• 1 paket vaniljsåspulver, vaniljsmak (40
g eller motsvarande mängd pulver för
att göra pudding av 500 ml mjölk)
Övrigt:
• Svart springbakform med 26 cm dia-
meter, smord
Beskrivning:
Sikta ned mjölet i en skål. Tillsätt resten
av ingredienserna och blanda ihop med
en elvisp. Ställ sedan degen i kylskåpet i
2 timmar.
Lägg cirka 2/3 av degen i den smorda
kakformen och gör små hål med en gaf-
fel.
Forma en ca. 3 cm hög kant av resten av
degen.
Vispa äggvitorna till hårt skum med en
elvisp. Tvätta russinen, låt dem torka väl,
droppa över rommen och låt dra in.
Häll lättkvarg, äggulorna, socker, citron-
saften, creme fraiche och puddingpulv-
ret i en skål och blanda ingredienserna
väl.
Vänd avslutningsvis försiktigt ner de vis-
pade äggvitorna och russinen i kvargs-
meten.
– Tid i produkten: 85 minuter
–Ugnsnivå: 1
Botten för fruktkaka
Ingredienser:
• 200 g smör
• 200 g socker
• 1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
•1 nypa salt
•3 ägg
• 300 g mjöl
• 1/2 paket bakpulver (ungefär 8 g)
• 125 g korinter
• 125 g russin
• 60 g hackade mandlar
• 60 g kanderat citronskal eller kanderat
apelsinskal
• 60 g hackade kanderade körsbär
• 70 g hela, skållade mandlar
Övrigt:
• Svart springbakform, 24 cm i diameter.
• Margarin för smörjning av formen
• Ströbröd till formen
Beskrivning:
Lägg smör, socker, vaniljsocker och salt i
en skål och vispa ihop. Tillsätt sedan
äggen, ett åt gången, vispa igen. Blanda
mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
Rör också ner frukten i smeten.
Häll smeten i den förberedda formen
och dra upp smeten lite högre längs
kanten än i mitten. Garnera kanten och
mitten av kakan med hela, skållade
mandlar. Sätt in kakan i produkten.
– Tid i produkten: 100 minuter
–Ugnsnivå: 1
Strösselkaka
Ingredienser för degen:
• 375 g mjöl
• 20 g jäst
• 150 ml ljummen mjölk
• 60 g socker
•1 nypa salt
•2 äggulor
• 75 g rumstempererat smör
Ingredienser för stekning:
• 200 g socker
• 200 g smör
• 1 tesked kanel
• 350 g mjöl
• 50 g hackade nötter
• 30 g smält smör
Beskrivning:
Sikta ned mjölet i en skål, gör ett hål i
mitten. Skär upp jästen, placera den i hå-
let, rör ned med mjölken och lite av mjö-
let från kanterna. Strö över lite mjöl och
låt jäsa på en varm plats tills mjölet som
strötts över börjar spricka.
Lägg socker, äggulor, smör och salt på
mjölkanten. Knåda alla ingredienser till
en smidig jäsdeg.
Låt degen jäsa på en varm plats till
ungefär dubbel storlek. Kavla sedan ut
degen och placera den på en smord
bakplåt och låt jäsa igen.
Lägg socker, smör och kanel i en skål
och rör ihop.
Tillsätt mjöl och nötter och knåda ihop
så att du kan göra en smuldeg.
Fördela smöret på den jästa degen och
fördela smuldegen jämnt över den.
– Tid i produkten: 35 minuter
–Ugnsnivå: 3
12
www.husqvarna-electrolux.se