•1 tesked dragon
• hackad persilja
• salt, peppar
• citron
•smör
Beskrivning:
Skvätt citronjuice över fiskfiléerna och låt
marinera ett tag. Badda med hushållspap-
per för att ta bort överbliven juice. Salta
och peppra fiskfiléerna på båda sidor. Pla-
cera sedan fiskfiléerna i en smord, ugns-
fast form.
Rör ihop riven ost, hackad persilja, drag-
on, ströbröd och grädde. Fördela genast
blandningen över fiskfiléerna och klicka ut
smör på blandningen.
– Tid i ugnen: 35 minuter
– Ugnsnivå: 2
Ugnsrätt av torkad fisk
Ingredienser:
• 800 g torkad torsk
• 2 matskedar olivolja
• 2 stora lökar
• 6 skalade vitlöksklyftor
•2 purjolökar
• 6 röda paprikor
• 1/2 burk hackade tomater (200 g)
• 200 ml vitt vin
• 200 ml koklag
• peppar, salt, timjan, oregano
Beskrivning:
Blötlägg den torkade torsken över natten.
Låt torsken rinna av nästa dag och lägg
den i en kastrull med vatten. Låt koka
upp. Flytta sedan kastrullen från värmen
och låt svalna.
Häll olivolja i en panna och hetta upp.
Skala och finhacka löken, skala och krossa
vitlöksklyftorna, skiva och skölj purjolöken.
Häll i den heta oljan och fräs kort. Ta ur
kärnhusen ur paprikorna och skär i strim-
lor. Lägg sedan paprikan i pannan tillsam-
mans med den hackade tomaten.
Tillsätt vitt vin och koklag och låt sjuda en
stund. Krydda med peppar, salt, timjan
och oregano och låt sjuda i pannan i ytter-
ligare 15 minuter.
Tag ut den kallnade torkade torsken ur
kastrullen och badda den torr med hus-
hållspapper. Avlägsna skinn, ben och alla
fenor. Skär fisken i tunna skivor och blan-
da med grönsakerna i en ugnsfast form.
– Tid i ugnen: 30 minuter
– Ugnsnivå: 1
Fisk på saltbädd
Ingredienser:
• en hel fisk, cirka 1,5 - 2 kg
• 2 ovaxade citroner
• 1 fänkålshuvud
• 4 kvistar färsk kyld timjan
•3 kg bergsalt
Beskrivning:
Rengör fisken och gnid in juicen från citro-
nerna.
Skär fänkålen i tunna skivor och stoppa
den i fisken tillsammans timjankvistarna.
Strö ut hälften av bergsaltet i en bakform
och lägg fisken ovanpå. Strö den andra
hälften av bergsaltet över fisken och tryck
ner det hårt.
– Tid i ugnen: 55 minuter
– Ugnsnivå: 1
Fylld bläckfisk
Ingredienser:
• 1 kg medelstor bläckfisk, rengjord
• 1 stor lök
• 2 matskedar olivolja
• 90 g kokt långkornigt ris
• 4 matskedar pinjenötter
• 4 matskedar korinter
• 2 matskedar hackad persilja
• salt, peppar
• juice från en citron
• 4 matskedar olivolja
•150 ml vin
• 500 ml tomatjuice
Beskrivning:
Gnid in bläckfisken intensivt med salt och
skölj sedan av under rinnande vatten.
Skala och finhacka löken och låt den svet-
tas med två matskedar olivolja tills den är
genomskinlig. Tillsätt långkornigt ris, pin-
jenötter, korinter och hackad persilja till
löken och krydda med salt, peppar och ci-
tronjuice. Fyll bläckfisken löst med bland-
ningen, sy igen öppningen.
SVENSKA
9