UNFOLD
English 4 - 6
Nederlands 7 - 10
Français 11 - 14
Deutsch 15 - 18
Italiano 19 - 22
Português 23 - 26
Español 27 - 30
Dansk 31 - 34
Svenska 35 - 37
Norsk 38 - 40
Suomi 41 - 44
Türkçe 45 - 48
Ïesky 49 - 52
Magyar 53 - 56
Polski 57 - 60
Русский 61 - 64
Ekkgmij 65 - 68
´¸∂w
69 - 71
≠U¸ßv
72 - 74
säkerheten
Se alltid till att ben och svål etc. har
avlägsnats innan du mal köttet.
När du mal nötter ska du släppa ner
ett par nötter åt gången och inte
släppa i fler förrän matarskruven har
fångat upp dem.
Dra alltid ut kontakten:
innan du monterar eller monterar
bort delar,
efter användning och
före rengöring.
Använd alltid den medföljande
stöten. Stick aldrig ner fingrarna eller
något verktyg i matarröret.
Varning - skärbladen är vassa.
Hantera dem med försiktighet både
under användning och vid diskning.
Se till att tillsatsen sitter på ordentligt
innan du kopplar på.
Låt aldrig kraftdelen, sladden eller
kontakten bli våta. Då kan du få
elektrisk stöt.
Använd aldrig en skadad
kaffebryggare. Få den kontrollerad
eller reparerad, se "service".
Använd aldrig ej godkända tillbehör.
Låt aldrig sladden hänga ner så ett
barn kan gripa tag i det.
Kvarnen är inte avsedd att användas
av småbarn eller handikappade utan
tillsyn.
Barn ska hållas under uppsikt så att
de inte leker med apparaten.
Använd bara maskinen för avsett
bruk i hushållet.
innan du sätter i sladden
Kontrollera att din eltyp är samma
som anges på maskinens undersida.
Denna maskin uppfyller kraven i EU-
direktivet 89/336/EEG.
Innan du använder maskinen
första gången
1Avlägsna allt förpackningsmaterial.
2 Diska delarna, se "skötsel och
rengöring".
kvarn
kraftdel
tillsatsuttag
låsskruv
på/av-knapp
backningsknapp
skruvnyckel
ringmutter
hackskivor: fin, medelgrov, grov
skärkors
matarskruv
kvarnkropp
bricka
stöt
stötlock
behållare/lock
montering
1 Sätt i matarskruven i kvarnkroppen.
2 Montera skärkorset med skärsidan
utåt . Se till att det sitter ordentligt,
annars kan kvarntillsatsen skadas.
3 Sätt på en hackskiva . Sätt jacket
över stiftet.
Använd den fina skivan för rått kött,
fisk, små nötter eller kokt kött för
köttpaj eller köttfärslimpa.
Använd den medelgrova eller grova
skivan för rått kött, fisk, nötter,
grönsaker, hård ost eller för
citrusfruktskal och torkad frukt till
puddingar och marmelad.
4 Skruva på ringmuttern löst.
användning av
kvarntillsatsen
1 Frigör låsskruven genom att vrida
den moturs . Skjut sedan in
tillsatsen i uttaget .
2Vrid åt båda hållen tills den låses på
plats. Vrid sedan låsskruven medurs
för att låsa fast den.
3 Dra åt ringmuttern med handkraft.
4 Montera brickan. Sätt
behållaren/locket under
kvarntillsatsen för att ta emot det
hackade.
35
Svenska
Vik ut främre omslaget innan du börjar läsa, så att du kan följa med på
bilderna.
k
m
l
b
c
d
e
f
g
h
i
j
n
o
a
5 Tina frysta livsmedel
ordentligt innan du hackar
dem. Köttet ska vara skuret i 2,5
cm breda strimlor.
6 Koppla på . Använd stöten och
tryck försiktigt genom det som ska
malas, en bit i taget. Tryck inte
hårt - då kan kvarnen skadas.
Om maskinen stannar när du
använder den eller det som ska
malas körs fast i den, ska du stänga
av. Tryck sedan in
backningsknappen i ett par
sekunder så att det som körts fast
lossnar. Dra ur sladden och ta bort
eventuella bitar som sitter fast.
korvtillsats
basplatta*
stort korvhorn* (för tjocka korvar)
litet korvhorn* (för smala korvar)
* Förvaras i stöten
Använd korvskinn från gris på det
stora korvhornet och från får/lamm
på det lilla. Som alternativ till
korvskinn kan du rulla korvarna i
brödsmulor eller kryddat mjöl innan
du steker eller grillar dem.
användning av
korvtillsatsen
1 Lägg först korvskinnet, om sådant
används, i kallt vatten i 30 minuter.
2 Frigör låsskruven genom att vrida
den moturs . Skjut sedan in
tillsatsen i uttaget .
3Vrid åt båda hållen tills den låses på
plats. Vrid sedan låsskruven medurs
för att låsa fast den.
4 Sätt i matarskruven i kvarnkroppen.
5 Montera basplattan – sätt jacket
över stiftet.
6 Öppna korvskinnet, om sådant
används, med en vattenstråle under
kranen. Sätt sedan ett horn av
önskad storlek under kranen och dra
på korvskinnet på hornet.
7 Håll hornet mot kvarntillsatsen och
skruva på ringmuttern .
8 Montera brickan.
9 Koppla på. Använd stöten och tryck
försiktigt genom det ska malas.
Tryck inte hårt - då kan
kvarnen skadas. Hjälp skinnet
över hornet vartefter som det fylls.
Fyll inte för mycket.
10Vrid ihop korvskinnet till korvar.
recept för korvar av
griskött
100 g torra brödsmulor
600 g griskött, magert och fett,
skuret i strimlor
1 ägg (vispat)
5 ml (1 tsk) blandade örtkryddor
salt och peppar
1 Lägg brödsmulorna i blöt i vatten
och vrid sedan ur dem.
2 Hacka grisköttet i kvarnen och ner i
en skål.
3Tillsätt resten av ingredienserna och
blanda väl.
4 Gör till korvar (se ovan).
5 Stek, grilla eller grädda dem tills de
är guldbruna.
kebbetillsats
formare*
kon*
* Förvaras i stöten
Kebbe, som är en traditionell rätt
från Mellanöstern, är frityrstekta
paket av lamm och bulgur fyllda med
lammfärs.
användning av
kebbetillsatsen
1 Frigör låsskruven genom att vrida
den moturs . Skjut sedan in
tillsatsen i uttaget .
2Vrid åt båda hållen tills den låses på
plats. Vrid sedan låsskruven medurs
för att låsa fast den.
36
p
q
r
s
t
37
3 Sätt i matarskruven i kvarnkroppen.
4 Montera formaren – sätt jacket
över stiftet.
5 Montera konen .
6 Skruva på ringmuttern.
7 Montera brickan.
8 Koppla på. Använd stöten för att
försiktigt skjuta genom blandningen.
Skär i längder.
recept för fylld kebbe
ytterhöljet
500 g lammkött eller fettfritt fårkött
skuret i bitar
500 g bulgur, tvättat och avrunnet
1 liten lök
1 Använd den fina hackskivan och
hacka ömsom kött ömsom bulgur.
Sluta med löken.
2 Blanda. Hacka det sedan ytterligare
två gånger i kvarntillsatsen.
3 Montera kebbetillsatsen och kör
genom blandningen (se ovan).
fyllning
400 g lammkött skuret i strimlor
15 ml (1 msk) olja
2 medelstora lökar, finhackade
5-10 ml (1-2 tsk) malen kryddpeppar
15 ml vetemjöl
salt och peppar
1 Hacka lammköttet i kvarnen med
den fina hackskivan.
2 Stek löken tills den är guldbrun.
Blanda i lammköttet.
3Tillsätt resten av ingredienserna och
stek i 1-2 minuter.
4 Häll bort fettet och låt blandningen
svalna.
ifyllning och fritering
1 Montera kebbetillsatsen och kör
genom blandningen för ytterhöljet.
2 Skär strängen till 8 cm långa bitar.
3 Knip ihop ena änden av röret till en
botten. Stoppa i litet fyllning – inte
för mycket – i andra änden och knip
ihop den också.
4 Fritera i varm olja (190°) i ca 6
minuter eller tills de är guldbruna.
skötsel och rengöring
kraftdel
Torka med fuktig trasa och torka
torrt.
kvartillsats
1 Lossa ringmuttern manuellt eller med
skruvnyckeln och plocka isär
maskinen. Diska alla delarna i varmt
vatten med diskmedel och torka
dem. Maskindiska inte några
delar. Använd aldrig sodalösning.
2 Montera ihop kvarntillsatsen igen.
3Torka av hackskivorna med
vegetabilisk olja och svep in dem i
smörpapper så att de inte
missfärgas eller rostar.
4 Om du förvarar kvarntillsatsen på
köksmaskinen bör du ha
behållaren/locket på som skydd mot
damm.
5 Du kan också ta bort locket från
stöten och förvara korv- och
kebbetillsatserna inuti den.
service och kundtjänst
Om kabeln skadas måste den av
säkerhetsskäl bytas ut av Kenwood
eller en av Kenwood godkänd
reparatör.
Kontakta butiken där du köpte
maskinen.
/