• 60 g hackade kanderade körsbär
• 70 g hela, skållade mandlar
Övrigt:
• Svart springbakform, 24 cm i diameter.
• Margarin för smörjning av formen
• Ströbröd till formen
Beskrivning:
Lägg smör, socker, vaniljsocker och salt i
en skål och vispa ihop. Tillsätt sedan
äggen, ett åt gången, vispa igen. Blanda
mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
Rör också ner frukten i smeten.
Häll smeten i den förberedda formen
och dra upp smeten lite högre längs
kanten än i mitten. Garnera kanten och
mitten av kakan med hela, skållade
mandlar. Sätt in kakan i produkten.
– Tid i produkten: 100 minuter
–Ugnsnivå: 2
Frukttarte
Ingredienser för pajbotten:
• 200 g mjöl
•1 nypa salt
• 125 g smör
•1 ägg
• 50 g socker
• 50 ml kallt vatten
Ingredienser för fyllningen:
• Frukt beroende på säsong (400 g äpp-
len, persikor, surkörsbär, etc.)
• 90 g finhackad mandel
•2 ägg
• 100 g socker
• 90 g rumstempererat smör
Övrigt:
• Quiche-form med 28 cm diameter,
smord
Beskrivning:
Sikta mjölet i en skål, blanda salt och
smör skuret i små bitar med mjölet. Till-
sätt sedan ägg, socker och kallt vatten,
och knåda till en deg.
Låt degen svalna i kylskåpet i 2 timmar.
Kavla ut den kylda degen, placera i den
smorda quiche-formen och stick hål med
en gaffel. Rengör och kärna ur frukten
och lägg ut den i små bitar eller skivor
på degen. Lägg malen mandel, ägg,
socker och rumstempererat smör i en
skål och vispa tills det blir pösigt. Häll se-
dan ut det ovanpå frukten och jämna till.
– Tid i produkten: 50 minuter
–Ugnsnivå: 2
Riven potatisgräng
Instruktioner för tid och temperatur åter-
finns på förpackningen. Följ tillverkarens
anvisningar.
Lasagne
Ingredienser för köttsåsen:
• 100 g bacon
•1 lök
•1 morot
• 100 g selleri
• 2 matskedar olivolja
• 400 g blandfärs
• 100 ml köttbuljong
• 1 burk krossade tomater (cirka 400 g)
• oregano, timjan, salt och peppar
Ingredienser för bechamelsåsen:
• 75 g smör
• 50 g mjöl
• 600 ml mjölk
• salt, peppar och muskotnöt
Blandas med:
• 3 matskedar smör
• 250 g gröna lasagneplattor
• 50 g riven parmesan
• 50 g mild ost, riven
Beskrivning:
Skär bort brosk och svål från fläsket med
en vass kniv och skär i små tärningar.
Skala lök och morot, putsa sellerin och
skär allt i små tärningar.
Hetta upp oljan i en stekgryta, lägg i
fläskköttet och de tärnade grönsakerna
och stek under omrörning.
Tillsätt köttfärsen gradvis och stek under
omrörning för att bryta upp och deglase-
ra köttbuljongen. Sjud köttsåsen med to-
materna, kryddorna, salt och peppar på
svag värme under lock i ca. 30 minuter.
Gör under tiden bechamelsåsen: Smält
smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och
värm tills det är gyllene under oavbruten
omrörning. Tillsätt mjölken lite i taget
under ständig omröring. Krydda såsen
med salt, peppar och muskotnöt, sjud
utan lock ca. 10 minuter.
SVENSKA 19