Melissa 643-032 Användarmanual

Kategori
Maskiner för brödtillverkning
Typ
Användarmanual
För att du ska få största möjliga nytta av din bakmaskin bör du
först läsa igenom bruksanvisningen, innan du börjar använda den.
Spara bruksanvisningen, den kan komma till användning vid ett
senare tillfälle.
VIKTIGA SÄKERHETSÅTGÄRDER
- Dra inte ur stickproppen från vägguttaget genom att dra i
själva sladden.
- Dra ur stickproppen från vägguttaget när bakmaskinen inte
används.
- Dra ur stickproppen från vägguttaget när du ska rengöra
bakmaskinen.
- Sänk inte ned bakmaskinen i vatten.
- Om bakmaskinen skulle råka hamna i vatten under
användning, stäng genast av strömmen och dra ur
stickproppen från vägguttaget. Använd den inte igen förrän en
auktoriserad serviceverkstad har kontrollerat den. Detta gäller
även när bakmaskinen råkat ramla i golvet eller blivit skadad
på annat sätt.
-Håll sladden undan från heta föremål.
-Skada inte sladden. Rulla inte sladden runt bakmaskinen.
- En skadad sladd får bara bytas ut mot en sladd av samma typ
eller modell.
-I händelse av skada på bakmaskinen eller sladden, får den
bara repareras av en auktoriserad serviceverkstad.
- Placera inte bakmaskinen på fuktiga eller heta ställen.
-Vid användning måste avståndet mellan bakmaskinen och
väggen eller andra föremål vara minst 5 cm.
-Vid användning får bakmaskinen inte övertäckas.
-Var försiktig när det finns barn i närheten.
-Ta aldrig av skalet, det finns inte några delar inuti som kan
servas.
- Försök inte att nå innanför skalet med metallföremål såsom
knivar, nålar osv.
- Använd inte förlängningssladd till bakmaskinen.
- Använd inte bakmaskinen när golvet är fuktigt/vått.
- Använd bakmaskinen endast inomhus.
-Placera inte bakmaskinen på heta ytor eller nära öppen eld.
- PÅ GRUND AV ATT BAKMASKINEN BLIR MYCKET HET
ÄR DET VIKTIG ATT INTE STARTA DEN FÖRRÄN
BEHÅLLAREN STÅR I MASKINEN. I ANNAT FALL FINNS
DET RISK FÖR SKADOR PÅ LOCKET.
Förvara bruksanvisningen på ett säkert ställe. Om bakmaskinen
överlåts till någon annan, måste bruksanvisningen följa med.
Om bakmaskinen inte används enligt dessa anvisningar, kan vi inte
ta något ansvar för ev skador som uppstår.
ALLMÄN INFORMATION OM BAKMASKINEN
Denna bakmaskin är en ny köksmaskin för framställning av det
äldsta födoämnet, bröd. Den är enkel och säker att använda.
Blanda i fullkorn eller andra ingredienser enligt eget önskemål.
Med denna bakmaskin blir knådning, jäsning och passning
överflödiga. Med bakmaskinen kan du alltid förse familjen med
färskt, hembakat bröd.
LÅDAN INNEHÅLLER
Bakmaskin
Bruksanvisning
Degbehållare
Degkrok
Mått
Mätsked
FUNKTIONER
Information om de olika funktionerna
Menyer
Bakmaskinen är utrustad med 8 program. Välj program genom att
trycka på "select"-knappen.
Bakmaskinen har följande program:
1. BASIC 3 timmar
För framställning av fint och halvfint bröd är detta det mest
använda programmet. Bakmaskinen knådar degen tre gånger.
Efter den andra knådningen ger bakmaskinen ett pip ifrån sig.
Detta pip innebär att man nu kan sätta till ytterligare ingredienser
om man så vill.
2. QUICK 2 timmar + 20 minuter
För framställning av fint och halvfint bröd. Bakmaskinen knådar
degen två gånger och piper under den andra knådningen. Detta
för att markera att man kan tillsätta fler ingredienser om man vill.
Jäsningstiden är kortare än i Basic. Därför blir brödet snabbare
färdigt, men det blir mindre än normalt.
3. FRENCH 3 timmar + 50 minuter
För framställning av fint och halvfint bröd. Bakmaskinen knådar två
gånger men har en längre jäsningstid och gräddar längre så att
brödet får en tjockare skorpa.
4. RAPID 1 timme + 50 minuter
För framställning av normalt bröd. Brödet knådas i 1 timme.
Jäsningstiden är kortare än i Quick-programmet. Detta bröd blir
snabbare färdigt, men blir mindre än normalt.
5. WHOLE-WHEAT BREAD (FULLKORNSBRÖD) 3 timmar + 40
minuter
För framställning av fullkornsbröd med surdeg och jäst.
Bakmaskinen knådar två gånger, degen får jäsa och gräddas
längre. Vi rekommenderar att du väljer den mörka färgen på
skorpan, för att få en knaprig skorpa.
6. CAKE (KAKOR) 58 minuter
För framställning av söt deg med jäsning. Bakmaskinen knådar
degen två gånger. Programmet tar sammanlagt 2 timmar och 50
minuter.
7. DOUGH (DEG) 1 timme + 30 minuter
För framställning av olika degtyper som därefter formas och
gräddas någon annanstans. Behållaren värms inte upp och du
behöver inte göra någon inställning av färgen på skorpan.
8. EXTRA BAKE (GRÄDDNING)
Program för gräddning av färdig deg (ingen knådnings- eller
jäsningstid).
När gräddningen är avslutad, startar bakmaskinen
varmhållningsfunktionen under 1 timme. Den piper var 5:e minut
utom när man väljer ett program utan varmhållning.
Skorpans färg
I alla program utom program 7 (deg) kan man ställa in tre olika steg
för färg på skorpan. Välj alternativ genom att trycka på
färgknappen.
1 Light
2 Medium
3 Dark
Under den första knådningen startas och stängs motorn av
omväxlande, degkroken ändrar riktning hela tiden.
Under den första jäsningen slår termostaten till och från
omväxlande för att hålla temperaturen på 20 C°.
2
SE
BM-101 IM rev 29/11/04 13:11 Side 2
Under den andra knådningen startas och stängs motorn och
termostaten av omväxlande för att hålla temperaturen på
30 C°.
Under den andra jäsningen slår termostaten till och från
omväxlande för att hålla temperaturen på 32 C°.
Under den tredje jäsningen slår termostaten till och från
omväxlande för att hålla temperaturen på 38 C°.
Under gräddningen slår termostaten till och från omväxlande för
att hålla temperaturen på minst 121 C°.
* = Termostaten slår till och från om temperaturen understiger
121 C°
# = Bakmaskinen piper 10 gånger för att markera att ytterligare
ingredienser kan tillsättas.
TIMERFUNKTION
TIMERINSTÄLLNING
Alla program kan startas senare, men vi rekommenderar inte
timerinställning när du vill baka kakor eller kex. Om du använder
ingredienser som t ex mjölk, frukt eller lök, bör du inte använda
timern. Processen bör påbörjas direkt när ingredienserna är klara.
-Välj inställning med knapparna MENYER och SKORPA.
-Timerinställning sker med pilknapparna. Max inställningstid är
13 timmar. Tryck pilknappen åt vänster eller åt höger för att
öka processtiden som visas i displayen.
-Den tid som visas i displayen är tiden när brödet är färdigt.
Om du t ex fyller på degbehållaren kl 22.00 och vill att brödet
ska vara färdigt kl 07.00 måste displayen visa 10:00.
-Dessa 10 timmar inkluderar en väntetid på 6 timmar plus tiden
för det valda bakprogrammet + 1 timme för varmhållning.
-Bakmaskinen startar automatiskt efter 6 timmar och påbörjar
deghanteringen och gräddningen.
-När du har ställt in timern, tryck på START. Återstående tid till
slutet av gräddningen visas kontinuerligt.
Kom ihåg att trycka på startknappen för att starta timerns
nedräkning. Om du glömmer detta, händer ingenting i
bakmaskinen.
Om du ställer in fel tid på timern och du har tryckt på Start, kan du
stänga av och ställa in en ny tid, men bara om blandningen ännu
inte har börjat.
START/STOPP
Tryck på Start eller Stopp för att starta eller stoppa bakmaskinen.
Tryck inte på knappen förrän du har valt program, färg på skorpan
och, vid behov, ställt in timern. När du trycker på knappen hörs ett
pip. Bakmaskinen startar då och timern räknar baklänges.
Om du vill stoppa bakmaskinen, tryck på knappen och håll den
intryckt i 3 sekunder. Gör bara detta i nödfall, eftersom maskinen
återställs till början av programmet. Du måste då börja om från
början, ingredienserna kanske förstörs och behöver bytas.
Om temperaturen i bakmaskinen är för hög för ett nytt program
från det föregående, visar displayen "HOT" när du startar
programmet och bakmaskinen piper utan uppehåll. Om detta
inträffar, ta bort behållaren och vänta tills bakmaskinen har svalnat
(öppna luckan en stund).
ANVÄNDNING
OBS! Jäst får inte komma i kontakt med vätska före användning.
- Öppna luckan och ta ur behållaren genom att lyfta handtaget,
vrida moturs och därefter lyfta ut den. Ställ behållaren på
arbetsbänken.
- Se till att degkroken sitter inuti behållaren (tryck bara fast den).
- Mät upp de ingredienser som behövs och tillsätt dem i
behållaren, bakmaskinen blandar själv ingredienserna när
processen startar.
-Vid tillsättning av jäst (både torr och färsk) i behållaren, se till
att jästen inte kommer i kontakt med vatten eller andra
vätskor, eftersom den då börjar jäsningen omedelbart. Detta
är särskilt viktigt vid användning av timern.
- Fyll inte på för mycket i behållaren. Detta påverkar
slutresultatet och kan skada bakmaskinen.
Använd behållarhandtaget, ställ behållaren i bakmaskinen och
vrid medurs till låsningsläget, stäng luckan.
- Sätt stickproppen i vägguttaget (det hörs ett långt pip).
Bakmaskinen ställer automatiskt in grundprogrammet med
färginställning MEDIUM.
- Välj därefter önskat program genom att trycka på SELECT, tills
kontrollampan för det önskade programmet tänds. Glöm inte
att välja färg på skorpan.
-Tryck Start/Stop för att starta maskinen. När programmet är
avslutat visar displayen 0.00 och maskinen piper 10 gånger.
Vid tillverkningen har några delar i maskinen blivit smorda.
Detta kan ge lite ångbildning när bakmaskinen används för
första gången.
- När programmet är avslutat och brödet är gräddat, kommer
varmhållningsfunktionen att vara igång under en timme. Som
en påminnelse piper maskinen 6 gånger var 5:e minut under
en timme, därefter stängs funktionen av.
-Var försiktig när du tar ut brödet. Brödet är mycket hett.
Öppna luckan när du vill ta ut behållaren. Eftersom maskinen
är het, rekommenderar vi att du använder grytlappar eller
grillvantar för att ta ut behållaren. Använd handtaget, vrid
behållaren moturs till urtagningsläget och lyft ut den.
- Vänd upp och ner på behållaren och knacka försiktigt för att få
ut brödet. Ibland kan det inträffa att degkroken fastnar i
brödet, vänta tills brödet har svalnat och ta bort kroken med
ett träverktyg, för att inte skada ytbeläggningen.
- Lägg brödet på ett galler för att svalna, se till att det finns luft
under.
- Dra alltid ur stickproppen efter användning.
OBS! Öppna inte luckan när bakmaskinen är igång, eftersom
detta påverkar kvaliteten på brödet, särskilt gäller detta under
jäsningen.
RECEPT
STANDARD LJUST BRÖD
Vatten: 1 1⁄4 kopp
Margarin: 2 msk
Vetemjöl: 3 kopp
Torrmjölk: 1 msk
Socker: 2 tsk
Salt: 1 1⁄2 tsk
Jäst: 2 1⁄2 tsk
Ställ in bakmaskinen på STANDARD eller QUICK.
RÅGBRÖD
Vatten: 1 kopp
Margarin: 2 1⁄2 msk
Vetemjöl: 2 1⁄4 kopp
Rågmjöl: 3⁄4 kopp
Socker: 2 msk
Salt: 1 1⁄2 tsk
Jäst: 3 tsk
Ställ in bakmaskinen på STANDARD eller WHOLEMEAL.
FRANSKA
Vatten: 1 1⁄2 kopp
Margarin: 1 1⁄2 msk
Vetemjöl: 3 1⁄2 kopp
Torrmjölk: 1 msk
Socker: 2 msk
Salt: 1 1⁄2 tsk
Jäst: 2 tsk
Ställ in bakmaskinen på FRENCH.
3
BM-101 IM rev 29/11/04 13:11 Side 3
KRYDDBRÖD
Vatten: 1 1⁄2 kopp
Olivolja: 1 1⁄2 kopp
Vetemjöl: 3 kopp
Torrmjölk: 2 msk
Socker: 2 msk
Salt: 1 1⁄2 tsk
Dragon: 1 1⁄2 tsk
Basilika: 1 1⁄2 tsk
Oregano: 1 1⁄2 tsk
Jäst: 2 1⁄2 tsk
Ställ in bakmaskinen på STANDARD.
RUSSIN- & NÖTBRÖD
Vatten: 1 1⁄4 kopp
Margarin: 2 msk
Vetemjöl: 3 kopp
Torrmjölk: 1 1⁄2 kopp
Socker: 2 msk
Salt: 1 1⁄2 tsk
Kanel: 1 1⁄2 tsk
Jäst: 2 1⁄2 tsk
Russin: 1⁄2 kopp
Nötter: 1⁄4 kopp
Tillsätt nötter och russin vid den första omgången pip.
Ställ in bakmaskinen på STANDARD eller FRENCH.
BANANBRÖD
Vatten: 1 kopp
Margarin: 2 msk
Vanilj: 1⁄2 tsk
Banan: 1⁄2 kkp, mosad
Vetemjöl: 2 1⁄2 kopp
Fullkornsvetemjöl:3⁄4 kopp
Torrmjölk: 2 msk
Honung: 3 msk
Salt: 1 1⁄2 tsk
Jäst: 2 1⁄2 tsk
Nötter: 1⁄4 kopp
Ställ in bakmaskinen på STANDARD.
PIZZADEG
Vatten: 1 kopp
Vetemjöl: 3 kopp
Torrmjölk: 1 1⁄2 msk
Socker: 2 msk
Salt: 1 tsk
Jäst: 2 1⁄2 tsk
Ställ in bakmaskinen på DOUGH (DEG).
Ta ut degen när maskinen piper. Dela upp degen i 6 delar. Kavla ut
varje del så att den blir rund. Lägg den på en lätt smord bakplåt
och nagga med en gaffel. Gör samma sak med de övriga delarna.
Lägg på fyllning efter önskemål. Grädda i en vanlig ugn vid
180 °C.
FRUKOSTBULLAR
Vatten: 1 1⁄4 kopp
Margarin: 3 kopp
Ägg: 1 vispat ägg
(+ 1 uppvispat ägg för pensling)
Vetemjöl: 3 kopp
Torrmjölk: 2 msk
Socker: 2 msk
Salt: 1 1⁄2 tsk
Jäst: 2 1⁄2 tsk
Ställ in bakmaskinen på STANDARD.
Ta ut degen när maskinen piper. Dela upp degen i 12 delar, rulla ut
dem till bullar och lägg dem på en lätt smord bakplåt. Låt bullarna
jäsa i 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 180 °C
under ca 15 minuter, tills bullarna är gyllenbruna.
FELSÖKNING
Här nedan följer några vanliga exempel på misslyckad
brödbakning.
Brödet faller ihop!
- Degen kan ha varit för lös. Minska mängden vatten med en
1/8 kopp Om du använder inlagd frukt eller inlagda grönsaker,
låt dem rinna av ordentligt först.
- Följ processen, så att du kan ta ut brödet ur behållaren
omedelbart när det är färdiggräddat, annars tar brödet upp en
stor del av den fukt, som frisläpps när brödet svalnar.
- Använd en annan mjölsort.
Brödet är degigt inuti!
- Detta beror ofta på mjölet. Man har t ex använt för tunga
mjölsorter som rågmjöl, kli eller fullkornsmjöl. Stäng av
bakmaskinen efter den första jäsningen och starta om
processen igen. Den extra knådningen och jäsningen pumpar
in mer luft i degen.
- På grund av tillsats av inlagd frukt, yoghurt eller äppelmos,
innehåller degen för mycket vätska. Minska andelen vätska, t
ex vatten.
Brödet är uppblåst som en ballong!
- Minska mängden jäst.
- På grund av för mycket socker, finns det risk för att degen
jäser för mycket. Minska mängden socker och var försiktig
med tillsättning av torkad frukt och honung.
- Minska mängden vatten eftersom jästen inte är lika verksam
med mindre mängd vätska.
- Kontrollera vilket mjöl du har använt. Mindre mängd jäst till
finmalda mjölsorter, mera jäst till grova mjölsorter.
Andra faktorer som kan påverka bakresultatet är fukt, temperatur
och vattenkvaliteten. Prova dig fram genom att minska mängden
av de olika ingredienserna för att få ett så bra resultat som möjligt.
TIPS FÖR MILJÖN
När en produkt innehållande elektronik inte längre fungerar, bör
den skrotas med så liten påverkan som möjligt på miljön.
Bakmaskinen tas om hand enligt gällande miljölagstiftning, i de
flesta fall innebär det att lämna den bland elektronikskrotet på
sopstationen.
GARANTIN GÄLLER INTE:
- Om du inte har följt ovanstående anvisningar.
- Om bakmaskinen har använts på ett felaktigt sätt, om den
blivit utsatt för våld eller om den blivit skadad på något annat
sätt.
- Fel som beror på defekter i el-distributionen.
- Om bakmaskinen blivit reparerad eller ändrad på något sätt
eller av person utan behörighet.
På grund av vårt fortlöpande utvecklingsarbete både vad gäller
funktion och design av våra produkter, förbehåller vi oss rätten att
ändra produkten utan föregående meddelande.
IMPORTÖR:
Adexi group
Vi reserverar oss för eventuella tryckfel.
4
BM-101 IM rev 29/11/04 13:11 Side 4
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34

Melissa 643-032 Användarmanual

Kategori
Maskiner för brödtillverkning
Typ
Användarmanual