Melissa 646-034 Användarmanual

Kategori
Köttfärs
Typ
Användarmanual
INLEDNING
För att du ska få största möjliga glädje av din nya köttkvarn, ber
vi dig läsa igenom denna bruksanvisning, innan du använder
köttkvarnen första gången. Vi rekommenderar att du spar
bruksanvisningen, om du vid ett senare tillfälle skulle vilja
informera dig om köttkvarnens funktioner.
- Se till att alltid avlägsna ben, brosk och svål från köttet innan
det mals.
- När du mal nötter får du endast lägga i några åt gången, och
du måste vänta tills matarvalsen har samlat upp dem innan
du lägger i fler.
-Tag alltid ut stickkontakten ur vägguttaget:
- innan delar sätts på eller tas av
- efter användning
- före rengöring.
- Använd alltid den medföljande påmataren. Stoppa aldrig ner
fingrar eller redskap i matarröret.
Varning – kniven är vass, så hantera den med försiktighet,
både under användning och vid rengöring.
- Se till att tillbehöret sitter fast ordentligt innan du startar
kvarnen.
- För att undvika elektriska stötar, låt aldrig motorstativet,
sladden eller kontakten bli våta.
- Använd inte köttkvarnen om den är skadad; se till att få den
kontrollerad eller reparerad på en auktoriserad verkstad.
- Använd aldrig andra tillbehör än de som medföljer
köttkvarnen.
- Låt aldrig sladden hänga ner så att ett barn kan ta tag i den.
- Denna köttkvarn får inte användas av små barn eller svaga
personer; om så sker och för att undvika olyckor, måste de
hållas under uppsikt.
- Håll alltid små barn under uppsikt så att de inte kan leka
med köttkvarnen.
- Denna köttkvarn är endast avsedd för hushållsändamål.
INNAN STICKKONTAKTEN SÄTTS IN I VÄGGUTTAGET
Se till att elförsörjningens spänning är densamma som den som
visas på maskinens botten.
INNAN KÖTTKVARNEN ANVÄNDS FÖRSTA GÅNGEN
1. Avlägsna allt emballage.
2. Tvätta delarna: se "rengöring".
För att få bort eventuella metallrester rekommenderar vi att du
monterar kniven och hålskivan lite för hårt spänt. Låt köttkvarnen
gå tomt i ca 2 min med varje hålskiva.
Rengör kniv, hålskivor och hus före normal användning.
Varning! Spänn inte fast kniv och hålskiva för hårt vid vanlig
användning.
1. Motorstativ
2. Tillbehörsuttag
3. Låsskruv
4. På-/avknapp
5. Ringmutter
6. Hålskivor: fin, medium, grov
7. 4-bladig kniv
8. Matarvals
9. Köttkvarnshus
10. Matarbord
11. Påmatare
12. Tillbehör till kebbe
13. Kakplatta
14. Korvrör
MONTERING
Placera matarvalsen i köttkvarnshuset.
Sätt i den 4-bladiga kniven – den vassa sidan utåt.
Se till att kniven sitter korrekt eftersom köttkvarnen annars kan
skadas.
Sätt på hålskivan.
Använd den fina hålskivan för malning av rått kött, fisk, små
nötter eller kokt kött till skinksallad och
liknande.
Använd medium och grov hålskiva för malning av rått kött, fisk,
nötter, grönsaker, hård ost eller apelsin- och citronskal till kakor
eller marmelad.
Sätt på ringmuttern, men spänn den inte för hårt.
5
SE
1
4
3
2
11
14
13
6
12
9
7 8
10
5
SÅ ANVÄNDER DU KÖTTKVARNEN
Lås upp låsskruven genom att vrida den moturs och sätt därefter
in tillbehöret i uttaget.
Vrid åt båda hållen tills det är fastlåst. Vrid därefter låsskruven
medurs för att låsa fast tillbehöret.
Spänn ringmuttern för hand. Sätt på matarbordet. Ställ skålen
under köttkvarnens mynning för uppsamling av det malda köttet.
Djupfrysta matvaror skall tinas upp noga innan de mals.
Skär köttet i 2,5 cm. breda strimlor.
Tryck på knappen för att starta maskinen. Stoppa med hjälp av
påmataren försiktigt ner
köttet genom maskinen, en bit åt gången. Tryck inte för hårt – det
kan skada köttkvarnen.
Tryck på avstängningsknappen för att stänga av maskinen. Om
maskinen plötsligt stannar eller fastnar under användning, skall
du stänga av den.
KORVRÖR
Bottenplåt
Munstycke
Använd gristarm på munstycket. Alternativt kan korvarna göras
utan skinn och istället rullas i ströbröd
eller mjöl som tillsatts salt och peppar, innan de steks eller
kokas.
SÅ ANVÄNDS KORVRÖRET
Om du använder tarmar skall de först ligga i blöt i kallt vatten i 30
minuter.
Lås upp låsskruven genom att vrida den medurs och sätt
därefter in tillbehöret i uttaget.
Vrid åt båda hållen tills det är fastlåst. Vrid därefter låsskruven
medurs för att låsa fast tillbehöret.
Placera matarvalsen köttkvarnshuset.
Sätt på bottenplåten (över stiftet).
Om du använder tarmar skall de öppnas med en vattenström.
Håll i så fall det utvalda munstycket under rinnande vatten och
drag på tarmen på munstycket.
Håll fast munstycket på köttkvarnen och skruva på ringmuttern.
Sätt på matarbordet.
Starta maskinen. Pressa ner köttet med hjälp av påmataren.
Tryck inte för hårt – det kan skada köttkvarnen.
Allt eftersom som tarmen fylls, dras den ut ur munstycket. Fyll
inte i för mycket. Vrid den långa korven i passande längder.
Recept på grisköttskorvar:
100 g. torrt, vitt bröd.
600 g. magert griskött, skuret i strimlor.
1 uppvispat ägg.
5 ml. (1 tsk.) blandade kryddörter, salt och peppar.
1 vitt bröd som legat i blöt i vatten. Krama ur den överflödiga
vätskan.
- Mal ner grisköttet i en skål.
- Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda väl.
- Färsen är nu klar att börja göra korvar av (se ovan).
- Korvarna kan därefter stekas, grillas eller ugnsstekas tills de
är gyllenbruna.
KAKPLATTA
Som extra tillbehör till denna köttkvarn medföljer en kakplatta
som placeras längst fram, framför matarvalsen, och du skall
varken montera kniv eller hålskiva. Placera plattan bakom
ringmuttern. Montera den avlånga stången med mönster efter
det att den monterats på köttkvarnen.
Genom att skjuta den fram och tillbaka kan du välja de olika
mönstren.
TILLBEHÖR TILL KEBBE
- hålskiva
- kona.
Kebbe är en traditionell rätt från Mellanöstern: friterade
lammkötts –och bulgurvetepaket fyllda
med färs.
Så används tillbehöret till kebbe:
1. Lås upp låsskruven genom att vrida den moturs och sätt
därefter i tillbehöret i uttaget.
2. Vrid det åt båda hållen tills det är fastlåst. Vrid därefter
låsskruven medurs för att låsa fast tillbehöret.
3. Placera matarvalsen i köttkvarnshuset.
4. Sätt på hålskivan (över stiftet).
5. Sätt på konan.
6. Skruva dit ringmuttern.
7. Sätt fast matarbordet.
8. Starta maskinen. Stoppa försiktigt ner blandningen genom
maskinen med hjälp av påmataren.
9. Skär i passande bitar.
Recept på fylld kebbe:
Kebbe:
500 g. lamm –eller fårkött, utan fett och skuret i strimlor.
500 g. sköljt bulgurvete.
1 liten lök, skuren i småbitar.
1. Mal omväxlande ner kött och vete med den fina hålskivan på
köttkvarnen.
2. Tillsätt löken.
3. Blanda och mal därefter ytterligare två gånger.
4. Pressa blandningen genom kebbe-tillbehöret (se ovan).
Fyllning:
400 g. lammkött, skuret i strimlor.
15 ml. (1 msk. olja).
2 mellanstora, hackade lökar.
2 msk. kryddblandning.
1 msk. mjöl.
Salt och peppar.
1. Mal lammköttet med den fina hålskivan.
2. Stek löken tills den är gyllenbrun.
3. Tillsätt lammköttet.
4. Tillsätt de övriga ingredienserna och stek i 1-2 minuter.
5. Häll bort eventuellt överflödigt fett och låt fyllningen svalna.
Avsluta med att:
1. Pressa degen genom kebbe-tillbehöret.
2. Skär i 8 cm. bitar.
3. Tryck ihop den ena änden av kebbe-cylindern för att stänga
den. Stoppa i lite fyllning – inte för mycket – och tillslut nu
även den andra änden.
4. Friteras i varm olja (190°) i ca. 6 minuter, eller tills de är
gyllenbruna.
6
RENGÖRING
Motorstativ
Torka av utsidan med en fuktig trasa och eftertorka med en
handduk.
Köttkvarnstillbehör
Ringmuttern lossas för hand eller med nyckeln, och på så vis kan
maskinen tas isär. Diska alla delarna i varmt diskvatten och torka.
Använd aldrig en sodalösning.
Efter rengöring rekommenderas att gnida hålskivorna med
vegetabilisk olja och packa in dem i smörgåspapper för att
förebygga missfärgning/rost.
MILJÖTIPS
En el-/elektronikprodukt bör avfallshanteras med minsta möjliga
miljöbelastning när den inte längre är funktionsduglig. Apparaten
ska avfallshanteras efter de lokala reglerna i din kommun, men i
många fall kan du göra dig av med produkten på din lokala
avfallsstation.
GARANTIN GÄLLER INTE:
- Om ovanstående inte följs.
- Om apparaten har misskötts, varit utsatt för våld eller tagit
annan form av skada.
- För fel som uppstått på grund av fel på elnätet.
- Vid ej auktoriserade ingrepp på apparaten.
På grund av konstant utveckling av våra produkter vad gäller
funktion och design, förbehåller vi oss rätten att ändra produkten
utan föregående avisering.
IMPORTÖR
Adexi Group
Vi reserverar oss för eventuella tryckfel
7
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25

Melissa 646-034 Användarmanual

Kategori
Köttfärs
Typ
Användarmanual