5.4 Fyllda svampar
Ingredienser för 3 personer:
• 6 stora svampar
• 1 matsked smör
• salt
• peppar
• citronjuice
• 1 liten burk hackade tomater, cirka
150 g
• 1/2 knippe persilja, hackad
• flera basilikablad, hackade
• 1 skiva vitt bröd, i bitar
• 75 g Gorgonzola, i tärningar
• 3 matskedar grädde
Beskrivning:
Rengör svamparna. Vrid loss stjälkarna
och skär i små tärningar. Krydda med salt
och peppar och droppa citronjuice över.
Blanda de kryddade svmpstjälkarna med
bifftomat, persilja och basilika, bröd,
gorgonzola och grädde, krydda sedan
med salt och peppar. Fyll svamphattarna
och lägg i en smörad ugnsform.
• Tid i produkten: 15 minuter
• Ugnsnivå: 1
5.5 Fyllda tomater
Ingredienser för 2 personer:
• 4 stora tomater, varje ca 300 g
• 1 liten zucchini, ca 80 g
• 60 g champinjoner
• 1 schalottenlök
• 2 msk matolja
• 100 g kokt ris
• 50 ml grönsaksbuljong
• 75 g mozzarella
• 1 matsked hackad persilja
• salt
• nymalen svartpeppar
Beskrivning:
Skär av ett lock på varje tomat. Använd
en tesked för att ta ut innehållet och
lämna en kant på ca 1 cm. Hacka
tomatköttet fint. Skölj zucchinin och skär i
kuber. Skiva svamparna. Skala och
finhacka schalottenlöken.
Värm oljan i en kastrull. Bryn
schalottenlöken. Tillsätt zucchinin och
svamparna och sautera kortvarigt. Tillsätt
ris, hackad tomat och buljong och låt
koka i 5 minuter. Skär mozzarellan i små
kuber. Tillsätt mozzarellan och persilja till
riset och krydda med salt och peppar.
Fyll tomaterna med ris och sätt på
tomatlocken. Lägg tomaterna i en
smörad ugnsform.
• Tid i produkten: 15 minuter
• Ugnsnivå: 1
Vrid formen efter halva tiden.
5.6 Vegetabiliska spaetzle
Ingredienser för 2 personer:
• 250 g färsk spaetzle
• 2 medelstora selleristjälkar, ca 100 g
• 1 stor morot, ca 150 g
• 1 matsked smör
• 50 ml buljong
• 100 g naturell keso eller keso med
örter (t.ex. Cantadou)
• salt
• nymalen svartpeppar
• 1/2 knippe gräslök
• 30 g riven ost, t.ex. Sbrinz eller
Parmesan
• 100 ml kaffegrädde
Beskrivning:
Lägg spaetzle i en smörad ugnsform.
Skölj och tärna selleri och morot. Fräs
kortvarigt i smör i stekpannan. Tillsätt
buljongen, täck över och koka
grönsakerna i 5 minuter. Ta sedan bort
pannan från värmen. Blanda i keson.
Krydda grönsakerna med salt och
peppar.
Häll grönsakssåsen över spaetzle. Klipp
gräslök över rätten. Strö över den rivna
osten och ringla grädde över rätten.
• Tid i produkten: 12 minuter
• Ugnsnivå: 2
5.7 Potatis- / zucchinigratäng
Ingredienser för 2 personer:
• 250 g potatis
• 200 g squash
• salt
• nymalen vitpeppar
• 130 g blandad riven ost (t.ex.
pizzamix)
• 1 liten burk ansjovis, 60 g
• 1 krossad vitlöksklyfta
• 1 schalottenlök, finhackad
• 150 ml grädde
www.aeg.com
6