43
Tekniska specikationer
Modell ..............................................................................................................RMG-1208-E
Spänning ..........................................................................................220-240 V, 50/60 Hz
Standard effekt ..........................................................................................................800 W
Maximal effekt ........................................................................................................1500 W
Prestanda ............................................................................................................1,5 kg/min
Antal hastigheter ................................................................................................................ 1
Backfunktion ................................................................................................................. nns
Överbelastningsskydd ................................................................................................ nns
Antal malskivor för olika grovlekar av färs ................................................................3
Korvstoppnings tillbehör ..........................................................................................nns
Kebbe tillbehör.............................................................................................................nns
Mekanisk knapp för att lossa kvarnhus ................................................................nns
Längd av elsladd ............................................................................................................ 1 m
Översikt
Motordel ...........................................................................................................................1 st.
Kvarnhus ...........................................................................................................................1 st.
Skruv av köttkvarn .........................................................................................................1 st.
Mutter ................................................................................................................................1 st.
Perforerade malskivor för färs ...................................................................................3 st.
Löstagbarpåmatare .......................................................................................................1 st.
Bas för kebbe tillbehör ................................................................................................1 st.
Kebbe formning tillbehör............................................................................................1 st.
Bas för korvhorn.............................................................................................................1 st.
Korvhorn ...........................................................................................................................1 st.
Bruksanvisning ...............................................................................................................1 st.
Servicebok ........................................................................................................................1 st.
Tillverkaren har rätt att ändra design, uppsättning av delar och tillbehör samt
teknisk varudeklaration under förbättring av sina produkter utan att avisera
om dessa förändringar.
Delar av köttkvarn
A1
1. Motordel
2. Strömbrytare ON/OFF
3. Backfunktionsknapp REV
4. Koppling av drivaxel
5. Knapp för att lossa kvarnhus
6. Matabricka
7. Löstagbar påmatare med en låda att förvara skivor
8. Kvarnhus
9. Skruv av köttkvarn
10. Kniv
11. Perforerade malskivor
12. Mutter
13. Bas för kebbe tillbehör
14. Kebbe formning tillbehör
15. Bas för korvhorn
16. Korvhorn
17. Lock av låda att förvara skivor
18. Elsladd
I. FÖRE FÖRSTA ANVÄNDNINGEN
Ta försiktigt köttkvarnen med detaljerna ut ur förpackningen. Ta bort alla för-
packningsmaterial och reklamdekaler.
Det är nödvändigt att spara alla varningsklister, markeringsskyltar (om de nns)
och skylten med serienummer på kroppen av apparaten! Avsaknaden av se-
rienummer på apparaten leder till att du inte har rätt för garanti på underhåll.
Efter transportering eller lagring av apparaten vid en låg temperatur ska
apparaten förvaras vid rumstemperatur minst i 2 timmar.
Behandla motordelen med en våt duk. Rengör alla löstagbara detaljer, följ
anvisningarna av avsnitt «Rengöring och förvaring av apparaten». Före minte-
ring kontrollera att alla löstagbara detaljer har torkat helt och hållet i rums-
temperatur. Före bearbetning kontrollera att både yttre och synliga delar av
köttkvarnen inte har skador, klyvningar och övriga defekter.
I I . BRUK AV KÖTTKVARN
Universiell köttkvarn REDMOND RMG-1208-E är en mångfunktionel anordning
för att bearbeta produkter.
Köttkvarnen har överbelastningsskyddssystem som skyddar elmotor mot för
stora belastningar (till exempel om ett ben hamnar in i motordelen tillsammans
med kött).
Om elmotorn plötsligt stoppar, tryck på strömbrytaren ON/OFF, koppla apparaten
av elnätet och låt den kallna i 30 minuter. Rengör matabrickan av rester av
produkter och koppla den till elnätet. Apparaten är klar för bearbetning.
OBS! Tid för ett oavbrutet bruk ska inte överstiga 5 minuter. Pauser i bruk ska
utgöra minst 15 minuter.
Köttfärstillagning
Förbered ingredienser. Avfrosta kött och sk, ta ut ben och ådror. Skär kött i
bitar i storlek cirka 20×20×40 mm, så att de passar munnen av matarbricka.
Sätt en skruv in i basen av köttkvarnen. Sätt en kniv på skruven med en platt
sida ut vid malskivor. Placera en av malskivorna på skruven med en kniv. En huv
på kanten av skivan ska fästas vid ett utsprång i basen.
Sätt en mutter på basen av köttkvarnen och vänd den medsols. Gör det utan
särskilda ansträngningar.
Vänd en samlad bas medsols till 45° och sätt den på axeln vid kopplingen av
drivaxeln på apparatens kropp. Vänd basen motsols tills det klickar. Vänd
muttern tills den stoppar.
Placera en matabricka på basen av köttkvarnen.
Häll köttbitar i matabrickan. Sätt en färsbehållare under muttern av basen.
Tillsätt inte ben, hud eller fryst kött, samt kött i stora bitar. Det förkortar
brukstid av apparaten och kan leda till skador.
Koppla apparaten till elnätet. Sätt på apparaten genom att trycka på ON/OFF
knappen.
Tryck köttbitar i en matabrickans lucka med en rund påmatare.
Stäng av apparaten genom att trycka på ON/OFF knappen och koppla den av
elnätet.
Stoppning av korv
Förbered färs för korv. Låt skalet av korv ligga i ett varmt vatten i 20 minuter.
Sätt en skruv i basen av köttkvarnen.
Placera basen av korvhorn på skruven: en huv på kanten av hornet ska fästas
vid utsprånget på basens sida. Sätt korvhornet på det.
Sätt en mutter på basen av köttkvarnen över tillbehöret och vänd den motsols.
Gör det utan särskilda ansträngningar.
Vänd en samlad bas medsols till 45° och sätt den på axeln vid kopplingen av
drivaxeln på motordelen. Vänd basen motsols tills det klickar. Vänd muttern till
den stoppar.
Placera matabrickan på basen av köttkvarn.
Tillsätt färsen i matabrickan. Sätt en platt behållare under korvhornet.
Koppla apparaten till elnätet.
Knyt en ände av ett vått korvskal och sätt det på korvhornet. En nod ska återstå
i 1-2 cm vid utgånget av tillbehöret, så att färsen ska fylla i skalet.
Om skalet fäster vid korvhornet, fukta det med vattnet.
Sätt på apparaten genom att trycka på ON/OFF knappen.
Använd en löstagbar påmatare för att trycka färs i matabrickans lucka. Ta skalet
av korvhornet vid ifyllningen av det. En del av skalet ska lämnas tom för att
man kunde knyta en annan nod på den.
Stäng av apparaten genom att trycka på ON/OFF knappen efter att skalet har
uppfylts. Knyt en ledig ände av korven. Vid slutet av korvstoppning koppla
apparaten av elnätet.
Tillagning av fyllda korv (kebbe)
Förbered färs för yttre skalet av kebbe och påfyllningen.
Sätt en skruv i basen av köttkvarnen.
Placera basen för kebbe-tillbehör på skruven och kebbe formningstillbehör på
basen.
Sätt en mutter på basen av köttkvarn över tillbehören och vänd den medsols.
Gör det utan särskilda ansträngningar.
Vänd en samlad bas medsols till 45° och sätt den på axeln vid kopplingen av
drivaxeln på motordelen. Vänd basen motsols tills det klickar. Vänd muttern till
den stoppar.
Placera matabrickan på basen av köttkvarn.
Tillsätt färsen i matabrickan. Sätt en platt behållare under kebbe-tillbehöret.
Koppla apparaten till elnätet.
Sätt på apparaten genom att trycka på ON/OFF knappen.
Använd en löstagbar påmatare för att trycka färs i matabrickans lucka. En ihålig
korv ska utgå från en lucka på ett koniskt tillbehör. Slut dess ända.
Stäng av apparaten genom att trycka på ON/OFF knappen, när korven blir
tillräcklig lång. Skär av korven med en kniv nära tillbehöret.
Fyll i korven med en förberedd påfyllning, slut dess andra ända och forma ut
en kebbe.
Efter att ha slutat matlagning koppla apparaten av elnätet.
Backfunktionen
Använd backfunktionen i fall vätskan hamnar i hackningsbas eller i bas av
juicepressen och täta produkter hindrar att den rinner ut köttkvarnen.
Och köttkvarnen är på, stoppa skruven genom att trycka på ON/OFF knappen.
Sedan tryck och håll på REV knappen. Skruven ska vända bakåt med att dra de
hamnade ingredienserna mot luckan av matabrickan. Sluta trycka på REV knap-
pen efter 10–15 sekunder och tryck på ON/OFF knappen för att fortsätta ap-
paratens bruk.
III. RENGÖRING OCH FÖRVARING
AV APPARATEN
Rengöra alla tillbehör och detaljer av köttkvarn strax efter användning.
OBS! Stäng av apparaten genom att trycka på ON/OFF knappen och koppla
den av elnätet före rengöring.
Demontering
Ta ut påmataren ur matabrickans lucka, montera isär matabrickan.
Tryck på knappen att byta tillbehör och vänd basen av köttkvarn medsols till
45° och koppla den av motorbasen.
Vänd muttern på köttkvarnens bas motsols och ta av alla löstagbara detaljer
(plast munstycke, malskivor, kniv, skruv).
Rengöring
Rengör motorbasen med en våt duk.
Tvätta tillbehör och andra detaljer av köttkvarnen med mjuka tvättmedel.
Tvätta inte metalldetaljer av apparaten i tvättmaskinen, eftersom tvättmedel
kan göra så att deras yta blir mörk.
Maximal temperatur för rengöring av andra detaljer förutom dem i metall i
tvättmaskinen ska utgöra högst 60°C.
Låt detaljerna av apparaten torka helt och hållet vid rumstemperatur och en
naturlig ventilation.
DET ÄR FÖRBJUDET att placera motorbas, kontakt och sladd under vattenstråle
eller lägga dem i vattnet.
DET ÄR FÖRBJUDER att använda svampar med en hård eller slipytan, slipme-
del och lösningsmedel (bensin, aceton osv.)