Salt:
Salt aktiverar jästen och gör degen smidig.
Smör:
Smör ger brödet en härlig smak och gör brödet smidigt.
Vatten:
När mjölet rörs ut med vatten bildas gluten och brödet blir luftigt.
Det är viktigt att alla ingredienserna har rumstemperatur, d.v.s.
mellan 18 - 23 grader.
Under bakningen sker följande;
1. Vila
2. Jäsa
3. Grädda
4. Värma
5. Brödet är färdigt
COLOUR
I alla program kan du välja vilken färg skorpan ska ha. Det finns 3
nivåer att välja mellan
1. Light
2. Medium
3. Dark
Under 1. knådningen kopplas motorn till och från under hela
förloppet; den roterar först åt ena hållet och så åt det andra.
Under 1. jäsningen kopplas termostaten till och från för att hålla
en temperatur på 25 C°.
Under 2. knådningen kopplas termostaten till och från för att
hålla en temperatur på 30 C°.
Under 2. jäsningen kopplas termostaten till och från för att hålla
en temperatur på 32 C°.
Under 3. jäsningen kopplas termostaten till och från för att hålla
en temperatur på 38 C°.
Under gräddningen håller termostaten en temperatur på över
121 C°.
TIMERFUNTION
Samtliga program kan kombineras med timer-funktionen. Detta
rekommenderas ej för programmet BAKE.
Om degen innehåller färsk mjölk eller lök bör du inte heller
använda timer-funktionen utan i stället påbörja bakningen på en
gång.
Den översta timer-knappen ökar starttiden med 10 minuter för
varje gång du trycker på knappen.
Du kan trycka tills du uppnår 13 timmar.
Den nedersta timer-knappen förkortar tiden med 10 minuter per
tryck.
Timer-displayen visas i timmar och minuter. Det är den totala
tiden som är kvar innan brödet är färdigbakat.
"Hålla-varm-funktionen" är inte inräknad.
Exempel:
Klockan är 20.00 och du vill gärna ha färskt bröd kl. 7.00 nästa
morgon.
Du väljer t.ex. att använda Basicprogrammet: Detta program tar 3
timmar för bakningen och 1 timma för "hålla-varm-funktionen" =
4 timmar totalt.
Därför ska programmet startas 4 timmar innan kl. 7.00, alltså kl.
03.00.
Skillnaden mellan kl. 20.00 och kl. 03.00 är 7 timmar.
Basic-programmet står till 3 timmar i förval, du ska lägga till 7
timmar, som görs genom att trycka på den översta timer-knappen
tills displayen visar 10.00.
Kom ihåg att trycka på startknappen efteråt, annars bakar inte
maskinen.
Om timern är felinställd kan du stänga av och nollställa program-
met, förutom när programmet redan har påbörjats.
START/STOPP
Denna knapp används till att starta och stoppa programmet.
Tryck bara på knappen en gång efter att du har valt program och
färg på skorpan (colour).
När du trycker på knappen hörs en pipsignal och bakmaskinen
går igång – timern börjar nedräkningen.
För att stoppa bakmaskinen ska du trycka på start/stopp i 3
sekunder. . Denna funktion ska endast användas i nödfall och
den nollställer programmet och börjar om från början. Detta kan
ev förstöra ingredienserna om bakprocessen har varit igång
under längre tid.
Om temperaturen i bakmaskinen är för hög i samband med
starten på ett nytt program står det
"H:HH" i displayen. Bakmaskinen piper nu utan avbrott.
Om detta sker; flytta bakbehållaren från bakmaskinen och vänta
tills den har svalnat. Låt locket vara öppet.
ANVÄNDNING:
1. Sätt i knivbladet i botten av bakbehållaren.
2. Tillsätt ingredienserna enligt receptet. Jästen ska alltid
tillsättas sist så du undviker att degen börjar jäsa för tidigt.
Om du tidsinställer bakmaskinen ska du försäkra dig om att
jästen inte är i kontakt med vätskan – annars börjar degen
jäsa innan bakmaskinen gått igång.
3. När du ska ställa ner bakbehållaren i bakmaskinen ska du
pressa på behållarens sida så den kommer ned ordentligt i
behållarens hållare. Stäng därefter locket och sätt i kontakten
i vägguttaget.
4. Välj program genom att trycka på "MENU"-knappen.
5. Ställ in tiden om du vill att bakningen ska börja senare. (Vi
rekommenderar att undvika tidsinställning om du har valt
programmet "CAKE" )
6. Välj vilken färg du vill ha på brödet genom att trycka på
COLOUR-knappen.
7. Tryck på start/stopp-knappen för att starta maskinen. Om du
vill ändra program eller tid efter att du startat maskinen ska
du hålla ner Start/Stopp-knappen i 3 sekunder och därefter
upprepa punkt 1-6. Du får inte röra kontrollpanelen om
bakmaskinen är igång.
8. När bakprocessen är färdig visar displayen 0:00 och
maskinen piper 10 gånger och håller automatiskt brödet
varmt i en timma.
9. Under eftervärmningsprocessen piper maskinen var 5:e minut
för att påminna dig om att brödet ska tas ur. Ta bort
bakbehållaren genom att ta tag i handtaget, vrid och dra rakt
uppåt. Vänd den upp och ned och skaka den försiktigt tills
brödet ramlar ut. Knivbladet följer normalt med brödet ut. Du
får inte använda metallredskap till att ta bort kniven från
brödet. Om knivbladet stannar kvar nere i behållaren kan det
bero på att det har kommit deg ner i hålet på knivbladet. Tag
bort degen genom att hälla varmt vatten i behållaren och låt
den stå i blöt i 15 minuter. Därefter är det lätt att ta bort
knivbladet.
10. Använd programmet "BASIC" om du ska baka bröd med
extra ingredienser. Bakmaskinen piper 10 gånger efter ett litet
tag för att påminna dig om att du ska hälla i frukt, nötter eller
liknande. Öppna locket, häll i de extra ingredienserna och
stäng igen locket.
OBS: Rör ej kontrollpanelen när du tillsätter extra
ingredienser.
11. Om maskinen inte stoppas går den automatiskt tillbaka till
startmenyn efter en timmas eftervärme.
12. Kom ihåg att låta brödet svalna på ett galler.
13. Tag alltid ut kontakten ur vägguttaget efter användning.
9
XBM938IM REV 05/08/03 13:37 Side 9