Livsmedel Mängd Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Frysta förgräd-
dade baguetter
40 - 50 g 200 25 - 35 2
Bakning
• Använd den lägre temperaturen första
gången.
• Du kan förlänga gräddningstiden med
10–15 minuter om du bakar på mer än
en nivå.
• Bakverk vid olika nivåer blir inte alltid
lika bruna. Du behöver inte ändra
ugnstemperaturen om de blir olika
bruna. Detta jämnar ut sig under
bakningen.
• Plåtarna i ugnen kan vrida sig under
bakning. När plåtarna kallnar igen
återtar de sin normala form.
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakans botten är inte
tillräckligt gräddad.
Ugnsnivån är fel. Ställ kakan på en lägre ugnsnivå.
Kakan faller ihop och
blir degig, klumpig eller
får vattenränder.
Ugnstemperaturen är för
hög.
Nästa gång du gräddar ska du
ställa in en något lägre ugnstem-
peratur.
För kort gräddningstid. Förläng gräddningstiden. Du kan
inte minska gräddningstiden ge-
nom att höja temperaturen.
Det finns för mycket vätska i
degen.
Använd mindre vätska. Var för-
siktig med blandningstiderna,
framför allt vid användning av en
köksmaskin.
Kakan är för torr. Ugnstemperaturen är för
låg.
Nästa gång du gräddar ska du
ställa in en högre ugnstempera-
tur.
För lång gräddningstid. Nästa gång du gräddar ska du
ställa in en kortare gräddningstid.
Kakan blir ojämnt brun. Ugnstemperaturen är för
hög och gräddningstiden är
för kort.
Ställ in en lägre ugnstemperatur
och en längre gräddningstid.
Degen är ojämnt fördelad. Fördela degen jämnt på bakplå-
ten.
SVENSKA 9