MG510

Kenwood MG510 Användarmanual

  • Hej! Jag är en AI-chatbot som är tränad för att hjälpa dig med Kenwood MG510 Användarmanual. Jag har redan gått igenom dokumentet och kan ge dig klara och enkla svar.
UNFOLD
English 4 - 7
Nederlands 8 - 12
Français 13 - 17
Deutsch 18 - 22
Italiano 23 - 27
Português 28 - 32
Español 33 - 37
Dansk 38 - 41
Svenska 42 - 45
Norsk 46 - 49
Suomi 50 - 53
Türkçe 54 - 58
Ïesky 59 - 62
Magyar 63 - 68
Polski 69 - 73
Русский 74 - 78
Ekkgmij 79 - 83
´¸∂w
48 - 78
Använd köttkvarnen när du ska
bearbeta kött, fågel, fisk grönsaker
och frukt. Använd de medföljande
tillbehören när du ska göra korv och
kebbe.
innan du använder din
Kenwood-apparat
Läs bruksanvisningen noggrant och
spara den för framtida bruk.
Avlägsna allt emballage och alla
etiketter.
säkerheten
Se alltid till att ben och svål etc. har
avlägsnats innan du mal köttet.
När du mal nötter ska du släppa ner
ett par nötter åt gången och inte
släppa i fler förrän matarskruven har
fångat upp dem.
Dra alltid ut kontakten:
innan du monterar eller monterar
bort delar,
efter användning och
före rengöring.
Använd alltid den medföljande
stöten. Stick aldrig ner fingrarna eller
något verktyg i matarröret.
Varning - skärbladen är vassa.
Hantera dem med försiktighet både
under användning och vid diskning.
Se till att tillsatsen sitter på ordentligt
innan du kopplar på.
Låt aldrig kraftdelen, sladden eller
kontakten bli våta. kan du
elektrisk stöt.
Använd aldrig en skadad
kaffebryggare. Få den kontrollerad
eller reparerad, se "service".
Använd aldrig ej godkända tillbehör.
Låt aldrig sladden hänga ner så ett
barn kan gripa tag i det.
Den här apparaten är inte avsedd för
användning av personer (inklusive
barn) med begränsad fysisk eller
mental förmåga eller begränsad
känsel. Den är inte heller avsedd för
användning av personer med
bristande erfarenhet eller kunskap,
om de inte övervakas eller får
instruktioner om hur apparaten ska
användas av en person som
ansvarar för deras säkerhet.
Barn får inte lov att leka med
apparaten. Lämna dem inte
ensamma med den.
Använd apparaten endast för avsett
ändamål i hemmet. Kenwood tar inte
på sig något ansvar om apparaten
används på felaktigt sätt eller om
dessa instruktioner inte följs.
innan du sätter i sladden
Kontrollera att din eltyp är samma
som anges maskinens undersida.
Den här apparaten följer EU-direktiv
2004/108/EG om elektromagnetisk
kompatibilitet och EU:s förordning nr
1935/2004 från 2004-10-27 om
material som är avsedda för kontakt
med livsmedel.
Innan du använder maskinen
första gången
1 Diska delarna, se "skötsel och
rengöring".
kvarn
kraftdel
tillsatsuttag
låsskruv
på/av-knapp
backningsknapp
skruvnyckel
ringmutter
hackskivor: fin, medelgrov, grov
skärkors
matarskruv
kvarnkropp
bricka
stöt
stötlock
behållare/lock
42
Svenska
Vik ut främre omslaget innan du börjar läsa, så att du kan följa med
bilderna.
k
m
l
b
c
d
e
f
g
h
i
j
n
o
a
montering
1 Sätt i matarskruven i kvarnkroppen.
2 Montera skärkorset med skärsidan
utåt . Se till att det sitter ordentligt,
annars kan kvarntillsatsen skadas.
3 Sätt på en hackskiva . Sätt jacket
över stiftet.
Använd den fina skivan för rått kött,
fisk, små nötter eller kokt kött för
köttpaj eller köttfärslimpa.
Använd den medelgrova eller grova
skivan för rått kött, fisk, nötter,
grönsaker, hård ost eller för
citrusfruktskal och torkad frukt till
puddingar och marmelad.
4 Skruva på ringmuttern löst.
användning av
kvarntillsatsen
1 Frigör låsskruven genom att vrida
den moturs . Skjut sedan in
tillsatsen i uttaget .
2 Vrid åt båda hållen tills den låses
plats. Vrid sedan låsskruven medurs
för att låsa fast den.
3 Dra åt ringmuttern med handkraft.
4 Montera brickan. Sätt
behållaren/locket under
kvarntillsatsen för att ta emot det
hackade.
5 Tina frysta livsmedel
ordentligt innan du hackar
dem. Köttet ska vara skuret i 2,5
cm breda strimlor.
6 Koppla på . Använd stöten och
tryck försiktigt genom det som ska
malas, en bit i taget. Tryck inte
hårt - kan kvarnen skadas.
Om maskinen stannar när du
använder den eller det som ska
malas körs fast i den, ska du stänga
av. Tryck sedan in
backningsknappen i ett par
sekunder så att det som körts fast
lossnar. Dra ur sladden och ta bort
eventuella bitar som sitter fast.
korvtillsats
basplatta*
stort korvhorn* (för tjocka korvar)
litet korvhorn* (för smala korvar)
* Förvaras i stöten
Använd korvskinn från gris på det
stora korvhornet och från får/lamm
på det lilla. Som alternativ till
korvskinn kan du rulla korvarna i
brödsmulor eller kryddat mjöl innan
du steker eller grillar dem.
användning av
korvtillsatsen
1 Lägg först korvskinnet, om sådant
används, i kallt vatten i 30 minuter.
2 Frigör låsskruven genom att vrida
den moturs . Skjut sedan in
tillsatsen i uttaget .
3 Vrid åt båda hållen tills den låses
plats. Vrid sedan låsskruven medurs
för att låsa fast den.
4 Sätt i matarskruven i kvarnkroppen.
5 Montera basplattan – sätt jacket
över stiftet.
6 Öppna korvskinnet, om sådant
används, med en vattenstråle under
kranen. Sätt sedan ett horn av
önskad storlek under kranen och dra
på korvskinnet hornet.
7 Håll hornet mot kvarntillsatsen och
skruva på ringmuttern .
8 Montera brickan.
9 Koppla på. Använd stöten och tryck
försiktigt genom det ska malas.
Tryck inte hårt - kan
kvarnen skadas. Hjälp skinnet
över hornet vartefter som det fylls.
Fyll inte för mycket.
10Vrid ihop korvskinnet till korvar.
43
p
q
r
44
recept för korvar av
griskött
100 g torra brödsmulor
600 g griskött, magert och fett,
skuret i strimlor
1 ägg (vispat)
5 ml (1 tsk) blandade örtkryddor
salt och peppar
1 Lägg brödsmulorna i blöt i vatten
och vrid sedan ur dem.
2 Hacka grisköttet i kvarnen och ner i
en skål.
3 Tillsätt resten av ingredienserna och
blanda väl.
4 Gör till korvar (se ovan).
5 Stek, grilla eller grädda dem tills de
är guldbruna.
kebbetillsats
formare*
kon*
* Förvaras i stöten
Kebbe, som är en traditionell rätt
från Mellanöstern, är frityrstekta
paket av lamm och bulgur fyllda med
lammfärs.
användning av
kebbetillsatsen
1 Frigör låsskruven genom att vrida
den moturs . Skjut sedan in
tillsatsen i uttaget .
2 Vrid åt båda hållen tills den låses
plats. Vrid sedan låsskruven medurs
för att låsa fast den.
3 Sätt i matarskruven i kvarnkroppen.
4 Montera formaren sätt jacket
över stiftet.
5 Montera konen .
6 Skruva på ringmuttern.
7 Montera brickan.
8 Koppla på. Använd stöten för att
försiktigt skjuta genom blandningen.
Skär i längder.
recept för fylld kebbe
ytterhöljet
500 g lammkött eller fettfritt fårkött
skuret i bitar
500 g bulgur, tvättat och avrunnet
1 liten lök
Viktigt
Använd alltid bulgur direkt efter att
du låtit den rinna av. Om den får
torka kan belastningen kvarnen
stiga och orsaka skador.
1 Använd den fina hackskivan och
hacka ömsom kött ömsom bulgur.
Sluta med löken.
2 Blanda. Hacka det sedan ytterligare
två gånger i kvarntillsatsen.
3 Montera kebbetillsatsen och kör
genom blandningen (se ovan).
fyllning
400 g lammkött skuret i strimlor
15 ml (1 msk) olja
2 medelstora lökar, finhackade
5-10 ml (1-2 tsk) malen kryddpeppar
15 ml vetemjöl
salt och peppar
1 Hacka lammköttet i kvarnen med
den fina hackskivan.
2 Stek löken tills den är guldbrun.
Blanda i lammköttet.
3 Tillsätt resten av ingredienserna och
stek i 1-2 minuter.
4 Häll bort fettet och låt blandningen
svalna.
ifyllning och fritering
1 Montera kebbetillsatsen och kör
genom blandningen för ytterhöljet.
2 Skär strängen till 8 cm långa bitar.
3 Knip ihop ena änden av röret till en
botten. Stoppa i litet fyllning – inte
för mycket i andra änden och knip
ihop den också.
4 Fritera i varm olja (190°) i ca 6
minuter eller tills de är guldbruna.
s
t
skötsel och rengöring
kraftdel
Torka med fuktig trasa och torka
torrt.
kvartillsats
1 Lossa ringmuttern manuellt eller med
skruvnyckeln och plocka isär
maskinen. Diska alla delarna i varmt
vatten med diskmedel och torka
dem. Maskindiska inte några
delar. Använd aldrig sodalösning.
2 Montera ihop kvarntillsatsen igen.
3 Torka av hackskivorna med
vegetabilisk olja och svep in dem i
smörpapper så att de inte
missfärgas eller rostar.
4 Om du förvarar kvarntillsatsen
köksmaskinen bör du ha
behållaren/locket på som skydd mot
damm.
5 Du kan också ta bort locket från
stöten och förvara korv- och
kebbetillsatserna inuti den.
service och kundtjänst
Om sladden är skadad måste den av
säkerhetsskäl bytas ut av
KENWOOD eller av en auktoriserad
KENWOOD-reparatör.
Om du behöver hjälp med:
att använda apparaten eller
service eller reparationer
Kontakta återförsäljaren där du
köpte apparaten.
Konstruerad och utvecklad av
Kenwood i Storbritannien.
Tillverkad i Kina.
VIKTIG INFORMATION FÖR
KORREKT BORTSKAFFNING AV
PRODUKTEN I
ÖVERENSSTÄMMELSE MED EU-
DIREKTIV 2002/96/EG.
När produktens livslängd är över får
den inte slängas i hushållssoporna. Den
kan överlämnas till lokala myndigheters
avfallssorteringscentraler eller till en
återförsäljare som ger denna service.
När du avfallshanterar en
hushållsmaskin på rätt sätt undviker du
de negativa konsekvenser för miljön
och hälsan som kan uppkomma vid
felaktig avfallshantering. Du möjliggör
även återvinning av materialen vilket
innebär en betydande besparing av
energi och tillgångar.
45
1/90