IKEA KULINARISK Recipe book

Typ
Recipe book
KULINARISK
Receptbok
SE
Innehåll
Tillagningstabeller 3
Automatiska program 13
Recept - Gris/Kalv 14
Recept - Nötkött/Vilt/Lamm 17
Recept - Fågel 20
Recept - Fisk 22
Recept - Mjuk kaka 24
Recept - Pizza/Paj/Bröd 31
Recept - Ugnsrätter/Gratänger 35
Halvfabrikat 39
Med reservation för ändringar.
Tillagningstabeller
Tillagningstider
Tillagningstiderna beror på vilken typ av
mat som ska tillagas samt dess konsistens
och volym.
I början rekommenderar vi att man
övervakar maten under tillagningen. Hitta
de bästa inställningarna (värme,
tillagningstid, etc.) för dina kokkärl, recept
och volymer när du använder produkten.
Följ i första hand instruktionerna på
förpackningen. Om det inte finns några
instruktioner, se tabellerna.
Temperaturerna och
gräddningstiderna i tabellerna
är endast riktvärden. De beror
på recepten samt på
ingrediensernas kvalitet och
mängd.
Rekommendationer för ugnens
specialfunktioner för uppvärmning
Varmhållning
Använd den här funktionen om du hålla
maten varm.
Temperaturen regleras automatiskt till 80
°C.
Tallriksvärmare
För uppvärmning av tallrikar och formar.
Fördela tallrikar och formar jämnt på
ugnsgallret. Flytta högar efter halva
uppvärmningstiden (byt plats på övre och
nedre).
Den automatiska temperaturen är 70 °C.
Rekommenderad hyllposition: 3.
Jäsning av deg
Du kan använda denna automatiska
funktion med alla recept på jäsdeg. Det ger
dig en god jäsningsatmosfär. Lägg degen i
en skål som är tillräckligt stor för jäsningen
och täck över den med en fuktig handduk
eller med plastfolie Sätt in ett ugnsgaller på
första nivån och ställ skålen där. Stäng
luckan och ställ in funktionen: Jäsning av
deg. Ställ in nödvändig tid.
SVENSKA
3
Baknings- och grillningstabell
Kakor
Livsmedel Över-/Undervärme Varmluft Tid (min) Kommentar
Temperatur
(°C)
Falsnivå Temperatur
(°C)
Falsnivå
Recept där
vispning
ingår
170 2 160 3 (2 och 4) 45 - 60 I kakform
Mördeg 170 2 160 3 (2 och 4) 20 - 30 I kakform
Cheese-
cake
170 1 165 2 80 - 100 I 26 cm
kakform
Äppelka-
ka
1)
170 2 160 2 (vänster
+ höger)
80 - 100 I två kak-
formar (20
cm) på ett
galler
Strudel 175 3 150 2 60 - 80 På en bak-
plåt
Syltpaj 170 2 165 2 (vänster
+ höger)
30 - 40 I 26 cm
kakform
Sockerka-
ka
170 2 150 2 40 - 50 I 26 cm
kakform
Fruktkaka
1)
160 2 150 2 90 - 120 I 20 cm
kakform
Russinka-
ka
1)
175 1 160 2 50 - 60 I en bröd-
form
Muffins -
en nivå
1)
170 3 150 - 160 3 20 - 30 På en bak-
plåt
Muffins -
två nivå-
er
1)
- - 140 - 150 2 och 4 25 - 35 På en bak-
plåt
Muffins -
tre nivåer
1)
- - 140 - 150 1, 3 och 5 30 - 45 På en bak-
plåt
SVENSKA 4
Livsmedel Över-/Undervärme Varmluft Tid (min) Kommentar
Temperatur
(°C)
Falsnivå Temperatur
(°C)
Falsnivå
Småka-
kor / mör-
degsrem-
sor - en ni-
140 3 140 - 150 3 25 - 45 På en bak-
plåt
Småka-
kor / mör-
degsrem-
sor - två
nivåer
- - 140 - 150 2 och 4 35 - 40 På en bak-
plåt
Småka-
kor / mör-
degsrem-
sor - tre ni-
våer
- - 140 - 150 1, 3 och 5 35 - 45 På en bak-
plåt
Maränger
- en nivå
120 3 120 3 80 - 100 På en bak-
plåt
Maränger
- två nivå-
er
1)
- - 120 2 och 4 80 - 100 På en bak-
plåt
Bullar
1)
190 3 190 3 12 - 20 På en bak-
plåt
Bakelser -
en nivå
190 3 170 3 25 - 35 På en bak-
plåt
Bakelser -
två nivåer
- - 170 2 och 4 35 - 45 På en bak-
plåt
Pajer 180 2 170 2 45 - 70 I 20 cm
kakform
Fruktkaka 160 1 150 2 110 - 120 I 24 cm
kakform
Tårtbot-
ten
1)
170 1 160 2 (vänster
+ höger)
30 - 50 I 20 cm
kakform
1)
Förvärm ugnen i 10 minuter.
SVENSKA 5
Bröd och pizza
Livsmedel Över-/Undervärme Varmluft Tid (min) Kommentar
Temperatur
(°C)
Falsnivå Temperatur
(°C)
Falsnivå
Fransk-
bröd
1)
190 1 190 1 60 - 70 1 - 2 bröd,
500 g per
bröd
Rågbröd 190 1 180 1 30 - 45 I en bröd-
form
Småfran-
ska
1)
190 2 180 2 (2 och 4) 25 - 40 6 - 8 styck-
en på en
bakplåt
Pizza
1)
230 - 250 1 230 - 250 1 10 - 20 På en bak-
plåt eller
en djup
form
Scones
1)
200 3 190 3 10 - 20 På en bak-
plåt
1)
Förvärm ugnen i 10 minuter.
Suffléer
Livsmedel Över-/Undervärme Varmluft Tid (min) Kommentar
Temperatur
(°C)
Falsnivå Temperatur
(°C)
Falsnivå
Pajdeg 200 2 180 2 40 - 50 I form
Vegetarisk
paj
200 2 175 2 45 - 60 I form
Quiches
1)
180 1 180 1 50 - 60 I form
Lasagne
1)
180 - 190 2 180 - 190 2 25 - 40 I form
Cannello-
ni
1)
180 - 190 2 180 - 190 2 25 - 40 I form
1)
Förvärm ugnen i 10 minuter.
SVENSKA 6
Kött
Livsmedel Över-/Undervärme Varmluft Tid (min) Kommentar
Temperatur
(°C)
Falsnivå Temperatur
(°C)
Falsnivå
Nötkött 200 2 190 2 50 - 70 På galler
Fläsk 180 2 180 2 90 - 120 På galler
Kalv 190 2 175 2 90 - 120 På galler
Rostbiff,
röd
210 2 200 2 50 - 60 På galler
Rostbiff,
medium
210 2 200 2 60 - 70 På galler
Rostbiff,
välstekt
210 2 200 2 70 - 75 På galler
Fläskbog 180 2 170 2 120 - 150 Med svål
Fläsklägg 180 2 160 2 100 - 120 2 stycken
Lamm 190 2 175 2 110 - 130 Lägg
Kyckling 220 2 200 2 70 - 85 Hel
Kalkon 180 2 160 2 210 - 240 Hel
Anka 175 2 220 2 120 - 150 Hel
Gås 175 2 160 1 150 - 200 Hel
Kanin 190 2 175 2 60 - 80 Skuren i bi-
tar
Hare 190 2 175 2 150 - 200 Skuren i bi-
tar
Fasan 190 2 175 2 90 - 120 Hel
Fisk
Livsmedel Över-/Undervärme Varmluft Tid (min) Kommentar
Temperatur
(°C)
Falsnivå Temperatur
(°C)
Falsnivå
Laxöring/
havsruda
190 2 175 2 40 - 55 3 - 4 fiskar
Tonfisk/lax 190 2 175 2 35 - 60 4 - 6 filéer
SVENSKA 7
Min grill
Förvärm den tomma ugnen i 3
minuter före tillagning.
Livsmedel Mängd Temperatur
(°C)
Tid (min) Falsnivå
Antal (g) 1:a sidan 2:a sidan
Filéer 4 800 max. 12 - 15 12 - 14 4
Biffstek 4 600 max. 10 - 12 6 - 8 4
Korv 8 - max. 12 - 15 10 - 12 4
Fläskkotlet-
ter
4 600 max. 12 - 16 12 - 14 4
Kyckling
(delad i 2
delar)
2 1000 max. 30 - 35 25 - 30 4
Kebab 4 - max. 10 - 15 10 - 12 4
Kyckling-
bröst
4 400 max. 12 - 15 12 - 14 4
Hambur-
gare
6 600 max. 20 - 30 - 4
Fiskfilé 4 400 max. 12 - 14 10 - 12 4
Varma
smörgåsar
4 - 6 - max. 5 - 7 - 4
Rostat
bröd
4 - 6 - max. 2 - 4 2 - 3 4
Varmluftsgrillning
Nötkött
Livsmedel Mängd Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Engelsk rostbiff eller
filé, röd
1)
per cm höjd 190 - 200 5 - 6 1 eller 2
Rostbiff eller filé,
medium
1)
per cm höjd 180 - 190 6 - 8 1 eller 2
SVENSKA 8
Livsmedel Mängd Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Engelsk rostbiff eller
filé, välstekt
1)
per cm höjd 170 - 180 8 - 10 1 eller 2
1)
Förvärm ugnen.
Fläsk
Livsmedel Vikt (kg) Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Bog, hals, skinkstek 1 - 1.5 160 - 180 90 - 120 1 eller 2
Kotlett, revbenssp-
jäll
1 - 1.5 170 - 180 60 - 90 1 eller 2
Köttfärslimpa 0.75 - 1 160 - 170 50 - 60 1 eller 2
Fläsklägg (lagad i
förväg)
0.75 - 1 150 - 170 90 - 120 1 eller 2
Kalv
Livsmedel Vikt (kg) Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Kalvstek 1 160 - 180 90 - 120 1 eller 2
Kalvlägg 1.5 - 2 160 - 180 120 - 150 1 eller 2
Lamm
Livsmedel Vikt (kg) Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Lammstek med
ben, lammstek
1 - 1.5 150 - 170 100 - 120 1 eller 2
Lammsadel 1 - 1.5 160 - 180 40 - 60 1 eller 2
Fågel
Livsmedel Vikt (kg) Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Bitar av fågel 0,2 - 0,25 var 200 - 220 30 - 50 1 eller 2
Halv kyckling 0,4 - 0,5 var 190 - 210 35 - 50 1 eller 2
Kyckling, unghö-
na
1 - 1.5 190 - 210 50 - 70 1 eller 2
Anka 1.5 - 2 180 - 200 80 - 100 1 eller 2
Gås 3.5 - 5 160 - 180 120 - 180 1 eller 2
Kalkon 2.5 - 3.5 160 - 180 120 - 150 1 eller 2
SVENSKA 9
Livsmedel Vikt (kg) Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Kalkon 4 - 6 140 - 160 150 - 240 1 eller 2
Fisk
Livsmedel Vikt (kg) Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Hel fisk 1 - 1.5 210 - 220 40 - 60 1 eller 2
Varmluft med fukt
Öppna bara produktluckan vid
behov under tillagning.
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Pastagratäng 190 - 200 30 - 40 2
Potatisgratäng 180 - 200 60 - 75 2
Moussaka 150 - 170 60 - 75 2
Lasagne 170 - 190 55 - 70 2
Cannelloni 170 - 190 55 - 70 2
Bread and butter pudding 170 - 190 45 - 60 2
Rispudding 170 - 190 40 - 50 2
Äppelkaka 150 - 160 45 - 60 2
Franskbröd 180 - 190 45 - 55 2
Lågtemperaturstekning
Använd den här funktionen för att tillaga
bitar av mört magert kött och fisk med
kärntemperaturer på högst 65 °C. Den här
funktionen kan inte användas för recept
som grytstek eller fet fläskstek. Du kan
använda matlagningstermometern för att
säkerställa att köttet har rätt
kärntemperatur (se tabellen för
matlagningstermometern).
Under de första 10 minuterna kan du ställa
in en ugnstemperatur mellan 80 °C och 150
°C. Normaltemperatur är 90 °C. När
temperaturen ställts in fortsätter ugnen att
tillaga på 80 °C. Använd inte den här
funktionen för fågel.
Tillaga alltid utan lock när du
använder den här funktionen.
1. Bryn köttet i het stekpanna i 1 - 2
minuter på varje sida.
2. Sätt in köttet i den heta stekpannan i
ugnen på ugnsgallret.
3. Sätt matlagningstermometern i köttet.
4. Välj funktionen: Lågtemperaturstekning
och ställ in rätt slutkärntemperatur.
SVENSKA 10
Livsmedel Mängd Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Engelsk rostbiff 1000 - 1 500 g 120 120 - 150 1
Oxfilé 1000 - 1 500 g 120 90 - 150 3
Kalvstek 1000 - 1 500 g 120 120 - 150 1
Stekar 200 - 300 g 120 20 - 40 3
Upptining
Livsmedel Mängd (g) Upptiningstid
(min)
Efterupptiningstid
(min)
Kommentar
Kyckling 1000 100 - 140 20 - 30 Lägg kycklingen på ett
upp- och nervänt tefat
på en stor tallrik. Vänd
efter halva tiden.
Kött 1000 100 - 140 20 - 30 Vänd efter halva tiden.
Kött 500 90 - 120 20 - 30 Vänd efter halva tiden.
Forell 150 25 - 35 10 - 15 -
Jordgubbar 300 30 - 40 10 - 20 -
Smör 250 30 - 40 10 - 15 -
Grädde 2 x 200 80 - 100 10 - 15 Det går att vispa grädde
även om delar av den är
något frusen.
Tårta 1400 60 60 -
Konservering
Använd enbart konserveringsburkar av
samma mått som finns att köpa.
Använd inte glas med skruvlock och
bajonettförslutning eller metallburkar.
Använd första nivån från botten för
ändamålet.
Sätt inte mer än sex enliters burkar på
plåten.
Fyll upp burkarna med lika mycket i
varje och förslut med ett klämlock.
Burkarna får inte röra vid varandra.
Häll ca. 1/2 liter vatten i bakplåten så
att det blir tillräckligt fuktigt i ugnen.
När vätskan i burkarna börjar sjuda
(efter ca 35 - 60 minuter med
enlitersburkarna) stänger du av ugnen
eller sänker temperaturen till 100 °C (se
tabellen).
SVENSKA 11
Torkad frukt
Livsmedel Temperatur (°C) Tid till det sjuder
(min.)
Fortsatt tillagningstid
på 100 °C (min.)
Jordgubbar/blåbär/
hallon/mogna krus-
bär
160 - 170 35 - 45 -
Stenfrukt
Livsmedel Temperatur (°C) Tid till det sjuder
(min.)
Fortsatt tillagningstid
på 100 °C (min.)
Päron/kvitten/plom-
mon
160 - 170 35 - 45 10 - 15
Grönsaker
Livsmedel Temperatur (°C) Tid till det sjuder
(min.)
Fortsatt tillagningstid
på 100 °C (min.)
Morötter
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Gurka 160 - 170 50 - 60 -
Blandade inlagda
grönsaker
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Kålrabbi/ärtor/
sparris
160 - 170 50 - 60 15 - 20
1)
Låt stå i ugnen efter att den har stängts av.
Torkning
Täck smorda plåtar med
bakplåtspapper.
För bättre resultat, stanna ugnen efter
halva torktiden, öppna luckan och låt det
svalna över natten för att fullfölja
torkningen.
Grönsaker
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (t) Falsnivå
1 position 2 positioner
Bönor 60 - 70 6 - 8 3 1 / 4
Pepparfrukter 60 - 70 5 - 6 3 1 / 4
Soppgrönsaker 60 - 70 5 - 6 3 1 / 4
Svamp 50 - 60 6 - 8 3 1 / 4
SVENSKA 12
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (t) Falsnivå
1 position 2 positioner
Örter 40 - 50 2 - 3 3 1 / 4
Frukt
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (t) Falsnivå
1 position 2 positioner
Plommon 60 - 70 8 - 10 3 1 / 4
Aprikoser 60 - 70 8 - 10 3 1 / 4
Äppelskivor 60 - 70 6 - 8 3 1 / 4
Päron 60 - 70 6 - 9 3 1 / 4
Tabell matlagningstermometer
Livsmedel Innertemperatur (°C)
Kalvstek 75 - 80
Kalvlägg 85 - 90
Rostbiff, röd 45 - 50
Rostbiff, medium 60 - 65
Rostbiff, välstekt 70 - 75
Fläskbog 80 - 82
Fläsklägg 75 - 80
Lamm 70 - 75
Kyckling 98
Hare 70 - 75
Laxöring/havsruda 65 - 70
Tonfisk/lax 65 - 70
Automatiska program
VARNING! Se
säkerhetsavsnitten.
SVENSKA 13
Automatiska program
De automatiska programmen ger optimala
inställningar för alla slags kött eller andra
recept.
Köttprogram med funktionen: Vikt
automatisk (menyn: Tillagningshjälp) –
Denna funktion beräknar automatiskt
stekningstiden. För att använda den
måste matens vikt matas in.
Köttprogram med funktionen: Matlag.
termometer Auto (menyn:
Tillagningshjälp) – Denna funktion
beräknar automatiskt stekningstiden. För
att använda den måste
innertemperaturen matas in. En
ljudsignal hörs när programmet är klart.
Automatiska recept (menyn:
Tillagningshjälp) – Denna funktion
använder fördefinierade värden för en
maträtt. Förbered maträtten enligt
receptet i denna bok.
Rätter med funktionen:
Vikt automatisk
Grisstek
Kalvstek
Bräserat kött
Viltstek
Lammstek
Hel kyckling
Rätter med funktionen:
Vikt automatisk
Kalkon, hel
Hel anka
Hel gås
Rätter med funktionen:
Matlag. termometer Auto
Stek av gris
Engelsk rostbiff
Rostbiff
Stek av vilt
Lammstek, rosa
Benfri kyckling
Hel fisk
Kategorier
I menyn Tillagningshjälp är maträtterna
indelade i olika kategorier:
Gris/Kalv
Nötkött/Vilt/Lamm
Fågel
Fisk
Mjuk kaka
Pizza/Paj/Bröd
Ugnsrätter/Gratänger
Halvfabrikat
Recept - Gris/Kalv
Grisstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mellan
1000 och 3 000 g.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak och lägg det i en
ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan
vätska; botten bör vara täckt till ett djup av
20–40 mm. Vänd steken efter cirka 30
minuter.
Ugnsnivå: 1
SVENSKA 14
Stek av gris
Inställningar:
Automatisk matlagningstermometer,
innertemperatur 75 °C.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak, sätt i
matlagningstermometern och lägg i en
ugnsfast form.
Ugnsnivå: 1
Fläsklägg
Ingredienser:
1 baklägg av fläsk 0,8 - 1,2 kg
2 msk matolja
1 tesked salt
1 tsk ädelpaprika
1/2 tsk basilika
1 liten burk skivade champinjoner (280
g)
soppgrönsaker (morot, purjolök, selleri,
persilja)
vatten
Beskrivning:
Skär i svålen runtom hela fläskläggen.
Blanda olja, salt, paprika och basilika och
sprid ut över fläskläggen. Lägg fläskläggen
i en långpanna och strö ut champinjonerna
över den. Tillsätt soppgrönsakerna och
vatten. Botten bör vara täckt till ett djup av
10 - 15 mm. Vänd steken efter cirka 30
minuter.
Tid i produkten: 160 minuter
Ugnsnivå: 1
Fläskbog
Ingredienser:
1,5 kg fläskbog med skinn, från spädgris
salt
peppar
2 matskedar olivolja
150 g fint skuren selleri
1 purjolök, skivad
1 liten burk tomater, finhackade (400 g)
250 ml grädde
2 vitlöksklyftor, skalade och krossade
färsk rosmarin och timjan
Beskrivning:
Skär rutor i skinnet med en vass kniv.
Krydda med salt och peppar och bryn på
alla sidor med olivolja i en stekpanna. Fräs
selleri och purjolök med lite olja i en
långpanna, tillsätt sedan tomater, grädde,
vitlöksklyftor, rosmarin och timjan. Rör om
och lägg fläskbogen ovanpå. Sätt in i
produkten.
Tid i produkten: 130 minuter
Ugnsnivå: 1
Kalvstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mellan
1000 och 3 000 g.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak och lägg det i en
ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan
vätska; botten bör vara täckt till ett djup av
10–20 mm. Täck över med ett lock.
Ugnsnivå: 1
Kalvlägg
Ingredienser/Tillagningsmetod:
1 baklägg av kalv 1,5 - 2 kg
4 skivor kokt skinka
2 msk matolja
1 tesked salt
1 tsk ädelpaprika
1/2 tsk basilika
1 liten burk skivade champinjoner (280
g)
soppgrönsaker (morot, purjolök, selleri,
persilja)
vatten
Beskrivning:
SVENSKA
15
Skär 8 snitt på längden runtom hela
kalvläggen. Skär fyra skivor av kokt skinka i
halvor och placera i snitten. Blanda olja,
salt, paprika och basilika och sprid ut över
kalvläggen. Lägg kalvläggen i en
långpanna och strö ut champinjonerna över
den. Tillsätt soppgrönsaker och vatten till
kalvläggen. Botten bör vara täckt till ett
djup av 10 - 15 mm. Vänd steken efter cirka
30 minuter.
Tid i produkten: 160 minuter
Ugnsnivå: 1
Ossobuco
Ingredienser/Tillagningsmetod:
4 msk smör för bryning
4 kalvläggsskivor, cirka 3 - 4 cm tjocka
(skurna på tvären i förhållande till
benen)
4 medelstora morötter, skurna i små
tärningar
4 stjälkar selleri, skurna i små tärningar
1 kg mogna tomater, skalade,
halverade, urkärnade och tärnade
1 knippe persilja, sköljd och grovhackad
4 matskedar smör
2 msk mjöl för panering
6 matskedar olivolja
250 ml vitt vin
250 ml köttbuljong
3 medelstora lökar, skalade och
finhackade
3 vitlöksklyftor, skalade och tunt skivade
1/2 tsk vardera av timjan och oregano
2 lagerblad
2 kryddnejlikor
salt, nymalen svartpeppar
Beskrivning:
Smält 4 matskedar smör i en ugnspanna
och fräs grönsakerna i den. Tag ut
grönsakerna ur pannan.
Skölj av kalvläggsskivorna, torka, krydda
och täck dem sedan med mjölet. Skaka av
överblivet mjöl. Hetta upp olivoljan och
bryn skivorna på medelhög värme tills de
är gyllenbruna. Tag ur köttet och häll av
överbliven olivolja.
Deglasera köttsaften i långpannan med
250 ml vin, häll över i en kastrull och låt
sjuda en stund. Tillsätt 250 ml köttbuljong
samt persilja, timjan, oregano och tärnade
tomater. Krydda med salt och peppar. Låt
sedan koka upp igen.
Lägg grönsakerna i en ugnsform, lägg
köttet ovanpå och häll såsen över allting.
Täck ugnspannan med ett lock och ställ in
den i produkten.
Tid i produkten: 120 minuter
Ugnsnivå: 1
Fylld kalvstek
Ingredienser:
1 småfranska
1 ägg
200 g köttfärs
salt, peppar
1 hackad lök
hackad persilja
1 kg kalvbringa (med ficka utskuren)
soppgrönsaker (morot, purjolök, selleri,
persilja)
50 g bacon
250 ml vatten
Beskrivning:
Dränk in småfranskan i vatten och krama
sedan ur vattnet. Blanda sedan med ägg,
köttfärs, salt, peppar, hackad lök och
persilja.
Krydda kalvbringan (med ficka utskuren)
och fyll fickan med köttfärsen. Sy sedan
igen öppningen.
Placera kalvbringan i en långpanna. Tillsätt
soppgrönsaker, bacon och vatten. Vänd
steken efter cirka 30 minuter.
Tid i produkten: 100 minuter
Ugnsnivå: 1
SVENSKA
16
Köttfärslimpa
Ingredienser:
2 torra småfranskor
1 lök
3 msk hackad persilja
750 g blandfärs
2 ägg
salt, peppar och paprika
100 g baconskivor
Beskrivning:
Dränk in bullarna i vatten och krama sedan
ur vattnet. Skala och finhacka löken, fräs
den sedan och tillsätt hackad persilja.
Blanda färsen, äggen, de urkramade
småfranskorna och löken. Smaksätt med
salt, peppar och paprika. Placera på ett
rektangulärt stekfat och täck med
baconskivor. Tillsätt lite vatten och ställ i
ugnen.
Tid i produkten: 70 minuter
Ugnsnivå: 1
Plommonfylld fläskkarré
Ingredienser/Tillagningsmetod:
200 g torkade plommon
150 ml vitt vin
1,5 kg grisstek eller kalvsadel (utan ben)
1 medelstor lök
äpple
salt, peppar och paprika
Beskrivning:
Blötlägg plommonen i vitt vin i två timmar.
Skölj köttet snabbt med vatten och torka
det sedan. Skär hål i köttets undersida och
stoppa in ett plommon i varje hål. Tryck in
dem så långt det går. Krydda köttet och
lägg det i ugnsformen med plommonsidan
nedåt. Skala lök och äpple. Skär i klyftor
och lägg runt steken. Späd vinet som
användes för att blötlägga plommonen
med vatten till 2,5 dl och häll över steken.
Servera till exempel med croquetter,
potatisgratäng eller broccoli.
Tid i produkten: 60 minuter
Ugnsnivå: 1
Recept - Nötkött/Vilt/Lamm
Engelsk rostbiff
Inställningar:
Automatisk matlagningstermometer.
Innertemperatur för:
Röd - 48 °C
Rosa - 65 °C
Välstekt - 70 °C
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak, sätt i
matlagningstermometern och lägg i en
ugnsfast form.
Ugnsnivå: 1
Rostbiff
Inställningar:
Automatisk matlagningstermometer.
Innertemperatur för:
Röd inuti - 50 °C
Rosa - 65 °C
Välstekt - 70 °C
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak, sätt i
matlagningstermometern och lägg i en
ugnsfast form.
Ugnsnivå: 1
SVENSKA 17
Bräserat kött
Använd inte detta program för
maträtter baserade på rostbiff
och stek.
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mellan
1000 och 3 000 g.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak och lägg det i en
ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan
vätska; botten bör vara täckt till ett djup av
10–20 mm. Täck över med ett lock.
Ugnsnivå: 1
Marinerad stek
För att göra marinaden:
1 l vatten
500 ml vinäger
2 tsk salt
15 pepparkorn
15 enbär
5 lagerblad
2 knippen soppgrönsaker (morot,
purjolök, selleri, persilja)
Låt allting koka upp och låt sedan
svalna.
1,5 kg stek
Häll marinaden över steken tills den är
täckt och låt den marineras i 5 dagar.
Ingredienser för stekning:
salt
peppar
soppgrönsakerna från marinaden
Beskrivning:
Ta steken ur marinaden och torka den.
Krydda med salt och peppar och bryn på
alla sidor i en ugnspanna. Tillsätt
soppgrönsaker från marinaden.
Häll lite marinad i ugnsformen. Botten bör
vara täckt till ett djup av 10 - 15 mm. Täck
över ugnspannan med ett lock och ställ in i
produkten.
Tid i produkten: 150 minuter
Ugnsnivå: 1
Stek av vilt
Inställningar:
Automatisk matlagningstermometer.
Innertemperatur 70 °C.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak, sätt i
matlagningstermometern och lägg i en
ugnsfast form.
Ugnsnivå: 1
Viltstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mellan
1000 och 3 000 g.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak och lägg det i en
ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan
vätska; botten bör vara täckt till ett djup av
10–20 mm. Täck över med ett lock.
Ugnsnivå: 1
Kanin
Ingredienser/Tillagningsmetod:
2 harsadlar
6 enbär (krossade)
salt och peppar
30 g smält smör
125 ml gräddfil
soppgrönsaker (morot, purjolök, selleri,
persilja)
Beskrivning:
Gnid in harsadlarna med krossade enbär,
salt och peppar, och stryk på smält smör.
Lägg harsadlarna i en ugnspanna, häll
gräddfil över och lägg i soppgrönsakerna.
SVENSKA
18
Tid i produkten: 35 minuter
Ugnsnivå: 1
Kanin i senapssås
Ingredienser/Tillagningsmetod:
2 kaniner, 800 g vardera
salt och peppar
2 matskedar olivolja
2 grovhackade lökar
50 g tärnad bacon
2 matskedar mjöl
375 ml kycklingbuljong
125 ml vitt vin
1 tsk färsk timjan
125 ml grädde
2 msk Dijonsenap
Beskrivning:
Skär kaninerna i 8 lika stora bitar, smaksätt
med salt och peppar och bryn på alla sidor.
Tag ur kaninbitarna och bryn lök och
bacon. Strö över mjöl och rör om. Rör i
kycklingbuljong, vitt vin och timjan, och låt
koka upp.
Tillsätt grädde och Dijonsenap, lägg i
köttet, täck över med ett lock och ställ
sedan in i produkten.
Tid i produkten: 90 minuter
Ugnsnivå: 1
Vildsvin
För att göra marinaden:
1,5 l rött vin
150 g rotselleri
150 g morötter
2 lökar
5 lagerblad
5 kryddnejlikor
2 knippen soppgrönsaker (morot,
purjolök, selleri, persilja)
Låt allting koka upp och låt sedan
svalna.
1,5 kg vildsvinsstek (bog)
Häll marinaden över steken tills den är
täckt och låt den marineras i 3 dagar.
Ingredienser för stekning:
salt
peppar
soppgrönsakerna från marinaden
1 liten burk kantareller
Beskrivning:
Ta ut vildsvinssteken ur marinaden och
torka den. Smaksätt med salt och peppar
och bryn på alla sidor. Lägg i ugnsform.
Tillsätt kantareller och några av
soppgrönsakerna ur marinaden.
Häll marinaden i ugnsformen. Botten bör
vara täckt till ett djup av 10 - 15 mm. Täck
över ugnspannan med ett lock och ställ in i
produkten.
Tid i produkten: 140 minuter
Ugnsnivå: 1
Lammstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mellan
1000 och 3 000 g.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak och lägg det i en
ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan
vätska; botten bör vara täckt till ett djup av
10 – 30 mm. Täck över med ett lock.
Ugnsnivå: 1
Lammstek, rosa
Inställningar:
Automatisk matlagningstermometer.
Innertemperatur 70 °C.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak, sätt i
matlagningstermometern och lägg i en
ugnsfast form.
Ugnsnivå: 1
SVENSKA
19
Lammstek med ben
Ingredienser/Tillagningsmetod:
2,7 kg lammstek med ben
30 ml olivolja
salt
peppar
3 vitlöksklyftor
1 knippe färsk rosmarin (eller 1 tsk
torkad)
vatten
Beskrivning:
Skölj lammsteken och klappa den sedan
torr, gnid in olivolja och skär snitt i köttet.
Krydda med salt och peppar. Skala och
skiva vitlöksklyftorna, tryck sedan ner dem i
snitten i köttet tillsammans med
rosmarinkvistarna.
Lägg lammsteken i en ugnsform och tillsätt
vatten. Botten bör vara täckt till ett djup av
10 - 15 mm. Vänd steken efter cirka 30
minuter.
Tid i produkten: 165 minuter
Ugnsnivå: 1
Recept - Fågel
Hel kyckling
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mellan
900 och 2 100 g.
Beskrivning:
Lägg kycklingen i en ugnsfast form och
krydda efter smak. Vänd steken efter ca.
30 minuter. Displayen visar en påminnelse.
Ugnsnivå: 1
Kalkon, hel
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mellan
1700 och 4 700 g.
Beskrivning:
Lägg kalkonen i en ugnsfast form och
krydda efter smak. Vänd steken efter ca.
30 minuter. Displayen visar en påminnelse.
Ugnsnivå: 1
Hel anka
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mellan
1500 och 3 300 g.
Beskrivning:
Lägg ankan i en ugnsfast form och krydda
efter smak. Vänd steken efter ca.
30 minuter. Displayen visar en påminnelse.
Ugnsnivå: 1
Hel gås
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mellan
2300 och 4 700 g.
Beskrivning:
Lägg gåsen i en ugnsfast form och krydda
efter smak. Vänd steken efter ca.
30 minuter. Displayen visar en påminnelse.
Ugnsnivå: 1
Benfri kyckling
Inställningar:
Automatisk matlagningstermometer,
innertemperatur 75 °C.
Beskrivning:
SVENSKA
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

IKEA KULINARISK Recipe book

Typ
Recipe book