AEG KR8403001M Recipe book

Typ
Recipe book
SV Receptbok
Mikrovågsugn
1. AUTOMATISKA PROGRAM
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
1.1 Automatiska program
De automatiska programmen ger
optimala inställningar för alla slags kött
eller andra recept.
Automatiska recept (menyn:
Tillagningshjälp) – Denna funktion
använder fördefinierade värden för en
maträtt. Förbered maträtten enligt
receptet i denna bok.
1.2 Kategorier
I menyn Tillagningshjälp är maträtterna
indelade i olika kategorier:
Upptining
Kokning/Smältning
Fågel/Kött/Fisk
Paj/Gryta/Gratäng
Efterrätter
2. UPPTINING
2.1 Tina fisk
Lägg den djupfrysta fisken på en upp
och nedvänd tallrik och ställ tallriken i en
behållare så att smältvattnet kan rinna av
utan att smutsa ned mikrovågsugnens
insida.
Kontrollera maten regelbundet under
upptiningen och vänd den flera gånger.
Efterhand som fisken tinar ska du
undersöka fiskens olika delar om den är
blockfrusen.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: 1
Efter upptiningen ska livsmedlet stå i
rumstemperatur ungefär lika lång tid som
upptiningstiden.
2.2 Tina fågel
Lägg maten som ska tinas på en upp och
nedvänd tallrik och ställ tallriken i en
behållare så att smältvattnet kan rinna av
utan att smutsa ned produkten.
Kontrollera maten regelbundet under
upptiningen och vänd den flera gånger.
Täck exponerade feta ytor som ben och
vingspetsar med aluminiumfolie.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: 1
Efter upptiningen ska livsmedlet stå i
rumstemperatur ungefär lika lång tid som
upptiningstiden.
2.3 Tina kött
Lägg det djupfrysta köttet på en upp och
nedvänd tallrik och ställ tallriken i en
behållare så att smältvattnet kan rinna av
utan att smutsa ned produkten.
Kontrollera maten regelbundet under
upptiningen och vänd den flera gånger.
Efterhand som maten tinar ska du noga
ta isär köttfärs eller delar av köttet om
det är blockfruset.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: 1
Efter upptiningen ska livsmedlet stå i
rumstemperatur ungefär lika lång tid som
upptiningstiden.
2.4 Tina bröd
Lägg brödet på en kökshandduk på en
tallrik.
Vänd på brödet flera gånger under
upptiningen.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: 1
Efter upptiningen ska livsmedlet stå i
rumstemperatur ungefär lika lång tid som
upptiningstiden.
www.aeg.com
2
3. UPPTINING
3.1 Tina fisk
Lägg den djupfrysta fisken på en upp
och nedvänd tallrik och ställ tallriken i en
behållare så att smältvattnet kan rinna av
utan att smutsa ned mikrovågsugnens
insida.
Kontrollera maten regelbundet under
upptiningen och vänd den flera gånger.
Efterhand som fisken tinar ska du
undersöka fiskens olika delar om den är
blockfrusen.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: 1
Efter upptiningen ska livsmedlet stå i
rumstemperatur ungefär lika lång tid som
upptiningstiden.
3.2 Tina fågel
Lägg maten som ska tinas på en upp och
nedvänd tallrik och ställ tallriken i en
behållare så att smältvattnet kan rinna av
utan att smutsa ned produkten.
Kontrollera maten regelbundet under
upptiningen och vänd den flera gånger.
Täck exponerade feta ytor som ben och
vingspetsar med aluminiumfolie.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: 1
Efter upptiningen ska livsmedlet stå i
rumstemperatur ungefär lika lång tid som
upptiningstiden.
3.3 Tina kött
Lägg det djupfrysta köttet på en upp och
nedvänd tallrik och ställ tallriken i en
behållare så att smältvattnet kan rinna av
utan att smutsa ned produkten.
Kontrollera maten regelbundet under
upptiningen och vänd den flera gånger.
Efterhand som maten tinar ska du noga
ta isär köttfärs eller delar av köttet om
det är blockfruset.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: 1
Efter upptiningen ska livsmedlet stå i
rumstemperatur ungefär lika lång tid som
upptiningstiden.
3.4 Tina bröd
Lägg brödet på en kökshandduk på en
tallrik.
Vänd på brödet flera gånger under
upptiningen.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: 1
Efter upptiningen ska livsmedlet stå i
rumstemperatur ungefär lika lång tid som
upptiningstiden.
4.
KOKNING/SMÄLTNING
4.1 Färska grönsaker
Lägg hackade grönsaker i en
mikrovågsugnssäker tallrik och tillsätt ca
50 ml vatten. Täck över tallriken (lock
eller plastfolie som tål mikrovågsugn).
Vänd på grönsakerna flera gånger under
tillagning.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: 1
Tips: Om grönsakerna är mycket krispiga
kan du ställa in en lägre vikt. Om
grönsakerna är för mjuka kan du ställa in
en högre vikt.
4.2 Frusna grönsaker
Lägg djupfrysta grönsaker i en
mikrovågsugnstålig tallrik och tillsätt ca
50 ml vatten. Täck över tallriken (lock
eller plastfolie som tål mikrovågsugn).
Vänd på grönsakerna flera gånger under
tillagning.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: 1
Tips: Om grönsakerna är mycket krispiga
kan du ställa in en lägre vikt. Om
grönsakerna är för mjuka kan du ställa in
en högre vikt.
SVENSKA
3
4.3 Bräsera lök
Skiva lök och lägg på en
mikrovågsugnstålig tallrik med 1
matsked smör eller olja. Täck över
tallriken (lock eller plastfolie som tål
mikrovågsugn).
Vänd på grönsakerna flera gånger under
tillagning.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: 1
4.4 Ugnsbakad potatis
Lägg potatis i en mikrovågsugnssäker
tallrik och tillsätt ca 100 ml vatten. Täck
över tallriken (lock eller plastfolie som tål
mikrovågsugn).
Vänd på potatisen flera gånger under
tillagning.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: 1
4.5 Ris
Lägg ris (långkornigt) i en
mikrovågsugnstålig skål och tillsätt
vatten enligt förhållandet 1:2 (=100 g ris
och 200 ml vatten). Krydda efter smak.
Tillsätt smörskivor, ångade lökringar eller
örter. Täck över tallriken (lock eller
plastfolie som tål mikrovågsugn).
Vänd på riset flera gånger under
tillagning.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: 1
4.6 Smälta choklad
Skär chokladen i bitar och lägg på en
tallrik. Täck över tallriken (lock eller
plastfolie som tål mikrovågsugn).
Rör om chokladen flera gånger efterhand
som den smälter.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: 1
4.7 Smälta smör
Skär smöret i bitar och lägg på en tallrik.
Täck över tallriken (lock eller plastfolie
som tål mikrovågsugn).
Rör om i smöret flera gånger efterhand
som det smälter.
Tid i produkten: beroende på vikt
Ugnsnivå: 1
5.
FÅGEL/KÖTT/FISK
5.1 Kycklingvingar
Ingredienser/Tillagningsmetod:
1 kg kycklingvingar
Marinad:
2 matsked matolja
2 matsked sojasås
1 matsked senap
1 krossad vitlöksklyfta
rosmarin
timjan
nymalen svartpeppar
majsstärkelse
Beskrivning:
Blanda olja, sojasås, senap, vitlök och
örter. Täck över kycklingvingarna med
marinaden och låt dra i 2-3 timmar. Strö
sedan över lite majsstärkelse.
Tid i produkten: 25 minuter
Ugnsnivå: 2
Sätt en mikrovågsugnstålig tallrik i
botten för att samla upp dropp.
Vänd efter 10 minuter.
5.2 Kyckling, 2 halvor
Ingredienser/Tillagningsmetod:
1 kg hel kyckling, i halvor
salt
peppar
örter efter behag
olja för ösning
Tid i produkten: 30 minuter
Ugnsnivå: 2
Sätt en mikrovågsugnstålig tallrik i
botten för att samla upp dropp.
Vänd efter 15 minuter.
5.3 Köttfärslimpa med örter
Ingredienser för 4 personer:
www.aeg.com
4
brödskivor skurna i små bitar och
doppade i lite varmt vatten
1 lök, finhackad som stekts lätt i lite
smör
1 krossad vitlöksklyfta
250 g köttfärs
250 g fläskfärs
100 g kalvstek
1 ägg
1 tesked salt
peppar
paprika
1 matsked hackad persilja
1 tesked finhackad rosmarin
1 tesked timjanblad
4 skivor bacon, för att lägga ovanpå
Beskrivning:
Blanda alla ingredienser väl, forma till en
köttfärslimpa och lägg i en
mikrovågsugnssäker, brandsäker form.
Lägg baconskivorna ovanpå.
Tid i produkten: 40 minuter
Ugnsnivå: 2
5.4 Fiskfilé i gräddsås
Ingredienser för 4 personer:
400 g fiskfilé (forell eller
regnbågsforell)
20 g matolja
250 g lök, i ringar
6 matskedar crème fraîche (gräddfil)
paprikapulver, sött
citron
salt
Beskrivning:
Stek löken lätt i en panna med oljan tills
den är genomskinlig. Lägg sedan i en
smörad ugnsform.
Rensa fiskfiléerna, droppa citron över,
salts och lägg i formen ovanpå
lökringarna. Blanda crème fraîche med
paprika, efter behag och häll såsen över
fiskfiléerna. Salta lätt.
Tid i produkten: 12 minuter
Ugnsnivå: 1
Vrid formen efter halva tiden.
5.5 Sjötungsrullader
Ingredienser/Tillagningsmetod:
4 sjötungefiléer
saft av en halv citron
salt, nymalen svartpeppar
100 g hackad bladspenat, djupfryst,
tinad
1 vitlöksklyfta
2 matskedar vitt vin
50 ml grädde
1 äggula
Beskrivning:
Droppa citronjuice över fiskfiléerna och
salta och peppra. Pressa ut spenaten och
krydda med vitlök. Täck sjötungefiléerna
med spenat och rulla till en cylinder.
Lägg i en smörad bakform och se till att
de tunna ändarna på filéerna är invikta
undertill. Droppa vitt vin över rullarna.
Vispa ihop grädde och äggula och salta
lätt. Lägg över fiskrullarna.
Tid i produkten: 17 minuter
Ugnsnivå: 2
6.
PAJ/GRYTA/GRATÄNG
6.1 Potatisgratäng
Ingredienser/Tillagningsmetod:
1 000 g potatis
1 tesked av vardera salt, peppar och
muskotnöt
2 vitlöksklyftor
200 g riven ost
200 ml mjölk
200 ml grädde
4 matskedar smör
Beskrivning:
Skala potatis, skär i tunna skivor, torka av
och krydda.
Gnid in en ugnsfast form med en
vitlöksklyfta och smörj sedan formen
med lite smör.
Fördela hälften av den kryddade
potatisen i formen och strö över lite riven
ost. Lägg på resterande potatisskivor och
strö över resten av den rivna osten.
SVENSKA 5
Pressa vitlöksklyftan och vispa ihop med
mjölk och grädde. Häll blandningen över
potatisen och fördela resten av smöret
över gratängen i små klickar.
Tid i produkten: 45 minuter
Ugnsnivå: 1
6.2 Gratinerade endiver
Ingredienser:
8 medelstora endiver
8 skivor kokt skinka
30 g smör
1,5 matskedar mjöl
150 ml grönsaksbuljong (från
endiverna)
5 msk mjölk
100 g riven ost
Beskrivning:
Halvera endiverna och skär ut den beska
kärnan. Tvätta dem sedan noggrant och
koka i 15 minuter.
Ta upp endivhalvorna ur vattnet, skölj av
dem i kallt vatten och sätt ihop halvorna
igen. Slå sedan in var och en i en
skinkskiva och lägg dem i en smord
ugnsform.
Smält smöret och tillsätt vetemjöl. Fräs
snabbt och häll sedan i
grönsaksbuljongen och mjölk och koka
upp.
Rör ner 50 g ost i såsen och häll över
endiverna. Sprid sedan ut resten av osten
över formen.
Tid i produkten: 19 minuter
Ugnsnivå: 1
6.3 Fyllda canneloni
Som en förrätt för 4 personer
Som en huvudrätt för 2 personer
Ingredienser/Tillagningsmetod:
1 finhackad lök
1 tesked margarin
1 vitlöksklyfta
1 paket djupfryst bladspenat (300 g)
100 g riven ost
1 burk tomater (400 g)
10 cannellonirör (okokta)
buljong
salt
vitpeppar
oregano
paprika
muskot
Beskrivning:
Bryn löken i margarin i en panna. Tillsätt
frusen spenat och blanda i efterhand
som spenaten smälter. Fortsätt tillaga i
ca 5 minuter, krydda med 50 g riven ost,
vitpeppar, buljong, pressad vitlöksklyfta
och muskot. Låt det koka i 3-4 minuter.
Fyll cannellonirören med blandningen.
Gör tomatbasen genom att hälla
innehållet i burken i en långpanna, krossa
tomaterna med en gaffel och krydda
med salt, vitpeppar, oregano och
paprika.
Placera de fyllda cannellonirören på
tomatbasen och strö över resten av
osten.
Tid i produkten: 30 minuter
Ugnsnivå: 1
6.4 Fyllda svampar
Ingredienser för 3 personer:
6 stora svampar
1 matsked smör
salt
peppar
citronjuice
1 liten burk hackade tomater, cirka
150 g
1/2 knippe persilja, hackad
flera basilikablad, hackade
1 skiva vitt bröd, i bitar
75 g Gorgonzola, i tärningar
3 matskedar grädde
Beskrivning:
Rengör svamparna. Vrid loss stjälkarna
och skär i små tärningar. Krydda med salt
och peppar och droppa citronjuice över.
Blanda de kryddade svmpstjälkarna med
bifftomat, persilja och basilika, bröd,
gorgonzola och grädde, krydda sedan
med salt och peppar. Fyll svamphattarna
och lägg i en smörad ugnsform.
Tid i produkten: 15 minuter
Ugnsnivå: 1
6.5 Fyllda tomater
Ingredienser för 2 personer:
www.aeg.com
6
4 stora tomater, varje ca 300 g
1 liten zucchini, ca 80 g
60 g champinjoner
1 schalottenlök
2 msk matolja
100 g kokt ris
50 ml grönsaksbuljong
75 g mozzarella
1 matsked hackad persilja
salt
nymalen svartpeppar
Beskrivning:
Skär av ett lock på varje tomat. Använd
en tesked för att ta ut innehållet och
lämna en kant på ca 1 cm. Hacka
tomatköttet fint. Skölj zucchinin och skär i
kuber. Skiva svamparna. Skala och
finhacka schalottenlöken.
Värm oljan i en kastrull. Bryn
schalottenlöken. Tillsätt zucchinin och
svamparna och sautera kortvarigt. Tillsätt
ris, hackad tomat och buljong och låt
koka i 5 minuter. Skär mozzarellan i små
kuber. Tillsätt mozzarellan och persilja till
riset och krydda med salt och peppar.
Fyll tomaterna med ris och sätt på
tomatlocken. Lägg tomaterna i en
smörad ugnsform.
Tid i produkten: 15 minuter
Ugnsnivå: 1
Vrid formen efter halva tiden.
6.6 Vegetabiliska spaetzle
Ingredienser för 2 personer:
250 g färsk spaetzle
2 medelstora selleristjälkar, ca 100 g
1 stor morot, ca 150 g
1 matsked smör
50 ml buljong
100 g naturell keso eller keso med
örter (t.ex. Cantadou)
salt
nymalen svartpeppar
1/2 knippe gräslök
30 g riven ost, t.ex. Sbrinz eller
Parmesan
100 ml kaffegrädde
Beskrivning:
Lägg spaetzle i en smörad ugnsform.
Skölj och tärna selleri och morot. Fräs
kortvarigt i smör i stekpannan. Tillsätt
buljongen, täck över och koka
grönsakerna i 5 minuter. Ta sedan bort
pannan från värmen. Blanda i keson.
Krydda grönsakerna med salt och
peppar.
Häll grönsakssåsen över spaetzle. Klipp
gräslök över rätten. Strö över den rivna
osten och ringla grädde över rätten.
Tid i produkten: 12 minuter
Ugnsnivå: 2
6.7 Potatis- / zucchinigratäng
Ingredienser för 2 personer:
250 g potatis
200 g squash
salt
nymalen vitpeppar
130 g blandad riven ost (t.ex.
pizzamix)
1 liten burk ansjovis, 60 g
1 krossad vitlöksklyfta
1 schalottenlök, finhackad
150 ml grädde
färska örter (t.ex. basilika, mejram,
oregano, timjan) eller kryddmix
lite olivolja
Beskrivning:
Skala potatis och skiva tunt.
Skölj zucchinin och torka dem noga med
en kökshandduk. Skär i tunna skivor.
Smörj en ugnsform med olivolja.
Blanda sedan ihop potatis och zucchini
och krydda med salt och peppar. Blanda
i 100 g ost, vitlöken och schalottenlöken
och lägg i lager i ugnsformen med
ansjovisen.
Blanda grädden med resten av osten.
Tillsätt de finhackade örterna eller
kryddmixen. Blanda noga och lägg över
rätten.
Tid i produkten: 30 minuter
Ugnsnivå: 1
6.8 Ostgratäng
Ingredienser för 3 personer:
8 skivor vitt bröd
100 ml vitt vin
1 lök, skuren i ringar
100 g riven ost (Gruyere eller alpost)
400 ml mjölk
3 ägg
SVENSKA
7
salt
nymalen svartpeppar
muskot, färskriven
100 g tärnad bacon, rökt
40 g smörflingor
1 knippe gräslök
Beskrivning:
Skär brödet diagonalt åt båda hållen så
det blir 32 trianglar. Varva med bröd och
lökringar i en platt ugnsform. Droppa vitt
vin över rätten.
Vispa osten med mjölken och äggen.
Krydda efter behag och häll över brödet.
Sprid bacon jämnt över rätten och lägg
sedan smörskivor ovanpå.
Sprid gräslök över rätten innan den
serveras.
Tid i produkten: 30 minuter
Ugnsnivå: 2
6.9 Lasagne med skinka
Ingredienser för 2-3 personer:
2 matskedar olivolja
1 finhackad liten lök
300 g skalade, tärnade tomater
(tomater i burk)
300 g champinjoner, skivade
1 tesked torkade örter, t.ex. oregano
eller timjan
salt
nymalen svartpeppar
200 g kokt skinka, strimlad
300 g färska eller förkokta
lasagneplattor
250 ml crème fraiche
50 g riven parmesan
smör för att smörja formen
Beskrivning:
Värm olivoljan i en kastrull. Fräs
champinjonerna och löken. Tillsätt de
tärnade tomaterna, krydda med örter
och koka i ca 5 minuter. Krydda såsen
efter behag med salt och peppar.
Smöra en ugnsform. Täck botten med ett
lager lasagneplattor. Växla mellan lager
med tomatsås, skinkstrimlor, creme
fraiche, parmesan och lasagneplattor.
Avsluta med parmesan.
Tid i produkten: 22 minuter
Ugnsnivå: 1
6.10 Purjolöksgryta
Ingredienser för 2-3 personer:
500 g purjolök
250 g kvark (hälften fett)
50 ml crème fraîche
1 ägg
50 g riven ost, t.ex. parmesan
1 vitlöksklyfta
salt
nymalen svartpeppar
2 – 3 skivor skinka
1 rågad matsked skorpmjöl
smörskivor
Beskrivning:
Skär purjolöken i 1 cm tjocka ringar och
koka i saltat vatten i 5 minuter. Häll av
vattnet och låt rinna av ordentligt. Skär
skinkan i strimlor.
Rör samman kvark, crème fraîche, ägg
och 2 / 3 av osten. Pressa vitlöken i
blandningen och rör ned. Tillsätt
slutligen purjolöken och skinkan. Krydda
med salt och peppar. Lägg sedan direkt i
en smörad ugnsform.
Blanda samman resten av osten och
brödsmulorna och strö över rätten. Strö
generöst med smörbitar.
Tid i produkten: 20 minuter
Ugnsnivå: 1
7.
EFTERRÄTTER
7.1 Aprikoskräm
Ingredienser för 2 personer:
250 g aprikoser
100 ml vitt vin
2-3 matskedar socker
150 g mascarpone eller kvarg (keso)
250 ml grädde
2 matskedar aprikoslikör eller
körsbärsbrandy
Beskrivning:
Blanda aprikoserna med vitt vin och
socker i en skål och välj programmet
Aprikoskräm. Låt svalna.
www.aeg.com8
Vispa aprikoskompotten så att det
blandas ordentligt och purea med en
stavmixer. Rör ned mascarponen eller
kvargen i purén en sked i taget.
Vispa krämen tills den är slät och rör
försiktigt ned i aprikoskrämen. Tillsätt
aprikoslikör och körsbärsbrandy så att
aprikoskrämen får en mjuk smak.
Ställ krämen på ett svalt ställe.
Tid i produkten: 6 minuter
Ugnsnivå: 1
Efter bakning:
Värm aprikosmarmeladen och bred
sedan ut den på kakan med en pensel;
låt svalna. Rör ihop florsocker, kanel och
varmt vatten, och bred sedan ut det på
kakan. Strö sedan flagad mandel direkt
på kakans glaserade yta.
7.2 Amarettopersikor
Ingredienser för 2 personer:
4 konserverade persikohalvor
50 g amaretti
1 rågad matsked socker (1)
1 matsked kakaopulver
1 matsked Vin Santo (italienskt
dessertvin) eller Grand Marnier
smörskivor
100 ml crème fraîche
1 matsked socker (2)
Beskrivning:
Torka persikorna ordentligt och lägg
dem i en välsmörad ugnsform. Bryt
amarettikexen och blanda med sockret
(1) och kakaopulvret. Häll i Vin Santo så
att en tjock deg bildas. Forma till 4 bollar
och lägg i persikohalvorna.
Servera de varma persikorna med crème
fraîche sötad med socker (2).
Tid i produkten: 4 minuter
Ugnsnivå: 1
*
SVENSKA
9
www.aeg.com10
SVENSKA 11
www.aeg.com/shop
867309610-A-332014
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

AEG KR8403001M Recipe book

Typ
Recipe book