• 4 stora tomater, varje ca 300 g
• 1 liten zucchini, ca 80 g
• 60 g champinjoner
• 1 schalottenlök
• 2 msk matolja
• 100 g kokt ris
• 50 ml grönsaksbuljong
• 75 g mozzarella
• 1 matsked hackad persilja
• salt
• nymalen svartpeppar
Beskrivning:
Skär av ett lock på varje tomat. Använd
en tesked för att ta ut innehållet och
lämna en kant på ca 1 cm. Hacka
tomatköttet fint. Skölj zucchinin och skär i
kuber. Skiva svamparna. Skala och
finhacka schalottenlöken.
Värm oljan i en kastrull. Bryn
schalottenlöken. Tillsätt zucchinin och
svamparna och sautera kortvarigt. Tillsätt
ris, hackad tomat och buljong och låt
koka i 5 minuter. Skär mozzarellan i små
kuber. Tillsätt mozzarellan och persilja till
riset och krydda med salt och peppar.
Fyll tomaterna med ris och sätt på
tomatlocken. Lägg tomaterna i en
smörad ugnsform.
• Tid i produkten: 15 minuter
• Ugnsnivå: 1
Vrid formen efter halva tiden.
6.6 Vegetabiliska spaetzle
Ingredienser för 2 personer:
• 250 g färsk spaetzle
• 2 medelstora selleristjälkar, ca 100 g
• 1 stor morot, ca 150 g
• 1 matsked smör
• 50 ml buljong
• 100 g naturell keso eller keso med
örter (t.ex. Cantadou)
• salt
• nymalen svartpeppar
• 1/2 knippe gräslök
• 30 g riven ost, t.ex. Sbrinz eller
Parmesan
• 100 ml kaffegrädde
Beskrivning:
Lägg spaetzle i en smörad ugnsform.
Skölj och tärna selleri och morot. Fräs
kortvarigt i smör i stekpannan. Tillsätt
buljongen, täck över och koka
grönsakerna i 5 minuter. Ta sedan bort
pannan från värmen. Blanda i keson.
Krydda grönsakerna med salt och
peppar.
Häll grönsakssåsen över spaetzle. Klipp
gräslök över rätten. Strö över den rivna
osten och ringla grädde över rätten.
• Tid i produkten: 12 minuter
• Ugnsnivå: 2
6.7 Potatis- / zucchinigratäng
Ingredienser för 2 personer:
• 250 g potatis
• 200 g squash
• salt
• nymalen vitpeppar
• 130 g blandad riven ost (t.ex.
pizzamix)
• 1 liten burk ansjovis, 60 g
• 1 krossad vitlöksklyfta
• 1 schalottenlök, finhackad
• 150 ml grädde
• färska örter (t.ex. basilika, mejram,
oregano, timjan) eller kryddmix
• lite olivolja
Beskrivning:
Skala potatis och skiva tunt.
Skölj zucchinin och torka dem noga med
en kökshandduk. Skär i tunna skivor.
Smörj en ugnsform med olivolja.
Blanda sedan ihop potatis och zucchini
och krydda med salt och peppar. Blanda
i 100 g ost, vitlöken och schalottenlöken
och lägg i lager i ugnsformen med
ansjovisen.
Blanda grädden med resten av osten.
Tillsätt de finhackade örterna eller
kryddmixen. Blanda noga och lägg över
rätten.
• Tid i produkten: 30 minuter
• Ugnsnivå: 1
6.8 Ostgratäng
Ingredienser för 3 personer:
• 8 skivor vitt bröd
• 100 ml vitt vin
• 1 lök, skuren i ringar
• 100 g riven ost (Gruyere eller alpost)
• 400 ml mjölk
• 3 ägg
SVENSKA
7