IKEA KULINACMX Recipe book

Typ
Recipe book
FINSMAKARE
KULINARISK
Receptbok
SE
Innehåll
Tillagningstabeller 3
Automatiska program 16
Upptining 17
Kokning/Smältning 18
Gris/Kalv 19
Nötkött/Vilt/Lamm 21
Fågel 22
Fisk 25
Mjuk Kaka 26
Pizza/Paj/Bröd 33
Ugnsrätter/Gratänger 36
Efterrätter 42
Med reservation för ändringar.
Tillagningstabeller
Rekommendationer för ugnens
specialfunktioner för uppvärmning
Varmhållning
Med den här funktionen kan du hålla maten
varm. Temperaturen är automatiskt inställd
på 80 °C.
Tallriksvärmare
Med den här funktionen kan du värma
tallrikar och formar före servering.
Temperaturen är automatiskt inställd på 70
°C.
Fördela tallrikar och formar jämnt på
ugnsgallret. Använd den första hyllnivån.
Efter halva uppvärmningstiden kan du byta
plats på dem.
Upptining
Ta bort förpackningen från maten och lägg
den sedan på en tallrik. Täck inte maten
eftersom det kan förlänga
avfrostningstiden. Använd den första
hyllnivån.
Bakning
Använd den lägre temperaturen första
gången.
Du kan förlänga gräddningstiden med
10–15 minuter om du bakar på mer än
en nivå.
Bakverk vid olika nivåer blir inte alltid
lika bruna. Du behöver inte ändra
ugnstemperaturen om de blir olika
bruna. Detta jämnar ut sig under
bakningen.
Plåtarna i ugnen kan vrida sig under
bakning. När plåtarna kallnar igen
återtar de sin normala form.
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakans botten är inte
tillräckligt gräddad.
Ugnsnivån är fel. Ställ kakan på en lägre ugnsnivå.
SVENSKA 3
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan faller ihop och
blir degig, klumpig eller
får vattenränder.
Ugnstemperaturen är för
hög.
Nästa gång du gräddar ska du
ställa in en något lägre ugnstem-
peratur.
För kort gräddningstid. Förläng gräddningstiden. Du kan
inte minska gräddningstiden ge-
nom att höja temperaturen.
Det finns för mycket vätska i
degen.
Använd mindre vätska. Var för-
siktig med blandningstiderna,
framför allt vid användning av en
köksmaskin.
Kakan är för torr. Ugnstemperaturen är för
låg.
Nästa gång du gräddar ska du
ställa in en högre ugnstempera-
tur.
För lång gräddningstid. Nästa gång du gräddar ska du
ställa in en kortare gräddningstid.
Kakan blir ojämnt brun. Ugnstemperaturen är för
hög och gräddningstiden är
för kort.
Ställ in en lägre ugnstemperatur
och en längre gräddningstid.
Degen är ojämnt fördelad. Fördela degen jämnt på bakplå-
ten.
Kakan blir inte klar med
den inställda tiden.
Ugnstemperaturen är för
låg.
Nästa gång du gräddar ska du
ställa in en något högre ugnstem-
peratur.
Bakning på en ugnsnivå
Bakverk i formar
Livsmedel Funktion Tempera-
tur (°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Kaka i ringform, mjuk
kaka
Varmluft 150 - 160 50 - 70 1
Madeirakaka/fruktkaka Varmluft 140 - 160 70 - 90 1
Sponge cake / socker-
kaka
Varmluft 140 - 150 35 - 50 1
SVENSKA 4
Livsmedel Funktion Tempera-
tur (°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Sponge cake / socker-
kaka
Över-under-
värme
160 35 - 50 2
Tårtbotten av mördeg
1)
Varmluft 170 - 180 10 - 25 1
Tårtbotten av sockerka-
ka
Varmluft 150 - 170 20 - 25 1
Apple pie / äppelpaj (2
formar Ø 20 cm, diago-
nalt placerade)
Varmluft 160 70 - 90 1
Apple pie / äppelpaj (2
formar Ø 20 cm, diago-
nalt placerade)
Över-under-
värme
180 70 - 90 1
Cheesecake, plåt
2)
Över-under-
värme
160 - 170 60 - 90 1
1)
Förvärm ugnen.
2)
Använd en långpanna.
Bakverk på plåtar
Livsmedel Funktion Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Vetefläta/krans Över-under-
värme
170 - 190 30 - 40 2
Tyskt julbröd
1)
Över-under-
värme
160 - 180 50 - 70 2
Bröd (rågbröd)
1)
Över-under-
värme
2
första 230 20
därefter 160 - 180 30 - 60
Petit-chouer/bakelser
1)
Över-under-
värme
190 - 210 20 - 35 2
Rulltårta
1)
Över-under-
värme
180 - 200 10 - 20 2
Vetelängd med strössel Varmluft 150 - 160 20 - 40 1
SVENSKA 5
Livsmedel Funktion Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Smörkakor/sockerkring-
lor
1)
Över-under-
värme
190 - 210 20 - 30 2
Fruktkaka (på jästdeg/
sockerkakssmet)
2)
Varmluft 150 - 160 35 - 55 1
Fruktkaka (på jästdeg/
sockerkakssmet)
2)
Över-under-
värme
170 35 - 55 1
Fruktkaka av mördeg Varmluft 160 - 170 40 - 80 1
Jästkaka med känslig
fyllning (t.ex. kvarg,
grädde, kräm)
1)
Över-under-
värme
160 - 180 40 - 80 2
1)
Förvärm ugnen.
2)
Använd en långpanna.
Småkakor
Livsmedel Funktion Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Mördegskakor, kex Varmluft 150 - 160 10 - 20 1
Short bread / mördeg-
skaka / mördegsremsor
Varmluft 140 20 - 35 1
Short bread / Mördeg-
skaka / Mördegsrem-
sor
1)
Över-under-
värme
160 20 - 30 2
Småkakor av socker-
kakssmet
Varmluft 150 - 160 15 - 20 1
Bakverk med äggvita,
maränger
Varmluft 80 - 100 120 - 150 1
Mandelbiskvier Varmluft 100 - 120 30 - 50 1
Småkakor av jästdeg Varmluft 150 - 160 20 - 40 1
Smördegskakor
1)
Varmluft 170 - 180 20 - 30 1
Bullar
1)
Över-under-
värme
190 - 210 10 - 25 2
SVENSKA 6
Livsmedel Funktion Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Small cakes / Muffins
1)
Varmluft 160 20 - 35 3
Small cakes / Muffins
1)
Över-under-
värme
170 20 - 35 2
1)
Förvärm ugnen.
Puddingar och gratänger
Livsmedel Funktion Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Makaronipudd-
ing
Över-undervär-
me
180 - 200 45 - 60 1
Lasagne Över-undervär-
me
180 - 200 25 - 40 1
Grönsaksgra-
täng
1)
Varmluftsgrill-
ning
210 - 230 10 - 20 1
Baguetter med
smält ost
Varmluft 160 - 170 15 - 30 1
Milk rice Över-undervär-
me
180 - 200 40 - 60 1
Fiskpudding Över-undervär-
me
180 - 200 30 - 60 1
Fyllda grönsa-
ker
Varmluft 160 - 170 30 - 60 1
1)
Förvärm ugnen.
Bakning på flera nivåer
Använda funktionen: Varmluft.
Bakverk på plåtar
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Petit-chouer/bakel-
ser
1)
160 - 180 25 - 45 1 / 3
Smuldegspaj 150 - 160 30 - 45 1 / 3
1)
Förvärm ugnen.
SVENSKA 7
Småkakor/bakelser/bullar
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Mördegskakor, kex 150 - 160 20 - 40 1 / 3
Short bread / mördeg-
skaka / mördegsrem-
sor
140 25 - 45 1 / 3
Småkakor av socker-
kaksdeg
160 - 170 25 - 40 1 / 3
Bakverk med äggvita,
maränger
80 - 100 130 - 170 1 / 3
Mandelbiskvier 100 - 120 40 - 80 1 / 3
Småkakor av jästdeg 160 - 170 30 - 60 1 / 3
Lågtemperaturstekning
Använd den här funktionen för magra,
möra stycken av kött och fisk. Den här
funktionen kan inte användas för recept
som grytstek eller fet fläskstek.
VARNING! Se avsnittet "Råd och
tips".
Under de första 10 minuterna kan du ställa
in en ugnstemperatur på mellan 80 °C och
150 °C. Normaltemperatur är 90 °C. När
temperaturen ställts in fortsätter ugnen att
tillaga på 80 °C. Använd inte den här
funktionen för fågel.
Tillaga alltid utan lock när du
använder den här funktionen.
1. Bryn köttet i het stekpanna i 1 - 2
minuter på varje sida.
2. Sätt in köttet i den heta långpannan i
ugnen på ugnsgallret.
3. Välj funktionen: Lågtemperaturstekning.
Livsmedel Vikt (kg) Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Engelsk rostbiff 1 - 1.5 150 120 - 150 1
Oxfilé 1 - 1.5 150 90 - 110 1
Kalvstek 1 - 1.5 150 120 - 150 1
Biff 0.2 - 0.3 120 20 - 40 1
Pizza/Paj
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Pizza (tunn botten)
1)
200 - 230 15 - 20 3
SVENSKA 8
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Pizza (med mycket fyll-
ning)
2)
180 - 200 20 - 30 3
Paj 180 - 200 40 - 55 3
Ugnsbakad spenat 160 - 180 45 - 60 3
Quiche Lorraine (kryd-
dad pajdegsbotten)
170 - 190 45 - 55 3
Schweizisk ostpaj 170 - 190 45 - 55 3
Cheesecake 140 - 160 60 - 90 3
Äppelkaka, täckt 150 - 170 50 - 60 3
Grönsakspaj 160 - 180 50 - 60 3
Osyrat bröd
1)
230 10 - 20 3
Smördegskakor
1)
160 - 180 45 - 55 3
Flammekuchen
1)
230 12 - 20 3
Piroger (rysk version av
calzone)
1)
180 - 200 15 - 25 3
1)
Förvärm ugnen.
2)
Använd en långpanna.
Stekning
Använd värmebeständiga ugnsformar.
Tillaga stora stekar eller kyckling direkt på
plåten eller på gallret med en plåt under.
Häll lite vatten i plåten för att förhindra att
juicen eller fettet bränner fast.
Kött som sprakar mycket kan tillagas i en
ugnsform utan lock.
Vänd steken efter 1/2 - 2/3 av stektiden.
För att köttet ska bli saftigare:
stek magert kött i stekgrytan med lock
eller i en stekpåse.
stek kött och fisk i stora bitar som väger
minst 1kg.
ös stora stekar och fågel med deras
egen saft flera gånger under stekningen.
SVENSKA 9
Stektabeller
Nötkött
Livsmedel Funktion Vikt (kg) Effekt
(Watt)
Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Grytstek Över-un-
dervär-
me
1 - 1.5 200 230 60 - 80 1
Fläsk
Livsmedel Funktion Vikt (kg) Effekt
(Watt)
Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Bog, hals,
skinkstek
Varm-
luftsgrill-
ning
1 - 1.5 200 160 - 180 50 - 70 1
Köttfär-
slimpa
Varm-
luftsgrill-
ning
0.75 - 1 200 160 - 170 35 - 50 1
Fläsklägg
(lagad i
förväg)
Varm-
luftsgrill-
ning
0.75 - 1 200 150 - 170 60 - 75 1
Kalv
Livsmedel Funktion Vikt (kg) Effekt
(Watt)
Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Kalvstek Varm-
luftsgrill-
ning
1 200 160 - 180 50 - 70 1
Kalvlägg Varm-
luftsgrill-
ning
1.5 - 2 200 160 - 180 75 - 100 1
Lamm
Livsmedel Funktion Vikt (kg) Effekt
(Watt)
Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Lammstek
med ben,
lammstek
Varm-
luftsgrill-
ning
1 - 1.5 200 150 - 170 50 - 70 1
SVENSKA 10
Fågel
Livsmedel Funktion Vikt (kg) Effekt
(Watt)
Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Bitar av få-
gel
Varm-
luftsgrill-
ning
0,2 - 0,25
var
200 200 - 220 20 - 35 1
Halv kyck-
ling
Varm-
luftsgrill-
ning
0,4 - 0,5
var
200 190 - 210 25 - 40 1
Kyckling,
unghöna
Varm-
luftsgrill-
ning
1 - 1.5 200 190 - 210 30 - 45 1
Anka Varm-
luftsgrill-
ning
1.5 - 2 200 180 - 200 45 - 65 1
Fisk (ångkokning)
Livsmedel Funktion Vikt (kg) Effekt
(Watt)
Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Hel fisk Över-
under-
värme
1 - 1.5 200 210 - 220 30 - 45 1
Maträtter
Livsmedel Funktion Vikt (kg) Effekt
(Watt)
Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Desserter Varm-
luft
- 200 160 - 180 20 - 35 1
Välsma-
kande rät-
ter med
kokta in-
gredienser
(nudlar,
grönsaker)
Varm-
luft
- 400 -
600
160 - 180 20 - 45 1
SVENSKA 11
Livsmedel Funktion Vikt (kg) Effekt
(Watt)
Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Välsma-
kande rät-
ter med
råa ingre-
dienser
(potatis,
grönsaker)
Varm-
luft
- 400 -
600
160 - 180 30 - 45 2
Grill
Grilla alltid med maximal
temperaturinställning.
Placera gallret på den ugnsnivå som
rekommenderas i grilltabellen.
Placera alltid plåten som ska fånga upp
fettet på den första ugnsnivån.
Grilla endast tunna bitar av kött eller fisk.
Förvärm alltid den tomma ugnen med
grillfunktionerna i 5 minuter.
FÖRSIKTIGHET! Grilla alltid med
stängd ugnslucka.
Grill
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
1:a sidan 2:a sidan
Rostbiff, rosa 210 - 230 30 - 40 30 - 40 1
Oxfilé, rosa 230 20 - 30 20 - 30 1
Stek av gris 210 - 230 30 - 40 30 - 40 1
Stek av kalv 210 - 230 30 - 40 30 - 40 1
Stek av lamm 210 - 230 25 - 35 20 - 35 1
Hel fisk, 500 -
1 000 g
210 - 230 15 - 30 15 - 30 1
Max Grill
Livsmedel Tid (min) Ugnsnivå
1:a sidan 2:a sidan
Burgers/hamburga-
re
9 - 13 8 - 10 3
Fläskfilé 10 - 12 6 - 10 2
Korv 10 - 12 6 - 8 3
SVENSKA 12
Livsmedel Tid (min) Ugnsnivå
1:a sidan 2:a sidan
Nötbiffar / kalvbiffar 7 - 10 6 - 8 3
Toast / rostat bröd 1 - 3 1 - 3 3
Varma smörgåsar 6 - 8 - 2
Fryst mat
Ta bort förpackningen från maten. Lägg
maten på en tallrik.
Täck inte över den med en skål eller
tallrik. Det kan förlänga upptiningstiden.
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Fryst pizza 200 - 220 15 - 25 3
Fryst panpizza 190 - 210 20 - 25 3
Kyld pizza 210 - 230 13 - 25 3
Fryst portionspizza 180 - 200 15 - 30 3
Pommes Frites, tunna
1)
210 - 230 20 - 30 3
Pommes Frites, tjocka
1)
210 - 230 25 - 35 3
Kroketter
1)
210 - 230 20 - 35 3
Riven potatisgräng 210 - 230 20 - 30 3
Lasagne/Cannelloni,
kyld
170 - 190 35 - 45 2
Fryst lasagne/cannel-
loni
160 - 180 40 - 60 2
Kycklingvingar 190 - 210 20 - 30 3
1)
Vänd 2 till 3 gånger under stekningen.
Tabell för frysta färdigrätter
Livsmedel Funktion Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Fryst pizza
1)
Över-undervärme enligt till-
verkarens
anvisningar
enligt tillverka-
rens anvisningar
2
SVENSKA 13
Livsmedel Funktion Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Pommes frites
2)
(300 – 600 g)
Över-undervärme
eller Varmluftsgrill-
ning
200 - 220 enligt tillverka-
rens anvisningar
2
Baguetter
3)
Över-undervärme enligt till-
verkarens
anvisningar
enligt tillverka-
rens anvisningar
2
Fruktkaka Över-undervärme enligt till-
verkarens
anvisningar
enligt tillverka-
rens anvisningar
2
1)
Förvärm ugnen.
2)
Vänd 2 till 3 gånger under tillagningen.
3)
Förvärm ugnen.
Upptining
Ta bort förpackningen från maten och
lägg den sedan på en tallrik.
Använd den första ugnsnivån nerifrån.
Täck inte över maten med en skål eller
tallrik eftersom det kan förlänga
upptiningstiden.
Livsmedel Mängd Upptiningstid
(min)
Efteruppti-
ningstid (min)
Kommentar
Kyckling 1 kg 100 - 140 20 - 30 Lägg kycklingen på ett upp- och
nervänt tefat på en stor tallrik.
Vänd efter halva tiden.
Kött 1 kg 100 - 140 20 - 30 Vänd efter halva tiden.
Kött 500 g 90 - 120 20 - 30 Vänd efter halva tiden.
Forell 150 g 25 - 35 10 - 15 -
Jordgub-
bar
300 g 30 - 40 10 - 20 -
Smör 250 g 30 - 40 10 - 15 -
Grädde 2 x 200 g 80 - 100 10 - 15 Vispa grädden medan den fortfa-
rande är något frusen.
Tårta 1,4 kg 60 60 -
SVENSKA 14
Konservering
Använd enbart konserveringsburkar av
samma mått som finns att köpa.
Använd inte glas med skruvlock och
bajonettförslutning eller metallburkar.
Använd första nivån från botten för
ändamålet.
Sätt inte mer än sex enliters burkar på
plåten.
Fyll upp burkarna med lika mycket i varje
och förslut med ett klämlock.
Burkarna får inte röra vid varandra.
Häll ca. 1/2 liter vatten i bakplåten så att
det blir tillräckligt fuktigt i ugnen.
När vätskan i burkarna börjar sjuda (efter
ca 35 - 60 minuter med enlitersburkarna)
stänger du av ugnen eller sänker
temperaturen till 100 °C (se tabellen).
Torkad frukt
Livsmedel Temperatur (°C) Tid till det sjuder
(min.)
Fortsatt tillagningstid
på 100 °C (min.)
Jordgubbar/blåbär/
hallon/mogna krus-
bär
160 - 170 35 - 45 -
Stenfrukt
Livsmedel Temperatur (°C) Tid till det sjuder
(min.)
Fortsatt tillagningstid
på 100 °C (min.)
Päron/kvitten/plom-
mon
160 - 170 35 - 45 10 - 15
Grönsaker
Livsmedel Temperatur (°C) Tid till det sjuder
(min.)
Fortsatt tillagningstid
på 100 °C (min.)
Morötter
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Gurka 160 - 170 50 - 60 -
Blandade inlagda
grönsaker
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Kålrabbi/ärtor/
sparris
160 - 170 50 - 60 15 - 20
1)
Låt stå i ugnen efter att den har stängts av.
SVENSKA 15
Torkning
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (t) Ugnsnivå
Bönor 60 - 70 6 - 8 3
Pepparfrukter 60 - 70 5 - 6 3
Soppgrönsaker 60 - 70 5 - 6 3
Svamp 50 - 60 6 - 8 3
Örter 40 - 50 2 - 3 3
Plommon 60 - 70 8 - 10 3
Aprikoser 60 - 70 8 - 10 3
Äppelskivor 60 - 70 6 - 8 3
Päron 60 - 70 6 - 9 3
Bröd
Förvärmning rekommenderas inte.
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Franskbröd 180 - 200 40 - 60 2
Baguette 200 - 220 35 - 45 2
Mjuk Kaka 160 - 180 40 - 60 2
Ciabatta 200 - 220 35 - 45 2
Rågbröd 180 - 200 50 - 70 2
Mörkt bröd 180 - 200 50 - 70 2
Fullkornsbröd 170 - 190 60 - 90 2
Automatiska program
VARNING! Se
säkerhetsavsnitten.
Automatiska program
De automatiska programmen ger optimala
inställningar för alla slags kött eller andra
recept.
Köttprogram med funktionen: Vikt
Automatisk (menyn: Tillagningshjälp) –
Denna funktion beräknar automatiskt
stekningstiden. För att använda den
måste matens vikt matas in.
Automatiska Recept (menyn:
Tillagningshjälp) – Denna funktion
SVENSKA 16
använder fördefinierade värden för en
maträtt.
Rätter med funktionen:
Vikt Automatisk
Grisstek
Ugnsstekt kalvkött
Bräserat kött
Viltstek
Lammstek
Hel kyckling
Hel kalkon
Hel anka
Rätter med funktionen:
Vikt Automatisk
Hel gås
Kategorier
I menyn Tillagningshjälp är maträtterna
indelade i olika kategorier:
Upptining
Kokning/Smältning
Gris/Kalv
Nötkött/Vilt/Lamm
Fågel
Fisk
Mjuk Kaka
Pizza/Paj/Bröd
Ugnsrätter/Gratänger
Efterrätter
Upptining
Tina Fisk
Lägg den djupfrysta fisken på en upp och
nedvänd tallrik och ställ tallriken i en
behållare så att smältvattnet kan rinna av
utan att smutsa ned mikrovågsugnens
insida.
Kontrollera maten regelbundet under
upptiningen och vänd den flera gånger.
Efterhand som fisken tinar ska du undersöka
fiskens olika delar om den är blockfrusen.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: Bottom glass plate
Efter upptiningen ska livsmedlet stå i
rumstemperatur ungefär lika lång tid som
upptiningstiden.
Tina Fågel
Lägg maten som ska tinas på en upp och
nedvänd tallrik och ställ tallriken i en
behållare så att smältvattnet kan rinna av
utan att smutsa ned produkten.
Kontrollera maten regelbundet under
upptiningen och vänd den flera gånger.
Täck exponerade feta ytor som ben och
vingspetsar med aluminiumfolie.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: Bottom glass plate
Efter upptiningen ska livsmedlet stå i
rumstemperatur ungefär lika lång tid som
upptiningstiden.
Tina kött
Lägg det djupfrysta köttet på en upp och
nedvänd tallrik och ställ tallriken i en
behållare så att smältvattnet kan rinna av
utan att smutsa ned produkten.
Kontrollera maten regelbundet under
upptiningen och vänd den flera gånger.
Efterhand som maten tinar ska du noga ta
isär köttfärs eller delar av köttet om det är
blockfruset.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: Bottom glass plate
SVENSKA 17
Efter upptiningen ska livsmedlet stå i
rumstemperatur ungefär lika lång tid som
upptiningstiden.
Tina Bröd
Lägg brödet på en tallrik.
Vänd på brödet flera gånger under
upptiningen.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: Bottom glass plate
Efter upptiningen ska livsmedlet stå i
rumstemperatur ungefär lika lång tid som
upptiningstiden.
Kokning/Smältning
Färska grönsaker
Lägg hackade grönsaker i en
mikrovågsugnssäker tallrik och tillsätt ca 50
ml vatten. Täck över tallriken (lock eller
plastfolie med hål i som tål mikrovågsugn).
Vänd på grönsakerna flera gånger under
tillagning.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: Bottom glass plate
Tips: Om grönsakerna är mycket krispiga
kan du ställa in en lägre vikt. Om
grönsakerna är för mjuka kan du ställa in
en högre vikt.
Frysta grönsaker
Lägg djupfrysta grönsaker i en
mikrovågsugnstålig tallrik och tillsätt ca 50
ml vatten. Täck över tallriken (lock eller
plastfolie med hål i som tål mikrovågsugn).
Vänd på grönsakerna flera gånger under
tillagning.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: Bottom glass plate
Tips: Om grönsakerna är mycket krispiga
kan du ställa in en lägre vikt. Om
grönsakerna är för mjuka kan du ställa in
en högre vikt.
Bräsera lök
Skiva lök och lägg på en
mikrovågsugnstålig tallrik med 1 matsked
smör eller olja. Täck över tallriken (lock eller
plastfolie med hål i som tål mikrovågsugn).
Vänd på grönsakerna flera gånger under
tillagning.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: Bottom glass plate
Ugnsbakad potatis
Lägg potatis i en mikrovågsugnssäker tallrik
och tillsätt ca 100 ml vatten. Täck över
tallriken (lock eller plastfolie med hål i som
tål mikrovågsugn).
Vänd på potatisen flera gånger under
tillagning.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: Bottom glass plate
Ris med grönsaker
Lägg riset på en mikrovågssäker tallrik och
tillsätt vatten till ett förhållande 1: 2 (100 g
ris och 2 dl vatten). Krydda efter smak.
Tillsätt smörskivor, ångade lökringar eller
örter. Täck över tallriken med ett lock eller
plastfolie med hål i som tål mikrovågsugn.
Vänd på riset flera gånger under tillagning.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: Bottom glass plate
SVENSKA
18
Smälta choklad
Skär chokladen i bitar och lägg på en
tallrik.
Rör om chokladen flera gånger efterhand
som den smälter.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: Bottom glass plate
Smälta Smör
Skär smöret i bitar och lägg på en tallrik.
Täck över tallriken (lock eller plastfolie med
hål i som tål mikrovågsugn).
Rör om i smöret flera gånger efterhand som
det smälter.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: Bottom glass plate
Gris/Kalv
Grisstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mellan
1 000 och 2 000 g.
Tillagningsmetod:
Krydda köttet efter smak och lägg det i en
ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan
vätska, botten bör vara täckt till ett djup av
20–40 mm. Vänd på steken efter ca 30
minuter.
Ugnsnivå: 1
Ugnsstekt kalvkött
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mellan
1 000 och 2 000 g.
Tillagningsmetod:
Krydda köttet efter smak och lägg det i en
ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan
vätska, botten bör vara täckt till ett djup av
10–20 mm. Täck över med ett lock.
Ugnsnivå: 1
Ossobuco
Ingredienser:
4 msk smör för bryning
4 kalvläggsskivor, cirka 3 - 4 cm tjocka
(skurna på tvären i förhållande till
benen)
4 medelstora morötter, skurna i små
tärningar
4 stjälkar selleri, skurna i små tärningar
1 kg mogna tomater, skalade,
halverade, urkärnade och tärnade
1 knippe persilja, sköljd och grovhackad
4 matskedar smör
2 msk mjöl för panering
6 matskedar olivolja
250 ml vitt vin
250 ml köttbuljong
3 medelstora lökar, skalade och
finhackade
3 vitlöksklyftor, skalade och tunt skivade
1/2 tsk vardera av timjan och oregano
2 lagerblad
2 kryddnejlikor
salt, nymalen svartpeppar
Beskrivning:
Smält 4 matskedar smör i en ugnspanna
och fräs grönsakerna i den. Tag ut
grönsakerna ur pannan.
Skölj av kalvläggsskivorna, torka, krydda
och täck dem sedan med mjölet. Skaka av
överblivet mjöl. Hetta upp olivoljan och
bryn skivorna på medelhög värme tills de
är gyllenbruna. Tag ur köttet och häll av
överbliven olivolja.
SVENSKA
19
Deglasera köttsaften i långpannan med
250 ml vin, häll över i en kastrull och låt
sjuda en stund. Tillsätt 250 ml köttbuljong
samt persilja, timjan, oregano och tärnade
tomater. Krydda med salt och peppar. Låt
sedan koka upp igen.
Lägg grönsakerna i en ugnsform, lägg
köttet ovanpå och häll såsen över allting.
Täck ugnspannan med ett lock och ställ in
den i produkten.
Tid i produkten: 120 minuter
Ugnsnivå: 2
Kalvlägg
Ingredienser:
1 baklägg av kalv 1,5 - 2 kg
4 skivor kokt skinka
2 msk matolja
1 tesked salt
1 tsk ädelpaprika
1/2 tsk basilika
1 liten burk skivade champinjoner (280
g)
soppgrönsaker (morot, purjolök, selleri,
persilja)
vatten
Beskrivning:
Skär 8 snitt på längden runtom hela
kalvläggen. Skär fyra skivor av kokt skinka i
halvor och placera i snitten. Blanda olja,
salt, paprika och basilika och sprid ut över
kalvläggen. Lägg kalvläggen i en
långpanna och strö ut champinjonerna över
den. Tillsätt soppgrönsaker och vatten till
kalvläggen. Botten bör vara täckt till ett
djup av 10 - 15 mm. Vänd steken efter cirka
30 minuter.
Tid i produkten: 160 minuter
Ugnsnivå: 1
Köttfärslimpa med örter
Ingredienser för 4 personer:
brödskivor skurna i små bitar och
doppade i lite varmt vatten
1 lök, finhackad som stekts lätt i lite smör
1 krossad vitlöksklyfta
300 g köttfärs
300 g fläskfärs
1 ägg
1 tsk salt
peppar
paprika
1 matsked hackad persilja
1 tesked finhackad rosmarin
1 tesked timjanblad
4 skivor bacon, för att lägga ovanpå
Beskrivning:
Blanda alla ingredienser väl, forma till en
köttfärslimpa och lägg i en
mikrovågsugnssäker form. Lägg
baconskivorna ovanpå.
Tid i produkten: 35 minuter
Ugnsnivå: 2
Plommonfylld Fläskkarré
Ingredienser:
200 g torkade plommon
150 ml vitt vin
1,5 kg grisstek eller kalvsadel (utan ben)
1 medelstor lök
äpple
salt, peppar och paprika
Beskrivning:
Blötlägg plommonen i vitt vin i två timmar.
Skölj köttet snabbt med vatten och torka
det sedan. Skär hål i köttets undersida och
stoppa in ett plommon i varje hål. Tryck in
dem så långt det går. Krydda köttet och
lägg det i ugnsformen med plommonsidan
nedåt. Skala lök och äpple. Skär i klyftor
och lägg runt steken. Späd vinet som
användes för att blötlägga plommonen
med vatten till 2,5 dl och häll över steken.
Servera till exempel med croquetter,
potatisgratäng eller broccoli.
Tid i produkten: 60 minuter
SVENSKA
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

IKEA KULINACMX Recipe book

Typ
Recipe book