Electrolux EOC5951AAX Recipe book

Typ
Recipe book
.................................................. ...............................................
SV INBYGGNADSUGN RECEPTBOK
I menyn Recept är maträtterna indelade i
olika kategorier:
•Gris/Kalv
•Nöt/Vilt/Lamm
•Fågel
•Fisk
mjuk kaka
•Pizza/Paj/Bröd
Ugnsrätter/Gratänger
AUTOMATISKA PROGRAM
Dessa 3 automatiska program ger optimala
inställningar för alla slags kött eller andra
recept:
Köttprogram med Vikt automatisk - den-
na funktion beräknar automatiskt tillag-
ningstiden. För att använda den måste
matens vikt matas in.
Köttprogram med Matlagningstermome-
ter automatisk - denna funktion beräknar
automatiskt tillagningstiden. För att an-
vända den måste innertemperaturen ma-
tas in. En ljudsignal hörs när programmet
är klart.
Automatiska recept - denna funktion an-
vänder fördefinierade värden för en ma-
trätt. Förbered maträtten enligt receptet i
denna bok.
Vikt automatisk -rätter
Grisstek
Kalvstek
Engelsk rostbiff
Viltstek
Lammstek
Hel kyckling
Kalkon, hel
Hel anka
Hel gås
Matlagningstermometerprogram
maträtter
Stek av gris
Ryggbiff
Rostbiff
Stek av vilt
Matlagningstermometerprogram
maträtter
Lammstek, rosa
Benfri kyckling
Hel fisk
GRIS/KALV
Grisstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mellan
800 och 3 000 g.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak och lägg det i en
ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan
vätska; botten bör vara täckt till ett djup av
20–40 mm.
Ugnsnivå: 2
Stek av gris
Inställningar:
Automatisk matlagningstermometer, kärn-
temperatur 70 °C.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak, sätt i matlag-
ningstermometern och lägg i en ugnsfast
form.
Ugnsnivå: 2
Fläsklägg
Ingredienser:
1 baklägg av fläsk 0,8 - 1,2 kg
2 msk matolja
•1 tsk salt
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk basilika
1 liten burk skivade champinjoner (280 g)
soppgrönsaker (morot, purjolök, selleri,
persilja)
•vand
Beskrivning:
Skär i svålen runtom hela fläskläggen. Blan-
da olja, salt, paprika och basilika och sprid
ut över fläskläggen. Lägg fläskläggen i en
ugnspanna och strö ut champinjonerna
över den. Tillsätt soppgrönsaker och vat-
2
www.electrolux.com
ten; botten bör vara täckt till ett djup av 10
- 15 mm.
Tid i ugnen: 160 minuter
Ugnsnivå: 2
Fläskbog
Ingredienser:
1,5 kg fläskbog med skinn, från unggris
•salt
peppar
2 msk olivolja
150 g fint skuren selleri
1 purjolök, skivad
1 liten burk tomater, finhackade (400 g)
250 ml grädde
2 vitlöksklyftor, skalade och krossade
färsk rosmarin och timjan
Beskrivning:
Skär rutor i skinnet med en vass kniv. Kryd-
da med salt och peppar och bryn på alla si-
dor med olivolja i en stekpanna. Fräs selleri
och purjolök med lite olja, lägg i ugnsform,
tillsätt sedan tomater, grädde, vitlöksklyftor,
rosmarin och timjan. Rör om och lägg
fläskbogen ovanpå. Sätt in i ugnen.
Tid i ugnen: 130 minuter
Ugnsnivå: 2
Kalvstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mellan
800 och 3 000 g.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak och lägg det i en
ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan
vätska; botten bör vara täckt till ett djup av
10–20 mm. Täck över med ett lock.
Ugnsnivå: 2
Kalvlägg
Ingredienser:
1 baklägg av kalv 1,5 - 2 kg
4 skivor kokt skinka
2 msk matolja
•1 tsk salt
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk basilika
1 liten burk skivade champinjoner (280 g)
soppgrönsaker (morot, purjolök, selleri,
persilja)
•vatten
Beskrivning:
Skär 8 snitt på längden runtom hela kalv-
läggen. Skär fyra skivor av kokt skinka i
halvor och placera i snitten. Blanda olja,
salt, paprika och basilika och sprid ut över
kalvläggen. Lägg kalvläggen i en ugnspan-
na och strö ut champinjonerna över den.
Tillsätt soppgrönsaker och vatten till kalv-
läggen; botten bör vara täckt till ett djup av
10 - 15 mm.
Tid i ugnen: 160 minuter
Ugnsnivå: 2
Ossobuco
Ingredienser:
•4 msk smör för bryning
4 kalvläggsskivor, cirka 3 - 4 cm tjocka
(skurna på tvären i förhållande till benen)
4 medelstora morötter, skurna i små tär-
ningar
4 stjälkar selleri, skurna i små tärningar
1 kg mogna tomater, skalade, halverade,
urkärnade och tärnade
1 knippe persilja, sköljd och grovhackad
•4 matskedar smör
2 msk mjöl för panering
6 msk olivolja
250 ml vitt vin
250 ml köttbuljong
3 medelstora lökar, skalade och finhack-
ade
3 vitlöksklyftor, skalade och tunt skivade
1/2 tsk vardera av timjan och oregano
•2 lagerblad
2 kryddnejlikor
salt, nymalen svartpeppar
Beskrivning:
Smält 4 matskedar smör i en ugnspanna
och fräs grönsakerna i den. Tag ut grönsa-
kerna ur pannan.
Skölj av kalvläggsskivorna, torka, krydda
och täck dem sedan med mjölet. Skaka av
överblivet mjöl. Hetta upp olivoljan och bryn
skivorna på medelhög värme tills de är gyl-
lenbruna. Tag ur köttet och häll av överbli-
ven olivolja.
SVENSKA 3
Deglasera köttsaften i ugnspannan med
250 ml vin, häll över i en kastrull och låt sju-
da en stund. Tillsätt 250 ml köttbuljong
samt persilja, timjan, oregano och tärnade
tomater. Krydda med salt och peppar. Låt
sedan koka upp igen.
Lägg grönsakerna i en ugnsform, lägg köt-
tet ovanpå och häll såsen över allting. Täck
ugnspannan med ett lock och ställ in i ug-
nen.
Tid i ugnen: 120 minuter
Ugnsnivå: 2
Fylld kalvstek
Ingredienser:
•1 småfranska
•1 ägg
•200 g köttfärs
•salt, peppar
1 hackad lök
hackad persilja
1 kg kalvbringa (med ficka utskuren)
soppgrönsaker (morot, purjolök, selleri,
persilja)
50 g bacon
250 ml vatten
Beskrivning:
Dränk in småfranskan i vatten och krama
sedan ur vattnet. Blanda sedan med ägg,
köttfärs, salt, peppar, hackad lök och per-
silja.
Krydda kalvbringan (med ficka utskuren)
och fyll fickan med köttfärsen. Sy sedan
igen öppningen.
Placera kalvbringan i en ugnspanna. Tillsätt
soppgrönsaker, bacon och vatten.
Tid i ugnen: 100 minuter
Ugnsnivå: 2
Köttfärslimpa
Ingredienser:
2 torra småfranskor
•1 lök
3 msk hackad persilja
•750 g blandfärs
•2 ägg
salt, peppar och paprika
•100 g baconskivor
Beskrivning:
Dränk in småfranskorna i vatten och krama
sedan ur vattnet. Skala och finhacka löken,
fräs den sedan och tillsätt hackad persilja.
Blanda färsen, äggen, de urkramade småf-
ranskorna och löken. Smaksätt med salt,
peppar och paprika. Placera på ett rek-
tangulärt stekfat och täck med baconski-
vor. Tillsätt lite vatten och ställ i ugnen.
Tid i ugnen: 70 minuter
Ugnsnivå: 2
NÖT/VILT/LAMM
Ryggbiff
Inställningar:
Automatisk matlagningstermometer. Inner-
temperatur för:
Röd inuti - 48 °C
Rosa - 58 °C
•Välstekt - 70 °C
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak, sätt i matlag-
ningstermometern och lägg i en ugnsfast
form.
Ugnsnivå: 2
Rostbiff
Inställningar:
Automatisk matlagningstermometer. Inner-
temperatur för:
Röd inuti - 50 °C
Rosa - 65 °C
•Välstekt - 70 °C
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak, sätt i matlag-
ningstermometern och lägg i en ugnsfast
form.
Ugnsnivå: 2
Engelsk rostbiff
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mellan
800 och 2 500 g.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak och lägg det i en
ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan
vätska; botten bör vara täckt till ett djup av
10–20 mm. Täck över med ett lock.
Ugnsnivå: 2
4
www.electrolux.com
Marinerad stek
För att göra marinaden:
•1 l vatten
500 ml vinäger
•2 tsk salt
15 pepparkorn
•15 enbär
5 lagerblad
2 knippen soppgrönsaker (morot, purjo-
lök, selleri, persilja)
Låt allting koka upp och låt sedan sval-
na.
1,5 kg stek
Häll marinaden över steken tills den är
täckt och låt den marineras i 5 dagar.
Ingredienser för stekning:
•salt
peppar
soppgrönsakerna från marinaden
Beskrivning:
Ta steken ur marinaden och torka den.
Krydda med salt och peppar och bryn på
alla sidor i en ugnspanna. Tillsätt soppgrön-
saker från marinaden.
Häll marinad i formen; botten bör vara täckt
till ett djup av 10 - 15 mm. Täck över ugns-
pannan med ett lock och ställ in i ugnen.
Tid i ugnen: 150 minuter
Ugnsnivå: 2
Stek av vilt
Inställningar:
Automatisk matlagningstermometer. Inner-
temperatur 70 °C.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak, sätt i matlag-
ningstermometern och lägg i en ugnsfast
form.
Ugnsnivå: 2
Viltstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mellan
1000 och 3 000 g.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak och lägg det i en
ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan
vätska; botten bör vara täckt till ett djup av
10–20 mm. Täck över med ett lock.
Ugnsnivå: 2
Harsadel
Ingredienser:
•2 harsadlar
6 enbär (krossade)
salt och peppar
30 g smält smör
125 ml gräddfil
soppgrönsaker (morot, purjolök, selleri,
persilja)
Beskrivning:
Gnid in harsadlarna med krossade enbär,
salt och peppar, och stryk på smält smör.
Lägg harsadlarna i en ugnspanna, häll
gräddfil över och lägg i soppgrönsakerna.
Tid i ugnen: 35 minuter
Ugnsnivå: 2
Kanin i senapssås
Ingredienser:
2 kaniner, 800 g vardera
salt och peppar
2 msk olivolja
2 grovhackade lökar
50 g tärnad bacon
2 matskedar mjöl
375 ml kycklingbuljong
125 ml vitt vin
1 tsk färsk timjan
125 ml grädde
2 msk Dijonsenap
Beskrivning:
Skär kaninerna i 8 lika stora bitar, smaksätt
med salt och peppar och bryn på alla sidor.
Tag ur kaninbitarna och bryn lök och ba-
con. Strö över mjöl och rör om. Rör i kyck-
lingbuljong, vitt vin och timjan, och låt koka
upp. Lägg i ugnsform.
Tillsätt grädde och Dijonsenap, lägg i köt-
tet, täck över med ett lock och ställ sedan
in i ugnen.
Tid i ugnen: 90 minuter
Ugnsnivå: 2
Vildsvin
För att göra marinaden:
SVENSKA 5
1,5 l rött vin
150 g rotselleri
150 g morötter
•2 lökar
5 lagerblad
5 kryddnejlikor
2 knippen soppgrönsaker (morot, purjo-
lök, selleri, persilja)
Låt allting koka upp och låt sedan sval-
na.
1,5 kg vildsvinsstek (bog)
Häll marinaden över steken tills den är
täckt och låt den marineras i 3 dagar.
Ingredienser för stekning:
•salt
peppar
soppgrönsakerna från marinaden
1 liten burk kantareller
Beskrivning:
Tag ut vildsvinssteken ur marinaden och
torka den. Smaksätt med salt och peppar
och bryn på alla sidor. Lägg i ugnsform.
Tillsätt kantareller och några av soppgrön-
sakerna ur marinaden.
Häll marinaden i ugnsformen; botten bör
vara täckt till ett djup av 10 - 15 mm. Täck
över med ett lock och ställ in i ugnen.
Tid i ugnen: 140 minuter
Ugnsnivå: 1
Lammstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mellan
800 och 3 000 g.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak och lägg det i en
ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan
vätska; botten bör vara täckt till ett djup av
10 - 30 mm.
Ugnsnivå: 2
Lammstek, rosa
Inställningar:
Automatisk matlagningstermometer. Inner-
temperatur 58 °C.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak, sätt i matlag-
ningstermometern och lägg i en ugnsfast
form.
Ugnsnivå: 2
Lammstek med ben
Ingredienser:
2,7 kg lammstek med ben
30 ml olivolja
•salt
peppar
3 vitlöksklyftor
1 knippe färsk rosmarin (eller 1 tsk tor-
kad)
•vatten
Beskrivning:
Skölj lammsteken och klappa den sedan
torr, gnid in olivolja och skär snitt i köttet.
Krydda med salt och peppar. Skala och
skiva vitlöksklyftorna, tryck sedan ner dem i
snitten i köttet tillsammans med rosmarink-
vistarna.
Lägg lammsteken i en ugnsform och tillsätt
vatten; botten bör vara täckt till ett djup av
10 - 15 mm.
Tid i ugnen: 165 minuter
Ugnsnivå: 2
FÅGEL
Hel kyckling
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mellan
800 och 2 000 g.
Beskrivning:
Lägg kycklingen i en ugnsfast form och
krydda efter smak. Vänd steken efter ca.
30 minuter. En påminnelse visas.
Ugnsnivå: 2
Kalkon, hel
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mellan
800 och 2 000 g.
Beskrivning:
Lägg kalkonen i en ugnsfast form och kryd-
da efter smak. Vänd steken efter ca. 30 mi-
nuter. En påminnelse visas.
Ugnsnivå: 1
Hel anka
Inställningar:
6
www.electrolux.com
Automatisk vikt. Inställning för vikter mellan
800 och 2 500 g.
Beskrivning:
Lägg ankan i en ugnsfast form och krydda
efter smak. Vänd steken efter ca. 30 minu-
ter. En påminnelse visas.
Ugnsnivå: 1
Hel gås
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mellan
900 och 4 500 g.
Beskrivning:
Lägg gåsen i en ugnsfast form och krydda
efter smak. Vänd steken efter ca. 30 minu-
ter. En påminnelse visas.
Ugnsnivå: 1
Benfri kyckling
Inställningar:
Automatisk matlagningstermometer, inner-
temperatur 75 °C.
Beskrivning:
Krydda kalkonbröstet (urbenat) efter smak,
sätt i matlagningstermometern och lägg i
en ugnsfast form.
Ugnsnivå: 2
Kycklinglår
Ingredienser:
4 Kycklinglår à 250 g
250 g crème fraîche
125 ml grädde
•1 tsk salt
1 tsk paprika
1 tsk curry
1/2 tsk peppar
250 g skivade burkchampinjoner
20 g majsstärkelse
Beskrivning:
Rengör kycklinglåren och lägg i en ugns-
form. Blanda ihop resten av ingredienserna
och häll över kycklinglåren.
Tid i ugnen: 55 minuter
Ugnsnivå: 2
Coq au Vin
Ingredienser:
1 kyckling
•salt
peppar
•1 msk mjöl
50 g skirat smör
500 ml vitt vin
500 ml kycklingbuljong
4 msk sojasås
1/2 knippe persilja
1 kvist timjan
•150 g tärnad bacon
250 g portobello, rengjorda och skurna i
fjärdedelar
12 schalottenlökar, skalade
2 vitlöksklyftor, skalade och krossade
Beskrivning:
Rengör kycklingen, krydda med salt och
peppar och strö över mjölet.
Värm det skirade smöret i en ugnspanna
på ringen och bryn kycklingen på alla sidor.
Häll i vitt vin, kycklingbuljong och sojasås
och koka upp.
Tillsätt persilja, timjan, tärnad bacon,
svamp, schalottenlök och vitlök.
Koka upp igen, täck över med ett lock och
ställ in i ugnen.
Tid i ugnen: 55 minuter
Ugnsnivå: 2
Stekt anka med apelsin
Ingredienser:
1 anka (1,6 – 2,0 kg)
•salt
peppar
3 apelsiner, skalade, urkärnade och tär-
nade
1/2 tesked salt
2 apelsiner för råsaftpressning
•150 ml sherry
Beskrivning:
Rengör ankan, krydda med salt och pep-
par och gnid in med apelsinskal.
Fyll ankan med saltade apelsintärningar
och sy ihop.
Placera ankan med bröstet nedåt i ugns-
pannan.
SVENSKA 7
Pressa ur saften ur apelsinerna, blanda
med sherryn och häll över ankan.
Ställ in ankan i ugnen. Vänd den efter
30 minuter (en signal hörs).
Tid i ugnen: 90 minuter
Ugnsnivå: 2
Fylld kyckling
Ingredienser:
1 kyckling, 1,2 kg (med krås)
1 msk matolja
•1 tsk salt
1/4 tsk paprika
50 g ströbröd
3–4 msk mjölk
1 hackad lök
1 knippe persilja, hackad
20 g smör
•1 ägg
salt och peppar
Beskrivning:
Rengör och torka kycklingen. Blanda olja,
salt och paprika och gnid in i kycklingen.
Fyllning: Blanda ströbröd och mjölk. Lägg
hackad lök, persilja och smör i en panna
och fräs. Finhacka hjärtat, levern och ma-
gen och tillsätt ett ägg. Blanda sedan ihop
allting och krydda med salt och peppar
Lägg kycklingen med bröstet nedåt i en
ugnspanna och ställ in i ugnen; vänd efter
30 minuter. (En signal hörs.)
Tid i ugnen: 90 minuter
Ugnsnivå: 2
FISK
Hel fisk
Inställningar:
Automatisk matlagningstermometer, kärn-
temperatur 65 °C.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak, sätt i matlag-
ningstermometern och lägg i en ugnsfast
form.
Ugnsnivå: 2
Ugnsbakad fiskfilé
Ingredienser:
600 - 700 g gös-, lax- eller havsforell-filé-
er
150 g riven ost
250 ml grädde
50 g ströbröd
•1 tsk dragon
hackad persilja
•salt, peppar
•citron
•smör
Beskrivning:
Skvätt citronjuice över fiskfiléerna och låt
marinera ett tag. Badda med hushållspap-
per för att ta bort överbliven juice. Salta och
peppra fiskfiléerna på båda sidor. Placera
sedan fiskfiléerna i en smord, ugnsfast
form.
Rör ihop riven ost, hackad persilja, dragon,
ströbröd och grädde. Fördela genast
blandningen över fiskfiléerna och klicka ut
smör på blandningen.
Tid i ugnen: 35 minuter
Ugnsnivå: 2
Ugnsrätt av torkad fisk
Ingredienser:
800 g torkad torsk
2 msk olivolja
•2 stora lökar
6 skalade vitlöksklyftor
2 purjolökar
6 röda paprikor
1/2 burk hackade tomater (200 g)
200 ml vitt vin
200 ml koklag
peppar, salt, timjan, oregano
Beskrivning:
Blötlägg den torkade torsken över natten.
Låt torsken rinna av nästa dag och lägg
den i en kastrull med vatten. Låt koka upp.
Flytta sedan kastrullen från värmen och låt
svalna.
Häll olivolja i en panna och hetta upp. Skala
och finhacka löken, skala och krossa vitlök-
sklyftorna, skiva och skölj purjolöken. Häll i
den heta oljan och fräs kort. Ta ur kärnhu-
sen ur paprikorna och skär i strimlor. Lägg
sedan paprikan i pannan tillsammans med
den hackade tomaten.
Tillsätt vitt vin och koklag och låt sjuda en
stund. Krydda med peppar, salt, timjan och
8
www.electrolux.com
oregano och låt sjuda i pannan i ytterligare
15 minuter.
Tag ut den kallnade torkade torsken ur
kastrullen och badda den torr med hus-
hållspapper. Avlägsna skinn, ben och alla
fenor. Skär fisken i tunna skivor och blanda
med grönsakerna i en ugnsfast form.
Tid i ugnen: 30 minuter
Ugnsnivå: 2
Fisk på saltbädd
Ingredienser:
en hel fisk, cirka 1,5 - 2 kg
2 ovaxade citroner
1 fänkålshuvud
4 kvistar färsk kyld timjan
•3 kg bergsalt
Beskrivning:
Rengör fisken och gnid in juicen från citro-
nerna.
Skär fänkålen i tunna skivor och stoppa
den i fisken tillsammans timjankvistarna.
Strö ut hälften av bergsaltet i en bakform
och lägg fisken ovanpå. Strö den andra
hälften av bergsaltet över fisken och tryck
ner det hårt.
Tid i ugnen: 55 minuter
Ugnsnivå: 2
Fylld bläckfisk
Ingredienser:
1 kg medelstor bläckfisk, rengjord
•1 stor lök
2 msk olivolja
90 g kokt långkornigt ris
4 msk pinjenötter
•4 msk korinter
2 msk hackad persilja
•salt, peppar
juice från en citron
4 msk olivolja
•150 ml vin
•500 ml tomatjuice
Beskrivning:
Gnid in bläckfisken intensivt med salt och
skölj sedan av under rinnande vatten.
Skala och finhacka löken och låt den svet-
tas med två matskedar olivolja tills den är
genomskinlig. Tillsätt långkornigt ris, pinje-
nötter, korinter och hackad persilja till löken
och krydda med salt, peppar och citronjui-
ce. Fyll bläckfisken löst med blandningen,
sy igen öppningen.
Häll fyra matskedar olivolja i en ugnspanna
och bryn bläckfisken på ringen. Tillsätt vin
och tomatjuice.
Täck ugnspannan med ett lock och ställ in i
ugnen.
Tid i ugnen: 60 minuter
Ugnsnivå: 2
Lax på grönsaksbädd
Ingredienser:
400 g potatis
2 knippen salladslök
2 vitlöksklyftor
1 liten burk hackade tomater (400 g)
4 laxfiléer
juice från en citron
salt och peppar
75 ml grönsaksbuljong
50 ml vitt vin
1 kvist färsk kyld rosmarin
•150 ml vin
1/2 knippe färsk kyld timjan
Beskrivning:
Skölj potatisen. Skala, skär i fjärdedelar och
koka i saltat vatten i 25 minuter, låt sedan
rinna av och skär i skivor.
Skölj och finhacka salladslöken. Skala vit-
löksklyftorna och skär i bitar. Blanda lök
och vitlök med den hackade tomaten.
Skvätt citronjuice över laxfiléerna och låt
dem marineras en stund. Torka sedan av
och smaksätt med salt peppar.
Blanda grönsaker och potatis och placera i
en smord ugnsfast form. Krydda och lägg
laxen överst.
Häll grönsaksbuljong och vitt vin över, sprid
ut rosmarin och timjan ovanpå.
Tid i ugnen: 35 minuter
Ugnsnivå: 2
Jansson Frestelse
Ingredienser:
•8 - 10 potatisar
•2 lökar
125 g ansjovisfiléer
SVENSKA 9
300 ml grädde
2 matskedar ströbröd
peppar
nyhackad timjan
•2 matskedar smör
Beskrivning:
Skölj potatisen, skala och skär i tunna
strimlor. Skala löken och skär i strimlor.
Smörj en ugnsfast bakform. Lägg en tred-
jedel av potatisen och löken i formen. Lägg
hälften av ansjovisfiléerna ovanpå, och täck
därefter med ytterligare en tredjedel av lö-
ken och potatisen. Sprid ut resten av an-
sjovisfiléerna ovanpå. Lägg överst resten av
löken och potatisen, och låt det översta
lagret bestå av potatis.
Peppra och sprid ut hackad timjan ovanpå.
Häll saltlaken från ansjovisfiléerna över
blandningen och tillsätt grädden. Sprid ut
ströbrödet och lägg små smörklickar ovan-
på.
Tid i ugnen: 60 minuter
Ugnsnivå: 2
MJUK KAKA
Citrontårta
Ingredienser för smeten:
250 g smör
200 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
•1 nypa salt
•4 ägg
150 g mjöl
150 g potatismjöl
1 struken tesked bakpulver
rivet skal av 2 citroner
Ingredienser för glasyren:
•125 ml citronsaft
100 g florsocker
Övrigt:
Fyrkantig bakform, 30 cm lång
Margarin för smörjning av formen
Ströbröd till formen
Tillagningstider kan ändras om kakformar
används vars mått skiljer sig från dem i häf-
tet.
Beskrivning:
Häll smör, socker, citronskal, vaniljsocker
och salt i en skål och vispa tills det är pö-
sigt. Tillsätt sedan äggen, ett åt gången,
vispa pösigt igen.
Rör samman mjöl, potatismjöl och bakpul-
ver och rör ner i smeten.
Häll smeten i den smorda och bröade for-
men, jämna till och sätt in formen i ugnen
Blanda citronsaft och florsocker efter
gräddningen. Lägg den bakade kakan på
aluminiumfolie.
Vik upp aluminiumfolien längs kakans sidor
så att glasyren inte rinner ut. Nagga kakan
och bred på glasyr med en pensel. Låt där-
efter kakan stå en stund för att suga upp
glasyren.
Tid i ugnen: 75 minuter
Ugnsnivå: 2
Sockerkaka
Ingredienser:
•5 ägg
•340 g socker
100 g smält smör
360 g mjöl
1 paket bakpulver (ungefär 15 g)
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
•1 nypa salt
200 ml kallt vatten
Övrigt:
28 cm rund springbakform, svart, botten
täckt med bakplåtspapper
Beskrivning:
Häll socker, ägg, vaniljsocker och salt i en
skål och vispa i 5 minuter eller tills det är
pösigt. Rör sedan ner det smälta smöret.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i
smeten.
Tillsätt slutligen kallt vatten och rör om väl.
Häll smeten i bakformen, jämna till och sätt
in i ugnen.
Tid i ugnen: 55 minuter
Ugnsnivå: 2
Lätt tårtbotten
Ingredienser:
•4 ägg
2 matskedar varmt vatten
50 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
•1 nypa salt
•100 g socker
10
www.electrolux.com
100 g mjöl
100 g potatismjöl
2 strukna teskedar bakpulver
Övrigt:
28 cm rund springbakform, botten täckt
med bakplåtspapper
Beskrivning:
Separera äggen. Rör ihop äggulorna med
varmt vatten, 50 g socker, vaniljsocker och
salt. Vispa äggvitorna tillsammans med 100
g socker till hårt skum.
Sikta ihop mjöl, potatismjöl och bakpulver.
Blanda försiktigt samman äggvitorna och
äggulorna. Rör sedan försiktigt ner mjöl-
blandningen. Häll smeten i bakformen, jäm-
na till och sätt in i ugnen.
Tid i ugnen: 30 minuter
Ugnsnivå: 3
Cheesecake
Ingredienser för botten:
150 g mjöl
70 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
•1 ägg
70 g rumstempererat smör
Ingredienser för ostkrämen:
3 äggvitor
50 g russin
2 matskedar rom
750 g lättkvarg
3 äggulor
200 g socker
Saft från en citron
200 g crème fraîche
1 paket senapspulver, vaniljsmak (40 g
eller motsvarande mängd pulver för att
göra pudding av 500 ml mjölk)
Övrigt:
Svart springbakform med 26 cm diame-
ter, smord
Beskrivning:
Sikta ned mjölet i en skål. Tillsätt resten av
ingredienserna och blanda ihop med en el-
visp. Ställ sedan degen i kylskåpet i 2 tim-
mar.
Lägg cirka 2/3 av degen i den smorda kak-
formen och gör små hål med en gaffel.
Forma en ca. 3 cm hög kant av resten av
degen.
Vispa äggvitorna till hårt skum med en el-
visp. Tvätta russinen, låt dem torka väl,
droppa över rommen och låt dra in.
Häll lättkvarg, äggulorna, socker, citronsaf-
ten, creme fraiche och puddingpulvret i en
skål och blanda ingredienserna väl.
Vänd avslutningsvis försiktigt ner de vispa-
de äggvitorna och russinen i kvargsmeten.
Tid i ugnen: 85 minuter
Ugnsnivå: 1
Botten för fruktkaka
Ingredienser:
200 g smör
•200 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
•1 nypa salt
•3 ägg
300 g mjöl
1/2 paket bakpulver (ungefär 8 g)
•125 g korinter
125 g russin
60 g hackade mandlar
60 g kanderat citronskal eller kanderat
apelsinskal
60 g hackade kanderade körsbär
70 g hela, skållade mandlar
Övrigt:
Svart springbakform, 24 cm i diameter.
Margarin för smörjning av formen
Ströbröd till formen
Beskrivning:
Lägg smör, socker, vaniljsocker och salt i
en skål och vispa ihop. Tillsätt sedan ägg-
en, ett åt gången, vispa igen. Blanda mjöl
och bakpulver och rör ner i smeten.
Rör också ner frukten i smeten.
Häll smeten i den förberedda formen och
dra upp smeten lite högre längs kanten än i
mitten. Garnera kanten och mitten av ka-
kan med hela, skållade mandlar. Sätt in ka-
kan i ugnen.
Tid i ugnen: 100 minuter
Ugnsnivå: 2
Strösselkaka
Ingredienser för degen:
375 g mjöl
20 g jäst
SVENSKA 11
150 ml ljummen mjölk
60 g socker
•1 nypa salt
2 äggulor
75 g rumstempererat smör
Ingredienser för stekning:
200 g socker
200 g smör
•1 tesked kanel
350 g mjöl
50 g hackade nötter
30 g smält smör
Beskrivning:
Sikta ned mjölet i en skål, gör ett hål i mit-
ten. Skär upp jästen, placera den i hålet,
rör ned med mjölken och lite av mjölet från
kanterna. Strö över lite mjöl och låt jäsa på
en varm plats tills mjölet som strötts över
börjar spricka.
Lägg socker, äggulor, smör och salt på
mjölkanten. Knåda alla ingredienser till en
smidig jäsdeg.
Låt degen jäsa på en varm plats till ungefär
dubbel storlek. Kavla sedan ut degen och
placera den på en smord bakplåt och låt
jäsa igen.
Lägg socker, smör och kanel i en skål och
rör ihop.
Tillsätt mjöl och nötter och knåda ihop så
att du kan göra en smuldeg.
Fördela smöret på den jästa degen och för-
dela smuldegen jämnt över den.
Tid i ugnen: 40 minuter
Ugnsnivå: 3
Flätad vetelängd
Ingredienser:
750 g mjöl
30 g jäst
400 ml ljummen mjölk
10 g socker
15 g salt
•1 ägg
100 g rumstempererat smör
Avsluta med:
•1 äggula
lite mjölk
Beskrivning:
Sikta ned mjölet i en skål, gör ett hål i mit-
ten. Skär upp jästen, placera den i hålet,
rör ner med mjölken, lite av sockret och lite
av mjölet från kanterna. Strö över lite mjöl
och låt jäsa på en varm plats tills mjölet
som strötts över börjar spricka.
Tillsätt resten av sockret på mjölkanten.
Knåda alla ingredienser till en smidig jäs-
deg. Låt degen jäsa på en varm plats till
ungefär dubbel storlek. Dela sedan upp
den i tre lika stora degstycken och rulla ut
dem till längder. Fläta samman de tre läng-
derna.
Täck sedan över och låt jäsa i ytterligare en
halvtimme. Pensla flätans yta med en
blandning av äggula och mjölk, och ställ
sedan in i ugnen.
Tid i ugnen: 45 minuter
Ugnsnivå: 3
Vitt bröd
Ingredienser för degen:
650 g mjöl
20 g jäst
200 ml mjölk
40 g socker
5 g salt
5 äggulor
200 g rumstempererat smör
Ingredienser för fyllningen:
250 g hackade valnötter
20 g ströbröd
1 tsk mald ingefära
50 ml mjölk
60 g honung
30 g smält smör
•20 ml rom
Ingredienser för garnering:
•1 äggula
lite mjölk
50 g flagade mandlar
Beskrivning:
Sikta ned mjölet i en skål, gör ett hål i mit-
ten. Skär upp jästen, placera den i hålet,
rör ned med mjölken och lite av sockret
och mjölet från kanterna. Strö över lite mjöl
och låt jäsa på en varm plats tills mjölet
som strötts över börjar spricka.
Tillsätt resten av sockret på mjölkanten.
Knåda alla ingredienser till en smidig jäs-
deg. Låt degen jäsa på en varm plats till
ungefär dubbel storlek.
Blanda ihop alla ingredienserna till fyllning-
en. Dela degen i tre lika stora delar och
12
www.electrolux.com
kavla ut till långa rektanglar. Fördela en
tredjedel av fyllningen på varje rektangel
och rulla sedan ihop degbitarna.
Gör en fläta av de tre degbitarna. Pensla
flätans yta med en blandning av äggula och
mjölk och strö sedan över flagad mandel.
Tid i ugnen: 55 minuter
Ugnsnivå: 3
Tysk ringkaka
Ingredienser för botten:
500 g mjöl
1 litet paket torkad jäst (8 g torrjäst eller
42 g färsk jäst)
80 g florsocker
150 g smör
•3 ägg
2 strukna teskedar salt
150 ml mjölk
70 g russin (dränk i 20 ml kirsch under 1
timme i förväg)
Ingredienser för garnering:
50 g hela, skållade mandlar
Beskrivning:
Lägg mjöl, torrjäst, florsocker, smör, ägg,
salt och mjölk i en skål och knåda till en
smidig jäsdeg. Täck över degen i skålen
och låt jäsa i 1 timme.
Knåda in de indränkta russinen i degen för
hand.
Placera mandlarna individuellt i varje hålig-
het i en smord och mjöltäckt gugelhupf-
form.
Forma sedan degen till en korv och placera
den i gugelhupfformen. Täck över och låt
jäsa i ytterligare 45 minuter.
Tid i ugnen: 60 minuter
Ugnsnivå: 2
Savarinkaka
Ingredienser för degen:
350 g mjöl
1 litet paket torkad jäst (8 g torrjäst eller
42 g färsk jäst)
75 g socker
100 g smör
5 äggulor
1/2 tesked salt
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
125 ml varm mjölk
Efter bakning:
375 ml vatten
•200 g socker
100 ml plommonbrännvin eller 100 ml
apelsinlikör
Beskrivning:
Lägg mjöl, torrjäst, socker, smör, äggulor,
salt, vaniljsocker och mjölk i en skål och
knåda till en smidig jäsdeg. Täck över de-
gen i skålen och låt jäsa i 1 timme. Placera
sedan degen i smord cirkelformad kakform
och täck över igen för jäsning i 45 minuter.
Tid i ugnen: 35 minuter
Ugnsnivå: 2
Efter bakning:
Koka upp vatten och socker och låt sedan
svalna.
Tillsätt plommonbrännvin eller apelsinlikör
till sockervattnet och rör ihop.
När kakan har kallnat, genomborra den fle-
ra gånger med ett träspett och låt sedan
blandningen sugas upp jämnt av kakan.
Brownies
Ingredienser:
250 g vanlig choklad
250 g smör
•375 g socker
2 paket vaniljsocker (ungefär 16 g)
•1 nypa salt
5 matskedar vatten
•5 ägg
375 g valnötter
250 g mjöl
•1 tesked bakpulver
Beskrivning:
Bryt chokladen i stora bitar och smält i ett
vattenbad.
Vispa ihop smör, socker, vaniljsocker, salt
och vatten. Tillsätt äggen och den smälta
chokladen.
Grovhacka valnötterna, blanda dem med
mjölet och bakpulvret, och rör ner i chok-
ladsmeten.
Täck en djup bakplåt med bakplåtspapper,
häll ut smeten ovanpå och jämna ut.
Tid i ugnen: 50 minuter
Ugnsnivå: 3
Efter bakning:
Låt svalna. Avlägsna bakplåtspapperet och
skär i fyrkanter.
SVENSKA 13
Muffins
Ingredienser:
150 g smör
150 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
•1 nypa salt
skal från en ovaxad citron
•2 ägg
50 ml mjölk
25 g potatismjöl
225 g mjöl
10 g bakpulver
1 burk surkörsbär (375 g)
225 g grovhackad choklad
Övrigt:
Pappersformer, cirka 7 cm i diameter
Beskrivning:
Vispa samman smör, socker, vaniljsocker,
salt och skal från en ovaxad citron. Tillsätt
ägg och vispa ihop igen.
Blanda potatismjöl, mjöl och bakpulver och
rör ner i smeten tillsammans med mjölken.
Låt surkörsbären rinna av och rör ner i
smeten tillsammans med chokladbitarna.
Häll smeten i pappersformarna, sätt for-
marna på en bakplåt och ställ i ugnen. An-
vänd muffinsplåt om möjligt.
Tid i ugnen: 30 minuter
Ugnsnivå: 3
Krämig äppelpaj
Ingredienser:
2 skivor schweizisk smördeg (kvadratiskt
utrullad)
50 g malda hasselnötter
1,2 kg äpplen
•3 ägg
300 ml grädde
70 g socker
Beskrivning:
Lägg smördegen på en välsmord bakplåt
och stick hål över hela botten med en gaf-
fel. Sprid ut hasselnötterna jämnt över
smördegen. Skala och kärna ur äpplena
och skär dem i 12 skivor. Sprid ut skivorna
jämnt på smördegen. Vispa ihop ägg,
grädde socker och vaniljsocker ordentligt
och häll ut över äpplena.
Tid i ugnen: 55 minuter
Ugnsnivå: 2
Morotskaka
Ingredienser för smeten:
150 ml solrosolja
100 g farinsocker
•2 ägg
75 g sirap
175 g mjöl
•1 tesked kanel
1/2 tesked malen ingefära
•1 tesked bakpulver
200 g fint rivna morötter
75 g sultanrussin
25 g riven kokosnöt
Ingredienser för glasyren:
50 g smör
150 g cream cheese
40 g sockerkristaller
malna hasselnötter
Övrigt:
Rund springbakform med 22 cm diame-
ter, smord
Beskrivning:
Vispa ihop solrosolja, farinsocker, ägg och
sirap. Rör ner resten av ingredienserna till
smeten.
Häll smeten i den smorda bakformen.
Tid i ugnen: 55 minuter
Ugnsnivå: 2
Efter bakning:
Rör ihop smör, cream cheese och sockerk-
ristaller (vid behov kan lite mjölk tillsättas för
att göra glasyren bredbar).
Bred ut glasyren över kakan när denna har
svalnat och strö ut malen hasselnöt ovan-
på.
Mandelkaka
Ingredienser för smeten:
•5 ägg
•200 g socker
100 g marsipan
200 ml olivolja
450 g mjöl
•1 matsked kanel
1 paket bakpulver (ungefär 15 g)
50 g hackade pistaschmandlar
14
www.electrolux.com
125 g finhackad mandel
300 ml mjölk
Ingredienser för glasyren:
200 g aprikosmarmelad
•5 matskedar florsocker
•1 tesked kanel
2 matskedar varmt vatten
•flagad mandel
Övrigt:
•28 cm springbakform
Beskrivning:
Vispa ihop ägg, socker och marsipan i 5
minuter. Tillsätt sedan långsamt olivoljan till
äggsmeten.
Sikta ihop mjöl, kanel och bakpulver, och
blanda sedan ner de hackade pistasch-
mandlarna och den malda mandeln i mjö-
let. Rör sedan försiktigt ner äggsmeten i
mjölken.
Häll ut i bakformen, vars botten har be-
strötts med ströbröd.
Tid i ugnen: 70 minuter
Ugnsnivå: 2
Efter bakning:
Värm aprikosmarmeladen och bred sedan
ut den på kakan med en pensel; låt svalna.
Rör ihop florsocker, kanel och varmt vat-
ten, och bred sedan ut det på kakan. Strö
sedan flagad mandel direkt på kakans gla-
serade yta.
Frukttarte
Ingredienser för degen:
200 g mjöl
•1 nypa salt
125 g smör
•1 ägg
50 g socker
50 ml kallt vatten
Ingredienser för fyllningen:
Frukt beroende på säsong (400 g äpp-
len, persikor, surkörsbär, etc.)
90 g finhackad mandel
•2 ägg
100 g socker
90 g rumstempererat smör
Övrigt:
Quiche-form med 28 cm diameter,
smord
Beskrivning:
Sikta mjölet i en skål, blanda salt och smör
skuret i små bitar med mjölet. Tillsätt sedan
ägg, socker och kallt vatten, och knåda till
en deg.
Låt degen svalna i kylskåpet i 2 timmar.
Kavla ut den kylda degen, placera i den
smorda quiche-formen och stick hål med
en gaffel. Rengör och kärna ur frukten och
lägg ut den i små bitar eller skivor på de-
gen. Lägg malen mandel, ägg, socker och
rumstempererat smör i en skål och vispa
tills det blir pösigt. Häll sedan ut det ovan-
på frukten och jämna till.
Tid i ugnen: 50 minuter
Ugnsnivå: 2
PIZZA/PAJ/BRÖD
Pizza
Ingredienser för degen:
14 g jäst
200 ml vatten
300 g mjöl
3 g salt
1 msk matolja
Ingredienser för fyllningen:
1/2 liten burk tomater, hackade (200 g)
200 g riven Emmentalerost
100 g salami
100 g kokt skinka
150 g svamp (på burk)
150 g fetaost
•oregano
Övrigt:
•Bakplåt, smord
Beskrivning:
Smula sönder jästen i en skål och lös upp
den i vattnet. Blanda mjölet och saltet och
blanda ner det i skålen tillsammans med ol-
jan.
Knåda ingredienserna till en smidig deg
som släpper från skålens kanter. Täck där-
efter över degen och låt den jäsa på en
varm plats till dubbel storlek.
Kavla ut degen och placera den på den
smorda bakplåten. Stick hål i botten med
en gaffel.
Lägg på ingredienserna till fyllningen i tur
och ordning.
Tid i ugnen: 25 minuter
Ugnsnivå: 1
SVENSKA 15
Örtfylld pirog
Ingredienser för degen:
300 g mjöl
20 g jäst
125 ml ljummen mjölk
•1 ägg
50 g smör
3 g salt
Ingredienser för fyllningen:
750 g lök
•250 g bacon
•3 ägg
250 g crème fraîche
125 ml mjölk
•1 tsk salt
•1/2 tsk malen peppar
Beskrivning:
Sikta ned mjölet i en skål, gör ett hål i mit-
ten.
Skär upp jästen och lägg i hålet. Blanda
med mjölken och lite mjöl från kanterna.
Strö mjöl över degen och lämna på en
varm plats för jäsning tills det utströdda
mjölet börjar spricka.
Lägg ägget och smöret på mjölkanten.
Knåda alla ingredienser till en smidig jäs-
deg.
Låt degen jäsa på en varm plats till ungefär
dubbel storlek.
Skala löken, dela den i fyra delar och skiva
den tunt under tiden.
Tärna bacon och tillaga försiktigt med löken
utan att bryna. Låt svalna.
Kavla ut degen och lägg den på en smord
bakplåt, nagga botten med en gaffel och
tryck upp kanterna. Låt jäsa igen.
Rör ihop ägg, crème fraîche, mjölk, salt och
peppar. Tillsätt avsvalnade löken och baco-
net i degblandningen. Häll blandningen
över allt och jämna till.
Tid i ugnen: 45 minuter
Ugnsnivå: 1
Quiche Lorraine
Ingredienser för degen:
200 g mjöl
•2 ägg
100 g smör
1/2 tesked salt
lite peppar
1 nypa muskotnöt
Ingredienser för fyllningen:
150 g riven ost
200 g kokt skinka eller magert bacon
•2 ägg
250 g gräddfil
salt, peppar och muskotnöt
Övrigt:
Svart bakform, smord, 28 cm diameter
Beskrivning:
Lägg mjöl, smör, ägg och kryddor i en skål
och rör ihop till en jämn deg. Låt degen stå
i kylskåpet i några timmar.
Kavla sedan ut degen och lägg den i en
smord svart bakform. Nagga botten med
en gaffel.
Fördela skinka eller bacon på degen.
Blanda ägg, gräddfil och kryddor till fyll-
ningen. Tillsätt sedan ost.
Häll fyllningen över köttet.
Tid i ugnen: 40 minuter
Ugnsnivå: 1
Getostpaj
Ingredienser för degen:
125 g mjöl
60 ml olivolja
•1 nypa salt
3 - 4 matskedar kallt vatten
Ingredienser för fyllningen:
1 msk olivolja
•2 lökar
salt och peppar
1 tsk hackad timjan
•125 g ricotta
100 g getost
2 msk oliver
•1 ägg
•60 ml grädde
Övrigt:
Svart bakform, smord, 28 cm diameter
Beskrivning:
Lägg mjöl, olivolja och salt i en skål och
blanda tills smeten liknar ströbröd. Tillsätt
vatten och knåda till en deg. Låt degen stå
i kylskåpet i några timmar.
Kavla sedan ut degen och lägg den i en
smord svart bakform. Nagga botten med
en gaffel.
Häll 1 msk olivolja i en stekpanna. Skala lö-
ken, skär den i tunna skivor och fräs i oljan
16
www.electrolux.com
under lock i cirka 30 minuter. Krydda med
salt och peppar och blanda i 1/2 tsk hack-
ad persilja.
Låt löken svalna något, sprid sedan ut den
på degen.
Bred sedan ut ricotta och getost ovanpå
och sprid ut oliverna. Strö 1/2 tsk hackad
timjan överst.
Blanda äggen och grädden till fyllningen.
Häll ut fyllningen över formen.
Tid i ugnen: 45 minuter
Ugnsnivå: 1
Ostpaj
Ingredienser:
1,5 skivor schweizisk smördeg (kvadra-
tiskt utrullad)
500 g riven Emmentalerost
200 ml grädde
100 ml mjölk
•4 ägg
salt, peppar och muskotnöt
Beskrivning:
Placera degen på en välsmord bakplåt.
Stick hål över hela degen med en gaffel.
Fördela osten jämnt på degen. Blanda
grädde, mjölk och ägg och krydda med
salt, peppar och muskot. Rör om ordentligt
och häll ut över osten.
Tid i ugnen: 40 minuter
Ugnsnivå: 1
Fetaostfylld borek
Ingredienser:
400 g fetaost
•2 ägg
3 msk hackad slätbladig persilja
svartpeppar
80 ml olivolja
375 g filodeg
Beskrivning:
Blanda ihop fetaost, ägg, persilja och pep-
par. Täck filodegen med en fuktig tygbit så
att den inte torkar. Pensla varje blad med
lite olja och lägg 4 blad på varandra.
Skär i 4 remsor, cirka 7 cm per remsa.
Placera 2 rågade matskedar fetablandning i
ett hörn av varje remsa och vik ihop den
diagonalt till en triangel.
Lägg uppochned på en bakplåt och pensla
med olja.
Tid i ugnen: 25 minuter
Ugnsnivå: 2
Franskbröd
Ingredienser:
1 000 g mjöl
1 paket färsk jäst eller 2 paket torrjäst
650 ml mjölk
15 g salt
Övrigt:
Bakplåt, smord eller täckt med bakplåt-
spapper
Beskrivning:
Lägg mjöl och salt i en stor skål. Lös upp
jästen i ljummen mjölk och tillsätt den i mjö-
let. Knåda alla ingredienser till en smidig
deg. Beroende på mjölets kvalitet kan lite
mer mjölk behöva tillsättas för att degen
ska bli smidig.
Låt degen jäsa till dubbel storlek.
Skär degen i två delar, forma två långa lim-
por och placera dem på smord eller bak-
plåtspappersklädd bakplåt.
Låt bröden jäsa igen till knappt dubbla stor-
leken.
Strö lite mjöl över före bakningen och skär
med en skarp kniv minst 1 cm djupt, 3 - 4
gånger diagonalt över brödet.
Tid i ugnen: 55 minuter
Ugnsnivå: 2
Lantbröd (mörkt grovt rågbröd)
Ingredienser:
500 g vetemjöl
250 g rågmjöl
15 g salt
1 litet paket torrjäst
250 ml vatten
250 ml mjölk
Övrigt:
Bakplåt, smord eller täckt med bakplåt-
spapper
Beskrivning:
Lägg vetemjöl, rågmjöl, salt och torrjäst i en
stor skål.
Blanda vatten, mjölk och salt och rör ner i
mjölet. Knåda alla ingredienser till en smidig
deg. Låt degen jäsa till dubbel storlek.
SVENSKA 17
Forma degen till en lång limpa och placera
den på smord eller bakpappersbeklädd
bakplåt.
Låt brödet jäsa med ungefär hälften av sin
volym. Strö ut lite mjöl före bakningen.
Tid i ugnen: 60 minuter
Ugnsnivå: 1
Pirog
Ingredienser för degen:
250 g speltmjöl
250 g smör
250 g lättkvarg
•salt
Ingredienser för fyllningen:
1 litet vitkålshuvud (400 g)
50 g bacon
2 msk skirat smör
salt, peppar och muskotnöt
3 msk gräddfil
•2 ägg
Övrigt:
Bakplåt med bakplåtspapper
Beskrivning:
Knåda speltmjöl, smör, lättkvarg och lite
salt till en deg och lägg i kylskåpet.
Skär vitkålen i fina strimlor. Tärna bacon
och stek i det skirade smöret. Tillsätt kålen
och fräs tills den är mjuk. Krydda med salt,
peppar och muskot och blanda med
gräddfilen.
Fortsätt att bräsera tills all lös vätska har
avdunstat.
Hårdkoka äggen, kyl dem och tärna dem.
Blanda ner i kålen och låt svalna.
Kavla ut degen och skär ut cirklar med
8 cm diameter.
Lägg lite fyllning i mitten av varje cirkel och
vik över. Försegla kanterna genom att
trycka till med en gaffel.
Placera pirogerna på en bakplåt täckt med
bakplåtspapper och pensla med äggula.
Tid i ugnen: 20 minuter
Ugnsnivå: 2
UGNSRÄTTER/GRATÄNGER
Lasagne
Ingredienser för köttsåsen:
•100 g bacon
•1 lök
•1 morot
100 g selleri
2 msk olivolja
400 g blandfärs
100 ml köttbuljong
1 burk krossade tomater (cirka 400 g)
oregano, timjan, salt och peppar
Ingredienser för bechamelsåsen:
75 g smör
50 g mjöl
600 ml mjölk
salt, peppar och muskotnöt
Blandas med:
•3 matskedar smör
250 g gröna lasagneplattor
50 g riven parmesan
50 g mild ost, riven
Beskrivning:
Skär bort brosk och svål från fläsket med
en vass kniv och skär i små tärningar. Ska-
la lök och morot, putsa sellerin och skär allt
i små tärningar.
Hetta upp oljan i en stekgryta, lägg i fläsk-
köttet och de tärnade grönsakerna och
stek under omrörning.
Tillsätt köttfärsen gradvis och stek under
omrörning för att bryta upp och deglasera
köttbuljongen. Sjud köttsåsen med toma-
terna, kryddorna, salt och peppar på svag
värme under lock i ca. 30 minuter.
Gör under tiden bechamelsåsen: Smält
smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och värm
tills det är gyllene under oavbruten omrör-
ning. Tillsätt mjölken lite i taget under stän-
dig omröring. Krydda såsen med salt, pep-
par och muskotnöt, sjud utan lock ca. 10
minuter.
Smörj en stor fyrkantig gratängform med 1
matsked smör. Lägg i flera skikt lasagnep-
lattor, köttsås, bechamelsås och ostbland-
ning i formen. Översta skiktet ska bestå av
bechamelsås med ost över. Lägg resteran-
de smör i klickar ovanpå lasagnen.
Tid i ugnen: 55 minuter
Ugnsnivå: 2
Cannelloni
Ingredienser för fyllningen:
50 g hackad lök
30 g smör
18
www.electrolux.com
350 g hackad bladspenat
100 g crème fraîche
200 g färsk tärnad lax
200 g tärnad abborre
•150 g räkor
150 g kött av musslor
•salt, peppar
Ingredienser för bechamelsåsen:
75 g smör
50 g mjöl
500 ml mjölk
100 g rökt lax
salt, peppar och muskotnöt
Blandas med:
1 paket cannelloni
50 g riven parmesan
150 g ost, riven
40 g smör
Beskrivning:
Lägg hackad lök och smör i en kastrull och
tillaga på svag värme tills löken är genom-
skinlig. Tillsätt hackad bladspenat och värm
svagt en kort stund. Tillsätt crème fraîche,
rör ihop och låt svalna.
Gör under tiden bechamelsåsen: Smält
smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och värm
tills det är gyllene under oavbruten omrör-
ning. Tillsätt mjölken lite i taget under stän-
dig omröring. Krydda såsen med salt, pep-
par och muskotnöt, sjud utan lock ca. 10
minuter.
Tillsätt lax, abborre, räkor, musslor, salt och
peppar till den svala spenaten och rör om.
Smörj en stor fyrkantig gratängform med 1
matsked smör.
Fyll cannellonin med spenatblandningen
och lägg dem i bakformen. Häll béchamel-
sås mellan cannelloniraderna. Översta skik-
tet ska bestå av bechamelsås med ost
över. Lägg resterande smör i klickar ovan-
på lasagnen.
Tid i ugnen: 55 minuter
Ugnsnivå: 2
Potatisgratäng
Ingredienser:
1 000 g potatis
1 tesked av vardera salt, peppar och
muskotnöt
2 vitlöksklyftor
200 g riven ost
200 ml mjölk
200 ml grädde
•4 matskedar smör
Beskrivning:
Skala potatis, skär i tunna skivor, torka av
och krydda.
Gnid in en ugnsfast form med en vitlök-
sklyfta och smörj sedan formen med lite
smör.
Fördela hälften av den kryddade potatisen i
formen och strö över lite riven ost. Lägg på
resterande potatisskivor och strö över re-
sten av den rivna osten.
Pressa vitlöksklyftan och vispa ihop med
mjölk och grädde. Häll blandningen över
potatisen och fördela resten av smöret över
gratängen i små klickar.
Tid i ugnen: 65 minuter
Ugnsnivå: 2
Moussaka
Ingredienser:
1 hackad lök
olivolja
1,5 kg köttfärs
1 liten burk hackade tomater (400 g)
50 g riven Emmentalerost
4 teskedar ströbröd
salt och peppar
•kanel
1 kg potatis
1,5 kg aubergine
smör att steka i
Ingredienser för bechamelsåsen:
75 g smör
50 g mjöl
600 ml mjölk
salt, peppar och muskotnöt
Blandas med:
150 g riven Emmentalerost
4 matskedar ströbröd
50 g smör
Beskrivning:
Fräs den hackade löken i lite olivolja, tillsätt
sedan köttfärsen och värm under omrör-
ning.
Lägg i hackade tomater, riven Emmentaler
och ströbröd. Rör om väl och låt koka upp.
Krydda sedan med salt, peppar och kanel
och avlägsna från spisplattan.
SVENSKA 19
Skala potatisen och skär den i 1 cm tjocka
skivor. Skölj auberginen och skär i 1 cm
tjocka skivor.
Torka alla skivor med hushållspapper. Bryn
sedan i en stekpanna med mycket smör.
Gör under tiden bechamelsåsen: Smält
smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och värm
tills det är gyllene under oavbruten omrör-
ning. Tillsätt mjölken lite i taget under stän-
dig omröring. Krydda såsen med salt, pep-
par och muskotnöt, sjud utan lock ca. 10
minuter.
Lägg potatisskivorna i botten av en smord
bakform, strö ut lite riven ost över. Lägg ut
ett lager av aubergine ovanpå detta. Lägg
sedan en del av köttfärsblandningen ovan-
på. Häll sedan en del av bechamelsåsen
ovanpå.
Gör nu ytterligare ett lager av potatis följt av
aubergine och sedan köttfärsblandningen.
Det sista lagret skall vara bechamelsås.
Sprid sedan ut resten av osten ovanpå,
samt ströbrödet. Smält smöret och häll ut
ovanpå moussakan.
Tid i ugnen: 60 minuter
Ugnsnivå: 2
Pastagratäng
Ingredienser:
1 liter vatten
•salt
250 g tagliatelle
250 g kokt skinka
20 g smör
1 knippe persilja
•1 lök
100 g smör
•1 ägg
250 ml mjölk
salt, peppar och muskotnöt
50 g riven parmesan
Beskrivning:
Koka upp vatten med lite salt. Lägg taglia-
tellen i det kokande saltade vattnet och
koka i ca. 12 minuter. Häll av vattnet.
Tärna skinkan.
Värm smör i en panna.
Hacka persilja och skala och hacka löken.
Fräs båda två i stekpannan.
Smörj en bakform med lite smör. Blanda
tagliatelle, skinka och fräst persilja och lök,
och lägg i formen.
Blanda ägg och mjölk och krydda med salt,
peppar och muskotnöt; häll ovanpå pa-
stablandningen. Sprid sedan ut parmesan
över rätten.
Tid i ugnen: 45 minuter
Ugnsnivå: 2
Gratinerade endiver
Ingredienser:
•8 medelstora endiver
8 skivor kokt skinka
30 g smör
1,5 matskedar mjöl
150 ml grönsaksbuljong (från endiverna)
•5 msk mjölk
100 g riven ost
Beskrivning:
Halvera endiverna och skär ut den beska
kärnan. Tvätta dem sedan noggrant och
koka i 15 minuter.
Ta upp endivhalvorna ur vattnet, skölj av
dem i kallt vatten och sätt ihop halvorna
igen. Slå sedan in var och en i en skinkski-
va och lägg dem i en smord ugnsform.
Smält smöret och tillsätt vetemjöl. Fräs
snabbt och häll sedan i grönsaksbuljongen
och mjölk och koka upp.
Rör ner 50 g ost i såsen och häll över endi-
verna. Sprid sedan ut resten av osten över
formen.
Tid i ugnen: 35 minuter
Ugnsnivå: 2
Köttgryta
Ingredienser:
600 g nötkött
salt och peppar
•mjöl
10 g smör
•1 lök
330 ml mörk öl
•2 teskedar farinsocker
2 teskedar tomatpuré
500 ml oxbuljong
Beskrivning:
Skär nötköttet i tärningar, krydda med salt
och peppar och strö ut lite mjöl över.
Värm smör i en panna och bryn köttbitarna.
Lägg det sedan i en gryta.
20
www.electrolux.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Electrolux EOC5951AAX Recipe book

Typ
Recipe book