AEG BS7304701M Recipe book

Typ
Recipe book
SV Receptbok
Ångugn
1. AUTOMATISKA PROGRAM
1.1 Grönsaker, traditionella
Kokkärl:
Alla slags kokkärl som är
värmebeständiga upp till minst 100 °C
kan användas.
Ingredienser/Tillagningsmetod:
400 g blomkål
200 g morötter
200 g kålrabbi
200 g gul och röd paprika
Beskrivning:
Skölj blomkålen och dela i buketter.
Skala morötter och kålrabbi och dela i
lagom bitar. Tvätta paprikan och skär i
strimlor. Placera alla grönsaker i en
öppen form och tillaga utan att tillsätta
vatten. Med denna tillagningsmetod
behövs inte alltid salt och andra kryddor.
Tid i produkten: 30 minuter
Ugnsnivå: 3
1.2 Potatisgratäng
Ingredienser/Tillagningsmetod:
1 000 g potatis
1 tesked av vardera salt, peppar och
muskotnöt
2 vitlöksklyftor
200 g riven ost
200 ml mjölk
200 ml grädde
4 matskedar smör
Beskrivning:
Skala potatis, skär i tunna skivor, torka av
och krydda.
Gnid in en ugnsfast form med en
vitlöksklyfta och smörj sedan formen
med lite smör.
Fördela hälften av den kryddade
potatisen i formen och strö över lite riven
ost. Lägg på resterande potatisskivor och
strö över resten av den rivna osten.
Pressa vitlöksklyftan och vispa ihop med
mjölk och grädde. Häll blandningen över
potatisen och fördela resten av smöret
över gratängen i små klickar.
Tid i produkten: 70 minuter
Ugnsnivå: 2
1.3 Lantbröd
Ingredienser/Tillagningsmetod:
500 g vetemjöl
250 g rågmjöl
15 g salt
1 litet paket torrjäst
250 ml vatten
250 ml mjölk
Övrigt:
Bakplåt, smord eller täckt med
bakplåtspapper
Beskrivning:
Lägg vetemjöl, rågmjöl, salt och torrjäst i
en stor skål.
Blanda vatten, mjölk och salt och rör ner i
mjölet. Knåda alla ingredienser till en
smidig deg. Låt degen jäsa till dubbel
storlek.
Forma degen till en lång limpa och
placera den på smord eller
bakpappersbeklädd bakplåt.
Låt brödet jäsa med ungefär hälften av
sin volym. Strö ut lite mjöl före
bakningen.
Tid i produkten: 60 minuter
Ugnsnivå: 2
1.4 Bullar
Ingredienser/Tillagningsmetod:
500 g vetemjöl special
20 g färsk jäst eller 1 paket torrjäst (ca
8 g)
300 ml vatten
10 g salt
Beskrivning:
Lägg mjöl och salt i en stor skål. Lös upp
jästen i vatten och häll den i mjölet.
Knåda alla ingredienser till en smidig
deg. Låt degen jäsa till dubbel storlek.
Skär degen i bitar, forma till småfranskor
och lägg dem på en smord plåt eller en
hålplåt (extra tillbehör). Låt bullarna jäsa
igen i cirka 25 minuter.
Skär kryss i bullarna före gräddningen.
Strö över vallmo-, kummin- eller
sesamfrön, om så önskas.
Tid i produkten: 35 minuter
www.aeg.com
2
Ugnsnivå: 2
1.5 Fisk
Ingredienser/Tillagningsmetod:
600 - 700 g gös-, lax- eller havsforell-
filéer
150 g riven ost
250 ml grädde
50 g ströbröd
1 tsk dragon
hackad persilja
salt, peppar
citron
smör
Beskrivning:
Skvätt citronjuice över fiskfiléerna och låt
marinera ett tag. Badda med
hushållspapper för att ta bort överbliven
juice. Salta och peppra fiskfiléerna på
båda sidor. Placera sedan fiskfiléerna i en
smord, ugnsfast form.
Rör ihop riven ost, hackad persilja,
dragon, ströbröd och grädde. Fördela
genast blandningen över fiskfiléerna och
klicka ut smör på blandningen.
Tid i produkten: 35 minuter
Ugnsnivå: 2
1.6 Pocherade fisk (forell)
Ingredienser/Tillagningsmetod:
4 foreller på 250 - 300 g vardera
citronsaft, peppar, salt
Beskrivning:
Tvätta forellerna inuti och utanpå,
droppa på citronsaft, krydda och lägg i
rostfria formar med perforerad insats, två
foreller i varje. Servera med rostade
mandelflagor. Variant på ångkokt forell:
Häll varmt vatten och vinäger över
forellerna innan de läggs i de rostfria
formarna med silinsats.
Tid i produkten: 25 minuter
Ugnsnivå: 3
1.7 Plommonknyten
Ingredienser/Tillagningsmetod:
Till degen (ingredienserna bör ha
rumstemperatur):
125 ml mjölk
20 g socker
1 litet paket torrjäst (ca 8 g)
300 g mjöl
30 g socker
30 g smör
1 äggula
1 ägg
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
lite citronskal
plommonsylt
Efter tillagning:
50 g smör
50 g malda vallmofrön
florsocker
Övrigt:
smord form
Beskrivning:
Häll mjölk och socker i kastrullen och
värm lätt. Tillsätt jästen och rör om. Låt
stå i cirka 30 minuter. Tillsätt mjöl, socker,
smör, äggula, ägg, vaniljsocker och lite
citronskal i en skål. Tillsätt mjölk och jäst
och knåda till en smidig deg. Låt degen
jäsa övertäckt i ytterligare 45 minuter.
Använd sedan en sked och tryck ut
klimpar (cirka 80 g), tryck dem platta med
handen och fyll med 1 tesked
plommonsylt. Dra upp degkanterna och
täck sylten med degen och forma till en
boll. Lägg bollarna på ett smort fat och
låt jäsa övertäckt i ytterligare 45 minuter
och sätt därefter in i produkten.
Tid i produkten: 35 minuter
Ugnsnivå: 3
1.8 Kalvlägg
Ingredienser/Tillagningsmetod:
1 baklägg av kalv 1,5 - 2 kg
4 skivor kokt skinka
2 msk matolja
1 tsk salt
1 tsk ädelpaprika
1/2 tsk basilika
1 liten burk skivade champinjoner
soppgrönsaker (morot, purjolök,
selleri, persilja)
vatten
Beskrivning:
Skär 8 snitt på längden runtom hela
kalvläggen. Skär fyra skivor av kokt skinka
i halvor och placera i snitten. Blanda olja,
salt, paprika och basilika och sprid ut
över kalvläggen. Lägg kalvläggen i en
SVENSKA
3
långpanna och strö ut champinjonerna
över den. Tillsätt soppgrönsaker och
vatten till kalvläggen; botten bör vara
täckt till ett djup av 10 - 15 mm.
Tid i produkten: 150 minuter
Ugnsnivå: 2
1.9 Ris
Ingredienser/Tillagningsmetod:
200 g långkornigt ris
50 g vildris
salt och peppar
2 teskedar grönsaksbuljong
600 ml vatten
1 liten röd paprika
2 teskedar farinsocker
2 teskedar tomatpuré
400 ml oxbuljong
Efter tillagning:
1 liten burk majs (150 g)
Låt majsen rinna av och blanda ner i
det kokta riset.
Beskrivning:
Lägg långkornigt ris, vildris, salt, peppar,
grönsaksbuljong och vatten i en skål i en
halvtimma före tillagning. Skär paprikan i
små tärningar, blanda ner i riset och
koka.
Tid i produkten: 40 minuter
Ugnsnivå: 3
1.10 Lasagne
Ingredienser för köttsåsen:
100 g bacon
1 lök
1 morot
0,1 kg selleri
2 matskedar olivolja
400 g blandfärs
100 ml köttbuljong
1 burk krossade tomater (cirka 400 g)
oregano, timjan, salt och peppar
Ingredienser för béchamelsåsen:
75 g smör
50 g mjöl
600 ml mjölk
salt, peppar och muskotnöt
Blandas med:
3 matskedar smör
250 g gröna lasagneplattor
50 g riven parmesan
50 g mild ost, riven
Beskrivning:
Skär bort brosk och svål från fläsket med
en vass kniv och skär i små tärningar.
Skala lök och morot, putsa sellerin och
skär allt i små tärningar.
Hetta upp oljan i en stekgryta, lägg i
fläskköttet och de tärnade grönsakerna
och stek under omrörning.
Tillsätt köttfärsen gradvis och stek under
omrörning för att bryta upp och
deglasera köttbuljongen. Sjud köttsåsen
med tomaterna, kryddorna, salt och
peppar på svag värme under lock i ca. 30
minuter.
Gör béchamelsåsen under tiden: Smält
smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och
värm tills det är gyllene under oavbruten
omrörning. Tillsätt mjölken lite i taget
under ständig omröring. Krydda såsen
med salt, peppar och muskotnöt, sjud
utan lock ca. 10 minuter.
Smörj en stor fyrkantig gratängform med
1 matsked smör. Lägg i flera skikt
lasagneplattor, köttsås, bechamelsås och
ostblandning i formen. Översta skiktet
ska bestå av béchamelsås med ost över.
Lägg resterande smör i klickar ovanpå
lasagnen.
Tid i produkten: 55 minuter
Ugnsnivå: 2
1.11 Jäsning av deg
Du kan använda denna automatiska
funktion med alla recept på jäsdeg. Det
ger dig en god jäsningsatmosfär.
Lägg degen i en skål som är tillräckligt
stor för jäsningen och täck över den med
en fuktig handduk eller med plastfolie.
Sätt in ett ugnsgaller på nivå ett och ställ
skålen där. Stäng luckan och ställ in
funktionen Jäsning av deg. Ställ in
nödvändig tid.
Ugnsnivå: 2
1.12 Bräserat kött
Inställningar:
Automatiska program med inställning av
vikt. Inställning för vikter mellan 1000 och
2 000 g.
www.aeg.com
4
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak och lägg det i
en ugnsfast form. Tillsätt vatten eller
annan vätska. Botten bör vara täckt till ett
djup av 10 – 20 mm. Sätt på ett lock.
Använd inte detta program
för maträtter baserade på
ryggbiff och stek.
Ugnsnivå: 2
1.13 Grisstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter
mellan 1000 och 2 000 g.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak och lägg det i
en ugnsfast form. Tillsätt vatten eller
annan vätska. Botten bör vara täckt till ett
djup av 20 - 40 mm. Vänd steken efter
cirka 30 minuter.
Ugnsnivå: 2
1.14 Kalvstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter
mellan 1000 och 2 000 g.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak och lägg det i
en ugnsfast form. Tillsätt vatten eller
annan vätska. Botten bör vara täckt till ett
djup av 10 – 20 mm. Sätt på ett lock.
Ugnsnivå: 2
1.15 Lammstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter
mellan 1000 och 2 000 g.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak och lägg det i
en ugnsfast form. Tillsätt vatten eller
annan vätska. Botten bör vara täckt till ett
djup av 10 – 30 mm. Sätt på ett lock.
Ugnsnivå: 2
1.16 Viltstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter
mellan 1000 och 2 000 g.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak och lägg det i
en ugnsfast form. Tillsätt vatten eller
annan vätska. Botten bör vara täckt till ett
djup av 10 – 20 mm. Sätt på ett lock.
Ugnsnivå: 2
1.17 Hel kyckling
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter
mellan 900 och 2 100 g.
Beskrivning:
Lägg kycklingen i en ugnsfast form och
krydda efter smak. Vänd steken efter ca.
30 minuter. Displayen visar en
påminnelse.
Ugnsnivå: 2
Tid i produkten: 90 minuter
Ugnsnivå: 2
1.18 Pizza
Ingredienser för degen:
14 g jäst
200 ml vatten
300 g mjöl
3 g salt
1 matsked matolja
Ingredienser för fyllningen:
1/2 liten burk tomater, hackade (200
g)
200 g ost, riven
100 g salami
100 g kokt skinka
150 g svamp (på burk)
150 g fetaost
oregano
Övrigt:
Bakplåt, smord
Beskrivning:
Smula sönder jästen i en skål och lös upp
den i vattnet. Blanda mjölet och saltet
och blanda ner det i skålen tillsammans
med oljan.
Knåda ingredienserna till en smidig deg
som släpper från skålens kanter. Täck
därefter över degen och låt den jäsa på
en varm plats till dubbel storlek.
SVENSKA
5
Kavla ut degen och placera den på den
smorda bakplåten. Stick hål i botten med
en gaffel.
Lägg på ingredienserna till fyllningen i
tur och ordning.
Tid i produkten: 25 minuter
Ugnsnivå: 2
1.19 Quiche Lorraine
Ingredienser för pajbotten:
200 g mjöl
2 ägg
100 g smör
1/2 tesked salt
lite peppar
1 nypa muskotnöt
Ingredienser för fyllningen:
150 g riven ost
200 g kokt skinka eller magert bacon
2 ägg
250 g gräddfil
salt, peppar och muskotnöt
Övrigt:
Svart bakform, smord, 28 cm diameter
Beskrivning:
Lägg mjöl, smör, ägg och kryddor i en
skål och rör ihop till en jämn deg. Låt
degen stå i kylskåpet i några timmar.
Kavla sedan ut degen och lägg den i en
smord svart bakform. Nagga botten med
en gaffel.
Fördela skinka eller bacon på degen.
Blanda ägg, gräddfil och kryddor till
fyllningen. Tillsätt sedan ost.
Häll fyllningen över köttet.
Tid i produkten: 40 minuter
Ugnsnivå: 2
1.20 Citrontårta
Ingredienser för smeten:
250 g smör
200 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
1 nypa salt
4 ägg
150 g mjöl
150 g potatismjöl
1 slät tesked bakpulver
rivet skal av 2 citroner
Ingredienser till glasyren:
125 ml citronjuice
100 g florsocker
Övrigt:
Rektangulär bakform, 30 cm lång
Margarin för smörjning
Ströbröd för att täcka bakformen
Beskrivning:
Häll smör, socker, citronskal, vaniljsocker
och salt i en skål och vispa tills det är
pösigt. Tillsätt sedan äggen, ett åt
gången, vispa pösigt igen.
Rör samman mjöl, potatismjöl och
bakpulver och rör ner i smeten.
Häll smeten i den smorda och bröade
formen, jämna till och sätt in formen i
produkten.
Blanda citronsaft och florsocker efter
gräddningen. Lägg den bakade kakan på
aluminiumfolie.
Vik upp aluminiumfolien längs kakans
sidor så att glasyren inte rinner ut. Nagga
kakan och bred på glasyr med en pensel.
Låt därefter kakan stå en stund för att
suga upp glasyren.
Tid i produkten: 75 minuter
Ugnsnivå: 2
1.21 Ostkaka
Ingredienser för botten:
150 g mjöl
70 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
1 ägg
70 g rumstempererat smör
Ingredienser för ostkrämen:
3 äggvitor
50 g russin
2 matskedar rom
750 g lättkvarg
3 äggulor
200 g socker
saft från en citron
200 g crème fraiche
1 paket vaniljsåspulver (40 g eller
motsvarande mängd pulver för att
göra pudding av 500 ml mjölk)
Övrigt:
Svart springbakform med 26 cm
diameter, smord
www.aeg.com
6
Beskrivning:
Sikta ned mjölet i en skål. Tillsätt resten
av ingredienserna och blanda ihop med
en elvisp. Ställ sedan degen i kylskåpet i
2 timmar.
Lägg cirka 2/3 av degen i den smorda
kakformen och gör små hål med en
gaffel.
Forma en ca. 3 cm hög kant av resten av
degen.
Vispa äggvitorna till hårt skum med en
elvisp. Tvätta russinen, låt dem torka väl,
droppa över rommen och låt dra in.
Häll lättkvarg, äggulorna, socker,
citronsaften, crème fraîche och
puddingpulvret i en skål och blanda
ingredienserna väl.
Vänd avslutningsvis försiktigt ner de
vispade äggvitorna och russinen i
kvargsmeten.
Tid i produkten: 85 minuter
Ugnsnivå: 2
1.22 Cannelloni
Ingredienser för fyllningen:
50 g hackad lök
30 g smör
350 g hackad bladspenat
100 g crème fraiche
200 g färsk tärnad lax
200 g tärnad abborre
150 g räkor
150 g kött av musslor
salt, peppar
Ingredienser för béchamelsåsen:
75 g smör
50 g mjöl
600 ml mjölk
salt, peppar och muskotnöt
Blandas med:
1 paket cannelloni
50 g riven parmesan
150 g ost, riven
40 g smör
Beskrivning:
Lägg hackad lök och smör i en kastrull
och tillaga på svag värme tills löken är
genomskinlig. Tillsätt hackad bladspenat
och värm svagt en kort stund. Tillsätt
crème fraîche, rör ihop och låt svalna.
Gör béchamelsåsen under tiden: Smält
smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och
värm tills det är gyllene under oavbruten
omrörning. Tillsätt mjölken lite i taget
under ständig omröring. Krydda såsen
med salt, peppar och muskotnöt, sjud
utan lock ca. 10 minuter.
Tillsätt lax, abborre, räkor, musslor, salt
och peppar till den svala spenaten och
rör om.
Smörj en stor fyrkantig gratängform med
1 matsked smör.
Fyll cannellonin med spenatblandningen
och lägg dem i bakformen. Häll
béchamelsås mellan cannelloniraderna.
Översta skiktet ska bestå av béchamelsås
med ost över. Lägg resterande smör i
klickar ovanpå lasagnen.
Tid i produkten: 60 minuter
Ugnsnivå: 2
1.23 Kakmix
Instruktioner för tid och temperatur
återfinns på förpackningen. Följ
tillverkarens anvisningar.
1.24 Fryst pizza
Instruktioner för tid och temperatur
återfinns på förpackningen. Följ
tillverkarens anvisningar.
1.25 Potatisbaserad snabbmat
Instruktioner för tid och temperatur
återfinns på förpackningen. Följ
tillverkarens anvisningar.
*
SVENSKA
7
www.aeg.com/shop
867326175-A-332015
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8

AEG BS7304701M Recipe book

Typ
Recipe book