AEG BP8831462M Recipe book

Typ
Recipe book
SV Receptbok
Inbyggnadsugn
1. AUTOMATISKA PROGRAM
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
1.1 Automatiska program
De automatiska programmen ger
optimala inställningar för alla slags kött
eller andra recept.
Köttprogram med funktionen: Vikt
automatisk (menyn: Tillagningshjälp) –
Denna funktion beräknar automatiskt
stekningstiden. För att använda den
måste matens vikt matas in.
Köttprogram med funktionen: Matlag.
termometer Auto (menyn:
Tillagningshjälp) – Denna funktion
beräknar automatiskt stekningstiden.
För att använda den måste
innertemperaturen matas in. En
ljudsignal hörs när programmet är
klart.
Automatiska recept (menyn:
Tillagningshjälp) – Denna funktion
använder fördefinierade värden för en
maträtt. Förbered maträtten enligt
receptet i denna bok.
Rätter med funktionen: Vikt automatisk
Grisstek
Kalvstek
Bräserat kött
Viltstek
Lammstek
Rätter med funktionen: Vikt automatisk
Hel kyckling
Kalkon, hel
Hel anka
Hel gås
Rätter med funktionen: Matlag. termo-
meter Auto
Stek av gris
Engelsk rostbiff
Rostbiff
Stek av vilt
Lammstek, rosa
Benfri kyckling
Hel fisk
1.2 Kategorier
I menyn Tillagningshjälp är maträtterna
indelade i olika kategorier:
Gris/Kalv
Nöt/Vilt/Lamm
Fågel
Fisk
Mjuk kaka
Pizza/Paj/Bröd
Ugnsrätter/Gratänger
Halvfabrikat
2.
GRIS/KALV
2.1 Grisstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter
mellan 1000 och 3 000 g.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak och lägg det i
en ugnsfast form. Tillsätt vatten eller
annan vätska; botten bör vara täckt till ett
djup av 20–40 mm. Vänd steken efter
cirka 30 minuter.
Ugnsnivå: 1
2.2 Stek av gris
Inställningar:
Automatisk matlagningstermometer,
innertemperatur 75 °C.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak, sätt i
matlagningstermometern och lägg i en
ugnsfast form.
www.aeg.com2
Ugnsnivå: 1
2.3 Fläsklägg
Ingredienser:
1 baklägg av fläsk 0,8 - 1,2 kg
2 msk matolja
1 tesked salt
1 tsk ädelpaprika
1/2 tsk basilika
1 liten burk skivade champinjoner (280
g)
soppgrönsaker (morot, purjolök,
selleri, persilja)
vatten
Beskrivning:
Skär i svålen runtom hela fläskläggen.
Blanda olja, salt, paprika och basilika och
sprid ut över fläskläggen. Lägg
fläskläggen i en långpanna och strö ut
champinjonerna över den. Tillsätt
soppgrönsakerna och vatten. Botten bör
vara täckt till ett djup av 10 - 15 mm.
Vänd steken efter cirka 30 minuter.
Tid i produkten: 160 minuter
Ugnsnivå: 1
2.4 Fläskbog
Ingredienser:
1,5 kg fläskbog med skinn, från
spädgris
salt
peppar
2 matskedar olivolja
150 g fint skuren selleri
1 purjolök, skivad
1 liten burk tomater, finhackade (400
g)
250 ml grädde
2 vitlöksklyftor, skalade och krossade
färsk rosmarin och timjan
Beskrivning:
Skär rutor i skinnet med en vass kniv.
Krydda med salt och peppar och bryn på
alla sidor med olivolja i en stekpanna.
Fräs selleri och purjolök med lite olja i en
långpanna, tillsätt sedan tomater,
grädde, vitlöksklyftor, rosmarin och
timjan. Rör om och lägg fläskbogen
ovanpå. Sätt in i produkten.
Tid i produkten: 130 minuter
Ugnsnivå: 1
2.5 Kalvstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter
mellan 1000 och 3 000 g.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak och lägg det i
en ugnsfast form. Tillsätt vatten eller
annan vätska; botten bör vara täckt till ett
djup av 10–20 mm. Täck över med ett
lock.
Ugnsnivå: 1
2.6 Kalvlägg
Ingredienser:
1 baklägg av kalv 1,5 - 2 kg
4 skivor kokt skinka
2 msk matolja
1 tesked salt
1 tsk ädelpaprika
1/2 tsk basilika
1 liten burk skivade champinjoner (280
g)
soppgrönsaker (morot, purjolök,
selleri, persilja)
vatten
Beskrivning:
Skär 8 snitt på längden runtom hela
kalvläggen. Skär fyra skivor av kokt skinka
i halvor och placera i snitten. Blanda olja,
salt, paprika och basilika och sprid ut
över kalvläggen. Lägg kalvläggen i en
långpanna och strö ut champinjonerna
över den. Tillsätt soppgrönsaker och
vatten till kalvläggen. Botten bör vara
täckt till ett djup av 10 - 15 mm. Vänd
steken efter cirka 30 minuter.
Tid i produkten: 160 minuter
Ugnsnivå: 1
2.7 Ossobuco
Ingredienser:
4 msk smör för bryning
4 kalvläggsskivor, cirka 3 - 4 cm tjocka
(skurna på tvären i förhållande till
benen)
4 medelstora morötter, skurna i små
tärningar
4 stjälkar selleri, skurna i små tärningar
1 kg mogna tomater, skalade,
halverade, urkärnade och tärnade
SVENSKA
3
1 knippe persilja, sköljd och
grovhackad
4 matskedar smör
2 msk mjöl för panering
6 matskedar olivolja
250 ml vitt vin
250 ml köttbuljong
3 medelstora lökar, skalade och
finhackade
3 vitlöksklyftor, skalade och tunt
skivade
1/2 tsk vardera av timjan och oregano
2 lagerblad
2 kryddnejlikor
salt, nymalen svartpeppar
Beskrivning:
Smält 4 matskedar smör i en ugnspanna
och fräs grönsakerna i den. Tag ut
grönsakerna ur pannan.
Skölj av kalvläggsskivorna, torka, krydda
och täck dem sedan med mjölet. Skaka
av överblivet mjöl. Hetta upp olivoljan
och bryn skivorna på medelhög värme
tills de är gyllenbruna. Tag ur köttet och
häll av överbliven olivolja.
Deglasera köttsaften i långpannan med
250 ml vin, häll över i en kastrull och låt
sjuda en stund. Tillsätt 250 ml
köttbuljong samt persilja, timjan,
oregano och tärnade tomater. Krydda
med salt och peppar. Låt sedan koka
upp igen.
Lägg grönsakerna i en ugnsform, lägg
köttet ovanpå och häll såsen över allting.
Täck ugnspannan med ett lock och ställ
in den i produkten.
Tid i produkten: 120 minuter
Ugnsnivå: 1
2.8 Fylld kalvstek
Ingredienser:
1 småfranska
1 ägg
200 g köttfärs
salt, peppar
1 hackad lök
hackad persilja
1 kg kalvbringa (med ficka utskuren)
soppgrönsaker (morot, purjolök,
selleri, persilja)
50 g bacon
250 ml vatten
Beskrivning:
Dränk in småfranskan i vatten och krama
sedan ur vattnet. Blanda sedan med ägg,
köttfärs, salt, peppar, hackad lök och
persilja.
Krydda kalvbringan (med ficka utskuren)
och fyll fickan med köttfärsen. Sy sedan
igen öppningen.
Placera kalvbringan i en långpanna.
Tillsätt soppgrönsaker, bacon och vatten.
Vänd steken efter cirka 30 minuter.
Tid i produkten: 100 minuter
Ugnsnivå: 1
2.9 Köttfärslimpa
Ingredienser:
2 torra småfranskor
1 lök
3 msk hackad persilja
750 g blandfärs
2 ägg
salt, peppar och paprika
100 g baconskivor
Beskrivning:
Dränk in bullarna i vatten och krama
sedan ur vattnet. Skala och finhacka
löken, fräs den sedan och tillsätt hackad
persilja.
Blanda färsen, äggen, de urkramade
småfranskorna och löken. Smaksätt med
salt, peppar och paprika. Placera på ett
rektangulärt stekfat och täck med
baconskivor. Tillsätt lite vatten och ställ i
ugnen.
Tid i produkten: 70 minuter
Ugnsnivå: 1
2.10 Plommonfylld fläskkarré
Ingredienser:
200 g torkade plommon
150 ml vitt vin
1,5 kg grisstek eller kalvsadel (utan
ben)
1 medelstor lök
äpple
salt, peppar och paprika
Beskrivning:
Blötlägg plommonen i vitt vin i två
timmar. Skölj köttet snabbt med vatten
och torka det sedan. Skär hål i köttets
undersida och stoppa in ett plommon i
www.aeg.com
4
varje hål. Tryck in dem så långt det går.
Krydda köttet och lägg det i ugnsformen
med plommonsidan nedåt. Skala lök och
äpple. Skär i klyftor och lägg runt steken.
Späd vinet som användes för att
blötlägga plommonen med vatten till 2,5
dl och häll över steken. Servera till
exempel med croquetter, potatisgratäng
eller broccoli.
Tid i produkten: 60 minuter
Ugnsnivå: 1
3. NÖT/VILT/LAMM
3.1 Engelsk rostbiff
Inställningar:
Automatisk matlagningstermometer.
Innertemperatur för:
Röd - 48 °C
Rosa - 65 °C
Välstekt - 70 °C
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak, sätt i
matlagningstermometern och lägg i en
ugnsfast form.
Ugnsnivå: 1
3.2 Rostbiff
Inställningar:
Automatisk matlagningstermometer.
Innertemperatur för:
Röd inuti - 50 °C
Rosa - 65 °C
Välstekt - 70 °C
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak, sätt i
matlagningstermometern och lägg i en
ugnsfast form.
Ugnsnivå: 1
3.3 Bräserat kött
Använd inte detta program
för maträtter baserade på
rostbiff och stek.
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter
mellan 1000 och 3 000 g.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak och lägg det i
en ugnsfast form. Tillsätt vatten eller
annan vätska; botten bör vara täckt till ett
djup av 10–20 mm. Täck över med ett
lock.
Ugnsnivå: 1
3.4 Marinerad stek
För att göra marinaden:
1 l vatten
500 ml vinäger
2 tsk salt
15 pepparkorn
15 enbär
5 lagerblad
2 knippen soppgrönsaker (morot,
purjolök, selleri, persilja)
Låt allting koka upp och låt sedan
svalna.
1,5 kg stek
Häll marinaden över steken tills den är
täckt och låt den marineras i 5 dagar.
Ingredienser för stekning:
salt
peppar
soppgrönsakerna från marinaden
Beskrivning:
Ta steken ur marinaden och torka den.
Krydda med salt och peppar och bryn på
alla sidor i en ugnspanna. Tillsätt
soppgrönsaker från marinaden.
Häll lite marinad i ugnsformen. Botten
bör vara täckt till ett djup av 10 - 15 mm.
Täck över ugnspannan med ett lock och
ställ in i produkten.
Tid i produkten: 150 minuter
Ugnsnivå: 1
3.5 Stek av vilt
Inställningar:
Automatisk matlagningstermometer.
Innertemperatur 70 °C.
Beskrivning:
SVENSKA
5
Krydda köttet efter smak, sätt i
matlagningstermometern och lägg i en
ugnsfast form.
Ugnsnivå: 1
3.6 Viltstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter
mellan 1000 och 3 000 g.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak och lägg det i
en ugnsfast form. Tillsätt vatten eller
annan vätska; botten bör vara täckt till ett
djup av 10–20 mm. Täck över med ett
lock.
Ugnsnivå: 1
3.7 Harsadel
Ingredienser:
2 harsadlar
6 enbär (krossade)
salt och peppar
30 g smält smör
125 ml gräddfil
soppgrönsaker (morot, purjolök,
selleri, persilja)
Beskrivning:
Gnid in harsadlarna med krossade enbär,
salt och peppar, och stryk på smält smör.
Lägg harsadlarna i en ugnspanna, häll
gräddfil över och lägg i
soppgrönsakerna.
Tid i produkten: 35 minuter
Ugnsnivå: 1
3.8 Kanin i senapssås
Ingredienser:
2 kaniner, 800 g vardera
salt och peppar
2 matskedar olivolja
2 grovhackade lökar
50 g tärnad bacon
2 matskedar mjöl
375 ml kycklingbuljong
125 ml vitt vin
1 tsk färsk timjan
125 ml grädde
2 msk Dijonsenap
Beskrivning:
Skär kaninerna i 8 lika stora bitar,
smaksätt med salt och peppar och bryn
på alla sidor.
Tag ur kaninbitarna och bryn lök och
bacon. Strö över mjöl och rör om. Rör i
kycklingbuljong, vitt vin och timjan, och
låt koka upp.
Tillsätt grädde och Dijonsenap, lägg i
köttet, täck över med ett lock och ställ
sedan in i produkten.
Tid i produkten: 90 minuter
Ugnsnivå: 1
3.9 Vildsvin
För att göra marinaden:
1,5 l rött vin
150 g rotselleri
150 g morötter
2 lökar
5 lagerblad
5 kryddnejlikor
2 knippen soppgrönsaker (morot,
purjolök, selleri, persilja)
Låt allting koka upp och låt sedan
svalna.
1,5 kg vildsvinsstek (bog)
Häll marinaden över steken tills den är
täckt och låt den marineras i 3 dagar.
Ingredienser för stekning:
salt
peppar
soppgrönsakerna från marinaden
1 liten burk kantareller
Beskrivning:
Ta ut vildsvinssteken ur marinaden och
torka den. Smaksätt med salt och peppar
och bryn på alla sidor. Lägg i ugnsform.
Tillsätt kantareller och några av
soppgrönsakerna ur marinaden.
Häll marinaden i ugnsformen. Botten bör
vara täckt till ett djup av 10 - 15 mm. Täck
över ugnspannan med ett lock och ställ
in i produkten.
Tid i produkten: 140 minuter
Ugnsnivå: 1
3.10 Lammstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter
mellan 1000 och 3 000 g.
www.aeg.com
6
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak och lägg det i
en ugnsfast form. Tillsätt vatten eller
annan vätska; botten bör vara täckt till ett
djup av 10 – 30 mm. Täck över med ett
lock.
Ugnsnivå: 1
3.11 Lammstek, rosa
Inställningar:
Automatisk matlagningstermometer.
Innertemperatur 70 °C.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak, sätt i
matlagningstermometern och lägg i en
ugnsfast form.
Ugnsnivå: 1
3.12 Lammstek med ben
Ingredienser:
2,7 kg lammstek med ben
30 ml olivolja
salt
peppar
3 vitlöksklyftor
1 knippe färsk rosmarin (eller 1 tsk
torkad)
vatten
Beskrivning:
Skölj lammsteken och klappa den sedan
torr, gnid in olivolja och skär snitt i köttet.
Krydda med salt och peppar. Skala och
skiva vitlöksklyftorna, tryck sedan ner
dem i snitten i köttet tillsammans med
rosmarinkvistarna.
Lägg lammsteken i en ugnsform och
tillsätt vatten. Botten bör vara täckt till ett
djup av 10 - 15 mm. Vänd steken efter
cirka 30 minuter.
Tid i produkten: 165 minuter
Ugnsnivå: 1
4. FÅGEL
4.1 Hel kyckling
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter
mellan 900 och 2 100 g.
Beskrivning:
Lägg kycklingen i en ugnsfast form och
krydda efter smak. Vänd steken efter ca.
30 minuter. Displayen visar en
påminnelse.
Ugnsnivå: 1
4.2 Kalkon, hel
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter
mellan 1700 och 4 700 g.
Beskrivning:
Lägg kalkonen i en ugnsfast form och
krydda efter smak. Vänd steken efter ca.
30 minuter. Displayen visar en
påminnelse.
Ugnsnivå: 1
4.3 Hel anka
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter
mellan 1500 och 3 300 g.
Beskrivning:
Lägg ankan i en ugnsfast form och
krydda efter smak. Vänd steken efter ca.
30 minuter. Displayen visar en
påminnelse.
Ugnsnivå: 1
4.4 Hel gås
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter
mellan 2300 och 4 700 g.
Beskrivning:
Lägg gåsen i en ugnsfast form och
krydda efter smak. Vänd steken efter ca.
30 minuter. Displayen visar en
påminnelse.
Ugnsnivå: 1
SVENSKA
7
4.5 Benfri kyckling
Inställningar:
Automatisk matlagningstermometer,
innertemperatur 75 °C.
Beskrivning:
Krydda kalkonbröstet (med ben) efter
smak, sätt i matlagningstermometern
och lägg i en ugnsfast form.
Ugnsnivå: 1
4.6 Kycklinglår
Ingredienser:
4 kycklinglår à 250 g
250 g crème fraîche
125 ml grädde
1 tesked salt
1 tesked paprika
1 tesked curry
1/2 tesked peppar
250 g skivade burkchampinjoner
20 g majsstärkelse
Beskrivning:
Rengör kycklinglåren och lägg i en
ugnsform. Blanda ihop resten av
ingredienserna och häll över
kycklinglåren.
Tid i produkten: 55 minuter
Ugnsnivå: 1
4.7 Coq au Vin
Ingredienser:
1 kyckling
salt
peppar
1 matsked mjöl
50 g skirat smör
500 ml vitt vin
500 ml kycklingbuljong
4 matskedar sojasås
1/2 knippe persilja
1 kvist timjan
150 g tärnad bacon
250 g portobello, rengjorda och
skurna i fjärdedelar
12 schalottenlökar, skalade
2 vitlöksklyftor, skalade och krossade
Beskrivning:
Rengör kycklingen, krydda med salt och
peppar och strö över mjölet.
Värm det skirade smöret i en stekpanna
och bryn kycklingen på alla sidor. Häll i
vitt vin, kycklingbuljong och sojasås och
koka upp.
Tillsätt persilja, timjan, tärnad bacon,
svamp, schalottenlök och vitlök.
Koka upp igen, täck över med ett lock
och ställ in i produkten.
Tid i produkten: 55 minuter
Ugnsnivå: 1
4.8 Stekt anka med apelsin
Ingredienser:
1 anka (1,6 – 2,0 kg)
salt
peppar
3 apelsiner, skalade, urkärnade och
tärnade
1/2 tesked salt
2 apelsiner för råsaftpressning
150 ml sherry
Beskrivning:
Rengör ankan, krydda med salt och
peppar och gnid in med apelsinskal.
Fyll ankan med saltade apelsintärningar
och sy ihop.
Placera ankan med bröstet nedåt i
långpannan.
Pressa ur saften ur apelsinerna, blanda
med sherryn och häll över ankan.
Ställ in ankan i produkten. Vänd efter 30
minuter. En ljudsignal avges.
Tid i produkten: 90 minuter
Ugnsnivå: 1
4.9 Fylld kyckling
Ingredienser:
1 kyckling, 1,2 kg (med krås)
1 matsked matolja
1 tesked salt
1/4 tesked paprika
50 g ströbröd
3 - 4 matskedar mjölk
1 hackad lök
1 knippe persilja, hackad
20 g smör
1 ägg
salt och peppar
Beskrivning:
www.aeg.com
8
Rengör och torka kycklingen. Blanda olja,
salt och paprika och gnid in i kycklingen.
Fyllning: Blanda ströbröd och mjölk.
Lägg hackad lök, persilja och smör i en
panna och fräs. Finhacka hjärtat, levern
och magen och tillsätt ett ägg. Blanda
sedan ihop allting och krydda med salt
och peppar.
Lägg kycklingen med bröstet nedåt i en
ugnspanna och ställ in i produkten. Vänd
efter 30 minuter. En ljudsignal avges.
Tid i produkten: 90 minuter
Ugnsnivå: 1
5. FISK
5.1 Hel fisk
Inställningar:
Automatisk matlagningstermometer,
innertemperatur 65 °C.
Beskrivning:
Krydda fisken efter smak, sätt i
matlagningstermometern och lägg i en
ugnsfast form.
Ugnsnivå: 1
5.2 Ugnsbakad fiskfilé
Ingredienser:
600 - 700 g gös-, lax- eller havsforell-
filéer
150 g riven ost
250 ml grädde
50 g ströbröd
1 tsk dragon
hackad persilja
salt, peppar
citron
smör
Beskrivning:
Skvätt citronjuice över fiskfiléerna och låt
marinera ett tag. Badda med
hushållspapper för att ta bort överbliven
juice. Salta och peppra fiskfiléerna på
båda sidor. Placera sedan fiskfiléerna i en
smord, ugnsfast form.
Rör ihop riven ost, hackad persilja,
dragon, ströbröd och grädde. Fördela
genast blandningen över fiskfiléerna och
klicka ut smör på blandningen.
Tid i produkten: 35 minuter
Ugnsnivå: 3
5.3 Torsk
Ingredienser:
800 g torkad torsk
2 matskedar olivolja
2 stora lökar
6 skalade vitlöksklyftor
2 purjolökar
6 röda paprikor
1/2 burk hackade tomater (200 g)
200 ml vitt vin
200 ml koklag
peppar, salt, timjan, oregano
Beskrivning:
Blötlägg den torkade torsken över
natten. Låt torsken rinna av nästa dag
och lägg den i en kastrull med vatten. Låt
koka upp. Flytta sedan kastrullen från
värmen och låt svalna.
Häll olivolja i en panna och hetta upp.
Skala och finhacka löken, skala och
krossa vitlöksklyftorna, skiva och skölj
purjolöken. Häll i den heta oljan och fräs
kort. Ta ur kärnhusen ur paprikorna och
skär i strimlor. Lägg sedan paprikan i
pannan tillsammans med den hackade
tomaten.
Tillsätt vitt vin och koklag och låt sjuda
en stund. Krydda med peppar, salt,
timjan och oregano och låt sjuda i
pannan i ytterligare 15 minuter.
Tag ut den kallnade torkade torsken ur
kastrullen och badda den torr med
hushållspapper. Avlägsna skinn, ben och
alla fenor. Skär fisken i tunna skivor och
blanda med grönsakerna i en ugnsfast
form.
Tid i produkten: 30 minuter
Ugnsnivå: 1
5.4 Fisk på saltbädd
Ingredienser:
en hel fisk, cirka 1,5 - 2 kg
2 ovaxade citroner
SVENSKA
9
1 fänkålshuvud
4 kvistar färsk timjan
3 kg bergsalt
Beskrivning:
Rengör fisken och gnid in juicen från
citronerna.
Skär fänkålen i tunna skivor och stoppa
den i fisken tillsammans timjankvistarna.
Strö ut hälften av bergsaltet i en bakform
och lägg fisken ovanpå. Strö den andra
hälften av bergsaltet över fisken och tryck
ner det hårt.
Tid i produkten: 55 minuter
Ugnsnivå: 1
5.5 Fylld bläckfisk
Ingredienser:
1 kg medelstor bläckfisk, rengjord
1 stor lök
2 matskedar olivolja
90 g kokt långkornigt ris
4 msk pinjenötter
4 msk korinter
2 msk hackad persilja
salt, peppar
juice från en citron
4 matskedar olivolja
150 ml vin
500 ml tomatjuice
Beskrivning:
Gnid in bläckfisken intensivt med salt och
skölj sedan av under rinnande vatten.
Skala och finhacka löken och låt den
svettas med två matskedar olivolja tills
den är genomskinlig. Tillsätt långkornigt
ris, pinjenötter, korinter och hackad
persilja till löken och krydda med salt,
peppar och citronjuice. Fyll bläckfisken
löst med blandningen, sy igen
öppningen.
Häll fyra matskedar olivolja i en
stekpanna och bryn bläckfisken. Tillsätt
vin och tomatjuice.
Täck ugnspannan med ett lock och ställ
in den i produkten.
Tid i produkten: 60 minuter
Ugnsnivå: 1
5.6 Lax på grönsaksbädd
Ingredienser:
400 g potatis
2 knippen salladslök
2 vitlöksklyftor
1 liten burk hackade tomater (400 g)
4 laxfiléer
juice från en citron
salt och peppar
75 ml grönsaksbuljong
50 ml vitt vin
1 kvist färsk rosmarin
150 ml vin
1/2 knippe färsk timjan
Beskrivning:
Skölj potatisen. Skala, skär i fjärdedelar
och koka i saltat vatten i 25 minuter, låt
sedan rinna av och skär i skivor.
Skölj och finhacka salladslöken. Skala
vitlöksklyftorna och skär i bitar. Blanda
lök och vitlök med den hackade tomaten.
Skvätt citronjuice över laxfiléerna och låt
dem marineras en stund. Torka sedan av
och smaksätt med salt peppar.
Blanda grönsaker och potatis och
placera i en smord ugnsfast form. Krydda
och lägg laxen överst.
Häll grönsaksbuljong och vitt vin över,
sprid ut rosmarin och timjan ovanpå.
Tid i produkten: 35 minuter
Ugnsnivå: 3
5.7 Janssons Frestelse
Ingredienser:
8 - 10 potatisar
2 lökar
125 g ansjovisfiléer
300 ml grädde
2 matskedar ströbröd
peppar
nyhackad timjan
2 matskedar smör
Beskrivning:
Skölj potatisen, skala och skär i tunna
strimlor. Skala löken och skär i strimlor.
Smörj en ugnsfast bakform. Lägg en
tredjedel av potatisen och löken i
formen. Lägg hälften av ansjovisfiléerna
ovanpå, och täck därefter med ytterligare
en tredjedel av löken och potatisen.
Sprid ut resten av ansjovisfiléerna
ovanpå. Lägg överst resten av löken och
www.aeg.com
10
potatisen, och låt det översta lagret
bestå av potatis.
Peppra och sprid ut hackad timjan
ovanpå.
Häll saltlaken från ansjovisfiléerna över
blandningen och tillsätt grädden. Strö
över ströbrödet och lägg små
smörklickar ovanpå.
Tid i produkten: 60 minuter
Ugnsnivå: 3
6. MJUK KAKA
6.1 Citrontårta
Ingredienser för smeten:
250 g smör
200 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
1 nypa salt
4 ägg
150 g mjöl
150 g potatismjöl
1 slät tesked bakpulver
rivet skal av 2 citroner
Ingredienser till glasyren:
125 ml citronjuice
100 g florsocker
Övrigt:
Rektangulär bakform, 30 cm lång
Margarin för smörjning
Ströbröd för att täcka bakformen
Beskrivning:
Häll smör, socker, citronskal, vaniljsocker
och salt i en skål och vispa tills det är
pösigt. Tillsätt sedan äggen, ett åt
gången, vispa pösigt igen.
Rör samman mjöl, potatismjöl och
bakpulver och rör ner i smeten.
Häll smeten i den smorda och bröade
formen, jämna till och sätt in formen i
produkten.
Blanda citronsaft och florsocker efter
gräddningen. Lägg den bakade kakan på
aluminiumfolie.
Vik upp aluminiumfolien längs kakans
sidor så att glasyren inte rinner ut. Nagga
kakan och bred på glasyr med en pensel.
Låt därefter kakan stå en stund för att
suga upp glasyren.
Tid i produkten: 75 minuter
Ugnsnivå: 1
6.2 Sockerkaka
Ingredienser:
5 ägg
340 g socker
100 g smält smör
360 g mjöl
1 paket bakpulver (ungefär 15 g)
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
1 nypa salt
200 ml kallt vatten
Övrigt:
28 cm rund springform, svart, botten
täckt med bakplåtspapper
Beskrivning:
Häll socker, ägg, vaniljsocker och salt i en
skål och vispa i 5 minuter eller tills det är
pösigt. Rör sedan ner det smälta smöret.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i
smeten.
Tillsätt slutligen kallt vatten och rör om
väl. Häll smeten i bakformen, jämna till
och sätt in i produkten.
Tid i produkten: 55 minuter
Ugnsnivå: 1
6.3 Lätt tårtbotten
Ingredienser:
4 ägg
2 matskedar varmt vatten
50 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
1 nypa salt
100 g socker
100 g mjöl
100 g potatismjöl
2 släta teskedar bakpulver
Övrigt:
28 cm rund springform, svart, botten
täckt med bakplåtspapper
Beskrivning:
SVENSKA
11
Separera äggen. Rör ihop äggulorna
med varmt vatten, 50 g socker,
vaniljsocker och salt. Vispa äggvitorna
tillsammans med 100 g socker till hårt
skum.
Sikta ihop mjöl, potatismjöl och
bakpulver.
Blanda försiktigt samman äggvitorna och
äggulorna. Rör sedan försiktigt ner
mjölblandningen. Häll smeten i
bakformen, jämna till och sätt in i
produkten.
Tid i produkten: 30 minuter
Ugnsnivå: 3
6.4 Cheesecake
Ingredienser för botten:
150 g mjöl
70 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
1 ägg
70 g rumstempererat smör
Ingredienser för ostkrämen:
3 äggvitor
50 g russin
2 matskedar rom
750 g lättkvarg
3 äggulor
200 g socker
saft från en citron
200 g crème fraîche
1 paket vaniljsåspulver (40 g eller
motsvarande mängd pulver för att
göra pudding av 500 ml mjölk)
Övrigt:
Svart springbakform med 26 cm
diameter, smord
Beskrivning:
Sikta ned mjölet i en skål. Tillsätt resten
av ingredienserna och blanda ihop med
en elvisp. Ställ sedan degen i kylskåpet i
2 timmar.
Lägg cirka 2/3 av degen i den smorda
kakformen och gör små hål med en
gaffel.
Forma en ca. 3 cm hög kant av resten av
degen.
Vispa äggvitorna till hårt skum med en
elvisp. Tvätta russinen, låt dem torka väl,
droppa över rommen och låt dra in.
Häll lättkvarg, äggulorna, socker,
citronsaften, creme fraiche och
puddingpulvret i en skål och blanda
ingredienserna väl.
Vänd avslutningsvis försiktigt ner de
vispade äggvitorna och russinen i
kvargsmeten.
Tid i produkten: 85 minuter
Ugnsnivå: 1
6.5 Botten för fruktkaka
Ingredienser:
200 g smör
200 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
1 nypa salt
3 ägg
300 g mjöl
1/2 paket bakpulver (ungefär 8 g)
125 g korinter
125 g russin
60 g hackade mandlar
60 g kanderat citronskal eller kanderat
apelsinskal
60 g hackade kanderade körsbär
70 g hela, skållade mandlar
Övrigt:
Svart springbakform, 24 cm i diameter
Margarin för smörjning
Ströbröd för att täcka bakformen
Beskrivning:
Lägg smör, socker, vaniljsocker och salt i
en skål och vispa ihop. Tillsätt sedan
äggen, ett åt gången, vispa igen. Blanda
mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
Rör också ner frukten i smeten.
Häll smeten i den förberedda formen
och dra upp smeten lite högre längs
kanten än i mitten. Garnera kanten och
mitten av kakan med hela, skållade
mandlar. Sätt in kakan i produkten.
Tid i produkten: 100 minuter
Ugnsnivå: 1
6.6 Strösselkaka
Ingredienser för degen:
375 g mjöl
20 g jäst
150 ml ljummen mjölk
60 g socker
www.aeg.com
12
1 nypa salt
2 äggulor
75 g rumstempererat smör
Ingredienser för stekning:
200 g socker
200 g smör
1 tesked kanel
350 g mjöl
50 g hackade nötter
30 g smält smör
Beskrivning:
Sikta ned mjölet i en skål, gör ett hål i
mitten. Skär upp jästen, placera den i
hålet, rör ned med mjölken och lite av
mjölet från kanterna. Strö över lite mjöl
och låt jäsa på en varm plats tills mjölet
som strötts över börjar spricka.
Lägg socker, äggulor, smör och salt på
mjölkanten. Knåda alla ingredienser till
en smidig jäsdeg.
Låt degen jäsa på en varm plats till
ungefär dubbel storlek. Kavla sedan ut
degen och placera den på en smord
bakplåt och låt jäsa igen.
Lägg socker, smör och kanel i en skål och
rör ihop.
Tillsätt mjöl och nötter och knåda ihop så
att du kan göra en smuldeg.
Fördela smöret på den jästa degen och
fördela smuldegen jämnt över den.
Tid i produkten: 35 minuter
Ugnsnivå: 3
6.7 Flätad vetelängd
Ingredienser för degen:
750 g mjöl
30 g jäst
400 ml mjölk
10 g socker
15 g salt
1 ägg
100 g rumstempererat smör
Ingredienser för garnering:
1 äggula
lite mjölk
Beskrivning:
Sikta ned mjölet i en skål, gör ett hål i
mitten. Skär upp jästen, placera den i
hålet, rör ner med mjölken, lite av sockret
och lite av mjölet från kanterna. Strö över
lite mjöl och låt jäsa på en varm plats tills
mjölet som strötts över börjar spricka.
Strö över lite mjöl och låt jäsa på en varm
plats tills mjölet som strötts över börjar
spricka. Knåda alla ingredienser till en
smidig jäsdeg.
Låt degen jäsa på en varm plats till
ungefär dubbel storlek.
Låt degen jäsa på en varm plats till
ungefär dubbel storlek. Dela sedan upp
den i tre lika stora degstycken och rulla
ut dem till längder. Fläta samman de tre
längderna.
Täck sedan över och låt jäsa i ytterligare
en halvtimme. Pensla flätans yta med en
blandning av äggula och mjölk, och ställ
sedan in i ugnen.
Tid i ugnen: 50 minuter
Ugnsnivå: 3
6.8 Fylld vetefläta
Ingredienser för degen:
650 g mjöl
20 g jäst
200 ml mjölk
40 g socker
5 g salt
5 äggulor
200 g rumstempererat smör
Ingredienser för fyllningen:
250 g hackade valnötter
20 g ströbröd
1 tsk mald ingefära
50 ml mjölk
60 g honung
30 g smält smör
20 ml rom
Ingredienser för garnering:
1 äggula
lite mjölk
50 g flagade mandlar
Beskrivning:
Sikta ned mjölet i en skål, gör ett hål i
mitten. Skär upp jästen, placera den i
hålet, rör ned med mjölken och lite av
sockret och mjölet från kanterna. Strö
över lite mjöl och låt jäsa på en varm
plats tills mjölet som strötts över börjar
spricka.
SVENSKA
13
Tillsätt resten av sockret på mjölkanten.
Knåda alla ingredienser till en smidig
jäsdeg. Låt degen jäsa på en varm plats
till ungefär dubbel storlek.
Blanda ihop alla ingredienserna till
fyllningen. Dela degen i tre lika stora
delar och kavla ut till långa rektanglar.
Fördela en tredjedel av fyllningen på
varje rektangel och rulla sedan ihop
degbitarna.
Gör en fläta av de tre degbitarna. Pensla
flätans yta med en blandning av äggula
och mjölk och strö sedan över flagad
mandel.
Tid i produkten: 55 minuter
Ugnsnivå: 3
6.9 Tysk ringkaka
Ingredienser för botten:
500 g mjöl
1 litet paket torkad jäst (8 g torrjäst
eller 42 g färsk jäst)
80 g florsocker
150 g smör
3 ägg
2 släta teskedar salt
150 ml mjölk
70 g russin (dränk i 20 ml kirsch under
1 timme i förväg)
Ingredienser för garnering:
50 g hela, skållade mandlar
Beskrivning:
Lägg mjöl, torrjäst, florsocker, smör, ägg,
salt och mjölk i en skål och knåda till en
smidig jäsdeg. Täck över degen i skålen
och låt jäsa i 1 timme.
Knåda in de indränkta russinen i degen
för hand.
Placera mandlarna individuellt i varje
hålighet i en smord och mjöltäckt
gugelhupfform.
Forma sedan degen till en korv, lägg den
i gugelhupfformen. Täck över och låt jäsa
i ytterligare 45 minuter.
Tid i produkten: 60 minuter
Ugnsnivå: 1
6.10 Savarinkaka
Ingredienser för degen:
350 g mjöl
1 litet paket torkad jäst (8 g torrjäst
eller 42 g färsk jäst)
75 g socker
100 g smör
5 äggulor
1/2 tesked salt
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
125 ml mjölk
Efter bakning:
375 ml vatten
200 g socker
100 ml plommonbrännvin eller 100 ml
apelsinlikör
Beskrivning:
Lägg mjöl, torrjäst, socker, smör,
äggulor, salt, vaniljsocker och mjölk i en
skål och knåda till en smidig jäsdeg. Täck
över degen i skålen och låt jäsa i 1
timme. Placera sedan degen i smord
cirkelformad kakform och täck över igen
för jäsning i 45 minuter.
Tid i produkten: 35 minuter
Ugnsnivå: 1
Efter bakning:
Koka upp vatten och socker och låt
sedan svalna.
Tillsätt plommonbrännvin eller
apelsinlikör till sockervattnet och rör
ihop.
När kakan har kallnat, genomborra den
flera gånger med ett träspett och låt
sedan blandningen sugas upp jämnt av
kakan.
6.11 Brownies
Ingredienser:
250 g vanlig choklad
250 g smör
375 g socker
2 paket vaniljsocker (ungefär 16 g)
1 nypa salt
5 matskedar vatten
5 ägg
375 g valnötter
250 g mjöl
1 tesked bakpulver
Beskrivning:
Bryt chokladen i stora bitar och smält i
ett vattenbad.
www.aeg.com
14
Vispa ihop smör, socker, vaniljsocker, salt
och vatten. Tillsätt äggen och den smälta
chokladen.
Grovhacka valnötterna, blanda dem med
mjölet och bakpulvret, och rör ner i
chokladsmeten.
Täck en djup bakplåt med
bakplåtspapper, häll ut smeten ovanpå
och jämna ut.
Tid i produkten: 50 minuter
Ugnsnivå: 3
Efter bakning:
Låt svalna. Avlägsna bakplåtspapperet
och skär i fyrkanter.
6.12 Muffins
Ingredienser:
150 g smör
150 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
1 nypa salt
skal från en ovaxad citron
2 ägg
50 ml mjölk
25 g potatismjöl
225 g mjöl
10 g bakpulver
1 burk surkörsbär (375 g)
225 g grovhackad choklad
Övrigt:
Pappersformer, cirka 7 cm i diameter
Beskrivning:
Vispa samman smör, socker, vaniljsocker,
salt och skal från en ovaxad citron. Tillsätt
ägg och vispa ihop igen.
Blanda potatismjöl, mjöl och bakpulver
och rör ner i smeten tillsammans med
mjölken.
Låt surkörsbären rinna av och rör ner i
smeten tillsammans med chokladbitarna.
Häll smeten i pappersformarna, sätt
formarna på en bakplåt och ställ i
produkten. Använd muffinsplåt om
möjligt.
Tid i produkten: 40 minuter
Ugnsnivå: 3
6.13 Krämig äppelpaj
Ingredienser:
2 skivor schweizisk smördeg
(kvadratiskt utrullad)
50 g malda hasselnötter
1,2 kg äpplen
3 ägg
300 ml grädde
70 g socker
Beskrivning:
Lägg smördegen på en välsmord bakplåt
och stick hål över hela botten med en
gaffel. Sprid ut hasselnötterna jämnt över
smördegen. Skala och kärna ur äpplena
och skär dem i 12 skivor. Sprid ut
skivorna jämnt på smördegen. Vispa ihop
ägg, grädde socker och vaniljsocker
ordentligt och häll ut över äpplena.
Tid i produkten: 45 minuter
Ugnsnivå: 1
6.14 Morotskaka
Ingredienser för smeten:
150 ml solrosolja
100 g farinsocker
2 ägg
75 g sirap
175 g mjöl
1 tesked kanel
1/2 tesked malen ingefära
1 tesked bakpulver
200 g fint rivna morötter
75 g sultanrussin
25 g kokosflingor
Ingredienser för fyllningen:
50 g smör
150 g cream cheese
40 g strösocker
malda hasselnötter
Övrigt:
Rund springbakform med 22 cm
diameter, smord
Beskrivning:
Vispa ihop solrosolja, farinsocker, ägg
och sirap. Rör ner resten av
ingredienserna till smeten.
Häll smeten i den smorda bakformen.
Tid i produkten: 55 minuter
Ugnsnivå: 3
Efter bakning:
Rör ihop smör, cream cheese och socker
(vid behov kan lite mjölk tillsättas för att
göra glasyren bredbar).
SVENSKA
15
Bred ut glasyren över kakan när denna
har svalnat och strö ut malen hasselnöt
ovanpå.
6.15 Mandelkaka
Ingredienser för smeten:
5 ägg
200 g socker
100 g marsipan
200 ml olivolja
450 g mjöl
1 matsked kanel
1 paket bakpulver (ungefär 15 g)
50 g hackade pistaschmandlar
125 g finhackad mandel
300 ml mjölk
Ingredienser för fyllningen:
200 g aprikosmarmelad
5 matskedar florsocker
1 tesked kanel
2 matskedar varmt vatten
flagad mandel
Övrigt:
28 cm springform
Beskrivning:
Vispa ihop ägg, socker och marsipan i 5
minuter. Tillsätt sedan långsamt olivoljan
till äggsmeten.
Sikta ihop mjöl, kanel och bakpulver, och
blanda sedan ner de hackade
pistaschmandlarna och den malda
mandeln i mjölet. Rör sedan försiktigt ner
äggsmeten i mjölken.
Häll ut i bakformen, vars botten har
beströtts med ströbröd.
Tid i produkten: 70 minuter
Ugnsnivå: 2
Efter bakning:
Värm aprikosmarmeladen och bred
sedan ut den på kakan med en pensel.
Låt svalna. Rör ihop florsocker, kanel och
varmt vatten, och bred sedan ut det på
kakan. Strö sedan flagad mandel direkt
på kakans glaserade yta.
6.16 Frukttarte
Ingredienser för pajbotten:
200 g mjöl
1 nypa salt
125 g smör
1 ägg
50 g socker
50 ml kallt vatten
Ingredienser för fyllningen:
Frukt beroende på säsong (400 g
äpplen, persikor, surkörsbär, etc.)
90 g finhackad mandel
2 ägg
100 g socker
90 g rumstempererat smör
Övrigt:
Quiche-form med 28 cm diameter,
smord
Beskrivning:
Sikta mjölet i en skål, blanda salt och
smör skuret i små bitar med mjölet.
Tillsätt sedan ägg, socker och kallt
vatten, och knåda till en deg.
Låt degen svalna i kylskåpet i 2 timmar.
Kavla ut den kylda degen, placera i den
smorda quiche-formen och stick hål med
en gaffel. Rengör och kärna ur frukten
och lägg ut den i små bitar eller skivor på
degen. Lägg malen mandel, ägg, socker
och rumstempererat smör i en skål och
vispa tills det blir pösigt. Häll sedan ut
det ovanpå frukten och jämna till.
Tid i produkten: 50 minuter
Ugnsnivå: 1
6.17 Mormors äppelkaka
Ingredienser:
250 g smör
250 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
1 nypa salt
100 g marsipan
5 ägg
500 g mjöl
1 paket bakpulver (ungefär 15 g)
1 påse pepparkakskryddor (cirka 20 g)
50 g kakaopulver
150 ml rött vin
1,2 kg äpplen
Beskrivning:
Lägg smör, socker, vaniljsocker och salt i
en skål och vispa tills det är pösigt.
Tillsätt marsipan i små bitar och vispa
ihop till en jämn deg. Tillsätt äggen, ett i
taget, och vispa tills det är pösigt. Tillsätt
mjöl, bakpulver, pepparkakskryddor och
kakaopulver till blandningen. Rör i rött
www.aeg.com
16
vin. Lägg degen i en djup bakplåt täckt
med bakplåtspapper och jämna till. Skala
och kärna ur äpplena och skär dem i 0,5
cm tjocka skivor. Plommonpuré: Lägg
skivorna ovanpå degen och fyll
äppelhålen med plommonpuré. Sätt
sedan in i produkten.
Tid i produkten: 50 minuter
Ugnsnivå: 3
Låt kakan svalna och ta bort
bakplåtspapperet.
Glasyr:
250 ml äppeljuice
12 g gelatin
Låt kakan svalna och ta bort
bakplåtspapperet.
Blanda till glasyren med äppeljuicen och
gelatinet och pensla över kakan.
7. PIZZA/PAJ/BRÖD
7.1 Pizza
Ingredienser för degen:
14 g jäst
200 ml vatten
300 g mjöl
3 g salt
1 matsked matolja
Ingredienser för fyllningen:
1/2 liten burk tomater, hackade (200
g)
200 g ost, riven
100 g salami
100 g kokt skinka
150 g svamp (på burk)
150 g fetaost
oregano
Övrigt:
Bakplåt, smord
Beskrivning:
Smula sönder jästen i en skål och lös upp
den i vattnet. Blanda mjölet och saltet
och blanda ner det i skålen tillsammans
med oljan.
Knåda ingredienserna till en smidig deg
som släpper från skålens kanter. Täck
därefter över degen och låt den jäsa på
en varm plats till dubbel storlek.
Kavla ut degen och placera den på den
smorda bakplåten. Stick hål i botten med
en gaffel.
Lägg på ingredienserna till fyllningen i
tur och ordning.
Tid i produkten: 25 minuter
Ugnsnivå: 1
7.2 Örtfylld pirog
Ingredienser för degen:
300 g mjöl
20 g jäst
125 ml mjölk
1 ägg
50 g smör
3 g salt
Ingredienser för fyllningen:
750 g lök
250 g bacon
3 ägg
250 g crème fraiche
125 ml mjölk
1 tesked salt
1/2 tsk malen peppar
Beskrivning:
Sikta ned mjölet i en skål, gör ett hål i
mitten.
Skär upp jästen och lägg i hålet. Blanda
med mjölken och lite mjöl från kanterna.
Strö mjöl över degen och lämna på en
varm plats för jäsning tills det utströdda
mjölet börjar spricka.
Lägg ägget och smöret på mjölkanten.
Knåda alla ingredienser till en smidig
jäsdeg.
Låt degen jäsa på en varm plats till
ungefär dubbel storlek.
Skala löken, dela den i fyra delar och
skiva den tunt under tiden.
Tärna bacon och tillaga försiktigt med
löken utan att bryna. Låt svalna.
Kavla ut degen och lägg den på en
smord bakplåt, nagga botten med en
SVENSKA
17
gaffel och tryck upp kanterna. Låt jäsa
igen.
Rör ihop ägg, crème fraiche, mjölk, salt
och peppar. Tillsätt avsvalnade löken och
baconet i degblandningen. Häll
blandningen över allt och jämna till.
Tid i produkten: 45 minuter
Ugnsnivå: 1
7.3 Quiche Lorraine
Ingredienser för pajbotten:
200 g mjöl
2 ägg
100 g smör
1/2 tesked salt
lite peppar
1 nypa muskotnöt
Ingredienser för fyllningen:
150 g riven ost
200 g kokt skinka eller magert bacon
2 ägg
250 g gräddfil
salt, peppar och muskotnöt
Övrigt:
Svart bakform, smord, 28 cm diameter
Beskrivning:
Lägg mjöl, smör, ägg och kryddor i en
skål och rör ihop till en jämn deg. Låt
degen stå i kylskåpet i några timmar.
Kavla sedan ut degen och lägg den i en
smord svart bakform. Nagga botten med
en gaffel.
Fördela skinka eller bacon på degen.
Blanda ägg, gräddfil och kryddor till
fyllningen. Tillsätt sedan ost.
Häll fyllningen över köttet.
Tid i produkten: 45 minuter
Ugnsnivå: 2
7.4 Getostpaj
Ingredienser för pajbotten:
125 g mjöl
60 ml olivolja
1 nypa salt
3 - 4 matskedar kallt vatten
Ingredienser för fyllningen:
1 matsked olivolja
2 lökar
salt och peppar
1 tsk hackad timjan
125 g ricotta
100 g getost
2 msk oliver
1 ägg
60 ml grädde
Övrigt:
Svart bakform, smord, 28 cm diameter
Beskrivning:
Lägg mjöl, olivolja och salt i en skål och
blanda tills smeten liknar ströbröd.
Tillsätt vatten och knåda till en deg. Låt
degen stå i kylskåpet i några timmar.
Kavla sedan ut degen och lägg den i en
smord svart bakform. Nagga botten med
en gaffel.
Häll 1 msk olivolja i en stekpanna. Skala
löken, skär den i tunna skivor och fräs i
oljan under lock i cirka 30 minuter.
Krydda med salt och peppar och blanda i
1/2 tsk hackad persilja.
Låt löken svalna något, sprid sedan ut
den på degen.
Bred sedan ut ricotta och getost ovanpå
och sprid ut oliverna. Strö 1/2 tsk hackad
timjan överst.
Blanda äggen och grädden till fyllningen.
Häll ut fyllningen över formen.
Tid i produkten: 45 minuter
Ugnsnivå: 1
7.5 Ostpaj
Ingredienser:
1,5 skivor schweizisk smördeg
(kvadratiskt utrullad)
500 g riven ost
200 ml grädde
100 ml mjölk
4 ägg
salt, peppar och muskotnöt
Beskrivning:
Placera degen på en välsmord bakplåt.
Stick hål över hela degen med en gaffel.
Fördela osten jämnt på degen. Blanda
grädde, mjölk och ägg och krydda med
salt, peppar och muskot. Rör om
ordentligt och häll ut över osten.
Tid i produkten: 40 minuter
Ugnsnivå: 1
www.aeg.com
18
7.6 Fetaostfylld pirog
Ingredienser:
400 g fetaost
2 ägg
3 msk hackad slätbladig persilja
svartpeppar
80 ml olivolja
375 g filodeg
Beskrivning:
Blanda ihop fetaost, ägg, persilja och
peppar. Täck filodegen med en fuktig
tygbit så att den inte torkar. Pensla varje
blad med lite olja och lägg 4 blad på
varandra.
Skär i 4 remsor, cirka 7 cm per remsa.
Placera 2 rågade matskedar
fetablandning i ett hörn av varje remsa
och vik ihop den diagonalt till en
triangel.
Lägg uppochned på en bakplåt och
pensla med olja.
Tid i produkten: 25 minuter
Ugnsnivå: 3
7.7 Franskbröd
Ingredienser:
1 000 g mjöl
40 g färsk jäst eller 20 g torrjäst
650 ml mjölk
15 g salt
Övrigt:
Bakplåt, smord eller täckt med
bakplåtspapper
Beskrivning:
Lägg mjöl och salt i en stor skål. Lös upp
jästen i ljummen mjölk och tillsätt den i
mjölet. Knåda alla ingredienser till en
smidig deg. Beroende på mjölets kvalitet
kan lite mer mjölk behöva tillsättas för att
degen ska bli smidig.
Låt degen jäsa till dubbel storlek.
Skär degen i två delar, forma två långa
limpor och placera dem på smord eller
bakplåtspappersklädd bakplåt.
Låt bröden jäsa igen till knappt dubbla
storleken.
Strö lite mjöl över före bakningen och
skär med en skarp kniv minst 1 cm djupt,
3 - 4 gånger diagonalt över brödet.
Tid i produkten: 55 minuter
Ugnsnivå: 2
7.8 Lantbröd
Ingredienser:
500 g vetemjöl
250 g rågmjöl
15 g salt
1 litet paket torrjäst
250 ml vatten
250 ml mjölk
Övrigt:
Bakplåt, smord eller täckt med
bakplåtspapper
Beskrivning:
Lägg vetemjöl, rågmjöl, salt och torrjäst i
en stor skål.
Blanda vatten, mjölk och salt och rör ner i
mjölet. Knåda alla ingredienser till en
smidig deg. Låt degen jäsa till dubbel
storlek.
Forma degen till en lång limpa och
placera den på smord eller
bakpappersbeklädd bakplåt.
Låt brödet jäsa med ungefär hälften av
sin volym. Strö ut lite mjöl före
bakningen.
Tid i produkten: 60 minuter
Ugnsnivå: 2
7.9 Pirog (30 små bitar)
Ingredienser för degen:
250 g dinkelmjöl
250 g smör
250 g lättkvarg
salt
Ingredienser för fyllningen:
1 litet vitkålshuvud (400 g)
50 g bacon
2 msk skirat smör
salt, peppar och muskotnöt
3 matskedar gräddfil
2 ägg
Övrigt:
Bakplåt med bakplåtspapper
Beskrivning:
Knåda dinkelmjöl, smör, lättkvarg och lite
salt till en deg och lägg i kylskåpet.
SVENSKA
19
Skär vitkålen i fina strimlor. Tärna bacon
och stek i det skirade smöret. Tillsätt
kålen och fräs tills den är mjuk. Krydda
med salt, peppar och muskot och blanda
med gräddfilen.
Fortsätt att bräsera tills all lös vätska har
avdunstat.
Hårdkoka äggen, kyl dem och tärna dem.
Blanda ner i kålen och låt svalna.
Kavla ut degen och skär ut cirklar med
8 cm diameter.
Lägg lite fyllning i mitten av varje cirkel
och vik över. Försegla kanterna genom
att trycka till med en gaffel.
Placera pirogerna på en bakplåt täckt
med bakplåtspapper och pensla med
äggula.
Tid i produkten: 20 minuter
Ugnsnivå: 3
8. UGNSRÄTTER/GRATÄNGER
8.1 Lasagne
Ingredienser för köttsåsen:
100 g bacon
1 lök
1 morot
100 g selleri
2 matskedar olivolja
400 g blandfärs
100 ml köttbuljong
1 burk krossade tomater (cirka 400 g)
oregano, timjan, salt och peppar
Ingredienser för bechamelsåsen:
75 g smör
50 g mjöl
600 ml mjölk
salt, peppar och muskotnöt
Blandas med:
3 matskedar smör
250 g gröna lasagneplattor
50 g riven parmesan
50 g mild ost, riven
Beskrivning:
Skär bort brosk och svål från fläsket med
en vass kniv och skär i små tärningar.
Skala lök och morot, putsa sellerin och
skär allt i små tärningar.
Hetta upp oljan i en stekgryta, lägg i
fläskköttet och de tärnade grönsakerna
och stek under omrörning.
Tillsätt köttfärsen gradvis och stek under
omrörning för att bryta upp och
deglasera köttbuljongen. Sjud köttsåsen
med tomaterna, kryddorna, salt och
peppar på svag värme under lock i ca. 30
minuter.
Gör under tiden bechamelsåsen: Smält
smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och
värm tills det är gyllene under oavbruten
omrörning. Tillsätt mjölken lite i taget
under ständig omröring. Krydda såsen
med salt, peppar och muskotnöt, sjud
utan lock ca. 10 minuter.
Smörj en stor fyrkantig gratängform med
1 matsked smör. Lägg i flera skikt
lasagneplattor, köttsås, bechamelsås och
ostblandning i formen. Översta skiktet
ska bestå av bechamelsås med ost över.
Lägg resterande smör i klickar ovanpå
lasagnen.
Tid i produkten: 55 minuter
Ugnsnivå: 1
8.2 Cannelloni
Ingredienser för fyllningen:
50 g hackad lök
30 g smör
350 g hackad bladspenat
100 g crème fraiche
200 g färsk tärnad lax
200 g tärnad abborre
150 g räkor
150 g kött av musslor
salt, peppar
Ingredienser för béchamelsåsen:
75 g smör
50 g mjöl
600 ml mjölk
salt, peppar och muskotnöt
Blandas med:
1 paket cannelloni
50 g riven parmesan
150 g ost, riven
www.aeg.com
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

AEG BP8831462M Recipe book

Typ
Recipe book