AEG KM8403001M Recipe book

Typ
Recipe book
SV Mikrovågskombiugn Receptbok
1. TILLAGNINGSHJÄLP -RECEPT
I menyn Tillagningshjälp är maträtterna
indelade i olika kategorier:
Upptining
Kokning/Smältning
Fågel/Kött/Fisk
Paj/Grytor/Gratäng
Efterrätter
1.1 Automatiska program
Dessa automatiska program ger optima-
la inställningar för alla slags kött eller
andra recept:
Köttprogram med Vikt automatisk -
funktion (menyn Tillagningshjälp ) -
denna funktion beräknar automatiskt
tillagningstiden. För att använda den
måste matens vikt matas in.
Automatiska recept -funktion (menyn
Tillagningshjälp ) - denna funktion an-
vänder fördefinierade värden för en
maträtt. Förbered maträtten enligt re-
ceptet i denna bok.
Vikt automatisk -rätter
Hel kyckling
Bräserat kött
Viltstek
Lammstek
Grisstek
Kalvstek
Hel anka
Hel gås
Kalkon, hel
1.2 Upptining
Tina fisk
Lägg den djupfrysta fisken på en upp
och nedvänd tallrik och ställ tallriken i en
behållare så att smältvattnet kan rinna av
utan att smutsa ned mikrovågsugnens
insida.
Kontrollera maten regelbundet under
upptiningen och vänd den flera gånger.
Efterhand som fisken tinar ska du under-
söka fiskens olika delar om den är block-
frusen.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: mikrovågstallrik
Efter upptiningen ska livsmedlet stå i
rumstemperatur ungefär lika lång tid
som upptiningstiden.
Tina fågel
Lägg maten som ska tinas på en upp och
nedvänd tallrik och ställ tallriken i en be-
hållare så att smältvattnet kan rinna av
utan att smutsa ned produkten.
Kontrollera maten regelbundet under
upptiningen och vänd den flera gånger.
Täck exponerade feta ytor som ben och
vingspetsar med aluminiumfolie.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: mikrovågstallrik
Efter upptiningen ska livsmedlet stå i
rumstemperatur ungefär lika lång tid
som upptiningstiden.
Tina kött
Lägg det djupfrysta köttet på en upp
och nedvänd tallrik och ställ tallriken i en
behållare så att smältvattnet kan rinna av
utan att smutsa ned produkten.
Kontrollera maten regelbundet under
upptiningen och vänd den flera gånger.
Efterhand som maten tinar ska du noga
ta isär köttfärs eller delar av köttet om
det är blockfruset.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: mikrovågstallrik
Efter upptiningen ska livsmedlet stå i
rumstemperatur ungefär lika lång tid
som upptiningstiden.
Tina bröd
Lägg brödet på en kökshandduk på en
tallrik.
Vänd på brödet flera gånger under upp-
tiningen.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: mikrovågstallrik
2
www.aeg.com
Efter upptiningen ska livsmedlet stå i
rumstemperatur ungefär lika lång tid
som upptiningstiden.
1.3 Kokning/Smältning
Färska grönsaker
Lägg hackade grönsaker i en mikrovåg-
sugnssäker tallrik och tillsätt ca 50 ml vat-
ten. Täck över tallriken (lock eller plastfo-
lie som tål mikrovågsugn).
Vänd på grönsakerna flera gånger under
tillagning.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: mikrovågstallrik
Tips: Om grönsakerna är mycket krispiga
kan du ställa in en lägre vikt. Om grönsa-
kerna är för mjuka kan du ställa in en
högre vikt.
Frusna grönsaker
Lägg djupfrysta grönsaker i en mikrovåg-
sugnstålig tallrik och tillsätt ca 50 ml vat-
ten. Täck över tallriken (lock eller plastfo-
lie som tål mikrovågsugn).
Vänd på grönsakerna flera gånger under
tillagning.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: mikrovågstallrik
Tips: Om grönsakerna är mycket krispiga
kan du ställa in en lägre vikt. Om grönsa-
kerna är för mjuka kan du ställa in en
högre vikt.
Bräsera lök
Skiva lök och lägg på en mikrovågsugn-
stålig tallrik med 1 matsked smör eller
olja. Täck över tallriken (lock eller plast-
folie som tål mikrovågsugn).
Vänd på lökringarna flera gånger under
tillagning.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: mikrovågstallrik
Ugnsbakad potatis
Lägg potatis i en mikrovågsugnssäker
tallrik och tillsätt ca 100 ml vatten. Täck
över tallriken (lock eller plastfolie som tål
mikrovågsugn).
Vänd på potatisen flera gånger under
tillagning.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: mikrovågstallrik
Ris
Lägg ris (långkornigt) i en mikrovågsugn-
stålig skål och tillsätt vatten enligt förhål-
landet 1:2 (=100 g ris och 200 ml vatten).
Krydda efter smak. Tillsätt smörskivor,
ångade lökringar eller örter. Täck över
tallriken (lock eller plastfolie som tål mik-
rovågsugn).
Vänd på riset flera gånger under tillag-
ning.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: mikrovågstallrik
Smälta choklad
Skär chokladen i bitar och lägg på en
tallrik. Täck över tallriken (lock eller plast-
folie som tål mikrovågsugn).
Rör om chokladen flera gånger efter-
hand som den smälter.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: mikrovågstallrik
Smälta smör
Skär smöret i bitar och lägg på en tallrik.
Täck över tallriken (lock eller plastfolie
som tål mikrovågsugn).
Rör om i smöret flera gånger efterhand
som det smälter.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: mikrovågstallrik
1.4 Fågel/Kött/Fisk
Kycklingvingar
Ingredienser:
1 kg kycklingvingar
Marinad:
2 matsked matolja
2 matskedar sojasås
•1 matsked senap
1 krossad vitlöksklyfta
•rosmarin
SVENSKA 3
timjan
nymalen svartpeppar
majsstärkelse
Beskrivning:
Blanda olja, sojasås, senap, vitlök och ör-
ter. Täck över kycklingvingarna med ma-
rinaden och låt dra i 2-3 timmar. Strö se-
dan över lite majsstärkelse.
Tid i produkten: 25 minuter
–Ugnsnivå: 2
Sätt en mikrovågsugnstålig tallrik i bot-
ten för att samla upp dropp.
Vänd efter 10 minuter.
Kyckling, 2 halvor
Ingredienser:
1 kg hel kyckling, i halvor
•salt
•peppar
örter efter behag
olja för ösning
Tid i produkten: 30 minuter
–Ugnsnivå: 2
Sätt en mikrovågsugnstålig tallrik i bot-
ten för att samla upp dropp.
Vänd efter 15 minuter.
Sjötungsrullader
Ingredienser:
4 sjötungefiléer
saft av en halv citron
salt, nymalen svartpeppar
100 g hackad bladspenat, djupfryst, ti-
nad
•1 vitlöksklyfta
2 matskedar vitt vin
50 ml grädde
•1 äggula
Beskrivning:
Droppa citronjuice över fiskfiléerna och
salta och peppra. Pressa ut spenaten
och krydda med vitlök. Täck sjötungefilé-
erna med spenat och rulla till en cylin-
der. Lägg i en smörad bakform och se till
att de tunna ändarna på filéerna är invik-
ta undertill. Droppa vitt vin över rullarna.
Vispa ihop grädde och äggula och salta
lätt. Lägg över fiskrullarna.
Tid i produkten: 17 minuter
–Ugnsnivå: 2
Köttfärslimpa med örter
Ingredienser för 4 personer:
brödskivor skurna i små bitar och dop-
pade i lite varmt vatten
1 lök, finhackad som stekts lätt i lite
smör
1 krossad vitlöksklyfta
250 g köttfärs
250 g fläskfärs
100 g kalvstek
•1 ägg
•1 tesked salt
•peppar
•paprika
1 matsked hackad persilja
1 tesked finhackad rosmarin
1 tesked timjanblad
4 skivor bacon, för att lägga ovanpå
Beskrivning:
Blanda alla ingredienser väl, forma till en
köttfärslimpa och lägg i en mikrovåg-
sugnssäker, brandsäker form. Lägg ba-
conskivorna ovanpå.
Tid i produkten: 40 minuter
–Ugnsnivå: 2
Fiskfilé i gräddsås
Ingredienser för 4 personer:
400 g fiskfilé (forell eller regnbågsfo-
rell)
20 g matolja
250 g lök, i ringar
6 matskedar crème fraîche (gräddfil)
paprikapulver, sött
•citron
•salt
Beskrivning:
Stek löken lätt i en panna med oljan tills
den är genomskinlig. Lägg sedan i en
smörad ugnsform.
Rensa fiskfiléerna, droppa citron över,
salts och lägg i formen ovanpå lökringar-
na. Blanda crème fraîche med paprika,
efter behag och häll såsen över fiskfiléer-
na. Salta lätt.
Tid i produkten: 12 minuter
4
www.aeg.com
–Ugnsnivå: 1
Vrid formen efter halva tiden.
Kycklinglår
Ingredienser:
4 Kycklinglår à 250 g
250 g crème fraîche
125 ml grädde
•1 tesked salt
1 tesked paprika
1 tesked curry
1/2 tedsked peppar
250 g skivade burkchampinjoner
20 g majsstärkelse
Beskrivning:
Rengör kycklinglåren och lägg i en ugns-
form. Blanda ihop resten av ingredien-
serna och häll över kycklinglåren.
Tid i produkten: 55 minuter
–Ugnsnivå: 2
Coq au Vin
Ingredienser:
1 kyckling
•salt
•peppar
•1 matsked mjöl
50 g skirat smör
500 ml vitt vin
500 ml kycklingbuljong
4 matskedar sojasås
1/2 knippe persilja
1 kvist timjan
150 g tärnad bacon
250 g portobello, rengjorda och skur-
na i fjärdedelar
12 schalottenlökar, skalade
2 vitlöksklyftor, skalade och krossade
Beskrivning:
Rengör kycklingen, krydda med salt och
peppar och strö över mjölet.
Värm det skirade smöret i en stekpanna
och bryn kycklingen på alla sidor. Häll i
vitt vin, kycklingbuljong och sojasås och
koka upp.
Tillsätt persilja, timjan, tärnad bacon,
svamp, schalottenlök och vitlök.
Koka upp igen, täck över med ett lock
och ställ in i produkten.
Tid i produkten: 55 minuter
–Ugnsnivå: 1
Lammstek med ben
Ingredienser:
2,7 kg lammstek med ben
30 ml olivolja
•salt
•peppar
•3 vitlöksklyftor
1 knippe färsk rosmarin (eller 1 tesked
torkad rosmarin)
vatten
Beskrivning:
Skölj lammsteken och klappa den sedan
torr, gnid in olivolja och skär snitt i köt-
tet. Krydda med salt och peppar. Skala
och skiva vitlöksklyftorna, tryck sedan ner
dem i snitten i köttet tillsammans med
rosmarinkvistarna.
Lägg lammsteken i en ugnsform och till-
sätt vatten; botten bör vara täckt till ett
djup av 10 - 15 mm. Vänd steken efter
cirka 30 minuter.
Tid i produkten: 165 minuter
–Ugnsnivå: 1
Ossobuco
Ingredienser:
4 matskedar smör för bryning
4 kalvläggsskivor, cirka 3 - 4 cm tjocka
(skurna på tvären i förhållande till be-
nen)
4 medelstora morötter, skurna i små
tärningar
4 stjälkar selleri, skurna i små tärningar
1 kg mogna tomater, skalade, halvera-
de, urkärnade och tärnade
1 knippe persilja, sköljd och grovhack-
ad
4 matskedar smör
2 matskedar mjöl för panering
6 matskedar olivolja
250 ml vitt vin
250 ml köttbuljong
3 medelstora lökar, skalade och fin-
hackade
SVENSKA 5
3 vitlöksklyftor, skalade och tunt skiva-
de
1/2 tesked vardera av timjan och ore-
gano
2 lagerblad
2 kryddnejlikor
salt, nymalen svartpeppar
Beskrivning:
Smält 4 matskedar smör i en långpanna
och fräs grönsakerna i den. Ta ut grönsa-
kerna ur pannan.
Skölj av kalvläggsskivorna, torka, krydda
och täck dem sedan med mjölet. Skaka
av överblivet mjöl. Hetta upp olivoljan
och bryn skivorna på medelhög värme
tills de är gyllenbruna. Ta ur köttet och
häll av överbliven olivolja.
Deglasera köttsaften i långpannan med
250 ml vin, häll över i en kastrull och låt
sjuda en stund. Tillsätt 250 ml köttbul-
jong samt persilja, timjan, oregano och
tärnade tomater. Krydda med salt och
peppar. Låt sedan koka upp igen.
Lägg grönsakerna i en ugnsform, lägg
köttet ovanpå och häll såsen över allting.
Täck ugnspannan med ett lock och ställ
in i produkten.
Tid i produkten: 120 minuter
–Ugnsnivå: 2
Lax på grönsaksbädd
Ingredienser:
400 g potatis
2 knippen salladslök
•2 vitlöksklyftor
1 liten burk hackade tomater (400 g)
4 laxfiléer
juice från en citron
•salt och peppar
75 ml grönsaksbuljong
50 ml vitt vin
1 kvist färsk rosmarin
150 ml vin
1/2 knippe färsk timjan
Beskrivning:
Skölj potatisen. Skala, skär i fjärdedelar
och koka i saltat vatten i 25 minuter, låt
sedan rinna av och skär i skivor.
Skölj och finhacka salladslöken. Skala vit-
löksklyftorna och skär i bitar. Blanda lök
och vitlök med den hackade tomaten.
Skvätt citronjuice över laxfiléerna och låt
dem marineras en stund. Torka sedan av
och smaksätt med salt peppar.
Blanda grönsaker och potatis och place-
ra i en smord ugnsfast form. Krydda och
lägg laxen överst.
Häll grönsaksbuljong och vitt vin över,
sprid ut rosmarin och timjan ovanpå.
Tid i produkten: 35 minuter
–Ugnsnivå: 2
Ugnsbakad fiskfilé
Ingredienser:
600 - 700 g gös-, lax- eller havsforell-fi-
léer
150 g riven ost
250 ml grädde
50 g ströbröd
•1 tesked dragon
hackad persilja
salt, peppar
•citron
•smör
Beskrivning:
Skvätt citronjuice över fiskfiléerna och låt
marinera ett tag. Badda med hushålls-
papper för att ta bort överbliven juice.
Salta och peppra fiskfiléerna på båda si-
dor. Placera sedan fiskfiléerna i en
smord, ugnsfast form.
Rör ihop riven ost, hackad persilja, drag-
on, ströbröd och grädde. Fördela genast
blandningen över fiskfiléerna och klicka
ut smör på blandningen.
Tid i produkten: 35 minuter
–Ugnsnivå: 2
Fryst fiskgratäng
Instruktioner för tid och temperatur åter-
finns på förpackningen. Följ tillverkarens
anvisningar.
Kanin i senapssås
Ingredienser:
2 kaniner, 800 g vardera
•salt och peppar
2 matskedar olivolja
2 grovhackade lökar
6
www.aeg.com
50 g tärnad bacon
2 matskedar mjöl
375 ml kycklingbuljong
125 ml vitt vin
1 tesked färsk timjan
125 ml grädde
2 matsked Dijonsenap
Beskrivning:
Skär kaninerna i 8 lika stora bitar, smak-
sätt med salt och peppar och bryn
alla sidor.
Ta ur kaninbitarna och bryn lök och ba-
con. Strö över mjöl och rör om. Rör i
kycklingbuljong, vitt vin och timjan, och
låt koka upp. Lägg i ugnsform.
Tillsätt grädde och Dijonsenap, lägg i
köttet, täck över med ett lock och ställ
sedan in i produkten.
Tid i produkten: 90 minuter
–Ugnsnivå: 2
Harsadel
Ingredienser:
•2 harsadlar
6 enbär (krossade)
•salt och peppar
30 g smält smör
125 ml gräddfil
soppgrönsaker (morot, purjolök, selle-
ri, persilja)
Beskrivning:
Gnid in harsadlarna med krossade en-
bär, salt och peppar, och stryk på smält
smör.
Lägg harsadlarna i en ugnspanna, häll
gräddfil över och lägg i soppgrönsaker-
na.
Tid i produkten: 35 minuter
–Ugnsnivå: 2
Stekt anka med apelsin
Ingredienser:
1 anka (1,6 – 2,0 kg)
•salt
•peppar
3 apelsiner, skalade, urkärnade och
tärnade
•1/2 tesked salt
2 apelsiner för råsaftpressning
150 ml sherry
Beskrivning:
Rengör ankan, krydda med salt och pep-
par och gnid in med apelsinskal.
Fyll ankan med saltade apelsintärningar
och sy ihop.
Placera ankan med bröstet nedåt i lång-
pannan.
Pressa ur saften ur apelsinerna, blanda
med sherryn och häll över ankan.
Ställ in ankan i produkten. Vänd den ef-
ter 30 minuter. En ljudsignal avges.
Tid i produkten: 90 minuter
–Ugnsnivå: 1
Fylld kyckling
Ingredienser:
1 kyckling, 1,2 kg (med krås)
1 matsked matolja
•1 tesked salt
•1/4 tesked paprika
50 g ströbröd
3 - 4 matskedar mjölk
1 hackad lök
1 knippe persilja, hackad
20 g smör
•1 ägg
•salt och peppar
Beskrivning:
Rengör och torka kycklingen. Blanda
olja, salt och paprika och gnid in i kyck-
lingen.
Fyllning: Blanda ströbröd och mjölk.
Lägg hackad lök, persilja och smör i en
panna och fräs. Finhacka hjärtat, levern
och magen och tillsätt ett ägg. Blanda
sedan ihop allting och krydda med salt
och peppar
Lägg kycklingen med bröstet nedåt i en
ugnspanna och ställ in i produkten; vänd
efter 30 minuter. En ljudsignal avges.
Tid i produkten: 90 minuter
–Ugnsnivå: 1
Kalvlägg
Ingredienser:
1 baklägg av kalv 1,5 - 2 kg
4 skivor kokt skinka
2 matskedar matolja
•1 tesked salt
SVENSKA 7
1 tesked ädelpaprika
1/2 tesked basilika
1 liten burk skivade champinjoner (280
g)
soppgrönsaker (morot, purjolök, selle-
ri, persilja)
vatten
Beskrivning:
Skär 8 snitt på längden runtom hela kalv-
läggen. Skär fyra skivor av kokt skinka i
halvor och placera i snitten. Blanda olja,
salt, paprika och basilika och sprid ut
över kalvläggen. Lägg kalvläggen i en
långpanna och strö ut champinjonerna
över den. Tillsätt soppgrönsaker och vat-
ten till kalvlägget; botten bör vara täckt
till ett djup av 10 - 15 mm. Vänd steken
efter cirka 30 minuter.
Tid i produkten: 160 minuter
–Ugnsnivå: 1
Vildsvin
För att göra marinaden:
1,5 l rött vin
150 g rotselleri
150 g morötter
•2 lökar
5 lagerblad
5 kryddnejlikor
2 knippen soppgrönsaker (morot, pur-
jolök, selleri, persilja)
Låt allting koka upp och låt sedan sval-
na.
1,5 kg vildsvinsstek (bog)
Häll marinaden över steken tills den är
täckt och låt den marineras i 3 dagar.
Ingredienser för stekning:
•salt
•peppar
soppgrönsakerna från marinaden
1 liten burk kantareller
Beskrivning:
Ta ut vildsvinssteken ur marinaden och
torka den. Smaksätt med salt och pep-
par och bryn på alla sidor. Lägg i ugns-
form. Tillsätt kantareller och några av
soppgrönsakerna ur marinaden.
Häll marinad i formen; botten bör vara
täckt till ett djup av 10 - 15 mm. Täck
över ugnspannan med ett lock och ställ
in i produkten.
Tid i produkten: 140 minuter
–Ugnsnivå: 1
Hel kyckling
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter
mellan 900 och 2 100 g.
Beskrivning:
Lägg kycklingen i en ugnsfast form och
krydda efter smak. Vänd steken efter ca.
30 minuter. En påminnelse syns på dis-
playen.
–Ugnsnivå: 1
Engelsk rostbiff
Inställningar:
Automatisk matlagningstermometer. In-
nertemperatur för:
Röd inuti - 48 °C
Rosa - 65 °C
Välstekt - 70 °C
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak, sätt i matlag-
ningstermometern och lägg i en ugns-
fast form.
–Ugnsnivå: 1
Viltstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter
mellan 1000 och 3 000 g.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak och lägg det i
en ugnsfast form. Tillsätt vatten eller an-
nan vätska; botten bör vara täckt till ett
djup av 10–20 mm. Täck över med ett
lock.
–Ugnsnivå: 1
Lammstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter
mellan 1000 och 3 000 g.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak och lägg det i
en ugnsfast form. Tillsätt vatten eller an-
nan vätska; botten bör vara täckt till ett
djup av 10 – 30 mm. Täck över med ett
lock.
8
www.aeg.com
–Ugnsnivå: 1
Grisstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter
mellan 1000 och 3 000 g.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak och lägg det i
en ugnsfast form. Tillsätt vatten eller an-
nan vätska; botten bör vara täckt till ett
djup av 20–40 mm.
–Ugnsnivå: 1
Kalvstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter
mellan 1000 och 3 000 g.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak och lägg det i
en ugnsfast form. Tillsätt vatten eller an-
nan vätska; botten bör vara täckt till ett
djup av 10–20 mm. Täck över med ett
lock.
–Ugnsnivå: 1
Hel anka
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter
mellan 1 500 och 3 300 g.
Beskrivning:
Lägg ankan i en ugnsfast form och kryd-
da efter smak. Vänd steken efter ca.
30 minuter. Displayen visar en påminnel-
se.
–Ugnsnivå: 1
Hel gås
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter
mellan 2 300 och 4 700 g.
Beskrivning:
Lägg gåsen i en ugnsfast form och kryd-
da efter smak. Vänd steken efter ca.
30 minuter. Displayen visar en påminnel-
se.
–Ugnsnivå: 1
Kalkon, hel
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter
mellan 1700 och 4 700 g.
Beskrivning:
Lägg kalkonen i en ugnsfast form och
krydda efter smak. Vänd steken efter ca.
30 minuter. Displayen visar en påminnel-
se.
–Ugnsnivå: 1
1.5 Paj/Grytor/Gratänger
Fyllda svampar
För 3 personer
Ingredienser:
6 stora svampar
•1 matsked smör
•salt
•peppar
•citronsaft
1 liten burk hackade tomater, cirka 150
g
1/2 knippe persilja, hackad
flera basilikablad, hackade
1 skiva vitt bröd, i bitar
75 g Gorgonzola, i tärningar
3 matskedar grädde
Beskrivning:
Rengör svamparna. Vrid loss stjälkarna
och skär i små tärningar. Krydda med
salt och peppar och droppa citronjuice
över.
Blanda de kryddade svmpstjälkarna med
bifftomat, persilja och basilika, bröd,
gorgonzola och grädde, krydda sedan
med salt och peppar. Fyll svamphattarna
och lägg i en smörad ugnsform.
Tid i produkten: 15 minuter
–Ugnsnivå: 1
Fyllda tomater
För 2 personer
Ingredienser:
4 stora tomater, varje ca 300 g
1 liten zucchini, ca 80 g
60 g champinjoner
1 schalottenlök
SVENSKA 9
2 matskedar matolja
100 g kokt ris
50 ml grönsaksbuljong
75 g mozzarella
1 matsked hackad persilja
•salt
nymalen svartpeppar
Beskrivning:
Skär av ett lock på varje tomat. Använd
en tesked för att ta ut innehållet och
lämna en kant på ca 1 cm. Hacka tomat-
köttet fint. Skölj zucchinin och skär i ku-
ber. Skiva svamparna. Skala och finhacka
schalottenlöken.
Värm oljan i en kastrull. Sautera schalot-
tenlöken. Tillsätt zucchinin och svampar-
na och sautera kortvarigt. Tillsätt ris,
hackad tomat och buljong och låt koka i
5 minuter. Skär mozzarellan i små kuber.
Tillsätt mozzarellan och persilja till riset
och krydda med salt och peppar. Fyll to-
materna med ris och sätt på tomatlock-
en. Lägg tomaterna i en smörad ugns-
form.
Tid i produkten: 15 minuter
Ugnsnivå: mikrovågstallrik
Vrid formen efter halva tiden.
Vegetabiliska spaetzle
För 2 personer.
Ingredienser:
250 g färsk spaetzle
2 medelstora selleristjälkar, ca 100 g
1 stor morot, ca 150 g
•1 matsked smör
50 ml buljong
100 g naturell keso eller keso med ör-
ter (t.ex. Cantadou)
•salt
nymalen svartpeppar
1/2 knippe gräslök
30 g riven ost, t.ex. Sbrinz eller Parme-
san
100 ml kaffegrädde
Beskrivning:
Lägg spaetzle i en smörad ugnsform.
Skölj och tärna selleri och morot. Fräs
kortvarigt i smör i stekpannan. Tillsätt
buljongen, täck över och koka grönsa-
kerna i 5 minuter. Ta sedan bort pannan
från värmen. Blanda i keson. Krydda
grönsakerna med salt och peppar.
Häll grönsakssåsen över spaetzle. Klipp
gräslök över rätten. Strö över den rivna
osten och ringla grädde över rätten.
Tid i produkten: 12 minuter
–Ugnsnivå: 2
Potatis- / zucchinigratäng
För 2 personer.
Ingredienser:
250 g potatis
200 g squash
•salt
nymalen vitpeppar
130 g blandad riven ost (t.ex. pizzamix)
1 liten burk ansjovis, 60 g
1 krossad vitlöksklyfta
1 schalottenlök, finhackad
150 ml grädde
färska örter (t.ex. basilika, mejram, ore-
gano, timjan) eller kryddmix
lite olivolja
Beskrivning:
Skala potatis och skiva tunt.
Skölj zucchinin och torka dem noga med
en kökshandduk. Skär i tunna skivor.
Smörj en ugnsform med olivolja.
Blanda sedan ihop potatis och zucchini
och krydda med salt och peppar Blanda
i 100 g ost, vitlöken och schalottenlöken
och lägg i lager i ugnsformen med an-
sjovisen.
Blanda grädden med resten av osten.
Tillsätt de finhackade örterna eller krydd-
mixen. Blanda noga och lägg över rät-
ten.
Tid i produkten: 30 minuter
–Ugnsnivå: 1
Ostgratäng
För 3 personer.
Ingredienser:
8 skivor vitt bröd
100 ml vitt vin
1 lök, skuren i ringar
100 g riven ost (Gruyere eller alpost)
400 ml mjölk
•3 ägg
10
www.aeg.com
•salt
nymalen svartpeppar
muskot, färskriven
100 g tärnad bacon, rökt
40 g smörflingor
1 knippe gräslök
Beskrivning:
Skär brödet diagonalt åt båda hållen så
det blir 32 trianglar. Varva med bröd och
lökringar i en platt ugnsform. Droppa vitt
vin över rätten.
Vispa osten med mjölken och äggen.
Krydda efter behag och häll över brödet.
Sprid bacon jämnt över rätten och lägg
sedan smörskivor ovanpå.
Sprid gräslök över rätten innan den ser-
veras.
Tid i produkten: 30 minuter
–Ugnsnivå: 1
Purjolöksgryta
För 2-3 personer.
Ingredienser:
500 g purjolök
250 g kvark (hälften fett)
50 ml crème fraîche
•1 ägg
50 g riven ost, t.ex. parmesan
•1 vitlöksklyfta
•salt
nymalen svartpeppar
2 – 3 skivor skinka
1 rågad matsked skorpmjöl
•smörskivor
Beskrivning:
Skär purjolöken i 1 cm tjocka ringar och
koka i saltat vatten i 5 minuter. Häll av
vattnet och låt rinna av ordentligt. Skär
skinkan i strimlor.
Rör samman kvark, crème fraîche, ägg
och 2 / 3 av osten. Pressa vitlöken i
blandningen och rör ned. Tillsätt slutli-
gen purjolöken och skinkan. Krydda med
salt och peppar. Lägg sedan direkt i en
smörad ugnsform.
Blanda samman resten av osten och
brödsmulorna och strö över rätten. Strö
generöst med smörbitar.
Tid i produkten: 20 minuter
–Ugnsnivå: 1
Fyllda canneloni
Som en förrätt för 4 personer
Som en huvudrätt för 2 personer
Ingredienser:
1 finhackad lök
1 tesked margarin
•1 vitlöksklyfta
1 paket djupfryst bladspenat (300 g)
100 g riven ost
1 burk tomater (400 g)
10 cannellonirör (okokta)
buljong
•salt
•vitpeppar
•oregano
•paprika
•muskot
Beskrivning:
Bryn löken i margarin i en panna. Tillsätt
frusen spenat och blanda i efterhand
som spenaten smälter. Fortsätt tillaga i
ca 5 minuter, krydda med 50 g riven ost,
vitpeppar, buljong, pressad vitlöksklyfta
och muskot. Låt det koka i 3-4 minuter.
Fyll cannellonirören med blandningen.
Gör tomatbasen genom att hälla inne-
hållet i burken i en långpanna, krossa to-
materna med en gaffel och krydda med
salt, vitpeppar, oregano och paprika.
Placera de fyllda cannellonirören på to-
matbasen och strö över resten av osten.
Tid i produkten: 30 minuter
–Ugnsnivå: 1
Potatisgratäng
Ingredienser:
1 000 g potatis
1 tesked av vardera salt, peppar och
muskotnöt
•2 vitlöksklyftor
200 g riven ost
200 ml mjölk
200 ml grädde
4 matskedar smör
Beskrivning:
Skala potatis, skär i tunna skivor, torka av
och krydda.
SVENSKA 11
Gnid in en ugnsfast form med en vitlök-
sklyfta och smörj sedan formen med lite
smör.
Fördela hälften av den kryddade potati-
sen i formen och strö över lite riven ost.
Lägg på resterande potatisskivor och
strö över resten av den rivna osten.
Pressa vitlöksklyftan och vispa ihop med
mjölk och grädde. Häll blandningen över
potatisen och fördela resten av smöret
över gratängen i små klickar.
Tid i produkten: 45 minuter
–Ugnsnivå: 1
Lätt tårtbotten
Ingredienser:
•4 ägg
2 matskedar varmt vatten
50 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
•1 nypa salt
100 g socker
100 g mjöl
100 g potatismjöl
2 strukna teskedar bakpulver
Övrigt:
28 cm rund springform, svart, botten
täckt med bakplåtspapper
Beskrivning:
Separera äggen. Rör ihop äggulorna
med varmt vatten, 50 g socker, vanilj-
socker och salt. Vispa äggvitorna tillsam-
mans med 100 g socker till hårt skum.
Sikta ihop mjöl, potatismjöl och bakpul-
ver.
Blanda försiktigt samman äggvitorna och
äggulorna. Rör sedan försiktigt ner mjöl-
blandningen. Häll smeten i bakformen,
jämna till och sätt in i produkten.
Tid i produkten: 30 minuter
–Ugnsnivå: 2
Brownies
Ingredienser:
250 g vanlig choklad
250 g smör
375 g socker
2 paket vaniljsocker (ungefär 16 g)
•1 nypa salt
5 matskedar vatten
•5 ägg
375 g valnötter
250 g mjöl
•1 tesked bakpulver
Beskrivning:
Bryt chokladen i stora bitar och smält i
ett vattenbad.
Vispa ihop smör, socker, vaniljsocker,
salt och vatten. Tillsätt äggen och den
smälta chokladen.
Grovhacka valnötterna, blanda dem med
mjölet och bakpulvret, och rör ner i
chokladsmeten.
Täck en djup bakplåt med bakplåtspap-
per, häll ut smeten ovanpå och jämna ut.
Tid i produkten: 50 minuter
–Ugnsnivå: 3
Efter bakning:
Låt svalna. Avlägsna bakplåtspapperet
och skär i fyrkanter.
Flätad vetelängd
Ingredienser för degen:
750 g mjöl
30 g jäst
400 ml ljummen mjölk
10 g socker
15 g salt
•1 ägg
100 g rumstempererat smör
Ingredienser för garnering:
•1 äggula
lite mjölk
Beskrivning:
Sikta ned mjölet i en skål, gör ett hål i
mitten. Skär upp jästen, placera den i hå-
let, rör ner med mjölken, lite av sockret
och lite av mjölet från kanterna. Strö
över lite mjöl och låt jäsa på en varm
plats tills mjölet som strötts över börjar
spricka.
Tillsätt resten av sockret, saltet, ägget
och smöret på mjölkanten. Knåda alla in-
gredienser till en smidig jäsdeg.
Låt degen jäsa på en varm plats till
ungefär dubbel storlek.
Dela sedan upp den i tre lika stora deg-
stycken och rulla ut dem till längder Flä-
ta samman de tre längderna.
Täck sedan över och låt jäsa i ytterligare
en halvtimme. Pensla flätans yta med en
12
www.aeg.com
blandning av äggula och mjölk, och ställ
sedan in i produkten.
Tid i produkten: 50 minuter
–Ugnsnivå: 2
Morotskaka
Ingredienser för smeten:
150 ml solrosolja
100 g farinsocker
•2 ägg
75 g sockerlag
175 g mjöl
1 tesked kanel
1/2 tesked malen ingefära
•1 tesked bakpulver
200 g fint rivna morötter
75 g sultanrussin
25 g riven kokosnöt
Ingredienser för glasyren:
50 g smör
150 g cream cheese
40 g sockerkristaller
malda hasselnötter
Övrigt:
Rund springbakform med 22 cm dia-
meter, smord
Beskrivning:
Vispa ihop solrosolja, farinsocker, ägg
och sirap. Rör ner resten av ingredien-
serna till smeten.
Häll smeten i den smorda bakformen.
Tid i produkten: 55 minuter
–Ugnsnivå: 2
Efter bakning:
Rör ihop smör, cream cheese och socker
(vid behov kan lite mjölk tillsättas för att
göra glasyren bredbar).
Bred ut glasyren över kakan när denna
har svalnat och strö ut malen hasselnöt
ovanpå.
Ostpaj
Ingredienser:
1,5 skivor schweizisk smördeg (kvadra-
tiskt utrullad)
500 g riven ost
200 ml grädde
100 ml mjölk
•4 ägg
salt, peppar och muskotnöt
Beskrivning:
Placera degen på en välsmord bakplåt.
Stick hål över hela degen med en gaffel.
Fördela osten jämnt på degen. Blanda
grädde, mjölk och ägg och krydda med
salt, peppar och muskot. Rör om ordent-
ligt och häll ut över osten.
Tid i produkten: 45 minuter
–Ugnsnivå: 3
Fetaostfylld pirog
Ingredienser:
400 g fetaost
•2 ägg
3 matskedar hackad slätbladig persilja
svartpeppar
80 ml olivolja
375 g filodeg
Beskrivning:
Blanda ihop fetaost, ägg, persilja och
peppar. Täck filodegen med en fuktig
tygbit så att den inte torkar. Pensla varje
blad med lite olja och lägg 4 blad på
varandra.
Skär i 4 remsor, cirka 7 cm per remsa.
Placera 2 rågade matskedar fetabland-
ning i ett hörn av varje remsa och vik
ihop den diagonalt till en triangel.
Lägg uppochned på en bakplåt och
pensla med olja.
Tid i produkten: 25 minuter
–Ugnsnivå: 2
Lantbröd
Ingredienser:
500 g vetemjöl
250 g rågmjöl
15 g salt
1 litet paket torrjäst
250 ml vatten
250 ml mjölk
Övrigt:
Bakplåt, smord eller täckt med bak-
plåtspapper
Beskrivning:
Lägg vetemjöl, rågmjöl, salt och torrjäst i
en stor skål.
SVENSKA 13
Blanda vatten, mjölk och salt och rör ner
i mjölet. Knåda alla ingredienser till en
smidig deg. Låt degen jäsa till dubbel
storlek.
Forma degen till en lång limpa och pla-
cera den på smord eller bakpappersbe-
klädd bakplåt.
Låt brödet jäsa med ungefär hälften av
sin volym. Strö ut lite mjöl före bakning-
en.
Tid i produkten: 55 minuter
–Ugnsnivå: 2
Citrontårta
Ingredienser för smeten:
250 g smör
200 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
•1 nypa salt
•4 ägg
150 g mjöl
150 g potatismjöl
1 struken tesked bakpulver
rivet skal av 2 citroner
Ingredienser för glasyren:
125 ml citronsaft
100 g florsocker
Övrigt:
Fyrkantig bakform, 30 cm lång
Margarin för smörjning av formen
Ströbröd till formen
Beskrivning:
Häll smör, socker, citronskal, vaniljsocker
och salt i en skål och vispa tills det är pö-
sigt. Tillsätt sedan äggen, ett åt gången,
vispa pösigt igen.
Rör samman mjöl, potatismjöl och bak-
pulver och rör ner i smeten.
Häll smeten i den smorda och bröade
formen, jämna till och sätt in formen i
produkten.
Blanda citronsaft och florsocker efter
gräddningen. Lägg den bakade kakan
på aluminiumfolie.
Vik upp aluminiumfolien längs kakans si-
dor så att glasyren inte rinner ut. Nagga
kakan och bred på glasyr med en pen-
sel. Låt därefter kakan stå en stund för
att suga upp glasyren.
Tid i produkten: 75 minuter
–Ugnsnivå: 2
Muffins
Ingredienser:
150 g smör
150 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
•1 nypa salt
skal från en ovaxad citron
•2 ägg
50 ml mjölk
25 g potatismjöl
225 g mjöl
10 g bakpulver
1 burk surkörsbär (375 g)
225 g grovhackad choklad
Övrigt:
Pappersformer, cirka 7 cm i diameter
Beskrivning:
Vispa samman smör, socker, vaniljsocker,
salt och skal från en ovaxad citron. Till-
sätt ägg och vispa ihop igen.
Blanda potatismjöl, mjöl och bakpulver
och rör ner i smeten tillsammans med
mjölken.
Låt surkörsbären rinna av och rör ner i
smeten tillsammans med chokladbitarna.
Häll smeten i pappersformarna, sätt for-
marna på en bakplåt och ställ i produk-
ten.
Tid i produkten: 40 minuter
–Ugnsnivå: 3
Örtfylld pirog
Ingredienser för degen:
300 g mjöl
20 g jäst
125 ml ljummen mjölk
•1 ägg
50 g smör
•3 g salt
Ingredienser för fyllningen:
750 g lök
250 g bacon
•3 ägg
250 g crème fraîche
125 ml mjölk
•1 tesked salt
1/2 tsk malen peppar
Beskrivning:
14
www.aeg.com
Sikta ned mjölet i en skål, gör ett hål i
mitten.
Skär upp jästen och lägg i hålet. Blanda
med mjölken och lite mjöl från kanterna.
Strö mjöl över degen och lämna på en
varm plats för jäsning tills det utströdda
mjölet börjar spricka.
Lägg ägget och smöret på mjölkanten.
Knåda alla ingredienser till en smidig jäs-
deg.
Låt degen jäsa på en varm plats till
ungefär dubbel storlek.
Skala löken, dela den i fyra delar och ski-
va den tunt under tiden.
Tärna bacon och tillaga försiktigt med
löken och låt svalna.
Kavla ut degen och lägg den på en
smord bakplåt, nagga botten med en
gaffel och tryck upp kanterna. Låt jäsa
igen.
Rör ihop ägg, crème fraîche, mjölk, salt
och peppar. Tillsätt avsvalnade löken
och baconet i degblandningen. Tillsätt
degen. Rör ihop allting, häll ut på deg-
botten och jämna till.
Tid i produkten: 45 minuter
–Ugnsnivå: 3
Pastagratäng
Ingredienser:
1 liter vatten
•salt
250 g tagliatelle
250 g kokt skinka
20 g smör
1 knippe persilja
•1 lök
100 g smör
•1 ägg
250 ml mjölk
salt, peppar och muskotnöt
50 g riven parmesan
Beskrivning:
Koka upp vatten med lite salt. Lägg tag-
liatellen i det kokande saltade vattnet
och koka i ca. 12 minuter. Häll av vattnet.
Tärna skinkan.
Värm smör i en panna.
Hacka persilja och skala och hacka löken.
Fräs detta i stekpannan.
Smörj en bakform med lite smör. Blanda
tagliatelle, skinka och fräst persilja och
lök, och lägg i formen.
Blanda ägg och mjölk och krydda med
salt, peppar och muskotnöt; häll ovanpå
pastablandningen. Sprid sedan ut par-
mesan över formen.
Tid i produkten: 45 minuter
–Ugnsnivå: 2
Pizza
Ingredienser för degen:
14 g jäst
200 ml vatten
300 g mjöl
•3 g salt
1 matsked matolja
Ingredienser för fyllningen:
1/2 liten burk tomater, hackade
200 g ost, riven
100 g salami
100 g kokt skinka
150 g svamp (på burk)
150 g fetaost
•oregano
Övrigt:
•Bakplåt, smord
Beskrivning:
Smula sönder jästen i en skål och lös
upp den i det ljumma vattnet. Blanda
mjölet och saltet och blanda ner det i
skålen tillsammans med oljan.
Knåda ingredienserna till en smidig deg
som släpper från skålens kanter. Täck
därefter över degen och låt den jäsa på
en varm plats till dubbel storlek.
Kavla ut degen och placera den på den
smorda bakplåten. Stick hål i botten
med en gaffel.
Lägg på ingredienserna till fyllningen i
tur och ordning.
Tid i produkten: 25 minuter
–Ugnsnivå: 2
Quiche Lorraine
Ingredienser för degen:
200 g mjöl
•2 ägg
100 g smör
•1/2 tesked salt
lite peppar
1 nypa muskotnöt
SVENSKA 15
Ingredienser för fyllningen:
150 g riven ost
200 g kokt skinka eller magert bacon
•2 ägg
250 g gräddfil
salt, peppar och muskotnöt
Övrigt:
Svart bakform, smord, 28 cm diameter
Beskrivning:
Lägg mjöl, smör, ägg och kryddor i en
skål och rör ihop till en jämn deg. Låt de-
gen stå i kylskåpet i några timmar.
Kavla sedan ut degen och lägg den i en
smord svart bakform. Nagga botten
med en gaffel.
Fördela skinka eller bacon på degen.
Blanda ägg, gräddfil och kryddor till fyll-
ningen. Tillsätt sedan ost.
Häll fyllningen över köttet.
Tid i produkten: 40 minuter
–Ugnsnivå: 2
Tysk ringkaka
Ingredienser för botten:
500 g mjöl
1 litet paket torrjäst (ca 8 g)
80 g florsocker
150 g smör
•3 ägg
2 strukna teskedar salt
150 ml ljummen mjölk
70 g russin (dränk i 20 ml kirsch under
1 timme i förväg)
Ingredienser för garnering:
50 g hela, skållade mandlar
Beskrivning:
Lägg mjöl, torrjäst, florsocker, smör, ägg,
salt och mjölk i en skål och knåda till en
smidig jäsdeg. Täck över degen i skålen
och låt jäsa i 1 timme.
Knåda in de indränkta russinen i degen
för hand.
Placera mandlarna individuellt i varje hå-
lighet i en smord och mjöltäckt gugel-
hupfform.
Forma sedan degen till en korv och pla-
cera den i gugelhupfformen. Täck över
och låt jäsa i ytterligare 45 minuter.
Tid i produkten: 60 minuter
–Ugnsnivå: 2
Krämig äppelpaj
Ingredienser:
2 skivor schweizisk smördeg (kvadra-
tiskt utrullad)
50 g malda hasselnötter
1,2 kg äpplen
•3 ägg
300 ml grädde
70 g socker
Beskrivning:
Lägg smördegen på en välsmord bak-
plåt och nagga botten med en gaffel.
Sprid ut hasselnötterna jämnt över smör-
degen. Skala och kärna ur äpplena och
skär dem i 12 skivor. Sprid ut skivorna
jämnt på smördegen. Vispa ihop ägg,
grädde socker och vaniljsocker ordent-
ligt och häll ut över äpplena.
Tid i produkten: 55 minuter
–Ugnsnivå: 3
Franskbröd
Ingredienser:
1 000 g mjöl
1 paket färsk jäst eller 2 paket torrjäst
650 ml mjölk
15 g salt
Övrigt:
Bakplåt, smord eller täckt med bak-
plåtspapper
Beskrivning:
Lägg mjöl och salt i en stor skål. Lös upp
jästen i ljummen mjölk och tillsätt den i
mjölet. Knåda alla ingredienser till en
smidig deg. Beroende på mjölets kvali-
tet kan lite mer mjölk behöva tillsättas
för att degen ska bli smidig.
Låt degen jäsa till dubbel storlek.
Skär degen i två delar, forma två långa
limpor och placera dem på smord eller
bakplåtspappersklädd bakplåt.
Låt bröden jäsa igen till knappt dubbla
storleken.
Strö lite mjöl över före bakningen och
skär med en skarp kniv minst 1 cm djupt,
3 - 4 gånger diagonalt över brödet.
Tid i produkten: 55 minuter
–Ugnsnivå: 2
16
www.aeg.com
Fylld vetefläta
Ingredienser för degen:
650 g mjöl
20 g jäst
200 ml mjölk
40 g socker
•5 g salt
•5 äggulor
200 g rumstempererat smör
Ingredienser för fyllningen:
250 g hackade valnötter
20 g ströbröd
1 tsk mald ingefära
50 ml mjölk
60 g honung
30 g smält smör
20 ml rom
Ingredienser för garnering:
•1 äggula
lite mjölk
50 g flagade mandlar
Beskrivning:
Sikta ned mjölet i en skål, gör ett hål i
mitten. Skär upp jästen, placera den i hå-
let, rör ned med mjölken och lite av
sockret och mjölet från kanterna. Strö
över lite mjöl och låt jäsa på en varm
plats tills mjölet som strötts över börjar
spricka.
Tillsätt resten av sockret på mjölkanten.
Knåda alla ingredienser till en smidig jäs-
deg. Låt degen jäsa på en varm plats till
ungefär dubbel storlek.
Blanda ihop alla ingredienserna till fyll-
ningen. Dela degen i tre lika stora delar
och kavla ut till långa rektanglar. Fördela
en tredjedel av fyllningen på varje rek-
tangel och rulla sedan ihop degbitarna.
Gör en fläta av de tre degbitarna. Pensla
flätans yta med en blandning av äggula
och mjölk och strö sedan över flagad
mandel.
Tid i produkten: 55 minuter
–Ugnsnivå: 2
Mandelkaka
Ingredienser för smeten:
•5 ägg
200 g socker
100 g marsipan
200 ml olivolja
450 g mjöl
1 matsked kanel
1 paket bakpulver (ungefär 15 g)
50 g hackade pistaschmandlar
125 g finhackad mandel
300 ml mjölk
Ingredienser för fyllningen:
200 g aprikosmarmelad
5 matskedar florsocker
1 tesked kanel
2 matskedar varmt vatten
flagad mandel
Övrigt:
28 cm springform
Beskrivning:
Vispa ihop ägg, socker och marsipan i 5
minuter. Tillsätt sedan långsamt olivoljan
till äggsmeten.
Sikta ihop mjöl, kanel och bakpulver, och
blanda sedan ner de hackade pistasch-
mandlarna och den malda mandeln i
mjölet. Rör sedan försiktigt ner äggsme-
ten i mjölken.
Häll ut i bakformen, vars botten har be-
strötts med ströbröd.
Tid i produkten: 70 minuter
–Ugnsnivå: 2
Efter bakning:
Värm aprikosmarmeladen och bred se-
dan ut den på kakan med en pensel; låt
svalna. Rör ihop florsocker, kanel och
varmt vatten, och bred sedan ut det på
kakan. Strö sedan flagad mandel direkt
på kakans glaserade yta.
Fryst Apfel Strudel
Instruktioner för tid och temperatur åter-
finns på förpackningen. Följ tillverkarens
anvisningar.
Bröd/Bullar
Instruktioner för tid och temperatur åter-
finns på förpackningen. Följ tillverkarens
anvisningar.
SVENSKA 17
Frysta bröd/bullar
Instruktioner för tid och temperatur åter-
finns på förpackningen. Följ tillverkarens
anvisningar.
Biffgryta
Ingredienser:
600 g nötkött
•salt och peppar
•mjöl
10 g smör
•1 lök
330 ml mörk öl
2 teskedar farinsocker
2 teskedar tomatpuré
500 ml oxbuljong
Beskrivning:
Skär nötköttet i tärningar, krydda med
salt och peppar och strö ut lite mjöl
över.
Värm smör i en panna och bryn köttbitar-
na. Lägg det sedan i en gryta.
Skala och finhacka löken. Fräs lätt i lite
smör och lägg den sedan i grytan ovan-
på köttet.
Blanda mörkt öl, farinsocker, tomatpuré
och oxbuljong, lägg det i stekpannan
och låt koka upp. Häll det sedan över
köttet (köttet bör vara helt täckt).
Täck över och ställ in i produkten.
Tid i produkten: 120 minuter
–Ugnsnivå: 2
Cheesecake
Ingredienser för botten:
150 g mjöl
70 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
•1 ägg
70 g rumstempererat smör
Ingredienser för ostkrämen:
•3 äggvitor
50 g russin
2 matskedar rom
750 g lättkvarg
•3 äggulor
200 g socker
saft från en citron
200 g crème fraîche
1 paket vaniljsåspulver (40 g eller mot-
svarande mängd pulver för att göra
pudding av 500 ml mjölk)
Övrigt:
Svart springbakform med 26 cm dia-
meter, smord
Beskrivning:
Sikta ned mjölet i en skål. Tillsätt resten
av ingredienserna och blanda ihop med
en elvisp. Ställ sedan degen i kylskåpet i
2 timmar.
Lägg cirka 2/3 av degen i den smorda
kakformen och gör små hål med en gaf-
fel.
Forma en ca. 3 cm hög kant av resten av
degen.
Vispa äggvitorna till hårt skum med en
elvisp. Tvätta russinen, låt dem torka väl,
droppa över rommen och låt dra in.
Häll lättkvarg, äggulorna, socker, citron-
saften, creme fraiche och puddingpulv-
ret i en skål och blanda ingredienserna
väl.
Vänd avslutningsvis försiktigt ner de vis-
pade äggvitorna och russinen i kvargs-
meten.
Tid i produkten: 85 minuter
–Ugnsnivå: 2
Pommes Frites
Instruktioner för tid och temperatur åter-
finns på förpackningen. Följ tillverkarens
anvisningar.
Botten för fruktkaka
Ingredienser:
200 g smör
200 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
•1 nypa salt
•3 ägg
300 g mjöl
1/2 paket bakpulver (ungefär 8 g)
125 g korinter
125 g russin
60 g hackade mandlar
60 g kanderat citronskal eller kanderat
apelsinskal
18
www.aeg.com
60 g hackade kanderade körsbär
70 g hela, skållade mandlar
Övrigt:
Svart springbakform, 24 cm i diameter.
Margarin för smörjning av formen
Ströbröd till formen
Beskrivning:
Lägg smör, socker, vaniljsocker och salt i
en skål och vispa ihop. Tillsätt sedan
äggen, ett åt gången, vispa igen. Blanda
mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
Rör också ner frukten i smeten.
Häll smeten i den förberedda formen
och dra upp smeten lite högre längs
kanten än i mitten. Garnera kanten och
mitten av kakan med hela, skållade
mandlar. Sätt in kakan i produkten.
Tid i produkten: 100 minuter
–Ugnsnivå: 2
Frukttarte
Ingredienser för pajbotten:
200 g mjöl
•1 nypa salt
125 g smör
•1 ägg
50 g socker
50 ml kallt vatten
Ingredienser för fyllningen:
Frukt beroende på säsong (400 g äpp-
len, persikor, surkörsbär, etc.)
90 g finhackad mandel
•2 ägg
100 g socker
90 g rumstempererat smör
Övrigt:
Quiche-form med 28 cm diameter,
smord
Beskrivning:
Sikta mjölet i en skål, blanda salt och
smör skuret i små bitar med mjölet. Till-
sätt sedan ägg, socker och kallt vatten,
och knåda till en deg.
Låt degen svalna i kylskåpet i 2 timmar.
Kavla ut den kylda degen, placera i den
smorda quiche-formen och stick hål med
en gaffel. Rengör och kärna ur frukten
och lägg ut den i små bitar eller skivor
på degen. Lägg malen mandel, ägg,
socker och rumstempererat smör i en
skål och vispa tills det blir pösigt. Häll se-
dan ut det ovanpå frukten och jämna till.
Tid i produkten: 50 minuter
–Ugnsnivå: 2
Riven potatisgräng
Instruktioner för tid och temperatur åter-
finns på förpackningen. Följ tillverkarens
anvisningar.
Lasagne
Ingredienser för köttsåsen:
100 g bacon
•1 lök
•1 morot
100 g selleri
2 matskedar olivolja
400 g blandfärs
100 ml köttbuljong
1 burk krossade tomater (cirka 400 g)
oregano, timjan, salt och peppar
Ingredienser för bechamelsåsen:
75 g smör
50 g mjöl
600 ml mjölk
salt, peppar och muskotnöt
Blandas med:
3 matskedar smör
250 g gröna lasagneplattor
50 g riven parmesan
50 g mild ost, riven
Beskrivning:
Skär bort brosk och svål från fläsket med
en vass kniv och skär i små tärningar.
Skala lök och morot, putsa sellerin och
skär allt i små tärningar.
Hetta upp oljan i en stekgryta, lägg i
fläskköttet och de tärnade grönsakerna
och stek under omrörning.
Tillsätt köttfärsen gradvis och stek under
omrörning för att bryta upp och deglase-
ra köttbuljongen. Sjud köttsåsen med to-
materna, kryddorna, salt och peppar på
svag värme under lock i ca. 30 minuter.
Gör under tiden bechamelsåsen: Smält
smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och
värm tills det är gyllene under oavbruten
omrörning. Tillsätt mjölken lite i taget
under ständig omröring. Krydda såsen
med salt, peppar och muskotnöt, sjud
utan lock ca. 10 minuter.
SVENSKA 19
Smörj en stor fyrkantig gratängform med
1 matsked smör. Lägg i flera skikt lasag-
neplattor, köttsås, bechamelsås och ost-
blandning i formen. Översta skiktet ska
bestå av bechamelsås med ost över.
Lägg resterande smör i klickar ovanpå la-
sagnen.
Tid i produkten: 55 minuter
–Ugnsnivå: 2
Fryst lasagne/cannelloni
Instruktioner för tid och temperatur åter-
finns på förpackningen. Följ tillverkarens
anvisningar.
Moussaka (för 10 personer)
Ingredienser:
1 hackad lök
olivolja
1,5 kg köttfärs
1 liten burk hackade tomater (400 g)
50 g riven ost
4 teskedar ströbröd
•salt och peppar
kanel
•1 kg potatis
1,5 kg aubergine
smör att steka i
Ingredienser för bechamelsåsen:
75 g smör
50 g mjöl
600 ml mjölk
salt, peppar och muskotnöt
Blandas med:
150 g riven ost
4 matskedar ströbröd
50 g smör
Beskrivning:
Fräs den hackade löken i lite olivolja, till-
sätt sedan köttfärsen och värm under
omrörning.
Lägg i hackade tomater, riven Emmenta-
ler och ströbröd. Rör om väl och låt koka
upp. Krydda sedan med salt, peppar och
kanel och avlägsna från spisplattan.
Skala potatisen och skär den i 1 cm
tjocka skivor. Skölj auberginen och skär i
1 cm tjocka skivor.
Torka alla skivor med hushållspapper.
Bryn sedan i en stekpanna med mycket
smör.
Gör under tiden bechamelsåsen: Smält
smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och
värm tills det är gyllene under oavbruten
omrörning. Tillsätt mjölken lite i taget
under ständig omröring. Krydda såsen
med salt, peppar och muskotnöt, sjud
utan lock ca. 10 minuter.
Lägg potatisskivorna i botten av en
smord bakform, strö ut lite riven ost
över. Lägg ut ett lager av aubergine
ovanpå detta. Lägg sedan en del av
köttfärsblandningen ovanpå. Häll sedan
en del av bechamelsåsen ovanpå.
Gör nu ytterligare ett lager av potatis
följt av aubergine och sedan köttfär-
sblandningen. Det sista lagret skall vara
bechamelsås. Sprid sedan ut resten av
osten ovanpå, samt ströbrödet. Smält
smöret och häll ut ovanpå moussakan.
Tid i produkten: 60 minuter
–Ugnsnivå: 2
Fryst panpizza
Instruktioner för tid och temperatur åter-
finns på förpackningen. Följ tillverkarens
anvisningar.
Kyld pizza
Instruktioner för tid och temperatur åter-
finns på förpackningen. Följ tillverkarens
anvisningar.
Fryst pizza
Instruktioner för tid och temperatur åter-
finns på förpackningen. Följ tillverkarens
anvisningar.
Fryst portionspizza
Instruktioner för tid och temperatur åter-
finns på förpackningen. Följ tillverkarens
anvisningar.
Piroger (30 små bitar)
Ingredienser för degen:
250 g speltmjöl
20
www.aeg.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

AEG KM8403001M Recipe book

Typ
Recipe book