IKEA KULINAOVPX Recipe book

Typ
Recipe book
KULINARISK
Receptbok
SE
Innehåll
Tillagningstabeller 3
Automatiska program 13
Fisk/Skaljur 16
Fågel 18
Kött 19
Ugnsrätter 24
Pizza/Quiche 27
Mjuk Kaka 30
Bröd/Bullar 37
Med reservation för ändringar.
Tillagningstabeller
Tillagningstider
Tillagningstiderna beror på vilken typ av
mat som ska tillagas samt dess konsistens
och volym.
I början rekommenderar vi att man
övervakar maten under tillagningen. Hitta
de bästa inställningarna (värme,
tillagningstid, etc.) för dina kokkärl, recept
och volymer när du använder produkten.
Följ i första hand instruktionerna på
förpackningen. Om det inte finns några
instruktioner, se tabellerna.
Temperaturerna och
gräddningstiderna i tabellerna
är endast riktvärden. De beror
på recepten samt på
ingrediensernas kvalitet och
mängd.
Rekommendationer för ugnens
specialfunktioner för uppvärmning
Varmhållning
Med den här funktionen kan du hålla maten
varm. Temperaturen är automatiskt inställd
på 80 °C.
Tallriksvärmare
Med den här funktionen kan du värma
tallrikar och formar före servering.
Temperaturen är automatiskt inställd på 70
°C.
Fördela tallrikar och formar jämnt på
ugnsgallret. Använd den första hyllnivån.
Efter halva uppvärmningstiden kan du byta
plats på dem.
Jäsning Av Deg
Med den här funktionen kan du jäsa bröd.
Lägg degen i en stor form och täck den
med en våt handduk eller plastfolie. Ställ in
funktion: Jäsning Av Deg och
tillagningstiden.
Upptining
Ta bort förpackningen från maten och lägg
den sedan på en tallrik. Täck inte maten
eftersom det kan förlänga
avfrostningstiden. Använd den första
hyllnivån.
SVENSKA
3
Bakning och stekning
Kakor
Livsmedel Över-undervärme Varmluft Tid (min) Kommentar
Temperatur
(°C)
Ugnsnivå Temperatur
(°C)
Ugnsnivå
Recept där
vispning
ingår
170 2 160 3 (2 och 4) 45 - 60 I en kak-
form
Mördeg 170 2 160 3 (2 och 4) 20 - 30 I en kak-
form
Cheeseca-
ke
170 1 165 2 80 - 100 I en kak-
form (dia-
meter 26
cm)
Strudel 175 3 150 2 60 - 80 På en bak-
plåt
Syltpaj 170 2 165 2 (vänster
+ höger)
30 - 40 I en kak-
form (dia-
meter 26
cm)
Fruktkaka 160 2 150 2 90 - 120 I en kak-
form på 20
cm.
Förvärm
ugnen i 10
minuter
Plommon-
tårta
175 1 160 2 50 - 60 I en bröd-
form.
Förvärm
ugnen i 10
minuter
Småkakor/
mördegs-
remsor
140 3 140 - 150 3 25 - 45 På en bak-
plåt
Maränger
- en nivå
120 3 120 3 80 - 100 På en bak-
plåt
SVENSKA 4
Livsmedel Över-undervärme Varmluft Tid (min) Kommentar
Temperatur
(°C)
Ugnsnivå Temperatur
(°C)
Ugnsnivå
Maränger
- två nivå-
er
- - 120 2 och 4 80 - 100 På en bak-
plåt.
Förvärm
ugnen i 10
minuter
Bullar 190 3 190 3 12 - 20 På en bak-
plåt.
Förvärm
ugnen i 10
minuter
Eclair - en
nivå
190 3 170 3 25 - 35 På en bak-
plåt
Eclair - två
nivåer
- - 170 2 och 4 35 - 45 På en bak-
plåt
Pajer 180 2 170 2 45 - 70 I en kak-
form (dia-
meter 20
cm)
Fruktkaka 160 1 150 2 110 - 120 I en kak-
form (dia-
meter 24
cm)
Tårtbotten 170 1 160 2 (vänster
+ höger)
30 - 50 I en kak-
form (dia-
meter 20
cm)
SVENSKA 5
Bröd och pizza
Livsmedel Över-undervärme Varmluft Tid (min) Kommentar
Temperatur
(°C)
Ugnsnivå Temperatur
(°C)
Ugnsnivå
Franskbröd 190 1 190 1 60 - 70 1 - 2 bitar,
500 g per
bit.
Förvärm
ugnen i 10
minuter
Rågbröd 190 1 180 1 30 - 45 I en bröd-
form
Franskbul-
lar
190 2 180 2 (2 och 4) 25 - 40 6 - 8 styck-
en på en
bakplåt.
Förvärm
ugnen i 10
minuter
Pizza 230 - 250 1 230 - 250 1 10 - 20 På en bak-
plåt eller
en djup
form.
Förvärm
ugnen i 10
minuter
Scones 200 3 190 3 10 - 20 På en bak-
plåt.
Förvärm
ugnen i 10
minuter
Suffléer
Livsmedel Över-undervärme Varmluft Tid (min) Kommentar
Temperatur
(°C)
Ugnsnivå Temperatur
(°C)
Ugnsnivå
Pajdeg 200 2 180 2 40 - 50 I en form
Vegetarisk
paj
200 2 175 2 45 - 60 I en form
SVENSKA 6
Livsmedel Över-undervärme Varmluft Tid (min) Kommentar
Temperatur
(°C)
Ugnsnivå Temperatur
(°C)
Ugnsnivå
Quiches 180 1 180 1 50 - 60 I en form.
Förvärm
ugnen i 10
minuter
Lasagne 180 - 190 2 180 - 190 2 25 - 40 I en form.
Förvärm
ugnen i 10
minuter
Cannelloni 180 - 190 2 180 - 190 2 25 - 40 I en form.
Förvärm
ugnen i 10
minuter
Kött
Livsmedel Över-undervärme Varmluft Tid (min) Kommentar
Temperatur
(°C)
Ugnsnivå Temperatur
(°C)
Ugnsnivå
Nötkött 200 2 190 2 50 - 70 På ett gal-
ler
Fläsk 180 2 180 2 90 - 120 På ett gal-
ler
Kalv 190 2 175 2 90 - 120 På ett gal-
ler
Engelsk
rostbiff,
röd inuti
210 2 200 2 50 - 60 På ett gal-
ler
Engelsk
rostbiff, lite
röd inuti
210 2 200 2 60 - 70 På ett gal-
ler
Engelsk
rostbiff,
inte röd in-
uti
210 2 200 2 70 - 75 På ett gal-
ler
Fläskbog 180 2 170 2 120 - 150 Med svål
SVENSKA 7
Livsmedel Över-undervärme Varmluft Tid (min) Kommentar
Temperatur
(°C)
Ugnsnivå Temperatur
(°C)
Ugnsnivå
Fläsklägg 180 2 160 2 100 - 120 2 st
Lamm 190 2 175 2 110 - 130 Lägg
Kyckling 220 2 200 2 70 - 85 Hel
Kalkon 180 2 160 2 210 - 240 Hel
Anka 175 2 220 2 120 - 150 Hel
Gås 175 2 160 1 150 - 200 Hel
Kanin 190 2 175 2 60 - 80 Skuren i bi-
tar
Hare 190 2 175 2 150 - 200 Skuren i bi-
tar
Fasan 190 2 175 2 90 - 120 Hel
Fisk
Livsmedel Över-undervärme Varmluft Tid (min) Kommentar
Temperatur
(°C)
Ugnsnivå Temperatur
(°C)
Ugnsnivå
Laxöring/
havsruda
190 2 175 2 40 - 55 3 - 4 fiskar
Tonfisk/lax 190 2 175 2 35 - 60 4 - 6 filéer
Grill
Förvärm den tomma ugnen i 3
minuter före tillagning.
Livsmedel Mängd Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Antal Vikt (kg) 1:a sidan 2:a sidan
Filéer 4 0.8 max. 12 - 15 12 - 14 4
Biffstek 4 0.6 max. 10 - 12 6 - 8 4
Korv 8 - max. 12 - 15 10 - 12 4
SVENSKA 8
Livsmedel Mängd Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Antal Vikt (kg) 1:a sidan 2:a sidan
Fläskkotlet-
ter
4 0.6 max. 12 - 16 12 - 14 4
Kyckling
(delad i 2
delar)
2 1.0 max. 30 - 35 25 - 30 4
Kebab 4 - max. 10 - 15 10 - 12 4
Kyckling-
bröst
4 0.4 max. 12 - 15 12 - 14 4
Hambur-
gare
6 0.6 max. 20 - 30 - 4
Fiskfilé 4 0.4 max. 12 - 14 10 - 12 4
Varma
smörgåsar
4 - 6 - max. 5 - 7 - 4
Rostat
bröd
4 - 6 - max. 2 - 4 2 - 3 4
Varmluftsgrillning
Nötkött
Livsmedel Mängd Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Engelsk rostbiff eller
filé, röd
1)
per cm höjd 190 - 200 5 - 6 1 eller 2
Rostbiff eller filé,
medium
1)
per cm höjd 180 - 190 6 - 8 1 eller 2
Engelsk rostbiff eller
filé, välstekt
1)
per cm höjd 170 - 180 8 - 10 1 eller 2
1)
Förvärm ugnen.
Fläsk
Livsmedel Vikt (kg) Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Bog, hals, skinkstek 1 - 1.5 160 - 180 90 - 120 1 eller 2
Kotlett, revben-
sspjäll
1 - 1.5 170 - 180 60 - 90 1 eller 2
SVENSKA 9
Livsmedel Vikt (kg) Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Köttfärslimpa 0.75 - 1 160 - 170 50 - 60 1 eller 2
Fläsklägg (lagad i
förväg)
0.75 - 1 150 - 170 90 - 120 1 eller 2
Kalv
Livsmedel Vikt (kg) Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Kalvstek 1 160 - 180 90 - 120 1 eller 2
Kalvlägg 1.5 - 2 160 - 180 120 - 150 1 eller 2
Lamm
Livsmedel Vikt (kg) Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Lammstek med
ben, lammstek
1 - 1.5 150 - 170 100 - 120 1 eller 2
Lammsadel 1 - 1.5 160 - 180 40 - 60 1 eller 2
Fågel
Livsmedel Vikt (kg) Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Bitar av fågel 0,2 - 0,25 var 200 - 220 30 - 50 1 eller 2
Halv kyckling 0,4 - 0,5 var 190 - 210 35 - 50 1 eller 2
Kyckling, unghö-
na
1 - 1.5 190 - 210 50 - 70 1 eller 2
Anka 1.5 - 2 180 - 200 80 - 100 1 eller 2
Gås 3.5 - 5 160 - 180 120 - 180 1 eller 2
Kalkon 2.5 - 3.5 160 - 180 120 - 150 1 eller 2
Kalkon 4 - 6 140 - 160 150 - 240 1 eller 2
Fisk
Livsmedel Vikt (kg) Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Hel fisk 1 - 1.5 210 - 220 40 - 60 1 eller 2
Lågtemperaturstekning
Använd den här funktionen för att tillaga
bitar av mört magert kött och fisk med
innertemperaturer på högst 65 °C. Den här
funktionen kan inte användas för recept
som grytstek eller fet fläskstek. Du kan
använda matlagningstermometern för att
säkerställa att köttet har rätt
SVENSKA 10
kärntemperatur (se tabellen för
matlagningstermometern).
Under de första 10 minuterna kan du ställa
in en ugnstemperatur mellan 80 °C och 150
°C. Standardtemperatur är 90 °C. När
temperaturen ställts in fortsätter ugnen att
tillaga på 80 °C. Använd inte den här
funktionen för fågel.
Tillaga alltid utan lock när du
använder den här funktionen.
1. Bryn köttet i het stekpanna i 1 - 2
minuter på varje sida.
2. Sätt in köttet i den heta långpannan i
ugnen på ugnsgallret.
3. Sätt matlagningstermometern i köttet.
4. Välj funktionen: Lågtemperaturstekning
och ställ in rätt slutkärntemperatur.
Ställ in temperaturen till 120 °C.
Livsmedel Tid (min) Ugnsnivå
Rostbiff, 1 - 1,5
kg
120 - 150 1
Rostbiff, 1 - 1,5
kg
90 - 150 3
Kalvstek, 1 - 1,5
kg
120 - 150 1
Stekar, 0,2 - 0.3
kg
20 - 40 3
Upptining
Livsmedel Vikt (kg) Upptiningstid
(min)
Efterupptiningstid
(min)
Kommentar
Kyckling 1.0 100 - 140 20 - 30 Lägg kycklingen på ett
upp- och nervänt fat på
en stor tallrik. Vänd efter
halva tiden.
Kött 1.0 100 - 140 20 - 30 Vänd efter halva tiden.
Kött 0.5 90 - 120 20 - 30 Vänd efter halva tiden.
Forell 1.50 25 - 35 10 - 15 -
Jordgubbar 3.0 30 - 40 10 - 20 -
Smör 2.5 30 - 40 10 - 15 -
Grädde 2 x 2,0 80 - 100 10 - 15 Det går att vispa grädde
även om delar av den är
något frusen.
Tårta 1.4 60 60 -
Konservering
Använd enbart konserveringsburkar av
samma mått som finns att köpa.
Använd inte glas med skruvlock och
bajonettförslutning eller metallburkar.
Använd första nivån från botten för
ändamålet.
SVENSKA 11
Sätt inte mer än sex enliters burkar på
plåten.
Fyll upp burkarna med lika mycket i varje
och förslut med ett klämlock.
Burkarna får inte röra vid varandra.
Häll ca. 1/2 liter vatten i bakplåten så att
det blir tillräckligt fuktigt i ugnen.
När vätskan i burkarna börjar sjuda (efter
ca 35 - 60 minuter med enlitersburkarna)
stänger du av ugnen eller sänker
temperaturen till 100 °C (se tabellen).
Torkad frukt
Livsmedel Temperatur (°C) Tid till det sjuder
(min.)
Fortsatt tillagningstid
på 100 °C (min.)
Jordgubbar/blåbär/
hallon/mogna krus-
bär
160 - 170 35 - 45 -
Stenfrukt
Livsmedel Temperatur (°C) Tid till det sjuder
(min.)
Fortsatt tillagningstid
på 100 °C (min.)
Päron/kvitten/plom-
mon
160 - 170 35 - 45 10 - 15
Grönsaker
Livsmedel Temperatur (°C) Tid till det sjuder
(min.)
Fortsatt tillagningstid
på 100 °C (min.)
Morötter
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Gurka 160 - 170 50 - 60 -
Blandade inlagda
grönsaker
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Kålrabbi/ärtor/
sparris
160 - 170 50 - 60 15 - 20
1)
Låt stå i ugnen efter att den har stängts av.
Torkning
Täck smorda plåtar med bakplåtspapper.
För bättre resultat, stanna ugnen efter
halva torktiden, öppna luckan och låt det
svalna över natten för att fullfölja
torkningen.
Grönsaker
För en plåt, använd tredje hyllpositionen.
SVENSKA 12
För två plåtar, använd den första och den fjärde hyllpositionen.
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (t)
Bönor 60 - 70 6 - 8
Pepparfrukter 60 - 70 5 - 6
Soppgrönsaker 60 - 70 5 - 6
Champinjoner 50 - 60 6 - 8
Örter 40 - 50 2 - 3
Frukt
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (t) Ugnsnivå
1 position 2 positioner
Plommon 60 - 70 8 - 10 3 1 / 4
Aprikoser 60 - 70 8 - 10 3 1 / 4
Äppelskivor 60 - 70 6 - 8 3 1 / 4
Päron 60 - 70 6 - 9 3 1 / 4
Tabell matlagningstermometer
Livsmedel Innertemperatur (°C)
Kalvstek 75 - 80
Kalvlägg 85 - 90
Engelsk rostbiff,
röd inuti
45 - 50
Engelsk rostbiff,
lite röd inuti
60 - 65
Engelsk rostbiff,
inte röd inuti
70 - 75
Livsmedel Innertemperatur (°C)
Fläskbog 80 - 82
Fläsklägg 75 - 80
Lamm 70 - 75
Kyckling 98
Hare 70 - 75
Laxöring/havsru-
da
65 - 70
Tonfisk/lax 65 - 70
Automatiska program
VARNING! Se
säkerhetsavsnitten.
Automatiska program
Meny: Tillagningshjälp— ger de optimala
inställningarna för varje typ av måltid. Du
kan ändra den efter dina önskemål.
SVENSKA 13
Vikt Automatisk— beräknar automatiskt
tillagningstid efter du angivit matens vikt.
Automatisk matlagningstermometer—
beräknar automatiskt tillagningstid efter du
angivit innertemperatur.
Meny: Recept — använder fördefinierade
inställningar för en maträtt. Förbered
maträtten enligt receptet i denna bok.
Tillagningshjälp
Matkategori: Fisk/Skaljur
Maträtt
Fisk Fisk, ugnsbakad
Fiskpinnar
Fryst fiskfilé
Hel liten fisk, grillad
Hel fisk, grillad
Hel fisk, grillad
Hel Lax -
Matkategori: Fågel
Maträtt
Benfri Kyckling -
Kyckling
Kycklingvingar,
färska
Kycklingvingar, frys-
ta
Kycklinglår, färskt
Kycklinglår, fryst
Kyckling, 2 halvor
Matkategori: Kött
Maträtt
Nötkött
Bräserat kött
Köttfärslimpa
Rostbiff
Röd
Röd
Rosa
Rosa
Välstekt
Välstekt
Rostbiff
Röd
Rosa
Välstekt
Fläsk
Revbensspjäll
Fläsklägg, förkokt
Skinkstek
Stek av gris
Grishals
Fläskbog
Kalv
Kalvlägg
Fransyska
Ugnsstekt kalvkött
Lamm
Lammstek med ben
Lammsadel
Lammstek, rosa
SVENSKA 14
Maträtt
Vilt
Hare
Harstek
Harsadel
Rådjursstek
Bog av hjort/
rådjur
Kalvsadel
Viltstek
Fransyska av vilt
Matkategori: Ugnsrätter
Maträtt
Fryst lasagne/
cannelloni
-
Grönsaksgratäng -
Deserter -
Matkategori: Pizza/Quiche
Maträtt
Pizza
Pizza, tunn
Pizza, extra fyllning
Fryst pizza
Fryst panpizza
Kyld pizza
Fryst portionspizza
Baguette med smält
ost
-
Tarte Flambée -
Äppelpaj, söt -
Quiche Lorraine -
Maträtt
Pajer -
Matkategori: Tårta/Kakor
Maträtt
Tysk Ringkaka -
Äppelkaka, täckt -
Sockerkaka -
Äppelpaj -
Cheesecake, Form -
Mjuk Kaka -
Madeirakaka -
Äppelpaj -
Äppelpaj, söt -
Mandelkaka -
Muffins -
Bakverk -
Smördegskakor -
Petits-Choux -
Smördegskakor -
Bakelser -
Mandelbiskvier -
Mördegskakor, Kex -
Julkakor -
Fryst Apfel Strudel -
Kaka på bakplåt
Bakpulverdeg
Jästdeg
Cheesecake, Plåt -
SVENSKA 15
Maträtt
Brownies -
Rulltårta -
Jästkaka -
Smulpaj -
Sockerkaka -
Mördegsbotten
Mördegskakor
Sockerkaks-/
Mördegssmet
Fruktkaka
Frukttårta, Mör-
degsbotten
Sockerkakssmet,
Frukttårta
Jästdeg
Matkategori: Bröd/Bullar
Maträtt
Bullar Bullar, djupfrysta
Ciabatta -
Bröd
Matbröd
Fylld Vetefläta
Osyrat Bröd
Matkategori: Smårätter
Maträtt
Pommes Frites, tun-
na
-
Pommes Frites,
tjocka
-
Pommes Frites, frys-
ta
-
Croquetter -
Croquetter -
Riven Potatisgräng -
Använd eller för att ställa in
de nya värdena vid ändring av
vikt eller innertemperatur för
rätten.
Recept
Rätterna är indelade i flera kategorier:
Fisk/Skaljur
Fågel
Kött
Ugnsrätter
Pizza/Quiche
Tårta/Kakor
Bröd/Bullar
Fisk/Skaljur
Torsk
Ingredienser:
800 g torkad torsk
2 matskedar olivolja
2 stora lökar
6 skalade vitlöksklyftor
2 purjolökar
6 röda paprikor
1/2 burk hackade tomater (200 g)
200 ml vitt vin
200 ml koklag
peppar, salt, timjan, oregano
Beskrivning:
Blötlägg den torkade torsken över natten.
Låt torsken rinna av nästa dag och lägg
den i en kastrull med vatten. Låt koka upp.
Flytta sedan kastrullen från värmen och låt
svalna.
SVENSKA 16
Häll olivolja i en panna och hetta upp.
Skala och finhacka löken, skala och krossa
vitlöksklyftorna, skiva och skölj purjolöken.
Häll i den heta oljan och fräs kort. Ta ur
kärnhusen ur paprikorna och skär i strimlor.
Lägg sedan paprikan i pannan tillsammans
med den hackade tomaten.
Tillsätt vitt vin och koklag och låt sjuda en
stund. Krydda med peppar, salt, timjan och
oregano och låt sjuda i pannan i ytterligare
15 minuter.
Tag ut den kallnade torkade torsken ur
kastrullen och badda den torr med
hushållspapper. Avlägsna skinn, ben och
alla fenor. Skär fisken i tunna skivor och
blanda med grönsakerna i en ugnsfast
form.
Tid i produkten: 30 minuter
Ugnsnivå: 1
Fiskfilé
Ingredienser:
600 - 700 g gös-, lax- eller havsforell-
filéer
150 g riven ost
250 ml grädde
50 g ströbröd
1 tsk dragon
hackad persilja
salt, peppar
citron
smör
Beskrivning:
Skvätt citronjuice över fiskfiléerna och låt
marinera ett tag. Badda med
hushållspapper för att ta bort överbliven
juice. Salta och peppra fiskfiléerna på båda
sidor. Placera sedan fiskfiléerna i en smord,
ugnsfast form.
Rör ihop riven ost, hackad persilja, dragon,
ströbröd och grädde. Fördela genast
blandningen över fiskfiléerna och klicka ut
smör på blandningen.
Tid i produkten: 35 minuter
Ugnsnivå: 3
Fisk på saltbädd
Ingredienser:
en hel fisk, cirka 1,5 - 2 kg
2 ovaxade citroner
1 fänkålshuvud
4 kvistar färsk timjan
3 kg bergsalt
Beskrivning:
Rengör fisken och gnid in juicen från
citronerna.
Skär fänkålen i tunna skivor och stoppa den
i fisken tillsammans timjankvistarna.
Strö ut hälften av bergsaltet i en bakform
och lägg fisken ovanpå. Strö den andra
hälften av bergsaltet över fisken och tryck
ner det hårt.
Tid i produkten: 55 minuter
Ugnsnivå: 1
Laxkotlett
Ingredienser:
400 g potatis
2 knippen salladslök
2 vitlöksklyftor
1 liten burk hackade tomater (400 g)
4 laxfiléer
juice från en citron
salt och peppar
75 ml grönsaksbuljong
50 ml vitt vin
1 kvist färsk rosmarin
150 ml vin
1/2 knippe färsk timjan
Beskrivning:
Skölj potatisen. Skala, skär i fjärdedelar och
koka i saltat vatten i 25 minuter, låt sedan
rinna av och skär i skivor.
Skölj och finhacka salladslöken. Skala
vitlöksklyftorna och skär i bitar. Blanda lök
och vitlök med den hackade tomaten.
SVENSKA
17
Skvätt citronjuice över laxfiléerna och låt
dem marineras en stund. Torka sedan av
och smaksätt med salt peppar.
Blanda grönsaker och potatis och placera i
en smord ugnsfast form. Krydda och lägg
laxen överst.
Häll grönsaksbuljong och vitt vin över, sprid
ut rosmarin och timjan ovanpå.
Tid i produkten: 35 minuter
Ugnsnivå: 3
Fylld Bläckfisk
Ingredienser:
1 kg medelstor bläckfisk, rengjord
1 stor lök
2 matskedar olivolja
90 g kokt långkornigt ris
4 msk pinjenötter
4 msk korinter
2 msk hackad persilja
salt, peppar
juice från en citron
4 matskedar olivolja
150 ml vin
500 ml tomatjuice
Beskrivning:
Gnid in bläckfisken intensivt med salt och
skölj sedan av under rinnande vatten.
Skala och finhacka löken och låt den svettas
med två matskedar olivolja tills den är
genomskinlig. Tillsätt långkornigt ris,
pinjenötter, korinter och hackad persilja till
löken och krydda med salt, peppar och
citronjuice. Fyll bläckfisken löst med
blandningen, sy igen öppningen.
Häll fyra matskedar olivolja i en stekpanna
och bryn bläckfisken. Tillsätt vin och
tomatjuice.
Täck ugnspannan med ett lock och ställ in
den i produkten.
Tid i produkten: 60 minuter
Ugnsnivå: 1
Fågel
Kycklinglår
Ingredienser:
4 kycklinglår à 250 g
250 g crème fraîche
125 ml grädde
1 tesked salt
1 tesked paprika
1 tesked curry
1/2 tesked peppar
250 g skivade burkchampinjoner
20 g majsstärkelse
Beskrivning:
Rengör kycklinglåren och lägg i en
ugnsform. Blanda ihop resten av
ingredienserna och häll över kycklinglåren.
Tid i produkten: 55 minuter
Ugnsnivå: 1
Coq au Vin
Ingredienser:
1 kyckling
salt
peppar
1 matsked mjöl
50 g skirat smör
500 ml vitt vin
500 ml kycklingbuljong
4 matskedar sojasås
1/2 knippe persilja
1 kvist timjan
150 g tärnad bacon
250 g portobello, rengjorda och skurna i
fjärdedelar
12 schalottenlökar, skalade
2 vitlöksklyftor, skalade och krossade
Beskrivning:
SVENSKA 18
Rengör kycklingen, krydda med salt och
peppar och strö över mjölet.
Värm det skirade smöret i en stekpanna och
bryn kycklingen på alla sidor. Häll i vitt vin,
kycklingbuljong och sojasås och koka upp.
Tillsätt persilja, timjan, tärnad bacon,
svamp, schalottenlök och vitlök.
Koka upp igen, täck över med ett lock och
ställ in i produkten.
Tid i produkten: 55 minuter
Ugnsnivå: 1
Fylld Kyckling
Ingredienser:
1 kyckling, 1,2 kg (med krås)
1 matsked matolja
1 tesked salt
1/4 tesked paprika
50 g ströbröd
3 - 4 matskedar mjölk
1 hackad lök
1 knippe persilja, hackad
20 g smör
1 ägg
salt och peppar
Beskrivning:
Rengör och torka kycklingen. Blanda olja,
salt och paprika och gnid in i kycklingen.
Fyllning: Blanda ströbröd och mjölk. Lägg
hackad lök, persilja och smör i en panna
och fräs. Finhacka hjärtat, levern och
magen och tillsätt ett ägg. Blanda sedan
ihop allting och krydda med salt och
peppar.
Lägg kycklingen med bröstet nedåt i en
ugnspanna och ställ in i produkten. Vänd
efter 30 minuter. En ljudsignal avges.
Tid i produkten: 90 minuter
Ugnsnivå: 1
Stekt anka med apelsin
Ingredienser:
1 anka (1,6 – 2,0 kg)
salt
peppar
3 apelsiner, skalade, urkärnade och
tärnade
1/2 tesked salt
2 apelsiner för råsaftpressning
150 ml sherry
Beskrivning:
Rengör ankan, krydda med salt och peppar
och gnid in med apelsinskal.
Fyll ankan med saltade apelsintärningar
och sy ihop.
Placera ankan med bröstet nedåt i
långpannan.
Pressa ur saften ur apelsinerna, blanda
med sherryn och häll över ankan.
Ställ in ankan i produkten. Vänd efter 30
minuter. En ljudsignal avges.
Tid i produkten: 90 minuter
Ugnsnivå: 1
Kött
Biffgryta
Ingredienser:
600 g nötkött
salt och peppar
mjöl
10 g smör
1 lök
330 ml mörkt öl
2 teskedar farinsocker
2 teskedar tomatpuré
500 ml oxbuljong
Beskrivning:
Skär nötköttet i tärningar, krydda med salt
och peppar och strö ut lite mjöl över.
SVENSKA 19
Värm smör i en panna och bryn köttbitarna.
Lägg det sedan i en gryta.
Skala och finhacka löken. Fräs lätt i lite smör
och lägg den sedan i grytan ovanpå köttet.
Blanda mörkt öl, farinsocker, tomatpuré och
oxbuljong, häll det i stekpannan och låt
koka upp. Häll det sedan över köttet (köttet
bör vara helt täckt).
Täck över och ställ in i produkten.
Tid i produkten: 120 minuter
Ugnsnivå: 3
Marinerad Stek
För att göra marinaden:
1 l vatten
500 ml vinäger
2 tsk salt
15 pepparkorn
15 enbär
5 lagerblad
2 knippen soppgrönsaker (morot,
purjolök, selleri, persilja)
Låt allting koka upp och låt sedan
svalna.
1,5 kg stek
Häll marinaden över steken tills den är
täckt och låt den marineras i 5 dagar.
Ingredienser för stekning:
salt
peppar
soppgrönsakerna från marinaden
Beskrivning:
Ta steken ur marinaden och torka den.
Krydda med salt och peppar och bryn på
alla sidor i en ugnspanna. Tillsätt
soppgrönsaker från marinaden.
Häll lite marinad i ugnsformen. Botten bör
vara täckt till ett djup av 10 - 15 mm. Täck
över ugnspannan med ett lock och ställ in i
produkten.
Tid i produkten: 150 minuter
Ugnsnivå: 1
Köttfärslimpa
Ingredienser:
2 torra småfranskor
1 lök
3 msk hackad persilja
750 g blandfärs
2 ägg
salt, peppar och paprika
100 g baconskivor
Beskrivning:
Dränk in bullarna i vatten och krama sedan
ur vattnet. Skala och finhacka löken, fräs
den sedan och tillsätt hackad persilja.
Blanda färsen, äggen, de urkramade
småfranskorna och löken. Smaksätt med
salt, peppar och paprika. Placera på ett
rektangulärt stekfat och täck med
baconskivor. Tillsätt lite vatten och ställ i
ugnen.
Tid i produkten: 70 minuter
Ugnsnivå: 1
Fläsklägg
Ingredienser:
1 baklägg av fläsk 0,8 - 1,2 kg
2 msk matolja
1 tesked salt
1 tsk ädelpaprika
1/2 tsk basilika
1 liten burk skivade champinjoner (280
g)
soppgrönsaker (morot, purjolök, selleri,
persilja)
vatten
Beskrivning:
Skär i svålen runtom hela fläskläggen.
Blanda olja, salt, paprika och basilika och
sprid ut över fläskläggen. Lägg fläskläggen
i en långpanna och strö ut champinjonerna
över den. Tillsätt soppgrönsakerna och
vatten. Botten bör vara täckt till ett djup av
10 - 15 mm. Vänd steken efter cirka 30
minuter.
SVENSKA
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

IKEA KULINAOVPX Recipe book

Typ
Recipe book