lång tid som
upptiningstiden.
2.4 Tina bröd
Lägg brödet på en kökshandduk på en
tallrik.
Vänd på brödet flera gånger under
upptiningen.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: bottom glass
Efter upptiningen ska livsmedlet stå i
rumstemperatur ungefär lika lång tid som
upptiningstiden.
3. KOKNING/SMÄLTNING
3.1 Färska grönsaker
Lägg hackade grönsaker i en
mikrovågsugnssäker tallrik och tillsätt ca
50 ml vatten. Täck över tallriken (lock
eller plastfolie som tål mikrovågsugn).
Vänd på grönsakerna flera gånger under
tillagning.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: bottom glass
Tips: Om grönsakerna är mycket krispiga
kan du ställa in en lägre vikt. Om
grönsakerna är för mjuka kan du ställa in
en högre vikt.
3.2 Frusna grönsaker
Lägg djupfrysta grönsaker i en
mikrovågsugnstålig tallrik och tillsätt ca
50 ml vatten. Täck över tallriken (lock
eller plastfolie som tål mikrovågsugn).
Vänd på grönsakerna flera gånger under
tillagning.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: bottom glass
Tips: Om grönsakerna är mycket krispiga
kan du ställa in en lägre vikt. Om
grönsakerna är för mjuka kan du ställa in
en högre vikt.
3.3 Bräsera lök
Skiva lök och lägg på en
mikrovågsugnstålig tallrik med 1
matsked smör eller olja. Täck över
tallriken (lock eller plastfolie som tål
mikrovågsugn).
Vänd på grönsakerna flera gånger under
tillagning.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: bottom glass
3.4 Ugnsbakad potatis
Lägg potatis i en mikrovågsugnssäker
tallrik och tillsätt ca 100 ml vatten. Täck
över tallriken (lock eller plastfolie som tål
mikrovågsugn).
Vänd på potatisen flera gånger under
tillagning.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: bottom glass
3.5 Ris
Lägg ris (långkornigt) i en
mikrovågsugnstålig skål och tillsätt
vatten enligt förhållandet 1:2 (=100 g ris
och 200 ml vatten). Krydda efter smak.
Tillsätt smörskivor, ångade lökringar eller
örter. Täck över tallriken (lock eller
plastfolie som tål mikrovågsugn).
Vänd på riset flera gånger under
tillagning.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: bottom glass
SVENSKA
3
3.6 Smälta choklad
Skär chokladen i bitar och lägg på en
tallrik. Täck över tallriken (lock eller
plastfolie som tål mikrovågsugn).
Rör om chokladen flera gånger efterhand
som den smälter.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: bottom glass
3.7 Smälta smör
Skär smöret i bitar och lägg på en tallrik.
Täck över tallriken (lock eller plastfolie
som tål mikrovågsugn).
Rör om i smöret flera gånger efterhand
som det smälter.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: bottom glass
4. GRIS/KALV
4.1 Grisstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter
mellan 1000 och 3 000 g.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak och lägg det i
en ugnsfast form. Tillsätt vatten eller
annan vätska; botten bör vara täckt till ett
djup av 20–40 mm. Vänd steken efter
cirka 30 minuter.
Ugnsnivå: 1
4.2 Kalvstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter
mellan 1000 och 3 000 g.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak och lägg det i
en ugnsfast form. Tillsätt vatten eller
annan vätska; botten bör vara täckt till ett
djup av 10–20 mm. Täck över med ett
lock.
Ugnsnivå: 1
4.3 Ossobuco
Ingredienser/Tillagningsmetod:
4 msk smör för bryning
4 kalvläggsskivor, cirka 3 - 4 cm tjocka
(skurna på tvären i förhållande till
benen)
4 medelstora morötter, skurna i små
tärningar
4 stjälkar selleri, skurna i små tärningar
1 kg mogna tomater, skalade,
halverade, urkärnade och tärnade
1 knippe persilja, sköljd och
grovhackad
4 matskedar smör
2 msk mjöl för panering
6 matskedar olivolja
250 ml vitt vin
250 ml köttbuljong
3 medelstora lökar, skalade och
finhackade
3 vitlöksklyftor, skalade och tunt
skivade
1/2 tsk vardera av timjan och oregano
2 lagerblad
2 kryddnejlikor
salt, nymalen svartpeppar
Beskrivning:
Smält 4 matskedar smör i en ugnspanna
och fräs grönsakerna i den. Tag ut
grönsakerna ur pannan.
Skölj av kalvläggsskivorna, torka, krydda
och täck dem sedan med mjölet. Skaka
av överblivet mjöl. Hetta upp olivoljan
och bryn skivorna på medelhög värme
tills de är gyllenbruna. Tag ur köttet och
häll av överbliven olivolja.
Deglasera köttsaften i långpannan med
250 ml vin, häll över i en kastrull och låt
sjuda en stund. Tillsätt 250 ml
köttbuljong samt persilja, timjan,
oregano och tärnade tomater. Krydda
med salt och peppar. Låt sedan koka
upp igen.
Lägg grönsakerna i en ugnsform, lägg
köttet ovanpå och häll såsen över allting.
Täck ugnspannan med ett lock och ställ
in den i produkten.
Tid i produkten: 120 minuter
Ugnsnivå: 2
4.4 Kalvlägg
Ingredienser/Tillagningsmetod:
www.aeg.com
4
1 baklägg av kalv 1,5 - 2 kg
4 skivor kokt skinka
2 msk matolja
1 tesked salt
1 tsk ädelpaprika
1/2 tsk basilika
1 liten burk skivade champinjoner (280
g)
soppgrönsaker (morot, purjolök,
selleri, persilja)
vatten
Beskrivning:
Skär 8 snitt på längden runtom hela
kalvläggen. Skär fyra skivor av kokt skinka
i halvor och placera i snitten. Blanda olja,
salt, paprika och basilika och sprid ut
över kalvläggen. Lägg kalvläggen i en
långpanna och strö ut champinjonerna
över den. Tillsätt soppgrönsaker och
vatten till kalvläggen. Botten bör vara
täckt till ett djup av 10 - 15 mm. Vänd
steken efter cirka 30 minuter.
Tid i produkten: 160 minuter
Ugnsnivå: 1
4.5 Köttfärslimpa med örter
Ingredienser för 4 personer:
brödskivor skurna i små bitar och
doppade i lite varmt vatten
1 lök, finhackad som stekts lätt i lite
smör
1 krossad vitlöksklyfta
250 g köttfärs
250 g fläskfärs
100 g kalvstek
1 ägg
1 tesked salt
peppar
paprika
1 matsked hackad persilja
1 tesked finhackad rosmarin
1 tesked timjanblad
4 skivor bacon, för att lägga ovanpå
Beskrivning:
Blanda alla ingredienser väl, forma till en
köttfärslimpa och lägg i en
mikrovågsugnssäker, brandsäker form.
Lägg baconskivorna ovanpå.
Tid i produkten: 40 minuter
Ugnsnivå: 2
4.6 Plommonfylld fläskkarré
Ingredienser/Tillagningsmetod:
200 g torkade plommon
150 ml vitt vin
1,5 kg grisstek eller kalvsadel (utan
ben)
1 medelstor lök
äpple
salt, peppar och paprika
Beskrivning:
Blötlägg plommonen i vitt vin i två
timmar. Skölj köttet snabbt med vatten
och torka det sedan. Skär hål i köttets
undersida och stoppa in ett plommon i
varje hål. Tryck in dem så långt det går.
Krydda köttet och lägg det i ugnsformen
med plommonsidan nedåt. Skala lök och
äpple. Skär i klyftor och lägg runt steken.
Späd vinet som användes för att
blötlägga plommonen med vatten till 2,5
dl och häll över steken. Servera till
exempel med croquetter, potatisgratäng
eller broccoli.
Tid i produkten: 60 minuter
Ugnsnivå: 2
5.
NÖT/VILT/LAMM
5.1 Bräserat kött
Inställningar:
Automatisk matlagningstermometer.
Innertemperatur för:
Röd inuti - 48 °C
Rosa - 65 °C
Välstekt - 70 °C
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak, sätt i
matlagningstermometern och lägg i en
ugnsfast form.
Ugnsnivå: 1
5.2 Viltstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter
mellan 1000 och 3 000 g.
Beskrivning:
SVENSKA 5
Krydda köttet efter smak och lägg det i
en ugnsfast form. Tillsätt vatten eller
annan vätska; botten bör vara täckt till ett
djup av 10–20 mm. Täck över med ett
lock.
Ugnsnivå: 1
5.3 Harsadel
Ingredienser/Tillagningsmetod:
2 harsadlar
6 enbär (krossade)
salt och peppar
30 g smält smör
125 ml gräddfil
soppgrönsaker (morot, purjolök,
selleri, persilja)
Beskrivning:
Gnid in harsadlarna med krossade enbär,
salt och peppar, och stryk på smält smör.
Lägg harsadlarna i en ugnspanna, häll
gräddfil över och lägg i
soppgrönsakerna.
Tid i produkten: 35 minuter
Ugnsnivå: 2
5.4 Kanin i senapssås
Ingredienser/Tillagningsmetod:
2 kaniner, 800 g vardera
salt och peppar
2 matskedar olivolja
2 grovhackade lökar
50 g tärnad bacon
2 matskedar mjöl
375 ml kycklingbuljong
125 ml vitt vin
1 tsk färsk timjan
125 ml grädde
2 msk Dijonsenap
Beskrivning:
Skär kaninerna i 8 lika stora bitar,
smaksätt med salt och peppar och bryn
på alla sidor.
Tag ur kaninbitarna och bryn lök och
bacon. Strö över mjöl och rör om. Rör i
kycklingbuljong, vitt vin och timjan, och
låt koka upp.
Tillsätt grädde och Dijonsenap, lägg i
köttet, täck över med ett lock och ställ
sedan in i produkten.
Tid i produkten: 90 minuter
Ugnsnivå: 2
5.5 Vildsvin
För att göra marinaden:
1,5 l rött vin
150 g rotselleri
150 g morötter
2 lökar
5 lagerblad
5 kryddnejlikor
2 knippen soppgrönsaker (morot,
purjolök, selleri, persilja)
Låt allting koka upp och låt sedan
svalna.
1,5 kg vildsvinsstek (bog)
Häll marinaden över steken tills den är
täckt och låt den marineras i 3 dagar.
Ingredienser för stekning:
salt
peppar
soppgrönsakerna från marinaden
1 liten burk kantareller
Beskrivning:
Ta ut vildsvinssteken ur marinaden och
torka den. Smaksätt med salt och peppar
och bryn på alla sidor. Lägg i ugnsform.
Tillsätt kantareller och några av
soppgrönsakerna ur marinaden.
Häll marinaden i ugnsformen. Botten bör
vara täckt till ett djup av 10 - 15 mm. Täck
över ugnspannan med ett lock och ställ
in i produkten.
Tid i produkten: 140 minuter
Ugnsnivå: 1
5.6 Lammstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter
mellan 1000 och 3 000 g.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak och lägg det i
en ugnsfast form. Tillsätt vatten eller
annan vätska; botten bör vara täckt till ett
djup av 10 – 30 mm. Täck över med ett
lock.
Ugnsnivå: 1
5.7 Lammstek med ben
Ingredienser/Tillagningsmetod:
www.aeg.com
6
2,7 kg lammstek med ben
30 ml olivolja
salt
peppar
3 vitlöksklyftor
1 knippe färsk rosmarin (eller 1 tsk
torkad)
vatten
Beskrivning:
Skölj lammsteken och klappa den sedan
torr, gnid in olivolja och skär snitt i köttet.
Krydda med salt och peppar. Skala och
skiva vitlöksklyftorna, tryck sedan ner
dem i snitten i köttet tillsammans med
rosmarinkvistarna.
Lägg lammsteken i en ugnsform och
tillsätt vatten. Botten bör vara täckt till ett
djup av 10 - 15 mm. Vänd steken efter
cirka 30 minuter.
Tid i produkten: 165 minuter
Ugnsnivå: 1
6. FÅGEL
6.1 Hel kyckling
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter
mellan 900 och 2 100 g.
Beskrivning:
Lägg kycklingen i en ugnsfast form och
krydda efter smak. Vänd steken efter ca.
30 minuter. Displayen visar en
påminnelse.
Ugnsnivå: 1
6.2 Kycklinglår
Ingredienser/Tillagningsmetod:
4 kycklinglår à 250 g
250 g crème fraîche
125 ml grädde
1 tesked salt
1 tesked paprika
1 tesked curry
1/2 tesked peppar
250 g skivade burkchampinjoner
20 g majsstärkelse
Beskrivning:
Rengör kycklinglåren och lägg i en
ugnsform. Blanda ihop resten av
ingredienserna och häll över
kycklinglåren.
Tid i produkten: 55 minuter
Ugnsnivå: 2
6.3 Coq au Vin
Ingredienser/Tillagningsmetod:
1 kyckling
salt
peppar
1 matsked mjöl
50 g skirat smör
500 ml vitt vin
500 ml kycklingbuljong
4 matskedar sojasås
1/2 knippe persilja
1 kvist timjan
150 g tärnad bacon
250 g portobello, rengjorda och
skurna i fjärdedelar
12 schalottenlökar, skalade
2 vitlöksklyftor, skalade och krossade
Beskrivning:
Rengör kycklingen, krydda med salt och
peppar och strö över mjölet.
Värm det skirade smöret i en stekpanna
och bryn kycklingen på alla sidor. Häll i
vitt vin, kycklingbuljong och sojasås och
koka upp.
Tillsätt persilja, timjan, tärnad bacon,
svamp, schalottenlök och vitlök.
Koka upp igen, täck över med ett lock
och ställ in i produkten.
Tid i produkten: 55 minuter
Ugnsnivå: 1
6.4 Kycklingvingar
Ingredienser/Tillagningsmetod:
1 kg kycklingvingar
Marinad:
2 matsked matolja
2 matsked sojasås
1 matsked senap
1 krossad vitlöksklyfta
rosmarin
timjan
nymalen svartpeppar
SVENSKA
7
majsstärkelse
Beskrivning:
Blanda olja, sojasås, senap, vitlök och
örter. Täck över kycklingvingarna med
marinaden och låt dra i 2-3 timmar. Strö
sedan över lite majsstärkelse.
Tid i produkten: 25 minuter
Ugnsnivå: 2
Sätt en mikrovågsugnstålig tallrik i
botten för att samla upp dropp.
Vänd efter 10 minuter.
6.5 Kyckling, 2 halvor
Ingredienser/Tillagningsmetod:
1 kg hel kyckling, i halvor
salt
peppar
örter efter behag
olja för ösning
Tid i produkten: 30 minuter
Ugnsnivå: 2
Sätt en mikrovågsugnstålig tallrik i
botten för att samla upp dropp.
Vänd efter 15 minuter.
6.6 Fylld kyckling
Ingredienser/Tillagningsmetod:
1 kyckling, 1,2 kg (med krås)
1 matsked matolja
1 tesked salt
1/4 tesked paprika
50 g ströbröd
3 - 4 matskedar mjölk
1 hackad lök
1 knippe persilja, hackad
20 g smör
1 ägg
salt och peppar
Beskrivning:
Rengör och torka kycklingen. Blanda olja,
salt och paprika och gnid in i kycklingen.
Fyllning: Blanda ströbröd och mjölk.
Lägg hackad lök, persilja och smör i en
panna och fräs. Finhacka hjärtat, levern
och magen och tillsätt ett ägg. Blanda
sedan ihop allting och krydda med salt
och peppar.
Lägg kycklingen med bröstet nedåt i en
ugnspanna och ställ in i produkten. Vänd
efter 30 minuter. En ljudsignal avges.
Tid i produkten: 90 minuter
Ugnsnivå: 1
6.7 Stekt anka med apelsin
Ingredienser/Tillagningsmetod:
1 anka (1,6 – 2,0 kg)
salt
peppar
3 apelsiner, skalade, urkärnade och
tärnade
1/2 tesked salt
2 apelsiner för råsaftpressning
150 ml sherry
Beskrivning:
Rengör ankan, krydda med salt och
peppar och gnid in med apelsinskal.
Fyll ankan med saltade apelsintärningar
och sy ihop.
Placera ankan med bröstet nedåt i
långpannan.
Pressa ur saften ur apelsinerna, blanda
med sherryn och häll över ankan.
Ställ in ankan i produkten. Vänd efter 30
minuter. En ljudsignal avges.
Tid i produkten: 90 minuter
Ugnsnivå: 1
6.8 Hel anka
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter
mellan 1500 och 3 300 g.
Beskrivning:
Lägg ankan i en ugnsfast form och
krydda efter smak. Vänd steken efter ca.
30 minuter. Displayen visar en
påminnelse.
Ugnsnivå: 1
6.9 Hel gås
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter
mellan 2300 och 4 700 g.
Beskrivning:
Lägg gåsen i en ugnsfast form och
krydda efter smak. Vänd steken efter ca.
30 minuter. Displayen visar en
påminnelse.
www.aeg.com
8
Ugnsnivå: 1
6.10 Kalkon, hel
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter
mellan 1700 och 4 700 g.
Beskrivning:
Lägg kalkonen i en ugnsfast form och
krydda efter smak. Vänd steken efter ca.
30 minuter. Displayen visar en
påminnelse.
Ugnsnivå: 1
7. FISK
7.1 Fiskfilé i gräddsås
Ingredienser för 4 personer:
400 g fiskfilé (forell eller
regnbågsforell)
20 g matolja
250 g lök, i ringar
6 matskedar crème fraîche (gräddfil)
paprikapulver, sött
citron
salt
Beskrivning:
Stek löken lätt i en panna med oljan tills
den är genomskinlig. Lägg sedan i en
smörad ugnsform.
Rensa fiskfiléerna, droppa citron över,
salts och lägg i formen ovanpå
lökringarna. Blanda crème fraîche med
paprika, efter behag och häll såsen över
fiskfiléerna. Salta lätt.
Tid i produkten: 12 minuter
Ugnsnivå: 1
Vrid formen efter halva tiden.
7.2 Lax på grönsaksbädd
Ingredienser/Tillagningsmetod:
400 g potatis
2 knippen salladslök
2 vitlöksklyftor
1 liten burk hackade tomater (400 g)
4 laxfiléer
juice från en citron
salt och peppar
75 ml grönsaksbuljong
50 ml vitt vin
1 kvist färsk rosmarin
150 ml vin
1/2 knippe färsk timjan
Beskrivning:
Skölj potatisen. Skala, skär i fjärdedelar
och koka i saltat vatten i 25 minuter, låt
sedan rinna av och skär i skivor.
Skölj och finhacka salladslöken. Skala
vitlöksklyftorna och skär i bitar. Blanda
lök och vitlök med den hackade tomaten.
Skvätt citronjuice över laxfiléerna och låt
dem marineras en stund. Torka sedan av
och smaksätt med salt peppar.
Blanda grönsaker och potatis och
placera i en smord ugnsfast form. Krydda
och lägg laxen överst.
Häll grönsaksbuljong och vitt vin över,
sprid ut rosmarin och timjan ovanpå.
Tid i produkten: 35 minuter
Ugnsnivå: 2
7.3 Sjötungsrullader
Ingredienser/Tillagningsmetod:
4 sjötungefiléer
saft av en halv citron
salt, nymalen svartpeppar
100 g hackad bladspenat, djupfryst,
tinad
1 vitlöksklyfta
2 matskedar vitt vin
50 ml grädde
1 äggula
Beskrivning:
Droppa citronjuice över fiskfiléerna och
salta och peppra. Pressa ut spenaten och
krydda med vitlök. Täck sjötungefiléerna
med spenat och rulla till en cylinder.
Lägg i en smörad bakform och se till att
de tunna ändarna på filéerna är invikta
undertill. Droppa vitt vin över rullarna.
Vispa ihop grädde och äggula och salta
lätt. Lägg över fiskrullarna.
Tid i produkten: 17 minuter
Ugnsnivå: 2
7.4 Ugnsbakad fiskfilé
Ingredienser/Tillagningsmetod:
SVENSKA
9
600 - 700 g gös-, lax- eller havsforell-
filéer
150 g riven ost
250 ml grädde
50 g ströbröd
1 tsk dragon
hackad persilja
salt, peppar
citron
smör
Beskrivning:
Skvätt citronjuice över fiskfiléerna och låt
marinera ett tag. Badda med
hushållspapper för att ta bort överbliven
juice. Salta och peppra fiskfiléerna på
båda sidor. Placera sedan fiskfiléerna i en
smord, ugnsfast form.
Rör ihop riven ost, hackad persilja,
dragon, ströbröd och grädde. Fördela
genast blandningen över fiskfiléerna och
klicka ut smör på blandningen.
Tid i produkten: 35 minuter
Ugnsnivå: 2
7.5 Fryst fiskgratäng
Instruktioner för tid och temperatur
återfinns på förpackningen. Följ
tillverkarens anvisningar.
8. MJUK KAKA
8.1 Krämig äppelpaj
Ingredienser/Tillagningsmetod:
2 skivor schweizisk smördeg
(kvadratiskt utrullad)
50 g malda hasselnötter
1,2 kg äpplen
3 ägg
300 ml grädde
70 g socker
Beskrivning:
Lägg smördegen på en välsmord bakplåt
och stick hål över hela botten med en
gaffel. Sprid ut hasselnötterna jämnt över
smördegen. Skala och kärna ur äpplena
och skär dem i 12 skivor. Sprid ut
skivorna jämnt på smördegen. Vispa ihop
ägg, grädde socker och vaniljsocker
ordentligt och häll ut över äpplena.
Tid i produkten: 55 minuter
Ugnsnivå: 3
8.2 Citrontårta
Ingredienser för smeten:
250 g smör
200 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
1 nypa salt
4 ägg
150 g mjöl
150 g potatismjöl
1 slät tesked bakpulver
rivet skal av 2 citroner
Ingredienser till glasyren:
125 ml citronjuice
100 g florsocker
Övrigt:
Rektangulär bakform, 30 cm lång
Margarin för smörjning
Ströbröd för att täcka bakformen
Beskrivning:
Häll smör, socker, citronskal, vaniljsocker
och salt i en skål och vispa tills det är
pösigt. Tillsätt sedan äggen, ett åt
gången, vispa pösigt igen.
Rör samman mjöl, potatismjöl och
bakpulver och rör ner i smeten.
Häll smeten i den smorda och bröade
formen, jämna till och sätt in formen i
produkten.
Blanda citronsaft och florsocker efter
gräddningen. Lägg den bakade kakan på
aluminiumfolie.
Vik upp aluminiumfolien längs kakans
sidor så att glasyren inte rinner ut. Nagga
kakan och bred på glasyr med en pensel.
Låt därefter kakan stå en stund för att
suga upp glasyren.
Tid i produkten: 75 minuter
Ugnsnivå: 2
8.3 Morotskaka
Ingredienser för smeten:
150 ml solrosolja
100 g farinsocker
2 ägg
75 g sirap
www.aeg.com
10
175 g mjöl
1 tesked kanel
1/2 tesked malen ingefära
1 tesked bakpulver
200 g fint rivna morötter
75 g sultanrussin
25 g kokosflingor
Ingredienser för fyllningen:
50 g smör
150 g cream cheese
40 g strösocker
malda hasselnötter
Övrigt:
Rund springbakform med 22 cm
diameter, smord
Beskrivning:
Vispa ihop solrosolja, farinsocker, ägg
och sirap. Rör ner resten av
ingredienserna till smeten.
Häll smeten i den smorda bakformen.
Tid i produkten: 55 minuter
Ugnsnivå: 2
Efter bakning:
Rör ihop smör, cream cheese och socker
(vid behov kan lite mjölk tillsättas för att
göra glasyren bredbar).
Bred ut glasyren över kakan när denna
har svalnat och strö ut malen hasselnöt
ovanpå.
8.4 Fylld vetefläta
Ingredienser för degen:
650 g mjöl
20 g jäst
200 ml mjölk
40 g socker
5 g salt
5 äggulor
200 g rumstempererat smör
Ingredienser för fyllningen:
250 g hackade valnötter
20 g ströbröd
1 tsk mald ingefära
50 ml mjölk
60 g honung
30 g smält smör
20 ml rom
Ingredienser för garnering:
1 äggula
lite mjölk
50 g flagade mandlar
Beskrivning:
Sikta ned mjölet i en skål, gör ett hål i
mitten. Skär upp jästen, placera den i
hålet, rör ned med mjölken och lite av
sockret och mjölet från kanterna. Strö
över lite mjöl och låt jäsa på en varm
plats tills mjölet som strötts över börjar
spricka.
Tillsätt resten av sockret på mjölkanten.
Knåda alla ingredienser till en smidig
jäsdeg. Låt degen jäsa på en varm plats
till ungefär dubbel storlek.
Blanda ihop alla ingredienserna till
fyllningen. Dela degen i tre lika stora
delar och kavla ut till långa rektanglar.
Fördela en tredjedel av fyllningen på
varje rektangel och rulla sedan ihop
degbitarna.
Gör en fläta av de tre degbitarna. Pensla
flätans yta med en blandning av äggula
och mjölk och strö sedan över flagad
mandel.
Tid i produkten: 55 minuter
Ugnsnivå: 2
8.5 Tysk ringkaka
Ingredienser för botten:
500 g mjöl
1 litet paket torkad jäst (8 g torrjäst
eller 42 g färsk jäst)
80 g florsocker
150 g smör
3 ägg
2 släta teskedar salt
150 ml mjölk
70 g russin (dränk i 20 ml kirsch under
1 timme i förväg)
Ingredienser för garnering:
50 g hela, skållade mandlar
Beskrivning:
Lägg mjöl, torrjäst, florsocker, smör, ägg,
salt och mjölk i en skål och knåda till en
smidig jäsdeg. Täck över degen i skålen
och låt jäsa i 1 timme.
Knåda in de indränkta russinen i degen
för hand.
Placera mandlarna individuellt i varje
hålighet i en smord och mjöltäckt
gugelhupfform.
SVENSKA
11
Forma sedan degen till en korv, lägg den
i gugelhupfformen. Täck över och låt jäsa
i ytterligare 45 minuter.
Tid i produkten: 60 minuter
Ugnsnivå: 2
8.6 Brownies
Ingredienser/Tillagningsmetod:
250 g vanlig choklad
250 g smör
375 g socker
2 paket vaniljsocker (ungefär 16 g)
1 nypa salt
5 matskedar vatten
5 ägg
375 g valnötter
250 g mjöl
1 tesked bakpulver
Beskrivning:
Bryt chokladen i stora bitar och smält i
ett vattenbad.
Vispa ihop smör, socker, vaniljsocker, salt
och vatten. Tillsätt äggen och den smälta
chokladen.
Grovhacka valnötterna, blanda dem med
mjölet och bakpulvret, och rör ner i
chokladsmeten.
Täck en djup bakplåt med
bakplåtspapper, häll ut smeten ovanpå
och jämna ut.
Tid i produkten: 50 minuter
Ugnsnivå: 3
Efter bakning:
Låt svalna. Avlägsna bakplåtspapperet
och skär i fyrkanter.
8.7 Muffins
Ingredienser/Tillagningsmetod:
150 g smör
150 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
1 nypa salt
skal från en ovaxad citron
2 ägg
50 ml mjölk
25 g potatismjöl
225 g mjöl
10 g bakpulver
1 burk surkörsbär (375 g)
225 g grovhackad choklad
Övrigt:
Pappersformer, cirka 7 cm i diameter
Beskrivning:
Vispa samman smör, socker, vaniljsocker,
salt och skal från en ovaxad citron. Tillsätt
ägg och vispa ihop igen.
Blanda potatismjöl, mjöl och bakpulver
och rör ner i smeten tillsammans med
mjölken.
Låt surkörsbären rinna av och rör ner i
smeten tillsammans med chokladbitarna.
Häll smeten i pappersformarna, sätt
formarna på en bakplåt och ställ i
produkten. Använd muffinsplåt om
möjligt.
Tid i produkten: 40 minuter
Ugnsnivå: 3
8.8 Lätt tårtbotten
Ingredienser/Tillagningsmetod:
4 ägg
2 matskedar varmt vatten
50 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
1 nypa salt
100 g socker
100 g mjöl
100 g potatismjöl
2 släta teskedar bakpulver
Övrigt:
28 cm rund springform, svart, botten
täckt med bakplåtspapper
Beskrivning:
Separera äggen. Rör ihop äggulorna
med varmt vatten, 50 g socker,
vaniljsocker och salt. Vispa äggvitorna
tillsammans med 100 g socker till hårt
skum.
Sikta ihop mjöl, potatismjöl och
bakpulver.
Blanda försiktigt samman äggvitorna och
äggulorna. Rör sedan försiktigt ner
mjölblandningen. Häll smeten i
bakformen, jämna till och sätt in i
produkten.
Tid i produkten: 45 minuter
Ugnsnivå: 2
www.aeg.com
12
8.9 Savarinkaka
Ingredienser för degen:
350 g mjöl
1 litet paket torkad jäst (8 g torrjäst
eller 42 g färsk jäst)
75 g socker
100 g smör
5 äggulor
1/2 tesked salt
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
125 ml mjölk
Efter bakning:
375 ml vatten
200 g socker
100 ml plommonbrännvin eller 100 ml
apelsinlikör
Beskrivning:
Lägg mjöl, torrjäst, socker, smör,
äggulor, salt, vaniljsocker och mjölk i en
skål och knåda till en smidig jäsdeg. Täck
över degen i skålen och låt jäsa i 1
timme. Placera sedan degen i smord
cirkelformad kakform och täck över igen
för jäsning i 45 minuter.
Tid i produkten: 35 minuter
Ugnsnivå: 1
Efter bakning:
Koka upp vatten och socker och låt
sedan svalna.
Tillsätt plommonbrännvin eller
apelsinlikör till sockervattnet och rör
ihop.
När kakan har kallnat, genomborra den
flera gånger med ett träspett och låt
sedan blandningen sugas upp jämnt av
kakan.
8.10 Strösselkaka
Ingredienser för degen:
375 g mjöl
20 g jäst
150 ml ljummen mjölk
60 g socker
1 nypa salt
2 äggulor
75 g rumstempererat smör
Ingredienser för stekning:
200 g socker
200 g smör
1 tesked kanel
350 g mjöl
50 g hackade nötter
30 g smält smör
Beskrivning:
Sikta ned mjölet i en skål, gör ett hål i
mitten. Skär upp jästen, placera den i
hålet, rör ned med mjölken och lite av
mjölet från kanterna. Strö över lite mjöl
och låt jäsa på en varm plats tills mjölet
som strötts över börjar spricka.
Lägg socker, äggulor, smör och salt på
mjölkanten. Knåda alla ingredienser till
en smidig jäsdeg.
Låt degen jäsa på en varm plats till
ungefär dubbel storlek. Kavla sedan ut
degen och placera den på en smord
bakplåt och låt jäsa igen.
Lägg socker, smör och kanel i en skål och
rör ihop.
Tillsätt mjöl och nötter och knåda ihop så
att du kan göra en smuldeg.
Fördela smöret på den jästa degen och
fördela smuldegen jämnt över den.
Tid i produkten: 35 minuter
Ugnsnivå: 3
8.11 Sockerkaka
Ingredienser/Tillagningsmetod:
5 ägg
340 g socker
100 g smält smör
360 g mjöl
1 paket bakpulver (ungefär 15 g)
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
1 nypa salt
200 ml kallt vatten
Övrigt:
28 cm rund springform, svart, botten
täckt med bakplåtspapper
Beskrivning:
Häll socker, ägg, vaniljsocker och salt i en
skål och vispa i 5 minuter eller tills det är
pösigt. Rör sedan ner det smälta smöret.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i
smeten.
Tillsätt slutligen kallt vatten och rör om
väl. Häll smeten i bakformen, jämna till
och sätt in i produkten.
Tid i produkten: 55 minuter
SVENSKA
13
Ugnsnivå: 2
8.12 Mormors äppelkaka
Ingredienser/Tillagningsmetod:
250 g smör
250 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
1 nypa salt
100 g marsipan
5 ägg
500 g mjöl
1 paket bakpulver (ungefär 15 g)
1 påse pepparkakskryddor (cirka 20 g)
50 g kakaopulver
150 ml rött vin
1,2 kg äpplen
Beskrivning:
Lägg smör, socker, vaniljsocker och salt i
en skål och vispa tills det är pösigt.
Tillsätt marsipan i små bitar och vispa
ihop till en jämn deg. Tillsätt äggen, ett i
taget, och vispa tills det är pösigt. Tillsätt
mjöl, bakpulver, pepparkakskryddor och
kakaopulver till blandningen. Rör i rött
vin. Lägg degen i en djup bakplåt täckt
med bakplåtspapper och jämna till. Skala
och kärna ur äpplena och skär dem i 0,5
cm tjocka skivor. Plommonpuré: Lägg
skivorna ovanpå degen och fyll
äppelhålen med plommonpuré. Sätt
sedan in i produkten.
Tid i produkten: 40 minuter
Ugnsnivå: 3
Låt kakan svalna och ta bort
bakplåtspapperet.
Glasyr:
250 ml äppeljuice
12 g gelatin
Låt kakan svalna och ta bort
bakplåtspapperet.
Blanda till glasyren med äppeljuicen och
gelatinet och pensla över kakan.
8.13 Mandelkaka
Ingredienser för smeten:
5 ägg
200 g socker
100 g marsipan
200 ml olivolja
450 g mjöl
1 matsked kanel
1 paket bakpulver (ungefär 15 g)
50 g hackade pistaschmandlar
125 g finhackad mandel
300 ml mjölk
Ingredienser för fyllningen:
200 g aprikosmarmelad
5 matskedar florsocker
1 tesked kanel
2 matskedar varmt vatten
flagad mandel
Övrigt:
28 cm springform
Beskrivning:
Vispa ihop ägg, socker och marsipan i 5
minuter. Tillsätt sedan långsamt olivoljan
till äggsmeten.
Sikta ihop mjöl, kanel och bakpulver, och
blanda sedan ner de hackade
pistaschmandlarna och den malda
mandeln i mjölet. Rör sedan försiktigt ner
äggsmeten i mjölken.
Häll ut i bakformen, vars botten har
beströtts med ströbröd.
Tid i produkten: 70 minuter
Ugnsnivå: 2
Efter bakning:
Värm aprikosmarmeladen och bred
sedan ut den på kakan med en pensel.
Låt svalna. Rör ihop florsocker, kanel och
varmt vatten, och bred sedan ut det på
kakan. Strö sedan flagad mandel direkt
på kakans glaserade yta.
8.14 Fryst Apfel Strudel
Instruktioner för tid och temperatur
återfinns på förpackningen. Följ
tillverkarens anvisningar.
8.15 Cheesecake
Ingredienser för botten:
150 g mjöl
70 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
1 ägg
70 g rumstempererat smör
Ingredienser för ostkrämen:
3 äggvitor
50 g russin
2 matskedar rom
750 g lättkvarg
3 äggulor
www.aeg.com
14
200 g socker
saft från en citron
200 g crème fraîche
1 paket vaniljsåspulver (40 g eller
motsvarande mängd pulver för att
göra pudding av 500 ml mjölk)
Övrigt:
Svart springbakform med 26 cm
diameter, smord
Beskrivning:
Sikta ned mjölet i en skål. Tillsätt resten
av ingredienserna och blanda ihop med
en elvisp. Ställ sedan degen i kylskåpet i
2 timmar.
Lägg cirka 2/3 av degen i den smorda
kakformen och gör små hål med en
gaffel.
Forma en ca. 3 cm hög kant av resten av
degen.
Vispa äggvitorna till hårt skum med en
elvisp. Tvätta russinen, låt dem torka väl,
droppa över rommen och låt dra in.
Häll lättkvarg, äggulorna, socker,
citronsaften, creme fraiche och
puddingpulvret i en skål och blanda
ingredienserna väl.
Vänd avslutningsvis försiktigt ner de
vispade äggvitorna och russinen i
kvargsmeten.
Tid i produkten: 85 minuter
Ugnsnivå: 2
8.16 Botten för fruktkaka
Ingredienser/Tillagningsmetod:
200 g smör
200 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
1 nypa salt
3 ägg
300 g mjöl
1/2 paket bakpulver (ungefär 8 g)
125 g korinter
125 g russin
60 g hackade mandlar
60 g kanderat citronskal eller kanderat
apelsinskal
60 g hackade kanderade körsbär
70 g hela, skållade mandlar
Övrigt:
Svart springbakform, 24 cm i diameter
Margarin för smörjning
Ströbröd för att täcka bakformen
Beskrivning:
Lägg smör, socker, vaniljsocker och salt i
en skål och vispa ihop. Tillsätt sedan
äggen, ett åt gången, vispa igen. Blanda
mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
Rör också ner frukten i smeten.
Häll smeten i den förberedda formen
och dra upp smeten lite högre längs
kanten än i mitten. Garnera kanten och
mitten av kakan med hela, skållade
mandlar. Sätt in kakan i produkten.
Tid i produkten: 100 minuter
Ugnsnivå: 2
8.17 Frukttarte
Ingredienser för pajbotten:
200 g mjöl
1 nypa salt
125 g smör
1 ägg
50 g socker
50 ml kallt vatten
Ingredienser för fyllningen:
Frukt beroende på säsong (400 g
äpplen, persikor, surkörsbär, etc.)
90 g finhackad mandel
2 ägg
100 g socker
90 g rumstempererat smör
Övrigt:
Quiche-form med 28 cm diameter,
smord
Beskrivning:
Sikta mjölet i en skål, blanda salt och
smör skuret i små bitar med mjölet.
Tillsätt sedan ägg, socker och kallt
vatten, och knåda till en deg.
Låt degen svalna i kylskåpet i 2 timmar.
Kavla ut den kylda degen, placera i den
smorda quiche-formen och stick hål med
en gaffel. Rengör och kärna ur frukten
och lägg ut den i små bitar eller skivor på
degen. Lägg malen mandel, ägg, socker
och rumstempererat smör i en skål och
vispa tills det blir pösigt. Häll sedan ut
det ovanpå frukten och jämna till.
Tid i produkten: 50 minuter
Ugnsnivå: 2
SVENSKA
15
9. PIZZA/PAJ/BRÖD
9.1 Pizza
Ingredienser för degen:
14 g jäst
200 ml vatten
300 g mjöl
3 g salt
1 matsked matolja
Ingredienser för fyllningen:
1/2 liten burk tomater, hackade (200
g)
200 g ost, riven
100 g salami
100 g kokt skinka
150 g svamp (på burk)
150 g fetaost
oregano
Övrigt:
Bakplåt, smord
Beskrivning:
Smula sönder jästen i en skål och lös upp
den i vattnet. Blanda mjölet och saltet
och blanda ner det i skålen tillsammans
med oljan.
Knåda ingredienserna till en smidig deg
som släpper från skålens kanter. Täck
därefter över degen och låt den jäsa på
en varm plats till dubbel storlek.
Kavla ut degen och placera den på den
smorda bakplåten. Stick hål i botten med
en gaffel.
Lägg på ingredienserna till fyllningen i
tur och ordning.
Tid i produkten: 25 minuter
Nivåer: 2
9.2 Fryst panpizza
Instruktioner för tid och temperatur
återfinns på förpackningen. Följ
tillverkarens anvisningar.
9.3 Kyld pizza
Instruktioner för tid och temperatur
återfinns på förpackningen. Följ
tillverkarens anvisningar.
9.4 Fryst pizza
Instruktioner för tid och temperatur
återfinns på förpackningen. Följ
tillverkarens anvisningar.
9.5 Fryst portionspizza
Instruktioner för tid och temperatur
återfinns på förpackningen. Följ
tillverkarens anvisningar.
9.6 Örtfylld pirog
Ingredienser för degen:
300 g mjöl
20 g jäst
125 ml mjölk
1 ägg
50 g smör
3 g salt
Ingredienser för fyllningen:
750 g lök
250 g bacon
3 ägg
250 g crème fraîche
125 ml mjölk
1 tesked salt
1/2 tsk malen peppar
Beskrivning:
Sikta ned mjölet i en skål, gör ett hål i
mitten.
Skär upp jästen och lägg i hålet. Blanda
med mjölken och lite mjöl från kanterna.
Strö mjöl över degen och lämna på en
varm plats för jäsning tills det utströdda
mjölet börjar spricka.
Lägg ägget och smöret på mjölkanten.
Knåda alla ingredienser till en smidig
jäsdeg.
Låt degen jäsa på en varm plats till
ungefär dubbel storlek.
Skala löken, dela den i fyra delar och
skiva den tunt under tiden.
Tärna bacon och tillaga försiktigt med
löken utan att bryna. Låt svalna.
Kavla ut degen och lägg den på en
smord bakplåt, nagga botten med en
gaffel och tryck upp kanterna. Låt jäsa
igen.
www.aeg.com
16
Rör ihop ägg, crème fraîche, mjölk, salt
och peppar. Tillsätt avsvalnade löken och
baconet i degblandningen. Häll
blandningen över allt och jämna till.
Tid i produkten: 45 minuter
Nivåer: 3
9.7 Quiche Lorraine
Ingredienser för pajbotten:
200 g mjöl
2 ägg
100 g smör
1/2 tesked salt
lite peppar
1 nypa muskotnöt
Ingredienser för fyllningen:
150 g riven ost
200 g kokt skinka eller magert bacon
2 ägg
250 g gräddfil
salt, peppar och muskotnöt
Övrigt:
Svart bakform, smord, 28 cm diameter
Beskrivning:
Lägg mjöl, smör, ägg och kryddor i en
skål och rör ihop till en jämn deg. Låt
degen stå i kylskåpet i några timmar.
Kavla sedan ut degen och lägg den i en
smord svart bakform. Nagga botten med
en gaffel.
Fördela skinka eller bacon på degen.
Blanda ägg, gräddfil och kryddor till
fyllningen. Tillsätt sedan ost.
Häll fyllningen över köttet.
Tid i produkten: 40 minuter
Nivåer: 2
9.8 Ostpaj
Ingredienser/Tillagningsmetod:
1,5 skivor schweizisk smördeg
(kvadratiskt utrullad)
500 g riven ost
200 ml grädde
100 ml mjölk
4 ägg
salt, peppar och muskotnöt
Beskrivning:
Placera degen på en välsmord bakplåt.
Stick hål över hela degen med en gaffel.
Fördela osten jämnt på degen. Blanda
grädde, mjölk och ägg och krydda med
salt, peppar och muskot. Rör om
ordentligt och häll ut över osten.
Tid i produkten: 45 minuter
Nivåer: 3
9.9 Fetaostfylld pirog
Ingredienser/Tillagningsmetod:
400 g fetaost
2 ägg
3 msk hackad slätbladig persilja
svartpeppar
80 ml olivolja
375 g filodeg
Beskrivning:
Blanda ihop fetaost, ägg, persilja och
peppar. Täck filodegen med en fuktig
tygbit så att den inte torkar. Pensla varje
blad med lite olja och lägg 4 blad på
varandra.
Skär i 4 remsor, cirka 7 cm per remsa.
Placera 2 rågade matskedar
fetablandning i ett hörn av varje remsa
och vik ihop den diagonalt till en
triangel.
Lägg uppochned på en bakplåt och
pensla med olja.
Tid i produkten: 25 minuter
Nivåer: 2
9.10 Pirog (30 små bitar)
Ingredienser för degen:
250 g speltmjöl
250 g smör
250 g lättkvarg
salt
Ingredienser för fyllningen:
1 litet vitkålshuvud (400 g)
50 g bacon
2 msk skirat smör
salt, peppar och muskotnöt
3 matskedar gräddfil
2 ägg
Övrigt:
Bakplåt med bakplåtspapper
Beskrivning:
Knåda speltmjöl, smör, lättkvarg och lite
salt till en deg och lägg i kylskåpet.
SVENSKA
17
Skär vitkålen i fina strimlor. Tärna bacon
och stek i det skirade smöret. Tillsätt
kålen och fräs tills den är mjuk. Krydda
med salt, peppar och muskot och blanda
med gräddfilen.
Fortsätt att bräsera tills all lös vätska har
avdunstat.
Hårdkoka äggen, kyl dem och tärna dem.
Blanda ner i kålen och låt svalna.
Kavla ut degen och skär ut cirklar med
8 cm diameter.
Lägg lite fyllning i mitten av varje cirkel
och vik över. Försegla kanterna genom
att trycka till med en gaffel.
Placera pirogerna på en bakplåt täckt
med bakplåtspapper och pensla med
äggula.
Tid i produkten: 20 minuter
Nivåer: 3
9.11 Franskbröd
Ingredienser/Tillagningsmetod:
1 000 g mjöl
40 g färsk jäst eller 20 g torrjäst
650 ml mjölk
15 g salt
Övrigt:
Bakplåt, smord eller täckt med
bakplåtspapper
Beskrivning:
Lägg mjöl och salt i en stor skål. Lös upp
jästen i ljummen mjölk och tillsätt den i
mjölet. Knåda alla ingredienser till en
smidig deg. Beroende på mjölets kvalitet
kan lite mer mjölk behöva tillsättas för att
degen ska bli smidig.
Låt degen jäsa till dubbel storlek.
Skär degen i två delar, forma två långa
limpor och placera dem på smord eller
bakplåtspappersklädd bakplåt.
Låt bröden jäsa igen till knappt dubbla
storleken.
Strö lite mjöl över före bakningen och
skär med en skarp kniv minst 1 cm djupt,
3 - 4 gånger diagonalt över brödet.
Tid i produkten: 55 minuter
Nivåer: 2
9.12 Lantbröd
Ingredienser/Tillagningsmetod:
500 g vetemjöl
250 g rågmjöl
15 g salt
1 litet paket torrjäst
250 ml vatten
250 ml mjölk
Övrigt:
Bakplåt, smord eller täckt med
bakplåtspapper
Beskrivning:
Lägg vetemjöl, rågmjöl, salt och torrjäst i
en stor skål.
Blanda vatten, mjölk och salt och rör ner i
mjölet. Knåda alla ingredienser till en
smidig deg. Låt degen jäsa till dubbel
storlek.
Forma degen till en lång limpa och
placera den på smord eller
bakpappersbeklädd bakplåt.
Låt brödet jäsa med ungefär hälften av
sin volym. Strö ut lite mjöl före
bakningen.
Tid i produkten: 55 minuter
Nivåer: 2
9.13 Flätad vetelängd
Ingredienser för degen:
750 g mjöl
30 g jäst
400 ml mjölk
10 g socker
15 g salt
1 ägg
100 g rumstempererat smör
Ingredienser för garnering:
1 äggula
lite mjölk
Beskrivning:
Sikta ned mjölet i en skål, gör ett hål i
mitten. Skär upp jästen, placera den i
hålet, rör ner med mjölken, lite av sockret
och lite av mjölet från kanterna. Strö över
lite mjöl och låt jäsa på en varm plats tills
mjölet som strötts över börjar spricka.
Strö över lite mjöl och låt jäsa på en varm
plats tills mjölet som strötts över börjar
www.aeg.com
18
spricka. Knåda alla ingredienser till en
smidig jäsdeg.
Låt degen jäsa på en varm plats till
ungefär dubbel storlek.
Låt degen jäsa på en varm plats till
ungefär dubbel storlek. Dela sedan upp
den i tre lika stora degstycken och rulla
ut dem till längder. Fläta samman de tre
längderna.
Täck sedan över och låt jäsa i ytterligare
en halvtimme. Pensla flätans yta med en
blandning av äggula och mjölk, och ställ
sedan in i ugnen.
Tid i ugnen: 50 minuter
Ugnsnivå: 2
9.14 Bröd/Bullar
Instruktioner för tid och temperatur
återfinns på förpackningen. Följ
tillverkarens anvisningar.
9.15 Frysta bröd/bullar
Instruktioner för tid och temperatur
återfinns på förpackningen. Följ
tillverkarens anvisningar.
10. UGNSRÄTTER/GRATÄNGER
10.1 Fyllda svampar
Ingredienser för 3 personer:
6 stora svampar
1 matsked smör
salt
peppar
citronjuice
1 liten burk hackade tomater, cirka
150 g
1/2 knippe persilja, hackad
flera basilikablad, hackade
1 skiva vitt bröd, i bitar
75 g Gorgonzola, i tärningar
3 matskedar grädde
Beskrivning:
Rengör svamparna. Vrid loss stjälkarna
och skär i små tärningar. Krydda med salt
och peppar och droppa citronjuice över.
Blanda de kryddade svmpstjälkarna med
bifftomat, persilja och basilika, bröd,
gorgonzola och grädde, krydda sedan
med salt och peppar. Fyll svamphattarna
och lägg i en smörad ugnsform.
Tid i produkten: 15 minuter
Ugnsnivå: 1
10.2 Fyllda tomater
Ingredienser för 2 personer:
4 stora tomater, varje ca 300 g
1 liten zucchini, ca 80 g
60 g champinjoner
1 schalottenlök
2 msk matolja
100 g kokt ris
50 ml grönsaksbuljong
75 g mozzarella
1 matsked hackad persilja
salt
nymalen svartpeppar
Beskrivning:
Skär av ett lock på varje tomat. Använd
en tesked för att ta ut innehållet och
lämna en kant på ca 1 cm. Hacka
tomatköttet fint. Skölj zucchinin och skär i
kuber. Skiva svamparna. Skala och
finhacka schalottenlöken.
Värm oljan i en kastrull. Bryn
schalottenlöken. Tillsätt zucchinin och
svamparna och sautera kortvarigt. Tillsätt
ris, hackad tomat och buljong och låt
koka i 5 minuter. Skär mozzarellan i små
kuber. Tillsätt mozzarellan och persilja till
riset och krydda med salt och peppar.
Fyll tomaterna med ris och sätt på
tomatlocken. Lägg tomaterna i en
smörad ugnsform.
Tid i produkten: 15 minuter
Ugnsnivå: bottom glass
Vrid formen efter halva tiden.
10.3 Potatis- / zucchinigratäng
Ingredienser för 2 personer:
250 g potatis
200 g squash
salt
nymalen vitpeppar
130 g blandad riven ost (t.ex.
pizzamix)
1 liten burk ansjovis, 60 g
1 krossad vitlöksklyfta
SVENSKA
19
1 schalottenlök, finhackad
150 ml grädde
färska örter (t.ex. basilika, mejram,
oregano, timjan) eller kryddmix
lite olivolja
Beskrivning:
Skala potatis och skiva tunt.
Skölj zucchinin och torka dem noga med
en kökshandduk. Skär i tunna skivor.
Smörj en ugnsform med olivolja.
Blanda sedan ihop potatis och zucchini
och krydda med salt och peppar. Blanda
i 100 g ost, vitlöken och schalottenlöken
och lägg i lager i ugnsformen med
ansjovisen.
Blanda grädden med resten av osten.
Tillsätt de finhackade örterna eller
kryddmixen. Blanda noga och lägg över
rätten.
Tid i produkten: 30 minuter
Ugnsnivå: 1
10.4 Ostgratäng
Ingredienser för 3 personer:
8 skivor vitt bröd
100 ml vitt vin
1 lök, skuren i ringar
100 g riven ost (Gruyere eller alpost)
400 ml mjölk
3 ägg
salt
nymalen svartpeppar
muskot, färskriven
100 g tärnad bacon, rökt
40 g smörflingor
1 knippe gräslök
Beskrivning:
Skär brödet diagonalt åt båda hållen så
det blir 32 trianglar. Varva med bröd och
lökringar i en platt ugnsform. Droppa vitt
vin över rätten.
Vispa osten med mjölken och äggen.
Krydda efter behag och häll över brödet.
Sprid bacon jämnt över rätten och lägg
sedan smörskivor ovanpå.
Sprid gräslök över rätten innan den
serveras.
Tid i produkten: 30 minuter
Ugnsnivå: 1
10.5 Purjolöksgryta
Ingredienser för 2-3 personer:
500 g purjolök
250 g kvark (hälften fett)
50 ml crème fraîche
1 ägg
50 g riven ost, t.ex. parmesan
1 vitlöksklyfta
salt
nymalen svartpeppar
2 – 3 skivor skinka
1 rågad matsked skorpmjöl
smörskivor
Beskrivning:
Skär purjolöken i 1 cm tjocka ringar och
koka i saltat vatten i 5 minuter. Häll av
vattnet och låt rinna av ordentligt. Skär
skinkan i strimlor.
Rör samman kvark, crème fraîche, ägg
och 2 / 3 av osten. Pressa vitlöken i
blandningen och rör ned. Tillsätt
slutligen purjolöken och skinkan. Krydda
med salt och peppar. Lägg sedan direkt i
en smörad ugnsform.
Blanda samman resten av osten och
brödsmulorna och strö över rätten. Strö
generöst med smörbitar.
Tid i produkten: 40 minuter
Ugnsnivå: 1
10.6 Fyllda canneloni
Som en förrätt för 4 personer
Som en huvudrätt för 2 personer
Ingredienser/Tillagningsmetod:
1 finhackad lök
1 tesked margarin
1 vitlöksklyfta
1 paket djupfryst bladspenat (300 g)
100 g riven ost
1 burk tomater (400 g)
10 cannellonirör (okokta)
buljong
salt
vitpeppar
oregano
paprika
muskot
Beskrivning:
Bryn löken i margarin i en panna. Tillsätt
frusen spenat och blanda i efterhand
www.aeg.com
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

AEG KM8473121M Recipe book

Typ
Recipe book
Denna manual är också lämplig för