HUSQVARNA-ELECTROLUX QCE5745X Recipe book

Typ
Recipe book
SV Inbyggnadsugn Receptbok
1. AUTOMATISKA PROGRAM
I menyn Tillagningshjälp är maträtterna
indelade i olika kategorier:
•Gris/Kalv
Nöt/Vilt/Lamm
•Fågel
•Fisk
mjuk kaka
•Pizza/Paj/Bröd
Ugnsrätter/Gratänger
Halvfabrikat
1.1 Automatiska program
Dessa 3 automatiska program ger opti-
mala inställningar för alla slags kött eller
andra recept:
Köttprogram med Vikt automatisk
(menyn Tillagningshjälp ) - denna funk-
tion beräknar automatiskt tillagningsti-
den. För att använda den måste ma-
tens vikt matas in.
Köttprogram med Matlagningstermo-
meter Auto (menyn Tillagningshjälp ) -
denna funktion beräknar automatiskt
tillagningstiden. För att använda den
måste kärntemperaturen matas in. En
ljudsignal hörs när programmet är
klart.
Automatiska recept (menyn Tillag-
ningshjälp ) - denna funktion använder
fördefinierade värden för en maträtt.
Förbered maträtten enligt receptet i
denna bok.
Vikt automatisk -rätter
Grisstek
Kalvstek
Bräserat kött
Viltstek
Lammstek
Hel kyckling
Kalkon, hel
Hel anka
Hel gås
Matlagningstermometer Auto -rät-
ter
Stek av gris
Engelsk rostbiff
Rostbiff
Stek av vilt
Lammstek, rosa
Benfri kyckling
Hel fisk
1.2 Gris/Kalv
Grisstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter
mellan 1 000 och 3 000 g.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak och lägg det i
en ugnsfast form. Tillsätt vatten eller an-
nan vätska; botten bör vara täckt till ett
djup av 20–40 mm. Vänd steken efter cir-
ka 30 minuter.
–Ugnsnivå: 1
Stek av gris
Inställningar:
Automatisk matlagningstermometer, in-
nertemperatur 75 °C.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak, sätt i matlag-
ningstermometern och lägg i en ugns-
fast form.
–Ugnsnivå: 1
Fläsklägg
Ingredienser:
1 baklägg av fläsk 0,8 - 1,2 kg
2 msk matolja
•1 tsk salt
1 tsk ädelpaprika
1/2 tsk basilika
1 liten burk skivade champinjoner (280
g)
2
www.husqvarna-electrolux.se
soppgrönsaker (morot, purjolök, selle-
ri, persilja)
vatten
Beskrivning:
Skär i svålen runtom hela fläskläggen.
Blanda olja, salt, paprika och basilika och
sprid ut över fläskläggen. Lägg fläskläg-
gen i en långpanna och strö ut champin-
jonerna över den. Tillsätt soppgrönsaker
och vatten; botten bör vara täckt till ett
djup av 10 - 15 mm. Vänd steken efter
cirka 30 minuter.
Tid i produkten: 160 minuter
–Ugnsnivå: 1
Fläskbog
Ingredienser:
1,5 kg fläskbog med skinn, från ung-
gris
•salt
•peppar
2 msk olivolja
150 g fint skuren selleri
1 purjolök, skivad
1 liten burk tomater, finhackade (400
g)
250 ml grädde
2 vitlöksklyftor, skalade och krossade
färsk rosmarin och timjan
Beskrivning:
Skär rutor i skinnet med en vass kniv.
Krydda med salt och peppar och bryn på
alla sidor med olivolja på en långpanna.
Fräs selleri och purjolök med lite olja i en
långpanna, tillsätt sedan tomater, gräd-
de, vitlöksklyftor, rosmarin och timjan.
Rör om och lägg fläskbogen ovanpå.
Sätt in i produkten.
Tid i produkten: 130 minuter
–Ugnsnivå: 1
Kalvstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter
mellan 1000 och 3 000 g.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak och lägg det i
en ugnsfast form. Tillsätt vatten eller an-
nan vätska; botten bör vara täckt till ett
djup av 10–20 mm. Täck över med ett
lock.
–Ugnsnivå: 1
Kalvlägg
Ingredienser:
1 baklägg av kalv 1,5 - 2 kg
4 skivor kokt skinka
2 msk matolja
•1 tsk salt
1 tsk ädelpaprika
1/2 tsk basilika
1 liten burk skivade champinjoner (280
g)
soppgrönsaker (morot, purjolök, selle-
ri, persilja)
vatten
Beskrivning:
Skär 8 snitt på längden runtom hela kalv-
läggen. Skär fyra skivor av kokt skinka i
halvor och placera i snitten. Blanda olja,
salt, paprika och basilika och sprid ut
över kalvläggen. Lägg kalvläggen i en
långpanna och strö ut champinjonerna
över den. Tillsätt soppgrönsaker och vat-
ten till kalvlägget; botten bör vara täckt
till ett djup av 10 - 15 mm. Vänd steken
efter cirka 30 minuter.
Tid i produkten: 160 minuter
–Ugnsnivå: 1
Ossobuco
Ingredienser:
•4 msk smör för bryning
4 kalvläggsskivor, cirka 3 - 4 cm tjocka
(skurna på tvären i förhållande till be-
nen)
4 medelstora morötter, skurna i små
tärningar
4 stjälkar selleri, skurna i små tärningar
1 kg mogna tomater, skalade, halvera-
de, urkärnade och tärnade
1 knippe persilja, sköljd och grovhack-
ad
4 matskedar smör
2 msk mjöl för panering
6 msk olivolja
250 ml vitt vin
250 ml köttbuljong
3 medelstora lökar, skalade och fin-
hackade
SVENSKA 3
3 vitlöksklyftor, skalade och tunt skiva-
de
1/2 tsk vardera av timjan och oregano
2 lagerblad
2 kryddnejlikor
salt, nymalen svartpeppar
Beskrivning:
Smält 4 matskedar smör i en långpanna
och fräs grönsakerna i den. Tag ut grön-
sakerna ur pannan.
Skölj av kalvläggsskivorna, torka, krydda
och täck dem sedan med mjölet. Skaka
av överblivet mjöl. Hetta upp olivoljan
och bryn skivorna på medelhög värme
tills de är gyllenbruna. Tag ur köttet och
häll av överbliven olivolja.
Deglasera köttsaften i långpannan med
250 ml vin, häll över i en kastrull och låt
sjuda en stund. Tillsätt 250 ml köttbul-
jong samt persilja, timjan, oregano och
tärnade tomater. Krydda med salt och
peppar. Låt sedan koka upp igen.
Lägg grönsakerna i en ugnsform, lägg
köttet ovanpå och häll såsen över allting.
Täck långpannan med ett lock och ställ
in den i produkten.
Tid i produkten: 120 minuter
–Ugnsnivå: 1
Fylld kalvstek
Ingredienser:
•1 småfranska
•1 ägg
200 g köttfärs
salt, peppar
1 hackad lök
hackad persilja
1 kg kalvbringa (med ficka utskuren)
soppgrönsaker (morot, purjolök, selle-
ri, persilja)
50 g bacon
250 ml vatten
Beskrivning:
Dränk in småfranskan i vatten och krama
sedan ur vattnet. Blanda sedan med
ägg, köttfärs, salt, peppar, hackad lök
och persilja.
Krydda kalvbringan (med ficka utskuren)
och fyll fickan med köttfärsen. Sy sedan
igen öppningen.
Placera kalvbringan i en långpanna. Till-
sätt soppgrönsaker, bacon och vatten.
Vänd steken efter cirka 30 minuter.
Tid i produkten: 100 minuter
–Ugnsnivå: 1
Köttfärslimpa
Ingredienser:
2 torra småfranskor
•1 lök
3 msk hackad persilja
750 g blandfärs
•2 ägg
salt, peppar och paprika
100 g baconskivor
Beskrivning:
Dränk in småfranskorna i vatten och kra-
ma sedan ur vattnet. Skala och finhacka
löken, fräs den sedan och tillsätt hackad
persilja.
Blanda färsen, äggen, de urkramade
småfranskorna och löken. Smaksätt med
salt, peppar och paprika. Placera på ett
rektangulärt stekfat och täck med ba-
conskivor. Tillsätt lite vatten och ställ i
ugnen.
Tid i produkten: 70 minuter
–Ugnsnivå: 1
Plommonfylld fläskkarré
Ingredienser:
200 g torkade plommon
150 ml vitt vin
1,5 kg grisstek eller kalvsadel (utan
ben)
1 medelstor lök
•äpple
salt, peppar och paprika
Beskrivning:
Blötlägg plommonen i vitt vin i två tim-
mar. Skölj köttet snabbt med vatten och
torka det sedan. Skär hål i köttets under-
sida och stoppa in ett plommon i varje
hål. Tryck in dem så långt det går. Kryd-
da köttet och lägg det i ugnsformen
med plommonsidan nedåt. Skala lök och
äpple. Skär i klyftor och lägg runt steken.
Späd vinet som användes för att blötläg-
ga plommonen med vatten till 2,5 dl och
häll över steken. Servera till exempel
4
www.husqvarna-electrolux.se
med croquetter, potatisgratäng eller
broccoli.
Tid i produkten: 60 minuter
–Ugnsnivå: 1
1.3 Nöt/Vilt/Lamm
Engelsk rostbiff
Inställningar:
Automatisk matlagningstermometer.
Kärntemperatur för:
•Röd - 48 °C
Rosa - 65 °C
Välstekt - 70 °C
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak, sätt i matlag-
ningstermometern och lägg i en ugns-
fast form.
–Ugnsnivå: 1
Rostbiff
Inställningar:
Automatisk matlagningstermometer.
Kärntemperatur för:
•Röd - 50 °C
Rosa - 65 °C
Välstekt - 70 °C
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak, sätt i matlag-
ningstermometern och lägg i en ugns-
fast form.
–Ugnsnivå: 1
Bräserat kött
Använd inte detta program för
maträtter baserade på rostbiff
och stek.
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter
mellan 1 000 och 3 000 g.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak och lägg det i
en ugnsfast form. Tillsätt vatten eller an-
nan vätska; botten bör vara täckt till ett
djup av 10–20 mm. Täck över med ett
lock.
–Ugnsnivå: 1
Marinerad stek
För att göra marinaden:
•1 l vatten
500 ml vinäger
2 teskedar salt
15 pepparkorn
15 enbär
5 lagerblad
2 knippen soppgrönsaker (morot, pur-
jolök, selleri, persilja)
Låt allting koka upp och låt sedan sval-
na.
1,5 kg stek
Häll marinaden över steken tills den är
täckt och låt den marineras i 5 dagar.
Ingredienser för stekning:
•salt
•peppar
soppgrönsakerna från marinaden
Beskrivning:
Ta steken ur marinaden och torka den.
Krydda med salt och peppar och bryn på
alla sidor i en ugnspanna. Tillsätt sopp-
grönsaker från marinaden.
Häll marinad i formen; botten bör vara
täckt till ett djup av 10 - 15 mm. Täck
över ugnspannan med ett lock och ställ
in i produkten.
Tid i ugnen: 150 minuter
–Ugnsnivå: 1
Stek av vilt
Inställningar:
Automatisk matlagningstermometer. In-
nertemperatur 70 °C.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak, sätt i matlag-
ningstermometern och lägg i en ugns-
fast form.
–Ugnsnivå: 1
Viltstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter
mellan 1 000 och 3 000 g.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak och lägg det i
en ugnsfast form. Tillsätt vatten eller an-
nan vätska; botten bör vara täckt till ett
SVENSKA 5
djup av 10–20 mm. Täck över med ett
lock.
–Ugnsnivå: 1
Harsadel
Ingredienser:
•2 harsadlar
6 enbär (krossade)
•salt och peppar
30 g smält smör
125 ml gräddfil
soppgrönsaker (morot, purjolök, selle-
ri, persilja)
Beskrivning:
Gnid in harsadlarna med krossade en-
bär, salt och peppar, och stryk på smält
smör.
Lägg harsadlarna i en ugnspanna, häll
gräddfil över och lägg i soppgrönsaker-
na.
Tid i ugnen: 35 minuter
–Ugnsnivå: 1
Kanin i senapssås
Ingredienser:
2 kaniner, 800 g vardera
•salt och peppar
2 matskedar olivolja
2 grovhackade lökar
50 g tärnad bacon
2 matskedar mjöl
375 ml kycklingbuljong
125 ml vitt vin
1 tesked färsk timjan
125 ml grädde
2 matskedar Dijonsenap
Beskrivning:
Skär kaninerna i 8 lika stora bitar, smak-
sätt med salt och peppar och bryn
alla sidor.
Tag ur kaninbitarna och bryn lök och ba-
con. Strö över mjöl och rör om. Rör i
kycklingbuljong, vitt vin och timjan, och
låt koka upp. Lägg i ugnsform.
Tillsätt grädde och Dijonsenap, lägg i
köttet, täck över med ett lock och ställ
sedan in i produkten.
Tid i ugnen: 90 minuter
–Ugnsnivå: 1
Vildsvin
För att göra marinaden:
1,5 l rött vin
150 g rotselleri
150 g morötter
•2 lökar
5 lagerblad
5 kryddnejlikor
2 knippen soppgrönsaker (morot, pur-
jolök, selleri, persilja)
Låt allting koka upp och låt sedan sval-
na.
1,5 kg vildsvinsstek (bog)
Häll marinaden över steken tills den är
täckt och låt den marineras i 3 dagar.
Ingredienser för stekning:
•salt
•peppar
soppgrönsakerna från marinaden
1 liten burk kantareller
Beskrivning:
Tag ut vildsvinssteken ur marinaden och
torka den. Smaksätt med salt och pep-
par och bryn på alla sidor. Lägg i ugns-
form. Tillsätt kantareller och några av
soppgrönsakerna ur marinaden.
Häll marinad i formen; botten bör vara
täckt till ett djup av 10 - 15 mm. Täck
över ugnspannan med ett lock och ställ
in i produkten.
Tid i ugnen: 140 minuter
–Ugnsnivå: 1
Lammstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter
mellan 1 000 och 3 000 g.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak och lägg det i
en ugnsfast form. Tillsätt vatten eller an-
nan vätska; botten bör vara täckt till ett
djup av 10 – 30 mm. Täck över med ett
lock.
–Ugnsnivå: 1
Lammstek, rosa
Inställningar:
Automatisk matlagningstermometer.
Kärntemperatur 70 °C.
6
www.husqvarna-electrolux.se
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak, sätt i matlag-
ningstermometern och lägg i en ugns-
fast form.
–Ugnsnivå: 1
Lammstek med ben
Ingredienser:
2,7 kg lammstek med ben
30 ml olivolja
•salt
•peppar
•3 vitlöksklyftor
1 knippe färsk rosmarin (eller 1 tsk tor-
kad)
vatten
Beskrivning:
Skölj lammsteken och klappa den sedan
torr, gnid in olivolja och skär snitt i köt-
tet. Krydda med salt och peppar. Skala
och skiva vitlöksklyftorna, tryck sedan ner
dem i snitten i köttet tillsammans med
rosmarinkvistarna.
Lägg lammsteken i en ugnsform och till-
sätt vatten; botten bör vara täckt till ett
djup av 10 - 15 mm. Vänd steken efter
cirka 30 minuter.
Tid i ugnen: 165 minuter
–Ugnsnivå: 1
1.4 Fågel
Hel kyckling
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter
mellan 900 och 2 100 g.
Beskrivning:
Lägg kycklingen i en ugnsfast form och
krydda efter smak. Vänd steken efter ca.
30 minuter. Displayen visar en påminnel-
se.
–Ugnsnivå: 1
Kalkon, hel
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter
mellan 1700 och 4 700 g.
Beskrivning:
Lägg kalkonen i en ugnsfast form och
krydda efter smak. Vänd steken efter ca.
30 minuter. Displayen visar en påminnel-
se.
–Ugnsnivå: 1
Hel anka
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter
mellan 1 500 och 3 300 g.
Beskrivning:
Lägg ankan i en ugnsfast form och kryd-
da efter smak. Vänd steken efter ca.
30 minuter. Displayen visar en påminnel-
se.
–Ugnsnivå: 1
Hel gås
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter
mellan 2 300 och 4 700 g.
Beskrivning:
Lägg gåsen i en ugnsfast form och kryd-
da efter smak. Vänd steken efter ca.
30 minuter. Displayen visar en påminnel-
se.
–Ugnsnivå: 1
Benfri kyckling
Inställningar:
Automatisk matlagningstermometer, in-
nertemperatur 75 °C.
Beskrivning:
Krydda kalkonbröstet (med ben) efter
smak, sätt i matlagningstermometern
och lägg i en ugnsfast form.
–Ugnsnivå: 1
Kycklinglår
Ingredienser:
4 kycklingklubbor à 250 g
250 g crème fraîche
125 ml grädde
•1 tsk salt
•1 tsk paprika
1 tsk curry
1/2 tsk peppar
250 g skivade burkchampinjoner
SVENSKA 7
20 g majsstärkelse
Beskrivning:
Rengör kycklinglåren och lägg i en ugns-
form. Blanda ihop resten av ingredien-
serna och häll över kycklinglåren.
Tid i produkten: 55 minuter
–Ugnsnivå: 1
Coq au Vin
Ingredienser:
1 kyckling
•salt
•peppar
•1 msk mjöl
50 g skirat smör
500 ml vitt vin
500 ml kycklingbuljong
4 msk sojasås
1/2 knippe persilja
1 kvist timjan
150 g tärnad bacon
250 g portobello, rengjorda och skur-
na i fjärdedelar
12 schalottenlökar, skalade
2 vitlöksklyftor, skalade och krossade
Beskrivning:
Rengör kycklingen, krydda med salt och
peppar och strö över mjölet.
Värm det skirade smöret i en stekpanna
och bryn kycklingen på alla sidor. Häll i
vitt vin, kycklingbuljong och sojasås och
koka upp.
Tillsätt persilja, timjan, tärnad bacon,
svamp, schalottenlök och vitlök.
Koka upp igen, häll över i en ugnsfast
form, täck över med ett lock och ställ in
den i produkten.
Tid i produkten: 55 minuter
–Ugnsnivå: 1
Stekt anka med apelsin
Ingredienser:
1 anka (1,6 – 2,0 kg)
•salt
•peppar
3 apelsiner, skalade, urkärnade och
tärnade
•1/2 tesked salt
2 apelsiner för råsaftpressning
150 ml sherry
Beskrivning:
Rengör ankan, krydda med salt och pep-
par och gnid in med apelsinskal.
Fyll ankan med saltade apelsintärningar
och sy ihop.
Placera ankan med bröstet nedåt i lång-
pannan.
Pressa ur saften ur apelsinerna, blanda
med sherryn och häll över ankan.
Ställ in ankan i produkten. Vänd den ef-
ter 30 minuter (en signal hörs).
Tid i produkten: 90 minuter
–Ugnsnivå: 1
Fylld kyckling
Ingredienser:
1 kyckling, 1,2 kg (med krås)
1 msk matolja
•1 tsk salt
1/4 tsk paprika
50 g ströbröd
3 - 4 matskedar mjölk
1 hackad lök
1 knippe persilja, hackad
20 g smör
•1 ägg
•salt och peppar
Beskrivning:
Rengör och torka kycklingen. Blanda
olja, salt och paprika och gnid in i kyck-
lingen.
Fyllning: Blanda ströbröd och mjölk.
Lägg hackad lök, persilja och smör i en
panna och fräs. Finhacka hjärtat, levern
och magen och tillsätt ett ägg. Blanda
sedan ihop allting och krydda med salt
och peppar
Lägg kycklingen med bröstet nedåt i en
ugnspanna och ställ in i produkten; vänd
efter 30 minuter. (En signal hörs.)
Tid i produkten: 90 minuter
–Ugnsnivå: 1
1.5 Fisk
Hel fisk
Inställningar:
Automatisk matlagningstermometer, in-
nertemperatur 65 °C.
8
www.husqvarna-electrolux.se
Beskrivning:
Krydda fisken efter smak, sätt i matlag-
ningstermometern och lägg i en ugns-
fast form.
–Ugnsnivå: 1
Ugnsbakad fiskfilé
Ingredienser:
600 - 700 g gös-, lax- eller havsforell-fi-
léer
150 g riven ost
250 ml grädde
50 g ströbröd
•1 tsk dragon
hackad persilja
salt, peppar
•citron
•smör
Beskrivning:
Skvätt citronjuice över fiskfiléerna och låt
marinera ett tag. Badda med hushålls-
papper för att ta bort överbliven juice.
Salta och peppra fiskfiléerna på båda si-
dor. Placera sedan fiskfiléerna i en
smord, ugnsfast form.
Rör ihop riven ost, hackad persilja, drag-
on, ströbröd och grädde. Fördela genast
blandningen över fiskfiléerna och klicka
ut smör på blandningen.
Tid i produkten: 35 minuter
–Ugnsnivå: 2
Ugnsrätt av torkad fisk
Ingredienser:
800 g torkad torsk
2 msk olivolja
•2 stora lökar
6 skalade vitlöksklyftor
2 purjolökar
6 röda paprikor
1/2 burk hackade tomater (200 g)
200 ml vitt vin
200 ml koklag
peppar, salt, timjan, oregano
Beskrivning:
Blötlägg den torkade torsken över natt-
en. Låt torsken rinna av nästa dag och
lägg den i en kastrull med vatten. Låt
koka upp. Flytta sedan kastrullen från
värmen och låt svalna.
Häll olivolja i en panna och hetta upp.
Skala och finhacka löken, skala och kros-
sa vitlöksklyftorna, skiva och skölj purjo-
löken. Häll i den heta oljan och fräs kort.
Ta ur kärnhusen ur paprikorna och skär i
strimlor. Lägg sedan paprikan i pannan
tillsammans med den hackade tomaten.
Tillsätt vitt vin och koklag och låt sjuda
en stund. Krydda med peppar, salt, tim-
jan och oregano och låt sjuda i pannan i
ytterligare 15 minuter.
Tag ut den kallnade torkade torsken ur
kastrullen och badda den torr med hus-
hållspapper. Avlägsna skinn, ben och
alla fenor. Skär fisken i tunna skivor och
blanda med grönsakerna i en ugnsfast
form.
Tid i produkten: 30 minuter
–Ugnsnivå: 1
Fisk på saltbädd
Ingredienser:
en hel fisk, cirka 1,5 - 2 kg
2 ovaxade citroner
1 fänkålshuvud
4 kvistar färsk kyld timjan
•3 kg bergsalt
Beskrivning:
Rengör fisken och gnid in juicen från ci-
tronerna.
Skär fänkålen i tunna skivor och stoppa
den i fisken tillsammans timjankvistarna.
Strö ut hälften av bergsaltet i en bakform
och lägg fisken ovanpå. Strö den andra
hälften av bergsaltet över fisken och
tryck ner det hårt.
Tid i produkten: 55 minuter
–Ugnsnivå: 1
Fylld bläckfisk
Ingredienser:
1 kg medelstor bläckfisk, rengjord
•1 stor lök
2 msk olivolja
90 g kokt långkornigt ris
•4 msk pinjenötter
4 msk korinter
2 msk hackad persilja
SVENSKA 9
salt, peppar
juice från en citron
4 msk olivolja
150 ml vin
500 ml tomatjuice
Beskrivning:
Gnid in bläckfisken intensivt med salt
och skölj sedan av under rinnande vat-
ten.
Skala och finhacka löken och låt den
svettas med två matskedar olivolja tills
den är genomskinlig. Tillsätt långkornigt
ris, pinjenötter, korinter och hackad per-
silja till löken och krydda med salt, pep-
par och citronjuice. Fyll bläckfisken löst
med blandningen, sy igen öppningen.
Häll fyra matskedar olivolja i en panna
och bryn bläckfisken. Tillsätt vin och to-
matjuice.
Lägg i ugnsfast form, täck med ett lock
och ställ in den i produkten.
Tid i produkten: 60 minuter
–Ugnsnivå: 1
Lax på grönsaksbädd
Ingredienser:
400 g potatis
2 knippen salladslök
•2 vitlöksklyftor
1 liten burk hackade tomater (400 g)
4 laxfiléer
juice från en citron
•salt och peppar
75 ml grönsaksbuljong
50 ml vitt vin
1 kvist färsk kyld rosmarin
150 ml vin
1/2 knippe färsk kyld timjan
Beskrivning:
Skölj potatisen. Skala, skär i fjärdedelar
och koka i saltat vatten i 25 minuter, låt
sedan rinna av och skär i skivor.
Skölj och finhacka salladslöken. Skala vit-
löksklyftorna och skär i bitar. Blanda lök
och vitlök med den hackade tomaten.
Skvätt citronjuice över laxfiléerna och låt
dem marineras en stund. Torka sedan av
och smaksätt med salt peppar.
Blanda grönsaker och potatis och place-
ra i en smord ugnsfast form. Krydda och
lägg laxen överst.
Häll grönsaksbuljong och vitt vin över,
sprid ut rosmarin och timjan ovanpå.
Tid i produkten: 35 minuter
–Ugnsnivå: 2
Jansson Frestelse
Ingredienser:
8 - 10 potatisar
•2 lökar
125 g ansjovisfiléer
300 ml grädde
2 matskedar ströbröd
•peppar
nyhackad timjan
2 matskedar smör
Beskrivning:
Skölj potatisen, skala och skär i tunna
strimlor. Skala löken och skär i strimlor.
Smörj en ugnsfast bakform. Lägg en
tredjedel av potatisen och löken i for-
men. Lägg hälften av ansjovisfiléerna
ovanpå, och täck därefter med ytterliga-
re en tredjedel av löken och potatisen.
Sprid ut resten av ansjovisfiléerna ovan-
på. Lägg överst resten av löken och po-
tatisen, och låt det översta lagret bestå
av potatis.
Peppra och sprid ut hackad timjan ovan-
på.
Häll saltlaken från ansjovisfiléerna över
blandningen och tillsätt grädden. Sprid
ut ströbrödet och lägg små smörklickar
ovanpå.
Tid i produkten: 60 minuter
–Ugnsnivå: 3
1.6 mjuk kaka
Citrontårta
Ingredienser för smeten:
250 g smör
200 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
•1 nypa salt
•4 ägg
150 g mjöl
150 g potatismjöl
1 struken tesked bakpulver
rivet skal av 2 citroner
10
www.husqvarna-electrolux.se
Ingredienser för glasyren:
125 ml citronsaft
100 g florsocker
Övrigt:
Fyrkantig bakform, 30 cm lång
Margarin för smörjning av formen
Ströbröd till formen
Beskrivning:
Häll smör, socker, citronskal, vaniljsocker
och salt i en skål och vispa tills det är pö-
sigt. Tillsätt sedan äggen, ett åt gången,
vispa pösigt igen.
Rör samman mjöl, potatismjöl och bak-
pulver och rör ner i smeten.
Häll smeten i den smorda och bröade
formen, jämna till och sätt in formen i
produkten.
Blanda citronsaft och florsocker efter
gräddningen. Lägg den bakade kakan
på aluminiumfolie.
Vik upp aluminiumfolien längs kakans si-
dor så att glasyren inte rinner ut. Nagga
kakan och bred på glasyr med en pen-
sel. Låt därefter kakan stå en stund för
att suga upp glasyren.
Tid i produkten: 75 minuter
–Ugnsnivå: 1
Sockerkaka
Ingredienser:
•5 ägg
340 g socker
100 g smält smör
360 g mjöl
1 paket bakpulver (ungefär 15 g)
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
•1 nypa salt
200 ml kallt vatten
Övrigt:
28 cm rund springbakform, svart, bot-
ten täckt med bakplåtspapper
Beskrivning:
Häll socker, ägg, vaniljsocker och salt i
en skål och vispa i 5 minuter eller tills det
är pösigt. Rör sedan ner det smälta smö-
ret.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i
smeten.
Tillsätt slutligen kallt vatten och rör om
väl. Häll smeten i bakformen, jämna till
och sätt in i produkten.
Tid i produkten: 55 minuter
–Ugnsnivå: 1
Lätt tårtbotten
Ingredienser:
•4 ägg
2 matskedar varmt vatten
50 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
•1 nypa salt
100 g socker
100 g mjöl
100 g potatismjöl
2 strukna teskedar bakpulver
Övrigt:
28 cm rund springbakform, svart, bot-
ten täckt med bakplåtspapper
Beskrivning:
Separera äggen. Rör ihop äggulorna
med varmt vatten, 50 g socker, vanilj-
socker och salt. Vispa äggvitorna tillsam-
mans med 100 g socker till hårt skum.
Sikta ihop mjöl, potatismjöl och bakpul-
ver.
Blanda försiktigt samman äggvitorna och
äggulorna. Rör sedan försiktigt ner mjöl-
blandningen. Häll smeten i bakformen,
jämna till och sätt in i produkten.
Tid i produkten: 30 minuter
–Ugnsnivå: 3
Cheesecake
Ingredienser för botten:
150 g mjöl
70 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
•1 ägg
70 g rumstempererat smör
Ingredienser för ostkrämen:
•3 äggvitor
50 g russin
2 matskedar rom
750 g lättkvarg
•3 äggulor
200 g socker
Saft från en citron
200 g crème fraîche
SVENSKA 11
1 paket vaniljsåspulver, vaniljsmak (40
g eller motsvarande mängd pulver för
att göra pudding av 500 ml mjölk)
Övrigt:
Svart springbakform med 26 cm dia-
meter, smord
Beskrivning:
Sikta ned mjölet i en skål. Tillsätt resten
av ingredienserna och blanda ihop med
en elvisp. Ställ sedan degen i kylskåpet i
2 timmar.
Lägg cirka 2/3 av degen i den smorda
kakformen och gör små hål med en gaf-
fel.
Forma en ca. 3 cm hög kant av resten av
degen.
Vispa äggvitorna till hårt skum med en
elvisp. Tvätta russinen, låt dem torka väl,
droppa över rommen och låt dra in.
Häll lättkvarg, äggulorna, socker, citron-
saften, creme fraiche och puddingpulv-
ret i en skål och blanda ingredienserna
väl.
Vänd avslutningsvis försiktigt ner de vis-
pade äggvitorna och russinen i kvargs-
meten.
Tid i produkten: 85 minuter
–Ugnsnivå: 1
Botten för fruktkaka
Ingredienser:
200 g smör
200 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
•1 nypa salt
•3 ägg
300 g mjöl
1/2 paket bakpulver (ungefär 8 g)
125 g korinter
125 g russin
60 g hackade mandlar
60 g kanderat citronskal eller kanderat
apelsinskal
60 g hackade kanderade körsbär
70 g hela, skållade mandlar
Övrigt:
Svart springbakform, 24 cm i diameter.
Margarin för smörjning av formen
Ströbröd till formen
Beskrivning:
Lägg smör, socker, vaniljsocker och salt i
en skål och vispa ihop. Tillsätt sedan
äggen, ett åt gången, vispa igen. Blanda
mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
Rör också ner frukten i smeten.
Häll smeten i den förberedda formen
och dra upp smeten lite högre längs
kanten än i mitten. Garnera kanten och
mitten av kakan med hela, skållade
mandlar. Sätt in kakan i produkten.
Tid i produkten: 100 minuter
–Ugnsnivå: 1
Strösselkaka
Ingredienser för degen:
375 g mjöl
20 g jäst
150 ml ljummen mjölk
60 g socker
•1 nypa salt
•2 äggulor
75 g rumstempererat smör
Ingredienser för stekning:
200 g socker
200 g smör
1 tesked kanel
350 g mjöl
50 g hackade nötter
30 g smält smör
Beskrivning:
Sikta ned mjölet i en skål, gör ett hål i
mitten. Skär upp jästen, placera den i hå-
let, rör ned med mjölken och lite av mjö-
let från kanterna. Strö över lite mjöl och
låt jäsa på en varm plats tills mjölet som
strötts över börjar spricka.
Lägg socker, äggulor, smör och salt på
mjölkanten. Knåda alla ingredienser till
en smidig jäsdeg.
Låt degen jäsa på en varm plats till
ungefär dubbel storlek. Kavla sedan ut
degen och placera den på en smord
bakplåt och låt jäsa igen.
Lägg socker, smör och kanel i en skål
och rör ihop.
Tillsätt mjöl och nötter och knåda ihop
så att du kan göra en smuldeg.
Fördela smöret på den jästa degen och
fördela smuldegen jämnt över den.
Tid i produkten: 35 minuter
–Ugnsnivå: 3
12
www.husqvarna-electrolux.se
Flätad vetelängd
Ingredienser för degen:
750 g mjöl
30 g jäst
400 ml mjölk
10 g socker
15 g salt
•1 ägg
100 g rumstempererat smör
Ingredienser för garnering:
•1 äggula
lite mjölk
Beskrivning:
Sikta ned mjölet i en skål, gör ett hål i
mitten. Skär upp jästen, placera den i hå-
let, rör ner med mjölken, lite av sockret
och lite av mjölet från kanterna. Strö
över lite mjöl och låt jäsa på en varm
plats tills mjölet som strötts över börjar
spricka.
Tillsätt resten av sockret, saltet, ägget
och smöret på mjölkanten. Knåda alla in-
gredienser till en smidig jäsdeg.
Låt degen jäsa på en varm plats till
ungefär dubbel storlek.
Dela sedan upp den i tre lika stora deg-
stycken och rulla ut dem till längder Flä-
ta samman de tre längderna.
Täck sedan över och låt jäsa i ytterligare
en halvtimme. Pensla flätans yta med en
blandning av äggula och mjölk, och ställ
sedan in i produkten.
Tid i produkten: 50 minuter
–Ugnsnivå: 3
Fylld vetefläta
Ingredienser för degen:
650 g mjöl
20 g jäst
200 ml mjölk
40 g socker
•5 g salt
•5 äggulor
200 g rumstempererat smör
Ingredienser för fyllningen:
250 g hackade valnötter
20 g ströbröd
1 tsk mald ingefära
50 ml mjölk
60 g honung
30 g smält smör
20 ml rom
Ingredienser för garnering:
•1 äggula
lite mjölk
50 g flagade mandlar
Beskrivning:
Sikta ned mjölet i en skål, gör ett hål i
mitten. Skär upp jästen, placera den i hå-
let, rör ned med mjölken och lite av
sockret och mjölet från kanterna. Strö
över lite mjöl och låt jäsa på en varm
plats tills mjölet som strötts över börjar
spricka.
Tillsätt resten av sockret på mjölkanten.
Knåda alla ingredienser till en smidig jäs-
deg. Låt degen jäsa på en varm plats till
ungefär dubbel storlek.
Blanda ihop alla ingredienserna till fyll-
ningen. Dela degen i tre lika stora delar
och kavla ut till långa rektanglar. Fördela
en tredjedel av fyllningen på varje rek-
tangel och rulla sedan ihop degbitarna.
Gör en fläta av de tre degbitarna. Pensla
flätans yta med en blandning av äggula
och mjölk och strö sedan över flagad
mandel.
Tid i produkten: 55 minuter
–Ugnsnivå: 3
Tysk ringkaka
Ingredienser för botten:
500 g mjöl
1 litet paket torkad jäst (8 g torrjäst el-
ler 42 g färsk jäst)
80 g florsocker
150 g smör
•3 ägg
2 strukna teskedar salt
150 ml mjölk
70 g russin (dränk i 20 ml kirsch under
1 timme i förväg)
Ingredienser för garnering:
50 g hela, skållade mandlar
Beskrivning:
Lägg mjöl, torrjäst, florsocker, smör, ägg,
salt och mjölk i en skål och knåda till en
smidig jäsdeg. Täck över degen i skålen
och låt jäsa i 1 timme.
Knåda in de indränkta russinen i degen
för hand.
SVENSKA 13
Placera mandlarna individuellt i varje hå-
lighet i en smord och mjöltäckt gugel-
hupfform.
Forma sedan degen till en korv och pla-
cera den i gugelhupfformen. Täck över
och låt jäsa i ytterligare 45 minuter.
Tid i produkten: 60 minuter
–Ugnsnivå: 1
Savarinkaka
Ingredienser för degen:
350 g mjöl
1 litet paket torkad jäst (8 g torrjäst el-
ler 42 g färsk jäst)
75 g socker
100 g smör
•5 äggulor
•1/2 tesked salt
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
125 ml mjölk
Efter bakning:
375 ml vatten
200 g socker
100 ml plommonbrännvin eller 100 ml
apelsinlikör
Beskrivning:
Lägg mjöl, torrjäst, socker, smör, ägg-
ulor, salt, vaniljsocker och mjölk i en skål
och knåda till en smidig jäsdeg. Täck
över degen i skålen och låt jäsa i 1 tim-
me. Placera sedan degen i smord cirkel-
formad kakform och täck över igen för
jäsning i 45 minuter.
Tid i produkten: 35 minuter
–Ugnsnivå: 1
Efter bakning:
Koka upp vatten och socker och låt se-
dan svalna.
Tillsätt plommonbrännvin eller apelsinli-
kör till sockervattnet och rör ihop.
När kakan har kallnat, genomborra den
flera gånger med ett träspett och låt se-
dan blandningen sugas upp jämnt av ka-
kan.
Brownies
Ingredienser:
250 g vanlig choklad
250 g smör
375 g socker
2 paket vaniljsocker (ungefär 16 g)
•1 nypa salt
5 matskedar vatten
•5 ägg
375 g valnötter
250 g mjöl
•1 tesked bakpulver
Beskrivning:
Bryt chokladen i stora bitar och smält i
ett vattenbad.
Vispa ihop smör, socker, vaniljsocker,
salt och vatten. Tillsätt äggen och den
smälta chokladen.
Grovhacka valnötterna, blanda dem med
mjölet och bakpulvret, och rör ner i
chokladsmeten.
Täck en djup bakplåt med bakplåtspap-
per, häll ut smeten ovanpå och jämna ut.
Tid i produkten: 50 minuter
–Ugnsnivå: 3
Efter bakning:
Låt svalna. Avlägsna bakplåtspapperet
och skär i fyrkanter.
Muffins
Ingredienser:
150 g smör
150 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
•1 nypa salt
skal från en ovaxad citron
•2 ägg
50 ml mjölk
25 g potatismjöl
225 g mjöl
10 g bakpulver
1 burk surkörsbär (375 g)
225 g grovhackad choklad
Övrigt:
Pappersformer, cirka 7 cm i diameter
Beskrivning:
Vispa samman smör, socker, vaniljsocker,
salt och skal från en ovaxad citron. Till-
sätt ägg och vispa ihop igen.
Blanda potatismjöl, mjöl och bakpulver
och rör ner i smeten tillsammans med
mjölken.
Låt surkörsbären rinna av och rör ner i
smeten tillsammans med chokladbitarna.
14
www.husqvarna-electrolux.se
Häll smeten i pappersformarna, sätt for-
marna på en bakplåt och ställ i produk-
ten. Använd muffinsplåt om möjligt.
Tid i produkten: 40 minuter
–Ugnsnivå: 3
Krämig äppelpaj
Ingredienser:
2 skivor schweizisk smördeg (kvadra-
tiskt utrullad)
50 g malda hasselnötter
1,2 kg äpplen
•3 ägg
300 ml grädde
70 g socker
Beskrivning:
Lägg smördegen på en välsmord bak-
plåt och stick hål över hela botten med
en gaffel. Sprid ut hasselnötterna jämnt
över smördegen. Skala och kärna ur
äpplena och skär dem i 12 skivor. Sprid
ut skivorna jämnt på smördegen. Vispa
ihop ägg, grädde socker och vaniljsocker
ordentligt och häll ut över äpplena.
Tid i produkten: 45 minuter
–Ugnsnivå: 1
Morotskaka (version 1)
Ingredienser för smeten:
150 ml solrosolja
100 g farinsocker
•2 ägg
75 g sirap
175 g mjöl
1 tesked kanel
1/2 tesked malen ingefära
•1 tesked bakpulver
200 g fint rivna morötter
75 g sultanrussin
25 g riven kokosnöt
Ingredienser för glasyren:
50 g smör
150 g cream cheese
40 g sockerkristaller
malna hasselnötter
Övrigt:
Rund springbakform med 22 cm dia-
meter, smord
Beskrivning:
Vispa ihop solrosolja, farinsocker, ägg
och sirap. Rör ner resten av ingredien-
serna till smeten.
Häll smeten i den smorda bakformen.
Tid i produkten: 55 minuter
–Ugnsnivå: 3
Efter bakning:
Rör ihop smör, cream cheese och sock-
erkristaller (vid behov kan lite mjölk till-
sättas för att göra glasyren bredbar).
Bred ut glasyren över kakan när denna
har svalnat och strö ut malen hasselnöt
ovanpå.
Morotskaka (version 2 - schwei-
ziskt recept)
Ingredienser för smeten:
•4 äggvitor
•1 nypa salt
80 g florsocker
120 g socker
200 g fint rivna morötter
200 g finmalen mandel
1 citron, juice och rivet skal
1 matsked körsbärslikör
1/2 tesked kanel
60 g mjöl
•1/2 tesked bakpulver
Ingredienser för glasyren:
150 g florsocker
1 matsked körsbärslikör
12 morötter i marsipan som dekora-
tion
malna hasselnötter
Övrigt:
Kaka i kakform med 26 cm diameter,
smord och botten klädd med bakplåt-
spapper.
Beskrivning:
Vispa äggvitorna med salt till hårt skum,
tillsätt florsockret och vispa till en fast
äggvita. Blanda äggula och socker till en
smet och tillsätt de andra ingredienser-
na. Tillsätt en fjärdedel av den vispade
äggvitan i äggulan och blanda sedan för-
siktigt resten av den vispade äggvitan
med smeten. Häll degen i den förbered-
da bakformen och släta till.
Tid i produkten: 55 minuter
–Ugnsnivå: 3
SVENSKA 15
Efter bakning:
Låt kakan svalna. Vi rekommenderar att
förberedelsearbetet görs en till två da-
gar i förväg och hålls täckt i kylskåpet.
Gör glasyren genom att blanda florsock-
ret med körsbärslikören. Tillsätt vid be-
hov vatten. Täck kakan med glasyren och
dekorera med morötter i marsipan.
Mandelkaka
Ingredienser för smeten:
•5 ägg
200 g socker
100 g marsipan
200 ml olivolja
450 g mjöl
1 matsked kanel
1 paket bakpulver (ungefär 15 g)
50 g hackade pistaschmandlar
125 g finhackad mandel
300 ml mjölk
Ingredienser för glasyren:
200 g aprikosmarmelad
5 matskedar florsocker
1 tesked kanel
2 matskedar varmt vatten
flagad mandel
Övrigt:
28 cm springbakform
Beskrivning:
Vispa ihop ägg, socker och marsipan i 5
minuter. Tillsätt sedan långsamt olivoljan
till äggsmeten.
Sikta ihop mjöl, kanel och bakpulver, och
blanda sedan ner de hackade pistasch-
mandlarna och den malda mandeln i
mjölet. Rör sedan försiktigt ner äggsme-
ten i mjölken.
Häll ut i bakformen, vars botten har be-
strötts med ströbröd.
Tid i produkten: 70 minuter
–Ugnsnivå: 2
Efter bakning:
Värm aprikosmarmeladen och bred se-
dan ut den på kakan med en pensel; låt
svalna. Rör ihop florsocker, kanel och
varmt vatten, och bred sedan ut det på
kakan. Strö sedan flagad mandel direkt
på kakans glaserade yta.
Frukttarte
Ingredienser för degen:
200 g mjöl
•1 nypa salt
125 g smör
•1 ägg
50 g socker
50 ml kallt vatten
Ingredienser för fyllningen:
Frukt beroende på säsong (400 g äpp-
len, persikor, surkörsbär, etc.)
90 g finhackad mandel
•2 ägg
100 g socker
90 g rumstempererat smör
Övrigt:
Quiche-form med 28 cm diameter,
smord
Beskrivning:
Sikta mjölet i en skål, blanda salt och
smör skuret i små bitar med mjölet. Till-
sätt sedan ägg, socker och kallt vatten,
och knåda till en deg.
Låt degen svalna i kylskåpet i 2 timmar.
Kavla ut den kylda degen, placera i den
smorda quiche-formen och stick hål med
en gaffel. Rengör och kärna ur frukten
och lägg ut den i små bitar eller skivor
på degen. Lägg malen mandel, ägg,
socker och rumstempererat smör i en
skål och vispa tills det blir pösigt. Häll se-
dan ut det ovanpå frukten och jämna till.
Tid i produkten: 50 minuter
–Ugnsnivå: 1
Mormors äppelkaka
Ingredienser:
250 g smör
250 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
•1 nypa salt
100 g marsipan
•5 ägg
500 g mjöl
1 paket bakpulver (ungefär 15 g)
1 påse pepparkakskryddor (cirka 20 g)
50 g kakaopulver
150 ml rött vin
16
www.husqvarna-electrolux.se
1,2 kg äpplen
Beskrivning:
Lägg smör, socker, vaniljsocker och salt i
en skål och vispa tills det är pösigt. Till-
sätt marsipan i små bitar och vispa ihop
till en jämn deg. Tillsätt äggen, ett i ta-
get, och vispa tills det är pösigt. Tillsätt
mjöl, bakpulver, pepparkakskryddor och
kakaopulver till blandningen. Rör i rött
vin. Lägg degen i en djup bakplåt täckt
med bakplåtspapper och jämna till. Ska-
la och kärna ur äpplena och skär dem i
0,5 cm tjocka skivor. Plommonpuré:
Lägg skivorna ovanpå degen och fyll äp-
pelhålen med plommonpuré. Sätt sedan
in i produkten.
Tid i produkten: 50 minuter
–Ugnsnivå: 3
Låt kakan svalna och ta bort bakplåt-
spapperet.
Glasyr:
250 ml äppeljuice
1 paket gelatin
Låt kakan svalna och ta bort bakplåt-
spapperet.
Blanda till glasyren med äppeljuicen och
gelatinet och pensla över kakan.
1.7 Pizza/Paj/Bröd
Pizza
Ingredienser för degen:
14 g jäst
200 ml vatten
300 g mjöl
•3 g salt
1 msk matolja
Ingredienser för fyllningen:
1/2 liten burk tomater, hackade (200 g)
200 g ost, riven
100 g salami
100 g kokt skinka
150 g svamp (på burk)
150 g fetaost
•oregano
Övrigt:
•Bakplåt, smord
Beskrivning:
Smula sönder jästen i en skål och lös
upp den i vattnet. Blanda mjölet och sal-
tet och blanda ner det i skålen tillsam-
mans med oljan.
Knåda ingredienserna till en smidig deg
som släpper från skålens kanter. Täck
därefter över degen och låt den jäsa på
en varm plats till dubbel storlek.
Kavla ut degen och placera den på den
smorda bakplåten. Stick hål i botten
med en gaffel.
Lägg på ingredienserna till fyllningen i
tur och ordning.
Tid i produkten: 25 minuter
–Nivåer: 1
Örtfylld pirog
Ingredienser för degen:
300 g mjöl
20 g jäst
125 ml mjölk
•1 ägg
50 g smör
•3 g salt
Ingredienser för fyllningen:
750 g lök
250 g bacon
•3 ägg
250 g crème fraîche
125 ml mjölk
•1 tsk salt
1/2 tsk malen peppar
Beskrivning:
Sikta ned mjölet i en skål, gör ett hål i
mitten.
Skär upp jästen och lägg i hålet. Blanda
med mjölken och lite mjöl från kanterna.
Strö mjöl över degen och lämna på en
varm plats för jäsning tills det utströdda
mjölet börjar spricka.
Lägg ägget och smöret på mjölkanten.
Knåda alla ingredienser till en smidig jäs-
deg.
Låt degen jäsa på en varm plats till
ungefär dubbel storlek.
Skala löken, dela den i fyra delar och ski-
va den tunt under tiden.
Tärna bacon och tillaga försiktigt med
löken utan att bryna. Låt svalna.
Kavla ut degen och lägg den på en
smord bakplåt, nagga botten med en
gaffel och tryck upp kanterna. Låt jäsa
igen.
SVENSKA 17
Rör ihop ägg, crème fraîche, mjölk, salt
och peppar. Tillsätt avsvalnade löken
och baconet i degblandningen. Häll
blandningen över allt och jämna till.
Tid i produkten: 45 minuter
–Nivåer: 1
Quiche Lorraine
Ingredienser för degen:
200 g mjöl
•2 ägg
100 g smör
•1/2 tesked salt
lite peppar
1 nypa muskotnöt
Ingredienser för fyllningen:
150 g riven ost
200 g kokt skinka eller magert bacon
•2 ägg
250 g gräddfil
salt, peppar och muskotnöt
Övrigt:
Svart bakform, smord, 28 cm diameter
Beskrivning:
Lägg mjöl, smör, ägg och kryddor i en
skål och rör ihop till en jämn deg. Låt de-
gen stå i kylskåpet i några timmar.
Kavla sedan ut degen och lägg den i en
smord svart bakform. Nagga botten
med en gaffel.
Fördela skinka eller bacon på degen.
Blanda ägg, gräddfil och kryddor till fyll-
ningen. Tillsätt sedan ost.
Häll fyllningen över köttet.
Tid i produkten: 40 minuter
–Nivåer: 1
Getostpaj
Ingredienser för degen:
125 g mjöl
60 ml olivolja
•1 nypa salt
3 - 4 matskedar kallt vatten
Ingredienser för fyllningen:
1 msk olivolja
•2 lökar
•salt och peppar
1 tsk hackad timjan
125 g ricotta
100 g getost
2 msk oliver
•1 ägg
60 ml grädde
Övrigt:
Svart bakform, smord, 28 cm diameter
Beskrivning:
Lägg mjöl, olivolja och salt i en skål och
blanda tills smeten liknar ströbröd. Till-
sätt vatten och knåda till en deg. Låt de-
gen stå i kylskåpet i några timmar.
Kavla sedan ut degen och lägg den i en
smord svart bakform. Nagga botten
med en gaffel.
Häll 1 msk olivolja i en stekpanna. Skala
löken, skär den i tunna skivor och fräs i
oljan under lock i cirka 30 minuter. Kryd-
da med salt och peppar och blanda i 1/2
tsk hackad persilja.
Låt löken svalna något, sprid sedan ut
den på degen.
Bred sedan ut ricotta och getost ovanpå
och sprid ut oliverna. Strö 1/2 tsk hackad
timjan överst.
Blanda äggen och grädden till fyllning-
en. Häll ut fyllningen över formen.
Tid i produkten: 45 minuter
–Nivåer: 1
Ostpaj
Ingredienser:
1,5 skivor schweizisk smördeg (kvadra-
tiskt utrullad)
500 g riven ost
200 ml grädde
100 ml mjölk
•4 ägg
salt, peppar och muskotnöt
Beskrivning:
Placera degen på en välsmord bakplåt.
Stick hål över hela degen med en gaffel.
Fördela osten jämnt på degen. Blanda
grädde, mjölk och ägg och krydda med
salt, peppar och muskot. Rör om ordent-
ligt och häll ut över osten.
Tid i produkten: 40 minuter
–Nivåer: 2
Fetaostfylld pirog
Ingredienser:
18
www.husqvarna-electrolux.se
400 g fetaost
•2 ägg
3 msk hackad slätbladig persilja
svartpeppar
80 ml olivolja
375 g filodeg
Beskrivning:
Blanda ihop fetaost, ägg, persilja och
peppar. Täck filodegen med en fuktig
tygbit så att den inte torkar. Pensla varje
blad med lite olja och lägg 4 blad på
varandra.
Skär i 4 remsor, cirka 7 cm per remsa.
Placera 2 rågade matskedar fetabland-
ning i ett hörn av varje remsa och vik
ihop den diagonalt till en triangel.
Lägg uppochned på en bakplåt och
pensla med olja.
Tid i produkten: 25 minuter
–Nivåer: 3
Franskbröd
Ingredienser:
1 000 g mjöl
40 g färsk jäst eller 20 g torrjäst
650 ml mjölk
15 g salt
Övrigt:
Bakplåt, smord eller täckt med bak-
plåtspapper
Beskrivning:
Lägg mjöl och salt i en stor skål. Lös upp
jästen i ljummen mjölk och tillsätt den i
mjölet. Knåda alla ingredienser till en
smidig deg. Beroende på mjölets kvali-
tet kan lite mer mjölk behöva tillsättas
för att degen ska bli smidig.
Låt degen jäsa till dubbel storlek.
Skär degen i två delar, forma två långa
limpor och placera dem på smord eller
bakplåtspappersklädd bakplåt.
Låt bröden jäsa igen till knappt dubbla
storleken.
Strö lite mjöl över före bakningen och
skär med en skarp kniv minst 1 cm djupt,
3 - 4 gånger diagonalt över brödet.
Tid i produkten: 55 minuter
–Nivåer: 2
För ångugnar: häll 200 ml vatten i lå-
dan
Lantbröd
Ingredienser:
500 g vetemjöl
250 g rågmjöl
15 g salt
1 litet paket torrjäst
250 ml vatten
250 ml mjölk
Övrigt:
Bakplåt, smord eller täckt med bak-
plåtspapper
Beskrivning:
Lägg vetemjöl, rågmjöl, salt och torrjäst i
en stor skål.
Blanda vatten, mjölk och salt och rör ner
i mjölet. Knåda alla ingredienser till en
smidig deg. Låt degen jäsa till dubbel
storlek.
Forma degen till en lång limpa och pla-
cera den på smord eller bakpappersbe-
klädd bakplåt.
Låt brödet jäsa med ungefär hälften av
sin volym. Strö ut lite mjöl före bakning-
en.
Tid i produkten: 60 minuter
–Nivåer: 2
För ångugnar: häll 300 ml vatten i lå-
dan
Piroger (30 små bitar)
Ingredienser för degen:
250 g speltmjöl
250 g smör
250 g lättkvarg
•salt
Ingredienser för fyllningen:
1 litet vitkålshuvud (400 g)
50 g bacon
2 msk skirat smör
salt, peppar och muskotnöt
3 msk gräddfil
•2 ägg
Övrigt:
Bakplåt med bakplåtspapper
Beskrivning:
Knåda speltmjöl, smör, lättkvarg och lite
salt till en deg och lägg i kylskåpet.
Skär vitkålen i fina strimlor. Tärna bacon
och stek i det skirade smöret. Tillsätt kå-
SVENSKA 19
len och fräs tills den är mjuk. Krydda
med salt, peppar och muskot och blanda
med gräddfilen.
Fortsätt att bräsera tills all lös vätska har
avdunstat.
Hårdkoka äggen, kyl dem och tärna
dem. Blanda ner i kålen och låt svalna.
Kavla ut degen och skär ut cirklar med
8 cm diameter.
Lägg lite fyllning i mitten av varje cirkel
och vik över. Försegla kanterna genom
att trycka till med en gaffel.
Placera pirogerna på en bakplåt täckt
med bakplåtspapper och pensla med
äggula.
Tid i produkten: 20 minuter
–Nivåer: 3
1.8 Ugnsrätter/Gratänger
Lasagne
Ingredienser för köttsåsen:
100 g bacon
•1 lök
•1 morot
100 g selleri
2 msk olivolja
400 g blandfärs
100 ml köttbuljong
1 burk krossade tomater (cirka 400 g)
oregano, timjan, salt och peppar
Ingredienser för bechamelsåsen:
75 g smör
50 g mjöl
600 ml mjölk
salt, peppar och muskotnöt
Blandas med:
3 matskedar smör
250 g gröna lasagneplattor
50 g riven parmesan
50 g mild ost, riven
Beskrivning:
Skär bort brosk och svål från fläsket med
en vass kniv och skär i små tärningar.
Skala lök och morot, putsa sellerin och
skär allt i små tärningar.
Hetta upp oljan i en stekgryta, lägg i
fläskköttet och de tärnade grönsakerna
och stek under omrörning.
Tillsätt köttfärsen gradvis och stek under
omrörning för att bryta upp och deglase-
ra köttbuljongen. Sjud köttsåsen med to-
materna, kryddorna, salt och peppar på
svag värme under lock i ca. 30 minuter.
Gör under tiden bechamelsåsen: Smält
smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och
värm tills det är gyllene under oavbruten
omrörning. Tillsätt mjölken lite i taget
under ständig omröring. Krydda såsen
med salt, peppar och muskotnöt, sjud
utan lock ca. 10 minuter.
Smörj en stor fyrkantig gratängform med
1 matsked smör. Lägg i flera skikt lasag-
neplattor, köttsås, bechamelsås och ost-
blandning i formen. Översta skiktet ska
bestå av bechamelsås med ost över.
Lägg resterande smör i klickar ovanpå la-
sagnen.
Tid i produkten: 55 minuter
–Ugnsnivå: 1
Cannelloni
Ingredienser för fyllningen:
50 g hackad lök
30 g smör
350 g hackad bladspenat
100 g crème fraîche
200 g färsk tärnad lax
200 g tärnad abborre
150 g räkor
150 g kött av musslor
salt, peppar
Ingredienser för bechamelsåsen:
75 g smör
50 g mjöl
600 ml mjölk
salt, peppar och muskotnöt
Blandas med:
1 paket cannelloni
50 g riven parmesan
150 g ost, riven
40 g smör
Beskrivning:
Lägg hackad lök och smör i en kastrull
och tillaga på svag värme tills löken är
genomskinlig. Tillsätt hackad bladspenat
och värm svagt en kort stund. Tillsätt crè-
me fraîche, rör ihop och låt svalna.
Gör under tiden bechamelsåsen: Smält
smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och
värm tills det är gyllene under oavbruten
omrörning. Tillsätt mjölken lite i taget
20
www.husqvarna-electrolux.se
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

HUSQVARNA-ELECTROLUX QCE5745X Recipe book

Typ
Recipe book